Van der Mark gooit historische WSBK-zege weg, bizar einde race één

Tom Sykes heeft op enigszins bizarre wijze de eerste race van het World Superbikes-weekeinde op het circuit van Misano gewonnen. De Kawasaki-coureur lag lang in kansloze positie, maar een ongekend einde bracht hem toch nog de zege.

De beste start was voor niemand minder dan Michael van der Mark, die van plek vijf op weergaloze wijze de tweede positie in beslag nam. Jonathan Rea pakte de leiding, voor de Nederlander, Chaz Davies, polesitter Sykes, Marco Melandri en Van der Mark's teamgenoot Alex Lowes. De Nederlander was nog niet klaar met aanvallen en na één ronde zette hij zijn Yamaha binnendoor langs de Kawasaki van Rea, waardoor hij zelfs de leiding in handen nam.

Davies kwam na drie ronden voorbij Rea en opende de jacht op Van der Mark, die zelfs even de snelste raceronde liet noteren. De Nederlander en de Welshman hadden de eerste twee plekken zo in handen, voor Rea en Melandri, terwijl Sykes het tempo nauwelijks kon volgen. Achter hem ontstond al een fors gat naar Lowes, waardoor nog vier à vijf man om de podiumplekken leken te strijden.

Richting de helft van de race begon Van der Mark het tempo nog eens beter te vinden en hij sloeg zowaar een gat van een dikke seconde naar Rea, die Davies weer bijgehaald had. De Noord-Ierse Kawasaki-coureur kon zo nog eens proberen de jacht op Van der Mark te openen, met nog elf ronden te rijden tot de finish.

Acht ronden voor het einde leek het moeilijk te gaan worden. Rea reed zich los van Davies en begon het gat naar Van der Mark in rap tempo dicht te rijden, waardoor de aansluiting met zo'n zeven ronden te rijden een feit was. De Noord-Ier zette de druk vol op de ketel en dat werd de Nederlander al snel teveel: de achterkant van zijn Yamaha gleed weg en hij smakte tegen het asfalt, einde race.

De drie overgebleven koplopers streden nog volle bak om de winst. Davies zette zijn Ducati naast Rea en nam zelfs teamgenoot Melandri mee langs de Noord-Ier. De Italiaan zag zijn zekere podium echter nog in het water vallen, want in de slotronde ging hij onderuit. Daar bleef het echter niet bij: Rea en Davies vochten om de zege en met twee bochten te rijden schoven ze daarbij gezamenlijk tegen het asfalt.

Sykes kon zo plotseling nog de winst pakken, Lowes werd tweede en Rea was net op tijd weer op de motor gestapt om nog als derde over de streep te komen. De Noord-Ier reed in zijn outlap overigens direct door naar de plek waar hij en Davies gecrasht waren, om te kijken hoe het ging met de Welshman, die de Kawasaki van Rea in zijn nek gekregen had.