FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 december 2014

Niki Volos krijgt voetbalverbod

Niki Volos mag zondag in de Griekse competitie niet aantreden tegen Panaitolikos. Het bestuur van de Super League legde de club, die in financiële moeilijkheden verkeert, vrijdag een voetbalverbod op omdat de spelers al enige tijd vergeefs wachten op hun salaris. De komende wedstrijd leverde een reglementaire nederlaag van 0-3 op.

Als Niki Volos in gebreke blijft, dreigt het team uit de competitie te worden gehaald. "Maar als ze erin slagen de spelers volgende week te betalen, dan mogen ze gewoon doorgaan", zei League-voorzitter George Borovilos. "Om zo een wedstrijd te annuleren is niet ideaal maar we zijn verplicht de regels na te leven."

Op de loonlijst van Niki Volos, stijf onderaan in de rangschikking, staan onder anderen Kees Luijckx (ex-Roda JC) en de Belg Jonas Ivens. Deze verdediger speelde in Nederland voor FC Groningen en RKC Waalwijk. Trainer Wiljan Vloet werd dit seizoen al vroeg ontslagen.

Waylon maakt titelsong film over Sedar Soares

Waylon maakt de titelsong voor de speelfilm Wanneer de Mieren Schreeuwen van regisseur Jeroen Leinders. De film moet eind volgend jaar in de bioscoop draaien.

Wanneer de Mieren Schreeuwen is een verfilming van het boek van Alex Boogers over het 13-jarige Rotterdamse jongetje Sedar Soares dat op 1 februari 2003 tijdens het spelen in de sneeuw op een parkeerdek bij het metrostation Slinge werd doodgeschoten.

Waylon is blij dat hij de titelsong mag maken. "Je eigen verhaal is nooit belangrijker dan dat van iemand anders. In dit geval het verhaal van de nodeloze dood van een 13-jarig jongetje dat helaas iets deed wat alle 13-jarige jongetjes behoren te doen: sneeuwballen gooien! We zijn het verplicht om de verhalen van zinloos geweld te blijven vertellen. Een belangrijke film en voor mij een liefdevolle opdracht waarbij ik woorden mag geven aan iets wat nooit vergeten mag worden."

CPB: lichte toename wereldhandel

De wereldhandel is in oktober iets verder aangetrokken. Het handelsvolume steeg met 0,1 procent, na een toename van 2 procent in september. Dit meldde het Centraal Planbureau (CPB) vrijdag op basis van zijn eigen wereldhandelsmonitor.

In de Verenigde Staten werd beduidend meer geïmporteerd en geëxporteerd. Maar de handel in Europa kwam lager uit dan in de voorgaande maand, blijkt uit de cijfers.

De wereldwijde industriële productie is in oktober niet veranderd. In ontwikkelde landen draaiden de fabrieken iets harder, maar in de opkomende economieën viel de productie iets terug. In september was nog sprake van een toename van de wereldwijde industriële productie van 1,2 procent.

Koenders boos op Moskou om mishandelingszaak

Nederland neemt er geen genoegen mee dat Rusland het strafrechtelijk vooronderzoek naar de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou heeft geschorst. De Russische ambassadeur is begin deze maand op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om die boodschap aan de Russen over te brengen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) heeft zijn ongenoegen een dag later ook geuit in een kennismakingsgesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Dat heeft Koenders vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

De destijds tweede man van de Nederlandse ambassade in Moskou, Onno Elderenbosch, werd in oktober 2013 in zijn huis in elkaar geslagen door twee mannen. Dat gebeurde op een moment dat de relatie tussen Nederland en Rusland gespannen was. Moskou was op dat moment woedend over de arrestatie van een Russische diplomaat in Den Haag.

André Rieu geeft concert in GelreDome

André Rieu geeft op 14 november 2015 een concert in het GelreDome. Dat heeft zijn bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

De wereldberoemde maestro zal met zijn Johann Strauss Orkest een nieuw programma ten gehore brengen. Naast populaire walsen spelen Rieu en zijn orkest romantische film- en musicalmuziek.

Volgens André Rieu is het GelreDome een prachtige locatie om te spelen en kijkt hij uit naar het concert.

De kaartverkoop begint zaterdag 20 december.

'Cameron Diaz en Benji Madden verloofd'

Cameron Diaz en Good Charlotte-rocker Benji Madden hebben zich verloofd. Het stel is sinds mei dit jaar bij elkaar.

Meerdere bonnen bevestigen het aanstaande huwelijk tegenover het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Hun vrienden en familie vinden het wat vroeg, maar zijn wel heel blij voor ze", aldus een insider. "Benji is snel verliefd, maar deze keer is het de ware. En Cameron is geweldig. Ze maken elkaar overduidelijk heel gelukkig."

Volgens de bron is de 35-jarige Benji erg traditioneel en wil hij eerst trouwen voordat het stel aan kinderen begint. De 42-jarige Diaz zei in het verleden geen haast te hebben, maar inmiddels lijkt het erop dat ze toch een kinderwens heeft ontwikkeld.


'Cameron Diaz en Benji Madden verloofd' (Foto: Novum)

Fenerbahçe weer aan kop

Fenerbahçe heeft de koppositie in de Turkse Süper Lig vrijdag weer overgenomen van Besiktas. De Turkse club van Dirk Kuijt won op bezoek bij Erciyesspor, al kostte dat de nodige moeite. Emre Belözoglu schoot pas in de 86e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd binnen: 1-0. Dat deed hij uit een strafschop.

Fener komt door de zege op dertig punten uit veertien wedstrijden. Besiktas heeft één punt minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. Bij winst zondag tegen Akhisar Belediyespor neemt Besiktas de eerste plek op de ranglijst weer terug. Galatasaray kan Fenerbahçe ook nog voorbijgaan. De club van Wesley Sneijder heeft 28 punten en speelt zaterdag tegen Mersin Idmanyurdu.

Jeptoo ook positief bij contra-expertise

Marathonloopster Rita Jeptoo is ook bij de contra-expertise positief bevonden. Dat heeft de Keniaanse atletiekbond vrijdag bekendgemaakt. In de B-staal zijn eveneens sporen gevonden van toegediend epo.

Jeptoo kreeg op 25 september tijdens de training onaangekondigd bezoek van een dopingcontroleur. Een paar weken later won ze de befaamde marathon van Chicago voor de tweede keer op rij.

De atlete zal zich in januari moeten verantwoorden. Via haar zaakwaarnemer bracht Jeptoo tot dusver alleen naar buiten dat ze in september van een arts een injectie tegen malaria had gekregen.

Brian May blij met Adam Lambert

Queen is op tournee met Adam Lambert als zanger. Dat bevalt Brian May heel goed, zo vertelt hij in een interview dat Universal Music Japan op YouTube zette.

"De liedjes passen goed bij Adam. Hij hoeft geen moeite te doen om Freddie na te doen. Hij doet geen imitatie, maar zijn eigen ding", vertelt Brian over de man die de legendarische voorman Freddie Mercury vervangt. Hij overleed in 1991 aan aids.

Die gebeurtenis drukte zwaar op de band, vertelt gitarist May. "Freddie was als een broer voor ons, onze vriendschap met hem duurde langer dan onze huwelijken. Hem verliezen was verschrikkelijk. We hebben allemaal een lang rouwprocces doorgemaakt en waren even klaar met Queen. Het duurde jaren voor ik weer blij was deel van Queen te zijn."

De band besloot door te gaan met een andere zanger. Van 2005 tot 2008 was dat met Paul Rodgers, Adam Lambert trad in 2012 voor het eerst met de band op. Brian is blij dat de zanger op hun pad is gekomen. "We zochten niet naar zo iemand, hij was er ineens. En hij kon de liedjes ook nog goed zingen. Het zijn moeilijke nummers met veel bereik. Veel zangers kunnen dat niet, maar Adam gaat het makkelijk af. Hij kan zelfs hoger zingen dan Freddie kon tijdens optredens. Freddie zou er misschien zelfs een beetje jaloers op zijn geweest."

Robben schiet Bayern München langs Mainz

Arjen Robben heeft Bayern München opnieuw een overwinning bezorgd. De aanvaller, dinsdag gekozen tot Sportman van het Jaar, maakte in blessuretijd het winnende doelpunt tegen FSV Mainz: 1-2. Bayern gaat zodoende de winterstop in met een enorme voorsprong op de andere clubs in de Bundesliga. VfL Wolfsburg, de eerste achtervolger, heeft veertien punten achterstand.

Middenmoter Mainz nam na twintig minuten verrassend de leiding via Elkin Soto. Lang konden de toeschouwers in de Coface Arena niet genieten van die voorsprong. Bastian Schweinsteiger schoot de bezoekers drie minuten later uit een vrije trap langszij (1-1). Bayern leek genoegen te moeten nemen met het vierde gelijkspel van dit seizoen, tot Robben in de extra tijd nog toesloeg. De aanvaller was afgelopen week ook al beslissend tegen FC Augsburg en SC Freiburg.

FC Emmen met winst de winterstop in

FC Emmen begint met een positief gevoel aan de winterstop. De Drentse club won vrijdagavond van RKC Waalwijk. Het was een enerverend duel tussen de nummers vijf en twintig van de Jupiler League: 5-3.

In het laatste kwartier vielen vijf doelpunten. Voor Emmen scoorden Boy Deul, Roland Bergkamp en Peter Jungschläger. De laatste is in dienst van RKC en passeerde zijn eigen doelman. Endy Bernadina en Maxim Beckers troffen in de slotfase doel aan de goede kant.

FC Oss bevestigde zich als middenmoter om rekening mee te houden. Jong FC Twente ondervond het in Brabant: 4-1. Fatih Kamaçi maakte twee treffers, de laatste vanaf de strafschopstip.

Jong PSV en Telstar sloten in Eindhoven af op 1-1. Farshad Noor redde een kwartier voor het eindsignaal een punt voor de thuisclub.

Handbalsters Montenegro onttroond op EK

De handbalsters van Montenegro zijn vrijdag onttroond als Europees kampioen. De titelhouder ging in de halve finale van het EK in Hongarije en Kroatië onderuit tegen Spanje. Het werd 19-18 voor de Spaanse vrouwen, die zondag tegen Zweden of Noorwegen gaan strijden om het goud.

Montenegro was eerder dit toernooi nog te sterk voor Nederland (31-27). Oranje kon de Montenegrijnse vrouwen toen lang bijbenen, maar net niet voor een stunt zorgen. Dat kwam mede doordat sterspeelster Estavana Polman hardhandig het duel uit werd gebeukt door Suzana Lazovic.

Lazovic deed tegen Spanje niet mee, terwijl de regerend kampioen in Boedapest wel wat defensieve kracht kon gebruiken. Spanje liep al voor rust uit naar 13-8. Die achterstand kwam Montenegro in de tweede helft niet meer te boven, al werd het nog wel spannend.

Voedselbank-actie brengt ruim 2,3 miljoen op

De gezamenlijke actie Samen voor de Voedselbank van de regionale omroepen heeft tot nu toe voor ruim 2,3 miljoen euro producten voor de voedselbanken opgeleverd. Dat heeft de coördinator van de actie vrijdagavond bekendgemaakt.

De omroepen zamelden sinds 8 december in hun eigen regio's boodschappen in. Kijkers konden producten afleveren of geld geven waarvoor boodschappen werden gekocht. Het totaalbedrag kan volgens de coördinator nog oplopen, omdat er nog steeds spullen binnenkomen bij de omroepen.

Het initiatief voor de actie werd genomen door RTV Noord en Omroep West, die vorig jaar al succesvol eten en speelgoed inzamelden voor de voedselbank.

In Nederland komen 35.000 gezinnen bij de voedselbank.

Voedselbank-actie brengt ruim 2,3 miljoen op
Voedselbank-actie brengt ruim 2,3 miljoen op (Foto: ANP)

The Voice of Holland-winnaar bekend

Voor het eerst heeft een groep The Voice of Holland (TVOH) gewonnen. De meiden van O'G3NE uit het team van coach Marco Borsato gingen met de eer strijken. Ze streden in de finale van de populaire talentenjacht op RTL 4 tegen teamgenoot Sjors van der Panne, Guus Mulder (Team Ali B.) en Emmaly Brown (Team Trijntje).

Borsato heeft met O'G3NE voor de derde keer de winnaar van The Voice geleverd. Tot nu toe behaalden alleen solisten de eerste plek. Vorig jaar won Julia van der Toorn, de keer ervoor Leona Philippo, de tweede editie was het Iris Kroes en in het eerste seizoen werd Ben Saunders als winnaar uitgeroepen.

O'G3NE wint The Voice of Holland
8/10 zou geven (Foto: ANP)

Blatter: "Crisis bij FIFA is over."

Met de beslissing om het veelbesproken corruptierapport openbaar te gaan maken, heeft de wereldvoetbalbond FIFA een crisis bezworen. Dat beweerde voorzitter Sepp Blatter vrijdag na de vergadering van het uitvoerend comité in Marrakech. "We zaten in een crisis, maar met dit besluit van het comité is die crisis voorbij", zei de 78-jarige Zwitser op een persconferentie.

Het FIFA-bestuur wilde het onderzoeksrapport naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 in Rusland en Qatar in 2022 in eerste instantie geheimhouden. Onder grote druk van diverse landen en de publieke opinie besloot het uitvoerend comité vrijdag alsnog openheid te geven.

Blatter, die als topman van de FIFA al tijden onder vuur ligt, zei geen moment aan opstappen te hebben gedacht. "Als er problemen zijn binnen de FIFA, kan de man die aan het hoofd staat zijn werk niet neerleggen. Dit is niet de eerste keer dat ik als FIFA-voorzitter in een kritieke situatie ben beland. Ik zal altijd blijven vechten."

Wintersporters zien vooral groene hellingen

Wintersporters die deze dagen afreizen naar de Alpen zullen vooral groene berghellingen zien. Vooral in Oostenrijk is de kans op een witte kerst klein.

"De omstandigheden zijn in de meeste skigebieden komende week slecht en op een enkele plek hooguit matig", zegt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Het kan de komende dagen volgens Severin wel wat gaan sneeuwen in de Alpenlanden, maar daarna loopt de temperatuur weer op en is de verse sneeuw zo weer verdwenen. "Tot en met de kerstdagen blijven de sneeuwcondities in ieder geval erg slecht. Daarna wordt het flink kouder, maar wordt er weinig sneeuw verwacht."

Skiliefhebbers zitten pas goed rond de 2500 meter, de hoogte waarop deze dagen de vorstgrens ligt. In het bij Nederlandse wintersporters geliefde Oostenrijk liggen de meeste skidorpen tussen vijfhonderd en achthonderd meter.

Echte kou is tijdens de kerstdagen alleen te vinden in Noord-Scandinavië en Noordwest-Rusland, aldus Severin.

Koenders: Cyberaanval op Sony zeer zorgelijk

Nederland is bezorgd over de cyberaanval op Sony. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vrijdag in een reactie op de commotie die is ontstaan rond de hack bij het Japanse entertainmentconcern.

Het bedrijf besloot deze week na dreigementen af te zien van publicatie van de film The Interview. De Verenigde Staten wijzen met de beschuldigende vinger naar Noord-Korea en hebben aangegeven daar concrete bewijzen voor te hebben.

"Als inderdaad sprake is van een dergelijke aanval met cybermiddelen, is dat zeer zorgelijk", zegt Koenders. "Dat zou een serieuze inbreuk zijn op het internationaal recht. Daarnaast is het ernstig als gezwicht wordt voor intimidatie."

Obama tevreden over afgelopen jaar

Het afgelopen jaar was een 'doorbraak voor Amerika'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd op een persconferentie waarin hij 2014 onder de loep nam.

Obama noemde de lagere werkloosheid, het toenemende aantal Amerikanen met een ziektekostenverzekering en de diplomatieke doorbraak met betrekking tot Cuba als hoogtepunten van het afgelopen jaar. Verder wees hij erop dat het ministerie van financiën zijn laatste investeringen in Wall Street en de autoindustrie heeft verkocht en dat de gevechtsmissie in Afghanistan ten einde komt.

"Bekijk het hoe je wilt. De herrijzenis van Amerika is echt. We staan er beter voor."

Zo rooskleurig als de president de zaken voorstelde, lijkt de toekomst echter niet. Het Congres is tegenwoordig op de hand van Obama's tegenstanders en er zal naar compromissen moeten worden gezocht wil de president zijn plannen kunnen uitvoeren.

OM weet meer over MH17 dan gemeld

Het Openbaar Ministerie heeft veel meer bewijs en informatie over de ramp met vlucht MH17 verzameld dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Zo zijn telefoongesprekken afgeluisterd en hebben getuigen uit het rampgebied beelden gestuurd en verklaringen afgelegd.

Dat schrijft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in een brief aan de nabestaanden, meldde de NOS vrijdagavond. De omroep beschikt over de brief.

Westerbeke schrijft dat het ramptoestel mogelijk is neergehaald door een Buk-raket, maar in elk geval niet door andere wapensystemen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid hield het tot nu toe op een groot aantal objecten die het toestel van buitenaf hebben geraakt.

De hoofdofficier schrijft verder dat het niet gemakkelijk is om de verantwoordelijken te vinden.

Ferrari haalt Vergne als testrijder

Jean-Eric Vergne gaat vanaf komend seizoen als testrijder aan de slag bij Ferrari. Dat maakten de Franse coureur en de Italiaanse renstal uit de Formule 1 vrijdag bekend via Twitter. Vergne komt over van Toro Rosso, waarvoor hij afgelopen seizoen races reed.

Max Verstappen, een van de nieuwe coureurs bij Toro Rosso, gaf eind oktober nog aan dat hij Vergne graag had zien blijven vanwege zijn ervaring. De andere piloot van afgelopen seizoen, de Rus Daniil Kvyat, vertrok namelijk ook. Hij promoveerde naar Red Bull en neemt daar de plek in van Sebastian Vettel. De Duitser voormalig wereldkampioen maakte de overstap naar Ferrari.

Eind november werd bekend dat Carlos Sainz jr. de tweede coureur wordt bij Toro Rosso. Vergne had dus geen stoeltje meer en volgt Vettel naar Ferrari. De Fransman wordt de opvolger van Pedro de la Rosa die Maranello verlaat.

Ferrari maakte maandag al bekend dat Esteban Gutiérrez het team komt versterken als testrijder.

FA geeft Pearson straf zonder grote gevolgen

Coach Nigel Pearson van Leicester City zal de straf die de Engelse voetbalbond FA hem vrijdag oplegde voor een uit de hand gelopen ruzie met een fan vrijwel alleen in zijn portemonnee voelen. De FA verwees de trainer voor één duel naar de tribune en bestrafte hem daarnaast met een boete van tienduizend pond, omgerekend ruim 12.500 euro. De straf doet enigszins ludiek aan, gezien het feit dat Pearson zijn club altijd al vanaf de tribune coacht.

Het incident met de fan gebeurde op 2 december, toen Leicester thuis met 3-1 verloor van Liverpool. Zoals gebruikelijk zat Pearson op de tribune om beter zicht te hebben op het spel van zijn ploeg. De aanwijzingen geeft hij vanuit die positie door aan zijn assistent Craig Shakespeare, die op de bank zit.

Het spel van Leicester tegen Liverpool kon de betreffende fan niet bekoren en die uitte daarover op niet mis te verstane wijze zijn ongenoegen. Dat schoot Pearson in het verkeerde keelgat. De coach ging de discussie met hem aan en bleef daarbij, volgens getuigen, niet heel beschaafd.

Ebolapatiënt in UMC Utrecht genezen

De Nigeriaanse hulpverlener die met de ernstige ziekte ebola was opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, is genezen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Hij is overgeplaatst naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, waar hij blijft tot hij weer naar Nigeria gaat.

De man werd begin deze maand in het ziekenhuis opgenomen.

