Biatleet Fourcade pakt recordzege ondanks beginnersfout

Biatleet Martin Fourcade heeft de laatste wedstrijd van het World Cup-seizoen gewonnen. Op de iconische Holmenkollen in Oslo was de Fransman veruit de beste op de massastart, waarmee hij zijn suprematie nog maar eens onderstreepte. Het was de veertiende overwinning voor Fourcade dit seizoen en daarmee evenaarde hij het record van de Zweedse Magdalena Forsberg.

Het had echter niet veel gescheeld of Fourcade was gediskwalificeerd geweest, iets wat bij een minder bekende atleet best het geval had kunnen zijn. Bij de eerste schietbeurt kwam hij er achter dat zijn vier magazijnen leeg waren, hij had ze na het inschieten simpelweg niet bijgevuld, een ongelooflijk amateuristische beginnersfout van de man die de biatlonsport al jaren domineert. Het leek erop dat hij een nieuw magazijn kreeg van iemand uit de technische staf van zijn ploeg en dat is in principe tegen de regels.

Toch hield Fourcade het hoofd ijzig koel en hij schoot gelijk vijf keer raak. Bij de tweede schietbeurt kreeg hij van een official van biatlonbond IBU drie nieuwe magazijnen en daar maakte hij dankbaar gebruik van. Wederom ging alles raak en al snel had hij een voorsprong te pakken. Nadat ook de derde en vierde schietbeurten vijf treffers opleverden was duidelijk dat Fourcade weer eens onklopbaar was, ook al stond er nog een sterretje achter zijn naam ten teken dat er een protest zou kunnen volgen. 

Geen van de concurrenten diende echter een protest in en dus mocht Fourcade zijn overwinning houden, waarbij hij zelf toegaf dat dat wellicht ook aan zijn status te danken is. "Het is kut om het te moeten zeggen, maar ik denk niet dat de beslissing voor iedereen hetzelfde zou zijn geweest. Een beslissing tegen mij of bijvoorbeeld Ole Einar Bjørndalen is moeilijker te maken dan tegen een beginner die ergens achterin meedoet", zei hij eerlijk. 

De tweede plek in Oslo was voor Andrejs Rastorgujevs, waarmee de Let na veel vierde, vijfde en zesde plekken eindelijk zijn eerste podiumplaats pakte. Simon Eder uit Oostenrijk sloot het seizoen af met plek drie.