FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 april 2017

Iris wint zesde editie The Voice Kids

De 15-jarige Iris heeft vrijdagavond de finale van The Voice Kids gewonnen. Daarmee is het de eerste keer dat iemand uit team Ali B er met de winst vandoor gaat in de jongerenversie van de populaire talentenjacht.

"Ik kan het niet uitleggen, dit is echt ongelooflijk", jubelde Iris. Ook haar coach Ali B was in zijn nopjes met de winst van zijn pupil. "Alle coaches hadden een keer gewonnen behalve ik. Dankzij jou mag ik mij nu ook bij dat rijtje voegen", aldus de rapper.

Iris versloeg Anna (10), Raya (10), Thijs (12), Merle (14) en Noa (14) in de eindstrijd. Ze heeft behalve een bokaal ook een studiebeurs van 10.000 euro gewonnen.

Iris wint zesde editie The Voice Kids
Iris wint zesde editie The Voice Kids (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem vreest afzwakking bankenregels

De versoepeling van de regels voor de financiële sector die de nieuwe Amerikaanse regering wil doorvoeren is een gevaarlijk idee en zou kunnen leiden tot de volgende crisis. Dat stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag rond de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

"De deregulering van de financiële sector is mijn grootste zorg", zei de voorzitter van de eurogroep over de plannen van de Amerikaanse regering. Hij verwees daarbij naar de gunstige ontwikkeling van de Amerikaanse economie. "Er is het risico dat nieuwe bubbels ontstaan als je de financiële sector in zo'n klimaat weer de vrije hand geeft. Dan kan een nieuwe crisis zich voordoen."

Binnen het Witte Huis lijken de meer gematigde krachten rond president Donald Trump aan invloed te winnen. Dat is gunstig op het gebied van handel, maar minder positief op het vlak van de bankenregels, denkt Dijsselbloem. "Het zijn veelal mensen met een achtergrond in het bedrijfsleven. Zij zijn gematigd op het gebied van handel, maar zijn wel erg vóór deregulering. Dat maakt me niet gerust op de uitkomst."

Dijsselbloem vreest afzwakking bankenregels
Dijsselbloem vreest afzwakking bankenregels (Foto: ANP)

YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar

YouTube zegt een probleem met zijn Beperkte Modus te hebben opgelost. Daardoor zijn LGBT-video's ook weer te zien als die modus aanstaat. Dat maakte de videowebsite vrijdag bekend middels een blogpost.

YouTube kwam vorige maand onder vuur te liggen toen veel video's over bijvoorbeeld homoseksualiteit niet meer zichtbaar waren in de Beperkte Modus. Een filter dat die video's onterecht aanmerkte als inhoud die alleen geschikt is voor volwassenen, is aangepast.

Beperkte Modus is bedoeld om inhoud voor volwassenen uit te filteren en kan bijvoorbeeld in scholen en bibliotheken worden aangezet. YouTube benadrukt dat de functie niet bedoeld is om op basis van geslacht, genderidentiteit, politieke standpunten, ras, religie of seksuele voorkeur video's uit te filteren.

YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar
YouTube maakt LGBT-video's weer zichtbaar (Foto: BuzzT)

G20 wacht uitwerking beleid Trump af

De G20-landen trekken vooralsnog geen conclusies uit de protectionistische opvattingen van de nieuwe Amerikaanse regering, maar wachten de daadwerkelijke uitwerking van het beleid af. Dat stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag na een bijeenkomst met zijn collega's en centralebankpresidenten uit de G20 in Washington.

Volgens Schäuble bestaat er binnen de club van twintig meest invloedrijke economieën duidelijke overeenstemming over het belang van open markten. "Protectionisme schaadt de betreffende economie en de wereldeconomie", concludeerde hij.

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann zei dat "bijna iedereen"binnen de G20 het belang van vrije handel bij de vergadering had benadrukt. Vorige maand verdwenen traditionele beloftes over het beschermen van vrije handel nog onder Amerikaanse druk uit de slotverklaring van de G20-top in het Duitse Baden-Baden.

G20 wacht uitwerking beleid Trump af
G20 wacht uitwerking beleid Trump af (Foto: ANP)

Auto van de zaak soms te zwaar belast

Een grote groep ondernemers kan op basis van nieuwe uitspraken van de Hoge Raad mogelijk geld terugvorderen van de Belastingdienst. De hoogste rechter oordeelde vrijdag dat in sommige gevallen jarenlang te veel btw is gerekend voor het privégebruik van auto's van de zaak.

Het gaat om vier proefprocedures in een kwestie waarover meer dan 300.000 ondernemers bezwaar hadden gemaakt. De klagers vonden dat zij te veel btw moesten betalen omdat de fiscus in zijn berekening zou zijn uitgegaan van een aantal veronderstellingen die voor hen helemaal niet klopten. Dit betrof bijvoorbeeld de afschrijving en de verzekering van de bedrijfswagens.

De Hoge Raad is in twee van de vier zaken van mening dat de klagers een punt hebben en verwijst die gevallen terug naar het Gerechtshof. De Belastingdienst zal aan de hand van deze vier uitspraken over de andere bezwaarschriften moeten beslissen.

Auto van de zaak soms te zwaar belast
Auto van de zaak soms te zwaar belast (Foto: ANP)

Hennis: Afghanistan heeft langer hulp nodig

Afghanistan heeft langer buitenlandse militaire hulp nodig. Dat heeft demissionair minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie gezegd tijdens een tweedaags bezoek aan het land. Honderd Nederlandse militairen nemen deel aan de NAVO-missie in Afghanistan.

"De Afghanen dragen pas sinds 2015 de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid, maar daar hebben ze onze hulp nog langer bij nodig", aldus Hennis vrijdag in een verklaring. Tegen meegereisde Nederlandse media zei ze persoonlijk voorstander te zijn van verlenging van de missie.

Nederland levert al vele jaren een bijdrage aan de missies in Afghanistan, eerder in Uruzgan en Kunduz. Momenteel verblijven de meeste Nederlanders in Mazar-e-Sharif en werken ze daar nauw samen met de Duitsers. Zij blijven daar nog tot eind dit jaar. De Duitsers hechten veel belang aan de Nederlandse bijdrage, aldus Defensie.

Hennis: Afghanistan heeft langer hulp nodig
Hennis: Afghanistan heeft langer hulp nodig (Foto: ANP)

'Syrische regering laat 500 gevangenen vrij'

Rebellen hebben een akkoord bereikt met de Syrische regering voor het vrijlaten van vijfhonderd gevangenen. Die zullen vrijdag aankomen in een door rebellen gecontroleerd gebied bij Aleppo, aldus een rebellenwoordvoerder.

Volgens Mohamad Abu Zeid, woordvoerder van de Ahrar al-Sham-factie zijn de onderhandelingen over een gevangenenruil afgerond en komen de gedetineerde rebellen al "binnen enkele uren"in het gebied aan.

'Syrische regering laat 500 gevangenen vrij'
'Syrische regering laat 500 gevangenen vrij' (Foto: ANP)

'Brief over steun aan IS bij schutter Parijs'

Bij het lichaam van de aanslagpleger op de Champs-Élysées is een briefje gevonden. Franse juridische bronnen meldden vrijdag dat de schutter daarin de terreurgroep Islamitische Staat (IS) verdedigde.

Eerder had IS al de verantwoordelijkheid voor de terreuractie opgeëist. Een man begon donderdagavond om zich heen te schieten op de beroemde en altijd volle avenue. Voordat hij zelf werd doodgeschoten, doodde hij een politieagent en verwondde hij twee andere agenten en een Duitse toeriste. De autoriteiten hebben de identiteit van de dader nog niet bekendgemaakt, maar volgens Franse media gaat het om een 37-jarige Fransman.

'Brief over steun aan IS bij schutter Parijs'
'Brief over steun aan IS bij schutter Parijs' (Foto: ANP)

VVV-Venlo kampioen in de Jupiler League

VVV-Venlo is kampioen geworden in de Jupiler League. Een 0-0 gelijkspel uit bij FC Eindhovenaren was voldoende om met nog twee wedstrijden te spelen niet meer achterhaald te kunnen worden door naaste belager Jong Ajax.

Nummer tien Eindhoven probeerde VVV-Venlo het vuur aan de schenen te leggen, maar wist het net niet te vinden. Dat de Venlonaren dat zelf ook niet deden maakte voor die ploeg niet uit, omdat door het gelijkspel de titel en de bijbehorende schaal binnen was. Promotie naar de Eredivisie was al eerder veilig gesteld, omdat Jong Ajax niet mag promoveren.

VVV-Venlo kampioen in de Jupiler League (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)
VVV-Venlo kampioen in de Jupiler League (Foto: Pro Shots/Joep Leenen)

De titel in de vierde periode was voor Cambuur dat in eigen huis RKC Waalwijk eenvoudig met 5-0 oprolde. De Leeuwarders verzekerden zich hiermee ook van de virtuele tweede plaats op de ranglijst na het schrappen van de jeugdteams. Hierdoor heeft de club de beste loting voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie.

Door dit resultaat weet de nummer tien op de ranglijst dat die club zich op mag maken voor de play-offs. Deze plaats wordt nu bezet door FC Eindhoven dat twee punten heeft op RKC en drie op De Graafschap dat de periodetitel op doelsaldo misliep. Nummer dertien Helmond Sport heeft zich al eerder via een periodetitel verzekerd van de play-offs.

Onderin lijkt Achilles'29 te gaan degraderen. De club uit Groesbeek speelde met 2-2 gelijk tegen concurrent FC Dordrecht en staat op de ranglijst met twee duels te gaan drie punten achter die club.

Uitslagen
MVV Maastricht - Jong PSV 2-2
FC Emmen - NAC Breda 0-0
FC Den Bosch - Fortuna Sittard 1-1
SC Cambuur - RKC Waalwijk 5-0
FC Eindhoven - VVV-Venlo 0-0
Telstar - Jong Utrecht 3-1
FC Oss - FC Volendam 2-2
Achilles'29 - FC Dordrecht 2-2
Jong Ajax - Helmond Sport 2-0
Almere City FC - De Graafschap 1-2

Jørgensen: "Ajax wint alle drie resterende wedstrijden"

Een oververmoeid Ajax dat gevloerd wordt door PSV? Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen maakt zichzelf niets wijs.

Nog drie wedstrijden winnen en dan staat Jørgensen in zijn eerste seizoen bij Feyenoord al op de Coolsingel. Het gat met Ajax is één punt en dus blijft de druk tot het laatste moment, verwacht de topscorer (negentien goals). Van Schalke 04 - Ajax kreeg hij donderdagavond weinig mee.

"Ik heb de wedstrijd gisteren niet gekeken", zegt Jørgensen tegen Voetbal International. "Of het voor ons een voordeel is dat ze een verlenging moesten spelen? Ajax heeft een heel brede selectie. Ik ga er gewoon vanuit dat Ajax alledrie de wedstrijden wint. Dan hoeven we ook niet te rekenen of naar anderen te kijken. We gaan zelf geen honderd procent geven, maar 110 procent."

Ajax moet zondag om 16.45 uur uur aantreden in Eindhoven tegen PSV, slechts 65 uur nadat de spelers juichend en vergaand van de kramp op de grond lagen in Gelsenkirchen. Jørgensen en Feyenoord weten dan al of ze het gat met de Amsterdammers hebben vergroot tot vier punten na het duel met Vitesse. Dat is voor Telfortklanten overigens live te zien.

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens een zege geboekt. De Friezen wonnen in een niet bijster hoogstaand duel met 1-0 van Willem II dankzij een goal van Sam Larsson. De ploeg van trainer Jurgen Streppel staat nu op plek acht met 43 punten uit 32 duels.  Willem II is de nummer elf met 36 punten.

sc Heerenveen

1 - 0

Willem II

40' Larsson    
 
Gele kaart: Lachman (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 22.113
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
Faes
St.Juste
Bijker
Van Amersfoort
Schaars
Kobayashi (Schmidt/86)
Ödegaard (Zeneli/54)
Ghoochannejhad (Veerman/89)
Larsson
  Lamprou
Wuytens (Abubakar/83)
Lachman
Peters
Van Anholt
Haye (Sol/65)
Ojo
Kali
Schuurman
Falkenburg (Lieftink/65)
Oulare

LB: Zus van Michael: Barbie heeft me bedrogen

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

De zus van Michael van der Plas is niet bepaald blij met de manier waarop haar schoonzus Samantha haar nieuwe relatie met pornoster Rolf Tangel bekend heeft gemaakt. Priscilla voelt zich 'genaaid' door de realityster, die ook wel bekendstaat als Barbie.

"We zagen elkaar dagelijks en daarom vind ik het ook zo raar dat ze nu ineens een maand een relatie heeft met Rolf. Ik heb daar nooit iets van gemerkt", zegt Priscilla tegen Shownieuws. "Nu voel ik mij ook best wel genaaid. Ik zit 's ochtends gewoon gezellig met haar te babbelen over Michael en dat ze naar Spanje gaat. En dat het wel goed komt tussen hun en dat ze voor elkaar zijn gemaakt. Dat soort dingen. En 's avonds hebben ze ineens een relatie. Ik dacht: we hebben vanochtend nog allemaal dingen besproken. Dat is schijnbaar allemaal gelogen."

