Kamer bezorgd over 'fuck you' tegen politie

Burgers die de politie uitschelden, mogen daar niet zomaar mee wegkomen. Vanuit dat standpunt nam de Tweede Kamer donderdag stelling tegen de uitspraak van een rechter die onlangs het roepen van 'fuck you' niet als belediging bestempelde.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) moet zonodig de wet aanpassen om dat soort vonnissen te voorkomen, aldus de Kamer. ''Als het geen belediging is, dan is het op zijn minst een onheuse bejegening'', zei CDA-Kamerlid Marleen de Pater. Personen moeten in zo'n geval volgens haar hun excuus maken. Zo niet, dan schrijft de politie een boete uit.

Tijdens een overleg met Hirsch Ballin en zijn collega Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) spraken ook de andere Kamerfracties hun zorgen uit over de richting die het vonnis van de politierechter in Lelystad aangeeft. ''De rechterlijke macht laat het afweten en keurt schelden goed'', constateerde Hero Brinkman van de Partij voor de Vrijheid.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels hoger beroep aangetekend tegen het vonnis, dat de rechter in januari uitsprak. Remkes en Hirsch Ballin wachten het oordeel van het gerechtshof ''zeer geïnteresseerd'' af. Als het hof de uitspraak van de politierechter onderschrijft, zal de minister van Justitie waar nodig de wetgeving aanscherpen. ''Want dit is natuurlijk gedrag dat we niet willen.''

Kees van der Staaij van de SGP zag ook een lichtpuntje in de zaak, omdat de belediging van een agent door justitie aan de rechter is voorgelegd. ''Dat is een goed voorbeeld van een oude norm die nieuw leven wordt ingeblazen.''

FOK!-column: Fuck you, agent