Nederlands curlingteam gepromoveerd op EK

Het Nederlands curlingteam heeft tijdens de EK in de Zwitserse plaats Champéry promotie afgedwongen naar de A-categorie. Oranje, aangevoerd door skip Jaap van Dorp, versloeg Engeland donderdagavond in de halve finale met 10-4. Nederland stond op het EK van 2010 voor het laatst in de A-divisie.

De einduitslag stond na acht 'ends' vast. De vijfde partij gaf de doorslag. Nederland, dat in de groepsfase nipt van de Engelsen verloor, maakte daarin zes punten. In de eindstrijd is favoriet Finland vrijdag de tegenstander, maar ook zilver volstaat voor een plek tussen de Europese A-landen. De winnaar krijgt bovendien een kans zich ten koste van Duitsland te kwalificeren voor het WK in Canada.

De jeugdige Nederlandse EK-ploeg, die een gemiddelde leeftijd heeft van net 20 jaar, bestaat naast Van Dorp uit Wouter Gösgens, Carlo Glasbergen, Joey Bruinsma en Laurens Hoekman. Shari Leibbrandt is hun coach. Rob Vilain is ook van de partij, hij was er in 1994 ook al bij tijdens het enige WK-optreden van Nederland.