Duitse biatletes trotseren erbarmelijke omstandigheden en winnen

In Antholz hebben de Duitse biatletes de estafette gewonnen op de laatste dag van de World Cup-week in de Italiaanse plaats. Ze waren het beste in een wedstrijd die ontsierd werd door zware windstoten, waardoor het bij vlagen onmogelijk was om normaal te schieten.

De laatste twee estafettes werden gewonnen door Tsjechië en ook dit keer begonnen ze bijzonder goed. Startloopster Eva Puskarcikova - een van de twee mindere Tsjechische dames - wist als eerste het stokje door te geven aan haar teamgenote Gabriela Soukalova. Favoriet Duitsland lag al op ruim een minuut achterstand op de tiende plek, doordat Franziska Hildebrand bij haar staande schietbeurt vijf missers liet noteren. Doordat er na het gebruik van haar drie extra patronen - een ieder heeft drie extra patronen per schietbeurt - nog twee schijven overeind stonden, moest de Duitse twee strafrondes lopen.

Voor Soukalova was er geen vuiltje aan de lucht, tot ze bij haar staande schietbeurt aankwam. Het begon er plotseling hard te waaien, wat erin resulteerde dat de Tsjechische en al haar inmiddels ook gearriveerde concurrenten lang moesten wachten om überhaupt een schot te kunnen lossen. Wonder boven wonder kon het grootste deel van de vrouwen een strafronde vermijden. De ontketende Russische Darya Virolaynen wist op weg naar de tweede wissel een groot gat naar Soukalova te dichten. De derde Russische, Ekaterina Shumilova, kende wat geluk bij haar eerste schietbeurt: Ze was precies op tijd klaar om de volgende windvlagen te vermijden, iets wat de rest niet lukte, en nam plotseling een minuut voorsprong.

De tweede staande schietbeurt van de wedstrijd (vanaf 36:20 minuten) leverde zacht gezegd de nodige problemen op (Bron: YouTube)

Bij het staand schieten lukte het echter niet voor Shumilova, die een strafronde moest lopen. Ze hield wel de leiding, maar de jonge Duitse Louise Kummer naderde tot op tien seconden. Het duel bij de slotloopsters ging tussen Ekaterina Glazyrina en Laura Dahlmeier, die namens Duitsland ruim 20 seconden goed moest maken op de Russische. Dat deed ze gelijk in de eerste schietbeurt al, door met alle vijf schoten doel te treffen, terwijl de Russische tijd verloor met het bijladen van twee extra patronen. Bij de laatste schietbeurt aangekomen legde Dahlmeier aan, waarna ze ogenschijnlijk moeiteloos weer alle vijf schijven zonder extra patronen omver schoot. De jonge Dahlmeier was daarmee de enige van alle 80 biatletes die 10 uit 10 liet noteren. Veronika Vitkova bracht Tsjechië naar de tweede plek, terwijl Valj Semerenko uit Oekraïne nog voorbij Glazyrina wist te skiën.

De zege bij de mannen ging naar het Noorse kwartet, bestaande uit Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø en Emil Hegle Svendsen. De vier zorgden voor de eerste Noorse estafettezege in Antholz in dertien jaar. Ze hadden het vooral aan Svendsen te danken, die als slotloper een tweestrijd aanging met de Duitser Simon Schempp, in Antholz deze week al winnaar van zowel de sprint als de achtervolging. Schempp had bij de twee schietbeurten respectievelijk één en twee extra patronen nodig, terwijl Svendsen alles raakte en zo zonder grote problemen op weg naar de finish mocht. Frankrijk pakte ondanks het ontbreken van World Cup-leider Martin Fourcade de derde plek.