FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 maart 2017

Herverkiezing lonkt voor Kamervoorzitter Arib

De kansen voor Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) op herverkiezing zijn flink gegroeid. VVD, CDA en D66 willen geen eigen kandidaat-voorzitter naar voren schuiven en zijn tevreden over Arib, melden bronnen aan het Binnenhof. De SP komt evenmin met een tegenkandidaat, liet de partij weten.

Arib zelf wil niets liever dan voorzitter blijven. Ze kreeg vorige week al de zegen van haar nog maar negenkoppige fractie, ook al moet die de taken dan over nog minder leden verdelen.

Drie van de grootste partijen zouden Arib dus niets in de weg willen leggen. Dat de PvdA-fractie nog maar de zevende fractie is in grootte is voor hen geen beletsel. Maar mocht zich een nog geschiktere tegenkandidaat melden uit een andere hoek, dan kunnen ze nog overstappen.

Voorbeeldig
De 56-jarige Arib, die in Marokko werd geboren, loste in januari van het afgelopen jaar Anouchka van Miltenburg af als Kamervoorzitter. Ze hanteert de voorzittershamer volgens vriend en vijand voorbeeldig. Onlangs schaarde een van haar voorgangers, VVD'er Frans Weisglas, zich nog vierkant achter haar.

De Tweede Kamer kiest volgende week woensdag een nieuwe voorzitter. Doorgaans komt die uit een van de grootste fracties.

Herverkiezing lonkt voor Kamervoorzitter Arib
Herverkiezing lonkt voor Kamervoorzitter Arib (Foto: ANP)

Dolberg verkozen tot Deens talent van het jaar

Voetballer Kasper Dolberg is verkozen tot Deens talent van het jaar 2016. Op het nationale voetbalgala werd de spits beloond voor een sterk jaar, waarin hij debuteerde voor zowel Ajax als de Deense nationale ploeg.

Dolberg debuteerde op 26 juli in de hoofdmacht van Ajax. In de voorronde van de Champions League scoorde hij tegen PAOK gelijk de enige treffer van de Amsterdammers in het 1-1 gelijkspel. Inmiddels staat hij na in totaal veertig duels al op achttien treffers, waarvan dertien keer in de Eredivisie. Voor Denemarken, waarvoor hij in november debuteerde, kwam hij in één interland nog niet tot scoren. 

Woody Harrelson stopt na 30 jaar met jointjes

Woody Harrelson heeft de reputatie nogal een feestbeest te zijn, maar volgens de acteur zijn die dagen grotendeels voorbij. Zo is hij gestopt met het opsteken van een jointje.

"Ik ben een jaar geleden gestopt met wiet roken", zegt Woody in een interview met Vulture. Volgens de acteur tastten de verdovende middelen zijn hersenen te veel aan en werd hij daardoor veel minder productief. "Dat was een beetje mijn probleem. Gewoon dertig jaar lang veel te hard feesten."

Woody werd naar eigen zeggen 'euforisch' van een jointje, maar als veelgebruiker merkte hij steeds minder van de bijwerkingen. Nu wordt hij nog wel eens in de verleiding gebracht om er weer eens eentje op te steken, maar tot dusver was hij sterk genoeg om nee te zeggen. "Het was een prachtig gedraaid jointje. Maar ik had zoiets van: ik heb dit lang gedaan. Het zou vreemd zijn om te zeggen: 'oké, geef me maar een trekje', om vervolgens weer te beginnen met roken."

Woody Harrelson stopt na 30 jaar met jointjes
Woody Harrelson stopt na 30 jaar met jointjes (Foto: BuzzE)

Haase begint masterstoernooi Miami tegen Zweeds talent

Robin Haase heeft het redelijk getroffen met de loting voor het masterstoernooi van Miami. De Nederlandse nummer 47 van de wereldranglijst speelt woensdag in de eerste ronde tegen Mikael Ymer.

De Zweed staat 416e op de wereldranglijst, maar zeker in zijn geval zegt dat lang niet alles. Hij is nog maar 18 jaar en staat in de mondiale top-10 van spelers jonger dan 19. Met zijn iets oudere broer Elias won hij vorig jaar al de dubbeltitel op het ATP-toernooi van Stockholm - waar hij in het enkelspel gehakt maakte van Fernando Verdasco - en op Wimbledon stond hij al eens in de juniorenfinale. Dit jaar versloeg hij Botic van de Zandschulp in de finale van het futuretoernooi in Lille.

Als Haase woensdag afrekent met Ymer staat hij tegenover de Argentijn Juan Martin del Potro, die een bye heeft in de eerste ronde. Bij de dames geldt dat voor Kiki Bertens, de mondiale nummer 21. Zij staat in de tweede ronde tegenover een qualifier of Louisa Chirico uit de VS, 63e op de wereldranglijst. 

Belgische premier haalt uit naar Erdogan

De Belgische premier heeft maandag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gewaarschuwd. "We laten ons niet intimideren door zijn campagnestrategie", zegt Michel in een mededeling.

Aanleiding zijn beschuldigingen door Turkse media dat Zuhal Demir (N-VA), de nieuwe staatssecretaris voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen, actieve steun verleent aan de Koerdische PKK. "Ik kan als eerste minister niet tolereren dat Turkse media een lid van de Belgische regering beschuldigen van terrorisme", aldus Michel. Dit is "pruiend en kwetsend".

De PKK staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. Demir is geboren in België en van Turks-Koerdische origine.

Volgens Michel wil Erdogan "ons provoceren om de nationalistische gevoelens in Turkije aan te wakkeren en zich als slachtoffer op te stellen."

Belgische premier haalt uit naar Erdogan
Belgische premier haalt uit naar Erdogan (Foto: ANP)

BarÁa wil nog jaren door met Iniesta

Als het aan technisch directeur Robert Fernandez van FC Barcelona ligt, blijft Andres Iniesta de komende jaren aan de topclub verbonden.

Iniesta heeft bij Barcelona nog een contract tot medio 2018. De Spaanse middenvelder is een jeugdexponent van de huidige nummer twee in de Primera Division. Wat Fernandez betreft, sluit hij er ook zijn carrière af. "We willen Iniesta nog heel wat jaren bij ons houden", zegt Fernandez tegen Movistar. "Ik twijfel er niet aan dat hij bij ons blijft. Ik hoop dat hij er net zo tegenover staat als wij."

Iniesta speelde afgelopen weekeinde de hele wedstrijd van Barcelona tegen Valencia. Er werd met 4-2 gewonnen. De geroutineerde international moet nog met Barça om tafel over een mogelijke contractverlenging. De 32-jarige Iniesta heeft acht keer de landstitel gewonnen met Barcelona. Ook hief hij vier keer de Champions League omhoog met de Blaugrana.

Erdogan: "Internationaal Olympisch Comitť heeft ons genaaid"

Dat de Olympische Zomerspelen van 2020 toegewezen zijn aan het Japanse Tokyo is al even bekend, maar nu blijken er vuile spelletjes gespeeld te zijn. Dat is althans de mening van de Turkse president Tayyip Erdogan, die zijn vijandenkring weer wat uitgebreid heeft door te zeggen dat het Internationaal Olympisch Comité Turkije min of meer genaaid heeft.

Erdogan probeert al sinds vroeg in zijn politieke carrière om de Olympische Spelen naar zijn land te halen, maar vooralsnog blijft het mislukken. Voor de Spelen van 2020 werd Istanbul verslagen door Tokyo, voor 2004 en 2012 werd de stad uiteindelijk geen officiële kandidaat, voor 2008 verloor het van winnaar Beijing - en Toronto en Parijs - en in de stemming voor de Spelen van 2000 viel Istanbul als eerste af.

Er is echter een gegronde reden voor het mislukken van de Turkse pogingen en dat ligt uiteraard niet aan de kwaliteit van diezelfde Turkse pogingen. "Het is weliswaar nog niet gelukt om de Spelen hierheen te halen, we weten allemaal wat voor spelletjes er gespeeld worden en wat voor trucs er uitgehaald worden om dat te voorkomen", zegt Erdogan, natuurlijk zonder in detail te treden. "Zulke trucs heb ik zelf ervaren."

"Ze gaven de Spelen zelfs niet toen we daar het recht op hadden", zo lijkt hij aan te geven dat hij niet echt weet hoe een dergelijk proces in elkaar steekt. Niemand heeft immers op voorhand 'het recht' om de Spelen toegewezen te krijgen. "Ze gaven de Spelen zelfs weer aan steden die het al eens georganiseerd hadden", vermoedelijk doelend op Athene (1896, 2004), Londen (1908, 1948, 2012) en Tokyo (1964, 2020). 