De Scheveningse vindt het raar dat Samantha haar het nieuws ook niet persoonlijk heeft verteld. "Ik las het op Facebook." Ze nam daarom contact op met Samantha om te vragen of het waar was. "Ze gaf het ook echt toe. Ik vind het klote hoe het allemaal gaat nu."

Barbie liet donderdag weten dat haar scheiding van Michael bijna een feit is. Alleen de papieren moeten nog ondertekend worden. Daarmee komt er een eind aan hun vijfjarige huwelijk.

Zus van Michael: Barbie heeft me bedrogen
Zus van Michael: Barbie heeft me bedrogen (Foto: BuzzE)

Judoka Van Dijke pakt goud bij EK-debuut, Russen nekken De Wit

Judoka Sanne van Dijke heeft zich in Warschau bij haar EK-debuut laten kronen tot Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram. De 21-jarige Nederlandse, na een jaar vol blessureleed nu bezig aan een sterk seizoen, pakte zo haar eerste grote titel.

Van Dijke plaatste zich eerder al voor de halve finales en daarin versloeg ze de nummer vier van de wereld, de één jaar jongere Française Marie Eve Gahié. De zelfs pas 19-jarige Duitse Giovanna Scoccimarro wachtte vervolgens in de finale, maar zij had weinig kans. Met twee waza-ari's was Van Dijke duidelijk de beste.

"Ik had slecht geslapen, maar telkens als ik de mat op kwam ging de knop om", jubelde Van Dijke na afloop. "Vooraf had ik gedacht dat Europees kampioen worden wel gek zou zijn, maar niet onmogelijk. Toen ik de halve finale eenmaal gewonnen had was het voor mij juist wel duidelijk en had ik zoiets van 'kom maar op, nu ga ik met goud naar huis ook'".

In de klasse tot 81 kilogram bij de mannen schopte Frank de Wit het ook tot de halve finales, maar daarin ging het fout. Alan Khubetsov uit Rusland was te sterk, waarna diens landgenoot Aslan Lappinagov De Wit ook nog eens van het brons hield. 

Amerikaans leger doodt IS-kopstuk

Het Amerikaanse leger heeft vrijdag bekendgemaakt het IS-kopstuk Abdul Rahman Oezbeki te hebben gedood. Volgens kolonel John Thomas, woordvoerder van het Centraal Commando, gebeurde dat eerder deze maand tijdens een geheime grondoperatie in de buurt van de Syrische stad Mayadin. Hij gaf verder geen details.

Oezbeki stond bekend als een vertrouweling van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Hij zou onder meer opdracht hebben hebben gegeven en de voorbereidingen getroffen voor de schietpartij in een nachtclub in Istanbul tijdens de jaarwisseling. Door die terreurdaad kwamen 39 mensen om het leven. De dader kwam ook uit Oezbekistan.

Amerikaans leger doodt IS-kopstuk
Amerikaans leger doodt IS-kopstuk (Foto: ANP)

Goffin klopt Djokovic in Monte Carlo

Het ATP-masterstoernooi in Monte Carlo moet het doen zonder de topfavorieten. Na de vroegtijdige uitschakeling van lijstaanvoerder Andy Murray en nummer drie Stan Wawrinka viel in de kwartfinale het doek voor nummer twee Novak Djokovic. De Belg David Goffin (ATP-13) was met 6-2, 3-6 en 7-5 te sterk voor de Serviër.

Djokovic won de vijf eerdere ontmoetingen met Goffin, maar had in de eerste set geen weerwoord op de sterk spelende Belg. In set twee vielen de ballen bij de Serviër wel binnen, waarna een derde en beslissende set noodzakelijk was. Daarin nam Djokovic een break voorsprong, maar Goffin bleek taai te zijn, zoals meer spelers op de tour al hebben ondervonden. De Belg knokte zich terug in de wedstrijd met goed tennis en wist uiteindelijk zijn vijfde matchpunt te benutten tegen een vermoeide Djokovic.

De Serviër is bezig aan zijn slechtste serie sinds 2010. Het is namelijk al het vierde toernooi op rij waarin hij niet doorgedringen is tot de halve finale.

Goffin moet het in de halve finale opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Rafael Nadal en Diego Schwartzman. De andere halve eindstrijd gaat tussen Albert Ramos en Lucas Pouille.

'Plunderaars geëlektrocuteerd in Caracas'

Acht mensen zouden vrijdag zijn omgekomen in Caracas toen zij werden geëlektrocuteerd bij het plunderen van een winkel. Volgens een brandweerman in de Venezolaanse hoofdstad gebeurde dat tijdens onlusten die ontstonden bij demonstraties tegen de regering. Het incident was in een bakkerij in een volkswijk van de stad, El Valle.

Bij de grote demonstraties de afgelopen weken tegen het bewind van president Nicolas Maduro waren tot vrijdag al zeker negen doden gevallen. Donderdag overleed nog een demonstrant aan een kogelwond die hij had opgelopen in Caracas.

Boze Venezolanen protesteren sinds de hoogste rechtbank van het land vorige maand het parlement op een zijspoor zette. Die stap werd al snel teruggedraaid, maar de volkswoede werd daar niet mee getemperd.

Veiligheidstroepen grijpen soms hard in bij de massale protesten in het hele land. Maar oppositieleiders hebben al weer nieuwe acties aangekondigd. Ze eisen onder andere dat uitgestelde regionale verkiezingen worden gehouden en dat bijna honderd gearresteerde activisten van de oppositie vrij worden gelaten.

'Plunderaars geëlektrocuteerd in Caracas'
'Plunderaars geëlektrocuteerd in Caracas' (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC Fight Night 108: verrassend zwak hoofdprogramma

Zaterdag wordt in Tennessee UFC Fight Night 108 gehouden, een MMA-gala met een aantal opkomende talenten om in de gaten te houden en wat lokale helden uit de regio van Tennessee. Velen zetten grote ogen bij het horen van het hoofdprogramma, maar dat dit een keiharde knokpartij gaat worden staat buiten kijf. Verder staan spectaculaire vechters als Diego Sanchez, Joe Lauzon en Mike Perry op het programma en helemaal aan het begin van de avond zal de Belgische Cindy Dandois haar debuut maken voor de UFC.

Cub Swanson vs Artem Lobov
Dit is het hoofdprogramma, het main event zoals dat in de VS genoemd wordt, de uitsmijter van de avond. Maar dit keer valt de keuze van beide vechters niet goed bij de fans. Met Swanson is niets mis, hij komt net van een mogelijk gevecht van het jaar af, die tegen de Zuid-Koreaan Choi Doo-ho, maar bij zijn tegenstander worden nogal wat vraagtekens gezet.

Lobov heeft één voordeel en dat is dat hij een goede vriend is van MMA-superster Conor McGregor, de persoon die hem eigenhandig de UFC heeft binnengetrokken. Lobov's record van dertien winst- en twaalf verliespartijen spreekt bij niemand tot de verbeelding. De Rus met Iers paspoort zal het gevecht van zijn leven moeten vechten wil hij niet binnen die vijf ronden van vijf minuten knock-out geslagen worden.


Promo voor Swanson vs Lobov (Bron: Youtube)

Al Iaquinta vs Diego Sanchez
Dit co-main event is een belangrijke in de lichtgewichtsklasse, waar Iaquinta na bijna twee jaar afwezigheid weer terugkeert in de octagon. MMA-veteraan Sanchez is zijn tegenstander. Sanchez is een keiharde vechter, die altijd en overal kan en wil vechten. Hij is enorm stug en de beweeglijke Iaquinta zal alle registers moeten opentrekken om een overwinning op de Amerikaan te boeken. Iaquinta is wel de meer completere vechter en van hem zal dan ook verwacht worden dat hij Sanchez drie ronden lang met stoten en trappen zal bestoken om een puntenoverwinning uit dit gevecht te slepen.

Ovince Saint Preux vs Marcos Rogério de Lima
Lokale held Saint Preux zal zijn thuispubliek tevreden willen stellen met een aantrekkelijk gevecht tegen de Braziliaan. De Lima heeft inmiddels zes partijen voor de UFC gevochten, waarvan hij vier won. Hij heeft harde vuisten, maar zijn worstelkwaliteiten moeten zeker niet onderschat worden door Saint Preux. OSP, geboren in Knoxville, staat al een tijdje in de top tien van de lichtzwaargewichtsklasse en hij zal graag het staande gevecht aan willen gaan met De Lima.


Saint Preux (links) vs De Lima (Foto: Getty images)

Geluk heeft Saint Preux niet gehad in zijn afgelopen drie partijen die allen verloren gingen. Gevechten tegen zware tegenstanders als Jon Jones en Jim Manuwa bezegelden zijn toppositie, maar hij kon geen vuist maken tegen deze absolute top. Winst tegen De Lima heeft hij nu zwaar nodig.

Vrijdag werd bekend dat De Lima als enige van alle vechters zijn streefgewicht niet bereikt heeft. Hij was 4 pond te zwaar. Het gevecht gaat wel door en hierdoor zal hij 30 procent van zijn salaris af moeten staan aan OSP.

John Dodson vs Eddie Wineland
Na zijn verlies in de strijd om de titel in het vlieggewicht, is Dodson een gewichtsklasse hoger gaan vechten. Zijn tegenstander in het bantamgewicht is de sterke Wineland. Beide vechters vechten het liefst staand, maar beide stijlen zijn niet met elkaar vergelijkbaar. Dodson is een enorm beweeglijke vechter die snel zijn afstand kan nemen en opeens vlakbij kan komen om toe te slaan met zijn krachtige stoten. Wineland daarentegen is meer een rechttoe-rechtaanvechter, die het heerlijk vindt om stotenwisselingen af te wisselen met...nog meer stoten. Dodson zal met zijn atletische manier van vechten waarschijnlijk de meeste punten binnenhalen en de winst voor de neus van Wineland grissen.

Joe Lauzon vs. Stevie Ray
De Schot Ray is bezig aan een sterke opmars in zijn gewichtsklasse. Lauzon is een wisselachtige vechter, die winstpartijen afwisselt met onbegrijpelijke verliespartijen, maar de populaire vechter is nog steeds te vinden in de top twintig van de lichtgewichtsklasse. Dat heeft hij te danken aan het feit dat hij eigenlijk van alle markten thuis is in de octagon. De sterke bokser met prima worstelkwaliteiten kan het Ray moeilijk gaan maken. Ray is weliswaar een enorm opkomend talent, maar hij ontmoet nu eigenlijk voor het eerst een tegenstander die het een zware avond voor Ray kan maken. Ook dit zal een enerverend gevecht worden, maar Lauzon moet uiteindelijk wel met zijn hand omhoog staan aan het einde van de drie ronden.


Lauzon (links) vs Ray (Foto: Getty images)

Jake Ellenberger vs Mike Perry
Ellenberger en Perry bijten het spits af deze avond, als Ellenberger de hype rond Perry probeert af te remmen. De nog ongeslagen Perry was op weg een MMA-superster te worden, voordat hij voor het eerst verloor van Alan Jouban tijdens UFC on Fox 22. Maar het zit er nog steeds in voor Platinum, want met Ellenberger heeft hij zijn meest imporante tegenstander voor zich in zijn nog jonge carrière. Hij zal het gevecht staande moeten houden en met snelle stoten Ellenberger van zijn stuk te brengen, want zodra Ellenberger Perry op de grond krijgt, is het over voor de jonge Amerikaan. De worstelkwaliteiten van Ellenberger zijn vele malen beter dan die van Perry, terwijl Ellenberger het staande gevecht zal verliezen. Jong enthousiasme zal het hier waarschijnlijk gaan afleggen tegen ervaring.


Mike Platinum Perry (Bron: Youtube)

Overig programma:
Thales Leites vs Sam Alvey
Dustin Ortiz vs Brandon Moreno
Scott Holtzman vs Michael McBride
Jessica Penne vs Danielle Taylor
Bryan Barberena vs Joe Proctor
Alexis Davis vs Cindy Dandois
Hector Sandoval vs Matt Schnell

UFC Fight Night 108 wordt gehouden op zaterdag 22 april in The Bridgestone Arena te Nashville, Tennessee. Het hoofdprogramma wordt live uitgezonden op kanaal zes van betaalzender Fox Sports. Deze uitzending begint op zondagochtend om 4:00 uur.

Fox bestelt elfde seizoen The X-Files

De Amerikaanse televisiezender Fox heeft donderdag bekend gemaakt dat het een elfde seizoen van sciencefictionserie The X-Files heeft besteld. Hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson keren beide terug in de rollen van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully.

Duchovny en Anderson speelden van 1993 tot 2002 het duo Mulder en Scully, dat onverklaarbare gebeurtenissen onderzocht. De aanwezigheid van buitenaards leven en een plot om die informatie achter te houden, was een rode draad in de serie. In januari 2016 keerde de show na 14 jaar terug op televisie in de vorm van een miniserie met zes afleveringen. Volgens The Hollywood Reporter telt het nieuwe seizoen tien afleveringen.

Fox liet weten dat de miniserie erg goed bekeken en gewaardeerd werd, en dat er dus een nieuw seizoen is besteld. "De show kent iconische personages, goede verhalen en onverschrokken makers", zei directeur David Madden van de zender.

De opnamen voor het nieuwe seizoen van The X-Files staan gepland te beginnen in de zomer.