FIFA beslist in maart over data WK 2022

De wereldvoetbalbond FIFA wil in maart volgend jaar een knoop doorhakken over het WK van 2022 in Qatar. Tijdens de volgende vergadering van het uitvoerend comité op 19 en 20 maart moet worden beslist wanneer het toernooi precies wordt gehouden. Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010 is daar discussie over.

Aangezien het in de zomer extreem warm is in het Arabische emiraat, wil de FIFA het toernooi verplaatsen naar de wintermaanden. De associatie van Europese clubs (ECA) pleit voor de maanden mei en juni. Op dit moment onderzoekt een speciale werkgroep wat de beste periode is om het WK te houden.

Voor het komende WK in Rusland staan de data wel al vast. De openingswedstrijd is op donderdag 14 juni 2018, de finale op zondag 15 juli. De Confederations Cup vindt in 2017 plaats van 17 juni tot en met 2 juli.

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

Vanavond stond in de Eredivisie één duel op het programma. Sc Heerenveen ontving in eigen huis ADO Den Haag. Het werd in het Abe Lenstra Stadion 0-0 dankzij een uitstekend keepende ADO-goalie Zwinkels. Heerenveen staat op de ranglijst nu negende, terwijl ADO de nummer zestien is.

sc Heerenveen

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Nordfeldt, Uth (sc Heerenveen), Zwinkels, Kramer, Jansen (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23.200
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
Van Aken
Van Anholt
De Roon
Sinkgraven
Van den Berg
Slagveer (Van Amersfoort/73)
Uth
Larsson
  Zwinkels
Zuiverloon (Ebuehi/82)
Wormgoor
Derijck
Kanon
Jansen (Bakker/90)
Malone
Gehrt (Schet/71)
Meijers
Van Duinen
Kramer

Justitie spaart zwemmer Phelps

De Amerikaanse justitie heeft Michael Phelps vrijdag gedeeltelijk de hand boven het hoofd gehouden. De vermaarde zwemmer stond terecht voor het rijden onder invloed, een misstap die hij al eens eerder beging. Toch viel zijn straf relatief laag uit. De achttienvoudig olympisch kampioen werd veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van anderhalf jaar, zo meldden Amerikaanse media.

Phelps werd op 30 september aangehouden toen hij rond half twee 's nachts met 135 kilometer per uur, zestig kilometer harder dan toegestaan, door een tunnel in zijn woonplaats Baltimore reed. Bij het blazen bleek Phelps bijna twee keer zoveel te hebben gedronken als wettelijk is toegestaan. Daarvoor had hij een jaar cel en een boete van duizend dollar kunnen krijgen.

Staking bij Duitse Amazon duurt tot kerstavond

Stakende werknemers van vier distributiecentra van Amazon in Duitsland gaan niet voor kerstavond meer aan het werk. Dat heeft hun vakbond, ver.di, vrijdag gezegd. De werknemers staken om een hoger salaris af te dwingen.

Volgens ver.di ontvangen zijn leden minder loon dan medewerkers elders in de retail of postorderbusiness. Amazon zegt echter dat zijn medewerkers werken in logistieke centra en voor die industrie zelfs nog relatief hoog betaald worden.

De stakingen vinden plaats bij distributiecentra in Bad Hersfeld, Leipzig, Graben en Rheinberg.

[pic] Anouk zet foto kinderen online

Zangeres Anouk heeft een foto van haar kinderen op Instagram gezet. Op het plaatje zijn Benjahmin Kingsley, Elijah Jeremiah, Phoenix Ray, Jesiah Dox en baby Sion Jethro te zien. Hun moeder staat er niet op. De kinderen lachen lief naar de camera.

"Mijn lieve, mooie kinderen. Als ik naar jullie kijk, zie ik hoeveel mijn leven ten goede is veranderd. Jullie zijn mijn reden om 's morgens op te staan. Jullie maken me zo veel aan het lachen :-) Ik hou van jullie", zette de zangeres erbij in het Engels.

 

Een foto die door anouk is geplaatst opDec 12, 2014 at 9:35 PST

Ex vermoord meisje had straatverbod

De 22-jarige Koen B. uit Heeze, die heeft bekend dat hij in oktober zijn 17-jarige ex-vriendin om het leven heeft gebracht, mocht niet meer in haar straat komen. Hij had kort voor haar dood een straatverbod gekregen, nadat zij aangifte van bedreiging had gedaan.

Ook mocht hij geen contact meer hebben met het slachtoffer, haar zus en haar moeder. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laten weten aan de Tweede Kamer.

Het meisje uit Geldrop werd op 26 oktober dood gevonden in het centrum van Eindhoven, nadat ze niet was thuisgekomen van een avondje stappen. Na de vondst meldde B. zich op een politiebureau in Eindhoven. Daar werd hij aangehouden. Hij wordt beschuldigd van moord dan wel doodslag. De eerste openbare zitting in zijn strafzaak is waarschijnlijk begin februari.

Beleggers Wall Street in goed humeur

De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag opnieuw in de plus, na de sterke koerswinsten een dag eerder. De stemming bij beleggers bleef positief en de brede S&P bereikte bijna een nieuw recordniveau.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handel 0,5 procent hoger op 17.856 punten. De brede S&P 500 won 0,7 procent tot 2075 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent naar 4777 punten. Donderdag lieten de beurzen op Wall Street winsten tot 2,4 procent zien. De S&P realiseerde daarbij de grootste dagwinst sinds januari 2013.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, liet woensdag weten geduld te hebben met het verhogen van de rente. Dat zorgde voor een zeer goede stemming op de beursvloeren wereldwijd. In de afgelopen dagen zette Wall Street de sterkste rally neer in drie jaar.

De producent van sportartikelen Nike stond 1,1 procent lager. Het bedrijf zag zijn winst en omzet in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar flink toenemen, zo werd donderdag nabeurs bekend. Ook de komende maanden ziet Nike met vertrouwen tegemoet. Toch waren beleggers niet onder de indruk en het aandeel werd van de hand gedaan.

De geplaagde smartphonefabrikant BlackBerry richt zijn energie de komende tijd vooral op het laten groeien van de omzet, zo maakte topman John Chen bekend. BlackBerry zag de omzet afgelopen kwartaal flink dalen. BlackBerry verloor 0,7 procent in New York.

Het aandeel van kledingwinkelketen American Apparel klom vrijdag met een plus van 9 procent verder, nadat het in de afgelopen twee dagen al 82 procent aan beurswaarde had gewonnen. Volgens ingewijden werkt oprichter en voormalig topman Dov Charney aan een overname via een externe financier, nadat hij eerder deze week werd ontslagen door het bedrijf.

Oliefondsen wisten te profiteren van de stijgende olieprijzen. Zo gingen ExxonMobil en Chevron tot 2,6 procent omhoog. De dienstverleners aan de oliesector Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes stonden tot 2,9 procent in de plus. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,5 procent meer op 56,52 dollar. De prijs van Brent steeg 4,8 procent naar 62,10 dollar.

De euro noteerde 1,2224 dollar, tegen 1,2227 dollar bij het slot van de handel in Europa.

Beleggers Wall Street in goed humeur
Beleggers Wall Street in goed humeur (Foto: ANP)

'Nieuwe motorenregels F1 in 2016'

Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt zal het motorenreglement in de Formule 1 voor het seizoen 2016 weer op de schop gaan. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bij een vergadering in Genève voorgesteld de huidige V6 bij het grofvuil te zetten.

Zoals bekend is Ecclestone geen voorstander van de 1,6 liter V6-turbomotor. Volgens Schmidt wil de Brit luidere motoren die krachtiger en goedkoper zijn. Het doel is om te komen tot krachtbronnen die 1000 pk leveren en de teams per jaar tien miljoen euro kosten. Een groep experts moet eind januari met een voorstel komen.

Verder is volgens Schmidt een gat in de regels voor 2015 gedicht. Door uit het niets de Grand Prix van Zuid-Korea opnieuw aan de kalender toe te voegen zou Ecclestone de teams een vijfde motor gunnen, maar hier is nu een stokje voor gestoken. Het maximaal aantal te gebruiken krachtbronnen volgend jaar blijft vier. Een extra motorblok zou de al met financiële problemen kampende teams 800.000 euro gekost hebben.

Ecclestone nog niet van BayernLB af

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is nog niet van alle rechtszaken verlost. De Brit trof eerder dit jaar een schikking ter waarde van 75 miljoen euro met de Duitse aanklager vanwege vermeende corruptie en poging tot omkoping van voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowksy. Een nieuwe zaak ligt in het verschiet.

Ditmaal is het BayernLB dat een bedrag van 345 miljoen euro plus rente van Ecclestone. Het draait om de verkoop van de aandelen van de Formule 1 in 2005 aan CVC Capital. BayernLB was de verkopende partij. De bank is van mening geld mis te zijn gelopen omdat door ingrijpen van Ecclestone met 830 miljoen dollar niet het onderste uit de kan is gehaald. Voor Ecclestone was de keuze voor CVC gunstig omdat hij zijn positie als F1-baas kon behouden.

Samengaan pensioenfondsen makkelijker

Pensioenfondsen mogen als ze dat willen hun krachten gaan bundelen in een algemeen pensioenfonds. Ze hebben dan allerlei voordelen, zoals lagere uitvoeringskosten. Dat is gunstig voor hun deelnemers.

Staatssecretarisvan Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) heeft vrijdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om de nieuwe vorm van bundeling mogelijk te maken. Een algemeen pensioenfonds mag meerdere pensioenregelingen uitvoeren en is dus niet gebonden aan een bepaalde sector. Het moet wel gescheiden vermogens aanhouden.

Steeds meer pensioenfondsen zoeken een collectief om zich bij aan te sluiten. Dat komt doordat de fondsen steeds minder deelnemers hebben. Sinds 1992 daalde het aantal fondsen van 1122 naar 361 in 2014.

Militanten gedood bij legeroffensief Pakistan

Bij een offensief van het Pakistaanse leger tegen opstandelingen in het ruige noordwesten van het land zijn zeker 77 strijders gedood. Dat heeft de krijgsmacht vrijdag bekendgemaakt. De operatie volgde op de bloedige massaslachting door de Taliban op een school in Peshawar, eerder deze week.

Donderdagavond openden grondtroepen de aanval. Dat ging gepaard met luchtaanvallen. Vrijdag volgden een aanval in de Tirah-vallei, waarbij het leger een groep opstandelingen in een hinderlaag liet lopen, en een operatie in de regio Khyber.

Dinsdag voerden Talibanstrijders een aanval uit op een school in Peshawar. Daarbij kwamen zeker 148 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De terreurbeweging sprak van een vergelding voor het offensief van het leger.

Pakistan probeert al maanden de opstand in Khyber uit te roeien. De regio grenst aan Peshawar, waar de opstandelingen geregeld aanvallen plegen om zich daarna terug te trekken in het wetteloze stammengebied, waar de politie hen niet kan achtervolgen.

Donderdag tekende de Pakistaanse opperbevelhebber de executiebevelen van zes opstandelingen die wegens terrorisme ter dood waren veroordeeld. Diezelfde dag besloot een rechter dat de belangrijkste verdachte van de terreuraanvallen in 2008 in buurland India op borgtocht mag worden vrijgelaten. Het nieuws ontlokte een woedende reactie aan de regering in New Delhi. Justitie in Pakistan liet weten in beroep te gaan in een poging de borgtocht ongedaan te maken.

Eindsprint zet AEX op groen

De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen gesloten nadat een eindsprint werd ingezet tijdens optie-expiratie. De AEX won een half procent op 418,37 punten gesteund door de koerswinst voor indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De Duitse en de Franse beurs eindigden licht in het rood.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld tegenover zeven fondsen lager. Aan kop ging Royal Dutch Shell met een dagwinst van 3,4 procent, profiterend van een herstellende olieprijs.

Verder deed vastgoedfonds Unibail-Rodamco goede zaken met een dagwinst van 1,9 procent. Het Franse-Nederlandse vastgoedfonds kondigde een nieuw project in Brussel aan, vond in L'Oréal een nieuwe huurder en rondde de verkoop van zes Franse winkelcentra aan Wereldhave af. De grootste daler onder de hoofdfondsen was ING Groep met een dagverlies van 1,7 procent.

In de AMX deed vooral Vopak goede zaken met een winst van 4,7 procent. Het opslagbedrijf kondigde de bouw van een nieuwe terminal in Maleisië aan.

De grootste daler in de Midkap was Air France-KLM met een verlies van 8,1 procent na de derde winstwaarschuwing van dit jaar. BAM Groep verloor 2,8 procent.

Bij de kleinere fondsen was Oranjewoud de grootste daler met een verlies van 3,0 procent. Dochterbedrijf Strukton Rail staakt de activiteiten in Duitsland. Nedap verloor 2,0 procent op 26,50 euro, nadat SNS Securities het koersdoel voor het fonds verlaagde naar 28,50 euro.

AMG was met een dagwinst van 2,3 procent de grootste stijger in de AScX. Het fonds verkocht een belang van 51 procent in Benda-Lutz Werke, dat niet als kernactiviteit gold.

Zoon John Lennon op single Nederlander

Muzikant, fotograaf en filantroop Julian Lennon verzorgt de zang op de nieuwe single van componist Stephen Emmer. Sleep for England is een ingetogen kerstnummer met een maatschappelijke boodschap. De opbrengsten gaan naar een goed doel, The White Feather Foundation van Julian Lennon, zo vertelt Emmer.

"Twee jaar geleden werd ik door een vriend voorgesteld aan Julian. Het was een enorm vriendelijke man die meteen zei dat ik hem moest bellen als hij wat voor me kon doen. Een maand geleden was ik aan Sleep for England bezig en zat ik te denken wie ik kon vragen voor de zang. Ineens moest ik aan Julian denken. Zijn stem paste goed bij mijn nummer, en ook het feit dat hij zich inzet voor een betere wereld en schoon drinkwater voor iedereen sprak me aan. Ik benaderde hem en hij liet direct weten mee te doen."

Het opnemen van de zang verliep internationaal. Emmer stuurde het lied op naar Los Angeles, waar Lennon op dat moment zat. Lennon zong het nummer in terwijl Emmer via Skype meekeek. Via internet ging het lied vervolgens naar producer Tony Visconte in New York. Die mixte het binnen een dag af en inmiddels is het onder meer te beluisteren via YouTube.

Emmer ziet zijn nummer niet direct als gedoodverfde kandidaat voor de hitlijsten. "Het lied is te ingetogen voor een nummer 1-hit, maar als mensen willen reflecteren op het afgelopen jaar past het daar prima bij. Het is een nummer voor rustige momenten."

EU klaagt over Amerikaanse subsidies Boeing

De Europese Unie heeft bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bezwaar gemaakt tegen vermeende nieuwe Amerikaanse overheidssubsidies aan vliegtuigbouwer Boeing. In de staat Washington zouden Boeing grote belastingvoordelen zijn aangeboden om daar de nieuwe 777X-toestellen te gaan fabriceren. Dat is in strijd met gesloten handelsovereenkomsten en dus illegaal, vindt Brussel.

Volgens de regels van de WTO hebben de VS zestig dagen de tijd om de claims te weerleggen. Daarna kan de EU bij de WTO vragen om een speciale hoorzitting.

De EU en de VS bestoken elkaar al sinds 2004 over en weer met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de lucht- en ruimtevaartindustrie. Het Amerikaanse Boeing is de grote concurrent van het Europese Airbus.

FIFA verhoogt prijzengeld WK vrouwenvoetbal

De wereldvoetbalbond FIFA heeft het prijzengeld opgeschroefd voor het komende WK voor vrouwen. In Canada verdelen de 24 deelnemende landen volgend jaar een prijzenpot van vijftien miljoen dollar, omgerekend zo'n 12,3 miljoen euro. Bij het laatste WK in 2011 (Duitsland) was dat tien miljoen dollar. Toen deden overigens wel acht ploegen minder mee, waardoor het de landen per saldo weinig extra zal opleveren.

De Nederlandse voetbalsters zijn in 2015 voor het eerst van de partij op het mondiale titeltoernooi. Het land dat in Canada de wereldtitel verovert, neemt twee miljoen dollar, omgerekend 1,6 miljoen euro, mee naar huis. In 2011 werd Japan wereldkampioen.

Het prijzengeld bij de vrouwen staat in schril contrast met dat van de mannen. Op het afgelopen WK in Brazilië werd het recordbedrag van 576 miljoen dollar verdeeld, waarvan 35 miljoen naar wereldkampioen Duitsland ging.

Eerste Far Cry 4 DLC krijgt permadeath

Far Cry 4 krijgt volgende maand al zijn eerste DLC, en degenen die vonden dat de basisgame te makkelijk was kunnen nu hun hart ophalen. De eerste DLC genaamd Escape From Durgesh Prison zal namelijk permadeath bevatten.

'Nadat Ajay en Hurk wakker worden in de gevangenis van Yunna zonder enig wapen, moeten zij uitdagingen voltooien om toegang te krijgen tot meer wapens en vaardigheden. Plan je route en wees voorzichtig, maar doe er niet te lang over want de tijd tikt door', schrijft Ubisoft in een persstatement. Je begint Escape From Durgesh Prison dus zonder wapens, één leven, en je loopt een race tegen de klok. Ga je dood, dan kan je opnieuw beginnen. Omdat dit nog een hele uitdaging kan zijn, zal Ubisoft bij de DLC ook een klassement introduceren, waarbij je je beste tijd kan vergelijken met die van je vrienden en de rest van de wereld.

Escape From Durgesh Prison komt 13 Januari uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Voor degene die geen season pass hebben zal de DLC 10 dollar gaan kosten. De prijs voor Europa is nog niet bekend.

Farcry4
Eerste Far Cry 4 DLC krijgt permadeath

Italiaanse politie plukt Romeinse zakenman

De Italiaanse FIOD heeft beslag gelegd op aannemersbedrijven, villa's, appartementen en een jacht van een zakenman die onder een hoedje zou spelen met een bende maffiosi in Rome. De bezittingen van Cristiano Guarnera zijn volgens de fiscale opsporingsdienst een slordige honderd miljoen euro waard.

De bende zou onder leiding staan van een misdaadbaas die in het verleden actief was als extreemrechtse terrorist. Uit onderschepte telefoontjes blijkt dat de maffiosi contacten onderhielden met invloedrijke plaatselijke politici om lucratieve aanbestedingen van de overheid binnen te slepen.

Burgemeester van Rome Ignazio Marino liet begin deze maand doorschemeren voor zijn hachje te vrezen na onderschept telefoonverkeer van lokale maffiosi. Die spraken af dat Marino uit de weg moest worden geruimd of terzijde moest worden geschoven, omdat hij een sta-in-de-weg zou zijn voor hun geoliede smeergeldsysteem.

'Beatrix deed weinig aan onderhoud paleis'

Prinses Beatrix liet als koningin weinig doen aan het onderhoud van haar woonpaleis, Huis ten Bosch in Den Haag. "Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen", staat in een overheidsdocument uit 2012, dat de NOS heeft opgevraagd. De omroep publiceerde de stukken vrijdag.

Huis ten Bosch, gebouwd in de zeventiende eeuw, wordt de komende jaren gerenoveerd. Dat kost de Staat 35 miljoen euro. Ook paleis Noordeinde wordt opgeknapt. Meerdere politieke partijen vonden die kosten erg hoog, maar premier Mark Rutte (VVD) verdedigde het bedrag.

De NOS had 220 documenten opgevraagd om te bekijken hoe de renovatiekosten zijn berekend. Volgens de omroep is het bedrag echter niet na te gaan. De overheid zou namelijk hebben geweigerd de meeste documenten openbaar te maken, vanwege de veiligheid van de Staat en de privacy van de koning.

Serious Request na 1 dag: 1.125.334 euro

De eerste dag van de 3FM-actie Serious Request heeft 1.125.334 euro opgeleverd. Dat is meer dan vorig jaar in de eerste 24 uur werd opgehaald. Toen stond de teller na dag één op 1.039.001 euro.