Overigens gaan er in Turkije stemmen op om het weer eens te proberen, maar dit keer voor de Winterspelen. Erzurum, waar regelmatig internationale wedstrijden en evenementen gehouden worden, heeft haar pijlen gericht op de Winterspelen van 2026. 

The Circle heeft overal ogen

Het lijkt zo leuk in The Circle, maar zoals met alles (zeker in fictie) is niets wat het lijkt. Voor de verfilming van het gelijknamige boek van Dave Eggers is nu de eerste trailer verschenen.

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij The Circle, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

In The Circle zijn de hoofdrollen voor Emma Watson, John Boyega, Tom Hanks en de vorige maand overleden Bill Paxton. De regie is van James Ponsoldt en de film is vanaf 11 mei te zien.

Schippers onderzoekt eerst VVD-D66-CDA-GL

Verkenner Edith Schippers praat dinsdag met de partijleiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks door over de vorming van een nieuwe regering. Een regeringscoalitie van dit viertal is door de meeste partijen aangeraden, waarbij VVD, CDA en D66 samen als motorblok gelden.

Schippers ontving maandag de gekozen lijsttrekkers van alle dertien politieke partijen om hun advies voor de kabinetsformatie aan te horen. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in zowel de Eerste als de Tweede Kamer een meerderheid. Morgenvroeg mag als eerste weer VVD-leider Mark Rutte aanschuiven. Daarna komen achtereenvolgens Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Jesse Klaver langs.

Schippers door met 'motorblok' en Klaver
Schippers door met 'motorblok' en Klaver (Foto: ANP)

Lange schorsing voor geven 'dopingcocktail' aan paard

De Jordaanse ruiter Nayef al-Fayez heeft een schorsing van 2,5 jaar aan zijn broek gekregen. Zijn paard, Obama al-Aswad, testte vorig jaar positief op het gebruik van doping.

Al-Fayez is actief in de endurancetak van het paardrijden, waar wedstrijden over vele tientallen kilometers gehouden worden. De Jordaniër weet wel van aanpakken, want hij pakte de 'voorbereiding' van zijn paard gelijk grondig aan: Obama bleek maar liefst vijf verboden middelen in zijn lichaam te hebben, waaronder de steroïde boldenon. 

De internationale paardensportbond FEI besloot om niet de standaardschorsing van twee jaar op te leggen, maar zag het toedienen van de 'dopingcocktail' als verzwarende omstandigheid en gaf Al-Fayez dertig maanden schorsing. Pas in december 2018 mag hij weer in actie komen - zijn voorlopige schorsing sinds de positieve test van het paard telt ook mee. Bovendien moet de Jordaniër een boete van achtduizend Zwitserse frank betalen. 

FBI bevestigt onderzoek invloed Rusland

De baas van de FBI, James Comey, heeft maandag in het Congres bevestigd dat zijn organisatie onderzoekt of Rusland de verkiezingscampagne in 2016 heeft geprobeerd te beïnvloeden.

De FBI onderzoekt daarbij ook of er banden zijn geweest met mensen uit de verkiezingscampagne van president Trump. Hij kon niet zeggen hoelang het onderzoek gaat duren. De FBI bekijkt of er "coördinatie heeft bestaan" tussen figuren uit de entourage van Trump en de Russische regering.

Comey zei ook dat er tijdens de verkiezingscampagne geen opdracht is gegeven Trump af te luisteren. Hij zei dat de FBI net als het ministerie van Justitie geen bewijs heeft van de claim van Trump dat hij werd afgeluisterd.

FBI bevestigt onderzoek invloed Rusland
FBI bevestigt onderzoek invloed Rusland (Foto: ANP)

Cimolai pakt eerste rit in CataloniŽ na millimetersprint

De eerste etappe in de Ronde van Catalonië is gewonnen door Davide Cimolai. De Italiaan van FDJ was in de massasprint net te snel voor Nacer Bouhanni. Kristian Sbaragli van Dimension Data werd derde. Cimolai is ook de eerste leider in de Ronde van Catalonië.

In een pittige eerste rit met start en aankomst in Calella moest het peloton al meteen over twee hellingen van eerste categorie. Op achttien kilometer van het eind moest ook nog een klim van derde categorie worden beklommen.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van vier vluchters: Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Antonio Nibali ( Bahrain Merida Pro Cycling Team), Murilo Affonso en Magno Nazaret (beiden (Funvic/Brasil Pro Cycling). Het viertal zou een maximale voorsprong van drie minuten pakken op het peloton.

Op de klim van eerste categorie, probeerden enkele renners naar de kopgroep te rijden, waaronder Nederlanders Jetse Bol en Marco Minnaard. Bol wist vervolgens samen met de Fransman Axel Domont de leiding over te nemen. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan werd ook het tweetal teruggepakt, mede door het werk van Lotto Soudal.

Met nog vijf kilometer te gaan ging Cyril Gautier in de aanval, maar de Fransman van AG2R La Mondiale werd twee kilometer later weer ingelopen door het peloton. Peter Kennaugh probeerde het later ook nog, maar de poging van de Brit was ook niet succesvol.

In de massasprint ging Bouhanni vroeg aan. De Fransman van Cofidis leek op weg naar de overwinning, maar Cimolai kwam er in de laatste meters nog over. Voor Cimolai is dit zijn eerste overwinning van het seizoen en mag morgen ook starten in de leiderstrui.

Boef verplettert Nederlandse Spotify-records

Het nieuwe album van Boef, Slaaptekort, wordt online goed ontvangen. Op Spotify rijgt de Nederlandse rapper de records aaneen, meldt de Zweedse muziekdienst. Hij is daarmee op koers voor een nummer 1-hit later deze week in de Single Top 100.

Alle zestien nummers van de plaat stonden afgelopen weekeinde in de top 20 van Spotify Nederland. Zo werd hij met 4,6 miljoen streams de meest gestreamde artiest op één dag en pakte Slaaptekort ook nog eens het record van meest gestreamde album op één dag (4,2 miljoen).

De records stonden op naam van Ed Sheeran. De Brit zette eerder dit jaar een soortgelijke prestatie neer met de release van zijn nieuwe plaat ÷. Zijn cijfers waren met respectievelijk 3 miljoen en 2 miljoen streams iets minder indrukwekkend.

Boef doet het overigens ook in België goed. In de Spotify-charts van onze zuiderburen stonden ook alle zestien tracks van Slaaptekort genoteerd.

Boef verplettert Nederlandse Spotify-records
Boef verplettert Nederlandse Spotify-records (Foto: BuzzE)

Bankier en filantroop Rockefeller overleden

De Amerikaanse bankier en filantroop David Rockefeller is maandag in New York op 101-jarige leeftijd overleden. Hij was erfgenaam van het vermogen van een van 's werelds meest beroemde en rijkste families.

De oudste miljardair ter wereld overleed thuis in Pocantico Hills, bevestigde een woordvoerder van de familie.

David Rockefeller was de jongste en laatst levende kleinzoon van John D. Rockefeller (1839-1937) , de eerste miljardair van de Verenigde Staten. John D Rockefeller was de oprichter van Standard Oil. Zijn zoon John. D. Rockefeller Junior (1874-1960) had zes kinderen waarvan David de jongste was. Hij was de enige zoon die zijn hele leven werkte in de bedrijfswereld. Zo leidde hij de JP Morgan Chase Bank.

Bankier en filantroop Rockefeller overleden
Bankier en filantroop Rockefeller overleden (Foto: ANP)

De personages en wapens van Arms

Arms is een boxing-game uit de stallen van Nintendo die geheid vele gekke momenten op gaat leveren. De game komt met meerdere personages (ieder met een eigen speelstijl) en diverse wapens, wat zorgt voor lekker veel variatie.

Om de hype een beetje op gang te brengen heeft Nintendo vandaag twee video's vrijgegeven, die dieper ingaan op de personages en wapens uit de game. Wapens zijn overigens te combineren, dus wil jij met je linkervuist mensen stunnen en met je rechtervuist een sterke curve mee willen geven is dat gewoon mogelijk.

Arms heeft nog geen release date, maar moet deze lente nog beschikbaar komen. De meeste geruchten duiden op een release in mei.

Schippers verkent: wie doet het met wie?

