Bizarre ijshockeywedstrijd na ruim acht uur pas beslist

In de Noorse ijshockeycompetitie is men inmiddels volop bezig met de play-offs. Men is aanbeland bij de kwartfinales en zondagavond stond daar de vijfde wedstrijd tussen Storhamar uit Hamar en de Sparta Warriors uit Sarpsborg op het programma.

Wie zin had om het weekeinde nog even met een lekker potje ijshockey af te sluiten om vervolgens op tijd naar bed te gaan kwam bedrogen uit. Het duel begon om 18.00 uur, een schappelijke tijd. Erik de la Rose bracht Storhamar in de tweede periode op 1-0, waarna Henrik Knold in de derde periode voor de gelijkmaker tekende.

Daarna bleef het lang stil wat goals betreft. Sterker nog, het bleef wel héél erg lang stil. In de overtime werd niet gescoord en dus moest er een tweede overtime aan te pas komen...en een derde...en een vierde...en een vijfde. Inmiddels was men een uur of vijf verder en kwam het nachtelijke uur toch aardig in zicht. 

De Noorse politie stuurde via Twitter al een bericht de wereld in dat familie en vrienden van spelers en bezoekers zich vooral geen zorgen moest maken, 'want het duurde allemaal wat langer dan gedacht'. Dat was wel een understatement, want ook de vijfde overtime leverde geen beslissing op en dus was er een zesde nodig...en een zevende...en een achtste.

Na 217 minuten zuivere speeltijd was het in de achtste overtime Joakim Jensen die de wedstrijd dan eindelijk besliste: hij zette de 2-1 op het bord voor Storhamar en de thuisfans konden uit hun dak gaan, voor zover ze daar even na half drie 's nachts nog puf voor hadden. 

De verzorgers en masseurs van de twee clubs gaan maandag overigens een druk dagje tegemoet, want dinsdag staat de volgende wedstrijd weer op het programma. Storhamar kwam dankzij de zwaarbevochten zege van zondagavond op 3-2 in de kwartfinale en is bij winst op dinsdag verzekerd van een plek in de halve finales.

Dat het 217 minuten en 14 seconden durende duel de langste professionele ijshockeywedstrijd ooit is zal niet veel mensen verbazen. Het oude record stond ook al lang en dus was het hoog tijd dat dat eens verbroken werd. In 1933 speelden de Detroit Red Wings en Montreal Maroons 176:30 minuten in de NHL. De Kölner Haie en Adler Mannheim kwamen er in Duitsland negen jaar geleden bij in de buurt met ruim 168 minuten, en in Wit-Rusland speelden Yunost Minsk en HK Gomel in 2015 een dikke 165 minuten lang.