Scheepswrak opgegraven in Dronten

Archeologen graven vanaf maandag in Dronten een achttiende-eeuws vrachtschip op. Het gaat om een schip met een lading leisteen aan boord, dat in 1959 werd ontdekt. Uit een verkenning in 1985 is bekend dat het schip ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed is en tussen de veertig centimeter en ruim een meter onder de grond ligt.

Tijdens de verkenning werden onder meer al een complete kruik, honderden munten en een zilveren horloge aangetroffen. Het hout aan de bovenkant bleek 28 jaar geleden al van slechte kwaliteit. Door de slechte kwaliteit wordt het wrak waarschijnlijk niet bewaard.

De archeologen hopen met de opgraving meer te weten te komen over onder meer het schip, de inventaris en de lading, meldt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag op Radio 1. In de polder liggen nog zo'n honderd schepen.

Aan de opgraving, die ongeveer een maand zal duren, werken onder meer archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen, medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en archeologiestudenten mee.