FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 augustus 2013

Agressieve Antillianen opgepakt bij recreatieplas

De politie heeft maandagavond bij de Haarrijnseplas bij Vleuten elf jongeren aangehouden voor openlijke geweldpleging. Andere badgasten hadden de politie ingeschakeld omdat een groep merendeels Antilliaanse jongeren overlast veroorzaakte. Toen de politie arriveerde keerde de groep zich tegen de agenten.

De agenten sommeerden de groep, die bestond uit zo'n vijftien jongeren, eerst weg te gaan, maar toen de jongeren niet luisterden besloten de agenten er enkelen aan te houden. Daarop werden de agenten bekogeld met stenen en flessen. Toen de agenten versterking kregen werden uiteindelijk met behulp van pepperspray elf jongeren in de leeftijd van 17 tot 21 aangehouden. Ze zitten vast voor verhoor.

Vrijdag werd bij de recreatieplas een 21-jarige vrouw mishandeld, naar eigen zeggen door een groep Marokkaanse jongens. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Woensdag uitsluitsel over herkomst wolf

De vier organisaties die het mysterie rondom de dode wolf in Luttelgeest onderzoeken, geven woensdag meer duidelijkheid over de herkomst van het dier. Dat heeft de Wageningen University maandag bekendgemaakt.

Op een bijeenkomst in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij het Naardermeer geeft Naturalis uitsluitsel over het geboortegebied en het gebied waar de wolf de laatste weken van haar leven heeft doorgebracht. De universiteit van Wageningen geeft een toelichting op de identiteit en de herkomst van het dier op basis van uitwerpselen die op diverse plaatsen zijn gevonden.

Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht gaat verder iets zeggen over de gezondheid van de wolf. Bij de onderzoeken is verder de organisatie Wolven in Nederland nauw betrokken geweest. Zij kunnen naar verwachting iets melden over de komst van wolven richting Nederland.

De wolf werd begin juli gevonden in de Noordoostpolder. Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd gevonden in een berm van de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Als nel bleek na dna-onderzoek dat het daadwerkelijk om een wolf ging. Onduidelijk bleef echter of het dier er was neergelegd.

Onderzoek naar de wolf (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)Onderzoek naar de wolf (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)

ME ingezet bij dichtdraaien brandkranen Den Haag

De politie heeft zondagavond in Den Haag de mobiele eenheid ingezet nadat agenten met zwaar vuurwerk waren bekogeld bij het dichtdraaien van een brandkraan. Een agente raakte lichtgewond, meldt de politie maandag. Heel het weekend moest de politie ingrijpen bij incidenten met brandkranen in de Haagse Schilderswijk. Het opendraaien van de brandkranen op zomerse dagen is er een traditie. In totaal werden zeven arrestaties verricht.

Een groep jongeren bekogelden de agenten zondag rond 19.00 uur met zwaar vuurwerk toen die een brandkraan aan de Jan Tooropstraat wilden dichtdraaien. ME'ers waren nodig om de jongeren weg te sturen. Een 23-jarige verdachte kon kort daarna worden gearresteerd.

Ook op andere plekken in Den Haag worden sinds vorige week brandkranen opengedraaid. Zaterdag stond een brandkraan open aan de Jacob Catsstraat en vrijdagavond werden zes jongeren van 13 tot 18 jaar aangehouden bij incidenten met brandkranen. Vier van hen werden aangehouden na een onderlinge vechtpartij die ontstond na het opendraaien van een brandkraan. Een van de verdachten gooide met eieren.

Een woordvoerder van waterbedrijf Dunea noemt het opendraaien van de brandkranen 'vandalisme'. "Een brandkraan spuit zestigduizend liter drinkwater per uur de lucht in. Het is dus een enorme verspilling", aldus de zegsman. "Bovendien valt de druk weg bij klanten in het omliggende gebied en kan het kraanwater bruin kleuren."

De brandkranen extra beveiligen is volgens Dunea geen optie. "Bij elke maatregel die je neemt om de brandkranen beter te beveiligen heeft de brandweer langer nodig om ze open te krijgen in noodsituaties."

Het opendraaien van brandkranen in de Den Haag is een traditie op zomerse dagen. Volgens Dunea gebeurde het tot 1998 veelvuldig, maar werd het daarna rustiger. "Nu komt het ineens weer vaker voor", aldus de woordvoerder. De afgelopen weken hebben monteurs van het waterbedrijf zeker tien brandkranen moeten dichtdraaien.

'Kim Kardashian gaat voor baby's ontwerpen'

Kim Kardashian heeft plannen voor een kledinglijn voor baby's. Dat zegt Lloyd Klein, een ontwerper die bevriend is met de realityster, tegen New York Daily News. De 32-jarige Kim beviel op 15 juni van haar eerste kind North.

"Ik weet zeker dat ze met een lijn komt voor baby's", aldus Klein, die met Kardashian hoopt samen te werken. "Het is heel leuk om voor kleintjes te ontwerpen. Ik zou zachte kleuren en pasteltinten gebruiken voor een dromerige maar toch trendy collectie."

De ontwerper noemt de familie Kardahian, die schatrijk is wegens onder meer verschillende realityseries en een aantal kledingwinkels, erg slim. "Ze zijn allemaal mooi en fantastisch. Kim heeft een knap gezicht, ze is een wijze dame en ik vind dat ze haar kleding prachtig draagt."

[DFB Pokal] Robben en Bayern bekeren simpel verder

Bayern München heeft zonder veel moeite de tweede ronde van de DFB Pokal bereikt. De ploeg van Pep Guardiola won mede dankzij Arjen Robben van BSV SW Rehden. Bayern München is titelverdediger in de strijd om de DFB Pokal. Der Rekordmeister won vorig seizoen in de finale van VfB Stuttgart.

De eerste horde naar een tweede finale op rij is genomen. Na achttien minuten kwam Bayern aan de leiding. Op aangeven van Robben maakte Xherdan Shaqiri de 0-1. Thomas Müller verdubbelde de stand.

Guardiola zag Bayern na de pauze niet meer in de problemen komen. Müller maakte vanaf de strafschopstip zijn tweede voor de Duitse topclub. Op aangeven van de gretige Robben maakte de Duits international ook de 0-4. Robben nam zelf de 0-5 voor zijn rekening. Eerder op de avond hielp Klaas-Jan Huntelaar Schalke 04 verder.

Duits dopingrapport gepubliceerd

Het Duits Instituut voor Sportwetenschap heeft het veelbesproken dopingrapport maandag gepubliceerd. In het rapport komen veel misstanden aan het licht. Zo blijkt dat er sinds 1949 doping werd gebruikt in West-Duitsland en dat sinds de jaren zestig amfetaminen systematisch werden gebruikt. De overheid moedigde dopinggebruik van de jaren zeventig zelfs aan.

Volgens de onderzoekers van de Berlijnse Humboldt-universiteit zetten politici sporters tot gebruik van verboden middelen aan. Ook blijkt dat anabole steroïden in de jaren zeventig populair werden en topvoetballers verboden middelen tot zich namen. Het WK van 1974, waarin Duitsland in de finale Nederland versloeg, wordt niet genoemd.

Het Duits Instituut voor Sportwetenschap wordt met de grond gelijk gemaakt door de onderzoekers. Volgens hen probeerde het instituut systematische doping gemeengoed te maken, terwijl het deed alsof er normaal onderzoek werd gedaan.

De onderzoekers vergelijken de dopingcultuur met die in Oost-Duitsland. "De deelname van van veel bondscoaches, sportartsen en officials was op een manier opvallend vergelijkbaar met de systematische doping in de DDR." In het rapport wordt wel benadrukt dat de West-Duits politici bij lange na niet zo veel controle over sport had als hun collega's in Oost-Duitsland.

De Süddeutsche Zeitung kreeg eerder al een versie van het rapport in handen en publiceerde daar zaterdag bevindingen uit. Die versie was achthonderd pagina's lang, terwijl het nu gepubliceerde rapport slechts 117 bladzijden telt.

Honkballer Rodriguez accepteert schorsing niet

Honkballer Alex Rodriguez heeft een voorgestelde schorsing van 211 wedstrijden maandag niet geaccepteerd. De grootverdiener van New York Yankees wordt net als twaalf andere honkballers verdacht van het gebruik van verboden middelen. De twaalf accepteerden allen wel een schorsing van vijftig wedstrijden.

Sterhonkballers Nelson Cruz, Jhonny Peralta en Everth Cabrera bevinden zich onder de twaalf die de straf van de Amerikaanse honkbalbond MLB wel hebben geaccepteerd. Ze waren klanten van een antiverouderingskliniek, die eigenlijk vooral handelde in groeihormonen, testosteron en anabole steroïden.

Rodriguez ontkent de aantijgingen en gaat waarschijnlijk bezwaar maken tegen de voorgestelde schorsing. Tot er een definitieve beslissing is gevallen kan hij gewoon in actie komen voor de Yankees.

De straf valt zo hoog uit voor de New Yorker omdat hij volgens de MLB zowel zijn arbeidsovereenkomst als de dopingregels niet in acht heeft genomen. Hij zou over een tijdspanne van meerdere jaren onder meer testosteron en groeihormonen hebben gebruikt. Vervolgens probeerde hij zijn daden te verdoezelen en belemmerde hij het onderzoek, verklaart de MLB.

Ryan Braun, honkballer van Milwaukee Brewers, accepteerde twee weken geleden al een schorsing van 65 wedstrijden. Ook hij was klant bij de antiverouderingskliniek.

Grootste aantal miljoenenbranden in 10 jaar

In de eerste 6 maanden van dit jaar hebben in Nederland 75 branden gewoed met een miljoenenschade. Dat is het hoogste aantal in 10 jaar tijd. De gezamenlijke schadepost bedroeg 270,5 miljoen euro. Dat meldde het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) maandag.

Het instituut, dat de kwaliteit van schade-experts op peil houdt, registreert per kwartaal het aantal grote branden. Het eerste kwartaal van dit jaar vormden 35 miljoenenbranden al een record. In het tweede kwartaal deden zich nog eens 40 van dergelijke enorme branden voor.

[JL] Andersen schiet Jong Ajax naar zege tegen Telstar

Jong Ajax heeft zijn debuut in de Jupiler League maandag opgeluisterd met een 2-0 overwinning op Telstar. De 18-jarige Deen Lucas Andersen verzorgde de gehele Amsterdamse productie in de Arena.

Andersen schoot in de eerste helft knap raak na een fijne actie van Joël Veltman. Lesley de Sa stelde de Deen kort na rust in staat de score uit te breiden. Opvallend was dat Jasper Cillessen het Ajax-doel verdedigde in de eerstedivisiewedstrijd. De eenmalig international werd onlangs geselecteerd voor het Nederlands elftal.

Jong FC Twente versloeg bij zijn eerstedivisiedebuut FC Oss met 3-0. Nils Röseler opende al snel de score in Enschede, waarna Felitciano Zschusschen er in de zevende minuut 2-0 van maakte. Zschusschen scoorde twintig minuten voor tijd zijn tweede treffer.

Republikeinen VS dreigen met boycot debatten

De Republikeinse partij dreigt de verkiezingsdebatten in 2016 tussen de presidentskandidaten te boycotten, als CNN en NBC hun tv-film en miniserie over Hillary Clinton niet schrappen. Mogelijk is ex-minister Clinton van Buitenlandse Zaken kandidaat voor de Democraten.

CNN heeft plannen aangekondigd voor een tv-film over de echtgenote van oud-president Bill Clinton, die volgend jaar wordt uitgezonden. NBC is bezig met de productie van een miniserie, waarin actrice Diane Lane de rol van Clinton op zich neemt.

Reince Priebus, een van de leiders binnen de Republikeinse partij, rept van oneigenlijke concurrentie en promotie van de mogelijke kandidate. Hij eist dat CNN en NBC hun plannen halverwege deze maand hebben geschrapt. De beide tv-stations hebben nog niet gereageerd.

'Nieuwe affaire rond marktmanipulatie banken'

Er is mogelijk sprake van een nieuw schandaal rond marktmanipulatie door internationale banken. De Duitse toezichthouder op het bankwezen Bafin onderzoekt of Duitse banken betrokken zijn bij de manipulatie van een belangrijk tarief voor de handel in derivaten.

De Amerikaanse autoriteiten zouden bewijzen hebben gevonden dat banken hebben gesjoemeld met het tarief, dat bekendstaat als ISDAfix. Daardoor konden de banken miljoenenwinsten behalen ten koste van hun klanten. Het onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten zou zich richten op 15 banken, waaronder Deutsche Bank. Bafin liet op navraag van de krant Süddeutsche Zeitung weten de zaak te onderzoeken, maar gaf verder geen details over het onderzoek.

De zaak rond het mogelijke gesjoemel met het tarief bij de handel in derivaten doet sterk denken aan de fraude met het internationale rentetarief Libor. Vanwege die zaak hebben banken als Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland schikkingen betaald van in totaal 2,6 miljard dollar. De betrokkenheid van andere banken bij het Libor-schandaal wordt nog onderzocht.

'Nieuwe affaire rond marktmanipulatie banken'
'Nieuwe affaire rond marktmanipulatie banken' (Foto: ANP)

FOK!toen: Marilyn Monroe overleden

Vandaag precies 51 jaar geleden stierf actrice en sekssymbool Marilyn Monroe op 36-jarige leeftijd. Hoewel autoriteiten het op zelfmoord gooiden, is haar dood op 5 augustus 1962 al jaren onderwerp van debat.

Monroe was één van de eersten die in Playboy stond en werd in de fifties en sixties wereldberoemd. Ze was geestelijk instabiel en vaak ongelukkig. Ze datete naar verluidt president Kennedy in het geheim. De theorieën over haar dood kun je zelf opzoeken en IMDb brengt je de lijst met films waarin ze speelde. 

Een selectie aan citaten tref je hieronder aan, afgewisseld met (inmiddels rechtenvrije) foto's van Marilyn. Wat vind jij haar beste rol? En was het nou moord of zelfmoord? 

1946
- I am good, but not an angel. I do sin, but I am not the devil. I am pretty, but not beautiful. I have friends, but I am not the peacemaker.


- I guess I have always been deeply terrified to really be someone’s wife since I know from life one cannot love another, ever, really.

- Ever notice how ‘What the hell’ is always the right answer?


- I’m selfish, impatient, and insecure. I make mistakes. I am out of control and at times, hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you don’t deserve me at my best.

- Sex is part of nature. I go along with nature.


- I believe that everything happens for a reason. People change so that you can learn to let go, things go wrong so that you appreciate them when they're right, you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself, and sometimes good things fall apart so better things can fall together.

- Imperfection is beauty. Madness is genius. It is better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.


- What do I wear in bed? Why, Chanel No. 5, of course.

- It’s not true I had nothing on, I had the radio on.


- Suicide is a person’s privilege. I don’t believe it’s a sin or a crime. It’s your right if you want to, though it doesn’t get you anywhere.

Lagere koersen op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag op verlies, nadat de S&P 500 vrijdag een nieuw record had bereikt. Beleggers reageerden wat aarzelend na opmerkingen van een Fed-bestuurder die vindt dat de Amerikaanse centrale bank het steunbeleid moet gaan afbouwen. Een sterk cijfer over de dienstensector in de Verenigde Staten bood onvoldoende tegenwicht.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het slot van de handelsdag 0,3 procent lager op 15.617 punten en de S&P daalde 0,2 procent tot 1706 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte licht tot 3688 punten.

De president van de Fed van Dallas, Richard Fisher, waarschuwde de markten dat ze niet te veel op het steunbeleid moeten gaan vertrouwen. Volgens Fisher is het een misverstand om te denken dat de Fed oneindig door zal gaan. Steeds meer economen denken dat de Fed in september gaat beginnen met het afbouwen van het steunprogramma van 85 miljard dollar per maand.

Onderzoeksbureau ISM meldde dat de groei van de omvangrijke Amerikaanse dienstensector in juli het hoogste punt heeft bereikt in 5 maanden. De inkoopmanagersindex van de dienstensector viel bovendien beter uit dan verwacht. De dienstenindustrie is goed voor bijna 90 procent van de Amerikaanse economie.

Facebook ging 2,8 procent omhoog naar 39,12 dollar. Vrijdag wist Facebook voor het eerst sinds de dramatisch verlopen beursgang in mei vorig jaar weer boven de introductiekoers van 38 dollar te sluiten. Een analist van Piper Jaffray verhoogde het koersdoel voor de socialenetwerksite naar 46 dollar, omdat omzet uit mobiele reclame nog niet zou zijn meegenomen in de analistenverwachtingen. Sinds Facebook op 24 juli meevallende cijfers meldde, is het aandeel circa 48 procent gestegen.

Apple klom 1,5 procent. Het technologiebedrijf kan de iPhone 4 en de iPad 2 3G in de VS blijven verkopen. De Amerikaanse regering sprak zaterdag een veto uit over het importverbod voor deze in China gemaakte producten van Apple, dat de Internationale Handelscommissie (ITC) in juni had opgelegd.

Berkshire Hathaway, het bedrijf van miljardair Warren Buffett, kwam vrijdag nabeurs in New York met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Berkshire won 0,5 procent. Vleesproducent Tyson Foods meldde een recordwinst en noteerde 4,5 procent in de plus.

De euro was 1,3258 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 106,46 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.

Lagere koersen op Wall Street
Lagere koersen op Wall Street (Foto: ANP)

'Fusie US Airways en American Airlines mag'

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen US Airways en American Airlines mogen met elkaar fuseren. Dat heeft de Europese Commissie maandag bepaald. Door toezeggingen van beide maatschappijen is er volgens de commissie niet langer sprake van een dreigend monopolie op de lijn Londen-Philadelphia.

US Airways en American Airlines zijn de enige maatschappijen die zonder tussenstop tussen Londen en Philadelphia vliegen. Door de fusie zou de nieuwe samenvoeging het alleenrecht krijgen voor directe vluchten op de trans-Atlantische route. Om dit te voorkomen stelden beide maatschappijen voor om een stijg- en landmoment per dag vrij te maken voor eventuele concurrenten.

US Airways en American Airlines hebben ook andere maatregelen aangekondigd om het gemakkelijker te maken voor andere maatschappijen om directe vluchten tussen Londen en Philadelphia aan te bieden. Daardoor ziet de Europese Commissie niet langer bezwaren tegen de fusie tussen beide maatschappijen.

Door de samenvoeging ontstaat de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het fusiebedrijf heeft volgens persbureau Reuters een waarde van elf miljard dollar (8,3 miljard euro).

