Surtees krijgt Britse onderscheiding voor zijn verdiensten

Racelegende John Surtees wordt uit naam van de Britse koningin Elisabeth geëerd met de titel Commander of the Order of the British Empire. De naam van de inmiddels alweer 81-jarige Brit staat op de zogenaamde New Years Honour-list. Surtees valt deze eer ten deel vanwege zijn grote verdiensten voor de Britse racerij. De oud-coureur geldt als de enige racer ooit die zowel op twee als op vier wielen wereldkampioen is geworden.

In 1952 debuteerde Surtees in de 500CC-motorklasse. Drie jaar later won hij zijn eerste race, waarna hij in 1956 voor de eerste maal wereldkampioen werd. In de jaren '58, '59 en '60 regeerde hij op zijn Augusta met harde hand en greep drie titels op rij. Als regerend wereldkampioen stapte hij over naar de Formule 1. In 1964 versloeg hij in zijn Ferrari landgenoot Graham Hill en werd met één punt voorsprong ook op vier wielen wereldkampioen. Een kunststukje dat nooit meer herhaald zou worden.

Eind 1972 nam Surtees definitief afscheid als coureur, maar bleef als teameigenaar actief in de racerij. In 1978 viel de Surtees Racing Organisation echter wegens financiële problemen uit elkaar. Surtees bleef via zijn racende zoon Henry betrokken bij de autosport. Tijdens een F2-race op Brands Hatch in 2009 kwam Henry (18) bij een zwaar ongeval echter om het leven. Sindsdien zet Surtees zich via de Henry Surtees Foundation in voor het goede doel, waarmee hij onder meer slachtoffers van ernstige ongevallen steunt.

Sinds de dood van drievoudig wereldkampioen Sir Jack Brabham is John Surtees de oudste nog in leven zijnde wereldkampioen Formule 1. Surtees zal voor de onderscheiding een kruis omgehangen krijgen en voortaan de letters CBE achter zijn naam zien.