Dj's Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren lieten zich donderdagavond door minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) opsluiten in het Glazen Huis. Ze blijven daar tot kerstavond en maken 24 uur per dag radio en televisie, zonder dat ze iets eten.

De opbrengst gaat dit jaar naar vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld in conflictgebieden. De zender zet zich samen met het Rode Kruis in voor deze stille ramp.

Het Glazen Huis staat dit jaar op de Grote Markt in Haarlem. De komende nacht krijgen de dj's gezelschap van slaapgast Jacqueline Govaert, die ook het themanummer van dit jaar maakte.

15 ton gestolen pralines gevonden

In een vrachtwagen op de A2 bij Utrecht heeft de politie vijftienduizend kilo pralines gevonden. De bonbons van het Zwitserse topmerk Lindt waren waarschijnlijk in augustus gestolen in Italië. De chocolade is in beslag genomen. De vrachtwagenchauffeur is als getuige gehoord, maar hij is niet opgepakt. Dat maakte de politie vrijdagavond bekend.

De chocolade werd woensdagochtend vroeg gevonden tijdens een routinecontrole. Tijdens het doorzoeken van de truck en het controleren van de papieren kregen agenten argwaan. De chocolade is in beslag genomen. Het is nog niet bekend wat ermee gebeurt als het onderzoek klaar is.

Dieven hadden in augustus 450 ton chocolade gestolen in de buurt van Milaan. Die buit is volgens de politie twaalf miljoen euro waard. Vorige week had de politie vijftig ton pralines teruggevonden in een koelcel bij Napels. De Nederlandse en Italiaanse politie onderzoeken samen of er een verband is tussen die bonbons en de chocolade in de vrachtwagen op de A2.

Britse arrestatie in valutaschandaal

De Britse autoriteiten hebben een voormalige handelaar uit de Londense City gearresteerd in verband met mogelijke betrokkenheid bij de fraude met valutakoersen. Dat maakte het Britse Serious Fraud Office (SFO) vrijdag bekend.

Het is de eerste arrestatie in Groot-Brittannië in verband met het schandaal rond het manipuleren van wisselkoersen door handelaren van grote banken. De SFO is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Er werden verder geen details vrijgegeven over de arrestatie.

Vorige maand bereikten toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland een schikking met zes internationale banken over het schandaal. Daarmee was een bedrag gemoeid van in totaal 4,3 miljard dollar, omgerekend 3,5 miljard euro. Bij verschillende banken zijn handelaren ontslagen of geschorst vanwege vermeende betrokkenheid bij de fraude.

Identificatie resten MH17 duurt nog maanden

De identificatie van resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 gaat nog maanden duren, tot in het voorjaar. Dat melden bronnen rond het onderzoek naar de ramp. De experts moeten nog honderden bot- en weefselresten onderzoeken.

Deze week werd nog gemeld dat stoffelijke resten zijn gevonden tussen wrakstukken van het vliegtuig die op de militaire luchtmachtbasis Gilze-Rijen worden onderzocht. Het zou gaan om zeer kleine resten.

De identificatie vindt plaats in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Van de 298 slachtoffers zijn er inmiddels 294 geïdentificeerd. De vier nog niet geïdentificeerde slachtoffers zijn allen Nederlanders.

Hoofdredacteur Turkse oppositiekrant vrijgelaten

De Turkse rechter heeft vrijdag de vrijlating bevolen van de hoofdredacteur van Zaman, een grote krant die is verbonden met een rivaal van premier Recep Tayyip Erdogan. Maar hij gelastte tegelijkertijd de formele aanhouding van vier mensen die zijn opgepakt bij de recente invallen bij de krant en een geestverwante televisiezender.

Zaman-hoofdredacteur Ekrem Dumanli komt dus op vrije voeten, maar mag in afwachting van mogelijke vervolging niet reizen. De vier mannen die voorlopig achter de tralies blijven zijn directeur Hidayet Karaca van de Samanyolu Media Group, Tufan Erguder, voormalig hoofd van de antiterreureenheid van de politie van Istanbul, en twee andere politiemannen.

Het onderzoek naar de met moslimgeestelijke Fethullah Gülen verbonden media heeft in binnen- en buitenland een storm van verontwaardiging ontketend. De Europese Unie en de Verenigde Staten toonden zich bezorgd over de persvrijheid in Turkije. Die kritiek ontlokte de regering in Ankara dan weer een stekelige reactie.

Gülen, die in de VS in zelfverkozen ballingschap leeft, was ooit een bondgenoot van Erdogan, maar de twee zijn gebrouilleerd geraakt. De premier beticht de Gülenbeweging van een samenzwering tegen de regering en het infiltreren van de politie en rechterlijke macht. Handlangers van Gülen zouden de hand hebben gehad in de corruptieonderzoeken die vorig jaar vier ministers tot aftreden dwongen.

Bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel Vietnam

Twaalf Vietnamese bouwvakkers die drie dagen vastzaten in een ingestorte tunnel van een waterkrachtcentrale zijn uit hun benarde positie gered. De elf mannen en een vrouw hadden volgens de autoriteiten medische zorg nodig, maar zijn niet in levensgevaar.

De bouwvakkers raakten dinsdagochtend opgesloten in de waterkrachtcentrale in aanbouw tijdens het storten van beton in het tunnelplafond. Reddingswerkers boorden een gat om de gevangen arbeiders te voorzien van zuurstof en voedsel. Ondertussen groeven mijnwerkers een nieuwe tunnel om hen te bevrijden.

Aan de waterkrachtcentrale in de provincie Lam Dong wordt al sinds 2003 gewerkt. De bouw heeft al meermaals vertraging opgelopen.

Zombies en hollywoodacteurs in CoD: Advanced Warfare DLC trailer

Activision heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven voor de opkomende zombie-modus in Call of Duty: Advanced Warfare, die onderdeel zal zijn van de Havoc DLC. Naast de meute bloeddorstige en krijsende zombies komen er in de trailer ook namen van bekende acteurs voorbij.

Onder andere John Malkovich (Con Air), die ook de verteller is in de trailer, Bill Paxton (Titanic), Rose McGowan (Scream) en John Bernthal (The Walking Dead) zullen hun opwachting gaan maken in de DLC, al is nog niet bekend op welke manier ze dat doen. Hiermee komt het aantal beroemdheden dat zijn medewerking verleent aan Advanced Warfare op vijf: Kevin Spacey gaf al eerder zijn gelijkenis en stem aan Jonathan Irons, het hoofd van de Atlas Corporation in Advanced Warfare.

Met Havoc zal dus ook de populaire zombie-modus terugkeren zoals we die kennen uit Call of Duty: World at War en Call of Duty: Black Ops 1 en 2. Maar ook de zombies zullen in deze nieuwe DLC met de tijd meegegaan zijn en worden exo-zombies genoemd, wat suggereert dat ze ook over exoskeletten beschikken zoals de speler die ook heeft.

Havoc komt in Januari uit voor de Xbox 360 en de Xbox One. De PlayStation 3, PlayStation 4 en pc-versies volgen later.

Zombies en hollywoodacteurs in Call of Duty: Advanced Warfare trailer

Cambuur mist Ogbeche tegen PEC Zwolle

SC Cambuur moet het zaterdag in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle stellen zonder topschutter Bartholomew Ogbeche. De Nigeriaan kampt met een lichte hersenschudding, vorige week opgelopen in het gewonnen duel met Go Ahead Eagles (1-2).

"Daar kunnen en willen we geen risico mee nemen", zei trainer Henk de Jong vrijdag. Zonder Ogbeche, die al acht keer scoorde in de eredivisie, won Cambuur dinsdag in het bekertoernooi op overtuigende wijze van Heracles Almelo (0-3).

Verdediger Lucas Bijker kreeg in Almelo de rode kaart en is daarom geschorst voor de laatste wedstrijd van 2014. Cambuur, de nummer 7 van de eredivisie, treft met PEC Zwolle de verrassende nummer drie van de ranglijst.

"Met drie punten erbij zouden we er echt heerlijk bij zitten met kerst", aldus De Jong. "Daar gaan we vol voor, maar dan zullen we wel op onze top moeten zijn. PEC heeft namelijk een uitstekende ploeg." Daarin ontbreken zaterdag wel de lichtgeblesseerde basiskrachten Ryan Thomas en Trent Sainsbury.

Duizenden agenten krijgen salaris later

Tussen de vijftienduizend en twintigduizend medewerkers van de politie hebben vrijdag door een fout hun salaris niet ontvangen. Zij krijgen het uiterlijk maandag op hun rekening gestort. De andere 45 duizend medewerkers hebben vrijdag wel loon gestort gekregen.

Het ging mis toen de complete betalingsronde werd stopgezet. Nadat die fout was ontdekt, is de betalingsronde alsnog in gang gezet. Een woordvoerder van de Nationale Politie wilde niet zeggen wie er verantwoordelijk is voor de vertraging, maar liet wel weten dat die niet de schuld is van de politie.

Banken is gevraagd om de overmaking zo snel mogelijk te doen.

FBI: regering Noord-Korea achter Sony-hack

De FBI is er zeker van dat Noord-Koreanen de Sony-computers hebben gekraakt. Er is voldoende bewijs dat de Noord-Koreaanse regering achter de hack zit, aldus de Amerikaanse federale recherche vrijdag.

De malware die gebruikt is om Sony te hacken, is dezelfde malware die eerder door de Noord-Koreanen is ontwikkeld. Ook is deze malware al in maart 2013 gebruikt bij een cyberaanval op Zuid-Koreaanse banken en media. Ook toen bleek Noord-Korea de schuldige.

Sony werd eind november gehackt en bedreigd vanwege de omstreden film The Interview, waarin de CIA plannen maakt om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Het filmbedrijf besloot de film woensdag terug te trekken omdat bioscopen de film niet wilden draaien.

Mogelijk is er ook een Chinese link gevonden, zei een anonieme Amerikaanse functionaris. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk Chinezen hebben meegewerkt of dat de hack alleen werd uitgevoerd via computers in China om de echte bron te verhullen.

De Chinese ambassadeur in de VS heeft tegengesproken dat China bij de hack is betrokken. "We ondersteunen geen illegale cyberactiviteiten", aldus de ambassade in Washington. Die heeft de VS gevraagd om het bewijs voor de Chinese betrokkenheid te delen.

Ter Horst: het gaat de goede kant op

PvdA-Eerste Kamerlid Guusje ter Horst is positief gestemd over de aanpassingen in de zorgwet waarmee het kabinet zegt te komen. In de brief waarin een nieuw wetsvoorstel wordt aangekondigd, zijn volgens haar zeker stappen in de goede richting gezet.

Maar ze wil eerst de precieze tekst van het plan zien voordat ze haar definitieve oordeel erover geeft, zei ze vrijdag in het radioprogramma Radio EenVandaag.

De oorspronkelijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid sneuvelde dinsdag mede door de tegenstem van Ter Horst en twee andere PvdA-senatoren. Dat leidde tot een crisis tussen de regeringspartijen VVD en PvdA, die donderdagavond laat met een compromis werd bezworen. Ter Horst wees erop dat er in totaal 38 van de 75 senatoren problemen hadden met het wetsvoorstel.

Lucia de B. haalt shortlist Oscars

Lucia de B, de Nederlandse inzending voor de Oscars, staat op de shortlist voor de nominaties. De Academy, die de belangrijkste filmprijzen ter wereld uitdeelt, heeft vrijdag de negen titels bekendgemaakt die na de voorselectie nog kans maken op een nominatie voor de beste buitenlandse film van het jaar.

Lucia de B van regisseur Paula van der Oest vertelt over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk, gespeeld door Ariane Schluter, zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op talloze patiënten. Als de film wordt genomineerd, zou dat de tweede maal zijn dat Van der Oest deze eer te beurt valt. Eerder werd ze genomineerd voor de tragikomedie Zus en zo.

Andere grote kanshebbers die door zijn naar de volgende ronde zijn het Poolse Ida, over een jonge non die in haar familieverleden duikt, het Zweedse Turist over een gezin dat na een lawine in een relatiecrisis belandt en het Argentijnse Wild Tales, een mozaïekfilm over wraak.

De nominaties worden 15 januari bekendgemaakt. De Oscaruitreiking zelf is eind februari.

Eerste executies voltrokken in Pakistan

In Pakistan zijn vrijdag twee veroordeelde opstandelingen opgehangen. Het gaat om de eerste executies sinds herinvoering van de doodstraf, eerder deze week vanwege het bloedbad dat door de Taliban was aangericht op een school in Peshawar.

De doodvonnissen werden voltrokken in de stad Faisalabad, meldde de staatstelevisie.

Pakistan treedt sinds de aanval op de school dinsdag keihard op tegen opstandelingen. Donderdag en vrijdag werden bij een grootschalige operatie van het Pakistaanse leger in het noordwesten van het land bijna tachtig strijders gedood.

Huta Galung schaart zich bij laatste vier

Jesse Huta Galung is vrijdag doorgedrongen tot de halve finales van het NK tennis in Rotterdam. De 29-jarige geboren Haarlemmer was in zijn eerste partij in het Topsportcentrum veel te sterk voor Jasper Smit. Huta Galung raffelde de ongelijke strijd in 55 minuten af: 6-0 en 7-5.

Huta Galung hoefde tegen Smit niet eens vol gas te geven. De nummer 194 van de wereld had aan vier breakpoints, waarvan hij er drie verzilverde, genoeg om de eerste set binnen te halen. Huta Galung nam in het tweede bedrijf ook snel een break voorsprong, maar leverde die op 5-4 onverwacht in. Smit kon daarna niet meer voor een stunt zorgen; Huta Galung won twee games op rij en daarmee de partij.

Huta Galung speelt in de halve finale tegen Thiemo de Bakker, die zich donderdag al eenvoudig ontdeed van Matwé Middelkoop: 6-1, 6-1.

Heemskerk zwemt voor de troepen uit

Femke Heemskerk is nog altijd geweldig in vorm. Vrijdag zwom ze in Sint-Petersburg, tijdens de zesde editie van de Vladimir Salnikov Cup, ver voor de troepen uit op de 200 meter vrije slag. De Nederlands recordhoudster op de kortebaan (1.51,69) finishte onbedreigd als eerste in 1.52,63. Esmee Vermeulen tikte vijf seconden later als tweede aan.

Moniek Nijhuis was de beste op de 100 school, 1.05,31. Daarmee bleef ze de Oekraïense Ganna Dzerkal 0,35 voor. Inge Dekker moest zich in de Russische stad tevreden stellen met zilver op de 100 vlinder. De Hongaarse ijzeren dame Katinka Hosszu was een seconde sneller: 55,71 tegen 56,72.

KNVB: bemoedigende stap FIFA

De KNVB vindt het bemoedigend dat de wereldvoetbalbond FIFA vrijdag alsnog heeft besloten het onderzoeksrapport naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar volledig openbaar te maken. "Maar we zijn pas echt tevreden op het moment dat het daadwerkelijk zover is", valt te lezen op de website van de Nederlandse voetbalbond.

De KNVB was een van de bonden die aandrong op volledige openheid van zaken, toen bij de presentatie in november bleek dat onderzoeksleider Michael Garcia het niet eens was met de conclusies die de FIFA trok. "We willen exact weten wat er in staat en zelf conclusies kunnen trekken. Dat er onderzoek is gedaan, vinden we een goede zaak. Volledige transparantie is echter wenselijk, omdat de integriteit van de voetbalsport in het geding is", zei directeur Bert van Oostveen toen.

San Lorenzo dwingt scheidsrechterswissel af

Niet Pedro Proença, maar Walter López fluit zaterdag de finale van het WK voor clubs tussen San Lorenzo uit Argentinië en Real Madrid. Matias Lamens, voorzitter van San Lorenzo, had aangedrongen op de arbiterswissel. Hij vond het niet kunnen dat een Portugees de finale zou fluiten van een Europese ploeg. Daarin kreeg Lamens gelijk en dus werd de Guatemaltees López aangesteld door de wereldvoetbalbond FIFA.

"Het lijkt ons logisch dat het duel niet door een Portugees wordt gefloten, maar door iemand van een ander continent. En dus ook geen Zuid-Amerikaan", zei Lamens donderdag. "Maar we kunnen dit hooguit aankaarten, het is uiteindelijk aan de FIFA om te beslissen." De bond gaf de Argentijnen vrijdag gelijk.

Avondetappe komt niet terug tijdens Tour 2015

Komende zomer komt de NOS met een nieuw programma rond de Tour de France. Dat programma, in de vooravond, gaat na twaalf jaar De Avondetappe vervangen, dat gepresenteerd werd door Mart Smeets.

Dione de Graaff en Henry Schut presenteren het nieuwe programma, waarvan de titel nog niet bekend is. Mart Smeets blijft aan dat programma verbonden. Hij zal dagelijks een historische rubriek maken, liet de NOS vrijdag weten.

Het zal tijdens de wielerronde van Frankrijk dagelijks te zien zijn op de tijd van De Wereld Draait Door op NPO 1. Dat programma heeft dan een zomerpauze. De Avondetappe werd op de late avond uitgezonden.

AZ heeft Ortiz terug voor FC Utrecht

AZ kan in de laatste wedstrijd van dit jaar, zaterdag tegen FC Utrecht, weer beschikken over Celso Ortiz. De middenvelder miste de laatste twee duels vanwege een enkelblessure. Trainer John van den Brom doet ook weer een beroep op Dabney Dos Santos, de jonge smaakmaker die woensdag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen NEC (2-1) rust kreeg.

"Het elftal staat, dus ik heb weinig aanleiding om te gaan wisselen", zei Van den Brom, die dankzij een sterke reeks met AZ is opgeklommen naar de vijfde plaats in de eredivisie. "We zitten in een flow met goede resultaten. Dan wil je doorstomen. Wat dat betreft, is de winterstop een hinderlijke onderbreking."

Bij de bezoekers uit Utrecht ontbreekt de geschorste aanvoerder Willem Janssen. Hij wordt op het middenveld waarschijnlijk vervangen door Mark Diemers. Bij afwezigheid van de geblesseerde spits Ruud Boymans moeten de doelpunten komen van Rubio Rubin. "Er liggen in Alkmaar kansen voor ons", zei trainer Rob Alflen.

Franciscanen aan de bedelstaf gebracht

De minderbroeders franciscanen hebben op ludieke wijze hun gelofte van armoe nieuw leven ingeblazen. Niet geheel vrijwillig overigens: door fraude en dubieuze transacties is de bedelorde in grote financiële problemen gekomen.

Het Italiaanse tijdschrift Panorama heeft de orde figuurlijk aan het kruis genageld. Volgens het blad hebben de volgelingen van Franciscus van Assisi via Zwitserse bankrekeningen miljoenen euro's gestoken in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dit zouden ondermeer ondernemingen zijn die bij drugs- en wapensmokkel betrokken waren. Ook is er veel geld gegaan naar een hotel met uitzicht op de Sint Pieter.

Het hoofd van de orde, Michael Perry, weet het op eufemistische wijze uit te leggen: "broeders aan wie de zorg voor het erfgoed van de orde was toevertrouwd, hebben een aantal twijfelachtige financiële activiteiten uitgevoerd. Daardoor verkeren de minderbroeders 'in ernstige, en ik moet dat onderstrepen, ernstige financiële problemen, met een belangrijke schuldenlast"

Hij roept medefranciscanen dan ook op om financieel bij te springen. Naar eigen zeggen om de financiële situatie te verbeteren. Tevens zou er meer toezicht op de financiën moeten komen en pleit hij voor meer transparantie. De penningmeester heeft inmiddels een rotschop gekregen.