Vandaag voert verkenner Edith Schippers informatieve gesprekken met de fractievoorzitters van alle gekozen partijen. Zij wil van alle partijen weten, welke mogelijkheden voor coalities zij mogelijk of wenselijk zien. Mark Rutte beet vanmorgen om half negen het spits af, Thierry Baudet sluit vanavond de rij. FOK! maakt een overzicht van de suggesties van alle partijen.

VVD/Mark Rutte stuurt aan op een coalitie van VVD (uiteraard), CDA en D66. Hij wil een stabiele meerderheid in beide kamers, maar spreekt geen voorkeur uit voor GL, CU, SP of PvdA - alle partijen hebben voor- en nadelen. De PVV sluit hij opnieuw uit.

GroenLinks/Jesse Klaver ziet meer in een Christelijk/progressief kabinet (kan dat?), wat in zijn ogen zou moeten bestaan uit CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA. Hij stuurt er bij Schippers op aan dat ook mogelijkheden zonder de VVD onderzocht worden.

CDA/Sybrand Buma ziet weinig in de suggestie van Klaver, heeft hij zowel voor de verkiezingen als vandaag laten weten. Hij heeft Schippers geadviseerd om een VVD-informateur aan te wijzen die een vierpartijencoalitie zoekt met een meerderheid in beide kamers. Over welke partijen daar in zouden moeten zitten laat hij zich niet uit.

D66/Alexander Pechtold wil dat als eerste een vierpartijenkabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks wordt onderzocht, omdat die combinatie een werkbare meerderheid in beide kamers heeft en recht doet aan de verkiezingsuitslag.

PVV/Geert Wilders wil meedoen met de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, en ziet graag de zespartijencombinatie VVD/PVV/CDA/50+/SGP/FvD onderzocht. Wilders zegt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, en dat het ondemocratisch is om 1,3 miljoen kiezers bij voorbaat uit te sluiten.

SP/Emile Roemer ziet ook graag een regering met zes partijen, en ziet samenwerking met de VVD nog steeds niet zitten. Hij zou graag zien dat een samenwerking tussen CDA, D66, GL, SP en PvdA wordt onderzocht, waarbij ChristenUnie of de Partij voor de Dieren als zesde partij aansluit om aan een meerderheid te komen. Hij beseft wel dat de meeste andere partijen daar niets voor voelen.

PvdA/Lodewijk Asscher vindt de suggestie van Roemer een 'zeer complexe variant' en vindt dat zijn partij slechts bescheidenheid past omdat ze de zevende partij zijn. Een coalitie van VVD, CDA, D66 en GL moet eerst onderzocht worden.

CU/Gert-Jan Segers vindt dat zijn partij een bescheiden positie heeft, ook al worden ze wel genoemd als mogelijke coalitiepartner. Segers adviseert om een informateur van VVD-huize aan te stellen die zoekt naar een stabiele coalitie die bestaat uit de grootste winnaars (oftewel: VVD-CDA-D66-GL, alhoewel hij dit niet expliciet zegt). Verder wenst de ChristenUnie Schippers 'de wijsheid van God' toe.

PvdD/Marianne Thieme ziet niets in een samenwerking met het CDA, maar wil graag een 'klimaatcoalitie' bestaande uit VVD, D66, GL, ChristenUnie en natuurlijk de PvdD. In de Eerste Kamer zouden andere linkse partijen gedoogsteun moeten leveren.

50Plus/Henk Krol doet geen voorstellen tot een mogelijke coalitie, maar maakt van de gelegenheid gebruik om zijn belangrijkste campagnestandpunt nog maar eens te herhalen: de AOW-leeftijd moet weer naar 65 worden gebracht. Aan een regering die daar niet voor gaat zorgen neemt de partij geen deel.

SGP/Kees van der Staaij heeft geadviseerd om een centrumrechtse meerderheidscoalitie te onderzoeken. Hij sluit daarbij zelf deelname aan een VVD/PVV-coalitie niet uit, ook al weet hij dat de VVD en het CDA dat reeds hebben uitgesloten.

DENK/Tunahan Kuzu wil niet weglopen voor verantwoordelijkheid, maar ziet voor zijn partij nog niet direct een plek in de regering. Een progressief/Christelijk kabinet zoals Klaver die voorstelde, ziet hij ook wel zitten. Ook zegt hij mee te willen doen in 'een aantal gemeenten' bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

FvD/Thierry Baudet heeft zijn eerder geopperde voorkeur voor een zakenkabinet nog eens herhaald bij verkenner Schippers. CDA-er Pieter Omtzigt zou daarvan de premier moeten worden. Een zakenkabinet is een ministersploeg die niet is samengesteld uit mensen die bij bepaalde partijen horen, maar uit vaklieden op de verschillende beleidsterreinen. Van alle voorgestelde mogelijkheden, zal dit de minst realistische zijn. Baudet zei ook nog, dat een nieuw 'paarsig kabinet' een slecht idee is.

Hiermee is iedereen aan de beurt geweest. Morgen zal Edith Schippers weer verder gaan met de verkenningsfase. Donderdag wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd en zal daarna debatteren over de verkiezingsuitslag en het rapport van Schippers.

Meisje ontdekt na 12 dagen te zijn verkracht

Een 15-jarig meisje uit Sydney heeft eind vorige week een schokkende ontdekking gedaan. Het tienermeisje kwam er pas donderdag achter dat ze op 4 maart is verkracht.

Het slachtoffer was die zaterdag te gast op een behoorlijk ruig feestje. Hier deed het tienermeisje zich tegoed aan veel alcoholische versnaperingen. Uiteindelijk bleek ze zoveel te hebben gezopen, dat zij het bewustzijn verloor.

Een van de feestneuzen zag zijn kans schoon, en verkrachtte het weerloze meisje. Zijn mattie filmde het hele gebeuren met zijn smartphone.

De beelden van deze weerzinwekkende verkrachting gingen als een lopend vuurtje door de exclusieve privéschool waar het meisje aan is verbonden. Afgelopen donderdag ontdekten zowel de docenten aan de Cranbrook School als het slachtoffer zelf dat het meisje was verkracht.

Het schoolteam seinde hierop direct de politie in, waarna men de dader direct wist op de sporen. De 15-jarige jongen, die direct van school werd gestuurd, heeft zich vandaag al voor de jeugdrechter moeten verantwoorden. Hij ontkent echter iedere betrokkenheid.

Ecclestone: "F1 wordt hamburgertent in plaats van sterrenrestaurant"

Bernie Ecclestone is sinds de overname van de Formule 1 door Liberty Media niet langer de grote baas van de koningsklasse van de autosport. Volgens de Brit varen de Amerikanen een duidelijk andere koers en daar lijkt hij gemengde gevoelens over te hebben.

"Het wordt allemaal minder exclusief", begint Ecclestone. "Ik kijk er op een andere manier naar dan de nieuwe eigenaren. Ik was heel erg streng met het vrijgeven van pasjes en toegang tot de paddock. Dan is het net als een restaurant waar je nauwelijks een tafeltje kunt krijgen, daar wil iedereen juist gaan eten", spreekt de Brit.

"Liberty is een Amerikaans bedrijf en ze willen die Amerikaanse cultuur ook naar de Formule 1 brengen. Bij een race in de VS kan iedereen in de pitstraat en de paddock lopen, kan men makkelijker een praatje maken met de coureurs of zelfs in de auto's zitten. De Formule 1 was een sterrenrestaurant, geen hamburgertent. De keuken wordt nu misschien toegankelijker en, wie weet, misschien smaakt het zelfs wat beter", klinkt het toch ook wel enigszins positief.

We zijn natuurlijk ook benieuwd wat je er zelf van vindt: moet de F1 vooral exclusief blijven, of is het juist positief als het allemaal toegankelijker wordt voor de gewone fan? 

Krokodil bijt 19-jarig voetbaltalent dood

De talentvolle Mozambikaanse voetballer Estevão Alberto Gino is overleden. De 19-jarige speler kwam om het leven nadat hij door een krokodil werd gegrepen. 

Gino, spelend bij tweededivisionist Atlético Mineiro de Tete, was aan de oevers van de Zambèzerivier aan het trainen. "Hij was zijn rek- en strekoefeningen aan het doen en toen hij zijn handen in de rivier ging wassen greep de krokodil hem", zegt zijn trainer, Eduardo Carvalho. "Het was een beest van een meter of vijf, de twee getuigen konden niks tegen het dier maken."