Renault: V6-motor gaat overtuigen

Volgend seizoen wordt er in de Formule 1 gereden met een 1,6 liter V6-turbomotor. Volgens Renault Sport-directeur Remi Taffin zal de krachtbron de kritiek laten verstommen, omdat zowel de snelheid als het geluid in orde zullen zijn, zo laat hij aan Championat weten.

"Ik denk niet dat we veel aan snelheid in zullen boeten. Formule 1 is Formule 1 en we willen auto's die het snelst zijn. En ze zullen snel zijn. Aan het begin van het seizoen zijn de wagens waarschijnlijk ongeveer een seconde langzamer dan de huidige bolides, maar halverwege het jaar kunnen we al sneller zijn dan nu. Zo is het altijd geweest, ook na de overgang van V10 naar V8 en na de introductie van de nieuwe regels voor de aerodynamica in 2009."

Ook het geluid zal in orde zijn. "Heb je de GP3-wagens wel eens gehoord? Als je tijdens die races in de pitstraat bivakkeert, kan je niet een hele wedstrijd zonder oordopjes volhouden. Het geluid zal heel anders zijn in 2014, maar het zal nog steeds erg luid zijn. Het blijft Formule 1-waardig."

Zwaargewonde bij steekpartij in Utrechts dorp

Bij een steekpartij in het Utrechtse dorp Kamerik is maandagavond een man gewond geraakt. Een vrouw is aangehouden, meldt de politie.

De steekpartij vond rond 18.20 uur plaats in de woning van de man aan De Werf. Volgens de politie heeft de man flinke steekwonden opgelopen. Vanwege de ernst van de verwondingen werd ook een traumahelikopter opgeroepen. De man is in de woning door ambulancemedewerkers gestabiliseerd, waarna hij naar een ziekenhuis is gebracht.

In het huis troffen agenten ook een vrouw aan, die direct werd aangehouden. Ze verzette zich hierbij hevig. Wat zich precies in de woning heeft afgespeeld is nog onduidelijk. Over de relatie tussen de man en vrouw kon de politie niet meer zeggen dan dat het bekenden van elkaar zijn.

Ivoorkust laat bondgenoten Gbagbo gaan

Rechters in Ivoorkust hebben maandag ingestemd met de voorlopige vrijlating van veertien aanhangers van voormalig president Laurent Gbagbo. Dat heeft een woordvoerder van de Ivoriaanse regering gezegd. De veertien werden aangehouden nadat er na de verkiezingen van 2010 geweld was uitgebroken.

Onder de verdachten die op vrije voeten werden gesteld zijn onder meer de voormalig leider van de partij van Gbagbo en de zoon van de ex-president, Michel. Hoewel ze zijn vrijgelaten, gaat de rechtszaak tegen de veertien mannen gewoon door.

In totaal kwamen bij geweld na de verkiezingen van november 2010 zo'n drieduizend mensen om het leven. Gbagbo weigerde zijn verlies toe te geven en de macht af te staan aan zijn tegenstrever Alassane Ouattara.

De regering van Ouattara wordt ervan beschuldigd alleen de aanhang van Gbagbo aan te pakken en de eigen achterban ongemoeid te laten, terwijl er veel bewijs is dat beide partijen ernstige misdaden hebben begaan. Meer dan honderd aanhangers van Gbagbo zijn opgepakt in verband met het geweld. Velen zitten al meer dan twee jaar zonder proces vast.

Berlusconi-trawanten praten in op Napolitano

De fractievoorzitters van Silvio Berlusconi's Volk van de Vrijheid (PDL) in Kamer en Senaat, Renato Brunetta en Renato Schifani, zijn maandag meer dan een uur op bezoek geweest bij president Giorgio Napolitano van Italië. Onderwerp van gesprek in het Quirinaalspaleis was volgens Italiaanse media gratie voor Berlusconi, die vorige week definitief tot 4 jaar cel werd veroordeeld wegens belastingfraude.

De hoogbejaarde oud-communist Napolitano (88) is gekant tegen het idee van gratie voor de mediamagnaat. Brunetta en Schifani weigerden dan ook de pers te woord te staan na hun gesprek met het staatshoofd. Wel gingen zij meteen verslag uitbrengen bij Berlusconi thuis, waar de hele top van centrumrechts bijeen was gekomen.

Berlusconi-trawanten praten in op Napolitano
Berlusconi-trawanten praten in op Napolitano (Foto: ANP)

Fukushima staat voor nieuwe 'noodsituatie'

De beschadigde Japanse kerncentrale van Fukushima staat voor een nieuwe 'noodsituatie', veroorzaakt door een ophoping van radioactief grondwater. Daarvoor waarschuwde de Japanse toezichthouder op kerncentrales maandag.

Een afsluiting die het besmette grondwater in toom zou moeten houden, vertoont alweer gebreken. Volgens de nucleaire waakhond kan de hoeveelheid radioactief water dat in de oceaan sijpelt, hierdoor in rap tempo toenemen.

Er is sprake van een stortvloed aan lekken en stroomuitvallen in de kerncentrale, die in 2011 verwoest werd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami.

Fukushima staat voor nieuwe'noodsituatie'
Fukushima staat voor nieuwe'noodsituatie' (Foto: ANP)

Veel mis bij gehandicapteninstellingen

Twee derde van de instellingen in de gehandicaptenzorg die de Inspectie voor de Gezondheidszorg het afgelopen halfjaar bezocht, voldoen niet aan de minimumnormen. Dat blijkt maandagavond uit onderzoek van het programma Nieuwsuur.

De inspectie bracht de afgelopen zes maanden 44 onaangekondigde bezoeken aan instellingen in de gehandicaptenzorg. 64 procent van de instellingen bleek niet aan de gestelde minimumeisen van de inspectie te voldoen. Negen procent voldeed deels en op 27 procent was niets aan te merken.

De inspectie keek onder meer naar de veiligheid, de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de kwaliteit van het personeel en organisatie. Nieuwsuur bestudeerde de verslagen en bekeek hoe instellingen op de laatste twee onderdelen scoren.

Bijna zestig procent van de instellingen bleek slordig om te gaan met vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals het opsluiten of vastbinden van cliënten. Er wordt te veel gebruik van gemaakt en het personeel kent de regels niet. Bij 52 procent van de instellingen is de kwaliteit van het personeel en de organisatie ondermaats.

Aanleiding voor het onderzoek van het nieuwsprogramma is de dood van een gehandicapte vrouw in de Groningse gehandicapteninstelling Novo in maart vorig jaar. De vrouw werd tegen haar zin en met geweld naar een separeerruimte gebracht, waar ze door vier medewerksters tegen de grond werd gedrukt om haar te kalmeren.

Nieuwsuur toont maandagavond beelden van een bewakingscamera van Novo waarop te zien is hoe de vrouw tegen de grond wordt gedrukt. De instelling was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat het programma de beelden mocht uitzenden, maar ving daar eerder op de dag bot.

Het programma wil met de beelden aantonen dat het niet gaat om een incident, maar dat dit soort dingen in de zorgsector vaker voorkomen.

Taliban praat in geheim met Afghaanse regering

De Taliban hebben in het geheim overleg gevoerd met vertegenwoordigers van de Afghaanse president Hamid Karzai in een poging het vredesproces een impuls te geven. Dat hebben een afgevaardigde van de Taliban en een Afghaanse regeringsfunctionarissen maandag gezegd.

Vooralsnog is het overleg informeel en verkennend van aard en worden de gesprekken vooral gezien als een poging overeenstemming te bereiken over het voeren van formele gesprekken. Duidelijk is in ieder geval wel dat beide partijen interesse hebben in het voortzetten van het overleg.

Habibullah Fauzi, een voormalige diplomaat van de Taliban die nu zitting heeft in de Afghaanse Hoge Vredesraad, zei dat 'sommige personen (in de Vredesraad, red.) individueel overleg hebben gehad met Taliban'. Wanneer dat plaatsvond en wie er precies bij betrokken waren wilde hij echter niet zeggen. Ook zou er in Saudi-Arabië overleg zijn gevoerd tussen Taliban en de Vredesraad.

"De Afghaanse regering staat zeer zeker in contact met bepaalde leiders en bepaalde figuren binnen de Taliban", zei een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag op een persconferentie.

De start van het vredesproces verliep tumultueus. Nog voordat de eerste gesprekken waren gevoerd, werd het overleg stilgelegd. De Taliban hadden bij hun politieke kantoor in Qatar de vlag gehesen die ook werd gevoerd toen de Taliban in Afghanistan aan de macht waren. President Karzai was woedend over de provocatie.

Vorige week vroeg de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry de hulp van Pakistan om de Taliban over te halen tot overleg met Karzai. Naar verluidt houden de leiders van de Taliban zich op in Pakistan. "De hoop is dat ze snel het gesprek aangaan met de Hoge Vredesraad", zei Sartaj Aziz, adviseur van de Pakistaanse premier zondag. "Het overleg bevindt zich op het moment in een erg kwetsbare fase."

Duizenden kuikens dood bij brand in Albergen

Bij een brand in het Twentse Albergen zijn maandag twintigduizend kuikens omgekomen. De brand woedde in een schuur van een pluimveebedrijf. De korte maar hevige brand is inmiddels onder controle. De brandweer is nog bezig met nablussen, laat de veiligheidsregio Twente weten. De brand heeft geen menselijke slachtoffers geëist.

De brand aan de Looweg in Albergen had veel rookontwikkeling tot gevolg. Het is nog niet bekend of daarbij gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

De brand is ontstaan in de meterkast. De precieze oorzaak is nog niet bekend.

[DFB Pokal] Huntelaar helpt Schalke 04 ronde verder

Schalke 04 heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van DFB Pokal. Die Königsblauen wonnen mede dankzij een goal van Klaas-Jan Huntelaar van FC Nöttingen. Schalke had het niet makkelijk met FC Nöttingen, actief in de Oberliga Baden-Württemberg, het vijfde niveau in Duitsland.

Huntelaar brak de ban voor de topclub na een half uur spelen. Leon Goretzka bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 0-2. Schalke bekert dankzij de winst verder. Zondag start de competitie tegen Hamburger SV.

Bayern München komt later vanavond nog in actie. Arjen Robben begint in de basis bij de titelhouder in de DFB Pokal. Vorig seizoen won Bayern de bekerfinale in Berlijn van VfB Stuttgart. Paderborn bekert ook een ronde verder. Rick ten Voorde scoorde voor zijn nieuwe werkgever tegen Duisburg. Paderborn won thuis met 3-2.

Reizen per bus en tram flink duurder geworden

Reizen met de bus en tram is sinds de invoering van de OV-chipkaart in bijna het hele land duurder geworden. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van treinreiziger.nl. De tarieven van het streekvervoer rond Den Haag stegen de afgelopen twee jaar het hardst.

Rond de hofstad gingen de tarieven in twee jaar tijd met ruim 47 procent omhoog. In Amsterdam was sprake van een stijging van ruim 38 procent en in de rest van Noord-Holland steeg de kilometerprijs voor bus en tram met ruim 27 procent.

In 2011 werd de strippenkaart vervangen door de OV-chipkaart. Sindsdien mogen regio's zelf een prijs per kilometer bepalen. Daardoor zijn volgens treinreiziger.nl rare prijsverschillen ontstaan. Zo kost een ritje met de stadsbus in Leeuwarden minder dan tien cent per kilometer, terwijl de streekbus in Den Haag bijna zeventien cent per kilometer kost.

In vrijwel alle regio's zijn de kilometertarieven sinds 2011 met acht procent of meer toegenomen. Uitzonderingen zijn de regio Utrecht, waar reizen per bus vier procent duurder werd en de regio Almere, waar een busreis zelfs bijna vijf procent goedkoper is geworden.

Naast de kilometerprijs betalen reizigers bij elke rit ook een basistarief, dat in het hele land hetzelfde is. Dat tarief steeg in twee jaar tijd met bijna negen procent.

Gevecht in club door Bieberpersoneel

Bieber was zaterdag in een club in New York. Dat ging vanzelfsprekend niet helemaal goed. Hij kreeg ruzie met een bezoeker, waarna er tussen Bieberieten en Bieberhaters een vechtpartij ontstond.

Dat schrijft het AD. Een bron meldt dat 'Bieber zijn T-shirt uittrok en begon te schreeuwen.' Bodyguards van Bieber brachten hem naar buiten om wat frisse lucht te happen en tot zinnen te komen. Tegelijkertijd vloeide in club South Pointe volgens ooggetuigen rijkelijk bloed in de ruzie die tussen ándere Bieberguards en boze clubbezoekers was uitgebroken.

De Bieberbewakers zouden zich volgens clubgangers 'intimiderend en overdreven' hebben gedragen door onder andere zaklampen in het gezicht van mensen te schijnen als ze probeerden kiekjes te schieten van Justin. Of het 19-jarige sterretje ook op zijn snotneus is geraakt, is onbekend.

FOK!toen: Atoombom op Hiroshima bevolen

Vandaag in 1945 werd het bevel gegeven aan de bemanning van Enola Gay en enkele andere vliegtuigen, om morgenvroeg in de ochtend een atoombom op Hiroshima te gooien. Exit stad en 140.000 inwoners. De eerste test, twee weken eerder:

Trinity-atoomtest, 16 juli 1945

Bevel tot (atoom)bombarderen Hiroshima gegeven
WASHINGTON, 05-08-1945.  Vandaag werd via-via door president Truman bevolen morgenochtend een atoombom te gooien op Hiroshima. Het bevel kun je hieronder zien: "Bombs: Special." FOK!toen vertelt vandaag over het ontstaan van de atoombom, de eerste test op 16 juli en de voorbereidingen op het bombarderen van Hiroshima en Nagasaki. Morgen gaan we dieper in op het gooien van de bom(men) zelf, dan precies 68 jaar geleden. 

Het verhaal van de atoombom is er één van een mensheid die op het eindstation van duizenden jaren evolutie haar kennis, geld en wetenschap volledig steekt in elkaar zo kosteneffectief mogelijk uitmoorden. De Tweede Wereldoorlog was ondanks alle vreselijke conflicten die erop volgden, het dieptepunt van de menselijke beschaving, ofwel het hoogtepunt van het gebrek aan beschaving.

Het bevel: 5 augustus 1945

'Normal' bombing -> Firebombing -> Nuclear bombing
Geallieerden en Asmogendheden kwamen er beide al snel achter dat gewone bommen veel duurder waren en minder vernielden, dan brandbommen. Het punt is dat je zo hoog moet vliegen (met primitieve, onbestuurbare bommen) dat je nooit echt nauwkeurig bent. Dan is brandbommen mikken een goed idee: al raak je je doel niet, door de vuurzee die volgt zal je doel hoogstwaarschijnlijk alsnog opgeslokt worden.

Bij een vuurstorm trekt de hitte van de in één klap volledig in brand staande stad zó veel lucht aan dat er letterlijk stormen waaien richting het vuur met rukwinden van honderden kilometers per uur. Dit maakt de smeulende steden heter dan welke brand ook en zorgt effectief voor nog veel meer vernietiging dan een geïsoleerde brandhaard zou kunnen - relatief goedkope massamoord en -vernietiging, kortom.

Coventry in de oorlogKathedraal Coventry tegenwoordig. Foto gemaakt en vrijgegeven door Andrew Walker.

Over en weer: totale vernietiging
Duitsland praktiseerde het proces al in onder andere Coventry [foto's hierboven] en Rotterdam [hieronder], waar 900 doden vielen en de binnenstad werd vernietigd; er werd gedreigd hetzelfde te doen in Utrecht. De Geallieerden demonstreerden vuurstormen in o.a. Hamburg (hele stad vernietigd; 43.000 doden) en Dresden (40 vierkante kilometer historische binnenstad vernield, 25.000 doden). Berlijn werd 363 keer gebombardeerd.

Halverwege de oorlog begonnen de Amerikanen vuurstormbormbardementen ook toe te passen op Japan. Ze dankten hun Heer voor een vijand die zijn steden praktisch compleet uit hout had opgebouwd. Tientallen Japanse steden werden met de grond gelijk gemaakt, inclusief Tokio [9/10-3-45]. Het overgrote deel van die stad werd in één vuurstorm verwoest - er vielen ruim 100.000 doden.

Rotterdam Blaak, 1940. Copyright Duits Bundesarchiv.Binnenstad Dresden na oorlog. Copyright Duits Bundesarchiv.

Van Hongarije naar Manhattan
De Joods-Hongaarse wetenschapper die begin jaren dertig aangaf dat nucleaire energie tot enorm krachtige explosies zou kunnen leiden, Leó Szilárd, probeerde later wanhopig te voorkomen dat de bom ooit gebruikt zou worden. Wetenschap kiest geen kant, de gebruikers van het eindproduct van wetenschap wel. Er móest een atoombom gemaakt worden voor de vijand het deed.

Nazi-Duitsland én de VS gingen beide al eind jaren dertig met het idee aan de slag om nog veel kostenefficiënter dan de vuurstormen al waren, elkaar compleet te kunnen vernietigen. De nazi's werkten o.a. in Noorwegen aan zwaar water, de VS richtten in augustus 1942 het Manhattan Project op.

In de drie jaar daarna zou Duitsland de oorlog verliezen en de VS 2 miljard dollar (tegenwoordig geld ongeveer 25 miljard euro) in het kernwapenprogramma steken. In tien minuten het Manhattan Project-verhaal uitgelegd krijgen door het uitstekende YouTubekanaal scishow? Klik hieronder op de afspeelknop.

Wijk in Hamburg; hele stad vergelijkbaar. Copyright bij Duits Bundesarchiv.

Trinity-test: Blinden zien bom van 240 km afstand
Uiteindelijk maakte men vier bommen; één werd niet gegooid, twee vielen op Japan en één was de testbom: 'The Gadget' werd als allereerste atoombom ooit getest op 16 juli 1945 in in de woestijn van Los Alamos, New Mexico. De test heette 'Trinity' en op 240 kilometer afstand vertelden getuigen dat 'de explosie de lucht als de zon verlichtte.'

Zelfs een blinde vrouw die ook op 240 kilometer afstand was, vroeg 'wat is dat felle licht?' Tot op 20 kilometer afstand voelde men de enorme hitte van de explosie en schokgolf. Het felle licht werd zó ver opgemerkt, dat als de test in Amsterdam plaatsgevonden had, mensen 't zouden hebben gezien in de Benelux, oost-Engeland, noord-Frankrijk, west-Denemarken en west-Duitsland.

Trinity-test, 16 milliseconden na detonatie

Op 50 kilometer afstand vloog piloot John Lugo een transportvliegtuig voor de US Navy. "Het leek alsof de zon opkwam in het zuiden. Wat een vuurbal! Het was zo fel dat de hele cockpit verlicht werd." De piloot vroeg via de boordradio om verklaring. Die kreeg hij niet. Er werd alleen gezegd: "Vlieg niet naar het zuiden."