Begin dertiende eeuw richtte Franciscus van Assisi de orde op. Het idee was om een leven in armoede te leven en dienstbaar te zijn richting de minder bedeelden. Twee jaar na de dood van Franciscus verklaarde Paus Gregorius IX hem heilig. Die laatstgenoemde staat er trouwens ook niet helemaal lekker op: deze paus presteerde het namelijk om een pauselijke bull voor een Holocaust op katten uit te vaardigen. Mede hierdoor was de pest een groot succes in Europa; deze ziekte werd namelijk verspreid door zwarte ratten. Katten jagen op ratten.

Voor tonnen nepmerkcosmetica gevonden

Op de Bazaar in Beverwijk en in een loods in Hoorn is vrijdag een grote partij nepmerkcosmetica in beslag genomen, waaronder parfum. Als de parfum echt was geweest, had die een winkelwaarde van ruim 750 duizend euro gehad, liet de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) weten.

Behalve parfum zat er ook mascara, bodylotion en deodorant bij. Verder zijn een inpak- en een stickermachine in beslag genomen. Alles wordt vernietigd.

Een 40-jarige man uit Hoorn wordt verdacht van de import van en handel in de namaakspullen.

De zaak kwam aan het rollen toen de douane in Rotterdam begin van de week een container uit China aantrof met daarin ruim achttienduizend flesjes vervalste merkparfum en merkmascararollers. De eigenaar van de container bleek ook huurder van zeven stands op de Bazaar en van een winkel in Hoorn.

PVV wil in Senaat debat betaling naheffing

De PVV doet er alles aan om te voorkomen dat Nederland op 30 december 1,1 miljard euro overmaakt naar de Europese Commissie in Brussel. De partij wil hierover het liefst nog volgende week debatteren met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën of Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken, omdat het kabinet dit bedrag zonder toestemming van de Senaat betaalt.

De 1,1 miljard euro is de bruto-naheffing waar vorige maand zoveel ophef over was. Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer zal maandagavond voorafgaande aan een debat over topinkomens het PVV-verzoek voorleggen aan de andere fracties. Als er voldoende steun is en de voorzitter vindt dat de zaak spoedeisend is, zou het debat later die avond of op een andere dag kunnen worden gehouden, zei een woordvoerder van de Senaat vrijdag.

Terugtrekken film Kim Jong-un wijs besluit

De hackers die de systemen van Sony Pictures hebben gehackt, hebben opnieuw van zich laten horen. Volgens CNN kreeg het filmbedrijf weer een bericht. Het werd een 'erg verstandig besluit' genoemd de omstreden film The Interview niet in première te laten gaan.

De e-mail kwam donderdagavond binnen op de computers van de top van Sony. Daarin eisten onbekenden dat de film en alles wat daarmee te maken heeft, zoals de trailers, 'nooit meer uitgebracht of gelekt zullen worden op welke manier dan ook'. Als Sony zich daar niet aan houdt, worden de gehackte privégegevens weer gelekt.

Eind november werd Sony voor het eerst gehackt. Een betrokkene zegt dat het bedrijf ervan uitgaat dat dezelfde hackers erachter zitten, omdat de e-mail naar dezelfde mensen als de vorige keer was gestuurd. De titel was Boodschap van GOP. De anonieme hackers noemen zichzelf Guardians of Peace.

Half januari besluit reorganisatie politie

Korpschef Gerard Bouman neemt half januari een besluit over het reorganisatie- en formatieplan van de Nationale Politie. Dat maakte het korps vrijdag bekend.

Begin van de maand gaf de centrale ondernemingsraad (cor) een negatief oordeel over het plan. Reden daarvoor is de ingewikkeldheid en betaalbaarheid van de reorganisatie. Volgens de ondernemingsraad is het een haast onmogelijke taak, zeker met extra bezuinigingen. De cor heeft een aantal voorwaarden gesteld, onder meer over de kosten.

Ook de politiebonden en de commissie van toezicht uitten kritiek op de reorganisatie.

Vader Rihanna straalbezopen

Beveiligingmedewerkers van Rihanna's Diamond Ball hebben haar dronken vader naar buiten gezet. De uitsmijters hebben hem naar huis gebracht nadat hij over een stoel was gestruikeld, vertelt hij zaterdag in een interview met Daily Mail.

Het liefdadigheidsbal werd door Rihanna zelf georganiseerd om geld te verzamelen voor de Clara-Lionel Stichting, vernoemd naar haar grootouders. De zangeres was zelf nog niet gearriveerd toen haar vader Ronald al zo veel had gedronken dat hij door beveiliging weggestuurd werd. In het interview zegt hij dat de manier waarop de avond eindigde heel vervelend is. "Ik had dat eerste drankje nooit moeten nemen. Ik wou dat ik Rihanna gezien had."

Ronald was vroeger verslaafd aan cocaïne en is al lang een zware drinker. Rihanna had haar vader twee jaar niet gesproken, totdat ze hem afgelopen november hielp inschrijven voor een ontwenningskliniek. Een rechter had Ronald opgelegd naar een kliniek te gaan, tenzij hij dertig dagen in de cel wilde belanden. Zijn dochter heeft omgerekend 47 duizend euro neergelegd om haar vader in het luxe Summit Rehab in Malibu te plaatsen. Ze hielden contact en na zijn dertig dagen ging Ronald terug naar Barbados.

Nu is hij toch weer begonnen met drinken. De vader van Rihanna noemt zichzelf geen alcoholist, eerder losbandig en dronken. Toch voelt hij zich schuldig tegenover zijn dochter. "Ik heb haar teleurgesteld. Ze heeft al dat geld voor mijn ontwenningskliniek betaald en nu was ik weer dronken. Ik kan niets anders doen dan sorry zeggen."

Neem een bierbad!

In Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland kon het al. Aan de overkant van de grote plas konden ze natuurlijk niet achterblijven: een bierbad nemen kan tegenwoordig ook in Amerika.

In een plaatsje in Florida –Boca Raton- biedt een kuuroord tegenwoordig bierbadderen aan. Een combinatie van het beste uit twee werelden. Voor 80 dollar, het overzeese equivalent van 65 euro, is het mogelijk om jezelf in bier te dompelen.

Een soort aan Bacchus opgedragen fontein van jeugd, maar dan een bad in plaats van een fontein. Eigenaresse Gayle Wenworth is ervan overtuigd dat klanten er, na een bier- en saunabehandeling, jonger uitzien. En mocht je in het bezit van haar (lichaamsbedekking) zijn: volgens mevrouw Wenworth krijgt dat een mooie glans na de kuur.

Een bier-gezichtsscrub en bier-bodywrap liggen eveneens binnen de mogelijkheden binnen het kuuroord. Overigens is het niet badderbier niet echt bierachtig bier, maar meer Bucklerachtig bier. Er zit namelijk geen alcohol in. Het recept van het badbier is geheim en het wordt afgeraden om het bad leeg te slobberen.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4-trailer

Daar is die dan, de Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4-trailer. Hoewel de trailer begint met Sasuke vs Naruto is er vooral veel Madara vs Hashirama actie te zien. Aan het eind van de trailer is ook nog een glimps van The Last: Naruto the Movie te zien.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 is de laatste game in de serie. Het spel zal voorzien zijn van de beste graphics ooit in de Storm serie met een 1080p resolutie. De game wordt ontwikkeld door CyberConnect2 en zal uitgegeven worden door Bandai Namco Games. Hoewel het er eerst op leek dat het een PlayStation 4 exclusive zou worden, komt de game ook uit op Xbox One en pc.


Blatter juicht publicatie FIFA-rapport toe

Het onderzoeksrapport van de FIFA naar naar eventuele corruptie en omkoping bij de toewijzingen van de WK's in 2018 en 2022 wordt openbaar gemaakt. Sepp Blatter is daar blij mee.

De voorzitter van de Wereldvoetbalbond juicht het besluit zelfs toe, zo laat hij weten. De etische commissie van de FIFA gaat het rapport van Michael Garcia openbaar maken. Garcia stapte onlangs op, omdat het rapport niet openbaar werd gemaakt. Er werd wel een samenvatting van het honderden pagina's dikke rapport gepubliceerd. Maar daar stonden onjuistheden in, aldus Garcia.

"Ik ben er blij mee dat de ethische commissie unaniem heeft besloten het rapport in een aangepaste versie te publiceren, zodra het onderzoek tegen de beschuldigde individuen is afgerond", vertelt Blatter in een verklaring. "Het is een lang proces geweest om op dit punt te komen en ik snap de zienswijze van iedereen die kritisch is geweest. Maar het is altijd onze intentie geweest om de waarheid boven tafel te krijgen. Daarom hebben we immers de ethische commissie in het leven geroepen."

De samenvatting zorgde voor enorm veel kritiek op de FIFA. Er stonden geen beschuldigingen in richting de bidteams van het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar. Volgens Blatter brengt de volledige versie van het rapport eveneens geen corruptie aan het licht. De preses van de FIFA betreurde overigens het vertrek van Garcia. "Het werk wat de onderzoekskamer onder leiding van Garcia de afgelopen twee jaar heeft gedaan, heeft een waardevolle rol gespeeld in het handhaven van de FIFA-regels. Zijn vertrek neemt niet weg dat we meer dan ooit die ethische norm willen handhaven."

Als opvolger van Garcia is Cornel Borbély aangesteld. Hij was al vice-voorzitter van de onderzoekskamer van de etische commissie. Hij is nu tijdelijk aangesteld als opvolger van Garcia. Op 29 mei, tijdens het FIFA-congres in Zürich, wordt een definitieve opvolger gekozen.

Lidmaatschap bij CERN voor Pakistan

Het Europese onderzoeksinstituut CERN, vooraanstaand op het gebied van de deeltjesfysica, heeft Pakistan toegelaten als lid. De aanmelding is vrijdag in Islamabad in bijzijn van premier Nawaz Sharif verwerkt, deelde directeur Rolf Heuer mee. De Pakistaanse regering moet het lidmaatschap nog ratificeren.

Pakistan is sinds de jaren negentig een 'belangrijke deelnemer' aan onderzoeken van het CERN, zei Heuer. De directeur benadrukte de missie van het onderzoeksinstituut om landen samen te brengen in een vreedzame zoektocht naar kennis en onderwijs.

Het lidmaatschap biedt Pakistan meer toegang tot en zeggenschap in onderzoekswerk. Daartegenover staat dat de jaarlijkse contributie aan het CERN stijgt.

Crowdfunding groeit snel

Crowdfunding is nog een kleine markt, maar sterk in ontwikkeling. Dit jaar zijn er negentien nieuwe crowdfundingplatforms geregistreerd in Nederland, die projecten willen financieren met bijdragen van particulieren. Via deze platforms zal in 2014 naar verwachting ongeveer 37 miljoen euro aan financiering verstrekt worden, een verdubbeling ten opzichte van 2013.

Dit meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vrijdag op basis van onderzoek naar de sector. Crowdfunding voorziet volgens de toezichthouder duidelijk in een maatschappelijke behoefte als alternatieve financiering voor onder meer het midden- en kleinbedrijf. De AFM verwelkomt crowdfunding-initiatieven, zolang die in het belang van geldgevers en -vragers zijn.

Ministers met vertrouwen het kerstreces in

Na de roerige week door de zorgperikelen toonden de ministers zich vrijdag positief na de laatste vergadering van het jaar. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vindt dat de crisis professioneel gemanaged is door de top van het kabinet en de coalitie. "Ik heb bewondering voor hun doorzettingsvermogen. Vanmorgen om half acht waren ze alweer aan het sporten!"

De verhoudingen zijn volgens Kamp niet echt verstoord. Kamp was informateur van het kabinet. Hij vindt het niet fout dat in de formatie niet is gewerkt aan een kabinet dat ook in de Senaat een meerderheid zou hebben. " D66 wilde niet en verder waren er geen reële mogelijkheden. Dit bleef over. Dit kabinet regeert effectief en zit al ruim twee jaar", zei hij.

Geen schikking curatoren DSB en DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet schikken in zijn juridische strijd met de curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank. Volgens de curatoren liep hun aansturing op een schikking voor de rechtbank in Amsterdam vrijdag op niets uit.

Het is nu wachten tot de rechter uitspraak doet. Die staat gepland op 4 maart.

De curatoren van DSB proberen een grote schadevergoeding los te krijgen bij DNB. Het gaat om een bedrag tussen de zeshonderd miljoen en een miljard euro en betreft voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. De toezichthouder zou in 2005 ten onrechte een bankvergunning hebben verleend aan de DSB Bank van voormalig politieman Dirk Scheringa. De jaren daarna zou er onder meer sprake zijn geweest van falend toezicht.

Dinsdag kwam de zaak voor het eerst voor de rechter. Vrijdag volgde een vervolgzitting waarbij de partijen nog enkele vragen van de rechter moesten beantwoorden.

Dader snelkookpanmoord land uit

Mehmet Y., dader van de geruchtmakende snelkookpanmoord, is het land uit. De Turk mocht enkele maanden geleden de gevangenis verlaten op voorwaarde dat hij nooit meer terugkeert naar Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem vrijdag bevestigd.

De Internationale Organisatie voor Migratie heeft het vertrek van Y. naar Turkije begeleid. Hij heeft via die organisatie reisdocumenten gekregen en een klein beetje geld voor kleding en het eerste onderdak.

De in 2004 gearresteerde Y. was veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Hij had in 1997 zijn jongere broer Ali vermoord en in stukken gesneden. Y. zou het hoofd in een snelkookpan hebben uitgekookt. Ook in de verdwijning van zijn ex Meral zou hij de hand hebben gehad. Maar van haar is nooit meer enig spoor gevonden.

Een andere ex, Tamara N. die ook tegen haar ex-partner getuigde, is nog altijd doodsbang voor de moordenaar. Ze heeft die angst via een brief aan het OM kenbaar gemaakt. Volgens het OM worden maatregelen genomen om haar veiligheid te waarborgen.

Regio Eindhoven: miljoenentekort jeugdzorg

De 21 gemeenten in de regio Eindhoven komen volgend jaar naar schatting bijna vijftien miljoen euro tekort voor de jeugdzorg. De Eindhovense wethouder Jannie Visscher heeft dat deze week namens de gemeenten geschreven in een brief aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

De gemeenten hebben een budget van 8,6 miljoen euro voor gesloten jeugdzorg. Zelfs na verlaging van de tarieven is er volgens de berekeningen nog 23,5 miljoen euro nodig.

"De huidige stand van inzicht is dat onze gemeenten een groot probleem hebben. Verscheidene analyses en onderzoeken laten zien dat het probleem aan de budgetkant ligt", staat in de brief.

Om de zorg te garanderen, schieten de gemeenten voorlopig geld voor. De regio vraagt de staatssecretaris om een budget dat wél toereikend is.

Justitie Rusland wil tien jaar cel voor Navalny

Het Russische openbaar ministerie heeft vrijdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist voor oppositieleider Aleksej Navalny. Hij zou samen met zijn broer Oleg een Frans cosmeticabedrijf hebben opgelicht.

Navalny noemt de aanklacht ongegrond. Hij zwoer vrijdag dat hij zich blijft verzetten tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Hij verwees naar de roebelcrisis, schoof die in de schoenen van de regering en beschuldigde die ervan 'ons allemaal iedere dag te bestelen'.

Navalny is in 2013 al eens eerder veroordeeld voor zwendel in een andere zaak. Toen kwam hij er met een voorwaardelijke straf van een jaar cel vanaf. De openbaar aanklager betoogde in zijn slotrequisitoir dat de oppositieleider deze straf moet uitzitten bovenop de negen jaar gevangenisstraf die hij voor de cosmeticazaak zou verdienen. Oleg Navalny moet volgens de aanklager voor acht jaar achter de tralies verdwijnen.

De straf die Navalny vorig jaar boven het hoofd hing viel mild uit nadat duizenden demonstranten voor hem in de bres waren gesprongen en hun ongenoegen over de vervolging kenbaar hadden gemaakt. Op clementie lijkt hij, gezien de ongebruikelijk zware strafeis, ditmaal niet te mogen rekenen. Poetin voelt zich sterk omdat het vertrouwen in zijn bewind volgens opiniepeilers het afgelopen jaar sterk is toegenomen.

De mondige Navalny is al jaren een luis in de pels van het Kremlin. Sinds hij corruptiepraktijken van de Russische bestuurselite aan het licht bracht is Navalny zelf voortdurend het mikpunt van justitie.

Het bedrijf dat de twee broers zouden hebben benadeeld heeft zich zelf nooit als gedupeerde gemeld.

Nederlandse artiesten hoog in Top 2000

Nederlandse artiesten wisten dit jaar snel een hoge positie in de Top 2000 te veroveren. In de top vijf van hoogste binnenkomers staan vier Nederlandse tracks. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van alle tweeduizend nummers van de jaarlijkse muzieklijst, die vanaf Eerste Kerstdag te horen is op NPO Radio 2.

Het nummer Home van singer-songwriter Dotan is de hoogste nieuwe binnenkomer op plek 82. Daarna komen The Common Linnets met Calm After The Storm op 145. Het muzikale duo heeft de hoge positie mede te danken aan de tweede plek op het Eurovisiesongfestival. Shoes of Lightning van Racoon komt binnen op 184. Rapper Mr. Probz neemt met Nothing Really Matters als vijfde hoogste binnenkomer de 246e plaats in op de muzikale ranglijst.

Claudia de Breij is met haar enige notering, Mag Ik Dan Bij Jou, opvallend gestegen naar de negentiende plek. Het nummer kwam pas twee jaar geleden binnen op de lijst, op 1565. Vorig jaar steeg het door naar 472. De Breij is de een na hoogst genoteerde Nederlandse artiest. Het lied Avond van Boudewijn de Groot is net als voorgaande jaren het best scorende Nederlandse nummer, op plaats 5.

Home Again van de Nederlandse rockband Kensington is de grootste stijger in de lijst. De plaat klimt 1680 plaatsen naar 180. Ook Fleetwood Mac en Stromae gaan allebei met twee tracks veel plaatsen omhoog. The Beatles blijven hofleverancier in de Top 2000, met 41 songs. De Zeeuwse band BLØF is van de Nederlandse artiesten de aanvoerder, met zestien liedjes.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Hotel California van The Eagles dit jaar de nieuwe nummer een is. Bohemian Rhapsody van Queen, dat sinds jaar en dag op de eerste plek stond, is gezakt naar de tweede positie. Op drie staat, net als vorig jaar, Stairway To Heaven van Led Zeppelin.

De lijst wordt jaarlijks samengesteld door luisteraars, die via internet op hun favoriete nummers kunnen stemmen. Voor deze zestiende editie werd een recordaantal van 3,8 miljoen stemmen uitgebracht. De Top 2000 trekt elk jaar zo'n elf miljoen mensen die het evenement volgen via radio, televisie en internet. Op oudejaarsavond is de finale.

Fajah Lourens laat tatoeage weglaseren

Fajah Lourens is bijna verlost van de tatoeage van rozen op haar onderbuik. Op een foto op Instagram is de actrice en dj te zien tijdens het laseren. Het plaatje is nauwelijks meer zichtbaar.

Al in 2012 begon Fajah met het laten weghalen van de tattoos. Ze had destijds een duiveltje op haar schouderblad staan, net als bloemen op haar buik. Het duiveltje ging er als eerste aan. Dat ging zo goed dat ook de rozen moesten verdwijnen.

Destijds liet ze via Twitter weten een nieuwe tatoeage te willen op haar buik, die dan door Ben Saunders gezet moest worden. Aan de buik van Fajah op Instagram te zien, is het daar nog niet van gekomen.

Exell troeft Chardon af

Boyd Exell heeft zijn rol als favoriet voor de wereldbekerwedstrijd vierspannen in Londen waargemaakt. De Australische wereldkampioen versloeg vrijdag in de generale repetitie zijn Nederlandse rivaal IJsbrand Chardon.

