Beste resultaat ooit voor Nederlandse biatleet Sloof

De Nederlandse biatleet Joël Sloof heeft in de marge van de World Cup in Pokjluka voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 26-jarige Sloof werd gedeeld 46e in de sprint, waarmee hij zorgde voor de beste prestatie ooit van een mannelijke biatleet uit Nederland. Bij de vrouwen werd één keer een beter resultaat gehaald: Vorig seizoen haalde Chardine Sloof, de jongere zus van Joël, de 43e plek in de sprint in Antholz. Zij doet deze week vanwege ziekte niet mee in Pokljuka.

Het 'record' was in handen van Herbert Cool, inmiddels commentator bij Eurosport. In het seizoen 2007/2008 werd hij in Östersund zowel in de sprint als de achtervolging 50e. Sloof kwam precies een week eerder al in de buurt van de mijlpaal, toen hij in Hochfilzen de 52e plek behaalde. In het Sloveense Pokljuka bleef de Nederlander bij beide schietbeurten foutloos. Na de tweede keer schieten had hij zelfs de 29e tussentijd van de 103 deelnemers. Daar moest hij door zijn mindere snelheid op de langlaufski's nog wel wat van inleveren, maar de gedeeld 46e plek - samen met de Oostenrijker Julian Eberhard - betekende wel voor de tweede keer op rij een plek in de achtervolging van zaterdag.

De zege in Pokljuka ging naar de Rus Anton Shipulin, die daardoor zaterdag als eerste mag vertrekken in de achtervolging. Dominik Landertinger uit Oostenrijk bleef net als Shipulin foutloos, maar moest 12 seconden toegeven en werd tweede. Emil Hegle Svendsen pakte de derde plek op 24 seconden, vijf tellen voor World Cup-leider Martin Fourcade. Sloof zal zaterdag 1:46 minuten na Shipulin starten aan de achtervolging.