Kans op bijzondere 'lichtende nachtwolken'

Nederlanders kunnen deze week, en waarschijnlijk dinsdagavond al, een bijzonder weerfenomeen zien. Er is namelijk een kans op zogenaamde lichtende nachtwolken, het hoogste type wolken dat we kennen. 

Ongeveer vanaf zonsondergang, rond een uurtje of tien, tot ongeveer 23.15 uur is het fenomeen mogelijk aan de hemel te zien. Vooral FOK!kers met een zolderkamerraam op het noordwesten hebben geluk, want aan die kant - waar de zon ook onder gaat - is het mooie blauwe licht dan goed zichtbaar.

Ook in de ochtend is het fenomeen mogelijk te zien, maar dan uiteraard precies aan de andere kant en al vanaf een uur of vier. Lichtende nachtwolken bevinden zich op maar liefst 85 kilometer hoogte, veel hoger dan de tien à vijftien kilometer waarop de hoogste sluierbewolking en onweerswolken zich bevinden. 

Het fenomeen kan ontstaan als zeer kleine ijskristallen condenseren op stofdeeltjes: bijvoorbeeld kleine deeltjes van kometen, of vulkanisch as. De ijskristallen weerkaatsen het zonlicht richting de aarde, tot ook op grote hoogte de duisternis zijn intrede doet. Voor de echte weerfreaks heeft Weeronline nog een wat meer uitgebreide uitleg online gezet.

Mocht een dergelijk fenomeen je interesse hebben én je kunt handig overweg met een camera, laat dan vooral wat mooie plaatjes zien in de comments!