Oostenrijkse rodelaar stunt met wereldtitel in thuisstad, Duitsers juichen ook

De Oostenrijkse rodelaar Wolfgang Kindl heeft op het wereldkampioenschap voor een daverende stunt gezorgd. De 28-jarige Innsbrucker veroverde nota bene in zijn eigen stad de wereldtitel.

In de eerste run was Kindl al de beste, maar het verschil met de jonge Rus Roman Repilov was met 0,004 seconden bijzonder klein. Een prachtige tweede run bracht Kindl even later de eerste wereldtitel uit zijn loopbaan, door Repilov op 0,062 seconden te houden. De Italiaan Dominik Fischnaller werd op twaalf honderdsten derde en dat betekende dat het podium een ongebruikelijke samenstelling kende: voor het eerst sinds 2003 en pas voor de tweede keer in 34 jaar stond er geen Duitser bij. Johannes Ludwig was met de vierde plek nog de beste Duitser.

Bij de overige onderdelen kon Duitsland overigens wel juichen, te beginnen met de dames. Tatjana Hüfner wordt de laatste jaren op de pijnbank gelegd door landgenote Natalie Geisenberger, maar de wereldkampioene van 2007, 2008, 2011 en 2012 sloeg na vijf jaar weer toe. Ze bleef de Amerikaanse Erin Hamlin ruim twee tiende voor, terwijl Kimberley McRae het brons mee naar Canada mocht nemen. Geisenberger kwam niet verder dan de zesde plaats.

Toni Eggert en Sascha Benecken maakten in de dubbels een einde aan de hegemonie van olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt, de wereldkampioenen van de laatste drie WK's. Eggert en Benecken bleven hun landgenoten, die zilver pakten, twee tienden voor. Het werd zelfs een geheel Duits podium, want toptalenten Robin Geueke en David Gamm veroverden het brons. Sinds de jaren '80, waarin Oost- en West-Duitsland het podium nog wel eens vulden, kwam een geheel Duits podium niet meer voor bij de dubbels.

De teamwedstrijd werd een prooi voor, wie anders, de Duitsers. Ludwig en wereldkampioenen Hüfner en Eggert/Benecken waren in de 'estafette' zo'n twee tienden sneller dan het Amerikaanse team, terwijl Rusland de derde plek pakte. Een blunder van het zeer ervaren Oostenrijkse dubbelteam Peter Penz en Georg Fischler bracht de Oostenrijkers buiten het podium.