Skiër Franz stunt met zege op spectaculaire afdalingsklassieker

Skiër Max Franz heeft zaterdag voor een fikse verrassing gezorgd. De Oostenrijkse snelheidsspecialist zegevierde op de afdaling in Val Gardena, waar op de spectaculaire en met sprongen gevulde Saslongpiste voor de 49e keer de klassieker op het programma stond.

De Noor Aksel Lund Svindal zette aanvankelijk de snelste tijd neer. De dit seizoen van een zoveelste zware blessure teruggekeerde Svindal leek lang op weg naar de overwinning, nadat onder meer landgenoten Aleksander Aamodt Kilde en Kjetil Jansrud niet aan zijn tijd kwamen. Een opvallende naam was de Amerikaan Steven Nyman: hij is een ware specialist in Val Gardena, waar hij altijd weer boven zijn kunnen uitstijgt. Dat ging ook dit keer weer op. Hij was onderweg zelfs sneller dan Svindal, maar een fout kostte hem teveel tijd. Toch bleef hij met 0,37 seconden achterstand dichter bij de Noor dan wie dan ook tot dat moment.

Svindal had de champagne in gedachten al in de hand, tot daar plotseling Franz was. De Oostenrijker vertrok als 26e, won tijd, verloor tijd en won weer tijd. Op de finish bleek hij 0,04 seconden sneller dan Svindal. Niemand kwam meer aan die tijd, waardoor Franz voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup won. Svindal pakte wel de tweede plek, Nyman hield stand op plaats drie.