Skiër Matt boekt eerste zege op boterzachte piste

Alpineskiër Michael Matt heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Sloveense Kransjka Gora was de jongere broer van olympisch slalomkampioen Mario Matt bij temperaturen van ruim boven de nul graden de beste op de slalom.

De eerste run werd gekenmerkt door een fantastisch staaltje slalommen van de Italiaan Stefano Gross. De Südtiroler pakte een gigantische voorsprong van 1,15 seconden op Matt, terwijl Marcel Hirscher op plek drie al 1,47 tellen toe moest geven. Slechts vijf man bleven binnen een seconde van Gross en maar dertien skiërs bleven binnen twee tellen.

In run twee werd alles echter door elkaar gegooid. Door de warme omstandigheden was de sneeuw extreem zacht, waardoor de piste alsmaar moeilijker begaanbaar werd. Dat werd het best geïllustreerd door Patrick Thaler: de Italiaanse veteraan stond 28e na de eerste run en mocht daarom als derde naar beneden in de tweede manche. Dat deed hij uitstekend en vervolgens beet de een na de ander zijn tanden stuk op de tijd van Thaler.

Andre Myhrer, die met 2,23 seconden voorsprong op Thaler begon, was dan eindelijk de eerste die de Italiaan kon verslaan. De Duitser Felix Neureuther dook onder zijn tijd door en zag Hirscher achter hem terecht komen. Matt verzekerde zich met een knappe run van het podium, waarna het de beurt was aan Gross. Hij had eveneens last van de extreem zachte sneeuw en kon zijn enorme voorsprong niet vasthouden: op 0,30 seconden pakte hij de tweede plek achter Matt en voor Neureuther.