Jamaicaanse bobsleeër gaat voor goud op Jeugdspelen

De Jamaicaan Daniel Mayhew zal komende week de eerste bobsleeër worden die Jamaica vertegenwoordigt op de Jeugd Olympische Spelen. Opvallend is dat de 17-jarige Mayhew nog geen jaar geleden voor het eerst in een slee zat. Op de Spelen in Lillehammer doet hij mee met de monobobs, de éénspersoonsbobs die speciaal voor Lillehammer 2016 ontworpen zijn.

Sinds zijn eerste run heeft Mayhew getraind in Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen, waar hij ook aan de kwalificatiewedstrijden mee heeft gedaan. Op het moment staat hij 22e op de ranglijst en dat bleek genoeg om mee te mogen doen in Lillehammer. "Dat ik naar de Jeugdspelen mag is echt ongelooflijk", vertelde hij aan de Jamaica Gleaner"Het was zo'n overweldigend gevoel toen ik na mijn laatste run in de kwalificatie wist dat ik geplaatst was."

Bobsleeën en Jamaica staat natuurlijk synoniem voor "Sanka, ya dead? Ya mon", maar Mayhew is niet van plan om alleen voor de lol mee te doen op het Noorse ijs. "Ik hoop op een medaille en misschien zelfs wel goud", aldus de ambitieuze bobsleeër, afkomstig uit hetzelfde dorpje als voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter hardlopen Asafa Powell. "Ik heb de potentie om het te doen, ik hoef alleen maar naar mijn coach te luisteren en dan weet ik dat ik bovenaan kan eindigen", klinkt het zelfverzekerd. 

Mayhew hoopt de inmiddels rijke Jamaicaanse bobsleetraditie voort te zetten. Het begon in 1988, met het legendarische team van Dudley Stokes, waar ze in de viermansbob in de vierde run crashten in hun geleende slee. Ook in Albertville in 1992 waren ze erbij, maar in '94 werden ze heel knap veertiende. Dat gebeurde op het ijs waar Mayhew komende week voor goud hoopt te gaan. Sinds 1994 is een Jamaicaans viermansteam niet meer aan de start verschenen, maar in Sochi deden in 2014 wel twee Jamaicanen mee in de tweezitter.

De wedstrijden in de monobobs in Lillehammer worden gehouden op 21 februari, de voorlaatste dag van de Spelen.