'Ik ben de dood geworden, vernietiger van werelden'
De Joods-Amerikaanse directeur van het Manhattanproject, Robert Oppenheimer schijnt direct na de ontploffing gezegd te hebben: "It works." Twee jaar voor zijn dood in een interview in 1965 vertelde hij terwijl het verdriet, hopeloosheid en spijt van zijn gezicht spatten en hij probeert de tranen binnen te houden [filmpje hieronder]:

"We wisten dat de wereld niet meer hetzelfde zou zijn. Sommige mensen lachten. Sommige mensen huilden. De meesten waren stil. Ik moest denken aan een zin uit het Hindoe-geschrift Bhagavad-Gita. Vishnu probeert de Prins ervan te overtuigen dat hij zijn plicht moet doen, en om indruk op hem te maken neemt [Vishnu] zijn veelarmige gestalte aan en zegt: 'Nu ben ik de dood geworden, vernietiger van werelden.' Ik denk dat we dat allemaal op de één of andere manier dachten." 

Oppenheimers woorden zijn geciteerd uit een (discutabele) vertaling van '44 van het 5000 jaar oude Hindoe-epos Bhagavad-Gita. Eigenlijk staat er: "De Heer sprak; Ik ben de oud-geworden tijd, de vernietiger van de wereld, op weg om de wereld teniet te doen."



Een YouTube-reactie haalt Prediker 1:18 aan en schrijft: "'Wie veel wijsheid heeft, heeft veel verdriet [en wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart]' en je kunt dat duidelijk zien in de ogen van deze man. Oppenheimers droefheid raakt me heel diep."

'Ooit zullen mensen Los Alamos en Hiroshima vervloeken'
Bij de acceptatiespeech van de 'Excellence'-prijs die het leger hem toekende in november '45 zei Oppenheimer: "Als atoomwapens toegevoegd worden aan de arsenalen van een oorlogvoerende wereld, of aan de arsenalen van landen die zich op oorlog voorbereiden, dan zal er een tijd komen waarin de mensheid de namen van Los Alamos en Hiroshima zal vervloeken. De volkeren op deze aarde moeten zich verenigen of ze zullen vergaan."

In 1947 zou hij op de universiteit M.I.T. speechen: "Fysici hebben een merkwaardig intieme verantwoordelijkheid gevoeld om het realiseren van atoomwapens te suggereren, steunen, en uiteindelijk grotendeels te verwezenlijken. We kunnen niet vergeten dat deze wapens toen ze daadwerkelijk werden gebruikt, de onmenselijkheid en kwaadaardigheid van moderne oorlogsvoering genadeloos vergroot hebben. In een bepaald platte/ruwe zin hebben fysici zonde gekend, hetgeen geen vulgariteit, humor of overstatement kan uitblussen. Het is een stukje kennis dat ze nooit meer kwijt kunnen raken."

Overigens werden er ook vredelievende zaken onderzocht en ontdekt door het Manhattan Project, zoals medische behandelingen middels bestraling en een gedegen kennis over de mogelijkheden van kernenergie. Ook op de gebieden van nucleaire natuur- en scheikunde werd ongelooflijk veel vooruitgang geboekt.

Trinitiet, gesmolten zand in krater Trinity-test. Vrijgegeven; copyright fotograaf Shaddack.

Trinitiet: radioactief glas van gesmolten zand
De test vaagde een 30 meter hoge metalen toren weg en liet een krater achter van tientallen meters met op de bodem een dikke plak radioactief trinitiet [zie hierboven]: een soort groen glas, uit siliciumdioxide opgebouwd en ontstaan door het smelten van zand. De stof werd zoals je waarschijnlijk al vermoedde naar de atoomtest vernoemd.

Hieronder een filmpje van de eerste atoomtest, die in kleur werd gedocumenteerd door de overheid van de VS. De geluidloze film is door de uploader van muziek voorzien. Een YouTube-comment noemt 16 juli '45 'the day we marveled at our own ignorance.' [Explosie vanaf 8 minuut 20.]

Geallieerden: 'Geef je over!' Japan: 'Nee!'
Er werden in de maanden vóór de atoombommen vielen, herhaaldelijk foldertjes boven Japanse steden verspreid. Daarop stonden de namen van twaalf steden die aangemerkt werden voor vernietiging door brandbombardementen. Hiroshima wordt niet genoemd, maar op de achterkant staat: "We kunnen niet beloven dat alleen deze steden worden aangevallen..."

Op 26 juli werd de Potsdamverklaring uitgegeven, waarin Japan gevraagd werd om complete overgave (zonder een eventuele atoombom te noemen). Op 28 juli weigerde de Japanse regering officieel om zich over te geven.

Flyer zomer 1945, Japan. Vrijgegeven door US Gvt.

Expres niet gebombardeerd om precies schade te meten
Hiroshima, Nagasaki, Kokura en een paar andere steden waren expres zo weinig mogelijk gebombardeerd, zodat als het tot atoombommen zou komen, goed bekeken kon worden hoe effectief één bom een stad kon vernietigen. Zoals gesteld waren het vooral houten steden.

In de weken na de succesvolle Trinity-test werden mannen en materieel over de Pacifische Oceaan verscheept. Het bevel tot het bombarderen van de Japanse stad met destijds 350.000 inwoners werd zoals al gezegd vandaag gegeven. De hele dag moet men zich voorbereid hebben:

De bom 'Little Boy' werd ingeladen in de B-29 Enola Gay, het foto- en video-vliegtuig Necessary Evil (ook B-29) voorzien van genoeg foto- en filmrolletjes en het derde vliegtuig The Great Artiste vol wetenschappelijke meetinstrumenten geladen. De crew van Enola Gay, die de dag erna de bom Little Boy zou gooien:

Crew Enola Gay; vrijgegeven door US Gvt.

Rond twee uur 's nachts vertrokken de drie vliegtuigen om zes uur later om kwart over acht hun lading boven Hiroshima af te gooien. Men miste het doel (een brug in het centrum) waardoor de bom direct boven een ziekenhuis ontplofte. In enkele seconden gingen tienduizenden mensen letterlijk in lucht op; binnen een dag vielen 80.000 doden, in de weken en maanden erna nog eens 60.000. Morgen, Ground Zero Day, meer.

Lezen:
FOK!column 'Atoomdom', over drie deprimerend idiote dingen die met atoombommen werden uitgehaald 
Wiki: Trinity Test 
Wiki: Manhattan Project 

Luisteren:
De Amerikanen reageerden met ongekende feestvreugde na de slachting der atoombommen. Het sentiment was bijzonder racistisch anti-Japans en anti-Duits (en snel daarna anti-Russisch). In 1944 kwam de 'Win the War Blues' van Sonny Boy Williams uit:

Uncle Sam is gonna give me a Thunderbolt 
He wants me to fly away up above the cloud
He wants me to drop a bomb on the Japanese
I really got to make my baby proud

I wants to drop a bomb 
And set the Japanese city on fire
Now because they are so rotten
That I'd just love to see them die

I've got the victory blues
Because I know I have got to go
Now to keep the dirty Japanese
From slippin' in through my baby's back door

Poolse ambassade start campagne over zwemmen

De Poolse ambassade in Den Haag start een voorlichtingscampagne onder Polen in Nederland om verdrinkingsdoden te voorkomen. Dat zei secretaris Janusz Wolosz van de ambassade maandagavond in het programma EénVandaag.

Alleen dit weekeinde al kwamen vijf Polen in Nederlandse wateren door verdrinking om het leven. Ook in Polen verdrinken de laatste tijd veel mensen: sinds mei dit jaar staat de teller daar op 306.

In Nederland verdronken deze zomer tot nu toe veertien mensen, uitzonderlijk veel volgens Reddingsbrigade Nederland. In de helft van de gevallen ging het om mensen van allochtone afkomst. Zij kunnen volgens de reddingsbrigade vaak niet goed zwemmen.

Ook veel Polen kunnen volgens de reddingsbrigade niet goed zwemmen. Een campagne van de ambassade en de reddingsbrigade moet Polen informeren over hoe ze zich moeten gedragen in het water. "We willen ze bereiken via Poolse parochies, winkels, werkgeversorganisatie en Poolstalige media in Nederland", aldus Wolosz.

Levenslang voor oud-legerleider Turkije

Een rechtbank in Istanbul heeft de voormalige Turkse legerleider Ilker Basbug (70) maandag veroordeeld tot levenslang. In de zogeheten Ergenekon-zaak gaat het om het beramen van een staatsgreep.

Drie parlementariërs uit de oppositie kregen celstraffen opgelegd variërend van 12 tot 35 jaar. Eerder op de dag was een vroegere kolonel in het Turkse leger al tot 47 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Levenslang voor oud-legerleider Turkije
Levenslang voor oud-legerleider Turkije (Foto: ANP)

Noorse ambassades houden deuren dicht

Noorwegen heeft vijftien ambassades in het Midden-Oosten en Afrika opdracht gegeven de ambassadegebouwen voor het publiek te sluiten. Dat heeft het Noorse ministerie van buitenlandse zaken maandag bekendgemaakt. De ambassades behandelen nog wel telefoontjes en e-mails.

Het besluit de ambassades voor het publiek te sluiten volgt op een eerder besluit van de Amerikaanse regering om negentien diplomatieke posten in de islamitische wereld dicht te houden tot zaterdag in verband met een terreurdreiging.

'Transitieplan Egypte blijft onveranderd'

Er wordt absoluut niets veranderd aan de politieke routekaart die na het afzetten van de Egyptische president Mohammed Morsi door het leger is opgesteld. Dat heeft een woordvoerder van de Egyptische interim-president Adly Mansour maandag gezegd.

De verklaring lijkt erop gericht geruchten over concessies richting de aanhang van Morsi, aangewakkerd door bezoeken van westerse en Arabische diplomaten aan Caïro, de kop in te drukken. De concessies zouden de achterban van Morsi moeten overhalen een eind te maken aan hun protesten.

De routekaart die is opgesteld voorziet in het vervangen of wijzigen van de door islamisten gesteunde grondwet uit 2012. Begin 2014 moeten er parlements- en presidentsverkiezingen plaatshebben.

Vele doden door aanvallen militanten Nigeria

Zeker 35 mensen zijn om het leven gekomen tijdens twee aanvallen van militanten in het noorden van Nigeria op een politiestation en een militaire basis.

Volgens het leger zijn zondag 32 militanten omgekomen, twee militairen en een politieagent. Het nieuws kwam pas maandag naar buiten, zo meldde de BBC.

Contact met de regio is moeilijk sinds de noodtoestand in het gebied in mei werd uitgeroepen, na jaren van aanvallen door de extremistische islamitische beweging Boko Haram.

De groep nam in 2009 de wapens op om het noorden van het land te veranderen in een islamitische staat. Meer dan 2000 burgers hebben het leven gelaten bij de strijd.

Boko Haram heeft nog niet gereageerd op de aanvallen van zondag.

Vele doden door aanvallen militanten Nigeria
Vele doden door aanvallen militanten Nigeria (Foto: ANP)

BMW roept 143.000 auto's in China terug

PEKING (ANP/DPA) - Het Duitse autoconcern BMW roept in China ruim 143.000 auto's terug naar de garage vanwege problemen met de bekabeling van de stuurbekrachtiging. Dat maakte de Chinese waakhond voor kwaliteit maandag bekend.

Het gaat om auto's van de 5-serie die zijn gemaakt door het Chinese samenwerkingsverband BMW Brilliance Automotive. De auto's liepen tussen augustus 2009 en augustus 2012 van de Chinese fabrieksbanden van BMW. Volgens het autobedrijf uit München kunnen door het defect onder extreme omstandigheden risico's optreden en daarom zullen gebrekkige onderdelen kosteloos worden vervangen.

BMW kreeg eind juli geen toestemming van de Chinese autoriteiten voor een kostbare uitbreiding van de fabriek in de noordoostelijke stad Shenyang, omdat die plannen niet zouden voldoen aan de milieu-eisen. China is een van de belangrijkste groeimarkten voor het bedrijf.

Nederlandse ambassade Jemen langer dicht

De Nederlandse ambassade in Jemen blijft nog zeker tot en met volgende week maandag dicht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag besloten. Hij volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Het ministerie kondigde zaterdag aan de ambassade in Sanaa voor twee dagen te sluiten. De vertegenwoordiging was kwetsbaarder geworden doordat andere landen hun ambassades hadden gesloten. Het departement benadrukt dat geen sprake is van gerichte dreiging tegen Nederland.

De VS waarschuwden vorige week voor een dreiging van Al-Qaida en sloot daarop alle ambassades in de islamitische wereld. Andere westerse landen volgden dat voorbeeld.

Eerder op de dag werd het reisadvies voor Jemen al aangescherpt. Alle reizen worden ontraden vanwege de kans op terroristische aanslagen, de politieke onrust in het land en het hoge ontvoeringsrisico.

Nederlanders die nog in Jemen zijn wordt geadviseerd zich bij vertrek te melden bij het ministerie en de ontwikkelingen in de gaten te houden. In Jemen verblijven ongeveer veertig Nederlanders.

AEX scherpt jaarrecord aan

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is maandag licht hoger aan de nieuwe beursweek begonnen en scherpte zo het jaarrecord aan. De AEX won 0,3 procent op 372,52 punten. Afgelopen donderdag nog werd het jaarrecord gezet op 372,39 punten.

De AEX deed het daarmee beter dan de Franse en Duitse beurs, die met respectievelijk een winst van 0,1 procent en een verlies van 0,1 procent nauwelijks van de plaats kwamen.

"Het cijferseizoen is in Nederland nog volop bezig en ondanks dat de volumes lager dan gebruikelijk zijn, is de weg naar boven nog altijd vrij", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG.

Volgens Eltink blijven de beurzen stijgen op het vertrouwen dat de centrale banken de economie blijven stimuleren. Daarbij is het volgens de marktanalist 'mooi handelen' op de historisch lage rentes.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht van beleggers uit naar de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector. De index voor de eurozone bleek in juli sterker dan verwacht gestegen van 48,3 naar 49,8, wat nipt onder het break even niveau van 50 was.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector liet afgelopen maand zelfs een nog sterkere stijging zien van 52,2 naar 56,0. Een signaal dat de economische groei in de tweede helft van het jaar aantrekt.

Volgens handelaar Jos Renssen van Keijser Capital was er 'weinig mis' met het Amerikaanse cijfer, toch was de marktreactie lauwtjes.

In de AEX werden zestien fondsen hoger verhandeld tegenover negen fondsen lager. Het meest in het oog sprong PostNL, dat elf procent inleverde op de kwartaalcijfers.

PostNL boekte een sterker dan verwacht resultaat, maar kampte wel met een hogere afname van het briefpostvolume. Beleggers besloten volgens ING na de sterke koersontwikkeling van de afgelopen maanden winsten te verzilveren.

Imtech leverde maandag twee procent in en lijkt de kortstondige opleving van vorige week geen vervolg te kunnen geven.

De grootste stijgers in de AEX waren Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer. Het vastgoedfonds won 1,5 procent en de uitgever werd 1,7 procent meer waard.

In de AMX, die vlak sloot, vielen de bouwers in positieve zin op. BAM ging in de Midkap aan kop met een dagwinst van 2,3 procent, gevolgd door Heijmans met 1,7 procent.

De grootste daler was pennystock Pharming met 2,2 procent, gevolgd door Arcadis met een verlies van 1,8 procent.

KBC Securities en SNS Securities constateerden dat de kwartaalcijfers van Grontmij lager uitvielen dan verwacht vanwege teleurstellende prestaties in Frankrijk en Nederland. Het aandeel werd 2,7 procent lager verhandeld.

Jongen VS bekent schuld aan dood scheidsrechter

Een Amerikaanse tiener heeft maandag bekend een voetbalscheidsrechter te hebben mishandeld, met de dood als gevolg. De jongen was geweldpleging met de dood als gevolg ten laste gelegd. Omdat hij schuld bekent zal hij niet als volwassene worden berecht.

De jongen stond tijdens de wedstrijd op 27 april op goal toen de 46-jarige Ricardo Portillo de tegenpartij een penalty gaf. De jongen ging verhaal halen bij de arbiter en gaf hem vervolgens een klap op zijn hoofd. Portillo belandde enkele uren later in een coma. Hij kwam niet meer bij en overleed uiteindelijk.

Tunesië: terreurcomplotten verijdeld

De Tunesische veiligheidsdiensten hebben zondag bij een reeks operaties in het land terreurcomplotten verijdeld. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken maandag gezegd. Bij een van de operaties werd een vermoedelijke terrorist gedood, dertien anderen werden in de boeien geslagen.

In de stad Sousse, een toeristische trekpleister, werd een complot verijdeld om politici, banken en politiebureaus aan te vallen. Bij een inval in een huis in Ouardia, even buiten Tunis, kwam een opstandeling om het leven en raakten vier gewond toen er een schietpartij uitbrak. In Ben Guerdane, in de buurt van de Libische grens, werd een voertuig met een lading wapens aan boord tegengehouden.

In Mount Chaambi, in de buurt van Algerije, voerde het leger een operatie uit tegen opstandelingen. Twee militairen kwamen om het leven door een antitankmijn.

De Tunesische premier Ali Larayedh heeft de opstandelingen in Tunesië opgeroepen zich over te geven.

Reddingsbrigade heeft piek in hulpverlening

De reddingsbrigade heeft de afgelopen week een piek beleefd. De brigade schoot 2569 keer te hulp. Tot nu toe ligt het gemiddelde van de reddingsacties op ongeveer duizend per week. Dat heeft de Reddingsbrigade Nederland maandag laten weten.

In totaal werden de afgelopen week 85 mensen uit levensbedreigende situaties gered en verleende de brigade 1984 keer eerste hulp. "Bij extreme hitte ligt het aantal reddingsacties hoger", aldus een zegsvrouw. De drukte week tot nu toe was twee weken geleden, toen 2357 keer werd uitgerukt.

Maandagochtend werd bekend dat het aantal zwemdoden dit jaar uitzonderlijk hoog is. Alleen al het afgelopen weekeinde zijn vijf mensen - allen Polen - omgekomen in natuurwater waar geen toezicht werd gehouden. De reddingsbrigade adviseert waterliefhebbers dringend om alleen in natuurwater te zwemmen waar toezicht wordt gehouden.