Fox bestelt elfde seizoen The X-Files
Fox bestelt elfde seizoen The X-Files (Foto: BuzzE)

Young Jeezy aangemerkt als moordverdachte

Young Jeezy wordt aangeklaagd door nabestaanden die de rapper verantwoordelijk houden voor de dood van hun vader in augustus 2014. Dit meldt TMZ.

Concertpromotor Eric Johnson (38) werd doodgeschoten achter de schermen van een concert van Jeezy en Wiz Khalifa in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië. In rechtbankstukken claimen de kinderen van het slachtoffer dat een ooggetuige heeft verklaard dat de schutter erg leek op Young Yeezy. De ooggetuige heeft dit twee jaar later herhaald in een verklaring onder ede.

Volgens de nabestaanden heeft de ooggetuige Jeezy ook aangewezen in een reeks foto's van potentiële verdachten. Een tweede ooggetuige zou de politie hebben geholpen met het maken van een compositietekening die erg veel gelijkenissen zou vertonen met de rapper. De nabestaanden willen via een nieuwe rechtszaak een verklaring afdwingen waarom Jeezy nooit strafrechtelijk is vervolgd. Ze eisen onder meer een vergoeding voor de uitvaartkosten.

Jeezy, die in het echt Jay Jenkins heet, werd in 2014 met vijf anderen gearresteerd na de dodelijke schietpartij. Hij kwam op borgtocht vrij. De politie vond wapens in de toerbus, maar later bleek dat die van de beveiliging waren.

Young Jeezy aangemerkt als moordverdachte
Young Jeezy aangemerkt als moordverdachte (Foto: BuzzE)

Kurt Russell en Goldie Hawn betrapt na seks

Kurt Russell en Goldie Hawn hebben in hun bijna 35 jaar lange relatie een hoop meegemaakt. Hun eerste date zullen ze echter nooit vergeten. Kurt vertelt in de Amerikaanse talkshow Harry dat de twee met de broek op de enkels zijn betrapt door de politie.

Kurt en Goldie gingen dansen tijdens hun eerste date. Na afloop besloten ze dat 'de avond nog niet voorbij was'. Ze eindigden in het huis dat Goldie toentertijd net had gekocht. Het werd gerenoveerd.

"Uiteindelijk belandden we boven. We keken naar verzonnen meubilair en we waren zogenaamd in de slaapkamer. Daar hadden we hele echte seks", lacht de 66-jarige acteur terwijl hij het verhaal vertelt. "Toen kwam de politie binnenlopen. We hadden namelijk ingebroken om binnen te komen."

Russell zegt dat de eerste date 'bizar en vreemd' was. Maar dat ze zich niet lieten stoppen door agenten. Ze vervolgden hun date in een hotelkamer. "Dat was onze eerste date. Het was heel erg leuk, kan ik je zeggen. Ik kan niet geloven dat het zo lang geleden was."

Kurt Russell en Goldie Hawn betrapt na seks
Kurt Russell en Goldie Hawn betrapt na seks (Foto: BuzzE)

Knot ziet nog altijd ruimte voor hogere lonen

Bedrijven in Nederland hebben nog altijd flinke ruimte om lonen te verhogen en vakbonden zouden daar meer gebruik van moeten maken. Dat stelde DNB-president Klaas Knot vrijdag in de marge van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Knot pleit al ruim twee jaar voor hogere lonen als middel om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen. In die tijd is daar echter weinig vooruitgang in geboekt, stelde hij. "De cao-loonstijging is nog steeds bijzonder gematigd, gezien de werkloosheid die in rap tempo daalt. De inzet van vakbonden zou wat dat betreft wel wat meer gericht mogen zijn op loonstijgingen, in plaats van op heel veel kleinere dingen."

De centralebankpresident waarschuwde tegen de verheerlijking van loonmatiging als teken van prudent beleid. "Loonmatiging hoorde bij de problematiek van de jaren 80. We moeten het zeker niet zien als iets geweldigs, dat in onze genen zit. Het past niet bij de huidige situatie."

Knot ziet nog altijd ruimte voor hogere lonen
Knot ziet nog altijd ruimte voor hogere lonen (Foto: ANP)

'Hulp aan kwetsbare gezinnen nog niet goed'

Kwetsbare gezinnen krijgen nog niet de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. De wijkteams die deze gezinnen nu bijstaan, kunnen de vaak ingewikkelde problematiek niet aan, concluderen vijf inspecties die samenwerken binnen het Toezicht Sociaal Domein.

De wijkteams ontberen een gerichte aanpak en werken weinig samen met andere instanties. Daardoor komen de betrokken gezinnen niet op tijd in beeld met hun problemen en krijgen ze niet de juiste hulp. Dat leidt ertoe dat er geen goed zicht is op de veiligheidsrisico's voor vooral kinderen.

Sinds twee jaar hebben gemeenten een grote rol in de zorg voor kwetsbare gezinnen. Zij hebben daarvoor de wijkteams ingesteld. De medewerkers in de wijkteams zijn weliswaar deskundig en gemotiveerd, maar de inspecties vinden onder meer dat de bevoegdheden niet duidelijk zijn en dat er te weinig tijd en middelen zijn. Gemeenten moeten hiermee aan de slag.

De inspecties deden onderzoek in Almelo, Bergen op Zoom, Den Helder, Doetinchem, Goeree-Overflakkee en Gouda.

'Hulp aan kwetsbare gezinnen nog niet goed'
'Hulp aan kwetsbare gezinnen nog niet goed' (Foto: ANP)

'Wall of Champions' in Montreal aangepast aan snellere F1-wagens

Paniek bij veel Formule 1-fans: de Wall of Champions, een van dé kenmerken van het Grand Prix-circuit in Montreal, moet aangepast worden. Door de hogere bochtensnelheid van de huidige Formule 1-auto's wordt het Circuit Gilles Villeneuve, waar de Canadese Grand Prix gehouden wordt, op een aantal punten aangepast.

De Wall of Champions is de muur na de laatste chicane, direct voor start/finish. Wereldkampioenen Damon Hill, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve kwamen in 1999 niet onzacht in aanraking met de muur, die sindsdien de bekende bijnaam draagt. Ook namen als Nico Rosberg, Juan Pablo Montoya, Jenson Button en Sebastian Vettel maakten al eens stevig kennis met de muur. 

Gelukkig valt het voor de fans allemaal wel mee en lijkt het vooralsnog slechts bij een kleine aanpassing te blijven. De muur komt onder een iets andere hoek te staan, om te zorgen dat het niet onnodig onveilig wordt. Daarnaast worden vangrails en bandenstapels vervangen door een veiliger barrière en worden de grindbakken volgens de plannen vervangen door geasfalteerde uitloopstroken.

De Grand Prix van Canada staat voor 11 juni op de kalender. Halverwege mei zouden de aanpassingen gereed moeten zijn. 

De 'Wall of Champions' (Bron: YouTube)

Parlementslid moet terechtstaan wegens moord

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken en Sylvia B., zijn voormalige politiek medewerkster met wie hij een relatie zou hebben gehad, moeten beiden terechtstaan voor de moord op B.'s ex-man Marc Dellea. Dat heeft de Brusselse raadkamer vrijdag beslist.

Dellea kwam in juli 2014 om het leven door een kogel in het hoofd. Beide verdachten zagen hem voor het laatst in leven in zijn flat, die ze volgens camerabeelden niet veel later verlieten. Ze ontkennen elke betrokkenheid.

Van Eyken werd nadat zijn parlementaire onschendbaarheid was opgeheven begin vorig jaar gearresteerd. Een dag later kwam hij al vrij, omdat zijn aanhoudingsbevel niet was ondertekend. Zijn vriendin zat al enige tijd vast. De onderzoeksrechter heeft het dossier onlangs afgerond. Het Belgisch parket zag daarin reden de twee te vervolgen wegens moord.

Parlementslid moet terechtstaan wegens moord
Parlementslid moet terechtstaan wegens moord (Foto: ANP)

'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over'

Meer dan 4500 minderjarigen zijn de eerste maanden van dit jaar vanuit Noord-Afrika de Middellandse Zee overgestoken naar Italië. Dat schat kinderrechtenorganisatie Save the Children. De overgrote meerderheid reisde zonder begeleiding van een volwassene.

Veel vluchtelingen nemen de route van Libië naar Italië, die bekendstaat als de gevaarlijkste op de Middellandse Zee. Volgens Save the Children loopt een kind daar ongeveer tien keer meer risico te sterven dan wanneer het zou oversteken vanuit Turkije. Dit jaar kwamen er voor zover bekend al bijna negenhonderd mensen om het leven tijdens de oversteek.

Save the Children voer op eerste paasdag voor de eerste keer dit jaar uit om te helpen met het redden van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. De eerste dag nam de bemanning van het reddingsschip al zo'n driehonderd mensen aan boord, meldt de organisatie. Onder de vluchtelingen die van gammele bootjes werden gered, bevonden zich zeker twintig kinderen die de overtocht in hun eentje ondernamen.

'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over'
'Ruim 4500 kinderen de Middellandse Zee over' (Foto: ANP)

'Kernramppillen' in september in brievenbus

Wie minder dan 100 kilometer van een kerncentrale woont en onder de achttien is, krijgt in september jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo'n centrale kan vrijkomen.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten van de arts of verloskundige krijgen.

Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens ontvangen de jodiumpillen. Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuid- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.

Het ministerie neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden. Om de veiligheid van de centrales in Doel en Tihange zijn nog weleens zorgen.

'Kernramppillen' in september in brievenbus
'Kernramppillen' in september in brievenbus (Foto: ANP)

Alonso begint training Indy 500 op 3 mei

Formule 1-coureur Fernando Alonso zal op 3 mei beginnen aan zijn training voor de Indy 500. De Spanjaard maakte eerder deze maand bekend dat hij de Grand Prix van Monaco dit jaar overslaat om op 28 mei de beroemdste race uit de IndyCar Series te kunnen rijden.

Na de Grand Prix van Rusland zal Alonso afreizen naar de VS, waar hij op 3 mei voor het eerst in de door Andretti gerunde auto met Honda-motor stapt. Het zal een zware dag worden voor de tweevoudig wereldkampioen Formule 1: om 09.00 uur gaat de oval in Indianapolis open, waarna Alonso maar liefst acht uur de tijd heeft om uitgebreid te oefenen. 

Dat zal zeker in het begin overigens nog niet met de duizelingwekkende snelheden zijn waarmee in de race gereden wordt. Vermoedelijk zal Alonso beginnen met een auto die vooral op grip in plaats van snelheid is afgesteld. Beetje bij beetje zal de auto dan minder downforce krijgen, waardoor de snelheden alsmaar opgevoerd worden. Op 15 mei, de dag na de Grand Prix van Spanje, begint de officiële trainingsperiode voor de Indy 500. 

Games with Gold voor mei bekendgemaakt

Microsoft heeft de Games with Gold voor mei bekendgemaakt, die gamers met een Xbox Live Gold-abonnement zonder extra kosten kunnen downloaden. 

Voor Xbox One kunnen zij aan de slag met Giana Sisters: Twisted Dreams – Director’s Cut (1 mei- 31 mei) en Lara Croft and the Temple of Osiris (16 mei - 15 juni). De twee gratis Xbox 360-games zijn Star Wars: The Force Unleashed II (1 mei - 15 mei) en LEGO Star Wars: The Complete Saga (16 mei - 31 mei).

Zit er deze maand voor jou wat leuks bij?

Schmidt elfde, Deurloo veertiende in meerkampfinale

Turners Casimir Schmidt en Bart Deurloo zijn op de EK turnen in de middenmoot geëindigd tijdens de meerkampfinale. Oleg Verniaiev pakte net zoals in 2015 de titel.

Schmidt turnde in Roemenie een prima meerkamp en kwam uit op een totaal van 80,998 punten als elfde. ''Het is wel gaaf om te zien dat je dan überhaupt weer in de finale staat. En het was best wel een goede wedstrijd. Een solide meerkamp,'' zei Schmidt tegenover Sports2Visuals.

Deurloo had zicht een klassering in de toptien, maar maakte op rekstok en vloer fouten. Aan rekstok raakten zijn voeten de stok bij zijn Yamawaki en op vloer ging hij twee keer onderuit. ''Ik ben best tevreden. Ik heb tweeënhalve punt laten liggen. Dan had ik zevende geweest. Veertiende of zevende, dat maakt ook geen verschil. Tja, zeven plekken,'' zei Deurloo op de website Sports2Visuals.

Oleg Verniaiev wist zijn Europese meerkamptitel met succes te verdedigen. De Oekraïener liet een score van 85,866 punten noteren. Hij bleef de Rus Artur Dalaloyan (85,498) en de Brit James Hall (84,664) voor.

Pinot pakt slotrit Tour of the Alps, eindzege voor Thomas

Thibaut Pinot heeft de laatste etappe gewonnen in de Tour of the Alps. De Fransman van FDJ was na 200 kilometer de snelste van de groep der favorieten. In de laatste etappe kwam de leidende positie van Geraint Thomas niet meer in gevaar.

Op vijftig kilometer van de streep kozen de favorieten al voor de aanval, maar er kwam niet echt afscheiding tussen de renners. Rohan Dennis was de enige die de slag had gemist, maar de renner van BMC zou met nog twintig kilometer van de finish weer aansluiten bij der favorieten.

