Biatlonkampioene blijkt ex-medewerkster KGB

Drievoudig olympisch biatlonkampioene Darya Domracheva blijkt niet alleen met biatlon haar geld verdiend te hebben. Vrijdag werd per ongeluk gelekt dat de Wit-Russische jarenlang werkzaam was bij het 'Staatsveiligheidscomité' in haar land - een van de weinige organisaties die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de naam KGB bleven gebruiken.

De World Cup-winnares van twee seizoenen geleden zou tot in 2014 - het jaar van haar grote olympische glorie - voor de dienst werkzaam zijn geweest. De informatie over het KGB-verleden van Domracheva werd ogenschijnlijk per abuis online gezet op de website van de Dynamo sportclub, waar ze voor uitkomt. Al binnen enkele uren werd de post waar Domracheva's verleden in werd vermeld weer weggehaald. 

De sportclub zei aanvankelijk dat de informatie weg werd gehaald omdat het gedateerd zou zijn, maar een KGB-woordvoerder moest later toch bevestigen dat Domracheva inderdaad voor de geheime dienst gewerkt had. Wat ze precies voor werk gedaan heeft is overigens niet bekend, maar niks wijst erop dat ze zich met onfrisse zaken bezig heeft gehouden. 

Domracheva heeft het vorige seizoen door ziekte overgeslagen. Inmiddels is ze zwanger van haar eerste kind met biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, waardoor ze komend seizoen mogelijk ook deels zal moeten missen.