De mensen in het gebied waar Gino werd gedood hebben vaak geen leidingwater en moeten het dus hebben van de rivier. Daar worden dan ook vaker mensen aangevallen en soms gedood door krokodillen. Hoewel hij nog in de tweede divisie speelde, werd Gino een grote toekomst voorspeld. 

Mogelijk Hongaars verbod rode ster Heineken

Bierbrouwer Heineken wordt in Hongarije mogelijk gedwongen zijn etiket met de alom bekende rode ster te wijzigen. De Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die mogelijk doen denken aan onder meer de bezetting door de nazi's of de onderdrukking door de communisten.

Volgens de rechtse regering van premier Viktor Orban is het een ,,morele verplichting" om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel. Het Hongaars parlement praat maandag over het voorgestelde verbod.

Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien.

Heineken heeft al sinds mensenheugenis een ster op zijn etiket staan. In de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg deze de kleur rood.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand. Na verloop van tijd werd de rode rand weer breder gemaakt. In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.

Mogelijk Hongaars verbod rode ster Heineken
Mogelijk Hongaars verbod rode ster Heineken (Foto: ANP)

Vertonghen: "Tottenham geeft titelstrijd niet op"

Na de tiende thuiszege op rij stelt Jan Vertonghen dat Tottenham Hotspur de titelstrijd met Chelsea nog niet heeft opgegeven. Het verschil tussen beide ploegen is tien punten.

Tottenham en Chelsea wonnen afgelopen weekend beiden hun wedstrijd. Chelsea was zaterdag met 1-2 te sterk voor Stoke City en Tottenham won met dezelfde cijfers van Southampton. "Het is duidelijk dat Chelsea op dit moment de favoriet voor de titel is, maar we zullen niet opgeven totdat ze de beker de lucht intillen", vertelde Vertonghen tegen Sky Sports.

"Ik denk dat we het goed doen. We hoeven alleen maar te streven naar de hoogst mogelijke positie, op dit moment is het de tweede plaats. We gaan vechten voor de eerste plaats. We moeten onze wedstrijden blijven winnen. De andere teams in de top zes verspelen punten en spelen tegen elkaar, dus we moeten ervoor zorgen dat het gat groot genoeg is om kwalificatie voor de Champions League zo snel mogelijk veilig te stellen."

Dijsselbloem: Eurogroep bepaalt mijn positie

Jeroen Dijsselbloem "laat het aan de eurogroep over" hoe het verder moet met zijn voorzitterschap als hij geen (demissionair) minister van Financiën meer is. Zijn termijn als eurogroepbaas loopt op 1 januari af.

Ook de vraag of het wenselijk zou zijn als hij als Kamerlid (voor de PvdA) zou kunnen aanblijven, vindt hij "te beantwoorden door mijn collega's", de andere achttien ministers van Financiën van de eurolanden. Hij zei dit maandag in Brussel voor aanvang van zijn eerste eurogroepbijeenkomst als demissionair minister. De vraag of hij zijn Kamerzetel zou kunnen of willen opgeven om eurogroepvoorzitter te blijven, omzeilde hij. "Wat een moeilijke vraag. Dat is iets voor later."

Tot er een nieuwe regering is, kan Dijsselbloem de eurogroep blijven leiden. "De formatie kan lang duren. Maar in de politiek is niets continu. Aan alles komt een einde."

Eurogroep bepaalt lot Dijsselbloem, zegt hij
Eurogroep bepaalt lot Dijsselbloem, zegt hij (Foto: ANP)

Aboutaleb roept na posteractie op tot kalmte

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft maandag de inwoners van Turkse afkomst in zijn stad opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april. Aanleiding tot zijn oproep is het ophangen en de latere verwijdering van posters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een winkeletalage aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid.

Die werden volgens de politie verwijderd nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding was.

Via RTV Rijnmond roept Aboutaleb op tot kalmte en rust. "Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren", aldus de burgemeester in gesprek met de regionale omroep. Het is volgens hem "ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie".

De burgemeester zegt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, "maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven". In Rotterdam zijn spanningen onder diverse Turkse groeperingen opgelaaid nadat het de Turkse ministers Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.

Aboutaleb roept na posteractie op tot kalmte
Aboutaleb roept na posteractie op tot kalmte (Foto: ANP)

NASCAR-coureur Newman wint na 127 races eindelijk weer

NASCAR-coureur Ryan Newman heeft zondag de Camping World 500 gewonnen. Op de één mijl lange Phoenix International Raceway won de 39-jarige Newman de vierde race van het seizoen en dat was voor hem al even geleden: de laatste keer dat Newman zegevierde was tijdens de Brickyard 400 van 2013 op de oval van Indianapolis, 127 races geleden.

De race werd vroeg gedomineerd door Joey Logano, maar die zakte gedurende de race terug. De jonge Chase Elliott reed vervolgens vele ronden op kop, terwijl ook Kyle Larson constant voorin te vinden was. In de slotfase van de race was het Kyle Busch die domineerde en hij leek dan ook hard op weg naar de overwinning.

Dat was echter buiten Logano gerekend, de man die vorige week nog een klap op zijn gezicht kreeg van Busch. De rijder van Team Penske kreeg een klapband en kwam stevig in aanraking met de muur, wat met een handvol ronden te rijden een caution veroorzaakte. Nadat de boel opgeruimd was vond de herstart plaats voor de 'verlenging': twee ronden tot de finish, mits er niet weer een caution gegeven wordt.

Logano rijdt hard tegen de muur en veroorzaakt vlak voor de finish een caution (Bron: YouTube)

Bijna iedereen was tijdens de gelevlagsituatie naar binnen gegaan voor nieuwe banden, maar niet Newman. Hij reed zo plotseling op kop, maar met name Larson, die vlak achter hem reed, leek veel sneller. De jonge rijder ging echter te enthousiast van start bij de herstart en kwam in aanraking met Ricky Stenhouse Jr, waardoor Larson een crash nog net kon voorkomen. Het leverde Newman precies genoeg voorsprong op om de snellere Larson van zich af te houden en voor het eerst in lange tijd weer eens te winnen. Larson werd nog wel tweede, voor de derde keer op rij.

De verlenging van de race, waar Newman de overwinning pakt (Bron: YouTube)

Cheetah in actie in Injustice 2

De nieuwste Injustice 2-trailer van Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment toont de pas onthulde vrouwelijke superschurk Cheetah.

De trailer laat zien dat Cheetah geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Injustice 2 wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios. De game bevat een uitgebreide groep DC-superhelden en -superschurken. Spelers kunnen hun eigen versie van hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren.

Injustice 2 is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Boullier vreest uitvalbeurt McLaren in AustraliŽ

Eric Boullier vreest dat de McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne dit weekend bij de seizoensstart in Australië de finishvlag niet zullen halen, zo laat de Formule 1-teambaas optekenen door Marca.

De reden voor de zorgen van Boullier zijn de moeizaam verlopen twee testweken in Barcelona. Daar stond de MCL32, zoals de nieuwe McLaren heet, vaker stil dan dat deze reed. Dit kwam door de nieuwe Hondamotoren die met diverse mankementen kampten. Volgens Alonso waren de krachtbronnen zowel niet snel als niet betrouwbaar genoeg.

Daarom is Boullier voorzichtig voor Melbourne. "Ik zie graag dat onze coureurs de finishvlag zien, maar ik ben er niet zeker van of dat ook gaat lukken. We hebben meer problemen dan we gedacht hadden. We wisten dat we tegen een aantal dingen aan zouden lopen, maar niet dat het er zo veel waren."

Honda heeft beterschap beloofd en is nhard aan de slag gegaan om de motor te verbeteren. De vraag is of dit gelukt is en of ze gedurende het jaar grote stappen voorwaarts kunnen zetten. Aan McLaren kan het volgens Boullier niet liggen. "We hebben gewerkt aan het chassis, de downforce, de ophanging en aan alles wat we konden verbeteren. Er worden nog steeds onderdelen ingevlogen voor Australië."

Boullier vreest finish niet te halen in Australië (Foto: McLaren)
Boullier vreest finish niet te halen in Australië (Foto: McLaren)

'Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog'

Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht. Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim, nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) duidelijkheid heeft verschaft over wat banken hierbij voor vergoeding mogen vragen.

