Door oorlog verwoeste bobbaan Sarajevo langzaam weer in gebruik

In 1984 werd er nog om olympisch bobsleegoud gestreden, maar in de Bosnische oorlog van 1992-1995 liep de olympische bobsleebaan van Sarajevo grote schade op. Dat gold overigens voor veel olympische faciliteiten rond de stad, zoals de schansen voor het schansspringen. Voor de bobbaan op de Trebevicberg gloort echter hoop: een groep vrijwilligers is aan de slag gegaan om de boel weer toonbaar te maken.

De bedoeling was in eerste instantie om ervoor te zorgen dat de met graffiti en afval bedekte baan in de zomer gebruikt kan worden door het Bosnische bobsleeteam. "We kochten wat gereedschap en begonnen de baan vrij te maken van vegetatie, brokstukken, modder en allerlei andere troep", vertelt Senad Omanovic, hoofd van de Bosnische bobsleebond. "Het was er behoorlijk slecht aan toe, er groeiden gewoon bomen uit de baan." Het had nog wat voeten in de aarde om überhaupt te mogen beginnen, want langs de gehele lengte van de baan moesten mijnexperts eerst kijken of er geen landmijnen uit de oorlog meer lagen.

De vervallen faciliteiten van de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo (Bron: YouTube)

Het nieuws over de restauratie verspreidde zich \door Oost-Europa en al vrij snel kwam de onvermijdelijke vraag uit Slowakije: "Mogen wij er misschien ook eens komen trainen?" Omanovic moest eerlijk zijn en de Slowaken vertellen dat het met de faciliteiten rondom de baan nog niet al te best gesteld was: er waren geen kleedkamers, het automatisch bijhouden van tijden was nog onmogelijk en er waren zelfs geen toiletten. Toch stonden ze erop om ervoor te zorgen dat de baan van Sarajevo een van de beste van de negen banen was die wereldwijd beschikbaar zijn voor zomertrainingen. 

De baan lag er tijdens de Spelen in 1984 nog een stuk beter bij (Bron: YouTube)

Op sleeën met wielen kunnen snelheden van zo'n 130 kilometer per uur gehaald worden en dat bleef niet onopgemerkt. Na de Slowaken kwamen ook teams uit Polen, Turkije, Slovenië, Kroatië en Servië naar Sarajevo om de historische baan uit te proberen. "Dit is dus eigenlijk een regionaal trainingscentrum geworden", aldus een trotse Omanovic, die hoopt dat de baan ooit in volle glorie hersteld kan worden - inclusief gebruik voor internationale wedstrijden in de winter. "De baan is een beetje hobbelig, maar verder eigenlijk best goed", zegt Jacob Simunek, lid van het Slowaakse team dat inmiddels zes keer in Sarajevo is komen trainen. 

Als alles helemaal volgens plan verloopt worden er binnen drie jaar ook daadwerkelijk wedstrijden gehouden. Het Europees Jeugd Olympisch Festival vindt in 2019 plaats in Sarajevo en het is de bedoeling dat het bobsleeën en skeleton dan ook daadwerkelijk op het programma staat.