'Rechter zit fout in zaak tv-kijkende leerling'

JustitieVolgens Paul Zoontjes - bijzonder hoogleraar Onderwijsrecht aan de Universiteit van Tilburg - heeft de rechter die maandag het gereformeerde Hoornbeeck College in Amersfoort gelijk gaf in de zaak van de weigering van een tv-kijkende leerling, ernstig geblunderd. Voor de AVRO-radio zei Zoontjes gisteren dat de rechter zijn huiswerk niet goed heeft gedaan.

Zoontjes: ''De regels voor het toelaten van leerlingen tot het beroepsonderwijs zijn anders dan voor basis- en voortgezet onderwijs en dat heeft de rechter niet goed gezien. Ik raad de jongen en zijn ouders aan in hoger beroep te gaan.'' Het Hoornbeeck College is een landelijk reformatorisch opleidingencentrum voor middelbaar beroepsonderwijs. De hoogleraar zegt dat de rechter vergeten is te kijken naar de 'Wet Educatie en Beroepsonderwijs'. Die wet bepaalt dat, in tegenstelling tot in het basis- en middelbaar onderwijs, scholen in het beroepsonderwijs niet restrictief mogen zijn in hun toelatingsbeleid. ''Dat betekent dat de ouders en de leerling de regels van het Hoornbeeck niet hoeven te onderschrijven, maar slechts hoeven te respecteren'', aldus Zoontjes.

De school weigerde de jongen, Thomas Roest, omdat zijn familie te liberaal zou zijn. Zo heeft de gereformeerde familie thuis een televisie en internet zonder filter. Ook is de visie van de ouders op medezeggenschap anders dan die de school hanteert en gebruiken ze ''verkeerde'' bijbelvertalingen en draagt het zusje van Thomas wel eens een lange broek.