Op de laatste beklimming van de ronde koos Rodolfo Torres de aanval. De Colombiaan kon niet lang genieten van zijn voorsprong. Doordat eerst Domenico Pozzovivo versnelde en later ook Thomas. Het trio zag Scarponi en enkele anderen terugkeren in de afdaling. Met een kleine groep ging het richting finish. Pinot was uiteindelijk de snelste voor Brent Bookwalter, Thomas werd derde en pakte de eindzege.

Minuut stilte voor 'overleden' speler die niet is overleden

Opmerkelijke beelden uit de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Independiente Santa Fe uit Colombia speelde donderdagavond thuis tegen het Braziliaanse Santos.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd door de stadionspeaker van de Colombianen om een minuut stilte gevraagd voor voormalig Santos-speler Ricardo Oliveira, die kort daarvoor was overleden. Zo gezegd, zo gedaan, en met sombere gezichten werd de nodige stilte in acht genomen, terwijl de lokale trompettist The Last Post speelde.

Eén klein detail: Ricardo Oliveira was zelf ook aanwezig en zeker niet in een doodskist. Hij lag er ook niet opgebaard bij, maar stond in het rijtje spelers van Santos, want Ricardo stond gewoon in de basis bij de Brazilianen.

Al snel was duidelijk wat er aan de hand was: de overleden oud-speler was niet Ricardo Oliveira, maar Kaneko. Hij speelde in de jaren '60 voor Santos en was een van de eerste spelers van Japanse komaf die in Brazilië furore maakten. Santa Fe bood al snel haar excuses aan, volgens hen had de stadionspeaker na het oplezen van de opstellingen de namen door elkaar gehaald. 

Na de wedstrijd werd Ricardo om een reactie gevraagd: "Eerlijk gezegd heb ik er niks van meegekregen." De wedstrijd eindigde overigens in een doelpuntloos gelijkspel en Ricardo kwam er gelukkig levend en wel vanaf. 

De minuut stilte, of eigenlijk The Last Post, voor de niet overleden Ricardo Oliveira (Bron: YouTube)

Vakbonden schorten overleg met werkgevers op

De vakbonden zijn boos op werkgeversorganisaties omdat die weigeren in te stemmen met afspraken om werklozen straks weer drie jaar een werkloosheidsuitkering te geven. Daarom schorten FNV, CNV en VCP alle centrale overleggen met de werkgeversorganisaties tot nader order op.

Normale cao-onderhandelingen blijven gewoon doorgaan, maar de bonden willen even niet meer aanschuiven bij bijvoorbeeld het overleg binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) over een nieuw pensioenstelsel. Ook de centrale gesprekken over loondoorbetaling bij ziekte en de toekomst van de arbeidsmarkt liggen voorlopig stil.

De terugkeer van het derde jaar WW was al afgesproken in het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers in 2013 sloten en is vervolgens verder uitgewerkt. Vrijdag lieten de werkgevers echter weten toch meer tijd nodig te hebben. "De uitwerking zoals die nu voorligt is complex en dat roept natuurlijk vragen op bij de achterban. We willen dit daarom bestuurlijk goed met onze leden doorspreken", aldus een woordvoerster van de werkgevers.

Vakbonden schorten overleg met werkgevers op
Vakbonden schorten overleg met werkgevers op (Foto: ANP)

Judoka's De Wit en Van Dijke in halve finales EK

De tweede dag van het Europees kampioenschap judo in Warschau heeft twee halve finales opgeleverd voor de Nederlandse ploeg. Nadat Margriet Bergsma op dag één niet voor succes kon zorgen kwamen vijf Nederlanders op dag twee in actie.

Bij de mannen tot 81 kilogram verdedigt Frank de Wit de Nederlandse eer. De winnaar van de Grand Slam in Parijs in februari had in de eerste ronde een bye, waarna hij de Italiaan Antonio Esposito op straffen uitschakelde, net als de Armeniër Andranik Chaparyan. In de kwartfinales moest de Kroaat Dominik Druzeta eraan geloven tegen de 21-jarige De Wit. De Rus Alan Khubetsov staat vanaf 16.00 uur klaar voor de halve finales.

Sanne van Dijke en Natascha Ausma komen uit in de klasse tot 70 kilogram bij de dames, waar Ausma in de eerste ronde na een slopend gevecht te sterk was voor de Belgische Gabriella Willems. De Poolse Katarzyna Klys was vervolgens te sterk en dus moest het voor Nederland van Van Dijke komen. De 21-jarige Van Dijke kent een bijzonder sterk seizoen en won onder meer brons op de Grand Slam in Parijs. De jonge Oostenrijkse Michaela Polleres ging er als eerste aan, waarna ook het Hongaarse toptalent Szabina Gercsak eraan moest geloven. In de halve eindstrijd staat Van Dijke tegenover de pas 20-jarige Française Marie Eve Gahié, die vorig jaar al de Grand Slam van Abu Dhabi won. 

Sam van 't Westende (mannen -71kg) en Sanne Vermeer (vrouwen -63kg) werden in de eerste ronde uitgeschakeld in Warschau. 

Turkse oppositie naar rechter om referendum

De grootste oppositiepartij in Turkije gaat verder met het procederen tegen de uitslag van het referendum afgelopen zondag. De CHP heeft nu een klacht ingediend bij de rechtbank.

De zaak is vooral gericht tegen het besluit van de landelijke kiesraad om ongestempelde stembiljetten toe te laten terwijl dat wettelijk niet mag. De kiesraad heeft eerder deze week alle bezwaren van oppositiepartijen tegen de gang van zaken tijdens het referendum van tafel geveegd.

Het referendum werd nipt gewonnen door het ja-kamp van president Erdogan. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor veranderingen in de grondwet die de president meer macht geven.

Turkse oppositie naar rechter om referendum
Turkse oppositie naar rechter om referendum (Foto: ANP)

Super Bomberman R flink verbeterd door nieuwe patch

Super Bomberman R lanceerde gelijktijdig met de Nintendo Switch en kende lof, maar ook kritiek. Konami heeft vandaag een patch uitgebracht die een aantal hekelpunten verbeterd, waaronder de framerate.

De framerate was bij launch 30 FPS, maar is verdubbeld naar 60 FPS. De game heeft volgens berichten hier wel enige grafische pracht voor moeten opgeven, maar de game loopt dus een stuk soepeler. Daarnaast zijn er camera-opties voor de singleplayer toegevoegd, is de moeilijkheid van AI aangepast (en vanaf nu instelbaar) en zijn er nieuwe maps toegevoegd om vrij te spelen. Alle patch notes kun je hieronder vinden.

Daarnaast heeft Konami drie nieuwe Bombers aangekondigd, gebaseerd op andere franchises. Vic Viper Bomber is gebaseerd op Gradius, Pyramid Head Bomber is gebaseerd op Silent Hill en Belmont Bomber is gebaseerd op Castlevania. Wanneer deze Bombers beschikbaar komen is nog niet bekend.

Vic Viper Bomber

Pyramid Head Bomber

Belmont Bomber

Ver.1.3 Update Notice

  • Four new VS stages have been added to the shop (White Cross, Lagoon, Max Speed, Power Zone).
  • Two new series of accessories have been added to the shop (Crowns, Bombs).
  • The frame rate of the entire game has been improved. We also made slight adjustments and improved the controls as well.
  • Less lags are likelier to happen when every participant in the Online Battle have good network connection.
  • (If you want to find opponents with good connection, set Other > Basic Settings > Network Settings to the very left.)
  • Made it possible to press L/R to change the inclination of he map in the Story Mode. Other > Basing Settings will also allow you to fix the camera position as well.
  • You can now choose the strength of the COM on the Multiplayer Battle Mode.
  • The strength of the Five Dastardly Bombers on the Story Mode have been adjusted.
  • The difficulties of Beginner and Normal have been reduced, making it easier to beat them. 
  • Adjusted the heights and slopes on some maps to improve the visibility.
  • If you continue a certain number of times in the Story Mode, you will be able to continue without paying anymore gems.
  • Changed the BP (Battle Point) increase/decrease rate for the League Battle.
  • Fixed other various small bugs.

Minder nepnieuws rondom Franse verkiezingen

Hoewel ook Franse kiezers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in hun land worden misleid met nepnieuws op sociale media, is het aanbod hiervan wel veel minder groot dan bij de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een studie van onderzoekers van de universiteit van Oxford.

In het onderzoek zijn bewijzen gevonden voor klachten van Franse, Duitse en Amerikaanse ambtenaren dat Rusland probeert zijn cyberbemoeienissen tijdens de recente Amerikaanse verkiezingen te herhalen. Slechts enkele dagen voordat de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaatsvindt, blijkt op sommige momenten een kwart van de politieke links die in Frankrijk op Twitter worden gedeeld nepnieuws te bevatten.

De uitkomsten betekenen volgens de onderzoekers dat Franse kiezers minder nepnieuws delen dan veel Amerikaanse stemgerechtigden deden. Ook onder Duitse kiezers zou betere informatie worden gedeeld. In de periode voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden kiezers in Michigan bijvoorbeeld net zoveel echt als nepnieuws hebben gedeeld op sociale media.

Een deel van de accounts waarop eerder de Republikein Donald Trump werd gesteund en waarvan wordt vermoed dat het bots en accounts van Rusland zijn, blijkt nu de pijlen te hebben gericht op Duitsland, zegt de voormalige FBI-agent Clinton Watts, die nu bij het centrum voor cyber- en binnenlandse veiligheid van de George Washington Universiteit werkt. "Als ik een schatting zou moeten maken, denk ik dat een derde van de accounts waarop eerder Trump werd gesteund nu de Duitse verkiezingen probeert te beïnvloeden."

Minder nepnieuws rondom Franse verkiezingen
Minder nepnieuws rondom Franse verkiezingen (Foto: BuzzT)

Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen

De aanslag op de Champs-Élysées in Parijs heeft Frankrijk doen besluiten extra militairen in te zetten voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende zondag. Behalve de al eerder opgetrommelde 50.000 politieagenten zet de Franse regering extra 7000 militairen in, aldus premier Bernard Cazeneuve tegen de zender BFMTV.

"We zullen niet toestaan dat het fundamentele democratische proces in ons land wordt belemmerd", zei Cazeneuve. "We geven niet toe aan angst en intimidatie, want dan zouden we de vijand alleen maar in de kaart spelen."

In een peiling van donderdagavond, die nog voor de aanslag werd gepubliceerd, ging de sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron op kop met een score van 24 procent. Marine Le Pen van het nationaal-populistische Front National kwam in die peiling uit op 21,5 procent.

'Afschuwelijke daad'
Premier Mark Rutte heeft de aanslag een "afschuwelijke daad van terreur" genoemd. Hij laat weten dat hij het medeleven van Nederland overbrengt aan de Franse president en dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat Nederland "onze schrik, maar ook onze verontwaardiging" heeft uitgedrukt. "Wij moeten ons niet laten intimideren", aldus Koenders. Volgens hem vinden dit soort aanslagen plaats om verkiezingen te beïnvloeden. "Het is een politiek instrument. Daar moeten wij ons tegen te weer stellen, of dat nou in Nederland of in Frankrijk is".

Blok
Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) zegt dat de aanslag illustreert dat de dreiging van terrorisme reëel is. Tegelijkertijd ziet hij geen aanleiding om in Nederland extra maatregelen te nemen.

Volgens Blok staan de diensten in Nederland wel op scherp. "We zijn extra alert waar heel veel mensen bij elkaar zijn . Onze diensten houden dreigingen zorgvuldig in de gaten. Zo'n verschrikkelijke gebeurtenis als in Parijs geeft nog eens een keer aan hoe belangrijk dat helaas is."

Blok kan niets zeggen over precieze maatregelen rond Koningsdag volgende week. Wel stelt hij dat de diensten "zeer alert"zijn als er grote bijeenkomsten zijn en dat dit ook geldt op Koningsdag.

Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen
Extra troepen ingezet bij Franse verkiezingen (Foto: ANP)

Eerste geval van matchfixing bij de UFC

De Koreaanse politie zijn op dit moment geruchten van matchfixing tijdens een UFC-gevecht aan het onderzoeken. Het zou gaan om een gevecht dat plaatsvond in 2015 in Zuid-Korea. Dit is de eerste keer dat zo'n onderzoek ingesteld wordt bij de UFC.

De vechter waar het om zou gaan is Tae Hyun-bang, een Zuid-Koreaanse MMA-vechter die sinds 2014 voor de UFC actief is. Bang is niet geheel succesvol, gezien zijn UFC-record van drie verloren en twee gewonnen partijen, maar dat hadden eigenlijk vier verloren partijen moeten zijn. Volgens de geruchten had Bang namelijk zijn gevecht tegen de Amerikaan Leo Kuntz, tijdens UFC Fight Night 79 in 2015, moeten verliezen.

In de weken voorafgaand aan dit gala was de Amerikaan een lichte underdog. Enkele uren voor het begin van het MMA-gala veranderden een aantal wedkantoren dit en werd de Amerikaan opeens een enorme favoriet, veroorzaakt doordat binnen een aantal uren extreme bedragen op winst voor Kuntz werden gezet. Dit werd opgemerkt door de UFC en zij meldden dit aan de vechters die zich aan het voorbereiden waren op het gevecht. Beide vechters ontkenden op dat moment betrokken te zijn bij enige vorm van omkoping. Bang won tot zijn eigen verrassing het gevecht via jurybeslissing.


