Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen

De aanslag op de Champs-Élysées in Parijs heeft Frankrijk doen besluiten extra militairen in te zetten voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende zondag. Behalve de al eerder opgetrommelde 50.000 politieagenten zet de Franse regering extra 7000 militairen in, aldus premier Bernard Cazeneuve tegen de zender BFMTV.

"We zullen niet toestaan dat het fundamentele democratische proces in ons land wordt belemmerd", zei Cazeneuve. "We geven niet toe aan angst en intimidatie, want dan zouden we de vijand alleen maar in de kaart spelen."

In een peiling van donderdagavond, die nog voor de aanslag werd gepubliceerd, ging de sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron op kop met een score van 24 procent. Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National kwam in die peiling uit op 21,5 procent.

'Afschuwelijke daad'
Premier Mark Rutte heeft de aanslag een "afschuwelijke daad van terreur" genoemd. Hij laat weten dat hij het medeleven van Nederland overbrengt aan de Franse president en dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat Nederland "onze schrik, maar ook onze verontwaardiging" heeft uitgedrukt. "Wij moeten ons niet laten intimideren", aldus Koenders. Volgens hem vinden dit soort aanslagen plaats om verkiezingen te beïnvloeden. "Het is een politiek instrument. Daar moeten wij ons tegen te weer stellen, of dat nou in Nederland of in Frankrijk is".

Blok
Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) zegt dat de aanslag illustreert dat de dreiging van terrorisme reëel is. Tegelijkertijd ziet hij geen aanleiding om in Nederland extra maatregelen te nemen.

Volgens Blok staan de diensten in Nederland wel op scherp. "We zijn extra alert waar heel veel mensen bij elkaar zijn . Onze diensten houden dreigingen zorgvuldig in de gaten. Zo'n verschrikkelijke gebeurtenis als in Parijs geeft nog eens een keer aan hoe belangrijk dat helaas is."

Blok kan niets zeggen over precieze maatregelen rond Koningsdag volgende week. Wel stelt hij dat de diensten "zeer alert"zijn als er grote bijeenkomsten zijn en dat dit ook geldt op Koningsdag.

Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen
Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen (Foto: ANP)