Vaker afspraken voor Wajongers in cao's

In de cao's worden na het sociaal akkoord van april vaker afspraken gemaakt voor Wajongers. In bijna een derde van de cao's staan afspraken om arbeidsongeschikte jongeren een stageplek of arbeidsplaats aan te bieden. Voor april was dat nog twintig procent. Dat stelt werkgeversvereniging AWVN maandag.

De werkgeversorganisatie verwacht dat ook de komende maanden vaker afsprakren over Wajongers worden opgenomen in de cao's. De 'geest van het sociaal akkoord' is in de cao-onderhandelingen duidelijk voelbaar, schrijft de AWVN in een persbericht. In het sociaal akkoord is overeengekomen dat er de komende jaren 125 duizend arbeidsplaatsen voor Wajongers bijkomen.

In de zestien cao's die in juli tot stand kwamen werd een gemiddelde loonstijging van 1,6 procent afgesproken. De gemiddelde loonstijging voor alle cao's van dit jaar komt uit op 1,4 procent. In 2011 en 2012 was dat respectievelijk 1,7 en 1,6 procent.

Dodelijke aanvallen in en rond Bagdad

Aanvallen in en rondom de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben maandag aan zes mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd.

Bij een bakker in Kamaliyah, in het oosten van Bagdad, ging in de middag een bom af. Vier mensen kwamen om en veertien raakten gewond. Eerder op de dag werden de eigenaar van een stroomgenerator en diens zoon doodgeschoten in het stadje Madian, zo'n twintig kilometer van de hoofdstad.

Grasmaaier verdrinkt vrouw

Een 65-jarige vrouw is maandagmiddag in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn om het leven gekomen door een ongeluk met een grasmaaier. Dat meldde de politie maandag.

De vrouw werkte in de tuin en kwam door onbekende oorzaak met haar grasmaaier in een sloot terecht. De maaier viel op haar, waardoor ze onder water werd gedrukt. Een leverancier van boodschappen vond de vrouw. De hulpdiensten konden niets meer voor haar doen.

Ng: IOC gebruikt 'stille diplomatie' met Rusland

Ng Ser Miang rekent erop dat de nieuwe antihomowet in Rusland de Olympische Winterspelen volgend jaar in Sochi niet zal beïnvloeden. Volgens de kandidaat-voorzitter is het Internationaal Olympisch Comité betrokken bij 'stille diplomatie met de hoogste autoriteit' in Rusland, zodat sporters en bezoekers niet in de problemen komen.

De Russische minister van sport Vitali Moetko zei vorige week nog dat de antihomowet tijdens de Spelen wel degelijk wordt gehandhaafd. Als een sporter 'de straat opgaat en propaganda verspreidt, dan zal hij daarvoor rekenschap moeten afleggen', zei hij.

Ng voorspelt dat er een goede oplossing komt en de zaak tot ieders tevredenheid zal worden afgesloten. Rusland heeft volgens hem veel geïnvesteerd in de Spelen en wil er daarom zeker van zijn dat het een succes wordt. Oproepen tot een boycot van het toernooi noemt hij misplaatst.

Ng is een van de zes kandidaten voor het voorzitterschap van het IOC. Jacques Rogge stapt volgende maand na twaalf jaar op.

12-jarige Chinees op European Masters

De 12-jarige Wocheng Ye doet begin september mee aan de European Masters in Zwitserland. Dat meldt de organisatie van het golftoernooi, dat deel uitmaakt van de Europese Tour. De Chinees werd in mei de jongste golfer ooit op de Tour toen hij zich kwalificeerde voor de China Open. Met twee ronden van 79 haalde hij de cut niet.

Enkele weken voor het record van Ye schreef zijn 14-jarige landgenoot Tianlang Guan al geschiedenis. Guan was de jongste deelnemer ooit aan de Masters, het eerste majortoernooi van het jaar. Hij plaatste zich op de baan van Augusta zelfs voor het weekeinde. De European Masters worden van 5 tot en met 8 september gehouden in het Zwitserse Crans-Montana.

LTO: kweekvlees geen oplossing

Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Op de lange termijn moet het goedkoper worden dan normaal vlees. Mogelijk kan het kweekvlees dan uitkomst bieden in regio's waar mensen minder te besteden hebben. "Maar misschien blijkt reguliere veeteelt per saldo wel goedkoper", zegt een LTO-woordvoerder. Een hamburger van kweekvlees kost nu nog zo'n 250 duizend euro.

Ook over andere mogelijke voordelen van het vlees is nog veel onduidelijk. "Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken." Daarnaast denkt LTO dat de vraag naar kwaliteitsvlees afkomstig van echte dieren zal blijven bestaan.

De gekweekte hamburger is ontwikkeld door de Nederlandse wetenschapper Mark Post. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder wordt ontwikkeld tot vlees. Massaproductie van het vlees zou kunnen bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten en een forse reductie van broeikasgassen, stelt Post. Medeoprichter van Google Sergey Brin heeft in het project geïnvesteerd.

Spaanse pedofiel weer opgepakt

De Spaanse pedofiel die vorige week gratie kreeg van de koning van Marokko is maandag opgepakt in Spanje. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken maandag bekendgemaakt. De man werd aangehouden in de zuidoostelijke stad Murcia. Meer details zijn niet bekendgemaakt.

De Spanjaard zat in Marokko vast wegens het verkrachten van elf kinderen en kreeg op 30 juli gratie op verzoek van de Spaanse vorst Juan Carlos. Naast de zedendelinquent kwamen nog eens 47 andere Spanjaarden vrij die in Marokko vastzaten.

Het pardon voor Galvan Fina leidde tot demonstraties bij het parlementsgebouw in Rabat. De Marokkaanse koning Mohammed VI kwam zondag terug op zijn besluit en trok de gratie weer in. Mohammed VI zei niets te hebben geweten van de misdaden van de man. Hij zou hem nooit gratie hebben verleend als hij wel had geweten wat de man op zijn kerfstok had, aldus de koning.

Easyjet wil supermarktketen openen

Stelios Haji-Ioannou, oprichter van de budgetluchtvaartmaatschappij Easyjet, is van plan om in Groot-Brittannië een keten van goedkope supermarkten te openen. De winkels zijn vooral bedoeld voor mensen die krap bij kas zitten. In het zuiden van Londen moet tegen het einde van het jaar de eerste Easyfoodstore verrijzen.

De Easyfoodstores lijken volgens Haji-Ioannou in niets op andere supermarkten in Groot-Brittannië. Er worden geen verse of ingevroren producten verkocht. De schappen zijn alleen gevuld met allerlei soorten vlees in blik, gedroogde pasta en plastic flessen met saus. Volgens Haji-Ioannou is er behoefte aan een dergelijk winkelconcept nu het land te lijden heeft onder bezuigingsmaatregelen van de Britse regering.

"Mijn interesse in de voedselretail werd gewekt door verhalen in de pers over de voedselbanken waar hulpbehoevenden gebruik van maken", aldus de ondernemer.

Vorige maand maakte een Britse organisatie van voedselbanken bekend dat het aantal mensen dat een beroep doet op deze instellingen is verdrievoudigd. Waren dat er begin van het jaar nog vijftigduizend, in april en juni van dit jaar was dat aantal al opgelopen tot honderdvijftigduizend.

Boek: Epstein. Het brein achter The Beatles

“Als iemand de vijfde Beatle was, was het Brian”, aldus Paul McCartney. Dit citaat staat vooraan de grafische novelle Epstein. Het brein achter The Beatles van Jaron Beekes. De Brian aan wie McCartney refereert, is Brian Epstein, de manager van The Beatles. Het is deze man die de Fab Four hun grote doorbraken bracht. Zo zorgde hij ervoor - na lang leuren en afgewezen worden bij tal van platenlabels - dat 'the boys' bij het Parlophone van George Martin een single mochten opnemen. Ook zorgde hij ervoor dat de op het podium zuipende, rokende en vloekende postpubers goedgeklede muzikanten werden die een synchrone buiging maakten voor hun publiek. Zonder Brian Epstein hadden we The Beatles ongetwijfeld nooit gekend. Over deze Brian gaat Beekes' boek.

Tientallen gewonden bij tunnelbrand Noorwegen

Na een brand in de op een na langste tunnel van Noorwegen zijn zeker 55 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft de Noorse politie maandag gezegd.

Een vrachtwagen vloog in brand ruim drie kilometer van de ingang van de Gudvangatunnelen, die ruim elf kilometer lang is. Toen de brand uitbrak gingen de lichten in de tunnel uit. De meeste slachtoffers hadden rook ingeademd, maar een aantal mensen raakte lichtgewond toen ze in het donker met hun auto op andere auto's botsten.

In totaal moesten honderdzestig mensen uit de tunnel worden gehaald, onder wie de vrachtwagenchauffeur die ongedeerd bleef. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Labyad wil niet weg bij Sporting

Zakaria Labyad werd onlangs uit de selectie gezet van Sporting Clube de Portugal, maar de middenvelder hoopt evengoed dat hij in Lissabon kan blijven. Labyad werd wegens een conflict omtrent zijn salaris buiten de selectie gezet van de Portugese club.

Volgens zaakwaarnemer Marcel Veerman is er van een opkomende transfer geen sprake. "Ik sprak afgelopen week een paar keer met hem en hij is gelukkig bij Sporting", zegt de agent. "Het is nu wachten tot hij weer bij de selectie mag komen. Hij wil zich namelijk graag laten zien op de trainingen en in wedstrijden", besluit Veerman zijn verhaal tegen A Bola.

Labyad maakte in de zomer van 2012 de overstap van PSV naar Sporting. Deze transfer maakte veel los in Eindhoven, omdat Labyad zich onder meer in Sporting-shirt liet fotograferen terwijl hij nog speler van PSV was. In zijn eerste seizoen in Portugal kwam Labyad tot negentien wedstrijden in de Portugese Primeira Liga. Hij scoorde tweemaal.

Draxler: "Slapeloze nachten door Real en City"

Julian Draxler laat weten dat hij niet goed sliep door aanbiedingen die hij van Real Madrid en Manchester City kreeg. Het lijkt er nu op dat hij gewoon bij Schalke 04 blijft. De 19-jarige Draxler geldt als één van de grootste talenten van Duitsland en wordt dan ook gevolgd door de grote Europese clubs.

Real Madrid en Manchester City wilden de aanvallende middenvelder graag hebben, maar Schalke wil hem nog niet kwijt. "Ik heb er niet van geslapen", geeft Draxler toe aan Bild. "Ik was op vakantie in Egypte met mijn vriendin en heb 's nachts op het balkon gezeten om na te denken wat ik moest doen." Uiteindelijk besloot de neo-international om toch in Gelsenkirchen te blijven.

"Het was geen eenvoudige beslissing, want je weet nooit of die aanbiedingen in de toekomst weer komen. Uiteindelijk heb ik mijn hart gevolgd, daarom blijf ik nu bij Schalke."

Draxler laat verder nog weten dat hij nooit en te nimmer voor aartsrivaal Borussia Dortmund zal spelen. "Tenzij ik word gehersenspoeld", grapt hij. Draxler heeft bij Schalke een contract tot 2018, maar hierin is een gelimiteerde transfersom van 45,5 miljoen euro opgenomen.

Van Praag vindt transferbedrag Bale belachelijk

Michael van Praag vindt het belachelijk dat Real Madrid meer dan honderd miljoen euro over heeft voor Gareth Bale van Tottenham Hotspur. De voorzitter van de KNVB kan niet wachten op de Financial Fair Playregels, die in september ingaan en clubs verplicht binnen drie jaar de financiële zaakjes op orde te hebben.

"De transferbedragen die betaald worden voor voetballers zijn langzamerhand belachelijk aan het worden", zei Van Praag in het Radio 1-programma Dit is de Dag. "Het is aan de UEFA om te beoordelen of die uitgaven binnen het kader van Financial Fair Play vallen. Als dat niet het geval is, hebben ze een probleem. De uiterste sanctie is dat ze niet meer mogen spelen."

Als de transfer van Bale doorgaat dan is de international van Wales de duurste speler ooit. Het record is nu nog in handen van Cristiano Ronaldo, die in 2009 voor 94 miljoen euro de overstap maakte van Manchester United naar Real Madrid.

Negen duels in Spanje onderzocht om matchfixing

De Spaanse voetbalcompetitie onderzoekt momenteel negen duels vanwege matchfixing, waarvan drie op het hoogste niveau. De zes overige verdachte wedstrijden werden gespeeld op het tweede niveau. Dat heeft voorzitter Javier Tebas maandag gezegd.

Van twee van die zes duels, Girona - Xerez en Hércules Alicante - Racing Santander, was al bekend dat ze verdacht waren. Voor Levante - Deportivo La Coruña, een duel op het hoogste niveau, geldt hetzelfde. Tebas wil verder niets kwijt om het onderzoek niet te verstoren.

Matchfixing is een misdaad in Spanje. Het kan betrokkenen een gevangenisstraf opleveren en een club kan uit de competitie genomen worden.

Grote sprong Weening op UCI-ranglijst

Wielrenner Pieter Weening heeft een flinke sprong gemaakt op de UCI World Tour-ranglijst door zijn eindzege in de Ronde van Polen. De renner van Orica-Greenedge klom van de zestigste naar de 24ste plek en is nu na Bauke Mollema (zestiende) de best geklasseerde Nederlander.

De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Chris Froome (Team Sky), winnaar van de Tour de France. Op het huidige ereschavot staan ook Peter Sagan (Cannondale) en Joaquim Rodríguez (Team Katusha).

Binnen de top vijftig staan verder nog drie Nederlanders: Tom-Jelte Slagter (31, Belkin Pro Cycling), Wilco Kelderman (37, Belkin Pro Cycling) en Niki Terpstra (46, Omega Pharma - Quick-Step). Kelderman kreeg geen punten toegekend voor zijn eindoverwinning in de Ronde van Denemarken, omdat dit geen World Tour-koers is.

'Bundel PlayStation 4 en Vita op komst'

Volgens een 'goed ingevoerde, anonieme bron' zou er een bundel met zowel de nieuwe PlayStation 4 als de PlayStation Vita op komst zijn. De prijs van deze bundel zou rond de 500 dollar liggen.

Inside Gaming Daily claimt dat zij via een anonieme bron hebben vernomen dat deze bundel aan het einde van het jaar in de winkel zou moeten liggen. Sony heeft officieel nog geen soortgelijke bundel aangekondigd, maar ze leggen wel vaak de nadruk op de functies die deze beide consoles samen kunnen vervullen.

Zo zou je de PlayStation Vita kunnen gebruiken om alle PlayStation 4-games direct via 'Remote Play' te streamen en spelen. Ook zou de Vita als een tweede scherm kunnen functioneren voor de PlayStation 4. Sony noemt de Vita dan ook graag "a PlayStation 4 in your pocket."

Natuurlijk moet je dit soort geruchten altijd met een korreltje zout nemen, maar zouden jullie deze bundel interessant vinden? En voor welke prijs zou jij deze bundel dan kopen?

PlayStation 4

Raúl mogelijk terug naar Schalke 04

De Spaanse goalgetter Raúl is gestopt met zijn carrière, maar mogelijk keert hij terug bij Schalke 04. De 36-jarige oud-spits speelde tussen 2010 en 2012 voor Schalke 04, waar hij de DFB Pokal en DFL Supercup won. Afgelopen seizoen maakte Raúl - vooral bekend van zijn zestien jaar bij Real Madrid - een einde aan zijn carrière na een jaar spelen bij het Qatarese Al Sadd.

Twee weken geleden kreeg Raúl een afscheidswedstrijd van Schalke. De Duitse club wil hem graag terugzien in een nieuwe functie. "Ik heb Raúl verteld dat de deur bij Schalke altijd wijd open zal staan voor hem", vertelde RvC-voorzitter Clemens Tönnies van Schalke aan Bild.

"Als hij wil, kan hij hier een mooie functie gaan bekleden. Ik zie hem als een goede ambassadeur. Hij zei me goed te gaan nadenken over het aanbod."

Zeven ton cash onderschept

De Amsterdamse politie heeft vrijdag zeven ton aan contanten in beslag genomen in het kader van een onderzoek naar witwassen. Twee verdachten zijn aangehouden voor het witwassen van drugsgeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gemeld.

Een 38-jarige Colombiaan werd vrijdag aangehouden op Amsterdam Centraal, toen hij op het punt stond te vertrekken naar Parijs. Hij had dertien mille aan contanten bij zich.

Een 55-jarige Pakistaan werd vrijdagnacht opgepakt in Nieuw-West. Bij doorzoeking van zijn woning werd 680.000 euro gevonden. Een groot deel van dat bedrag bestond uit briefjes van vijfhonderd euro. Het OM vermoedt dat de man zich bezighield met ondergronds bankieren.

Het voorarrest van de twee verdachten is maandag met twee weken verlengd.

AZ'er Jóhannsson opgeroepen voor Amerikaanse ploeg

Aron Jóhannsson heeft een uitnodiging gekregen van de Amerikaanse bondscoach Jürgen Klinssman. De 22-jarige spits van AZ is opgeroepen voor een oefenduel tegen Bosnië op 14 augustus in Sarajevo, meldt de Alkmaarse club. De in Alabama geboren Jóhansson maakte vorige week bekend voor zijn geboorteland te willen uitkomen.

Jóhannsson had ook voor IJsland kunnen kiezen, waar hij opgroeide en in het verleden voor diverse nationale jeugdteams speelde. De aanvaller heeft bij de Amerikaanse ploeg onder anderen concurrentie van zijn voormalige ploeggenoot Jozy Altidore, die deze zomer naar Sunderland vertrok.

'Twente laat Mihaylov naar Verona gaan'

Nikolay Mihaylov speelt komend seizoen mogelijk bij Hellas Verona. FC Twente heeft met de Italiaanse club een akkoord. Dat laatste wil echter nog niet zeggen dat de transfer daadwerkelijk van de grond komt. De Bulgaarse doelman (25) heeft volgens Voetbal International in ieder geval toestemming gekregen van Twente om naar Italië af te reizen.

Mihaylov moet namelijk zelf ook nog tot een akkoord komen met Hellas Verona. De Italiaanse club eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Serie B en dwong daarmee promotie af naar de Serie A.

De sluitpost heeft in Enschede nog een contract voor één seizoen. Dat betekent dat Twente hem graag wil verkopen, aangezien er deze zomer nog een transfersom gevraagd kan worden.

Engeland behoudt Ashes na verregende wedstrijd

Engeland weet na de derde testwedstrijd al zeker dat het urn van The Ashes mag behouden. De derde testwedstrijd is na een verregende vijfde dag geeindigd in een gelijkspel. Engeland won de eerste twee wedstrijden en had de urn al in bezit. Australië kan in laatste twee wedstrijden alleen nog tot 2-2 komen en bij een gelijkspel blijft de urn in bezit van het land dat hem al heeft. 