Bang is oprecht verrast door eigen winst (Bron: Getty)

Inmiddels, zeventien maanden na dit gevecht, is Bang zijn leven niet meer zeker en schijnt hij naar de politie te zijn gestapt. Bang zou 87.000 dollar ontvangen hebben om te verliezen, waarvan hij 43.000 dollar op winst voor zijn tegenstander zette. In totaal zouden de matchfixers ongeveer 1,7 miljoen dollar op Kuntz hebben gezet, genoeg om Bang nu met de dood te bedreigen.

Tegenstander Kuntz herinnert zich dit voorval nog goed. "De UFC-officials waren er zeker van dat er iets niet in de haak was met ons gevecht, juist vanwege die wedkansen die zo abrupt omdraaiden. Ze vertelden ons dat als één van ons niet goed zou presteren, die persoon lijdend voorwerp van een onderzoek zou worden." Kuntz kon zich niet voorstellen dat Bang niet alles gaf tijdens hun gevecht: "Ik bedoel, hij sloeg me bijna knock-out, ik was een fractie van een seconde bewusteloos. Dat probeer je niet als je wilt verliezen. Blijkbaar was hij banger voor de UFC dan voor de Koreaanse maffia."

Een bron dichtbij de Zuid-Koreaanse vechter erkent dit ook: "Bang zou van gedachten zijn veranderd, na dat gesprek in de kleedkamer met de UFC." Zuid-Koreaanse media melden dat Bang in grote problemen komt, mocht deze beschuldiging waar zijn. Bang zelf was zeer verbaasd over de uitslag, zoals te zien is in onderstaande beelden.


Moment van uitslag (Bron: UFC)

Twitteraar @Fight_Ghost had het toentertijd in 2015 al bij het juiste einde.

Mysterieuze weldoener opgedoken in Duitsland

Een onbekende weldoener heeft in de Duitse stad Konstanz (Baden-Württemberg) honderden euro's aan contant geld uitgedeeld. De gulle gever stopte met Pasen briefjes van 20 en 50 euro in brievenbussen. Ook werd geld achtergelaten onder de ruitenwissers van auto's.

De politie zei vrijdag op zoek te zijn naar de onbekende geldgever, omdat onduidelijk is wat de herkomst is van de bankbiljetten. Er zijn volgens een politiewoordvoerder nog geen aanwijzingen dat het gaat om crimineel geld. Agenten hebben de achtergelaten eurobiljetten opgehaald, maar de ontvangers kunnen het geld later wel terugkrijgen.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke weldoener opduikt in Duitsland. Voetgangers in Kaiserslautern kregen eerder biljetten van 50 euro toegestopt door een man. Hij liet toen ook geld achter in heggen en bosjes. Ook troffen klanten en medewerkers van een supermarkt in Bünde eerder enveloppen aan met briefjes van vijftig euro en kaarten met een Bijbelvers.

Mysterieuze weldoener opgedoken in Duitsland
Mysterieuze weldoener opgedoken in Duitsland (Foto: ANP)

NBA: 'Play-Off LeBron' is opgestaan

Hoe sterk een speler tijdens het reguliere seizoen ook is, NBA-kampioen word je in de play-offs. Een speler die dat in zijn veertiende seizoen bijzonder goed begrijpt is LeBron James. Als geen ander is hij in staat het reguliere seizoen op de automatische piloot te spelen, maar tijdens de play-offs, als dat nodig is, een paar tandjes bij te schakelen. In de derde wedstrijd van de serie tussen de Indiana Pacers en de Cleveland Cavaliers kregen de fans voor het eerst dit jaar de ‘Play-off LeBron James’ te zien. James leidde zijn ploeg met fenomenaal spel uit geslagen positie langs de Pacers en bracht de stand in de serie op 3-0.

Na twee nederlagen in Cleveland moest Indiana in eigen huis winnen om een reële kans op het bereiken van de tweede ronde te houden. De Pacers begonnen furieus aan de wedstrijd en liepen uit naar een riante voorsprong. Indiana mocht bij rust de kleedkamer opzoeken met een 74-49 voorsprong.

In het derde kwart waren de rollen omgedraaid. Aangevoerd door LeBron James begonnen de Cavaliers aan een historische comeback. Binnen twaalf minuten was de achterstand geslonken tot zeven punten. Halverwege het vierde kwart zette James met een dunk zijn ploeg op een 98-100 voorsprong. Indiana stribbelde nog even tegen, maar in de spannende slotfase kon de ploeg niet voorkomen dat de bezoekers een 114-119 zege boekten.

De wedstrijd was om meerdere redenen historisch. Niet eerder slaagde een ploeg er in om in de play-offs een achterstand van 25 punten bij rust goed te maken. We moeten bijna zeventig jaar terug in de tijd om een wedstrijd te vinden tussen de Philadelphia Warriors en de Baltimore Bullets waarin een achterstand van 21 punten werd goedgemaakt.

LeBron James eindigde met 41 punten, 13 rebounds en 12 assists. Hij raakte meer dan de helft van zijn schoten en ook zes van zijn twaalf driepuntspogingen gingen raak. En passant passeerde hij Kobe Bryant op de lijst met spelers die in hun carrière de meeste punten in de play-offs hebben gemaakt. King James moet alleen Michael Jordan en Kareem Abdul-Jabbar nog voor zich dulden, maar als de Cavaliers de finale halen is het goed mogelijk dat hij hen beide nog dit seizoen passeert.

Coach Tyrone Lue hield in het vierde kwart Kevin Love en Kyrie Irving op de bank. Channing Frye en Deron Williams stonden in hun plaats op het veld. Het maakt de comeback van de Cavaliers en de prestatie van LeBron James des te opmerkelijker.

Voor Indiana zijn de druiven zuur. Paul George verzuchtte voor aanvang van de serie dat hij er genoeg van had om van James te verliezen. Al drie maal versperde James George de weg in de Eastern Conference play-offs. Ook verweet George zijn ploeggenoten een gebrek aan inzet en het maken van ongelukkige keuzes op het veld. George speelde drie kwarten lang een uitstekende wedstrijd, maar ook zijn 36 punten, 15 rebounds en 9 assists waren niet genoeg om de Cavaliers te stuiten.

Voor Jeff Teague geldt min of meer hetzelfde. De point guard van de Pacers kwam deze zomer over van de Atlanta Hawks. Die ploeg werd de afgelopen twee jaar in de play-offs uitgeschakeld door de Cavaliers. Met zijn nieuwe ploeg zal hij in deze serie een sterk déjà vu-gevoel hebben. LeBron James laat al zeven jaar op rij een spoor van gedesillusioneerde tegenstanders achter in de eastern conference.

Play-off LeBron verslaat de Pacers. Bron: YouTube

In Milwaukee werd de derde wedstrijd in de serie tussen de Bucks en de Raptors gespeeld. De Bucks hebben alle reden om hoopvol te zijn voor de toekomst van hun ploeg en de spelers, fans en organisatie zaten er allemaal klaar voor om er een mooie avond van te maken. Zo’n twintigduizend t-shirts werden uitgedeeld aan de fans, de spelers van de Raptors werden getrolld door bij hun opkomst de theme song van Barney the Dinosaur te draaien, maar uiteindelijk moet het op het veld gebeuren.

De Bucks lieten er geen twijfel over bestaan wie de wedstrijd ging winnen. Na twaalf minuten stond het 32-12 en bij rust was de voorsprong met 57-30 riant. In de tweede helft was er van spanning geen enkele sprake meer. De Bucks denderden vrolijk verder naar een eclatante 104-77 overwinning en een 2-1 voorsprong in de best-of-seven serie.

Milwaukee beschikt over een paar van de meest talentvolle jonge spelers in de NBA. Giannis Antetokounmpo is dit jaar helemaal doorgebroken en bij vlagen speelde hij met de Raptors-verdedigers. In Thon Maker, de jonge Sudanese rookie, hoopt Milwaukee een soortgelijk talent in huis te hebben. Coach Jason Kidd geeft hem het hele seizoen al vertrouwen en in de belangrijkste wedstrijd van zijn nog jonge carrière toonde hij aan dat het vertrouwen terecht is. Maker eindigde als één van zes Bucks-spelers in de dubbele cijfers, aangevoerd door Kris Middleton die twintig punten maakte.

Toronto-fans bevinden zich op bekend terrein. Al een paar jaar hebben zij één van de sterkste selecties in het oosten, maar in de play-offs overtuigt de ploeg maar zelden. Ditmaal was het DeMar DeRozan die het ernstig liet afweten. De All Star wist maar acht keer te schieten en miste al zijn pogingen. Kyle Lowry werd met dertien punten topscorer van zijn ploeg.

In de western conference werd een wedstrijd tussen de Memphis Grizzlies en de San Antonio Spurs gespeeld. Na afloop van de vorige wedstrijd had Memphis-coach Fizdale harde kritiek op de wedstrijdleiding. Het kwam hem op een boete van 30.000 dollar te staan, die de spelers van de ploeg bij wijze van steunbetuiging hebben betaald.

Memphis stond in de serie met 0-2 achter en wist dat het in eigen huis moest winnen. Zach Randolph, dit seizoen bankzitter, mocht starten voor de Grizzlies. Bij rust had Memphis een 50-46 voorsprong en was Randolph goed voor 13 punten en 5 rebounds.

In het derde kwart werd de wedstrijd beslist. Memphis liep uit naar een voorsprong van achttien punten die niet meer in gevaar kwam. De Grizzlies wonnen met 105-94.

Randolph eindigde met 21 punten, net als Marc Gasol. Man van de wedstrijd werd echter Mike Conley. Niet alleen maakte hij 24 punten en deelde hij 8 assists uit, hij hield Tony Parker ook op nul punten.

Uitslagen

Indiana Pacers – Cleveland Cavaliers 114-119
Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 104-77
Memphis Grizzlies – San Antonio Spurs 105-94

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 3 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 1 – 2 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 0 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs


Golden State Warriors 2 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 1 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 2 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 1 – 1 Utah Jazz

Madrileense derby in halve finales Champions League

De loting voor de halve finales van de Champions League heeft een herhaling van de finale van vorig jaar opgeleverd. In het Zwitserse Nyon kwamen Real Madrid en Atletico Madrid uit de bus rollen als tegenstanders.

De Madrileense derby vormde vorig jaar de finale van het kampioenenbal, wat na strafschoppen gewonnen werd door Real. De Koninklijke zal op 2 of 3 mei thuis spelen, waarna een week later de return in het stadion van Atletico volgt. 

Juventus en AS Monaco nemen het in de andere halve eindstrijd tegen elkaar op. De eerste wedstrijd wordt in het prinsdom aan de Zuid-Franse kust gespeeld, waarna in Turijn beslist wordt welke club naar de finale gaat, die op 3 juni in Cardiff wordt gespeeld. 

Leeftijdsgrens buschauffeurs gaat omlaag

De leeftijdsgrens voor buschauffeurs gaat definitief omlaag naar achttien jaar. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een voorstel daartoe van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. De maatregel moet zorgen voor voldoende buschauffeurs.

De stap volgt op een jarenlang experiment met een verlaging van de leeftijdsgrens. De minimumleeftijd varieerde in de proef (tussen 2011 en 2017) van achttien tot twintig jaar. Vakbekwame chauffeurs van achttien jaar mochten onder meer rijden op stads- en streekbussen. Voor chauffeurs op touringcars zonder een vast rooster was dat twintig jaar.

Leeftijdsgrens buschauffeurs gaat omlaag
Leeftijdsgrens buschauffeurs gaat omlaag (Foto: ANP)

Ajax kent tegenstander eerste Europese halve finale in 20 jaar

In het Zwitserse Nyon is in het hoofdkwartier van de Europese voetbalbond UEFA geloot voor de halve finales van de Europa League. Voor het eerst sinds de Champions League van 1996/97 staat Ajax in de halve finales van een Europees toernooi, samen met Celta de Vigo, Manchester United en Olympique Lyon.

Voor de Amsterdammers kwam Olympique Lyon uit de koker rollen. De eerste wedstrijd in het tweeluik wordt gespeeld in Amsterdam. Dat is althans de bedoeling, want de geplande datum van 4 mei komt voor Ajax niet zo best uit. Burgemeester Eberhard van der Laan liet deze week namelijk weten dat Ajax op 4 mei, de dag van de Dodenherdenking, niet in de Amsterdam ArenA mag spelen. 

De loting betekent uiteraard ook dat Manchester United en Celta de Vigo tegen elkaar zullen spelen, waarbij de eerste wedstrijd in Spanje gespeeld wordt. De winnaar van Ajax - Lyon wordt in de finale in Stockholm beschouwd als het thuisteam, wat verder louter administratieve gevolgen heeft. 

Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar veel meer maatregelen getroffen om illegale prostitutie bij massagesalons en in woningen te beëindigen. In 59 gevallen is daartegen opgetreden, meldt burgemeester Ahmed Aboutaleb vrijdag in zijn jaarverslag over de bestuurlijke maatregelen die hij heeft genomen tegen illegale activiteiten in de horeca en in woningen of bedrijfspanden.

Het aantal sluitingen en andere maatregelen tegen prostitutiepanden is ten opzichte van 2015 verviervoudigd. In dat jaar werd tegen vijftien prostitutiepanden opgetreden, maar na het verschijnen van de 'Nota prostitutie en seksbranche Rotterdam 2015' is dat aantal ingrepen flink uitgebreid.