Per geval zou het gaan om ongeveer 3000 euro die consumenten terug zouden moeten krijgen. Er is afgelopen jaar in ieder geval meer dan 139 miljoen euro te veel betaald, aldus de organisatie die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Als eerdere jaren worden meegeteld, dan kan dat bedrag volgens organisatie oplopen tot 4 miljard euro.

Sinds 14 juli vorig jaar ziet de AFM erop toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Over wat precies te hoog is en wat niet, bestond echter onduidelijkheid. Daarom startte de toezichthouder een onderzoek. Het resultaat daarvan is maandag gepubliceerd. Op basis van de daarin opgenomen voorbeeldberekeningen is Oversluitclaim aan het rekenen geslagen.

Boetes
De AFM maakte zelf geen inschatting van de schade van gedupeerden. De financiële waakhond roept banken op alle te veel geïnde boetes terug te betalen en zegt later dit jaar te zullen checken of dit ook echt gebeurt.

Die oproep heeft wel alleen betrekking op de periode vanaf 14 juli. Volgens de AFM bestonden er voor die datum "geen specifieke wettelijke regels". Oversluitclaim betwist dit echter en probeert al enige tijd gedupeerden te verzamelen voor een collectieve claimprocedure.

Regels
"Sinds 14 juli 2016 staat uitdrukkelijk in de wet dat de banken geen oversluitboete in rekening mogen brengen die hoger is dan de schade die de bank lijdt. De algemene regels van het consumentenrecht verbood de banken dit vóór die tijd echter ook al. Hierdoor hebben de banken de afgelopen decennia miljarden euro's extra op hypotheken verdiend", aldus Oversluitclaim.

Belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten een "moreel appel"te doen op banken om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen.

'Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog'
'Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog' (Foto: ANP)

Aanvoerder Derry City (27) overleden

De Noord-Ierse voetballer Ryan McBride is overleden. De aanvoerder van de Noord-Ierse club Derry City werd zondagavond dood gevonden in zijn slaapkamer, waardoor hij is overleden is nog niet bekend. McBride werd slechts 27 jaar oud.

McBride speelde al sinds zijn profdebuut in 2010 voor Derry City. Hij was er inmiddels uitgegroeid tot aanvoerder van de club en speelde vaak een belangrijke rol. Zo scoorde hij een ruime week geleden nog de winnende treffer op bezoek bij Shamrock Rovers en scoorde hij thuis tegen Dundalk.

De avond voor zijn dood stond McBride nog in de basis in de vierde wedstrijd van het seizoen, waar met 4-0 gewonnen werd van Drogheda United. 

May zegt EU-lidmaatschap volgende week op

De Britse premier Theresa May zal Brussel volgende week woensdag officieel informeren dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Dat heeft een woordvoerder van de premier maandag gezegd. May had al herhaaldelijk laten weten dat ze dat eind maart wilde doen, maar nu is dus ook een datum vastgesteld.

Het opzeggen van het lidmaatschap leidt volgens het Europese Verdrag van Lissabon (2009) tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. De brexit zou dan in twee jaar geregeld moeten worden. 'Brussel' heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.

Het Verenigd Koninkrijk heeft EU-voorzitter Donald Tusk inmiddels van het voornemen op de hoogte gesteld, aldus de Britse woordvoerder. De Europese Commissie zei maandag ,,klaar" te zijn voor de onderhandelingen.

Onderhandelingen
Tusk zal zo snel mogelijk na Mays officiële aanzegging in Brussel een speciale EU-top bijeen roepen, mogelijk op 6 april. De EU-leiders zullen daar het onderhandelingsmandaat bepalen waarmee Michel Barnier, de Franse hoofdonderhandelaar namens de EU-landen, aan de slag mag.

De Britse koningin Elizabeth II had donderdag formeel ingestemd met de wet waarmee premier Theresa May de Europese Unie wil verlaten. Enkele dagen eerder was het Britse parlement definitief akkoord gegaan met de uittreding uit de Europese Unie via artikel 50. Het was de laatste horde voor de wetgeving.

May zegt EU-lidmaatschap volgende week op
May zegt EU-lidmaatschap volgende week op (Foto: ANP)

Tennisster Kerber nieuwe nummer ťťn van de wereld, Federer stijgt

Tennisster Angelique Kerber is de nieuwe nummer één van de wereld in het vrouwentennis. Het bereiken van de achtste finales op het masterstoernooi in Indian Wells was afgelopen week voldoende, want Serena Williams trad door een knieblessure niet aan.

Door de afwezigheid van Williams verloor ze veel punten en Kerber pakte er zo genoeg om over de Amerikaanse heen te komen. De Duitse stond van september tot eind januari ook al op de eerste plek en ook toen nam ze dat over van Williams, die destijds ruim 3,5 jaar op één stond. De Nederlandse Kiki Bertens zakte één plekje en staat nu 21e.

Bij de mannen springt Roger Federer van de tiende naar de zesde plaats dankzij zijn winst in Indian Wells. Andy Murray blijft op de eerste plek staan. Robin Haase leverde één plaats in en staat 47e.

Hammond onderuit bij opnamen The Grand Tour

Richard Hammond heeft een flinke smak gemaakt tijdens de opnamen van The Grand Tour, de opvolger van. De presentator ging in Mozambique hard onderuit met een motor, melden diverse Britse media.

De 47-jarige Hammond was na het motorongeluk bewusteloos. "Hij heeft zichzelf ernstig bezeerd", zei Hammonds collega Jeremy Clarkson tegen The Sun. Het ongeluk vond plaats in een afgelegen deel van Mozambique, medische hulp was mijlenver weg. Volgens Clarkson is zijn collega niet naar een ziekenhuis gebracht, "daar doen we niet aan".

Hoewel Clarkson luchtig doet over het ongeluk, zat de schrik er goed in op de set. "Er waren veel zorgen", klapt een ingewijde uit de school. "Als hij zwaargewond was geweest, was het niet eenvoudig geweest medische zorg te regelen."

Het is niet de eerste keer dat Hammond een flinke smak maakt voor het oog van de camera. In september 2006 overleefde hij ternauwernood een ongeluk tijdens opnamen voor Top Gear. Een raket-auto, waarin hij ruim 460 kilometer per uur reed, sloeg meermaals over de kop. Hammond lag wekenlang in het ziekenhuis, maar herstelde vrijwel volledig.

Hammond onderuit bij opnamen Top Gear-vervolg
Hammond onderuit bij opnamen Top Gear-vervolg (Foto: BuzzE)

'PEC heeft opvolgers Jans in beeld'

PEC Zwolle moet op zoek naar een opvolger van vertrekkend trainer Ron Jans en heeft een aantal kandidaten op de verlanglijst staan.

Komende zomer komt er een einde aan een dienstverband van vier jaar van Jans in Zwolle. Met de club won hij de KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal en ging hij Europa in.

De club heeft gesprekken gevoerd met Dennis Haar en John van 't Schip om de 58-jarige oefenmeester op te volgen, zo meldt De Telegraaf. Haar, momenteel assistent van John van den Brom bij AZ, kan ook een nieuw contract tekenen in Alkmaar. Van 't Schip vertrok in januari vanwege droevige privéomstandigheden bij Melbourne City FC en is sindsdien clubloos.

Ook de huidige assistent van PEC, Gert Peter de Gunst, FC Volendam-trainer Robert Molenaar en de clubloze Marinus Dijkhuizen zouden in beeld zijn.

Digimon: Cyber Sleuth sequel aangekondigd

Digimon Story: Cyber Sleuth Hacker’s Memory komt later dit jaar uit in Japan voor PS4 en PS Vita. De game, die in een Japanse tijdschrift werd aangekondigd, is een sequel op de originele Cyber Sleuth dat in 2016 uitkwam in het Westen.

Hacker's Memory speelt zich af in dezelfde wereld, maar heeft wel een nieuw hoofdpersonage. Keisuke Amazawa wordt beschuldigd van een misdaad waar hij geen weet van heeft en wordt gedwongen om in de digitale Digimon-wereld te zoeken naar de echte dader. Een release voor het Westen is nog niet aangekondigd, maar gezien het succes van het origineel kan het niet uitblijven. 

Lakers-fans krijgen LeBron wel te zien

De Cleveland Cavaliers zijn dit weekend neergestreken in Los Angeles. Op opeenvolgende dagen speelde de kampioen in Staples Center tegen de Clippers en de Lakers. Voor fans van LeBron James in Los Angeles was dit de enige gelegenheid van het jaar om hem in hun thuisstad te zien spelen. Tegen de Clippers kwam James, samen met Kyrie Irving en Kevin Love, echter niet in actie. Fans die een kaartje voor de wedstrijd tussen de Lakers en de Cavaliers hadden gekocht kregen wel waar voor hun geld. Voor prijzen varierend tussen honderd en een paar duizend dollar kregen bezoekers de kampioen op volle sterkte, een spannende wedstrijd, en een ontluikend toptalent te zien.