Op Old Trafford Cricket Ground in Manchester was Australië goed begonnen. Ze kwamen in de eerste inning tot 527 runs met het verlies van zeven wickets. Ze gaven toen de beurt aan Engeland. Michael Clarke was goed voor 187 runs. Engeland kwam tot 368 runs all out in hun eerste inning. 

Op dag vier begon Australië aan de tweede inning en sloot af op 172 runs, tegen het einde van de dag regende het al. Engeland had een target van 332 runs op de slotdag, maar ze konden vandaag slechts twintig overs spelen. Omdat de testwedstrijd niet afgemaakt kon worden eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. 

Vrijdag begint de vierde testwedstrijd. Deze wedstrijd zal gespeeld worden op Riverside Ground in Chester-le-Street. Australië krijgt dan de kans om de eer te redden. 

Maar zeven Belgen naar WK wielrennen

België zal eind september maar zeven renners af kunnen vaardigen naar het WK wielrennen op de weg. Philippe Gilbert zal in Florence zijn wereldtitel gaan verdedigen, maar hij zal door de slechte resultaten van dit seizoen de beschikking hebben over minder helpers dan normaal.

De top tien van de landenranglijst mag negen renners afvaardigen naar het WK op de weg, maar België is hier met plek elf net buiten gevallen. Nederland staat vijfde en kan daarom wel negen coureurs naar Italië sturen. België had op basis van de ranglijst slechts zes renners mogen sturen, maar heeft één extra startplaats cadeau gekregen.

Jos Smets van de Belgische wielerbond legt de situatie uit. "Omdat Polen en Slowakije hun UCI-punten met minder dan vijf renners hebben behaald, hebben ze ondanks hun plek in de toptien recht op maar zes in plaats van negen WK-deelnemers. De vrijkomende tickets worden verdeeld onder de landen op de plaatsen elf tot en met zestien."

Bondscoach Carlo Bomans denkt dat het missen van twee renners geen probleem hoeft te zijn. "Het zal deze keer alvast niet aan ons zijn om het WK te controleren. Wij zullen de kat uit de boom kijken, maar wel zeer attent koersen. En ach, zelfs met negen renners is het niet gemakkelijk om wereldkampioen te worden. Maar met zeven kan het ook, zeker weten."

Petrov sluit terugkeer in F1 niet uit

Vitaly Petrov sluit een terugkeer in de Formule 1 niet uit. De Rus moest voor dit seizoen wijken bij Caterham, waardoor hij zonder werk zit. Uit beeld is de coureur naar eigen zeggen nog zeker niet, zo laat hij aan Motorsport-Total weten.

Petrov is in gesprek met een aantal renstallen, maar hij laat niet los welke dat zijn. "Want dat kan ik niet zeggen. Op het moment nog niet, want we zijn pas halverwege het jaar, maar ik sta overal voor open en denk dat de gesprekken na de zomerstop wel wat serieuzer worden."

Naar verluidt is Petrov in beeld bij Sauber, omdat zijn 17-jarige landgenoot Sergey Sirotkin nog niet ervaren genoeg is. De mogelijkheden om hem klaar te stomen voor de F1 zijn beperkt, waardoor het goed mogelijk is dat de Rus nog een jaar moet rijpen voor hij in de F1 mag racen. Petrov zou daarom zijn plaats tijdelijk in kunnen nemen. Volgens F1News.ru kan Petrov ook bij Williams en Marussia terecht.

Seks maakt vrouwen slimmer

"Wat kijk je dom. Neuken?" Het zou zomaar eens de nieuwe openingszin zijn om een sletje van het VMBO te scoren. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een orgasme vrouwen slimmer maakt.

Professor Barry Komisaruk van de Rutgers University in New Jersey heeft voor zijn onderzoek vele klaarkomende vrouwen bekeken. Tijdens dit kutkwarwei onderzocht de wetenschapper de bloedstroom in de grijze massa van deze dames. Hieruit kan een opmerkelijke conclusie worden getrokken.

"Een orgasme geeft ons volledige brein een goede workout. Bij kruiswoordpuzzels of sudoku’s vertonen slechts enkele delen van het brein meer hersenactiviteit", aldus Komisaruk, die al 50 jaar het vrouwelijk orgasme bestudeert. Oftewel, verbrand het sudokuboekje van je vriendin of vrouw, en begraaf je hoofd tussen haar dijen!

"Bij een seksuele climax stroomt er meer bloed naar de hersenen. Het stuwt voedingsstoffen en zuurstof naar het brein." Een hoogtepunt maakt een vrouw niet alleen intelligent, het werkt ook pijnstillend. Ook zou een orgasme depressies kunnen voorkomen, aldus de 72-jarige kuttenkijker.

Vluchtauto schutter Spijkenisse gevonden

De politie heeft de auto gevonden waarmee de man die zaterdagavond in Spijkenisse een 40-jarige inwoner van die plaats doodschoot is weggevlucht. Het voertuig, een donkere Toyota Aygo, werd zondagavond aangetroffen in Rozenburg, laat de politie maandag weten.

De schietpartij vond zaterdag rond 19.30 uur plaats op een parkeerplaats aan de Noordakker. Getuigen zagen de schutter vluchten in een donkerkleurige Toyota Aygo. Die vond de politie zondag rond 23.00 uur terug in de Lekstraat in Rozenburg.

De politie denkt te weten wie de schutter is. Twintig mensen zijn op de zaak gezet om de verdachte zo snel mogelijk aan te houden. De politie is nog op zoek naar mensen die de Toyota tussen zaterdag- en zondagavond nog hebben zien rijden.

Wargaming viert verjaardag met bekendmakingen

De Wit-Russische gamestudio Wargaming.net viert dit jaar haar vijftiende verjaardag en laat dit niet ongemerkt voorbij gaan. De studio heeft recent een reeks aankondigingen en bekendmakingen gedaan die de verdere groei van de ontwikkelaar moeten waarborgen.

Zo maakte Wargaming bekend een nieuw kantoor te hebben geopend in Austin, Texas in Noord-Amerika. Dit kantoor zal Wargamings Producing Center, Central Technology en Global Business Intelligence Groups gaan huisvesten en moet vooral gaan dienen als centraal communicatiepunt voor het steeds groter wordend aantal kantoren.

Daarnaast heeft de studio definitief de rechten in handen gekregen van de intellectuele eigendommen Total Annihilation en Master of Orion. De Total Annihilation-serie komt hiermee weer terug naar bedenker Chris Taylor. Taylor is namelijk werkzaam bij Gas Powered Games en deze studio is niet al te lang geleden overgenomen door Wargaming.net.

"Total Annihilation and Master of Orion are strategy game classics", zegt Wargaming-baas Victor Kislyi over de aankopen. "Although it’s too soon to disclose any details, we are more than willing to give a new lease of life to these games most of us grew up playing. It’s exactly where our major focus will be."

Tot slot heeft de studio bekendgemaakt dat hun luchtgevechtspel World of Warplanes nog voor de release een lijn Britse gevechtsvliegtuigen gaat krijgen. World of Warplanes draait momenteel in een open bètafase.

Grote bosbrand bij Athene

In de buurt van een dorpje ten noorden van Athene woedt maandag een grote bosbrand. Zeker twee huizen zijn beschadigd geraakt en nog meer woningen lopen gevaar. De brandweer heeft acht blusvliegtuigen en zestig brandweerlieden ingezet om de vuurzee te bestrijden.

De brand brak uit bij Avra, in de buurt van Marathon, zo'n vijftig kilometer van Athene. Het is nog onduidelijk hoeveel huizen er al beschadigd zijn geraakt.

Ook elders in Griekenland, in de regio Fokida, was de brandweer maandag in de weer om een bosbrand te bestrijden. Meer dan vijftig brandweerlieden en zeven blusvliegtuigen zijn ingezet om de brand te bedwingen. Voor zover bekend heeft deze bosbrand geen schade veroorzaakt of slachtoffers geëist.

Bosbranden komen vaak voor tijdens de droge, hete zomers in Griekenland. In 2007 kwamen zeventig mensen om.

Thieme niet enthousiast over kweekvlees

De Partij voor de Dieren is op dit moment niet enthousiast over kweekvlees. Er zijn namelijk veel betere, plantaardige alternatieven. Dat laat partijleider Marianne Thieme maandag weten in een reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Thieme noemt kweekvlees een 'sympathieke gedachte', maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen. "Het blijft een inefficiënte manier van eiwitproductie." Bovendien wordt 'reageerbuisvlees' door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, meent Thieme. "Dit is onwenselijk, omdat het van groot belang is dat op korte termijn meer mensen minder of geen vlees en vis gaan eten."

De partijleider voorziet verder ook problemen met de labeling van het vlees van echte koeien en vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. "Hoe garandeer je dat mensen weten wat ze eten?", vraagt zij zich af. Ook wil Thieme eerst weten welke effecten het vlees heeft op de volksgezondheid. "Het gaat bij kweekvlees om celdeling, dat heeft mogelijk allerlei schadelijke gevolgen die we nu niet kunnen overzien."

Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Een van de producenten van plantaardige vleesvervangers is de Vegetarische Slager, het bedrijf van Jaap Korteweg, de echtgenoot van Thieme. Korteweg uitte zich ook al kritisch over de 'stamcelburger'. Hij wijst erop dat de kweekburger nog steeds dierlijk materiaal nodig heeft om te groeien.

Bovendien is het kweekvlees ingehaald door de tijd. "Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees", stelt hij.

De Vegetarische Slager probeert maandag een graantje mee te pikken van alle publiciteit rond de eerste kweekburger, door zelf een 'vegetarische hamburger' te presenteren. Die is niet te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger, aldus Korteweg.

De gekweekte hamburger is door een Nederlandse wetenschapper ontwikkeld. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder wordt ontwikkeld tot vlees. Massaproductie van het vlees zou kunnen bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten en een forse reductie van broeikasgassen.

Bar Refaeli ziet Doutzen Kroes als voorbeeld

Doutzen Kroes heeft het volgens collega-model Bar Refaeli goed voor elkaar. "Jullie Doutzen Kroes? I love her", vertelt Refaeli maandag in Spits. "Dat is precies hoe ik het wil: model zijn en tegelijkertijd moeder, mijn ideaalbeeld."

Het 28-jarige Israëlische model maakt er geen geheim van toe te zijn aan kinderen. "Mensen verwachten dat ik superambitieus ben, maar ik droom niet van grote campagnes of van megaklussen, echt niet", zo vertelt ze. "Natuurlijk hoop ik dat ik mijn modellencarrière nog jaren kan voortzetten, maar mijn grootste wens is om een gezinnetje te stichten. Ik kan niet wachten."

Refaeli is niet alleen bekend als model, ook dankzij haar jarenlange knipperlichtrelatie met acteur Leonardo DiCaprio kon ze op veel media-aandacht rekenen. Volgens geruchten liep de relatie met de 38-jarige acteur in 2011 op de klippen vanwege Refaeli's kinderwens.

"Ik begrijp niet helemaal waarom mensen het interessant vinden met wie ik date of wie mijn vrienden zijn", vertelt Refaeli, die doorgaans weinig los laat over haar privéleven. "Als ik er niet over wil praten dan gebeurt dat niet, zo makkelijk is het."

Haar acteerambities heeft Refaeli inmiddels laten varen. "Niets voor mij. Ik heb het ooit geprobeerd, maar ik ben en blijf een model. Een gezin is mijn enige echte wens voor de toekomst."

Curiosity viert verjaardag op Mars

Het is maandag precies een jaar geleden dat de Marsrover Curiosity landde op de Rode Planeet. En nog altijd lonkt Mount Sharp, de berg op Mars waar NASA hoopt sporen van microbisch leven te vinden. Als de chemische bouwstenen van leven zich ergens op Mars bevinden, zal dat op Mount Sharp zijn.

Curiosity zette onlangs koers naar het zuiden en daarmee naar Mount Sharp, een reis waar de rover maanden over zal doen. De Marsverkenner heeft een lange tocht over rotsachtig landschap voor de boeg. "We rijden veel offroad op allerlei zandweggetjes", zegt Jennifer Trosper van NASA.

De wereld hield zijn adem in toen Curiosity zich op 5 augustus 2012 opmaakte voor de landing op Mars. Na een duik door de flinterdunne atmosfeer daalde de door kernenergie aangedreven rover langzaam aan kabels af richting het Marsoppervlak.

De wetenschappers van NASA kijken sinds de landing al reikhalzend uit naar een bezoek aan Mount Sharp. In eerste instantie zou de Marsrover eind vorig jaar al koers richting de berg zetten, maar de rover werd omgeleid voor een bezoek aan een plek nabij de landingsplaats. Daar vond Curiosity ronde steentjes, wat bewijst dat de plaats ooit een rivierbedding was. Door vervolgens in de grond te boren en de chemische samenstelling van de bodem te onderzoeken kon NASA concluderen dat in de zogenoemde Gale Crater primitief leven mogelijk is.

Nu Curiosity eindelijk op weg is naar Mount Sharp hopen de wetenschappers het oponthoud tot een minimum te beperken. Op weg naar de berg zal de rover foto's nemen, het weer en de straling in de gaten houden en met zijn laser op rotsen schieten.

De expeditie naar Mars is zo'n succes dat NASA in 2021 opnieuw een rover naar Mars wil sturen. Dit keer moet de wagen in staat zijn rotsen te verzamelen en deze te bewaren op het Marsoppervlak. De hoop is dat er dan in de toekomst een missie op poten kan worden gezet om de rotsen terug naar de aarde brengen.

[Upd] Kweekvlees smaakt naar echt vlees

De eerste gekweekte hamburger smaakt naar vlees, maar is niet zo sappig. Dat was de conclusie van het tweekoppige testpanel dat maandag in Londen als eersten het laboratoriumvlees mocht proeven. Ontwikkelaar Mark Post nam zelf ook een hap, waarna hij een restje van de kleine hamburger bewaarde voor zijn kinderen.

De gekweekte hamburger heeft de textuur van vlees. De smaak viel tegen, omdat het kweekvlees vetvrij is. Volgens Post, hoogleraar in Maastricht, kan in de toekomst verder gewerkt worden aan de smaak. Vet meekweken in het vlees is vooralsnog niet goed mogelijk.

De Oostenrijkse voedingsdeskundige Hanni Ruetzler en de Amerikaanse criticus Josh Schonwald, die samen het testpanel vormden, hadden beiden gehoopt op meer smaak. Ook misten de proevers zout en peper of ketchup. Wel stelden ze dat de kweekburger veel meer naar vlees smaakt dan vleesvervangers.

De gekweekte hamburger is door Post ontwikkeld. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder ontwikkeld wordt tot vlees. Maandag werd ook bekend dat medeoprichter van Google Sergey Brin in het project heeft geïnvesteerd.

Thieme vindt kweekvlees geen succes
De Partij voor de Dieren is op dit moment niet enthousiast over kweekvlees. Er zijn namelijk veel betere, plantaardige alternatieven. Dat laat partijleider Marianne Thieme maandag weten in een reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Thieme noemt kweekvlees een 'sympathieke gedachte', maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen. "Het blijft een inefficiënte manier van eiwitproductie." Bovendien wordt 'reageerbuisvlees' door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, meent Thieme. "Dit is onwenselijk, omdat het van groot belang is dat op korte termijn meer mensen minder of geen vlees en vis gaan eten."

De partijleider voorziet verder ook problemen met de labeling van het vlees van echte koeien en vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. "Hoe garandeer je dat mensen weten wat ze eten?", vraagt zij zich af. Ook wil Thieme eerst weten welke effecten het vlees heeft op de volksgezondheid. "Het gaat bij kweekvlees om celdeling, dat heeft mogelijk allerlei schadelijke gevolgen die we nu niet kunnen overzien."

Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Vegetarische slager vindt kweekvlees nog te dierlijk
Een van de producenten van plantaardige vleesvervangers is de Vegetarische Slager, het bedrijf van Jaap Korteweg, de echtgenoot van Thieme. Korteweg uitte zich ook al kritisch over de 'stamcelburger'. Hij wijst erop dat de kweekburger nog steeds dierlijk materiaal nodig heeft om te groeien.

Bovendien is het kweekvlees ingehaald door de tijd. "Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees", stelt hij.

De Vegetarische Slager probeert maandag een graantje mee te pikken van alle publiciteit rond de eerste kweekburger, door zelf een 'vegetarische hamburger' te presenteren. Die is niet te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger, aldus Korteweg.

Update 17.20 uur: LTO ziet geen oplossing in kweekvlees
Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Op de lange termijn moet het goedkoper worden dan normaal vlees. Mogelijk kan het kweekvlees dan uitkomst bieden in regio's waar mensen minder te besteden hebben. "Maar misschien blijkt reguliere veeteelt per saldo wel goedkoper", zegt een LTO-woordvoerder. Een hamburger van kweekvlees kost nu nog zo'n 250 duizend euro.

Ook over andere mogelijke voordelen van het vlees is nog veel onduidelijk. "Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken." Daarnaast denkt LTO dat de vraag naar kwaliteitsvlees afkomstig van echte dieren zal blijven bestaan.

Roemenen opgepakt tijdens Gay Pride

De politie heeft tijdens de Canal Parade in Amsterdam 46 aanhoudingen verricht voor zakkenrollerij. Daarvan waren 43 arrestanten van Roemeense afkomst. Het gaat om zakkenrollers die voor het eerst zijn aangehouden, laat de politie Amsterdam weten. Op de vraag of de arrestanten een bende vormen, wilde de politie niet ingaan.

In totaal werd afgelopen week 337 keer aangifte gedaan van berovingen van portemonnees en telefoons. "Dat is ongeveer 150 meer dan het gemiddelde van de weken daarvoor", aldus een woordvoerder. "We merken twee keer per jaar een piek op in zakkenrollerij en dat is met Koninginnedag en de Gay Pride."

De Gay Pride is dit weekeinde verder rustig verlopen. Grote incidenten deden zich tijdens de botenparade van de Gay Pride, het emancipatiefeest voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, niet voor. Het evenement trok enkele honderdduizenden bezoekers.

'Microsoft had niet moeten luisteren naar consumenten'

Microsoft heeft minstens één grote fout gemaakt bij de Xbox One: alsnog luisteren naar de consument. Althans, dat denkt de gamedesigner en oprichter van Schell Games, Jesse Schell, in een interview met GamesIndustry.biz.