De burgemeester trof vorig jaar 241 maatregelen in verband met illegaal gokken, illegale prostitutie, handel in drugs of het schenken van alcoholische drank aan minderjarigen. Dat zijn er 45 meer dan in 2015.

Drugspanden
Het merendeel van de maatregelen betrof de sluiting van 69 drugspanden, een toename van 26 ten opzichte van 2015. Die woningen lagen voornamelijk in de stadswijken Feijenoord (21), Charlois (11) en Delfshaven (10).

Ook de aanpak van illegaal gokken is verstevigd. Tegen 52 horeca-inrichtingen werden vorig jaar maatregelen getroffen, tegen 39 ingrepen in 2015. Het arsenaal dat werd toegepast betreft sluiting voor onbepaalde tijd, tijdelijke sluiting of intrekking van de horecavergunning. Doel van deze aanpak is volgens de burgemeester het tegengaan van criminele netwerken, die op grote schaal illegaal gokken in de horeca faciliteren. Mede door één groot strafrechtelijk onderzoek naar illegaal gokken zijn vijftien horeca-inrichtingen tijdelijk gesloten.

Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden
Rotterdam sluit fors meer prostitutiepanden (Foto: ANP)

Omstanders nemen selfies met verdrinkende man

Een 68-jarige man is in het Indiase Kolar verdronken omdat omstanders prioriteit gaven aan het filmen van de spartelende senior. Ook maakten mensen volgens de krant Bangalore Mirror selfies terwijl de Indiër vanuit het water om hulp riep.

Ooggetuigen vertelden de krant dat de man dronken in een vijver was gevallen. Hij begon daarop te zwemmen, maar zou niet hebben beseft hoe diep het water was. Toen de Indiër in de problemen raakte, vroeg hij omstanders hem uit het water te halen.

De noodkreet van de man bleef echter onbeantwoord. Geen van de toeschouwers voelde zich aanvankelijk geroepen hem te helpen. Mensen maakten intussen wel opnames en foto's van de man. Tegen de tijd dat mensen toch het water ingingen, was de senior al overleden. De politie onderzoekt het sterfgeval.

Omstanders nemen selfies met verdrinkende man
Omstanders nemen selfies met verdrinkende man (Foto: BuzzO)

Skiballet op de Olympische Spelen

Voor de liefhebbers van skiballet die na het lezen van de titel van dit bericht hoop kregen op eeuwige, olympische roem: sorry, dat lijkt er niet meer in te zitten. Op deze druilerige vrijdag duiken we namelijk een stukje terug de tijd in. Terug naar de tijd van koude oorlogen, Marco van Basten, Yvonne van Gennip, Dire Straits, Queen en natuurlijk de onbeschrijflijk lelijke kapsels: we gaan terug naar de jaren '80 en '90!

Het freestyleskiën is nog niet zo algemeen geaccepteerd als het tegenwoordig is, met diverse onderdelen op de Olympische Spelen. Toch worden vanaf 1986 WK's gehouden en naast de voor volgers van wintersporten bekende onderdelen als de moguls en aerials stond daar ook een ander onderdeel op het programma: acroskiën, ook wel skiballet genoemd. 

Deze kunstzinnige vorm van skiën is inderdaad wat de naam al doet vermoeden: dansen op ski's. We zouden er nu wellicht wat lacherig over doen, maar het leek er toch geruime tijd op dat het een volwaardig olympisch onderdeel zou worden. In 1988 in Calgary stond freestyleskiën op het olympisch programma als demonstratiesport, inclusief skiballet. Vier jaar later in Albertville was dat wederom het geval, hoewel de moguls inmiddels gegroeid waren naar een volwaardig en officieel medaille-onderdeel, wat het tegenwoordig nog altijd is.

De ware grootmeester van het skiballet in de jaren '80 was Hermann Reitberger, zoals aan zijn kapsel vast wel te zien is een rasechte Duitser. Zo zien we hem op onderstaande filmpjes zijn knappe kunsten vertonen tijdens het allereerste WK freestyleskiën, in 1986 in Tignes, en tijdens de Olympische Spelen van Calgary in 1988. In de obscure krochten van YouTube staat zelfs de volledige uitzending op de Duitse TV, inclusief norse presentator, van de finale van het WK van 1989, voor wie een klein half uur niks te doen heeft. 

Reitberger in Calgary in 1988 (Bron: YouTube)

De volledige WK-finale van 1989, in het Duits, voor als je écht geen zin meer hebt om de vrijdagmiddag nog op een nuttige wijze door te brengen (Bron: YouTube)

Reitberger is overigens niet de meest succesvolle skiballetdanser ooit, die eer gaat zonder meer naar Rune Kristiansen. De Noor was aan het eind van de jaren '80 nog niet sterk genoeg om te winnen van Reitberger, die nauwelijks aan World Cup-wedstrijden meedeed, maar dat sloeg al snel om. In de jaren '90 domineerde Kristiansen de sport met de ene zege na de andere, inclusief de wereldtitel van 1995.

Nederland was nooit een echte hoogvlieger, maar zo af en toe kwam er wel eens iemand op de deur kloppen. Zo werd Katja Koevoet in 1991 vicewereldkampioene bij de jeugd, waarna ze nog aan twee World Cup-wedstrijden meedeed. De grand dame van het Nederlandse skiballet was Jeannette Witte, die in de jaren '90 zeven jaar lang bij de mondiale subtop hoorde en zelfs drie keer op het podium van een World Cup-wedstrijd stond. Martien Nouwen werd in 1988 vijfde op de Spelen, maar doordat er maar zes dames van de partij waren was dat een beetje gedevalueerd.

Nadat duidelijk werd dat skiballet geen olympisch onderdeel zou worden ging het snel bergafwaarts met de populariteit. Tot onze spijt moeten we dit stuk dan ook afsluiten met het feit dat wereldskibond FIS in 2000 gestopt is met het organiseren van officiële wedstrijden in deze op zijn zachtst gezegd bijzondere sport.

Turkije wil Russisch raketsysteem

De onderhandelingen van Turkije met Rusland over de aankoop van het S-400-raketverdedigingssysteem hebben "een eindstadium" bereikt. De keuze van NAVO-lid Turkije voor een Russisch defensiesysteem betekent nog niet dat een overeenkomst onmiddellijk wordt ondertekend, zei minister van Defensie Fikri Isik vrijdag.

Isik vertelde op een persconferentie dat de NAVO-landen geen "financieel effectief" aanbod hebben gedaan voor een alternatief defensiesysteem. In 2015 zag Turkije af van een offerte van China voor een raketsysteem ter waarde van 3,4 miljard dollar. Turkije zei daarna te overwegen zelf een defensiesysteem te ontwikkelen, maar zag daar later van af.

"Het is duidelijk dat Turkije een raketverdedigingssysteem nodig heeft", aldus Isik. Hij voegde eraan toe dat de S-400 niet in het NAVO-systeem zou kunnen integreren.

Turkije wil Russisch raketsysteem
Turkije wil Russisch raketsysteem (Foto: ANP)

Doodvonnis in Arkansas voltrokken

Voor het eerst sinds bijna twaalf jaar is in de Amerikaanse staat Arkansas een doodvonnis voltrokken. De 51-jarige Ledell Lee werd door middel van een gifinjectie ter dood gebracht voor de moord op zijn buurvrouw in 1993.

Arkansas wilde voor het einde van deze maand acht gevangenen executeren. Het heeft haast, omdat dan de houdbaarheidsdatum verstrijkt van een van de drie middelen die daarvoor worden gebruikt.

Doodvonnis in Arkansas voltrokken
Doodvonnis in Arkansas voltrokken (Foto: ANP)

Oud-international Ehiogu (44) overleden na hartaanval op trainingsveld

Oud-voetballer Ugo Ehiogu is overleden. De voormalig Engels international stond donderdag op het trainingsveld van Tottenham Hotspur, waar hij de onder 23-selectie van de Londense club coachte. Plotseling zakte hij in elkaar, vermoedelijk door een hartaanval, waarna hij in het ziekenhuis werd opgenomen. Daar overleed Ehiogu vrijdag op 44-jarige leeftijd.

Heel veel interlands speelde Ehiogu overigens niet: tussen 1996 en 2002 kwam hij vier keer uit voor het Engelse nationale elftal. Veruit het grootste deel van zijn carrière sleet hij bij twee clubs: van 1991 tot 2000 speelde hij voor Aston Villa, waar hij twee keer de League Cup mee won. Vervolgens maakte hij een transfer naar Middlesbrough, waar hij nog zes jaar bleef spelen alvorens hij korte periodes kende bij Leeds United, Glasgow Rangers, Sheffield United en Wembley. 

Terug naar top-down GTA met Tiny Racers

GTA: Online wordt wederom voorzien van een nieuwe gamemodus genaamd Tiny Racers. Hiermee gaat de franchise in zekere zin terug naar zijn roots, met een top-down-perspectief zoals we dat kennen uit de eerste twee Grand Theft Auto-games.

Tiny Racers werd door Rockstar Games aangekondigd op Twitter, met wat korte gameplaybeelden die je hieronder kunt bekijken. De nieuwste add-on heeft verdacht veel weg van de Micro Machines-franchise, die toevallig ook met een nieuw deel komt dit jaar.

Ravage door 'overstekend dier' A58 Arnemuiden

De bestuurster van een auto die op de A58 bij Arnemuiden (Zeeland) moest uitwijken voor een overstekend dier, heeft donderdagavond voor een ravage gezorgd. Dat meldt de politie vrijdag. De vrouw reed tegen een vangrail, waarna twee andere auto's en een motorrijder op elkaar botsten.

Nog twee auto's raakten beschadigd door brokstukken. Niemand liep letsel op en geen van de bestuurders bleek te hebben gedronken.

De automobiliste kon volgens een politiewoordvoerder niet zeggen wat voor dier de weg overstak. Er is na het ongeval ook geen dood, gewond of gezond dier aangetroffen in de omgeving.

Jörgen Raymann: ik was een arrogante lul

Jörgen Raymann geloofde een tijd lang dat hij onoverwinnelijk was. Zijn theatershows en tv-programma's waren een succes en het geld stroomde binnen. "Het moest een keer misgaan", zo kijkt de cabaretier en presentator terug in het AD. "Ik dacht dat ik onmisbaar was en werd een arrogante lul. Dat komt voor een groot deel door die bekendheid, ja. Als de zalen standaard vol zitten en je telkens weer hoort hoe fantastisch je bent, ga je het geloven."

Begin vorig jaar ging het mis. Hij raakte zijn programma kwijt en nieuwe ideeën werden door de NPO afgekeurd. "Het werd ineens heel stil en ik raakte goed in paniek", aldus Raymann, bij wie vervolgens 'een investering' verkeerd uitpakte. "Ineens, bam, stond ik een half miljoen euro in de min. Alles geboren uit simpele hoogmoed. Ik weet nog dat ik zo trots was als een aap met zeven lullen toen ik ooit een Porsche kocht, maar dat ik ook door de grond zakte toen ik hem vorig jaar moest verkopen."

De ontdekking van een tumor op zijn testikel vormde de ommekeer. "Toen na een paar weken duidelijk werd dat het goedaardig was en kon worden verwijderd, gingen even alle sluizen open en heb ik gejankt als een kind. Ik veranderde van megalomaan naar nederig."

In zijn boek Raymann zoekt raad is de presentator openhartig over zijn eigen arrogantie. Zelf is hij inmiddels opgeklommen uit het dal. "Alles loopt weer", aldus Raymann. "Ik ben nu meer een zelfbewuste lul."

Jörgen Raymann: ik was een arrogante lul
Jörgen Raymann: ik was een arrogante lul (Foto: BuzzE)

'Schutter Parijs eerder veroordeeld'

De verdachte van de aanslag op de Champs-Élysées in Parijs is volgens bronnen bij de Franse justitie in 2005 al veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens poging tot doodslag. Hij zou indertijd hebben geprobeerd drie mensen om te brengen, onder wie twee politiemensen.

Om die reden was de man al lange tijd in het vizier van de Franse antiterreurdiensten, aldus de krant Le Parisien. Het is onbekend hoe lang de man in de gevangenis heeft gezeten en waarom hij is vrijgekomen voordat hij zijn straf had uitgezeten. Volgens Le Parisien is de verdachte een 39-jarige Fransman. Amaq, het persbureau dat gelieerd is aan de terreurgroep Islamitische Staat, meldde eerder dat de verdachte van de aanslag een Belg is met de bijnaam Abu Yousif al-Baljiki. Ook werd hij Abu Yousif de Belg genoemd.

Door de aanslag donderdagavond op de Champs-Élysées kwam een politieagent om het leven en raakten twee agenten zwaargewond. De politie schoot de dader dood.

Internationaal opsporingsverzoek
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat in verband met de aanslag een internationaal opsporingsverzoek is uitgevaardigd tegen een man die door België wordt gezocht. Het is onduidelijk of het om de doodgeschoten schutter gaat of een tweede verdachte.

Belgische justitie meldde vrijdag dat ze geen aanwijzingen heeft dat de dader van de aanslag op de Champs-Élysées de Belgische nationaliteit had. Drie familieleden van de dader zijn vrijdag voor verhoor meegenomen. Dat hebben bronnen bij justitie laten weten aan de krant Le Parisien.

