DNB: eurozone scheerde in 2012 langs afgrond

De Nederlandsche Bank heeft in 2012 ernstig rekening gehouden met het uiteenvallen van de euro. Dat zei president van de centrale bank Klaas Knot donderdag tijdens de opnamen van het NTR-programma College Tour. De eurozone scheerde volgens Knot in de jaren 2011 en 2012 gevaarlijk dicht langs de afgrond.

"Er waren zeker momenten waarop ik dacht: we raken het kwijt, het gaat mis", zei Knot tijdens de opnames in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. DNB bereidde volgens de president in de aanloop naar de zomer van 2012 het einde van de muntunie voor. "Hoe vervelend ook, we moesten voorbereid zijn op eventualiteiten." Knot zei in juli 2012 nog geen plan te hebben voor het uiteenvallen van de euro.

Ook in het najaar van 2011, toen Knot net was aangetreden als bankpresident, vreesde hij het einde van de muntunie. Europese banken en de Griekse staat raakten destijds in grote betalingsproblemen.

Het interventieprogramma van de Europese Centrale Bank heeft de eurozone volgens Knot uiteindelijk gered. "Zonder het beleid van de ECB was het zeer moeizaam afgelopen." Hoewel de centrale banken niet verantwoordelijk waren voor de crisis, moesten ze volgens Knot in augustus 2012 wel ingrijpen. "We moesten acteren aan de rand van ons mandaat."

Strengere kapitaaleisen en scherper toezicht op de bankensector bevorderen volgens Knot de stabiliteit van de eurozone. Hij hoopt dat de centrale bank nooit meer het uiteenvallen van de muntunie hoeft voor te bereiden. "Daar wil ik nooit meer in terechtkomen," aldus de bankpresident.

De aflevering van College Tour met Knot wordt vrijdagavond uitgezonden.