Voor wie het nog niet wist, Microsoft is een tijdje geleden teruggekomen op hun DRM-policy voor de Xbox One. Nadat Microsoft een stortvloed aan negatieve reacties op het internet over zich heen kreeg heeft het bedrijf bekendgemaakt alle nieuwe DRM-regels vooralsnog te schrappen. De Xbox One zou hetzelfde moeten gaan werken als de Xbox 360. Precies wat de gebruikers willen dus… of niet?

Schell: "Eigenlijk zei Microsoft: 'Wij worden net als Steam, dat vinden jullie toch ook leuk?', waarop consumenten massaal negatief reageerden tegen het idee en Microsoft.

Er is sprake van een klassiek innovatie dilemma. De markt ondergaat een verandering en de consument gaat daarin mee, maar de consument staat niet altijd toe dat de marktleider deze verandering in gang zet. Klanten van een bedrijf willen graag dat het bedrijf hetzelfde blijft, ook al zou daardoor het bedrijf uiteindelijk kapot gaan. Microsoft zag hier blijkbaar geen problemen in, of achtte het niet waarschijnlijk dat mensen zo zouden reageren."

Schell denkt dat veel mensen die (in eerste instantie) kritiek hadden op het nieuwe DRM-beleid van de Xbox One er uiteindelijk blij mee zouden zijn en het systeem  zouden gebruiken. Door het luisteren naar de consumenten en het terugdraaien van hun beleid heeft Microsoft volgens Schell zijn kaarten verspeeld en zal een ander bedrijf alsnog dit model gaan invoeren.

"Zo gaat het altijd. Dat is de grootste les van het innovatie dilemma: waarom falen grote bedrijven zodra de technologie verandert?  Niet omdat ze dom zijn en ver van hun consument af staan, maar juist omdat ze teveel naar hun consumenten luisteren. Microsoft's grootste fout is het luisteren naar hun klanten, dat werkt innovatie tegen. Het probleem is dat de harde kern aan consumenten altijd hetzelfde wil. Het liefst alles precies zoals het vorige product, maar dan compleet anders."

Volgens Schell was Valve waarschijnlijk zo succesvol met Steam omdat ze daarvoor nog geen vergelijkbaar platform hadden. Het nieuwe DRM-beleid van Microsoft werd vergeleken met het oude beleid van de Xbox 360, terwijl Valve de luxe had dat Steam iets compleet nieuws was.

Schell is over één ding duidelijk: consoles hebben dringend een ander business model nodig.

"De Playstation 3 en de Xbox 360 komen beiden uit een tijdperk voor de lancering van iOS, voor de explosie van casual games op sociale netwerken en smartphones, voor de opmars van free-to-play games en voor de dominantie van Steam op de pc-markt. De next-gen consoles waren de eerste mogelijkheid voor Microsoft en Sony om daar een antwoord op te geven. Na de E3 en alles wat volgde heb ik minder vertrouwen in de gekozen richting.

Microsoft en Sony gaan het moeilijk krijgen. Ik heb niets overtuigends gezien waarmee ze hun marktaandeel weer terug gaan halen. Ik denk dat de huidige consoles te maken krijgen met een over de jaren geleidelijk inzakkende markt. Uiteindelijk zullen namelijk tablets en andere platformen meer en meer van hun aandeel weg snoepen."

Schell denkt dat een 'great gaming tablet' (met aparte controller en tv-aansluiting) het verschil zou kunnen maken in de huidige markt. Wie deze tablet zou kunnen gaan maken weet hij echter niet, maar hij vermoedt dat het niet Microsoft of Sony zal zijn.

Blacklist krijgt geen offline co-op op Wii U

De Wii U-versie van Splinter Cell: Blacklist zal geen offline co-op bevatten. Producer Liu Jun zegt dat deze modus geschrapt is om alle consoleversies tegelijk te kunnen releasen.

In een interview met Nintendo Life liet Liu Jun weten dat het voor het team niet mogelijk was om zich in deze functie te verdiepen, omdat anders een gelijktijdige release in gevaar zou komen. Online co-op zal overigens wel mogelijk zijn.

Hoewel Blacklist op de Wii U dus geen offline co-op zal hebben, denk Jun dat Wii U-eigenaren hier niet van zullen balen: "Nintendo gamers will be really excited to get the game at the same time as other consoles."

De producer van het nieuwste deel van de Splinter Cell-reeks bevestigde verder dat de Wii U-versie dezelfde DLC krijgt als de PlayStation 3- en Xbox 360-versies.

Splinter Cell: Blacklist ligt op 23 augustus in de winkel voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Splinter Cell: Blacklist-preview 2013 (Foto: Ubisoft)

Punkers beschermen moslims in Birma

Met hun roze haar, leren jacks en doodshoofdtatoeages trekken de punks veel aandacht op straat, maar niet alleen het uiterlijk van deze twintigers is rebels, dat is ook hun bereidheid om zich uit te spreken tegen boeddhistische monniken die aanzetten tot geweld tegen moslims, terwijl de meeste Birmezen hun mond houden.

"Als het echte monniken zouden zijn zou ik mijn mond houden, maar dat zijn het niet", zegt Kyaw Kyaw, zanger van Rebel Riot. De drummer van de band geeft met zijn stokjes de maat aan van een nieuw nummer waarin wordt uitgehaald naar religieuze hypocrisie en de anti-islamitische beweging 969. "Het zijn nationalisten, fascisten. Niemand wil het horen, maar het is waar."

Radicale monniken zijn de aanvoerders van een bloedige campagne tegen moslims en slechts weinigen in het overwegend boeddhistische Birma zijn bereid zich tegen hen uit te spreken. Velen zien monniken als de eerbiedwaardigste leden van de samenleving, die boven elke kritiek verheven zijn. Sommigen ontkennen simpelweg dat er iets aan de hand is, of geloven de claims dat de moslims vreemdelingen zijn die een bedreiging vormen voor hun cultuur en tradities.

Michal Salberg, directeur internationale aangelegenheden van de in de Verenigde Staten gevestigde Anti-Defamation League, noemt dat zwijgen net zo gevaarlijk als de aanvallen op moskeeën en het gejuich als moslims worden achternagezeten en doodgeslagen met kettingen en metalen staven.

"Niet de daders zijn het probleem", zegt hij, een vergelijking trekkend met de omstandigheden die de weg vrijmaakten voor de holocaust in de Tweede Wereldoorlog en de genocide in Rwanda, "het zijn de omstanders."

Na een halve eeuw van strenge militaire heerschappij, heeft de quasi-burgerregering die twee jaar geleden werd geïnstalleerd vergaande hervormingen doorgevoerd. Het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi is opgeheven, vrijheden zijn verruimd en de censuur is opgeheven. Dankzij de nieuwe vrijheden hebben ook monniken als Wirathu, een charismatisch spreker en aanhanger van 969, een stem gekregen. Zijn optredens in het hele land, waarbij hij oproept tot het boycotten van winkels van moslims, pleit voor een verbod op huwelijken tussen boeddhistische vrouwen en islamitische mannen en waarschuwt dat moslims (vier procent van de bevolking) door hun hoge kindertal ooit de meerderheid van de bevolking zullen gaan vormen, hebben zijn populariteit doen toenemen.

"Ik kan alleen maar zeggen dat mensen de leer van Boeddha in ogenschouw zouden moeten nemen en zich zouden moeten afvragen of dit is wat hij bedoelde", zegt de 27-jarige Ye Ngwe Soe, frontman van No U Turn, de populairste punkgroep van het land. Toen het geweld tegen de islamitische Rohingya's in de staat Rakhine begon over te slaan naar andere delen van het land schreef hij het nummer Human Wars. "In sommige stedelijke gebieden hoor ik praten over 969, haat tegen moslims, geweld. Dat is verkeerd."

Volgens deskundigen kunnen mensen als Wirathu het best bestreden worden door gematigde monniken naar voren te schuiven. Maar buiten een handjevol monniken en actievoerders die de handen ineen hebben geslagen om een dialoog tussen boeddhisten en moslims te bevorderen heeft bijna niemand zich gemeld om de radicale monniken tegenspraak te geven. Westerlingen die in Birma werken zijn verbaasd als hun doorgaans progressieve Birmese werknemers de monniken voorzichtig verdedigen of niets zeggen als het gesprek op religieus geweld komt.

"Ik ben ervan overtuigd dat velen van hen het totaal krankzinnig vinden wat er gebeurt, maar dat durven ze niet openlijk te zeggen", zegt Bertil Lintner, een Zweedse journalist die een aantal boeken over Birma heeft geschreven. "Als ze dat wel doen worden ze aangevallen door die nieuwe nationalisten, die religieuze fanatici, en worden beschuldigd van vriendschap met moslims. Het is een heel moeilijke situatie."

Arker Kyaw, een 20-jarige graffitikunstenaar, heeft verschillende vrienden, overwegend muzikanten en dj's, die moslim zijn. Het geweld dat de moslimgemeenschap het afgelopen jaar heeft getroffen heeft hem zeer aangegrepen. Met een aantal anderen, boeddhisten zowel als moslims, maakte hij een muziekclip waarvan de belangrijkste boodschap volgens hem luidt: 'Maak je geen zorgen, tussen ons is alles in elk geval goed'. Maar als hem wordt gevraagd of hij niet daadwerkelijk in actie wil komen tegen 969 zegt hij: "Nee, het is heel gecompliceerd. Ik denk dat het in dit geval beter is om toeschouwer dan voorstelling te zijn."

In juni verbood president Thein Sein een nummer van het Amerikaanse tijdschrift Time met een foto van Wirathu op de omslag, begeleid door de tekst: 'Het gezicht van de boeddhistische terreur'. In een verklaring sprak de president zijn steun uit voor 969 en noemde hij de extremistische monnik een 'zoon van Boeddha'.

Suu Kyi heeft er tot nu toe het zwijgen toe gedaan, volgens commentatoren omdat ze bang is dat een anti-boeddhistisch imago haar bij de voor 2015 geplande verkiezingen stemmen zou kosten.

Daarmee blijven alleen de punks over, die weten wat het is om buitenstaander te zijn.

Tijdens de militaire heerschappij opereerde de piepkleine punkscene in het geheim. Bands traden op in leegstaande panden of bij mensen thuis, voor een groepje vrienden. Hun teksten gingen over wreedheden door het leger en bijvoorbeeld de vraag waarom zakenlieden die banden hadden met de regering steeds maar rijker werden, terwijl de rest van de bevolking leed. Nu hebben ze een nieuw onderwerp: religieuze intolerantie. En daarbij nemen ze geen blad voor de mond.

Kyaw Kyaw van Rebel Riot mag graag zeggen dat hij de wereld niet kan veranderen, net zomin als Birma en zelfs Rangoon, maar dat hij in elk geval zijn omgeving kan beïnvloeden.

"Laat ze ons maar arresteren, dat kan ons niet schelen", zegt de 26-jarige zoon van een politieman. "Of we kunnen worden aangevallen door bepaalde groepen, dat kan ons ook niet schelen. Daar hebben we ons mentaal op voorbereid. Maar we willen zeggen wat we op ons hart hebben."

Barcelona wil Winterspelen 2022

Barcelona wil proberen de Olympische Winterspelen van 2022 binnen te halen. Dat liet de burgemeester van de Catalaanse stad maandag weten. Voorwaarde is wel dat Madrid niet wordt gekozen als gastheer van de Spelen van 2020, aangezien het zo goed als uitgesloten is dat Spanje kort achter elkaar twee grote evenementen mag organiseren.

Burgemeester Xavier Trias sprak de afgelopen weken tijdens het WK zwemmen met enkele leden van het internationaal olympisch comité IOC. Zij staan er volgens Trias voor open om de Winterspelen in Barcelona te houden. In de Pyreneeën moeten dan onderdelen als het alpineskiën worden gehouden.

Het IOC wijst in september de gastheer van de Spelen van 2020 aan. Madrid heeft concurrentie van Tokyo en Istanbul.

Cofidis heeft selectie voor Vuelta al rond

De Franse wielerploeg Cofidis heeft als eerste formatie zijn ploeg bekendgemaakt voor de Vuelta à España. De Pro-Continentale ploeg zal starten met Fransman Jérôme Coppel als kopman in de ronde die op 24 augustus van start gaat.

Verder zullen Luis Angel Maté, Cyril Bessy, Yoann Bagot, Nicolas Edet, Adrien Petit, Stéphane Poulhies, Nico Sijmens en Romain Zingle aan het vertrek staan in Vulanova de Arousa. 

Gibraltar: Spanje gedraagt zich Noord-Koreaans

De Spaanse regering doet met haar wapengekletter tegen Gibraltar niet onder voor Noord-Korea. Die klacht heeft de eerste minister van de Britse kolonie maandag geuit. Fabian Picardo is woedend over het Spaanse plan voortaan tol te heffen over reizen van en naar Gibraltar.

Gibraltar en Spanje, dat nog altijd aanspraak maakt op de rots aan zijn zuidkust, hebben het om de haverklap met elkaar aan de stok. Nu is een kunstmatig rif dat Gibraltar wil bouwen de boosdoener. Volgens de regering in Madrid schaadt het kunstrif de Spaanse visserij. Madrid opperde daarom in het vervolg van elke passant vijftig euro te vragen, om met de opbrengst de gedupeerde vissers schadeloos te stellen.

Volgens Picardo is zo'n heffing in strijd met het recht van vrij verkeer dat in de Europese Unie geldt. Het kunstrif verdwijnt pas als Pasen en Pinksteren op één dag vallen, verklaarde Picardo. "We hebben dit weekeinde op de oorlogstrom horen roffelen op een manier die we lang niet hebben meegemaakt." Schermen met grenstollen 'doen eerder denken aan de taal van Noord-Korea dan aan die van een EU-land'.

Onder de vorige socialistische regering in Madrid verbeterden de betrekkingen met Gibraltar en moederland Groot-Brittannië zienderogen. Maar dat 'speelkwartier' is voorbij, liet de Spaanse minister van buitenlandse zaken José Manuel Garcia-Margallo zondag weten. De Britse regering maakt zich 'ernstige zorgen' en zegt Spanje om uitleg over de maatregelen tegen Gibraltar te hebben gevraagd.

Onderzoek naar zelfmoord in dodencel VS

De Amerikaanse autoriteiten willen dat er autopsie wordt verricht op het lichaam van een gedetineerde die zich zondag, drie dagen voordat hij zou worden terechtgesteld, verhing in zijn cel.

De man, de 44-jarige Billy Slagle, werd volgens een woordvoerster van het gevangeniswezen in Ohio zondagochtend aangetroffen in zijn cel. Kort daarna werd hij officieel doodverklaard.

Slagle zat in de dodencel voor de moord op zijn buurvrouw Mari Anne Pope in 1987. Twee kinderen waren getuige van de moordpartij. De advocaat van Slagle zei dat de verdediging had gehoopt zijn executie woensdag tegen te kunnen houden. Er waren geen aanwijzingen dat Slagle zelfmoord wilde plegen.

Doe Maar-documentaire in première op NFF

De documentaire Doe Maar: Dit is Alles van Martijn Nijboer en Patrick Lodiers gaat in première tijdens de 33e editie van het Nederlands Film Festival. Op 28 september kunnen genodigden de film voor het eerst zien in de Utrechtse Stadsschouwburg. Het publiek kan diezelfde avond terecht in de bioscoop, laat de festivalorganisatie maandag weten.

De film toont naast een grote dosis muziek van de band, waaronder uiteraard hits als 'Is Dit Alles' en 'De Bom', ook de onderlinge verhoudingen tijdens de begin- en nadagen van de band en de hysterie van de fans. Doe Maar, bestaande uit Ernst Jansz, Henny Vrienten en Jan Hendriks, reist momenteel door Nederland met de allerlaatste concerttoer van de band.

Doe Maar beleefde de absolute hoogtijdagen tijdens de jaren tachtig en gaf in 1984 een afscheidsconcert. De bandleden gaven aan veel moeite te hebben met het omgaan met de enorme roem. De band kwam echter in 2000, 2008, 2012 en 2013 bijeen voor enkele reünieconcerten. In 2000 verscheen tevens een nieuw studioalbum.

Nijboer regisseerde eerder Je Zal het Maar Hebben, dat in 2003 werd genomineerd voor het Gouden Beeld en de tv-serie Over Mijn Lijk. Samen met Lodiers maakte hij de documentairereeks Patrick in de Bijlmer. Doe Maar: Dit Is Alles bevat archiefbeelden en nooit eerder vertoond fotomateriaal van onder anderen fotografen Jan Bogaerts en Bert Nienhuis.


Doe Maar-documentaire in première op NFF (Foto: Novum)

Nieuwsuur mag beelden zorginstelling uitzenden

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur mag beelden uitzenden van de Groningse gehandicapteninstelling Novo. Dat heeft de rechter in Lelystad maandag in kort geding bepaald. De nieuwsrubriek wilde de beelden van de bewakingscamera van Novo gebruiken in een item over een overleden cliënt van de zorginstelling. De instelling was het daar niet mee eens.

De rechter oordeelt dat voldoende is aangetoond dat de nabestaanden van de vrouw geen bezwaar hebben tegen het uitzenden van de beelden. Ook worden de medewerkers van de instelling onherkenbaar in beeld gebracht. Omdat het bovendien gaat om een maatschappelijk zwaarwegend onderwerp, heeft de rechter het recht van persvrijheid het zwaarst laten wegen.

Op de beelden is onder meer te zien hoe vier medewerkers de lichtverstandelijk gehandicapte vrouw in de instelling in het Groningse Onnen tegen de grond drukken, liet adjunct-hoofredacteur Rob Koster van Nieuwsuur eerder weten. Het programma wil met de beelden aantonen dat het hierbij niet gaat om een incident, maar dat dit in de zorgsector vaker gebeurt. Novo wil de werknemers echter beschermen en eiste dat het materiaal zou worden vernietigd.

De vrouw had na de actie onder meer gebroken ribben en verwondingen aan hals, nek en mond, zo bleek uit sectie, meldde radioprogramma Argos in juni al. De medewerkers claimden dat de vrouw hen had vastgepakt en gebeten en gekrabd. In een rapport van de inspectie zou staan dat dit niet op de camerabeelden te zien was.

Novo benadrukte eerder eigenaar te zijn van de beelden en geen toegevoegde waarde te zien in het tonen van de beelden, mede omdat andere media zoals Argos al aandacht aan het incident besteedden. Nieuwsuur zei de beelden te willen anonimiseren, maar toen de nieuwsrubriek niet wilde tonen hoe, stapte Novo naar de rechter.

Routinier Webber neemt het op voor geldloze Frijns

De ervaren formule 1-coureur Mark Webber heeft het maandag op de toonaangevende website autosport.com opgenomen voor Robin Frijns. Volgens de Australische coureur van Red Bull kiezen de teams hun nieuwe rijders steeds vaker op basis van financiën, in plaats van sportieve kwaliteiten.

