Mateschitz twijfelt nog steeds aan toekomst in F1

Red Bull-opperbaas Dietrich Mateschitz dreigt nog altijd met een vertrek uit de Formule 1. De Oostenrijkse miljardair dreigde ongeveer heel 2015 met de terugtrekking van zijn twee raceteams, omdat motorleverancier Renault geen competitieve motor kon leveren. Flirts met Mercedes en Ferrari liepen op niets uit, omdat beide topfabrikanten het niet aan durfden om een mede-topteam aan gelijkwaardige motoren te helpen. Uiteindelijk koos Red Bull voor nog een jaar Renault en Toro Rosso voor 2015-motoren van Ferrari. Voor de langere termijn moet er echter een andere oplossing komen, meent Mateschitz, anders gaat de stekker er alsnog uit.

"We gaan de komende vijf jaar  zeker niet knokken voor P5. Formule 1 is geen Tour de France. Als we geen competitieve motor krijgen, zullen we vertrekken." Voor komend jaar verwacht Mateschitz overigens wel meer dan plek vijf. "De derde plek moet kunnen," stelt hij. "Achter de fabrieksteams van Mercedes en Ferrari. Van hun klantenteams moeten we het kunnen winnen. Het nieuwe personeel van Renault Sport is professioneel, gepassioneerd en vastberaden. Onze nieuwe wagen is één van de beste die we ooit maakten. De performance is geweldig. Het is opnieuw een meesterwerk van Adrian Newey en zijn team.

Ook van Mateschitz' tweede team, het Toro Rosso van Max Verstappen, verwacht hij veel. "Die wagen is geweldig. Het zou mij niet verbazen als zij op hetzelfde niveau als Red Bull zullen zitten en in het begin van het seizoen misschien zelfs sneller zullen zijn. Toro Rosso moet ergens tussen plekken vier en zes kunnen eindigen." Maar wat de verdere toekomst brengt weet hij dus niet. Bernie Ecclestone verwijt hij in ieder geval niets, maar richting de fabrikanten voert Mateschitz de druk alvast op: "Het is niet Bernie's schuld, maar die van de fabrikanten die alles dicteren."