Exell kwam, inclusief vijf strafseconden voor een omgereden kegeltje, uit op een eindtijd van 121,84. Chardon maakte twee stuurfouten en eindigde met 129,87 als tweede. De Zweed Fredrik Persson finishte als derde vóór Koos de Ronde en Theo Timmerman. De wereldbekerkwalificatie staat zaterdagavond op het programma in Olympia.

Beste resultaat ooit voor Nederlandse biatleet Sloof

De Nederlandse biatleet Joël Sloof heeft in de marge van de World Cup in Pokjluka voor een bijzondere prestatie gezorgd. De 26-jarige Sloof werd gedeeld 46e in de sprint, waarmee hij zorgde voor de beste prestatie ooit van een mannelijke biatleet uit Nederland. Bij de vrouwen werd één keer een beter resultaat gehaald: Vorig seizoen haalde Chardine Sloof, de jongere zus van Joël, de 43e plek in de sprint in Antholz. Zij doet deze week vanwege ziekte niet mee in Pokljuka.

Het 'record' was in handen van Herbert Cool, inmiddels commentator bij Eurosport. In het seizoen 2007/2008 werd hij in Östersund zowel in de sprint als de achtervolging 50e. Sloof kwam precies een week eerder al in de buurt van de mijlpaal, toen hij in Hochfilzen de 52e plek behaalde. In het Sloveense Pokljuka bleef de Nederlander bij beide schietbeurten foutloos. Na de tweede keer schieten had hij zelfs de 29e tussentijd van de 103 deelnemers. Daar moest hij door zijn mindere snelheid op de langlaufski's nog wel wat van inleveren, maar de gedeeld 46e plek - samen met de Oostenrijker Julian Eberhard - betekende wel voor de tweede keer op rij een plek in de achtervolging van zaterdag.

De zege in Pokljuka ging naar de Rus Anton Shipulin, die daardoor zaterdag als eerste mag vertrekken in de achtervolging. Dominik Landertinger uit Oostenrijk bleef net als Shipulin foutloos, maar moest 12 seconden toegeven en werd tweede. Emil Hegle Svendsen pakte de derde plek op 24 seconden, vijf tellen voor World Cup-leider Martin Fourcade. Sloof zal zaterdag 1:46 minuten na Shipulin starten aan de achtervolging.

Borbély opvolger Garcia als FIFA hoofdonderzoeker

De wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag de opvolger aangesteld van de veelbesproken jurist Michael Garcia. De Zwitser Cornel Borbély volgt de Amerikaan op, die deze week zijn functie neerlegde als hoofdonderzoeker van de onafhankelijke ethische commissie van de FIFA. Garcia was het niet eens met de conclusie die de FIFA naar buiten bracht over zijn lijvige rapport over mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WKs in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Borbély fungeerde al als plaatsvervanger van Garcia, maar krijgt nu de volledige leiding. Een nieuwe hoofdonderzoeker wordt tijdens het eerstvolgende congres van de FIFA op 29 mei in Zürich gekozen. "We vinden het jammer dat de heer Garcia op deze manier afscheid heeft genomen, maar ik wil wel duidelijk maken dat we meer dan ooit blijven vasthouden aan onze ethische normen", zei voorzitter Sepp Blatter van de FIFA.

Kwartfinales KNVB-beker op 27 en 28 januari

De vier duels in de kwartfinale van de KNVB-beker worden op dinsdag 27 en woensdag 28 januari gespeeld. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Op de 27e staan om 18.30 uur SC Cambuur en bekerhouder PEC Zwolle tegenover elkaar, terwijl FC Twente en AZ om 20.45 uur om een plek in de halve finales strijden.

Een dag later gaat Excelsior om 18.30 uur op bezoek bij de winnaar van het duel tussen Roda JC en PSV. Die wedstrijd wordt op 20 januari nog gespeeld. FC Groningen en Vitesse sluiten de bekerronde woensdag om 20.45 uur in de Euroborg af.

De winnaars plaatsen zich voor de halve finales die op 7,8 of 9 april worden gespeeld. De finale is op zondag 3 mei in de Kuip.

Skiër Nyman pakt derde zege in Val Gardena

Skiër Steven Nyman heeft de afdalingsklassieker in Gröden/Val Gardena gewonnen. Op de Saslong-piste was de Amerikaan alleen voor Kjetil Jansrud enigszins bij te houden, maar ook de Noor kwam te kort. De Nederlander Marvin van Heek stond wel op de startlijst, maar ging niet naar beneden.

Nyman mocht al als zevende naar beneden en liet een fantastische run zien. De een na de ander beet zich vervolgens stuk op de tijd van de Amerikaan en zelfs niemand wist binnen een seconde te komen. Dominik Paris kwam nog het dichtst bij, maar moest toch al 1,15 seconden toegeven. Als voorlaatste van de favorieten ging Jansrud naar beneden, de winnaar van de eerste twee afdalingen van het seizoen. Hij leek de tijd van Nyman aan te vallen, maar een aantal heftige momenten zorgden ervoor dat hij 0,31 seconden tekort kwam. Ondanks zijn grote achterstand hield de Italiaan Paris toch de derde plek vast.

Voor de 32-jarige Nyman, al sinds begin 2002 actief in de World Cup, is het de derde World Cup-zege. Opvallend genoeg kwamen ook zijn eerdere overwinningen tot stand op de Saslong-piste van Val Gardena: Hij was er in 2006 en 2012 al eens de beste. Zijn andere drie podiumplekken kwamen dan juist weer allemaal in eigen land in Beaver Creek, waar hij twee weken eerder al derde werd.

Baas verwekt 4 kids bij stiefmoeder

Een 29-jarige man uit Zuid-Afrika is een baas. Hij heeft namelijk vier kinderen verwekt bij zijn stiefmoeder. Het lullige is echter dat de vader van de jongeman na het vernemen van dit nieuws uit verdriet het loodje heeft gelegd.

Volgens de moederneuker, die om bepaalde redenen niet met naam en toenaam wordt genoemd, reeg hij zijn stiefmoeder al aan zijn spermaspeer toen hij slechts vijftien lentes was. Zelfs zijn maagdelijkheid verloor hij aan zijn bonusmoeder. Tegen zijn wil, zo zegt hij nu.

"Ik ben misbruikt", aldus de beste man. Volgens hem dreigde de vrouw hem zonder eten naar bed te sturen als zij zich niet mocht klaarrijden op zijn kloppende roede. "Ik ging aan de drank en spijbelde."

Maar liefst tien jaar had het stel bijna iedere nacht stiekem seks. Alhoewel, stiekem. Het ging met zoveel lawaai gepaard dat de dochter van de vrouw, die zowel van haar nieuwe man als haar stiefzoon kan zijn, op haar zevende iedere nacht wakker werd van al het gerampetamp.

In 2012 hoorde het meisje haar moeder aan haar vermeende broer, die in werkelijkheid waarschijnlijk haar vader is, vertellen dat zij samen vier kindertjes hebben gemaakt. Hierop liep het kind naar haar vader, mogelijk haar opa, om het grote nieuws te vertellen. De arme man was zo kapot van verdriet, dat hij een week later stierf aan een gebroken hart.

De zus van de overledene is kapot van het nieuws. "Mijn broer heeft zich jarenlang uit de naad gewerkt voor zijn kinderen", vertelt zij aan Zuid-Afrikaanse media. "Nu blijken vier van deze kinderen van zijn zoon te zijn."

Nu, jaren later, heeft de stiefmoeder de liefde gevonden bij weer een andere vent. Zij is nu bij hem ingetrokken. De vrouw heeft bevestigd inderdaad vier kinderen te hebben met haar stiefzoon.

Doden door hoogwater in hoofdstad Mozambique

Overstromingen in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo hebben de afgelopen dagen vijf mensen het leven gekost. De stad kan de aanhoudende stortbuien van de afgelopen dagen niet verwerken.

Vijf woningen in de kuststad zijn door het water weggeslagen. Inwoners van buurten die door het water worden bedreigd worden volgens wethouder Nurbai Calu geëvacueerd. "Niemand hoeft buiten te slapen", zei zij. Hoe groot de schade is die door het water is aangericht kon ze nog niet zeggen.

Ook in het naburige Matola zijn volgens het Mozambikaanse persbureau AIM tientallen huizen overstroomd of zelfs ingestort. Ongeveer driehonderd mensen raakten daar dakloos. Modderstromen hebben veel wegen onbegaanbaar gemaakt. Dat hindert de hulpverlening.

Mozambique heeft vaak te kampen met overstromingen. In 2000 kwamen daarbij meer dan achthonderd mensen om.

NAM wil niet meebetalen aan verstevigen weg

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) weigert mee te betalen aan het aardbevingsbestendig maken van de nieuwe zuidelijke ringweg bij de stad Groningen. Dat meldt de Groningse gedeputeerde William Moorlag vrijdag.

De provincie wil dat de NAM de meerkosten voor het bevingsbestendig maken van een tunnelbak voor z'n rekening neemt. De NAM voelt zich echter niet verplicht om die kosten op zich te nemen, omdat er nog geen wettelijke regels zijn voor bevingsbestendig bouwen.

Soundtrack Hotline Miami 2 op vinyl in collector's edition

De collector's edition van Hotline Miami 2: Wrong Number is nu te pre-orderen. Wanneer je deze bestelt krijg je onder andere drie platen van 180 gram vinyl waar 28 nummers van de soundtrack op staan. Heb je geen platenspeler om af te stoffen? Dan kun je ook de digitale soundtrack beluisteren.

Naast deze LP's bevat de collector's edition ook een mooie hoes voor al het vinyl, een telefoonkaart voor verzamelaars, een digitale soundtrack via Steam en natuurlijk de game zelf. 

Dennaton Games maakte daarnaast ook bekend dat de psychedelische, bloedige game qua content al af is. Het team werkt nu alleen nog aan het oplossen van bugs en andere technische probleempjes. 

Hotline Miami 2 collector's edition

Live action trailer voor The Order: 1886

Sony Computer Entertainment heeft een live action trailer uitgegeven voor The Order: 1886. Op het eerste gezicht lijkt het op een normaal nieuwsbericht over een bouwplaats in Londen, maar na een tijdje wordt er gesproken over de lengte, uitzonderlijke proporties van het skelet dat gevonden is en over het tijdperk waaruit het skelet afkomstig is.

In het persbericht dat bij de video hoort werd verteld dat het skelet gecreëerd is in samenwerking met Japanse artiest en maker van meerdere actiefiguren Takayuki Takeya, en het ziet er zeker erg realistisch uit.

FIFA-bobo Zwanziger bekritiseert Garcia

Oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger heeft kritiek op de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die donderdag uit onvrede zijn functie als hoofdonderzoeker van de wereldbond FIFA neerlegde. "Ik kan zijn besluit moeilijk plaatsen. Hoe kan hij deze verantwoordelijke taak nu bij een beetje tegenwind al weggooien", zei de bobo vrijdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zwanziger is een van de 27 leden van het dagelijks bestuur van de FIFA. Hij is een groot voorstander van het openbaar maken van het rapport van Garcia naar corruptie over de toewijzing van de WK's voetbal in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar). "De FIFA moet zijn geloofwaardigheid terugkrijgen en dat kan alleen met transparantie. We moeten de waarheid weten over hoe met name de verkeerde beslissing om Qatar het WK te geven tot stand is gekomen."

Garcia leverde een vuistdik rapport waarvan de FIFA alleen een beknopte samenvatting naar buiten bracht. De conclusie luidde dat van omkoping bij het toewijzen van de WK's geen sprake was. De onderzoeker was het niet eens met die weergave van zijn bevindingen. Inmiddels lijkt de FIFA van plan het rapport alsnog in zijn geheel te willen publiceren aldus diverse Engelse media.

Belg zet vrouw naakt op straat

In het altijd zo gezellige Blankenberge moest gisteren een jaloerse Belg voor de rechter verschijnen wegens huiselijk geweld. Zo heeft hij zijn vrouw helemaal naakt op straat geschopt.

Volgens de beste man, Frank W., heeft hij ruzie met zijn ex. Zij kan het niet verkroppen dat hij nu wel gelukkig is met een nieuwe vrouw. De frustraties rond de echtscheidingsperikelen reageerde de Belg weer af op zijn nieuwe liefde.

Volgens de aanklager is het ook in de nieuwe relatie kommer en kwel. Frank is namelijk ziekelijk jaloers. Hij verdenkt haar er dan ook van dat zij het bed deelt met een ander.

"Het ging zo ver, dat hij haar slipje uittrok om te controleren of ze seks had gehad", aldus de aanklager. "Daarna zette hij haar in haar blootje op straat."

Volgens de Belg is er nu weinig meer aan de hand en is hij nog altijd bij zijn nieuwe vlam. Wel bekent hij haar een portie klappen te hebben gegeven. De beste man hoort op 15 januari of hij een jaar voorwaardelijk moet zitten.

Alarm om levensgevaarlijke 'superman'-xtc

Er zijn levensgevaarlijke xtc-pillen in omloop. Deze pillen, schildvormig met het logo van Superman erop, hebben een zeer hoge dosering van de gevaarlijke stof PMMA. Het Trimbos Instituut slaat alarm nadat bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) een als xtc verkochte tablet werd ingeleverd met PMMA erin.

Het Trimbos heeft alle instellingen voor verslavingszorg en medische diensten op de hoogte gesteld van de pillen. "Men is in opperste staat van alertheid", aldus het instituut.

Normaal gesproken zit in xtc de werkzame stof MDMA. Het gevaar met pillen waar PMMA in zit, is dat het effect van deze stof veel later optreedt, waardoor gebruikers denken meer van de drug te moeten en kunnen nemen.

Uren na het innemen van de pil kunnen ernstige lichamelijke klachten optreden zoals een verhoogde hartslag en extreem hoge lichaamstemperatuur. Dat kan dodelijk zijn.

Plannen voor Nederlands dorp in Israël

Nederlanders met een joodse achtergrond die naar Israël willen verhuizen kunnen daar over een paar jaar mogelijk terecht in een Nederlands dorp, compleet met windmolen, pannenkoekenhuis en autovrije fietszone. Zakenman Ritchie Kremer, een van de initiatiefnemers van het plan, hoopt daarmee de drempel voor joodse Nederlanders die naar het land willen emigreren te verlagen.

Volgens Kremer zorgt een toenemend gevoel van antisemitisme in Nederland ervoor dat meer joodse Nederlanders erover denken hun geluk in Israël te beproeven. Daar komt bij dat Israël volgens hem een sterke economische groei doormaakt. "Ik verwacht zelfs dat over een paar jaar de Israëlische economie er beter voorstaat dan de Nederlandse economie. Dan ga je jezelf afvragen waar de beste kansen liggen voor je kinderen en je kleinkinderen."

De ondernemer merkte echter dat veel mensen de stap om daadwerkelijk naar Israël te verhuizen erg groot vinden. "Voor de mensen die daar geen familie of vrienden hebben wonen en die de taal niet kennen, is de sociale drempel heel hoog", legt Kremer vrijdag uit aan Novum Nieuws. "Met een Nederlands dorp willen wij deze drempel verlagen. Je bent samen met andere Nederlanders die in hetzelfde schuitje zitten en daardoor heb je steun aan elkaar."

De inwoners van het dorp moeten worden geholpen bij het integreren, onder meer door het geven van taalcursussen. "Je kunt nu in Israël ook een snelcursus Hebreeuws doen om de taal te leren, maar een 60-jarige vrouw heeft hier waarschijnlijk meer moeite mee. Zij heeft behoefte aan een Nederlandse docent aan wie ze in het Nederlands vragen kan stellen. Dergelijke begeleiding willen wij bieden."

Het is overigens niet de bedoeling dat de plek een permanente woonplaats wordt. Inwoners krijgen in het dorp 24 of 36 maanden de tijd om te wennen en te integreren in Israël en moeten daarna plaatsmaken voor anderen.

Kremer heeft zijn plan samen met mede-initiatiefnemer David Beesemer naar de Israëlische ambassadeur in Nederland gestuurd. "Die was heel enthousiast en heeft het doorgestuurd naar de betreffende ministeries in Israël." Kremer wacht nu op goedkeuring en verwacht in januari meer te horen.

Hoe het project financieel gezien tot stand gaat komen, moet volgens Kremer nog goed worden bekeken. "Als wij een positieve reactie krijgen van de Israëlische overheid, wordt er een onderzoekscommissie gestart. Die gaat een doelgroep in kaart brengen, een traject uitstippelen en die bekijkt ook de financiering."

Het is in ieder geval de bedoeling dat de inwoners de kosten voor gas, water en licht gaan delen en dat de huur die de inwoners gaan betalen zo veel mogelijk weer in het dorp wordt geïnvesteerd.

Volgens Kremer is de locatie en de grootte van het dorp afhankelijk van de Israëlische overheid. Mochten de plannen worden goedgekeurd, dan hoopt hij dat het Nederlandse dorp er in 2020 staat.

Hof verhoogt straffen voor daders flitspaalbom

Jörn de V. is veroordeeld tot drie jaar en drie maanden celstraf voor de flitspaalbom die een bommenruimer in 2011 zijn hand kostte. Zijn handlanger Erik O., die een kleinere rol speelde, kreeg drie jaar opgelegd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. De Haagse rechtbank veroordeelde de twee mannen in 2012 tot tweeënhalf en twee jaar cel.

De 35-jarige De V. en O. (29) maakten in 2011 een vuurwerkbom vast aan een flitspaal in Voorschoten. Ze gingen daarna weg, met het idee later terug te komen om de bom te laten ontploffen. Zover kwam het niet. Een getuige zag ze bezig en waarschuwde de politie.

Het ging mis bij het ontmantelen nadat het sein 'veilig' was gegeven. De bom ontplofte alsnog, met een kracht van zes handgranaten. Twee leden van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een rechercheur liepen oogletsel en gehoorschade op. Een van de EOD'ers verloor bovendien een hand en een deel van zijn onderarm.

Psychiatrisch centrum Woerden ontruimd na brand

Het Regionaal Psychiatrisch Centrum Woerden (RPCW) wordt vrijdagmiddag ontruimd na een brand in het gebouw. De politie zoekt onder andere via Burgernet naar een man die mogelijk iets met de brand te maken heeft, zegt een woordvoerder. Deze man liep bij de kliniek rond toen de brand uitbrak.

De brandweer had de brand binnen drie kwartier onder controle. Drie medewerkers van de kliniek hebben rook ingeademd en moeten daarvoor worden behandeld. Onder de patiënten zijn geen gewonden gevallen. Het RPCW heeft drie klinische afdelingen, waaronder een afdeling voor moeders en baby's.

Santambrogio: positief door erectiestoornis

De Italiaanse wielrenner Mauro Santambrogio wijt zijn positieve dopingtest aan een behandeling die hij voor een erectiestoornis ondergaat. De coureur werd donderdag voorlopig geschorst, omdat bij een controle sporen van testosteron werden aangetroffen. Hij was net weer terug na een dopingschorsing, nadat hij in de Giro van 2013 op epo was betrapt.

Volgens Santambrogio loopt hij al sinds juli bij een uroloog en is de internationale bond UCI ervan op de hoogte dat hij bij zijn behandeling verschillende middelen gebruikt die testosteron bevatten. "Ik wil een familie stichten", meldde hij vrijdag aan de Italiaanse website Tuttobici.

Santambrogio, die voorlopig is geschorst, hangt nu een levenslange straf boven het hoofd.

Abidal per direct gestopt met voetbal

De Fransman Eric Abidal is per direct gestopt met voetbal. Dat heeft de 35-jarige verdediger vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt. Abidal stond nog onder contract bij het Griekse Olympiakos Piraeus.

Abidal, die afgelopen zomer al afzwaaide als international, wil meer tijd met zijn familie doorbrengen. Mogelijk gaat hij aan de slag als jeugdtrainer bij FC Barcelona. Met die club boekte hij zijn grootste successen. Zo won hij met de Spanjaarden twee keer de Champions League en vier landstitels.