Talentvolle coureurs als Frijns krijgen daardoor minder kans op een plek in de Formule 1 en dat vindt Webber een zorgelijke ontwikkeling. "Er zijn heel veel talenten, maar jammer genoeg worden die niet opgevist", aldus de Australiër. "Eigenlijk is dat heel verdrietig. Neem een jongen als Robin Frijns, een jong fenomeen, maar hij heeft geen geld en dus komt hij er niet in."

Routinier Webber neemt het op voor Frijns
Routinier Webber neemt het op voor Frijns (Foto: ANP)

PvdA wil opheldering over uitzetting ziek meisje

Coalitiepartij PvdA wil tekst en uitleg van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de uitzetting van een Georgisch meisje met acute leukemie. Dat blijkt uit Kamervragen die de PvdA maandag heeft ingediend.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil een feitenrelaas van Teeven waarin exact is aangegeven welke medische klachten van Renata op welk moment bekend waren en op welke wijze daarop is gereageerd. Maij wil verder van Teeven weten of hij ook van mening is dat het meisje niet had mogen worden uitgezet als bekend was dat zij aan leukemie leed.

Het tv-programma De Vijfde Dag onthulde vorige week dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waarvoor Teeven verantwoordelijk is, eind vorig jaar de 6-jarige Renata met haar familie heeft uitgezet naar Polen. Het meisje was toen al wekenlang ziek, maar haar klachten zouden in het asielzoekerscentrum zijn genegeerd. Een dag na de uitzetting werd acute leukemie geconstateerd.

Teeven heeft zijn medeleven betuigd met het meisje en haar familie, maar meldde vorige week in een schriftelijke verklaring aan De Vijfde Dag ook dat het geen reden is om af te zien van uitzetting als iemand snel een medische behandeling nodig heeft. Ook schreef Teeven dat medische zorg voor mensen in een asielzoekerscentrum vrij toegankelijk is.

Dit voorjaar kwam Teeven in politieke problemen naar aanleiding van de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde voordat hij zou worden uitgezet. Zes oppositiepartijen steunden een motie van wantrouwen. Teeven moest de PvdA beloven dat er bij de uitvoering van het asielbeleid meer oog zou zijn voor de 'menselijke maat'.

Behalve de PvdA hebben ook D66, CDA en SP opheldering van Teeven gevraagd over de uitzetting van Renata.

Pedo Sytze van der V. woensdag vrij

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. komt woensdag op vrije voeten. Dat bleek maandag tijdens de behandeling van een kort geding dat de man had aangespannen. Van der V. eiste voor de rechtbank in Den Haag dat de overheid woonruimte voor hem regelt als hij op vrije voeten komt.

De landsadvocaat betoogde namens de staat dat de overheid niet verplicht is Van der V. aan een woning te helpen. Wel heeft de staat een zogeheten inspanningsverplichting, maar daar is volgens de advocaat ruimschoots aan voldaan. Een uitspraak in het kort geding volgt volgende week maandag.

Een van de advocaten van Van der V., Ivonne Leenhouwers, wil desgevraagd niet zeggen waar haar cliënt in de tussentijd zal verblijven. Sinds de gemeente Eindhoven hem in 2009 weigerde toe te laten leidt Van der V. een zwervend bestaan.

De rechtbank in Zutphen bepaalde donderdag dat Van der V. niet langer vast hoeft te blijven zitten vanwege de vermeende vondst van kinderporno op zijn computer. Hij werd in april aangehouden in zijn cel. Hij zat het voorwaardelijke deel van een eerdere straf uit omdat de reclassering geen goed toezicht op hem kon houden.

31 Turkse atleten geschorst wegens doping

De Turkse atletiekfederatie heeft 31 atleten geschorst wegens dopinggebruik. Elk van hen kreeg een schorsing van twee jaar. De namen van de atleten zijn door de bond zonder details op de website geplaatst. Onder hen is kogelslingeraar Esref Apak, winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2004.

Er werden al veel dopingschorsingen verwacht in Turkije. In de aanloop naar de Middellandse Zeespelen die Turkije in juni organiseerde was een gericht controleprogramma opgezet. Dat volgde op een aantal dopingzaken van bekende Turkse atleten.

Opvallend genoeg is Asli Cakir Alptekin nog niet bij de 31 geschorsten. De olympisch kampioene op de 1500 meter wordt nog altijd onderzocht wegens overtreding van de dopingregels.

Duits dopingrapport wordt openbaar gemaakt

Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken gaat het dopingrapport publiceren waarin wordt geconcludeerd dat in West-Duitsland systematisch doping werd gebruikt. Dat laat een woordvoerder van het ministerie maandag weten. Wanneer het rapport naar buiten wordt gebracht en of er passages onleesbaar worden gemaakt, is niet duidelijk.

Het onderzoek van de Berlijnse Humboldt-Universiteit kon om privacy redenen nog niet openbaar worden gemaakt, maar dat is nu opgelost. De Süddeutsche Zeitung heeft delen van het achthonderd pagina's tellende rapport in handen. Er valt te lezen dat begin van de jaren zeventig stelselmatig doping werd gebruikt in West-Duitsland.

Onder meer tijdens de Olympische Spelen van 1972 en 1976 gingen de Duitsers in de fout. Daarnaast kwamen tal van misstanden aan het licht. Zo zouden politici sporters hebben aangezet tot dopinggebruik en zouden ook minderjarigen verboden middelen hebben gebruikt. Voetballers maakten zich schuldig aan het gebruik van amfetamine.

De voorzitter van het Duits olympisch comité Thomas Bach, een van de initiators van het onderzoek, maande maandag al tot spoed met het publiceren van het rapport. "Ik ben met dit project begonnen om het tot de bodem uit te zoeken", liet hij weten.

'Utrecht lonkt naar clubloze Bentley'

FC Utrecht heeft zijn zinnen gezet op de clubloze Engelsman David Bentley. Dat bericht Skysports maandag. De 28-jarige middenvelder kreeg geen nieuw contract bij Tottenham Hotspur, dat hem vorig seizoen verhuurde aan Blackburn Rovers. De domstedelingen zouden geduchte concurrentie hebben van Espanyol en enkele Engelse clubs.

Naast Utrecht en Espanyol azen onder meer Stoke City en Queens Park Rangers op Bentley, die zeven interlands speelde voor Engeland. De aanvallende middenvelder kwam ook uit voor Arsenal, Birmingham City en West Ham United. Hij staat volgens Skysports open voor een buitenlands avontuur.

Utrecht zag deze zomer sterkhouders Mike van der Hoorn, Jan Wuytens, Anouar Kali en Nana Asare vertrekken. De ploeg van trainer Jan Wouters kwam zondag tijdens de competitiestart niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. In de tweede voorronde van de Europa League was het Luxemburgse FC Differdange te sterk.

Trailer voor documentaire over Pet Sematary

Er is een trailer verschenen voor de documentaire Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary. Nadat we de afgelopen jaren al werden verrast met fijne documentaires over klassiekers zoals A Nightmare on Elm Street, Friday the 13th en Return of the Living Dead, is nu de 24 jaar oude film van Mary Lambert, gebaseerd op een verhaal van Stephen King, aan de beurt.

In Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary, een documentaire van John Campopiano en Justin White, krijgen we een uitgebreide blik achter de schermen van de King-klassieker. Zo gaan we op reis langs de lokaties waar de film opgenomen werd, zien we nooit eerder vertoonde opnames achter de schermen en zijn er interviews met cast en crewleden die aan de film meewerkten. Unearthed & Untold: The Path to Pet Sematary is duidelijk een film gemaakt door fans voor fans van de Amerikaanse horrorauteur.

Nog steeds problemen vacaturesite werk.nl

De vacaturesite van het UWV, werk.nl, kampt maandag nog steeds met problemen. Bezoekers kunnen foutmeldingen krijgen en de site is soms traag, licht een woordvoerder van de uitkeringsinstantie toe. De site was vorige week ook al twee dagen onbereikbaar door een storing nadat in het weekend werkzaamheden aan de site hadden plaatsgevonden.

Er wordt onder meer door externe experts aan de storing gewerkt, aldus de zegsman. De oorzaak van de problemen is niet bekend. Afgelopen weekend kampte de site met dezelfde problemen. Mensen die belangrijke wijzigingen willen doorgeven krijgen respijt zolang de problemen voortduren.

Werk.nl kampte al eerder met storingen en krijgt veel kritiek van gebruikers. Werkzoekenden vinden de vacatures op de site niet relevant en vinden de bereikbaarheid onvoldoende.

Nederland koploper in bouw superjachten

Nederland was vorig jaar koploper in de bouw van superjachten. Nederlandse jachtenbouwers leverden voor ruim negenhonderd miljoen euro aan grote luxejachten af. Dat blijkt een jaarlijkse index van Superyachting Times en jachtenbouwer Camper & Nicholsons International.

Nederlandse jachtenbouwers eindigen daarmee voor Duitsland en Italië, waar werven in 2012 gezamenlijk voor respectievelijk 710 miljoen en 670 miljoen euro aan superjachten verkochten. De werven in Nederland wisten 936 miljoen euro op te halen. Daarvoor werden in totaal twintig jachten afgeleverd, voor een gemiddelde prijs van bijna 47 miljoen euro.

Italië leverde opnieuw verreweg de meeste superjachten, jachten met een minimale lengte van dertig meter. Het Zuid-Europese land bouwde vijftig jachten voor een gemiddelde prijs van 'slechts' 13,5 miljoen. Jachten van Duitse makelij waren in de regel het duurst. Werven in Duitsland maakten afgelopen jaar zes boten voor een gemiddelde stukprijs van bijna 120 miljoen euro.

Johan Vlemmix nog niet klaar met Duitsland

Johan Vlemmix is vastbesloten Duitsland te veroveren met zijn kontfluit. De Brabander neemt bij onze oosterburen deel aan de talentenjacht Das Supertalent. Zondag trad Vlemmix met zijn kontfluitact aan in de theaterronde. "Of ik door ben, mag ik niet zeggen. Maar ik kan wel vertellen dat ik nog niet klaar ben met Duitsland."

Vlemmix bedacht de kontfluit als grapje, iets leuks voor tijdens een feestje. Al snel kwam hij echter tot de conclusie dat een act met echte fluiters niet prettig is om naar te kijken. "Ik was van plan mensen op de fluit te laten blazen en zo een orkest te vormen, maar de audities waren echt te ranzig voor woorden. Een man scheet zo in z'n broek", zegt Vlemmix tegen Novum Nieuws.

Ondanks de mislukte audities droomt Vlemmix nog steeds van een kontfluitorkest. "Dat komt er absoluut, maar dan moet ik wel mensen hebben die de druk een beetje kunnen beheersen." De Oranjegek heeft al een blaastechniek ontwikkeld, geïnteresseerden kunnen zich bij hem melden.

Vlemmix paste zijn act aan en laat sindsdien een pop op het fluitje blazen. Met het optreden besloot de Oranjegek in juni auditie te doen voor Das Supertalent, de Duitse variant op Holland's Got Talent. Hij overleefde de voorrondes en mocht zondag zijn kunsten vertonen in het theater, tegenover de jury.

Hoewel de Brabander een 'fantastische tijd' had, zorgde de afwezigheid van Sylvie van der Vaart voor een domper. "Ik had de hele act aangepast voor Sylvie, ik wilde haar wel eens ontmoeten. Ik had de kontfluit aangepast, goud met diamantjes. Ik dacht: voor minder zal Sylvie niet bukken."

Vlemmix was enigszins teleurgesteld toen hij in het theater ontdekte dat Sylvie vorig jaar is vervangen. Maar de reacties van zowel het publiek als de jury op zijn maffe act maakten voor Vlemmix veel goed. "Ik beloof je: na de uitzending ben ik in Duitsland het gesprek van de dag. Ik had niet kunnen bedenken dat het zo goed zou gaan."

Vlemmix, die zijn pop Elise op een kontfluit liet blazen op het nummer Whistle van Flo Rida, is er zeker van dat zijn act de grens over gaat. "Het gaat echt internationaal, in een lijstje van de vreemdste acts." De Brabander zegt dat zijn kontfluiten gretig aftrek vonden in Duitsland. Hij deelde de fluitjes rondom zijn optredens uit.

Hoewel Vlemmix geen uitspraken mag doen over zijn voortgang bij Das Supertalent, weet hij al wel wat hij met het prijzengeld gaat doen als hij wint. "De leukste act krijgt tienduizend euro, de beste honderdduizend. Wat ik ook win, van dat geld ga ik kontfluiten kopen en uitdelen in Duitsland." Dat kan onze oosterburen vele tienduizenden fluitjes opleveren: volgens Vlemmix kost zijn kontfluit 35 cent.

De Brabander, die maandag in België zijn kontfluit aan de man gaat brengen, is er zeker van dat hij de volgende Nederlander is die doorbreekt in Duitsland. "Jan Smit heeft er een concurrent bij", zegt Vlemmix over de Volendammer die eerder dit jaar een comeback maakte in Duitsland. "Maar of hij daar blij mee is, weet ik zo net nog niet."

Google-oprichter Brin betaalde eerste kweekburger

De Amerikaanse miljardair en medeoprichter van Google Sergey Brin heeft 250 duizend euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van de eerste hamburger volledig gemaakt van kweekvlees. Dat bleek maandag tijdens de presentatie van het laboratoriumvlees in Londen.

De Nederlandse wetenschapper Mark Post van de Universiteit Maastricht ontwikkelde de hamburger. Tot nu toe hield Post de identiteit van zijn geldschieter geheim. Brin investeerde in het project met het oog op dierenwelzijn en de strijd tegen klimaatverandering.

Post, hoogleraar vasculaire fysiologie, deed vijf jaar onderzoek naar de hamburger. Het vlees is afkomstig van spierstamcellen uit runderen. Deze stamcellen vermenigvuldigen zich met een behulp van onder meer suikers en aminozuren. De draadjes die dit oplevert, worden op elkaar gestapeld. Daarmee ontstaat een volledig gekweekt stukje vlees.

Post is ervan overtuigd dat de kweekburger een succes kan worden. Volgens hem kan massaproductie van het vlees bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten. En de uitstoot van broeikasgassen komt ongeveer negentig procent lager uit ten opzichte van de huidige vleesindustrie.

"Over twintig jaar heb je in de supermarkt de keuze tussen twee identieke soorten vlees. Het ene is afkomstig van dieren, die geleden hebben. Het andere is kunstmatig en niet slecht voor het milieu en dieren. En wellicht ook nog goedkoper", stelde Post tijdens de presentatie.

Succes van de burger zal volgens Post niet afhangen van de wetenschappelijke mogelijkheid om in het laboratorium vlees te kweken. De hamburger wordt pas een succes als het vlees er net zo uitziet, net zo voelt en smaakt als de echte hamburger, denkt hij.

De vraag naar vlees zal in 2050 volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN met de helft toenemen. Steeds meer mensen in de opkomende economieën kunnen vlees betalen. Deskundigen stellen dat er een andere manier van vleesproductie nodig is om aan deze vraagt te voldoen. Zeventig procent van alle landbouwgrond is nu al in gebruik voor de vleesindustrie.

Tweede hittegolf in Limburg een feit

In het Limburgse Arcen is maandagmiddag de tweede hittegolf van de zomer neergezet. Naar verwachting volgen later maandag nog meer gebieden. Het gaat om delen van Groningen, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Een landelijke hittegolf zit er niet in, meldt weeronline.nl.

Even na 13.00 uur steeg de temperatuur in Arcen naar 30 graden, waardoor de laatste benodigde tropische dag werd gehaald. Van een hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden.

Zaterdag werd in een groot deel van het land de 25-gradengrens niet gehaald. Ook in De Bilt werd het geen zomerse dag, waardoor van een tweede landelijke hittegolf geen sprake is.

Vorige week kwam het tot de eerste landelijke hittegolf sinds 2006. Die komt gemiddeld eens in de drie jaar voor.

Na maandag is het voorlopig gedaan met de tropische warmte. De warmte wordt maandagavond overal verdreven door soms forse regen- en onweersbuien. Het KNMI heeft code geel afgekondigd in verband met de verwachte weersomstandigheden. De buien gaan lokaal mogelijk gepaard met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur.

De temperatuur doet de komende dagen steeds een stapje terug en de buienkans neemt toe. Vooral woensdag lijkt een natte dag te worden. Richting het weekeinde wordt het weer iets beter. Weeronline spreekt van 'lekker zomerweer' met temperaturen rond de 24 graden. Wel kan er af en toe een bui ontstaan.

RKC huurt Belgische verdediger Van Hoevelen

RKC Waalwijk heeft de selectie versterkt met de Belg Kenny Van Hoevelen. De 30-jarige verdediger wordt voor een jaar gehuurd van KV Mechelen, melden de Brabanders maandag. Trainer Erwin Koeman kon vorige week al op huurbasis mandekker Jonas Ivens en doelman Jan Seda verwelkomen.

"Dat we onze laatste linie nu opnieuw van een kwaliteitsimpuls kunnen voorzien in de persoon van de ervaren Kenny, stemt ons zeer tevreden", laat manager technische zaken Janus van Gelder weten. Van Hoevelen speelde in acht seizoenen bij Mechelen 220 competitieduels. Eerder kwam hij uit voor Westerlo en Patro.

RKC raakte deze zomer met keeper Jeroen Zoet en verdedigers Cuco Martina, Henrico Drost, Guy Ramos en Ard van Peppen zijn gehele achterhoede kwijt. De Waalwijkers begonnen het seizoen zaterdag met een verdienstelijk 0-0 gelijkspel bij FC Twente.

[EL] 'Reis kan spelen tegen Petrolul'

Jonathan Reis is met de schrik vrijgekomen. De Braziliaan vreesde even voor problemen aan zijn knie en moest daarom afhaken voor het duel met Heracles Almelo. Reis raakte als speler van PSV in het seizoen 2010/11 zwaar geblesseerd aan zijn knie. De spits moest daarom ruim een jaar revalideren en kwam bij de Eindhovenaren niet meer aan spelen toe.

Afgelopen zondag kreeg Reis opnieuw last van diezelfde knie, waardoor hij tijdens de warming-up moest afhaken voor het duel met Heracles. Volgens Voetbal International blijkt de blessure echter mee te vallen en kan trainer Peter Bosz donderdag weer over de spits beschikken.

Vitesse neemt het komende donderdag in de eigen Gelredome op tegen Petrolul Ploiesti. Het heenduel in de derde voorronde van de Europa League werd afgelopen week met 1-1 gelijkgespeeld.