De zender BFMTV meldde dat de politie in de auto van de schutter wapens heeft gevonden. In de Audi lagen onder meer steekwapens, een keukenmes en een luchtdrukgeweer.

'Verdachte aanslag Parijs eerder veroordeeld'
'Schutter Parijs eerder veroordeeld' (Foto: ANP)

'Vliegende watertaxi snel naar Nederland'

De vliegende watertaxi SeaBubbles moet zo snel mogelijk naar Nederland komen. Het liefst vindt er nog dit jaar een eerste demonstratie mee plaats. Dat zegt Minze Walvius van mobiliteitsbureau Advier.

Het bureau kijkt in het kader van het Europese project Share-North hoe snel SeaBubbles naar Nederland is te halen. Deze vliegende watertaxi, die wordt aangedreven door een batterij, is ontworpen voor gebruik op het water in en rondom grote steden. De draagvleugelbootjes moeten een schoon en duurzaam alternatief bieden en daarmee bijdragen aan het oplossen van de fileproblematiek.

Per eivormige rivierbus moeten inclusief piloot vijf mensen kunnen worden vervoerd, zo schreef persbureau Bloomberg in juli vorig jaar al over de SeaBubbles. De bedoeling is overigens dat een robot op termijn de taken van de bestuurder overneemt. Mensen moeten de, een paar centimeter boven het water zwevende, watertaxi uiteindelijk via een app kunnen bestellen.

In augustus zijn in Parijs al de eerste SeaBubbles te vinden. Waar de draagvleugelbootjes in Nederland hun entree moeten maken, is nog onduidelijk. "Daar werken we nog aan", aldus Walvius. Volgens hem kan de vliegende watertaxi bijna overal in Nederland worden ingezet. "Rotterdam, Amsterdam, Friesland, Dordrecht, op de kanalen", somt hij enkele van de mogelijkheden op.


De SeaBubble

'Vliegende watertaxi snel naar Nederland'
'Vliegende watertaxi snel naar Nederland' (Foto: BuzzT)

Nederlandse racetalenten (16) debuteren in Formule Renault

Voor de jonge Nederlandse autocoureurs Richard Verschoor en Jarno Opmeer begint vrijdag een belangrijk weekeinde. De twee debuteren op het circuit van Monza in de Eurocup Formule Renault 2.0, een van de belangrijkste opstapklassen in de autosport en een goede stap op weg naar een eventuele Formule 1-carrière. 

De twee Nederlanders, beiden pas 16 jaar jong, stapten over vanuit de Formule 4. Daarin waren ze vorig jaar bijzonder succesvol: Verschoor was bijna onverslaanbaar in het Noord-Europees en Spaans kampioenschap, Opmeer werd in de eerstgenoemde titelstrijd tweede. Daarnaast eindigde Verschoor in de Toyota Tacing Series in Nieuw-Zeeland aan het begin van het jaar op een knappe derde plek. Niet gek dat de Formule 1-teams op de deur klopten en beide heren tekenden dan ook een contract. Verschoor zit in het opleidingsprogramma van Red Bull, terwijl Opmeer onder de vleugels is genomen door Renault.

Verschoor heeft er in elk geval zin in, maar ziet ook dat het ongetwijfeld lastiger zal worden dan in de Formule 4. "Het gaat veel moeilijker worden, daar moet ik mee omgaan", zegt hij tegenover GPUpdate"De tests gingen goed, alleen over de laatste twee testdagen op de Nürburgring kan ik niet tevreden zijn. Ik kwam een seconde tekort en ik weet niet of dat aan mij lag, aan mijn gebrek aan ervaring of misschien toch aan de auto. Ik weet dus niet precies waar we staan, maar ik kom graag op Monza en in de simulatortests ging het uitstekend, dus ik heb er vertrouwen in."

De twee Nederlanders rijden net als vorig jaar ook dit seizoen weer voor het Nederlandse MP Motorsport. Daar worden ze vergezeld door hun Amerikaanse leeftijdsgenoot Neil Verhagen, die net als Verschoor in het opleidingsprogramma van Red Bull zit. De één jaar oudere Brit Dan Ticktum zit in hetzelfde programma en is er een tijdje uit geweest. Nadat hij in 2015 indruk maakte in het Brits Formule 4-kampioenschap werd hij een jaar geschorst vanwege misdragingen tijdens een safetycarperiode. 

Verschoor heeft dus twee 'opleidingsgenoten' rondrijden in de Formule Renault, maar ook Opmeer is als Renault-protègè niet alleen. Bij Tech 1 Racing zien we de Brit Max Fewtrell, die vorig jaar nipt kampioen werd in het Brits Formule 4-kampioenschap. Ook de 16-jarige Chinees Sun Yueyang, rijdend voor JP Motorsport, zit in het opleidingsprogramma van Renault.

Sun is overigens niet de Chinees waar de meeste ogen op gericht zullen zijn, want dat is ongetwijfeld Ye Yifei. De leeftijdsgenoot van Sun was vorig jaar ongekend dominant in het Frans Formule 4-kampioenschap, waar hij in de eerste tien van de twaalf kwalificaties de poleposition pakte, waarbij hij in de eerste zeventien races welgeteld drie keer geklopt werd alvorens hij, met de titel al lang en breed op zak, wat minder begon te presteren. 

De Eurocup Formule Renault in Monza kent dit weekeinde twee races. Op zaterdag gaan de lichten om 14.00 uur uit, zondag is het om 12.40 uur tijd voor de race. 

Stuw Grave eind juli hersteld

De stuw in de Maas bij Grave is eind juli gerepareerd en weer klaar voor gebruik, meldt Rijkswaterstaat. De instantie heeft vrijdag meer bekendgemaakt over de vorderingen van het herstelwerk na een aanvaring op 29 december.

Een binnenvaarttanker ramde destijds de stuw. Door de botsing raakte de stuw beschadigd en liep een deel van de Maas leeg. Om scheepvaartverkeer toch mogelijk te maken is er een tijdelijke dam achter de stuw gebouwd. Sinds 23 januari varen er weer schepen bij Grave.

Eind juli moet de vernielde stuw zijn hersteld. Er is dan ook getest en de tijdelijke dam is dan opgeruimd, zo is de prognose. Rijkswaterstaat handhaaft de verwachting dat de kosten van de reparatie uitkomen rond 20 miljoen euro, aldus een woordvoerder.

Stuw Grave eind juli hersteld
Stuw Grave eind juli hersteld (Foto: ANP)

'Chemopomp' helpt bij uitgezaaide darmkanker

Een 'chemopomp' kan het leven van darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever flink verlengen. Als ze na verwijdering van de uitzaaiingen zo'n pompje ingebracht hebben gekregen, leven ze wel twee jaar langer dan lotgenoten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam was betrokken.

Ongeveer de helft van de darmkankerpatiënten krijgt uitzaaiingen in de lever. Die kunnen vaak wel worden verwijderd, maar bij 80 procent van de geopereerden komt de kanker terug. Het onderhuidse pompje geeft chemotherapie op de plek waar die het meest nodig en effectief is, namelijk rechtstreeks in de lever, zo meldt Erasmus Medisch Centrum vrijdag.

De Hepatic Arterial Infusion-pomp, de HAI, dient de chemotherapie toe in de slagader naar dit orgaan. De gezonde levercellen worden volgens een woordvoerder grotendeels gespaard doordat zij vooral bloed krijgen via de poortader. De werkzame stof kan zo vierhonderd keer sterker worden aangebracht op de plek waar ze nodig is, terwijl de bijwerkingen meevallen.

'Chemopomp' helpt bij uitgezaaide darmkanker
'Chemopomp' helpt bij uitgezaaide darmkanker (Foto: ANP)

'VS werken aan arrestatiebevel Assange'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is bezig aanklachten op te stellen voor een arrestatiebevel voor Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat meldt CNN.

Het ministerie heeft lange tijd geworsteld met de vraag hoe WikiLeaks kon worden aangepakt, omdat ook de vrijheid van meningsuiting in het geding was. Volgens CNN heeft het ministerie nu echter bewijs gevonden dat WikiLeaks voormalig NSA-analist Edward Snowden actief heeft geholpen bij diens onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst. CIA-directeur Mike Pompeo bestempelde WikiLeaks vorige week al als een "vijandige inlichtingendienst".

Assange verblijft al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij wordt door justitie in Zweden gezocht in verband met een zedenzaak, maar Assange vreest dat dit een opzet is om hem uit te kunnen leveren aan de VS. De Amerikanen hoopten dat een nieuwe Ecuadoraanse president Assange uit de ambassade zou laten zetten, maar inmiddels is duidelijk geworden dat hij in de ambassade mag blijven.

'VS werken aan arrestatiebevel Assange'
'VS werken aan arrestatiebevel Assange' (Foto: BuzzT)

EL: Lyon naar halve eindstrijd na gewonnen penaltyreeks

Olympique Lyon heeft de halve eindstrijd van de Europa League bereikt nadat het op bezoek bij Besiktas de penaltyreeks won.

Talisca zorgde voor een oerkreet in Istanbul door Besiktas op 1-0 te zetten na bijna een half uur voetballen. De Braziliaan wist knap uit de draai raak te schieten tegen de Fransen waardoor de Turken voor even virtueel door waren naar de halve finale.

De bezoekers uit Lyon waren niet onder de indruk en probeerden in de Turkse heksenketel te zoeken naar de gelijkmaker. Het zocht veelal de combinatie om onder de druk uit te komen en het was wachten op een goal.

Via Alexandre Lacazette, die een prachtige steekpass van Maxime Gonalons ontving, wisten Les Gones de stand gelijk te trekken in de 34e minuut. De bezoekers leken vervolgens de leiding te nemen, maar zagen Lacazette de paal raken.

De thuisclub probeerde zich op te richten, en had in Talisca een sterspeler in huis die na de theepauze zou schitteren. Na een balletje van zijn landgenoot Adriano, werkte de Benfica-huurling het leder in het doel na een uur voetballen.

Quaresma trof in de slotfase de paal namens de Turken, terwijl Lacazette de doellat raakte. Omdat de stand over twee wedstrijden na tweemaal 90 minuten gelijk was, moest er worden verlengd. Daarin werd niet meer gescoord, waardoor penalty’s uitkomst moesten bieden.

Uiteindelijk was het Anthony Lopes die na twaalf loepzuivere strafschoppen de penalty van Dusko Tosic keerde, waarna Christophe Jallet Lyon naar de halve finale van de Europa League schoot.

EL: United verslaat Anderlecht in verlenging, Ibrahimovic geblesseerd

Anderlecht is er niet in geslaagd voor een fikse stunt te zorgen in de kwartfinales van de Europa League. Na het 1-1 gelijkspel in België tegen Manchester United verloren de Belgen op Old Trafford van de ploeg van José Mourinho, maar daar had United wel een verlenging voor nodig.

Henrikh Mkhitaryan en Zlatan Ibrahimovic keerden terug in de basis, nadat Mourinho ze in het weekeinde in de topper tegen Chelsea nog op de bank hield. De Armeniër bewees na tien minuten al dat zijn terugkeer een goede zet was, want hij schoof de bal hard in het doel: 1-0. 

Toch bleef Anderlecht knokken en na een half uur spelen schoot Youri Tielemans op de lat, waarna Sofiana Hanni de bal binnentikte voor de gelijkmaker. United domineerde het restant van de wedstrijd, maar kwam in de reguliere speeltijd niet meer tot scoren en dus was een verlenging nodig. Na 107 minuten was het Marcus Rashford die de boel op slot gooide: 2-1.

Of Ibrahimovic binnenkort weer op het veld te zien is valt nog te bezien. In de laatste minuten van de reguliere speeltijd kwam hij ongelukkig neer, waarbij hij een op het oog flinke blessure opliep. 

Zlatan droogt zijn tranen. (PRO SHOTS/Action Images)
Zlatan droogt zijn tranen. (PRO SHOTS/Action Images)

EL: Celta de Vigo voor het eerst in halve finale

Celta de Vigo heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Europa League. De Spanjaarden hadden aan een gelijkspel net genoeg om KRC Genk te verslaan.

Na de 3-2 voor Celta in de heenwedstrijd hadden ook de Belgen nog een goede kans op een ticket voor de laatste vier. De gasten uit Spanje namen echter wel de leiding. Pione Sisto veroverde op het middenveld de bal, dribbelde richting strafschopgebied en haalde fraai uit: 0-1.

Het antwoord van KRC Genk kwam daarna al snel. Leandro Trossard troefde Gustavo Cabral af en de Belg plaatste de bal vervolgens beheerst met rechts in de verre hoek. Genk was daarmee nog één doelpunt verwijderd van een plek in de halve finales.

Verder dan die ene treffer kwamen de zuiderburen echter niet, waardoor Celta de Vigo vrijdag aanwezig zal zijn bij de loting. De Spanjaarden zijn bezig aan het beste Europese seizoen uit de clubhistorie. In 2000 wonnen ze de Intertoto Cup, waarna ze een seizoen later de kwartfinales van de UEFA Cup haalden, hun beste Europese resultaat tot nu. 

Verdachte aanslag spelersbus Dortmund gepakt

De Duitse politie heeft een verdachte aangehouden van de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Dat meldden verscheidene Duitse media vrijdag. Door de aanslag van vorige week liep de Spaanse verdediger Marc Bartra van Dortmund verwondingen op.