De Fransman onderging in april 2012 een levertransplantatie, nadat in maart 2011 een tumor uit het orgaan werd verwijderd. Hij speelde daardoor bijna twee jaar niet.

Twee Bronzen Stieren voor Janssen

Spits Vincent Janssen van Almere City FC mag twee Bronzen Stieren in zijn prijzenkast zetten. De aanvaller is in de tweede periode van de Jupiler League uitgeroepen tot beste speler en beste talent. De international van Jong Oranje krijgt de prijzen zaterdag overhandigd, als Almere thuis tegen Achilles29 speelt.

Ook Almere-trainer Fred Grim wordt dan onderscheiden. De oud-doelman leidde Almere naar de periodetitel en is door zijn collega-trainers en aanvoerders verkozen tot beste coach. Richairo Zivkovic is eveneens in de prijzen gevallen. De aanvaller van Jong Ajax scoorde in de tweede periode tien keer en was daarmee het productiefst van alle spelers.

Janssen na zijn doelpunt tegen Roda JC (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Janssen na zijn doelpunt tegen Roda JC (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

'FIFA geeft corruptierapport vrij'

De wereldbond FIFA gaat het volledige onderzoeksrapport over corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) alsnog vrijgeven. Dat melden diverse Britse media vrijdag. Het dagelijks bestuur zou tijdens een vergadering in het Marokkaanse Marrakech unaniem tot dit besluit zijn gekomen. Wel zou nog goed naar de juridische gevolgen moeten worden gekeken.

De druk om het rapport openbaar te maken nam toe, nadat de Amerikaanse jurist Michael Garcia deze week zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neerlegde. Hij was boos over de manier waarop de FIFA met zijn omvangrijke rapport was omgegaan. Garcia noemde de samenvatting die de wereldbond wel naar buiten bracht onzorgvuldig en onjuist.

Vrouw, al 9 weken dood, wordt moeder

Een 36-jarige vrouw is gisteren in Milaan bevallen van een gezonde jongen. Zelf kan ze er echter niet van genieten, want de moeder is al negen weken dood.

De vrouw in kwestie werd in oktober naar het San Raffaele-ziekenhuis gebracht wegens een hersenbloeding. De artsen konden haar niet meer redden en ze werd hersendood verklaard. Aangezien zij toen 23 weken zwanger was, werd besloten haar aan de hartlongmachine te houden.

Gisteren hebben artsen dan eindelijk, na 32 weken zwangerschap, een keizersnede op het lijk uitgevoerd. Haar zoontje weegt 1,8 kilogram en maakt het goed. In overleg met de nabestaanden worden haar organen afgestaan.

Het is overigens niet de eerste keer dat een vrouw die dood is, is bevallen. In de VS is in 1993 een kind geboren nadat de moeder al ruim honderd dagen was overleden.

Kabinet opgelucht richting Kerstmis

Na een roerige week waarin een kabinetscrisis om een zorgpolis werd afgewend begon het kabinet vrijdag welgemoed aan de laatste ministerraad van dit jaar. De ministers zeiden opgelucht het kerstreces in te gaan, dat zaterdag begint. Bijna allemaal zeiden ze steeds het vertrouwen te hebben gehad dat het kabinet het uiteindelijk zou redden. "We kunnen wel tegen een stootje", aldus minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD).

Minister van Sociale Zaken r Lodewijk Asscher (PvdA) zei dat de verhoudingen binnen het kabinet nog steeds goed zijn en dat je dat juist merkt als je samen 'goed door een lastig probleem komt'. Dat moest ook wel om te voorkomen dat de problemen 'nog groter zouden worden'. "Je kunt het niet maken het landsbelang uit het oog te verliezen."

Unilever staakt mayonaisegevecht

Unilever ziet af van een rechtszaak tegen de Amerikaanse voedingsmiddelenfabrikant Hampton Creek. Die werd vorige maand nog door Unilever aangeklaagd, omdat het bedrijf consumenten zou misleiden door zijn eiervrije product Just Mayo als mayonaise te verkopen.

De voedingsmiddelengigant wees daarbij op Amerikaanse regels, die stellen dat een saus alleen mayonaise mag worden genoemd als er eieren in zijn verwerkt. Door Just Mayo als een gezondere en meer duurzame variant mayonaise in de markt te zetten, zou Hampton Creek de verkoop van het Unilever-merk Hellmans schaden.

Unilever liet vrijdag echter weten dat het Hampton Creek de mogelijkheid wil bieden zelf zijn labels aan te passen, in overleg met de branche en toezichthouders. Het Brits-Nederlandse bedrijf zei daarbij het streven van Hampton Creek naar 'een duurzamere wereld' te delen.

Kinderbijslag Turkije en Egypte mag verlaagd worden

Nederland mag de kinderbijslag voor kinderen die in Marokko wonen, niet verlagen. Voor kinderen in Turkije en Egypte mag dat wel. Dat blijkt uit een uitspraak die de Centrale Raad van Beroep een week geleden deed, maar nu pas heeft gepubliceerd.

Volgens de raad, de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, is verlaging in het geval van Marokko in strijd met het internationale recht. De uitspraak komt overeen met een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

In 2013 verlaagde de Sociale Verzekeringsbank de kinderbijslag voor Turkije en Marokko met veertig procent en voor Egypte met zestig procent. Nederland wil de export van kinderbijslag naar landen buiten de EU helemaal staken.

Vuurwerkuitspraak stelt Hilversum teleur

Hilversum noemt het 'heel teleurstellend' dat de rechter het vuurwerkverbod voor het centrum van de plaats vrijdag heeft geschrapt. De gemeente probeert een dergelijk verbod voor volgend jaar opnieuw, aldus burgemeester Pieter Broertjes.

De jurist van de gemeente heeft tegen de vuurwerkhandelaren gezegd dat er te weinig tijd is om een procedurele fout in het eerdere besluit nog te herstellen voor 31 december. De vuurwerkhandelaren daagden de gemeente met succes voor de rechter vanwege het verbod.

De gemeenteraad moet bijeenkomen om een wijziging in de algemene plaatselijke verordening (apv) te bekrachtigen. Aangezien vrijdag de kerstvakantie begint, gaat het niet meer lukken om de Hilversumse raad nog in vergadering te roepen. Broertjes vindt het 'heel teleurstellend dat de expliciete inhoudelijke keuze van het voltallige gemeentebestuur op deze wijze van tafel is geveegd'.

Broertjes liep dit jaar voorop in de actie van gemeenten tegen de overlast en schade die het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling veroorzaakt. Hij wil het liefst dat het in heel Hilversum binnen een aantal jaren verboden is om vuurwerk af te steken. Daarvoor in de plaats komt dan een groot, gemeentelijk vuurwerk direct na het middernachtelijk uur op nieuwjaarsdag.

Brief aan Sharon Dijksma

Maandag was er een discussie bij Pauw over het plan om vanaf september volgend jaar alle wilde dieren het circus uit te hebben. Een robotvrouw van de vereniging Wilde Dieren de Tent uit was in debat met onder andere Natascha Freiwald, een spreekstalmeester die in haar circus de olifant Buba laat optreden. Buba is een van de weinige 'wilde' dieren die door de maatregel wordt getroffen. In totaal zijn het er 119.

Rechter schrapt vuurwerkverbod Hilversum

Het vuurwerkverbod in een deel van Hilversum geldt de komende jaarwisseling in elk geval niet. De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag een streep door het verbod gezet omdat het college van burgemeester en wethouders niet bevoegd is zo'n besluit te nemen.

Volgens de rechter is een vuurwerkverbod een zaak van openbare orde. De handhaving daarvan komt eenduidig toe aan de burgemeester en niet aan het complete college. Het college kon dus geen vuurwerkverbod instellen.

Eredivisie: Preview speelronde 17

Dit weekend staat in de Eredivisie de zeventiende speelronde op het programma. Daarmee komt de vaderlandse competitie precies op de helft en is het ook een mooi moment om na het weekend maar te beginnen aan de winterstop. Hieronder volgt de preview van de laatste negen Eredivisiewedstrijden van 2014.

Op vrijdag staat de wedstrijd tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag op het programma. Bij het duel tussen de nummers negen en zestien zou je niet direct verwachten dat de meest scorende spelers van de Eredivisie op het veld zullen staan. Toch zijn Uth (Heerenveen) en Kramer (ADO) met elf doelpunten de verrassende topschutters van de competitie. 

Uth (r) is samen met Kramer van ADO Den Haag topscorer van de Eredivisie (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Een dag later staat de 'winterkampioen' PSV op het veld. Zij treffen in eigen huis Go Ahead Eagles, dat bij 30 bezoekjes in Eindhoven slechts vier keer wisten te winnen. PSV zelf deed dit 21 keer. Verder moet de verrassende nummer drie PEC Zwolle op bezoek bij sc Cambuur. Het is pas voor de tweede keer dat dit duel gespeeld wordt in de Eredivisie. Vorig seizoen won Cambuur het eerste treffen met 3-1. Verder treft hekkensluiter FC Dordrecht in eigen huis FC Groningen en AZ krijgt FC Utrecht op bezoek.

Op zondag gaat Excelsior proberen voor de tweede keer in de historie van Ajax te winnen in eigen huis. Dit gebeurde vooralsnog alleen in 2007 toen de Kralingers met 2-1 wisten te winnen. Het zal nog makkelijk worden voor Excelsior, dat al zes duels zonder winst is, terwijl Ajax al twaalf wedstrijden ongeslagen is in de competitie. Donderdag boekte Excelsior nog een 6-0 zege op NAC Breda in de beker, terwijl Ajax juist met 0-4 verloor tegen Vitesse. Diezelfde dag probeert Heracles Almelo zijn goede reeks (tien punten uit laatste vier duels) voort te zetten. Ze moeten dit doen bij Vitesse, dat thuis nog niet verloor dit seizoen, echter eindigde zes van de acht duels wel in een gelijkspel.

Verder staan op zondag ook de wedstrijden tussen FC Twente en Willem II en NAC Breda en Feyenoord op het programma. Feyenoord zal na de late nederlaag tegen PSV van afgelopen woensdag (4-3) willen proberen het jaar nog positief af te sluiten. NAC zou de ideale opponent daarvoor kunnen zijn, want de Brabanders verloren vijf van de laatste zes duels. Echter; de afgelopen twee seizoenen eindigde de wedstrijd in Breda telkens in een gelijkspel. 

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
19 dec om 20.00 uur sc Heerenveen - ADO Den Haag FOX Sports 1
19 dec om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
19 dec om 22.05 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
20 dec om 18.30 uur sc Cambuur - PEC Zwolle FOX Sports 1
20 dec om 19.45 uur PSV - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
20 dec om 19.45 uur FC Dordrecht - FC Groningen FOX Sports 5
20 dec om 20.45 uur AZ - FC Utrecht FOX Sports 1
20 dec om 22.35 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 dec om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
21 dec om 12.30 uur Vitesse - Heracles Almelo FOX Sports 1
21 dec om 14.30 uur NAC Breda - Feyenoord FOX Sports 1
21 dec om 14.30 uur Excelsior - Ajax FOX Sports 3
21 dec om 16.45 uur FC Twente - Willem II FOX Sports 1
21 dec om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 dec om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Voetbalsters stijgen naar elfde plek op FIFA-lijst

De Nederlandse voetbalsters hebben een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst van de FIFA. De equipe van bondscoach Roger Reijners klom van de vijftiende naar de elfde plek op de ranking en heeft de top tien binnen handbereik. Oranje dankt de stijging onder meer aan de plaatsing voor het WK van volgend jaar in Canada. Op weg naar kwalificatie won de ploeg van landen als Noorwegen, Schotland en Italië.

Duitsland sluit 2014 af als aanvoerder van de wereldranglijst, net als bij de mannen. Het land passeerde de Verenigde Staten, die nu tweede staan. Frankrijk is de mondiale nummer drie.

Canada, een van de tegenstanders van Nederland op het WK, staat negende. De andere opponenten China en Nieuw-Zeeland staan dertiende en achttiende.

NOC*NSF denkt aan binnenhalen Europese Spelen

Sportkoepel NOC*NSF gaat serieus onderzoeken of het mogelijk is om de Europese Spelen van 2019 naar Nederland te halen. Dat vierjaarlijks evenement wordt in 2015 voor het eerst gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het Europees olympisch comité EOC heeft al enthousiast gereageerd op de gepresenteerde aanpak, meldde NOC*NSF vrijdag.

Volgens de sportkoepel is met de organisatie van het evenement zo'n honderd miljoen euro gemoeid. NOC*NSF betrekt het ministerie van Sport, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en alle geïnteresseerde steden, gemeenten, provincies en andere partijen in Nederland bij het onderzoek. De bedoeling is dat vooral gebruik wordt gemaakt van bestaande accommodaties.

Bij de eerste editie in Baku staan twintig sporten op het programma, waaronder enkele niet-olympische.

Minder scholen zwak

Het aantal zwakke of zeer zwakke scholen in het voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs is afgelopen schooljaar opnieuw gedaald. Het aantal basisscholen dat niet aan de minimumeisen voldoet is gelijk gebleven. Dat meldt de Inspectie van het Onderwijs vrijdag. Het overgrote deel van de scholen krijgt wel een voldoende.

In het voortgezet onderwijs voldeed 92,7 procent van de scholen op 1 september van dit jaar aan de minimumeisen. Een jaar eerder was dat nog 89,9 procent. In het voortgezet speciaal onderwijs was 95,3 procent voldoende, tegenover 91 procent in 2013.

In het basisonderwijs bleef het aantal scholen met een voldoende gelijk op 97,8 procent.

Criminaliteit verder gedaald in regio Rotterdam

De criminaliteitscijfers in Rotterdam en de regio Rotterdam-Dordrecht zijn dit jaar verder gedaald. Het aantal geregistreerde misdrijven daalde van 130.298 in 2012 tot 116.697. Ondertussen werden wel meer verdachten aangehouden: 38.855, terwijl er vorig jaar 38.500 werden opgepakt. Dat heeft de Rotterdamse politiechef Frank Paauw vrijdag bekendgemaakt.

Op alle terreinen is een daling zichtbaar. Er werden minder woninginbraken gepleegd: 7767, tegen 9107 twee jaar geleden. Het aantal overvallen daalde naar 255. Het waren er twee jaar geleden nog 390. Het aantal straatroven verminderde zelfs 'spectaculair', stelde Paauw, van 1752 in 2012 naar 970 dit jaar.

Extra geld nodig voor ambities haven Moerdijk

Voor de uitbreiding van de haven Moerdijk is extra kapitaal nodig. Er wordt daarom ruimte gemaakt voor een nieuwe aandeelhouder. Het Havenbedrijf Rotterdam is de belangrijkste kandidaat. Dat staat in een voorstel van de twee huidige eigenaren van het Havenschap Moerdijk, de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant.

Voor de groei van de haven is globaal honderd miljoen euro aan investeringen nodig. Bovendien zijn er miljoenen nodig voor maatregelen om het dorp Moerdijk leefbaar te houden en de regeling die is getroffen om huiseigenaren in Moerdijk te helpen.

Woningbouw Rotterdam in de lift

De huizenbouw in Rotterdam neemt weer toe. In 2014 werd gestart met de bouw van 1228 woningen, een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van 2013. Toen werden 1010 huizen gebouwd. Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag laten weten.

De stijging is te verklaren door een opleving van de koopwoningmarkt, waarbij niet alleen meer woningen worden verkocht, maar deze vaak ook korter te koop staan. Daarnaast investeren meer beleggers in het middensegment van de huurmarkt, met huren tussen de 680 en 900 euro. Ook komt de verbouwing van oude kantoorpanden naar woningen in Rotterdam op stoom.

In vrijwel elke wijk worden nieuwe huizen gebouwd, maar uitschieters zijn Feijenoord, Charlois en Kralingen-Crooswijk. Daar verrijst driekwart van de 1228 nieuwe woningen.

Verzekeraar moet dure medicijnen betalen

Een 11-jarig meisje met een zeer ernstige zeldzame en pijnlijke ziekte krijgt dure geneesmiddelen toch vergoed. Haar zorgverzekeraar VGZ weigerde de medicijnen te vergoeden omdat ze niet in het basispakket zaten, maar de Hoge Raad heeft vrijdag beslist dat de verzekeraar de kosten toch op zich moet nemen. "In uitzonderlijke gevallen bestaat bij een zorgverzekering aanspraak op vergoeding van zorg die geen deel uitmaakt van het wettelijk verzekerd pakket", zo is beslist.

Omdat de doorgaans gebruikte geneesmiddelen niet bij haar werkten, had de arts een geneesmiddel voorgeschreven dat bij volwassenen goed werkt, maar niet voor kinderen in het basispakket was opgenomen. De kosten zijn ongeveer anderhalve ton tot het meisje 18 jaar is. Het meisje heeft systemische sclerose, een zeldzame auto-immuunaandoening.

'Sony-hack met wachtwoord systeembeheerder'

De hackers die eind november in het computersysteem van filmproducent Sony hebben ingebroken, hebben daarvoor het wachtwoord van een systeembeheerder gebruikt. Dat zeiden Amerikaanse onderzoekers die zich bezighouden met de inbraak vrijdag tegen nieuwszender CNN. De onderzoekers denken niet dat de hackers hulp hebben gekregen van medewerkers van Sony.

Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten lieten donderdag weten dat het waarschijnlijk is dat Noord-Korea de computers heeft gehackt. Het stalinistische land zou het op Sony hebben gemunt vanwege de omstreden film The Interview, over een moordcomplot tegen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De hackers hebben gevoelige informatie en films gestolen en gepubliceerd. Sony besloot woensdag af te zien van de geplande première van The Interview. Donderdag werd bekend dat de producent de film helemaal niet uitbrengt. Hackers hadden dreigingen geuit tegen bioscopen die de film zouden vertonen.

Rondo verruilt Celtics voor Mavericks

Basketballer Rajon Rondo maakt de overstap van de Boston Celtics naar de Dallas Mavericks. De guard, een van de sterspelers van de Celtics, wordt samen met center Dwight Powell geruild voor drie andere spelers en twee nog te kiezen spelers.

Rondo was een van de dragende spelers tijdens het succesvolle seizoen 2007-2008 van de Celtics, toen de ploeg het kampioenschap won. In 2011-2012 en 2012-2013 kwam hij gemiddeld tot de meeste assists in de NBA. Bij de Mavericks wordt de 28-jarige viervoudig All Star ploeggenoot van spelers als Chandler Parsons, Monta Ellis en Dirk Nowitzki.

Luiten weer golfer van het jaar

Joost Luiten is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot beste golfer van het jaar. De Bleiswijker ontving donderdag op het jaarlijkse gala van de Nederlandse golffederatie in Noordwijk de bijbehorende Golf Award. Bij de vrouwen viel de eer ten deel aan Dewi-Claire Schreefel.

Luiten won dit jaar het Wales Open, verdiende bij elkaar ruim 1,8 miljoen euro prijzengeld en nestelde zich in de top dertig van de wereld. "Het blijft een grote eer om deze prijs te mogen ontvangen. Ik heb dit jaar weer een mooie ontwikkeling doorgemaakt, met vele sportieve hoogtepunten en diverse leermomenten", reageerde Luiten.

Schreefel schreef dit jaar haar eerste toernooi op de Ladies European Tour op haar naam: het Helsingborg Open in Zweden. Op de Amerikaanse tour bleef groot succes uit, hoewel ze opzien baarde met een zeer lucratieve hole-in-one op een toernooi in San Francisco. Ze ving honderdduizend dollar voor die ace. "Eigenlijk ben ik elk jaar, sinds ik professional werd, beter geworden. Dit jaar had ik meer dan ooit het gevoel dat het zou kunnen gaan gebeuren."