Het gaat al een aantal jaar niet goed met de Los Angeles Lakers. In 2012 trok de topploeg van weleer Steve Nash en Dwight Howard aan. Samen met Kobe Bryant moest dit een nieuwe big three worden die de ploeg weer kampioen zou maken. Het pakte anders uit. Steve Nash kwam door blessures nauwelijks aan spelen toe, Howard was ongelukkig en paste niet bij het team en Kobe, wel, de laatste jaren miste hij vooral veel wedstrijden en veel schoten.

Het aantrekken van Steve Nash werpt nog steeds een schaduw over de Lakers. Het is een complex verhaal, maar als de Lakers een slecht seizoen draaien en als één van de eerste drie ploegen een speler mogen kiezen uit de draft, dan houden ze deze pick. Eindigen ze buiten de top drie, doordat ze een te goed seizoen draaien of pech hebben in de loterij die aan de draft vooraf gaat, dan mogen de Philadelphia 76ers een speler kiezen. Dit is allemaal nog een erfenis van de deal met Phoenix van vijf jaar geleden.

De Lakers hebben er als organisatie dus alle belang bij om te verliezen, de club liet topscorer Lou Williams vorige maand voor een appel en een ei vertrekken naar Houston. Coaches en spelers tanken echter niet. En als de kampioen op bezoek komt, dan is er alle motivatie om je beste spel te spelen.

De Lakers en de Cavaliers trakteerden de fans op een spectaculaire wedstrijd. Lange tijd hing een overwinning voor de Lakers in de lucht, maar in het laatste kwart maakte de kampioen een achterstand van elf punten ongedaan en sleepte een 120-125 overwinning binnen.

Kyrie Irving maakte veertien punten in de laatste zes minuten van de wedstrijd. De guard werd topscorer met 46 punten. Ook LeBron James scoorde veertien punten in het laatste kwart, hij eindigde met 34 punten, 6 rebounds en 7 assists. In zijn tweede wedstrijd na terugkeer maakte Kevin Love 21 punten en plukte hij 15 rebounds uit de lucht. Het was de eerste keer dat Clevelands grote drie samen goed waren voor minstens honderd punten.

De Lakers konden zich troosten met het feit dat de kans iets groter is dat ze deze zomer een top-drie speler kunnen draften. Ook zag de ploeg veel moois van tweedejaars d’Angelo Russell. De pas 21-jarige speler kwam tot veertig punten.

Lakers - Cavaliers, zowaar een spannende wedstrijd. Bron: YouTube

De Boston Celtics, de nummer twee in het oosten, gingen verrassend onderuit tegen de Philadelphia 76ers: 105-99. De Celtics speelde hun tweede wedstrijd zonder topscorer Isaiah Thomas. Het gemis werd vooral zichtbaar in het vierde kwart. Normaal zorgt Thomas voor het gros van de productie van de Celtics in de slotminuten, maar zonder hem gaf Boston een voorsprong uit handen.

Dario Saric, waarschijnlijk de rookie van het jaar, werd met 23 punten topscorer voor de 76ers. Bij Boston werd Al Horford met 27 punten topscorer. Marcus Smart, verdedigend specialist die mocht starten op de plek van Thomas, kwam tot acht punten en acht assists.

De Miami Heat speelden in eigen huis tegen de Portland Trail Blazers. Beide ploegen zijn in hun eigen conferentie verwikkeld in een strijd om de laatste play-off plaats. Miami maakte kennis met ‘Lillard Time’, één van de wedstrijden in het jaar waarop Portland-guard Damian Lillard het op zijn heupen krijgt en niet kan missen.

Portland won met 104-115 en Damian Lillard was goed voor 49 punten. Lillard maakte zestien punten in de laatste acht minuten van de wedstrijd. De guard evenaarde met negen gescoorde driepunters een persoonlijk record.

Miami staat nu met Detroit gedeeld achtste in het oosten. Portland nadert Denver in het westen tot op één wedstrijd en lijkt de enige uitdager voor Denver te worden.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Dallas Mavericks 104-111
Philadelphia 76ers – Boston Celtics 105-99
Detroit Pistons – Phoenix Suns 112-95
New Orleans Pelicans – Minnesota Timberwolves 123-109
Toronto Raptors – Indiana Pacers 116-91
Miami Heat – Portland Trail Blazers 104-115
San Antonio Spurs – Sacramento Kings 118-102
Los Angeles Lakers – Cleveland Cavaliers 120-125

Eastern Conference

 1. Cleveland Cavaliers 46-23
 2. Boston Celtics 44-26
 3. Washington Wizards 42-27
 4. Toronto Raptors 41-29
 5. Atlanta Hawks 37-32
 6. Indiana Pacers 35-34
 7. Milwaukee Bucks 34-35
 8. Miami Heat 34-36
 9. Detroit Pistons 34-36
 10. Chicago Bulls 33-37
 11. Charlotte Hornets 30-39
 12. New York Knicks 27-42
 13. Philadelphia 76ers 26-43
 14. Orlando Magic 25-45
 15. Brooklyn Nets 13-56


Western Conference

 1. Golden State Warriors 55-14
 2. San Antonio Spurs 53-16
 3. Houston Rockets 48-22
 4. Utah Jazz 43-27
 5. Los Angeles Clippers 41-29
 6. Oklahoma City Thunder 40-29
 7. Memphis Grizzlies 40-30
 8. Denver Nuggets 33-36
 9. Portland Trail Blazers 32-37
 10. Dallas Mavericks 30-39
 11. New Orleans Pelicans 29-41
 12. Minnesota Timberwolves 28-41
 13. Sacramento Kings 27-43
 14. Phoenix Suns 22-48
 15. Los Angeles Lakers 20-50

Asscher wil niet samengaan met GroenLinks

De gelederen sluiten zich nog niet bepaald: PvdA-leider Lodewijk Asscher ziet niets in het voorstel van PvdA-minister Ronald Plasterk om zijn partij te laten fuseren met GroenLinks. Die nieuwe combinatie zou volgens Plasterk onder leiding moeten komen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

"Samenwerking met links is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen", twitterde Asscher maandag. De discussie over de toekomst van de PvdA is losgebarsten na het megaverlies bij de verkiezingen. Toen ging de partij terug naar negen zetels.

Plasterk schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant maandag dat links "compleet verdeeld" is en dat de partijen elkaar bestrijden. Volgens hem is dit het moment voor linkse samenwerking. Hiervan zou links dan al de vruchten kunnen plukken bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, aldus de bewindsman.

Vilhena: "Voor drie punten gevochten"

Tonny Vilhena was een belangrijke factor in de zege van Feyenoord op sc Heerenveen. De middenvelder denkt aan het collectief.

Feyenoord maakte het spannend in Heerenveen. De Rotterdammers kwamen met 1-0 achter door een doelpunt van Reza Goochannejhad. Onder meer door een goal van Vilhena kwam Feyenoord langszij.

"Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, maar het belangrijkst is dat we als team voor de drie punten hebben gevochten”, zegt Vilhena op de officiële website van Feyenoord.

"In de kleedkamer zeiden tegen we elkaar: we moeten gaan voetballen, dát is waar we goed in zijn. Dat hebben we gedaan en doordat we ook beter in de duels kwamen, kwamen we ook beter in de wedstrijd. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen."

Door de overwinning en de remise van Ajax tegen Excelsior staat Feyenoord momenteel zes punten los aan kop in de Eredivisie.

Tegenstanders zomertijd bieden petitie aan

Komend weekend gaat de zomertijd weer in en als het aan een Nederlandse belangengroep ligt, gebeurt dat voor het laatst. Actiegroep Stop de Zomertijd overhandigt donderdag in Brussel zevenduizend handtekeningen aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd.

De groep vindt het onzin dat elk halfjaar de klok verzet moet worden en CDA'er Schreijer-Pierik deelt die mening. "De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen." De Europese Commissie onderzoekt op dit moment de effectiviteit van de zomertijd.

Zaterdag om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet en duurt de nacht dus korter. Vooral dat het vanaf dat moment 's avonds langer licht is, vinden veel mensen prettig.

