100e World Cup sprint vrije stijl levert Russisch en Noors langlaufgoud op

De World Cup langlaufen in het Zwitserse Davos is zondag afgesloten met de sprints in vrije stijl. Het was een bijzondere editie, want het was de honderdste keer dat de sprint in de vrije stijl op het programma stond in de World Cup. De eerste keer was zo'n twintig jaar geleden.

Niet bepaald verrassend stonden bij de dames de Noorse teamgenoten Maiken Caspersen Falla en Ingvild Flugstad Østberg in de finale. Zij werden vergezeld door het Zweedse duo Hanna Falk en Jonna Sundling, terwijl ook Jessica Diggins uit de VS en de Russische Natalia Matveeva zich voor de eindstrijd mochten melden. In die finale sloeg Falla even na de helft een groot en zo bleek beslissend gat. Østberg deed er in de slotmeters alles aan om haar landgenote nog bij te halen, maar dat lukte niet meer. Ze werd zelfs nog bijna gepasseerd door Falk, die enkele millimeters tekort kwam om de tweede plek te pakken.

De verrassing van de dag bij de mannen was de Fransman Lucas Chanavat. Hij zette de snelste tijd neer in de kwalificaties en wist vervolgens de finale ook nog te halen. Daarin nam hij het op tegen het Russische sprintkanon Alexey Petukhov, diens landgenoot Sergey Ustiugov en het Noorse trio Finn Hågen Krogh, Emil Iversen en Sindre Bjørnestad Skar. Vroeg in de finale probeerde Ustiugov er al vandoor te gaan en alleen Krogh kon hem volgen. De Noor deed wat hij kon, maar kwam aan de finish tekort om de Rus van de zege af te houden. Daarachter ging het juist andersom: de Noor Skar troefde de Rus Petukhov in een razende sprint af om de derde plek. 

De mannenfinale (Bron: YouTube)