Vertraging op Schiphol door harde wind

Het vliegverkeer op Schiphol heeft vrijdagochtend last van de harde wind. Daardoor kan de helft minder toestellen landen dan normaal, liet een woordvoerder weten. Het vertrekkende verkeer ondervindt hierdoor ook vertraging, die kan oplopen tot drie kwartier.

Hoewel de voorspellingen aangeven dat het weer ieder moment verbetert, zal de hinder nog wel enige tijd merkbaar zijn. Het is dit weekend drukker dan normaal op de luchthaven vanwege het begin van de kerstvakantie. Schiphol verwacht dat zo'n 430 duizend mensen aankomen, overstappen of vertrekken. Dat zijn er tienduizend meer dan vorig jaar, zei de woordvoerder. Hij verwacht echter niet dat de vertraging tot grote problemen leidt op deze drukke dag.

Boeren protesteren tegen handelsverdrag

Honderden boeren en vakbondsleden demonstreren vrijdag in Brussel tegen de onderhandelingen over een trans-Atlantisch handelsverdrag. Ze vrezen dat het handelsverdrag boeren in de kou laat staan, terwijl grote multinationals er juist van profiteren. De boeren stichtten brandjes en staken vuurwerk af.

Vakbondsleden, milieuactivisten en boeren zijn fel gekant tegen een handelsverdrag met de Verenigde Staten. Ze vrezen dat de regels voor milieubescherming eronder lijden en dat de subsidies voor de landbouw verder dalen, terwijl de boeren nu al moeite hebben het hoofd boven water te houden.

De gesprekken over het handelsverdrag TTIP vorderen maar traag. Beide partijen proberen al een jaar overeenstemming te bereiken over allerlei onderwerpen, van de financiële sector tot regels over voedselveiligheid.

Hof Zuid-Korea gelast opheffing politieke partij

Het Zuid-Koreaanse constitutionele hof heeft vrijdag de opheffing gelast van een kleine linkse partij, die ervan wordt beschuldigd er Noord-Koreaanse zienswijzen op na te houden. Critici zijn niet gelukkig met de beslissing van het hof, omdat daarmee de vrijheid van meningsuiting in het geding komt. Het verzoek om de partij te ontbinden kwam van het Zuid-Koreaanse ministerie van justitie, dat aanvoerde dat de partij een socialistisch systeem naar Noord-Koreaans model voorstaat en daarmee de liberale democratie van Zuid-Korea in gevaar brengt.

Enkele belangrijke leden van de partij, de Verenigde Progressieve Partij, zouden plannen hebben gesmeed voor een revolutie in een poging de Zuid-Koreaanse regering omver te werpen als het tot oorlog zou komen op het Koreaanse schiereiland.

De Verenigde Progressieve Partij werd in 2011 opgericht na een fusie van enkele kleinere progressieve groepen. De partij telt vijf parlementsleden, maar die raken na de beslissing van het constitutionele hof hun zetel kwijt. De partijleden zeggen geen Noord-Koreaanse samenleving na te streven, maar slechts meer in te willen zetten op verzoening met Pyongyang. Ze beschuldigen de geheime dienst van Zuid-Korea ervan de verhalen over een revolutie te hebben verzonnen om zo de aandacht af te leiden van een schandaal, waarbij agenten van de dienst in 2012 op illegale wijze president Park Geun-hye aan de macht probeerden te helpen. Zeven partijleden zitten celstraffen uit tot negen jaar, voor het aanzetten tot een revolutie of het overtreden van de veiligheidswet in het land.

Het is de eerste keer dat het hof, dat in 1988 werd opgericht om de grondrechten te beschermen, een politieke partij heeft verboden. Critici menen dat de vrijheid van meningsuiting wordt ingeperkt en de bittere politieke strijd tussen links en rechts alleen maar verergert. "Het verbod van de VPP doet vragen rijzen over de toewijding van de autoriteiten aan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering", aldus Roseann Rife van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. "Zorgen over de veiligheid moeten nooit worden gebruikt als excuus om mensen het recht te ontzeggen op een andere politieke zienswijze."

'Ondergronds' tweelingzusje mug steekt meest

Een tweelingzus van de bekende huissteekmug zorgt in huis voor de meeste overlast. Ongeveer zeventig procent van de muggenbulten wordt veroorzaakt door deze variant, waarvan tot vorig jaar werd aangenomen dat zij alleen ondergronds voorkwam.

Dat staat in een onderzoek van muggendeskundigen van de universiteit van Wageningen, dat vrijdag op de Nederlandse Entomologendag wordt gepresenteerd. De onderzoekers hebben 581 platgeslagen muggen onderzocht die in de eerste weken van september zijn opgestuurd. Ook analyseerden zij bijna duizend waarnemingen.

Scherpe kritiek op schrappen The Interview

Vooraanstaande Amerikanen hebben fel gereageerd op de beslissing van Sony Pictures om de film The Interview niet uit te brengen. De film over een moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal ook niet te zien zijn via dvd of video-on-demand, besloot Sony woensdag na anonieme bedreigingen. Eerder was het bedrijf al doelwit van een grootschalige hack, mogelijk door Pyongyang zelf.

Volgens acteur Rob Lowe (The West Wing) is Sony met de beslissing gecapituleerd voor druk van Noord-Korea. "Wow. Het zijn niet de hackers die gewonnen hebben, het zijn de terroristen en vrijwel zeker de Noord-Koreaanse dictatuur, dit was een oorlogsdaad'', twitterde Lowe. "Sony heeft absoluut geen lef of ballen. Ze hadden de film nooit moeten terugtrekken", stelde zakenman Donald Trump in een video op Facebook. Actrice Mia Farrow houdt het kort: "Verdomme. De slechteriken hebben gewonnen.''

Talkshowgastheer Jimmy Kimmel noemt de beslissing "een on-Amerikaanse daad van lafheid die waarde geeft aan terreurdaden en een angstwekkend precedent schept", citeert de Britse krant The Daily Telegraph. Ook regisseur Judd Apatow vreest dat het hek nu van de dam is. "Trekken ze nu elke film terug die een anonieme bedreiging ontvangt?''

Voormalig veiligheidsadviseur Fran Townsend stelt dat Sony meer ruggengraat had moeten tonen."Als je een pestkop tegenkomt moet je niet buigen, maar hem een klap op zijn neus geven.''


Scherpe kritiek op schrappen The Interview (Foto: Novum)

Japan houdt voorlopig vast aan Aguirre

Javier Aguirre blijft voorlopig aan als bondscoach van Japan. De Mexicaan geldt als verdacht in een matchfixingzaak in Spanje, maar ontkent iets fout te hebben gedaan. De Japanse bond ziet nog geen reden om de ervaren trainer te ontslaan. Wel volgt de bond de zaak op de voet.

"Het kan nog alle kanten op", zei een woordvoerder. "Op dit moment is Aguirre wat ons betreft de baas bij de Azië Cup." Dat continentale kampioenschap wordt volgende maand in Australië gehouden.

Het Openbaar Ministerie in Spanje onderzoekt het duel tussen Levante en Real Zaragoza in het seizoen 2010-2011. Zaragoza, destijds gecoacht door Aguirre, won en ontliep degradatie. De club heeft Levante naar verluidt 965 duizend euro gegeven om te verliezen.

Southampton legt jonge verdediger vast

Trainer Ronald Koeman kan ook de komende jaren een beroep blijven doen op Matt Targett. De 19-jarige linksback heeft zijn contract bij Southampton verlengd tot medio 2019. Dat heeft de club vrijdag bekendgemaakt. Koeman liet de jongeling, die al sinds zijn achtste voor Southampton speelt, eerder dit seizoen debuteren in de competitie en gaf hem ook speeltijd in de League Cup.

Bij Southampton hoopt Targett in de voetsporen te treden van spelers als Gareth Bale, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain en Adam Lallana. Zij doorliepen allemaal eveneens de jeugdopleiding van Southampton en maakten vervolgens de overstap naar een topclub.

Obama noemt Boyhood als favoriete film 2014

Boyhood is Barack Obama's favoriete film van het jaar. Dat vertelt de Amerikaanse president in een interview met tijdschrift People.

"Boyhood was een geweldige film. Dat is denk ik mijn favoriete film van het jaar", vertelt de president als hij terugkijkt op het jaar. Behalve films bieden ook boeken Obama ontspanning. "Ik zit nu midden in een mooi boek dat pas is uitgekomen. Redeployment van Phil Clay. Hij is een Irak-veteraan die een serie korte verhalen geschreven heeft. Erg sterk."

De president blijft op de hoogte van de hypes op internet via zijn dochters, de 16-jarige Malia en de 13-jarige Sasha. "Mijn favoriete video aller tijden is denk ik BatDad", zegt Obama over de videoserie waarin een vader zijn kinderen toesnauwt als Batman. "Wie BatDad ook mag zijn, man, ik vond je echt geweldig."


Obama noemt Boyhood als favoriete film 2014 (Foto: Novum)

'Thriller Noord-Korea met Steve Carell geschrapt'

De schrik zit er goed in onder de filmmakers in Hollywood na de terreurdreiging rond de komst van The Interview. Filmmaatschappij New Regency heeft de plannen voor een thriller die zich in Noord-Korea afspeelt, geschrapt.

In oktober was de filmmaatschappij begonnen met het ontwikkelen van de film die Noord-Korea als decor heeft voor een thriller. Gore Verbinski zou de film regisseren en Steve Carell zou de hoofdrol gaan spelen.

"Vanwege de situatie bij Sony, wil Fox de film niet meer distribueren", meldt Verbinski. "Omdat er geen distributeur is, is New Regency gedwongen de productie stop te zetten." De regisseur betreurt het dat uitgerekend deze film de dupe is van de huidige angst voor aanslagen. "Het is ironisch dat angst de mogelijkheid wegneemt om verhalen te vertellen die gaan over het overwinnen van angst."

New Regency werkt inmiddels aan andere films met Verbinski aan het roer. De komende tijd zal gefocust worden op onder meer de film A Cure For Wellness, een horrorfilm.

Carell reageerde op Twitter teleurgesteld op de terugtrekking van de Seth Rogen-komedie The Interview. "Een verdrietige dag voor creativiteit. Angst eet de ziel."

Thunder onderuit na blessure Durant

De zegeserie van Oklahoma City Thunder in de NBA is ten einde. De basketbalformatie ging donderdagavond na zeven overwinningen op rij onderuit bij de Golden State Warriors: 114-109. Thunder raakte ook nog eens sterspeler Kevin Durant kwijt, die zijn enkel blesseerde. Durant, die begin december zijn rentree maakte na een voetbreuk, was tot die tijd goed op dreef met dertig punten.

Bij de Warriors, die een vroege achterstand van zeventien punten wisten weg te werken, was een glansrol weggelegd voor Stephen Curry. Hij kwam tot liefst 34 punten, negen assists en zeven rebounds. De Milwaukee Bucks wisten in Sacramento de Kings te verrassen door met 108-107 te winnen. De New Orleans Pelicans pakten een 99-90 zege op bezoek bij de Houston Rockets, terwijl de Chicago Bulls met 103-97 te sterk waren voor de New York Knicks.

Catcher Zarraga naar Los Angeles Dodgers

Honkbalinternational Shawn Zarraga vervolgt zijn carrière bij Los Angeles Dodgers, een team uit de Amerikaanse Major League Baseball. Dat meldt de Nederlandse honkbalsite donderdag. De 25-jarige catcher uit Aruba, dit jaar Europees kampioen met het Nederlands team, komt over van de Milwaukee Brewers.

In ruil voor de Nederlandse international sturen de Dodgers twee spelers - Matt Long en Jarret Martin - naar Milwaukee. Zarraga wordt bij Los Angeles Dodgers teamgenoot van pitcher Kenley Jansen, een vaste waarde in de hoofdmacht. Zarraga zal bij zijn nieuwe team uitkomen in de Minor League.

Veel meer gemeenten onder toezicht in 2015

Komend jaar staan zestien gemeenten onder preventief financieel toezicht van de provincies. Dat zijn er zeven meer dan in 2014. Dat meldt Binnenlands Bestuur vrijdag.

Zeeland heeft straks drie gemeenten onder curatele staan en is daarmee de provincie die de lijst aanvoert. Het gaat om Middelburg, Vlissingen en Kapelle. Zeeland heeft jarenlang niet een noodlijdende gemeente gehad. Drenthe, Flevoland en Limburg zijn de enige provincies waar alle gemeenten hun financiën op orde hebben.

Het verscherpte toezicht houdt in dat een gemeente geen nieuwe financiële verplichtingen mag aangaan zonder toestemming van de provincie.

Pakistan wil geen borgtocht Mumbai-aanvaller

De Pakistaanse regering wil proberen de borgtocht van de hoofdverdachte van de terreuraanval in het Indiase Mumbai in 2008 in te trekken. Dat heeft een Pakistaanse aanklager vrijdag gezegd. De rechter in Rawalpindi oordeelde donderdag dat er onvoldoende bewijs is om Zaki-ur-Rahman Lakhvi nog langer vast te houden.

Speciaal aanklager Abu Zar Peerzada gaat het Pakistaanse hooggerechtshof verzoeken de vrijlating op borgtocht in te trekken. Lakhvi is nog niet vrijgelaten uit de gevangenis.

Bij de aanval in 2008 kwamen 166 mensen om het leven. De aanval werd toegeschreven aan de Pakistaanse militante groep Lashkar-e-Taiba. Pakistan vervolgt zeven verdachten wegens betrokkenheid bij de aanval, maar hun rechtszaak is nog nauwelijks opgeschoten.

India verwijt Pakistan dat het onvoldoende optreedt tegen de militanten die voor de aanval verantwoordelijk worden gehouden. Indiase functionarissen hebben de invrijheidstelling van Lakhvi meteen veroordeeld.

PostNL moet post van concurrenten bezorgen

PostNL moet regionale vervoerders van zakelijke post toegang blijven geven tot zijn netwerk van aanleverpunten, sorteercentra en bezorgers. Dat stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag op basis van een eigen analyse van de postmarkt.

PostNL mag daarbij van de toezichthouder geen verschil maken tussen de post van eigen klanten en die van concurrenten. Regionale postvervoerders zijn volgens de ACM belangrijk, omdat zij er als concurrent van marktleider PostNL voor zorgen dat bedrijven kunnen profiteren van een betere service, tegen lagere kosten. De kleinere bedrijven zijn voor bezorging buiten hun regio echter afhankelijk van het netwerk van PostNL.

"Sandd en regionale postvervoerders zijn een alternatief voor PostNL", aldus de ACM. "Maar regionale postvervoerders zijn wel afhankelijk van PostNL om hun zakelijke klanten te kunnen bedienen. Alleen PostNL heeft een landelijk dekkend netwerk waarmee elke dag post bezorgd kan worden."

George Clooney neemt het op voor Sony

George Clooney heeft het in een interview met filmsite Deadline opgenomen voor Sony. Het bedrijf krijgt veel kritiek na het terugtrekken van de film The Interview nadat hackers dreigden met een aanslag.

Studio Sony besloot woensdagavond The Interview niet meer uit te brengen in de Verenigde Staten en Europa na dreigementen van hackers dat zij een aanslag beramen op een theater dat de film zou tonen. De komedie, met in de hoofdrollen Seth Rogen en James Franco, vertelt over twee journalisten die door de CIA worden ingehuurd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. De CIA zou sterke aanwijzingen hebben dat Noord-Korea achter de hackersgroep zit.

Clooney zegt in het interview de gang van zaken te betreuren. "Het komt erop neer dat een ander land bepaalt welke films in onze bioscopen draaien. Maar het gaat veel verder dan dat. Wat als een nieuwszender een verhaal maakt en een land of een bedrijf zegt dat het ze niet bevalt?"

Als het specifiek over Sony gaat, zegt Clooney dat hij vindt dat ze min of meer door de bioscopen tot deze beslissing zijn gedwongen. "Sony heeft de film niet teruggetrokken omdat ze bang zijn. Ze hebben de film teruggetrokken omdat de bioscopen hem niet gingen draaien. En de bioscopen wilden de film niet draaien omdat hun advocaten zeiden dat als er doden zouden vallen tijdens een aanslag in hun zaal, dat zij verantwoordelijk zijn."

'Apple buit werknemers China nog altijd uit'

Medewerkers van Apple-fabrieken in China werken nog altijd onder slechte werkomstandigheden. Werkweken van zestig uur zijn geen uitzondering en die zorgen er zelfs voor dat uitgeputte werknemers tijdens hun twaalf uur durende diensten in slaap vallen. Dat stelde de Britse omroep BBC na een onderzoek bij de werkmaatschappijen.

Undercoverjournalisten van de omroep gingen aan het werk bij de Pegatronfabrieken in China. Ze ontdekten onder meer dat de regels met betrekking tot leeftijd, werkoverleggen en slaapzalen stelselmatig werden geschonden. Ook voldeden ID-kaarten van werknemers niet aan de standaard die daarvoor geldt.

In 2010 kwam er wereldwijd kritiek op Apple nadat bekend werd dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers.

Vergulde bh voor Humberto Tan

Humberto Tan is donderdagavond verrast door de meidenband Adam. Tijdens de uitzending van RTL Late Night reikten de drie vrouwen een vergulde bh uit aan Tan die duidelijk van niks wist.

"Jij bewijst steeds dat er veel interessante vrouwen zijn en die nodig je uit in je programma", aldus een van de bandleden. "Dat vinden we top en daarom willen we je dit aanbieden." Humberto was duidelijk verrast en blij met de prijs.

In de uitzending van Late Night zat donderdag onder andere Linda de Mol aan tafel. De presentatrice sprak over haar Linda Foundation, maar ook over de lastige periode die de familie De Mol achter de rug heeft waarin ze te maken hadden met een afperser. Linda vertelde dat ze ontzettend trots is op haar twee kinderen. "Ze hebben bewezen dat ze hele sterke persoonlijkheden zijn. Ze zijn bijna als volwassenen met de situatie omgegaan. Ik ben heel erg trots op ze."

BREAKING: qltel deelt mening Danny over kabinet

Na een korte post van überFOK!baas Danny over het door het kabinet voorgenomen idee om bij wederom afgewezen zorgbesluit dit er alsnog via een smerige, gore, ondemocratische wijze doorheen te rammen, gebeurde iets dat niemand kon zien aankomen. FOK!ker qltel deelde Danny's mening, iets dat welhaast een unicum genoemd mag worden.

"De huidige regering heeft op alle fronten schijt aan het volk, aan rechten van het volk, aan burgerrechten en aan de democratie zoals we die kennen. En dan bedoel ik dus dat ze er nog veel méér schijt aan hebben dan de andere partijen. Echt compleet totalitair tuig dat daar zit momenteel." aldus de OpperGoeroe.

Hierop volgde de nu-al-legendarische reactie van qltel; "Na het voorstel van de AMvB ben ik het nog met je eens ook."

FOK! heeft inmiddels een persbericht de deur uitgedaan en verwacht dat landelijke media dit vrij snel zullen oppikken.

'Twee dagen bewusteloos na drogeren door Cosby'

Een vrouw claimt twee dagen bewusteloos te zijn geweest nadat Bill Cosby haar had gedrogeerd. Dat vertelt ze in een uitzending van Dr. Phil.

De lijst van vermeende slachtoffers van Bill Cosby blijft maar groeien. In een nieuwe uitzending van Dr. Phil die vrijdag wordt uitgezonden, treedt een vrouw die zich Lisa noemt naar buiten met haar verhaal. Ze vertelt dat ze als aspirerend model in 1988 een ontmoeting had met de komiek en het bewustzijn verloor nadat ze drankjes van hem kreeg.

Ze werd pas na twee dagen wakker. "Ik kon me alleen nog herinneren dat hij met zijn hand over mijn hoofd wreef", vertelt Lisa. Ze heeft geen idee of Cosby haar ook seksueel misbruikt heeft. "Hij had een shotje meegenomen, het was bruin. Ik zei dat ik niet drink, maar hij zei dat het me zou ontspannen."