Volgens de omroep NDR gaat het om een 28-jarige man die kort voor de aanslag zou hebben gespeculeerd op een koersval van opties van de Duitse topclub. Volgens verscheidene media zou het gaan om een Russische man die kort voor Pasen al in het vizier was gekomen van justitie.

De verdachte verbleef op de dag van de aanslag in hetzelfde hotel als de spelers van Dortmund en kon precies in de gaten houden wanneer de spelersbus richting het stadion vertrok. Onderweg naar het stadion voorafgaand aan het Champions Leagueduel tegen AS Monaco ontplofte de bom in een heg langs de weg.

Verdachte aanslag spelersbus Dortmund gepakt
Verdachte aanslag spelersbus Dortmund gepakt (Foto: ANP)

'Vader van acteur Cuba Gooding Jr. overleden'

De vader van acteur Cuba Gooding Jr. is donderdag overleden. Dat meldt TMZ op basis van bronnen. Cuba Gooding Sr. werd door agenten buiten bewustzijn aangetroffen in zijn auto en kon niet worden gereanimeerd. Hij is volgens de politie waarschijnlijk overleden aan een overdosis. Hij werd 72 jaar oud.

Gooding Sr. kreeg begin jaren zeventig van de vorige eeuw faam als leadzanger van de soulgroep The Main Ingredient. De band scoorde twee grote hits met de nummers Everybody Plays the Fool in 1972 en Just Don't Want to Be Lonely in 1974.

Later was de voormalige zanger vooral bekend als de vader van de 49-jarige acteur Cuba Gooding Jr. Die won in 1997 een Oscar voor zijn bijrol in de succesvolle speelfilm Jerry Maguire met Tom Cruise in de hoofdrol.

Cuba Gooding Sr. scheidde van zijn vrouw Shirley in 1974 maar het stel hertrouwde in 1995. Ze kregen naast acteur Gooding Jr. nog drie kinderen.

'Vader van acteur Cuba Gooding Jr. overleden'
'Vader van acteur Cuba Gooding Jr. overleden' (Foto: BuzzE)

Begin meivakantie kan leiden tot volle wegen

Het begin van de meivakantie kan vrijdag extra files veroorzaken, verwacht de ANWB. Leerlingen uit het basis- en het voortgezet onderwijs hebben vrij tot en met zondag 30 april en dat geldt voor alle regio's.

Het onderwijs mag afwijken van die reguliere data en er een weekje aan vastplakken. De ANWB denkt niettemin dat de meeste mensen vrijdag al vertrekken naar hun vakantiebestemming in binnen- of buitenland.

Vooral op de wegen naar de recreatiegebieden in het midden en zuiden van het land zal het s' middags drukker zijn dan gebruikelijk. ,,De filekans is het grootst op de snelwegen rond Amersfoort (A1, A28), de A12 Utrecht - Arnhem en op de wegen richting de Hollandse- en Zeeuwse kust", voorziet de verkeersdienst van de ANWB.

Wie de grens overgaat hoeft niet te vrezen voor verkeersdrukte. In de ons omringende landen is er geen schoolvakantie. Alleen op 1 mei, de Dag van de Arbeid, is het drukker dan normaal. De eerste meidag is in vrijwel heel Europa een feestdag.

Begin meivakantie kan leiden tot volle wegen
Begin meivakantie kan leiden tot volle wegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: ronduit kut

April maakt de bloem,
mei bekomt de roem.

 Vandaag is de laatste schooldag voor de vakantie (althans, hier in Noord-Holland) en het belooft een sombere dag te worden met veel bewolking en in de middag in het oosten kans op een bui. In de avond kan de regen zich uitbreiden over de rest van het land. 

Ook de temperaturen laten het flink afweten; het wordt slechts 11 graden in het westen van het land en in het oosten wordt het een graad of 14. De wind komt overwegend uit het westen en is meest matig van kracht; in de middag kan het aan de noordkust wel vrij stevig waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:32
Zon onder: 20:48
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1863 Stichting van het Bahá'í-geloof (dag van Ridván).
1918 De Duitse jachtdriedekker van Manfred von Richthofen (de Rode baron) wordt neergeschoten, waarbij hij om het leven komt.
1971 Dictator van Haïti François Duvalier, 'Papa Doc', wordt na zijn overlijden opgevolgd door zijn zoon Jean-Claude Duvalier, 'Baby Doc'
2012 Tussen station Amsterdam Centraal en Sloterdijk botsen twee treinen frontaal op elkaar. Er vallen zeker 136 gewonden en één dode.
2012 n Nederland mislukken onderhandelingen over een nieuwe bezuinigingsronde, het zogenaamde Catshuisoverleg 2012. Het CDAVVD en de PVV worden het niet eens over miljardenbezuinigingen. Naar aanleiding van dit mislukken geeft Geert Wilders aan dat de PVV geen gedoogpartner meer zal zijn van het kabinet

qltel is aan het geocachen en maakte dit mooie plaatje  (Foto: qltel)
qltel is aan het geocachen en maakte dit mooie plaatje (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

LB: Amy Schumer doet matras cadeau na wc-bezoek

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Comédienne Amy Schumer gaf de verkoopster van een beddenzaak wel een heel bijzonder cadeau, nadat ze van het toilet in de zaak gebruik mocht maken. Schumer was de verkoopster zo dankbaar voor de gastvrijheid dat ze haar een matras uit de zaak cadeau deed.

Volgens People was de 35-jarige Schumer aan het hardlopen in Chicago toen ze de drang voelde om te plassen. Ze holde de beddenzaak binnen en vroeg verkoopster Sagine Lazarre vriendelijk of ze even van het toilet gebruik mocht maken. Lazarre had geen idee wie Schumer was maar stemde toe.

De comédienne was na het toiletbezoek zo opgelucht en dankbaar dat ze Lazarre vroeg welk matras haar favoriet was. Toen de verkoopster die aanwees besloot Schumer het luxe matras ter waarde van 2000 dollar (1860 euro) voor haar te kopen, als dank voor de gastvrijheid.

"Ik kon het niet geloven. Ik ben nog steeds in shock", zei Lazarre tegen lokaal tv-station WGN News. "Nadat ze was vertrokken heb ik haar naam opgezocht op Google", vervolgt de blije verkoopster, die vertelde dat het matras zeer welkom is omdat ze recent met haar dochtertje is verhuisd.

Amy Schumer doet matras cadeau na wc-bezoek
Amy Schumer doet matras cadeau na wc-bezoek (Foto: BuzzE)

Doodstraf toch toegestaan in Arkansas

De Amerikaanse staat Arkansas mag de doodstraf gewoon uitvoeren. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof donderdag bepaald.

Het lukte het farmaceutisch bedrijf McKesson eerder om het gebruik tegen te houden van een van de drie middelen die nodig zijn bij de executies. De staat Arkansas zou de spierverslapper vecuroniumbromide onder valse voorwendselen hebben aangeschaft. McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Het hooggerechtshof heeft nu besloten dat de spierverslapper toch mag worden ingespoten bij de executies.

Arkansas wil acht gedetineerden in een periode van elf dagen executeren. De staat heeft haast, omdat de houdbaarheidsdatum van een tweede middel, midazolam, eind deze maand verstrijkt. Midazolam is nodig om de gevangene buiten bewustzijn te brengen.

Doodstraf toch toegestaan in Arkansas
Doodstraf toch toegestaan in Arkansas (Foto: ANP)

Aanslag Parijs opgeëist door IS

Islamitische Staat (IS) heeft de terreurdaad in Parijs opgeëist, waarbij donderdagavond op de Champs-Élysées een politieagent werd doodgeschoten en twee agenten zwaargewond raakten. De schutter werd doodgeschoten door de politie.

Volgens Amaq, het IS-propagandistische persbureau dat gelieerd is aan IS, komt de dader uit België. Zijn naam is Abu Yousef al-Belgiki, aldus Amaq. Naar een tweede verdachte - Youssouf El Osri - wordt nog gezocht.

Aanslag Parijs opgeëist door IS
Aanslag Parijs opgeëist door IS (Foto: ANP)

EO bestaat halve eeuw

Het is vrijdag precies vijftig jaar geleden dat de Evangelische Omroep (EO) werd opgericht. De omroep viert dit met diverse jubileumprogramma's en houdt in juni een speciaal feestweekend. Ook heeft zaterdag de uitverkochte jaarlijkse Nederland Zingt Dag in de Jaarbeurs Utrecht een extra feestelijk tintje.

De EO begon afgelopen week al met speciale uitzendingen van Geloof en een Hoop Liefde en op tweede paasdag was er een speciale XL-aflevering van Het Familiediner. Op zaterdag 29 april komt Andries Knevel met het programma 'Toen was geloof heel gewoon - 50 jaar God in Nederland', waarin hij onderzoek doet naar de veranderde rol van het geloof in Nederland in de afgelopen halve eeuw. Hij spreekt daarover met bekende en onbekende Nederlanders en gaat langs bij voormalig EO'ers.

Op 22, 23 en 24 juni vindt rondom het omroepgebouw in Hilversum een jubileumfestival plaats, met onder meer de verkiezing van 'Beste kerkband van Nederland', een gezinsevent en een 'Zomeravond Sing-in'.

EO bestaat halve eeuw
EO bestaat halve eeuw (Foto: ANP)

Eigen feestdag + bezoek aan Witte Huis = jaar dopingschorsing

De Amerikaanse topatlete Brianna Rollins is door de antidopingautoriteit in de VS, USADA, een jaar geschorst. Dat is pijnlijk voor de hordenloopster, die vorig jaar olympisch goud won op de 100 meter horden, het onderdeel waarop ze in 2013 wereldkampioene werd. Haar schorsing loopt van december 2016 tot december 2017 en dus mist ze het WK van komende zomer in Londen.

De 25-jarige Rollins heeft overigens niet positief getest op het gebruik van verboden middelen, maar heeft drie keer een gemiste test of een andere fout rond haar whereabouts laten noteren. Een sporter mag twee dopingcontroles missen, maar bij de derde keer binnen een bepaalde periode wacht een schorsing. Atleten moeten via een online systeem van elke dag één uur aangeven waar ze zullen zijn, zodat ze in principe op elke willekeurige dag onverwacht gecontroleerd kunnen worden.

De eerste gemiste test vond plaats op 27 april. Tussen 07.00 uur en 08.00 uur zou ze in haar huis in Californië zijn en in dat uur probeerde een dopingcontroleur haar thuis te testen. Rollins was niet thuis en gaf via de telefoon aan dat ze op weg was naar het vliegveld om naar Des Moines in Iowa te reizen. De controleur was de kwaadste niet en ging ermee akkoord met Rollins af te spreken op het vliegveld, waar de atlete dan even in een potje kon pissen. 

Dat ging echter niet goed, want Rollins leek er weinig zin in te hebben. "Ik stuurde haar een berichtje om te laten weten dat ik op het vliegveld was", aldus de controleur. "Ze zei dat ze gearriveerd was, maar niet naar het toilet hoefde. Daarop belde ik haar om te vragen waar ze was, want ik kon haar niet vinden. Ze belde terug en zei dat ze al langs de beveiliging was gegaan." 

Nog altijd toonde de controleur goede wil en ze vroeg de atlete om terug te komen, zodat ze het formulier kon ondertekenen waarop stond dat ze op de hoogte was gebracht van de test, dat de atlete en controleur elkaar ontmoet hadden en dat ze niet in staat was gebleken om een urinestaal af te leveren. Een dag later kreeg Rollins te horen dat ze nu officieel één gemiste test achter haar naam had staan.

Op de Spelen in Rio veroverde Rollins (midden) het goud, terwijl Nia Ali en Kristi Castlin een uniek Amerikaans podium compleet maakten (Pro Shots/Action Images)
Op de Spelen in Rio veroverde Rollins (midden) het goud, terwijl Nia Ali en Kristi Castlin een uniek Amerikaans podium compleet maakten (Pro Shots/Action Images)

Een paar maanden en een olympische gouden medaille later zijn we aanbeland op 13 september 2016. Rollins had aangegeven 's ochtends thuis te zijn, maar de controleur van dienst stelde vast dat ze er niet was. Via telefonisch contact bleek dat de atlete in haar geboorteplaats in Florida was, waar Brianna Rollins Day gevierd werd ter ere van haar olympisch goud. Dit leverde haar de tweede overtreding op. 

Op 27 september stond er wederom een controleur aan de deur bij Rollins en ook dit keer was de hordeloopster er niet. Dit keer gaf ze via de telefoon aan in Chicago te zijn en door te reizen naar Washington, waar ze een bijzondere ontmoeting had: niemand minder dan president Barack Obama zou de olympisch kampioenen van de VS ontvangen. Leuk en aardig, maar doordat Rollins niet had aangegeven dat ze dan dus niet thuis zou zijn leverde dat haar de derde overtreding op. 

USADA heeft na het bekijken van de zaak besloten dat het bij één jaar schorsing blijft. Men oordeelt dat Rollins' leven na het winnen van olympisch goud even op zijn kop stond en dat een eigen feestdag en een bezoek aan de president voor de nodige afleiding kunnen zorgen. Toch vindt men het wel Rollins' eigen verantwoordelijkheid om de opgegeven informatie bij te houden, zodat ze ook in die tijd gecontroleerd kon worden.

De volledige uitspraak van USADA is hier te vinden. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.