Tegenstanders zomertijd bieden petitie aan
Tegenstanders zomertijd bieden petitie aan (Foto: ANP)

Biatleet Fourcade pakt recordzege ondanks beginnersfout

Biatleet Martin Fourcade heeft de laatste wedstrijd van het World Cup-seizoen gewonnen. Op de iconische Holmenkollen in Oslo was de Fransman veruit de beste op de massastart, waarmee hij zijn suprematie nog maar eens onderstreepte. Het was de veertiende overwinning voor Fourcade dit seizoen en daarmee evenaarde hij het record van de Zweedse Magdalena Forsberg.

Het had echter niet veel gescheeld of Fourcade was gediskwalificeerd geweest, iets wat bij een minder bekende atleet best het geval had kunnen zijn. Bij de eerste schietbeurt kwam hij er achter dat zijn vier magazijnen leeg waren, hij had ze na het inschieten simpelweg niet bijgevuld, een ongelooflijk amateuristische beginnersfout van de man die de biatlonsport al jaren domineert. Het leek erop dat hij een nieuw magazijn kreeg van iemand uit de technische staf van zijn ploeg en dat is in principe tegen de regels.

Toch hield Fourcade het hoofd ijzig koel en hij schoot gelijk vijf keer raak. Bij de tweede schietbeurt kreeg hij van een official van biatlonbond IBU drie nieuwe magazijnen en daar maakte hij dankbaar gebruik van. Wederom ging alles raak en al snel had hij een voorsprong te pakken. Nadat ook de derde en vierde schietbeurten vijf treffers opleverden was duidelijk dat Fourcade weer eens onklopbaar was, ook al stond er nog een sterretje achter zijn naam ten teken dat er een protest zou kunnen volgen. 

Geen van de concurrenten diende echter een protest in en dus mocht Fourcade zijn overwinning houden, waarbij hij zelf toegaf dat dat wellicht ook aan zijn status te danken is. "Het is kut om het te moeten zeggen, maar ik denk niet dat de beslissing voor iedereen hetzelfde zou zijn geweest. Een beslissing tegen mij of bijvoorbeeld Ole Einar Bjørndalen is moeilijker te maken dan tegen een beginner die ergens achterin meedoet", zei hij eerlijk. 

De tweede plek in Oslo was voor Andrejs Rastorgujevs, waarmee de Let na veel vierde, vijfde en zesde plekken eindelijk zijn eerste podiumplaats pakte. Simon Eder uit Oostenrijk sloot het seizoen af met plek drie. 

Rutte bij Schippers: kabinet met CDA en D66

VVD-leider Mark Rutte is maandag de eerste die bij verkenner Edith Schippers is aangekomen voor een gesprek over mogelijke regeringscoalities. Schippers spreekt maandag met alle dertien lijsttrekkers van wie de partij vorige week in de Tweede Kamer is gekozen.

Rutte zei niets toen hij bij de verkenner naar binnen ging. Na hem volgen onder anderen Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Geert Wilders (PVV). De gesprekken nemen de hele dag in beslag. Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) is om 19.15 uur de laatste die bij Schippers (VVD) langsgaat. De gesprekken worden gehouden in het Tweede Kamergebouw.

Edith Schippers van de VVD keert niet terug in een nieuw kabinet. Dat zei ze maandag vlak voordat zij als verkenner aan de slag ging. "Ik vind het zelf ook bijzondere dag want ik zal zelf geen deel uitmaken van het volgende kabinet."

Schippers is nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze stond al niet op de kandidatenlijst van de VVD, maar had de mogelijkheid om terug te keren in een volgend kabinet tot dusver open gelaten. Schippers is sinds 2010 minister.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de verkiezingsuitslag en het verslag van de verkenner. Daarna zal de Kamer waarschijnlijk een of meer informateurs aanwijzen.

Update 09:36 uur
De VVD vindt dat CDA en D66 zitting moeten krijgen in een nieuw kabinet "gezien de verkiezingsuitslag". Dat zei VVD-voorman Mark Rutte maandagmorgen nadat hij een gesprek had gehad met de verkenner Edith Schippers. Hij hoopt verder dat er een "stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers". Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

Een combinatie van VVD, CDA en D66 heeft nog geen meerderheid. Daarom zal er een vierde partij nodig zijn. GroenLinks en ChristenUnie worden in dat verband vaak genoemd. Rutte herhaalde maandag dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Hij zei belangrijk te vinden dat een volgend kabinet werkt aan lastenverlichting voor de middenklasse in combinatie met een belastingherziening. Verder moet die coalitie werk maken van onder meer de energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg. 

Rutte bij verkenner Schippers
Rutte bij verkenner Schippers (Foto: ANP)

'Klootzak' Federer wint 25e masterstitel

Tennisser Roger Federer heeft voor de vijfde keer in zijn carrière het masterstoernooi in Indian Wells gewonnen. De Zwitser versleg in de finale zijn landgenoot Stanislas Wawrinka en pakte zo de 25e masterstitel uit zijn loopbaan.

Het duel ging lang gelijk op, maar Wawrinka leek nooit serieuze kans te hebben om het naar zich toe te trekken. Federer plaatste aan het eind van de eerste set een beslissende break, waarna hij in set twee zijn opslag gelijk inleverde. Die pakte hij echter ook snel weer terug en op 6-5 was het op de service van Wawrinka raak op het eerste matchpoint: 6-4, 7-5.

Wawrinka kreeg na afloop nog wel de lachers op zijn hand bij zijn toespraak. "Ik wil Roger graag feliciteren. Hij zit daar maar te lachen, de klootzak, maar dat is ok", lachte Wawrinka. die in 2014 in Monaco zijn eerste en tot nu toe enige masterstitel won. 

Wawrinka's toespraak na de finale (Bron: YouTube)

LB: Iets met Paul de Leeuw, Linda en diŽten

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Paul de Leeuw doet mee met Linda de Mols strijd tegen de overtollige kilo's, zegt hij op zijn Instagram. "De enige stok achter de deur die ik kan hebben om ook af te vallen, is om de strijd met jou aan te gaan", aldus chubby Paul. "Dus ik dacht ik ga ook morgen beginnen en ik ga ook mijn gewicht laten zien. Ieder keer dat jij wat post of je weegschaal laat zien, zal ik ook mijn weegschaal laten zien in de hoop dat ik ook mee afval", belooft hij.

Linda gaat ook een paar keer per week trainen met een fitnesscoach. Maar dat ziet De Leeuw niet zitten. "Dan word ik helemaal hysterisch, die is zo streng en zo hard. Maar ik ga wel cardio doen, dus ik denk dat jij voor mij een enorme stok achter de afvaldeur bent om mij ook te leren afvallen. Ik wens jou in ieder geval morgen erg veel succes."

De Mol begint maandag met haar afvalpoging. Linda beloofde eerder goudeerlijk te zijn en bijvoorbeeld elke week haar gewicht te laten zien. "Ik ga mijn gewicht o-ver-al terugzien. Daar lig ik best wakker van", vertelde ze eerder.

Paul de Leeuw solidair met diëtende Linda
Paul de Leeuw solidair met diëtende Linda (Foto: BuzzE)

Weer duizenden migranten van bootjes geplukt

Ruim drieduizend migranten zijn in een periode van 24 uur 'gered' op de Middellandse Zee. In totaal werden volgens het Italiaanse persbureau ANSA 3315 mensen van bootjes gehaald tijdens 25 verschillende reddingsoperaties voor de kust van Libië.

Bij de acties waren verschillende organisaties betrokken. Zo meldde SOS Méditerranée ongeveer duizend migranten te hebben binnengehaald, onder wie zo'n tweehonderd minderjarigen zonder begeleiders. De hulporganisatie deelde via Twitter een foto van kinderen in oranje reddingsvesten aan boord van een rubberboot.

De drukte op zee zou te maken hebben met gunstige weersomstandigheden. Sinds het begin van het jaar zijn al zo'n 16.000 migranten aangekomen in Italië. Zeker 520 mensen overleefden de overtocht naar Europa niet.

De herkomst van de migranten is niet bekend. Het is dan ook onduidelijk of het gaat om vluchtelingen of asielzoekers.