Lisa voegt zich bij een gezelschap van inmiddels meer dan 25 vrouwen die naar buiten zijn gekomen met soortgelijke verhalen over Bill Cosby. Verspreid over tientallen jaren zou de komiek de vrouwen hebben gedrogeerd en seksueel hebben misbruikt.

Nieuwe stap naar verkoop ABN AMRO

Een nieuwe stap richting de verkoop door de Staat van ABN AMRO, verzekeraar ASR en SNS Reaal. NLFI, de stichting die namens de Staat de aandelen beheert in de genationaliseerde banken en verzekeraars, zoekt gespecialiseerde hulp van zakenbanken in de voorbereiding naar een mogelijke beursgang of verkoop.

NLFI opende vrijdag met een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times een aanbesteding waarin zaken- en investeringsbanken worden uitgenodigd in te schrijven. NLFI wil meerdere partijen op een shortlist hebben, zodat als de politiek een definitief besluit heeft genomen over een beursgang of verkoop, er snel gehandeld kan worden.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) meldde vorige week dat binnen een paar maanden duidelijk moet zijn of ABN AMRO naar de beurs gaat of niet. ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor 16,8 miljard euro genationaliseerd. In de jaren erna werd er nog bijna vijf miljard in de bank gestoken, waardoor de teller op 21,7 miljard kwam. Volgens andere berekeningen liep de teller op tot 28 miljard euro, inclusief kosten voor onder meer voor verzekeraar ASR.

Het kabinet nam vorig jaar augustus het principebesluit ABN AMRO op enig moment weer naar de beurs te brengen. Dijsselbloem zei eind vorig jaar dat hij er geen haast mee heeft en dat de markt er klaar voor moet zijn. Hij wacht een advies van NLFI over een beursgang van ABN af.

NLFI zal Dijsselbloem volgend jaar ook adviseren over hoe hij SNS Bank en verzekeraar ASR weer van de hand kan doen. Die adviezen worden verwacht nadat meer duidelijk is over het verloop van het verkoopproces van Vivat, het voormalige Reaal.

Duivesteijn: eigen ziekte reden tegenstem

Adri Duivesteijn heeft tegen de nieuwe zorgwet gestemd vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. De PvdA-senator zegt dat in een interview met de Volkskrant.

Duivesteijn is al een tijd ernstig ziek. Hij kreeg bij het ene ziekenhuis te horen dat hij was uitbehandeld, maar kon in een ander ziekenhuis toch verder worden behandeld. "Ik heb ervaren hoe geweldig het is dat je dan elders een specialist vindt die zegt: we gaan ervoor knokken, we leggen ons hier niet bij neer. Dat is voorbij als een eind wordt gemaakt aan de vrije artsenkeuze."

Daarnaast stemde Duivesteijn tegen omdat de PvdA zich in haar verkiezingsprogramma uit 2012 krachtig heeft uitgesproken tegen marktwerking in de zorg. "Het voorstel van het kabinet zit helemaal aan de andere kant van het programma."

Rutte weigert noodoptie zorgwet in te vullen

Premier Mark Rutte weigert te zeggen wat hij precies gaat doen, mocht ook de aangepaste zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid de eindstreep niet halen. Rutte wilde vrijdagochtend in een Kamerdebat niet meer zeggen dan dat hij dan samen met de Tweede Kamer een oplossing wil zoeken.

Eerder in het Kamerdebat hadden de fractieleiders van de regeringspartijen VVD en PvdA uitgebreid gesproken over de mogelijkheid om met een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch de doelen van de nieuwe zorgwet te halen, mocht die worden weggestemd. Maar Rutte liet het spreken daarover aan de fracties en wilde er zelf niet op ingaan. Hij zei dat hij ervan overtuigd is dat de zorgwet het nu wel gaat redden.

Oppositiepartijen zijn tegen de AMvB. Die beschouwen ze als een list om de lastige Senaat te omzeilen. Staatsrechtelijk is dat onzuiver, vindt de ChristenUnie. Zijn partij heeft principiële bezwaren, mocht het kabinet iets willen regelen via een AMvB, waar geen instemming van het parlement voor nodig is.

De oppositie in de Kamer wil een advies van de landsadvocaat over de AMvB-optie inzien. Rutte zei dat hij adviezen van de landsadvocaat niet kan openbaren als ze onderdeel van de voorbereiding van een eventueel besluit.

D66-leider Alexander Pechtold werd door die weigering extra argwanend. Het dreigement van een AMvB zit D66 "absoluut niet lekker", zei Pechtold. Hij riep Rutte aan het einde van het debat nogmaals dringend op het advies van de landsadvocaat met de Kamer te delen.

Rutte weigert noodoptie zorgwet in te vullen
Rutte weigert noodoptie zorgwet in te vullen (Foto: ANP)

Slob wil geen noodgreep bij nieuwe zorgwet

De ChristenUnie zal de nieuwe zorgwet niet steunen als het kabinet die blijft koppelen aan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Die boodschap had Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vrijdagochtend in het debat over de bezworen zorgcrisis.

De ChristenUnie steunde de zorgwet die dinsdag in de Senaat werd verworpen wel en is ook bereid 'met een open houding naar de nieuwe wet te kijken'. Maar de koppeling met de AMvB, daar wil Slob vanaf. Hij zag deze week leden van coalitiepartij PvdA tegenstemmen in de Senaat. "Als dat twee keer gebeurt, is dat een politieke werkelijkheid die je uiterst serieus moet nemen", vindt Slob.

De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en SGP steunden het kabinet eerder bij diverse hervormingsplannen, onder meer in de zorg.

Acht kinderen doodgestoken in Australië

Zeker acht kinderen zijn gedood bij een steekpartij in de Australische stad Cairns. Een 34-jarige vrouw is gewond geraakt, meldde de Australische zender ABC vrijdag.

De politie kwam om 11.20 uur (lokale tijd) ter plaatse en vond de lichamen van de kinderen, tussen de 18 maanden en 15 jaar, in een huis. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De politie is met veel materieel uitgerukt. Een deel van de straat is afgezet en de media worden op afstand gehouden.

De gewonde vrouw is niet in levensgevaar. De politie kon niet zeggen of de vrouw en de kinderen familie zijn. Wel is de politie bekend met de familie, aldus de lokale krant Cairns Post. Het zou niet gaan om een terreurdaad. Een politiewoordvoerder zei dat het gaat om een "tragische gebeurtenis", maar dat er geen reden is tot paniek. De situatie is onder controle.

Lisa Thaiday, die zegt een nicht van de gewonde vrouw te zijn, verklaarde tegenover de Cairns Post dat een 20-jarige jongen thuiskwam en zijn broers en zussen dood aantrof. De politie verwacht dat het onderzoek naar het incident nog twee tot drie dagen in beslag kan nemen.

Acht kinderen dood bij steekpartij Australië
Acht kinderen dood bij steekpartij Australië (Foto: ANP)

Halo 5-multiplayer gaat bèta

De bèta van de multiplayer in Halo 5: Guardians zal morgennacht beschikbaar zijn voor deelnemers van het Xbox One Preview Program. Zij krijgen dit weekend de kans het spel al online te spelen. Vanaf 29 december tot 18 januari wordt het multiplayergedeelte nog eens getest en mag iedereen die Halo: The Master Chief Collection heeft gekocht het proberen.

Dit weekend is de multiplayer nog vrij beperkt, de volledige bèta zal drie weken lang duren en zeven mappen en drie gamemodi ondersteunen. Om iedereen in de sfeer te laten komen heeft Microsoft een trailer online gezet die je hieronder kunt zien.

Halo 5: Guardians komt ergens in de tweede helft van 2015 uit op Xbox One.

[Upd] Debat over de zorgcrisis

Zojuist is het overleg in het Torentje, naar aanleiding van de aanhoudende politieke crisis, afgesloten. Uit de eerste reacties van de fractievoorzitter van D66, ChristenUnie en SGP (de zogeheten C3) blijkt dat geen van deze partijen akkoord gaat met het voorgestelde compromis.

Er zal eerst gewacht worden op een brief van het kabinet, waarna meteen een debat over dit geheel zal plaatsvinden. Dit bericht zal, waar nodig, geüpdatet worden.

Het compromis dat verzonnen zou zijn is volgens velen staatskundig dubieus. De VVD zou namelijk, bij monde van Minister Schippers, geëist hebben dat de zorgwet opnieuw, onveranderd, ingediend zou worden. Deze wet zou dus nogmaals door zowel de Tweede als Eerste Kamer bekeken moeten worden. Zouden de drie 'afvallige' PvdA-senatoren alsnog tegen stemmen, dan wordt de wet alsnog doorgevoerd door middel van een 'Algemene Maatregel van Bestuur' (AMvB). Saillant detail is dat er noch door de Tweede, noch door de Eerste Kamer gestemd hoeft te worden over zo'n AMvB.

NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde geeft aan dat het vooral de PvdA is geweest die een val van het kabinet wilde voorkomen. Dat zou de reden geweest zijn waarom de PvdA de staatskundig dubieuze 'list' zou hebben onderschreven.

Uiteraard is het debat op tv en internet te volgen via Politiek24.

Update 23.02 uur:
De brief is inmiddels gepubliceerd (PDF). Nu is het nog wachten op het debat, dat naar verwachting om 23.45 uur zal beginnen.

Update 23.38 uur:
PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid rekent erop dat het kabinet van VVD en PvdA blijft zitten. Hij zei dat donderdagavond voor de camera van het televisieprogramma Nieuwsuur.

Volgens hem is er hard gewerkt om het conflict tussen de regeringspartijen over het zorgconflict op te lossen. Het kabinet zal de uitkomst daarvan later donderdagavond in een debat in de Tweede Kamer toelichten.

Update 23.58 uur:
Het debat is inmiddels begonnen. Rutte begint met een openingspraatje. "De wil om er uit te komen was groot, het kabinet heeft er vertrouwen in dat er een oplossing is gevonden die recht doet aan alle betrokken partijen."

Het wetsvoorstel is aangepast en wordt opnieuw ingediend. Men gaat ervan uit dat dit er wel doorkomt. Zo niet, dan gaan ze in de Tweede Kamer verder praten.

Update 00.03 uur:
Samsom opent het debat. Na een gelijksoortig praatje als Rutte wordt hij hard aangepakt door de oppositie. Buma verwijt hem het houden van een 'reclamepraatje'. Het willen passeren van de Eerste Kamer wordt kritisch bekeken door Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Door anderen wordt het zelfs een list genoemd

Update 00.10 uur:
Wilders valt Diederik Samsom keihard aan. Niet alleen heeft de Partij van de Arbeid grote fouten gemaakt, Samsom heeft er ook een puinhoop van gemaakt. Wilders: "Wordt het geen tijd dat u het aan een ander overlaat? U heeft uw partij alleen maar ellende gebracht."

Update 00.22 uur:
Roemer classificeert de AMvB-route van de VVD als 'bananenrepubliektaferelen'. Het kabinet 'steekt de middelvinger op' naar de Eerste Kamer.

Update 00.41 uur:

Halbe Zijlstra van de VVD nu aan het woord over de PvdA die afspraken niet waren nagekomen. Volgens Roemer eist Zijlstra dat de senatoren aan de pijpen moeten dansen van de partijen in de Tweede Kamer. Zijlstra zegt dat ze geen garanties kunnen afdwingen bij de drie dissidenten van de PvdA, maar dat ze wel zekerheden in gaan bouwen. Met andere woorden, hij kan ze niet dwingen, maar gaat het wel degelijk proberen

Update 00.57 uur:

Volgens Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de universiteit Leiden, is de constructie die de coalitie met de algemene maatregel van bestuur in gedachten heeft wettelijk gezien op zijn zachtst gezegd dubieus.

Update 1:11 uur:

Halbe Zijlstra: 'amvb-discussie is hypothetisch'

Update 1:17 uur:

Geert Wilders is inmiddels aan het woord. De PvdA is volgens hem een zwakke partij en Samsom heeft zijn eigen partij niet onder controle. Vervolgens werd hij keihard afgestraft door Pechtold omdat Wilders toch degene is met overal afgescheiden eenmansfracties.

PDC WK: Geplaatste spelers Part en Newton uitgeschakeld

De openingsdag van het wereldkampioenschap darts van de PDC kende de uitschakeling van twee geplaatste spelers. John Part verloor van Keegan Brown en Wes Newton werd verslagen door de onbekende Spanjaard Cristo Reyes. Ook Jelle Klaasen en Michael van Gerwen haalde de tweede ronde.

John Part (30) 2-3 Keegan Brown
Het wereldkampioenschap darts werd geopend met het duel tussen de wereldkampioen van 1994, 2003 en 2008 en de winnaar van het juniorenwereldkampioenschap dit jaar. De eerste stunt leek in de maak. Zonder een leg weg te geven stond het 0-2 voor Brown.

Het leek snel voorbij. Brown kwam ook 0-1 voor in de derde set. Uit het niets kwam Part echter terug. Met finishes van 109, 84 en 115 pakte hij de derde set met 3-1. In de vierde set hield iedere speler zijn leg zodat Part de set met 3-2 kon pakken.

Part kon de comeback niet doorzetten. Brown pakte de derde set met 0-3 en won de partij. Brown had een gemiddelde van 88, terwijl Part niet verder kwam dan 85. De jeugdwereldkampioen neemt het in de tweede ronde op tegen Adrian Lewis of David Pallett.

John Part strandde in de eerste ronde (PRO SHOTS/Actionimages)
John Part strandde in de eerste ronde (PRO SHOTS/Actionimages)

Christian Perez 0-4 Cristo Reyes 
Het voorrondeduel ging tussen de winnaars van de kwalificatietoernooien in Zuidoost-Azië en het Iberisch Schiereiland. Het werd 0-4 voor Reyes, mede door finishes van 142 en 97. Hij speelt later op de avond tegen Wes Newton.

Jelle Klaasen (29) 3-1 Christian Kist
Het duel tussen de Lakesidekampioenen van 2006 en 2012 werd gewonnen door Klaasen. Het werd 3-1. In de volgende ronde wacht voor Klaasen Gary Anderson of een qualifier.

Michael van Gerwen (1) 3-1 Joe Cullen
Van Gerwen heeft met veel moeite Cullen weten te verslaan. Het werd 3-1. Van Gerwen treft in de tweede ronde Stuart Kellett of een qualifier.

Wes Newton (13) 2-3 Cristo Reyes

De eerste set ging verrassend met 1-3 naar Reyes. De Spanjaard pakte na lang gepruts van beide spelers op de dubbels ook de tweede set met dezelfde cijfers. Waar Reyes in het begin van de partij heel goed stond te gooien is daar in set drie en vier niets meer van over. Newton begon ook wat beter te gooien en sleepte er een vijfde set uit. 

Newton, die de beslissende set mocht beginnen, pakte de eerste leg met een 121-finish. Reyes kwam ehcter 1-2 voor. Newton maakte weer gelijk waardoor een tiebreak nodig was. Het werd 3-3, 4-4 en vervolgens 5-5, een beslissende leg was nodig. 

Voor de start van de beslissende leg was er ophef. Er moet normaal gesproken voor aanvang van de laatste leg begonnen met het gooien naar de bull voor wie er aan de laatste leg mag beginnen. De caller zei echter dat Reyes gewoon mocht beginnen en deed dat ook. Halverwege de leg werd de leg afgebroken om alsnog te bepalen wie er aan de laatste leg mocht beginnen. Reyes won het bullen en mocht alsnog beginnen aan de sudden-death leg. De Spanjaard kon het voorval van zich afzetten en wist de partij alsnog te winnen.  

Reyes treft in de volgende ronde Kevin Painter of een qualifier. 

Programma vrijdag 19 december 20.00 uur
Andy Hamilton (12) v Dave Richardson
Kim Viljanen v Sascha Stein (voorronde)
Peter Wright (5) v Gerwyn Price
Phil Taylor (2) v Jyhan Artut
Stuart Kellett (32) v Kim Viljanen/Sascha Stein

Ten Rouwelaar: "Ik weet ook niet hoe het verder moet"

Is er sprake van een crisis bij NAC Breda? Het heeft er alle schijn van. Donderdagavond verloren de Bredanaars met liefst 6-0 van Excelsior in de strijd om de KNVB Beker.

"Ik weet ook niet hoe het nu verder moet. Zeg jij het maar", sprak NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar na de oorwassing tegen FOX Sports. "We krijgen tik op tik. Dit is allemaal heel erg pijnlijk", aldus de goalie. In de rust was Ten Rouwelaar boos op arbiter Dennis Higler. Hij ging flink tekeer tegen de scheidsrechter.

De 2-0 werd namelijk door Higler toegekend, terwijl de bal de lijn niet was gepasseerd. Ten Rouwelaar kreeg een gele prent van de scheids. "Het was een twijfelgeval, echt schandalig! En je bent ook nog eens bijdehand", tierde Ten Rouwelaar.

Rob Penders, de assistent-trainer van NAC Breda, snapte wel waarom de doelman woedend was. "Ik hoorde dat het geen goal was en Jelle was daar boos over. Terecht blijkt achteraf, en dat is extra zuur. Het schijnt niet eens een twijfelgeval te zijn en wat dat betreft is het wel erg kwalijk", zei de assistent.

Hij heeft advies voor de arbitrage. "Je moet die vlag gewoon omlaag houden wanneer je het niet zeker weet", sprak hij, zichtbaar boos.

Is het een doelpunt of niet? Volgens de arbitrage wel. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Is het een doelpunt of niet? Volgens de arbitrage wel. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

De Boer: "Totale off-day."

Ajax kreeg donderdagavond een historische billenkoek van Vitesse. In de achtste finale van de beker verloren de Amsterdammers met 0-4 van de Arnhemmers.

Ajax-trainer Frank de Boer was na afloop logischerwijs niet te spreken over het spel en het resultaat. "Er komen twee dingen meteen in me op", zei hij tegen FOX Sports. "Ten eerste dat het een totale off-day was van bijna iedereen. En ten tweede dat het sneu was voor het publiek én Diederik Boer", sprak hij over de reservedoelman, die in het bekertoernooi in actie mag komen. "Hij werd in de steek gelaten."

Wel loofde De Boer het publiek. "Ze staan heel 2014 achter je, vanavond ook weer. Er zat 37.000 man, voor een bekerwedstrijd. Als je dan dit op de mat legt, dan is dat heel teleurstellend", vervolgde hij. "Het is heel goed dat we nu weer met beide beentjes op de grond staan.Ik had liever nog in alle competities meegedaan, maar nu kunnen we ons vol richten op de competitie."

"Weer geen bekerwinst? Nou, dan maar weer de titel", vervolgde de oefenmeester balend. "Ik had misschien Joël Veltman kunnen wisselen, hij ging twee keer opzichtig in de fout. Maar als het nou één speler was... Er waren er wel acht of negen rijp voor een wissel."

Loting KNVB Beker: Bekerhouder naar Leeuwarden

De loting voor de kwartfinales van de KNVB Beker vond donderdagavond plaats. Na een paar heerlijke achtste finales kunnen we ons op maken voor de volgende wedstrijden.

Bekerwinnaar PEC Zwolle bezoekt SC Cambuur, terwijl FC Twente en AZ in Enschede strijden om een plaats in de halve finales. Vitesse schakelde donderdagavond Ajax op fraaie wijze uit (0-4) en treft FC Groningen in de volgende ronde.

De winnaar van Roda JC - PSV neemt het in eigen huis op tegen Excelsior, dat NAC Breda met 6-0 op de pijnbank legde. Roda - PSV wordt op 20 januari gespeeld omdat de Eindhovenaren woensdag het inhaalduel met Feyenoord speelden.

De wedstrijden:

FC Twente - AZ
SC Cambuur - PEC Zwolle
Roda JC / PSV - Excelsior
FC Groningen - Vitesse

De wedstrijden worden gespeeld op 27, 28 of 29 januari.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.