Biatlete Sloof moet WK staken na 'vreselijke astma-aanval'

Biatlete Chardine Sloof heeft haar tot nu toe tegenvallende seizoen geen hoogtepunt kunnen geven op het WK in Kontiolahti. In het noorden van Finland moest de 22-jarige Nederlandse tijdens het eerste onderdeel, de sprint, vlak voor de finish opgeven na een astma-aanval.

In de zeer moeilijke omstandigheden leek Sloof geen enkel moment kans te maken om bij de beste 60 te eindigen, waarmee ze zich zou plaatsen voor de achtervolging van zondag. Bij het liggend en staand schieten kwam ze tot respectievelijk drie en vier treffers van de vijf per schietbeurt. Na haar tweede schietbeurt, staand, noteerde Sloof de 91e tussentijd, maar daarna sloeg het noodlot pas echt toe. 

"Nadat ik voor het laatst het klimmetje op skiede werd ik geraakt door een enorme windvlaag, die mijn adem volledig afsneed, al voor de vijfde keer in de slotronde", schrijft ze op Facebook"Vanwege mijn astma heb ik al alle lucht nodig die ik kan krijgen en dit kon ik niet meer aan, met een vreselijke aanval als gevolg. Het was doodeng, want zo erg had ik het nog nooit gehad en door de emoties werd het alleen maar erger. Ik probeerde zoals altijd alles om het onder controle te krijgen, maar het lukte niet en dus moest ik ruim een halve kilometer voor de finish direct stoppen. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk kon ik weer normaal ademen. Tot slot wil ik nog de mensen bedanken die gelijk naar mij toe renden en me geholpen hebben om weer bij te komen."

De zege ging licht verrassend naar de Française Marie Dorin Habert. Nog geen half jaar geleden werd ze voor het eerst moeder, waarna ze in de World Cup al wat indrukwekkende prestaties liet zien. In Kontiolahti liet ze slechts één fout noteren en bleef ze de foutloze Poolse Weronika Nowakowska-Ziemniak een kleine tien seconden voor. Valj Semerenko uit Oekraïne greep het brons op twintig seconden, terwijl de Duitse Laura Dahlmeier veruit de snelste was op de ski's. Haar drie fouten waren echter teveel van het goede, ze werd vierde op een halve minuut van Dorin Habert. De twee topfavorieten Darya Domracheva (Wit-Rusland) en Kaisa Mäkäräinen (Finland) stelden ernstig teleur. Met beiden vijf missers werden ze slechts 25e en 35e, op respectievelijk 1:58 en 2:20 minuten van Dorin Habert, waardoor ook de kansen op succes in de achtervolging erg klein lijken.

Bij de mannen werd een unicum neergezet. De jonge Noor Johannes Thingnes Bø, vooraf gezien als grootste uitdager van favoriet Martin Fourcade, pakte de wereldtitel. Op 25 seconden ging het brons naar zijn oudere broer Tarjei, waardoor er voor het eerst in de WK-geschiedenis twee broers op hetzelfde podium stonden op een individueel WK-onderdeel. Johannes Thingnes miste één schot, net als de Canadees Nathan Smith die op 12 seconden zeer verrassend het zilver pakte. Tarjei bleef foutloos, maar was niet snel genoeg om zijn broer af te troeven. De Fransman Fourcade moest drie strafrondes lopen - hij miste drie keer - en eindigde op een kleine minuut van Bø op plek twaalf.