Weer duizenden migranten gered op zee
Weer duizenden migranten gered op zee (Foto: ANP)

'Uitgaven bij Chinese webshops stijgen'

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar voor 637 miljoen euro gekocht via buitenlandse webwinkels. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder. Er werd vooral meer gebruikgemaakt van Chinese webwinkels, aldus de Thuiswinkel Markt Monitor van onderzoeksbureau GfK.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie Thuiswinkel.org in samenwerking met PostNL. De uitgaven bij Chinese webwinkels namen met 59 procent toe. In totaal gaven Nederlanders 190 miljoen euro uit op websites van dat land. Vooral telecomproducten, IT en consumentenelektronica werden aangeschaft.

China wordt volgens Thuiswinkel.org "steeds meer" omarmd. "Hierbij gaat het vooral om de goedkopere en kleinere items waarvoor een snelle levering minder van belang is. Onlineplatformen als Alibaba zijn hiervoor ideaal vanwege hun schier onuitputtelijke aanbod", aldus Thuiswinkel-directeur Wijnand Jongen.

Webwinkels uit Duitsland zijn na China het populairst. Groot-Brittannië staat op de derde plaats.

'Uitgaven bij Chinese webshops stijgen'
'Uitgaven bij Chinese webshops stijgen' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog wat buien

Maart niet te droog en niet te nat, Vult de boer zijn kist en vat.

Goeiemorgen!

De afgelopen avond en nacht was het bewolkt en viel er vooral in het noorden nog regen. Vandaag verandert daar niet veel aan. De bewolking trekt voorlopig nog niet weg en van tijd tot tijd kan er een bui vallen. De temperatuur wordt daarbij maximaal 12 graden. Het goede nieuws daarbij is wel dat het de komende dagen aanzienlijk beter moet worden. De regen trekt weg en de zon komt terug.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:40
Zon onder: 18:53
Zonkracht: 1/1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1602 Oprichting Vereenigde Oostindische Compagnie.
1916 Albert Einstein publiceert zijn algemene relativiteitstheorie.
1980 Het zendschip van zeezender Radio Caroline, de MV Mi Amigo, zinkt na op 19 maart van het anker te zijn geslagen en op een zandbank te zijn gestrand.
1995 De sekte Aum Shinrikyo verspreidt het zenuwgas Sarin in de metro van Tokio met als gevolg 12 doden en meer dan 3000 gewonden.
2015 Er vindt een zonsverduistering plaats. In Nederland en België is de zon met 84% verduisterd. Op de Faeröereilanden en Spitsbergen is de zon volledig verduisterd.

Gisteren een fikse wandeling gemaakt in de omgeving Nijmegen en Berg en dal en daarbij kwam ik deze bezwamde boomstronk tegen (Foto: qltel)
Gisteren een fikse wandeling gemaakt in de omgeving Nijmegen en Berg en Dal en daarbij kwam ik deze bezwamde boomstronk tegen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tientallen schedels gevonden in massagraven Mexico

De schedels van 47 mensen zijn aangetroffen in graven in de Mexicaanse staat Veracruz. Dat gebeurde op zo'n 10 kilometer van de plaats Alvarado, meldde de procureur-generaal van de staat zondag (lokale tijd).

De acht graven met de schedels en andere lichaamsdelen bevonden zich vlakbij elkaar. Onderzoekers vonden onder meer de stoffelijke resten van drie gezinsleden, die al sinds september 2016 werden vermist.

Enkele dagen geleden werd in Veracruz al een massagraf ontdekt met zo'n 250 schedels. Die morbide vondst werd gedaan door Mexicanen die zelf op zoek waren gegaan naar vermiste familieleden, omdat ze de passieve houding van de autoriteiten beu waren.

In de graven liggen mogelijk slachtoffers van drugscriminelen. Criminele bendes vechten in de staat om lucratieve doorvoerroutes voor drugs en migranten.

Tientallen schedels gevonden in graven Mexico
Tientallen schedels gevonden in graven Mexico (Foto: ANP)

Sesamstraat VS komt met autistisch personage

De Amerikaanse versie van het kinderprogramma Sesamstraat introduceerde zondag voor het eerst een personage met autisme. Julia, zoals de pop heet, heeft oranje haar en groene ogen en werd gepresenteerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en noemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. "Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje", zegt Gordon tegen Daily News.

In de eerste aflevering maakt Julia kennis met het personage Pino, die in de VS Big Bird wordt genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. "Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen", zegt Elmo.

Sesamstraat is sinds 1969 op de Amerikaanse televisie en behoort tot een van de best bekeken programma's voor kinderen. De show wordt in 120 landen wereldwijd gemaakt en uitgezonden. In Nederland is de serie vanaf 1976 op de televisie en wordt uitgezonden door de NPO.

Sesamstraat VS komt met autistisch personage
Sesamstraat VS komt met autistisch personage (Foto: BuzzE)

Woningen ontruimd vanwege brand in Delft

In een restaurant in de binnenstad van Delft is in de nacht van zondag op maandag brand uitgebroken. De brandweer is met veel eenheden ter plaatse, onder meer om omliggende woningen te ontruimen.

Het is volgens een woordvoerder van de brandweer nog onduidelijk hoeveel mensen hun woning moesten verlaten. De bewoners worden vooralsnog buiten opgevangen. "Het is helder, droog en er staat niet te veel wind", aldus de woordvoerder. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Woningen ontruimd vanwege brand in Delft
Woningen ontruimd vanwege brand in Delft (Foto: ANP)

Politie Rotterdam verwijdert Erdogan-posters

De politie heeft zondagavond laat posters met de beeltenis van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwijderd uit de etalage van een pand in Rotterdam. Dat gebeurde volgens een politiewoordvoerster nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding zou komen.

Het verwijderen van de metershoge posters van het pand aan de Beijerlandselaan gebeurde volgens de politie op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Een poging de eigenaar te overtuigen de posters zelf weg te halen, zou niet op tijd resultaat hebben opgeleverd.

De woordvoerster benadrukt dat de posters netjes zijn weggehaald. "Ze zijn keurig opgevouwen. Niet eraf getrokken of kapot gescheurd." De politie kan niet zeggen uit welke hoek de bedreiging voor de openbare orde kwam, maar stelt wel dat de posters zorgden voor onrust op sociale media.

Politie Rotterdam verwijdert Erdogan-posters
Politie Rotterdam verwijdert Erdogan-posters (Foto: ANP)

Geen explosief in auto bij Witte Huis

De automobilist die zaterdagavond laat (lokale tijd) werd opgepakt bij het Witte Huis in Washington, had geen bom bij zich. De 29-jarige man had tegen beveiligers bij een controlepost gezegd dat een explosief in zijn kofferbak zat, blijkt uit een vrijgegeven politierapport.

Vanwege zijn mededeling werd direct groot alarm geslagen. Meerdere straten in de omgeving werden afgesloten terwijl de auto werd doorzocht. Uiteindelijk is volgens de politie geen bom aangetroffen.

De bestuurder van de auto riep tijdens zijn aanhouding nog dat het ging om een "test". Zijn voertuig bleek gestolen te zijn. President Donald Trump was overigens geen moment in gevaar. Hij was in Florida.

De beveiligers van de president hebben het buiten het Witte Huis vaker aan de stok met verwarde mensen. Zo werd eerder deze maand nog een indringer betrapt bij de ambtswoning van Trump. Volgens Amerikaanse media kon de ongenode gast nadat hij over het hek was geklommen ruim een kwartier ongehinderd rondlopen.

Geen explosief in auto bij Witte Huis
Geen explosief in auto bij Witte Huis (Foto: ANP)

Vesnina pakt op Indian Wells derde WTA-titel

Elena Vesnina heeft bij de vrouwen het tennistoernooi Indian Wells op haar naam geschreven. De 30-jarige Russin rekende een drie uur durende finale af met haar landgenote Svetlana Kuznetsova (WTA-8): 6-7 (6), 7-5 en 6-4.

Aanvankelijk had Kuznetsova het betere van het spel tegen Vesnina (WTA-15) en kwam in de tweede set zelfs op een 4-1 voorsprong. Vesnina vocht voor haar kansen en pakte de set, waarmee ze de stand gelijk trok. In de derde set kwam ze tegen Kuznetsova opnieuw een break achter, maar na een 2-4 stand pakte de Russin vier games oprij en daarmee haar derde WTA-titel.

Laatste reviews en specials
review
Onrush
review
Dark Souls Remastered
review
TP-Link Deco M5 mesh router
special
Pinkpop 2018: een terugblik
special
Win premiumkaartjes voor Asus ROG Event
special
Fun met Funda #104 Bizarre inrichting in Rotterdam
©FOK.nl e.a.