Feyenoord verhuurt Ramsteijn aan Sparta

Kaj Ramsteijn komt dit seizoen uit voor Sparta Rotterdam. De 23-jarige verdediger wordt door zijn club Feyenoord verhuurd aan de Jupiler League-club. Bij de Rotterdamers, die gisteren met 2-1 verloren bij PEC Zwolle, kwam hij niet in aanmerking voor aan basisplaats.

Vorig jaar werd Ramsteijn ook al verhuurd. Toen kwam hij sinds de winterstop uit voor VVV-Venlo. Daarvoor speelde hij nog zeven duels bij Feyenoord.

Dijks (Heerenveen) twee duels geschorst

Mitchell Dijks heeft een schorsing van twee duels aan zijn broek gekregen. De verdediger kreeg rood in het duel tussen AZ en sc Heerenveen. De linksback beging een harde overtreding op AZ-speler Steven Berghuis, in de tweede helft van het duel met de Alkmaarders. Scheidsrechter Pol van Boekel was onverbiddelijk en stuurde Dijks met direct rood vroegtijdig naar de kleedkamer.

De aanklager betaald voetbal heeft nu een schikkingsvoorstel van drie duels gedaan, waarvan één voorwaardelijk. Als Dijks deze straf accepteert mist de Ajax-huurling de duels met NAC Breda (uit) en Heracles Almelo (thuis). Tegen Ajax (thuis) op 23 augustus kan trainer Marco van Basten weer over de linksback beschikken.

'Ronaldo verlengt bij Real Madrid'

Cristiano Ronaldo heeft met Real Madrid overeenstemming bereikt over een nieuw contract. De Portugees tekent op korte termijn een verbintenis tot medio 2018 bij de Koninklijke, zo bericht de Spaanse sportkrant Marca maandag. Hij zou zeventien miljoen euro netto per jaar gaan verdienen. Zijn huidige overeenkomst loopt over twee seizoenen af.

De 28-jarige aanvaller werd de laatste maanden nog regelmatig in verband gebracht met een terugkeer naar Manchester United omdat er geen schot zou zitten in de onderhandelingen met Real. Ronaldo verliet Manchester in 2009 voor 94 miljoen euro voor Madrid, waar hij in 135 competitieduels 146 keer scoorde.

Als het aan Real ligt vormt Ronaldo komend seizoen in de voorhoede een duo met Gareth Bale, die voor een recordbedrag van zo'n 120 miljoen euro over zou moeten komen van Tottenham Hotspur.

Meijs snel klaar op WK badminton

Erik Meijs is in de eerste ronde van het WK badminton uitgeschakeld. In het Chinese Guangzhou was Petr Koukal uit Tsjechië met 21-18, 10-21 en 21-14 te sterk.

Eric Pang staat wel in de tweede ronde. Hij had een walk-over omdat de als vijfde geplaatste Japanner Kenichi Tago zich terug had getrokken. In de tweede ronde moet Pang het opnemen tegen tweevoudig olympisch kampioen Dan Lin. De Chinees is ook de regerend wereldkampioen.

Jorrit de Ruiter en Samantha Barning bereikten in het gemengd dubbelspel de tweede ronde. Ze klopten Sam en Chloe Magee uit Ierland met 21-15 en 21-12. In de tweede ronde wacht het als achtste geplaatste Poolse duo Robert Mateusiak en Nadiezda Zieba.

Manchester United weigert weer bod op Rooney

Manchester United heeft opnieuw een bod van Chelsea op aanvaller Wayne Rooney geweigerd. Dat heeft de club uit Manchester maandag bevestigd. "Ons standpunt blijft dat hij niet te koop is." Chelsea had 25 miljoen pond (28,9 miljoen euro) over voor Rooney. Met prestatieclausules zou dat bedrag hebben kunnen oplopen tot dertig miljoen pond.

Vorige week deed Chelsea een bod van twintig miljoen pond op Rooney. Ook dat werd direct afgewezen. Manchester United zou de Engels international niet willen verkopen aan een concurrent uit de Premier League.

Rooney maakte eind vorig seizoen al bekend weg te willen toen Robin van Persie bij United de voorkeur boven hem kreeg. In een gesprek met de nieuwe trainer David Moyes werd de lucht geklaard, maar in de voorbereiding maakte Moyes opnieuw duidelijk dat Van Persie zijn eerste keus is.

Coen Brothers maken tv-serie van Fargo

Joel en Ethan Coen gaan hun film Fargo uit 1996 ombouwen tot een tv-serie met Billy Bob Thornton in de hoofdrol. Wie de regie gaat voeren is nog onbekend. De gebroeders Coen zijn uitvoerend producenten en zetten hiermee hun eerste schreden in de wereld van de tv. Dat schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

De 10-delige serie wordt in Canada opgenomen en volgend voorjaar uitgezonden op de Amerikaanse zender FX. Geen van de personages uit de film keert terug in de tv-serie. De 57-jarige Thornton speelt een ontheemde oplichter die een verzekeringsagent uit een dorpje manipuleert en uiteindelijk te gronde richt.

Thornton is geen vreemde van het werk van de Coen Brothers. Zo was hij al te zien in The Man Who Wasn't There uit 2001 en Intolerable Cruelty uit 2003.

Met het onverwachte succes van Fargo in de jaren negentig braken de filmmakers in een klap international door. De broers mochten de Oscar voor beste oorspronkelijke filmscenario mee naar huis nemen. Daarnaast ontving hoofdrolspeelster Frances McDormand een Oscar voor beste actrice.


Coen Brothers maken tv-serie van Fargo (Foto: Novum)

Productie Doom 4 blijft mysterie

Bethesda en Id Software zwijgen als het graf over de productie van Doom 4. Tijdens Quakecon, een conventie in het teken van de spellen van Id Software, had Bethesda een radiostilte opgedragen rond het horrorschietspel. Volgens gameweblog Polyon mocht studiobaas en ontwikkelaar John Carmack niets zeggen over het spel.

Afgelopen voorjaar lekte via het Amerikaanse gameweblog Kotaku uit dat Id Software na vijf jaar werk nog altijd niets heeft om te laten zien. Woordvoerder Pete Hines van Bethesda gaf tegenover het weblog aan dat de productie twee jaar geleden op de schop is gegaan.

Id Software sprak voor het eerst over Doom 4 in mei 2008, terwijl Carmack tijdens Quakecon in 2007 al verwees naar een nieuw deel in de Doom-reeks. Volgens eerdere uitspraken van verschillende topmannen van de studio zou het schietspel draaien om een invasie van demonisch gespuis op aarde.


Productie Doom 4 blijft mysterie

Irene Moors en Anneke Blok in Loenatik, Te Gek!

Irene Moors en Anneke Blok hebben bijrollen in de Nederlandse komedie Loenatik, Te Gek! Ook Eva van der Gucht, Edo Brunner, Rutger Vlaming en Mark Rietman spelen bijrollen. Dat laat distributeur A-Film maandag weten.

Over de nieuwe bijrollen zijn nog weinig details bekend. Zo speelt Moors presentatrice Monique en Blok de rol van buurvrouw Laarsman.

Voor de rest is bijna de gehele cast bekend uit de tv-serie en uit de daarop gebaseerde film Loenatik uit 2002 weer present. Martin van Waardenberg en Karen van Holst Pellekaan, die ook het scenario schreven, keren terug als Bep Brul en De Majoor. Ook Dick van den Toorn, John Buijsman en Jacqueline Blom zijn weer van de partij als Fats, Dr. Doolittle en zuster Ten Hoeven.

Loenatik, Te Gek! gaat over de vijf psychiatrische patiënten die noodgedwongen terugkeren in de maatschappij. Als hun geliefde zuster Ten Hoeven wordt ontvoerd, komen ze onder leiding van De Majoor in actie en belanden ze in een gevaarlijk avontuur. Loenatik, Te Gek! verschijnt in april.


Irene Moors en Anneke Blok in Loenatik, Te Gek! (Foto: Novum)

Vijfde Bourne-film in de maak

Een vijfde Bourne-film lijkt zo goed als zeker. Filmstudio Universal heeft Anthony Peckham, bekend van Invictus en Sherlock Holmes, aan het werk gezet om het scenario te schrijven. Het verhaal draait wederom om de medisch verbeterde geheim agent Aaron Cross, waarmee de terugkeer van Jeremy Renner een stuk zekerder lijkt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Met een wereldwijde opbrengst van ruim 276 miljoen dollar en een budget van 125 miljoen dollar was The Bourne Legacy uit 2012 blijkbaar succesvol genoeg voor een vervolg. In die film nam Renner het roer over van Matt Damon, die niet wilde meedoen omdat Paul Greengrass niet regisseerde.

De komst van Peckham is ook niet geheel zonder controverse. Zo is nu onduidelijk waarom Tony Gilroy, die tot nu toe voor alle vier de films de scenario's schreef en het laatste deel zelfs regisseerde, is gepasseerd. En zo rijst ook de vraag of hij voor het vijfde deel weer in de regisseursstoel kruipt.

The Bourne Legacy steunde qua scenario deels op de voorgaande drie films met Matt Damon als Jason Bourne. Aaron Cross werd gepresenteerd als een collega van Bourne uit een vergelijkbaar geheim programma, waarmee af en toe handig scènes uit voorgaande film konden worden hergebruikt, maar dan opgenomen vanuit een andere hoek.

Hoe dan ook heeft de 42-jarige Renner het voorlopig druk. Zo is hij bezig met de opnames van het misdaaddrama Kill the Messenger en staan daarna The Avengers: Age of Ultron en Mission: Impossible 5 op het programma.


Vijfde Bourne-film in de maak (Foto: Novum)

Bloedmooi tienermeisje uit de broek geluld

Alix Townsend uit het Engelse Lytham St Anne’s is woedend op Monarch Airlines. Het bloedmooie, 18-jarige blondje heeft op het vliegveld van Manchester ter plekke haar broek moeten uitdoen. Volgens de vliegmaatschappij was haar hotpants veel te sexy en aanstootgevend.

Het tienermeisje stond onlangs aan te schuiven bij de check-inbalie van het vliegveld. Zij ging namelijk met een groep van achttien vrienden naar Mallorca. De aanstaande universiteitsstudente en haar vrienden wilden een verjaardagsfeestje bouwen vanwege een achttiende verjaardag.

Alix werd echter tegengehouden. "Je broekje is extreem hoog opgesneden en je billen zijn zichtbaar", zo deelde de beveiliging haar mee. Zij werd gesommeerd om direct haar hotpants uit te trekken en een geschikt kledingstuk aan te trekken.

Op haar verzoek zich op het toilet om te kleden, werd ontkennend geantwoord. Huilend kleedde ze zich voor de ogen van honderden wellustigen uit om vervolgens een lange broek aan te trekken. Volgens het tienermeisje werd juist zij ertussenuit gepikt, aangezien er veel meer mensen dezelfde zomerse kledij droegen.

De langharige blondine is uiteraard woedend op Monach Airlines en heeft haar beklag gedaan. Volgens de luchtvaartmaatschappij werd zij echter vriendelijk verzocht zich gepast te kleden en is haar niet verboden naar de wc te gaan.

Negatief reisadvies voor Jemen

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Jemen aangescherpt. Alle reizen worden ontraden vanwege de kans op terroristische aanslagen, de politieke onrust in het land en het hoge ontvoeringsrisico.

Zaterdag werd al bekend dat de Nederlandse ambassade in Jemen tijdelijk dicht is vanwege het verhoogde risico op aanslagen. Het ministerie wil voorkomen dat de ambassade in Sanaa kwetsbaarder wordt na de sluiting van de ambassades van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Donderdag kondigden de Verenigde Staten aan hun ambassades en consulaten in de islamitische wereld uit voorzorg te sluiten vanwege een terreurdreiging van Al-Qaida.

Nederlanders die nog in Jemen zijn wordt geadviseerd om bij vertrek zich te melden bij het ministerie en de ontwikkelingen in de gaten te houden. In Jemen verblijven ongeveer veertig Nederlanders.

In juni werd in Sanaa nog een Nederlands stel ontvoerd. Halverwege juli deden de twee - een freelance journaliste en haar partner - in een video op Youtube een emotionele oproep aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien is niets meer van hen vernomen.

Vonnis verkrachtingszaak India weer uitgesteld

De eerste uitspraak in de zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi is opnieuw uitgesteld, dit keer tot 19 augustus. De jeugdrechter die de zaak van de enige minderjarige verdachte behandelt, wacht nog op een uitspraak van het Hooggerechtshof over de juridische definitie van een minderjarige.

Na de brute groepsverkrachting van vorig jaar december stak in India een storm van verontwaardiging op. Het slachtoffer werd in een busje verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek.

Zes mannen werden aangehouden, van wie er een op het moment van de verkrachting 17 jaar oud was. Deze verdachte kan maximaal drie jaar tuchtinrichting worden opgelegd voor moord, verkrachting en andere misdrijven. De tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht gaat daarvan nog af.

Vier andere verdachten worden door een andere rechtbank in New Delhi berecht en kunnen de doodstraf krijgen. De zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen.

Winkeliers eurozone verkopen minder

De verkopen van de detailhandel in de eurozone zijn in juni met een half procent gedaald ten opzichte van mei. Dat heeft Europees statistiekbureau Eurostat maandag gemeld. De winkels verkochten vooral minder voedsel, drank en tabak. De verkopen daalden voor deze groep producten met 0,6 procent.

Ook in de gehele Europese Unie daalden de winkelverkopen in juni. De daling was met 0.3 procent wel minder sterk dan in de eurozone. De verkopen van de detailhandel daalden met 3,3 procent het sterkst in Estland. In Malta werd 1,8 procent meer verkocht. Gegevens over Nederland gaf Eurostat niet prijs.

Activision aangeklaagd na miljardeninvestering

Activision Blizzard is aangeklaagd door een aandeelhouder nadat het gamebedrijf een meerderheidsbelang in zichzelf heeft gekocht. De aanklager, Todd Miller, is van mening dat topman Bobby Kotick en het volledige management van het bedrijf de investering van 8,17 miljard dollar alleen hebben gedaan uit eigen belang.

Dat schrijft de zakelijke website Courthouse News. Volgens de klacht van Miller zouden Kotick en de andere managers een financieel voordeel van zeshonderd miljoen dollar hebben bij de investering. Hier zouden aandeelhouders geen enkele cent van terugzien. Bovendien zou een deel van de investeerders nauwe banden hebben met Vivendi, het bedrijf door voorheen een meerderheidsbelang in Activision Blizzard had.

De klager wil dat de rechtbank de investeringsovereenkomst ongedaan maakt en Activision Blizzard beveelt een nieuw bestuur te installeren om op die manier het handelen in eigen belang te voorkomen. Activision Blizzard heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. Het is ook nog niet bekend wanneer de zaak voor moet komen.

Het gamebedrijf is een van de grootste uitgevers van computerspellen in de wereld. Met reeksen als Call of Duty, Skylanders en World of Warcraft draait het bedrijf een miljardenomzet op jaarbasis. Activision Blizzard heeft het afgelopen kwartaal een grotere omzet behaald dan het gamebedrijf van tevoren had verwacht. Dankzij spellen als Starcraft II: Heart of the Swarm, Skylanders Giants en Call of Duty: Black Ops II werd 1,32 miljard dollar (984 miljoen euro) opgehaald. Het bedrijf had gerekend op 1,16 miljard dollar.


Activision aangeklaagd na miljardeninvestering

Ex Badr Hari maakte sekstape

En als we dan toch opmerkelijke quotes uit Ranking the Stars van BNN leegtrekken: ook Silvia Geersen heeft een sekstape gemaakt. Silvia wie, zeg je? Silvia is fotomodel en een ex van Badr Hari.

Het model met de zwoele lippen zei wel eens een sekstape te hebben gemaakt. De uitspraak deed ze in het BNN programma Ranking the Stars. Ze zei wel dat de video inmiddels was gewist. Of ze dat ook echt gelooft is niet bekend. Overigens zei ze ook niet met wie de tape was gemaakt. Het lekken van een sekstape kan trouwens goed zijn voor je naamsbekendheid. Zo weten we dankzij sekstapes wie Paris Hilton en Kim Kardashian zijn.

Vijftien doden door geweld in Irak

Aanslagen en beschietingen hebben zondag in Irak aan vijftien mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers bevindt zich een rechter. Het geweld in Irak is dit jaar aanzienlijk toegenomen en tijdens de ramadan, die vier weken geleden begon, zijn er extra veel aanslagen gepleegd.

De meeste doden vielen zondagavond in Kirkuk, toen een groep mensen op straat vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen. Vier mensen kwamen hierbij om het leven en drie raakten gewond. Kort voor middernacht kostte een bomexplosie in een café in Bagdad aan drie mensen het leven. Twaalf mensen raakten gewond. Bij een andere bomaanslag in Bagdad kwamen twee mensen om het leven en nog eens twee mensen werden gedood toen hun huizen werd beschoten met mortiergranaten.

In de buurt van Mosul kwamen drie soldaten om het leven door een bermbom. In Tikrit kostte een aanslag met een autobom het leven aan rechter Sajid Abdul-Amir. De explosie trof hem toen hij per auto op weg was naar zijn werk.

Volgens een telling van Associated Press zijn in Irak sinds het begin van de ramadan zeker 612 mensen door geweld om het leven gekomen. Veel aanslagen hadden politie en leger als doelwit, maar ook cafés waar mensen na zonsondergang na een dag vasten het avondmaal genoten waren veelvuldig het doelwit. Sinds 2007 zijn er in Irak tijdens de ramadan niet zoveel doden gevallen door geweld. De ramadan duurt nog tot komend weekeinde.

Politie geeft familie G20-dode compensatie

De Britse politie heeft een schadevergoeding gegeven aan de familie van de krantenverkoper die tijdens de G20-top in Londen in 2009 overleed. Dat meldde de BBC maandag.

Het geld is bestemd voor de vrouw en 7 kinderen van het slachtoffer, de 47-jarige Ian Tomlinson. Het is niet bekend om welk bedrag het gaat.

Tijdens een demonstratie tegen de economische top gaf een agent Tomlinson een klap met zijn gummiknuppel. De dakloze man stortte 100 meter verderop in en stierf. De agent werd vorig jaar vrijgesproken van doodslag.

Bomaanslag op boeddhistische tempel Jakarta

Een boeddhistische tempel in Jakarta is zondagavond getroffen door een bomaanslag. Het kleine explosief verwondde één persoon. Twee andere bommen weigerden.

"De terroristen hebben hun aandacht mogelijk verlegd van kerken naar boeddhistische tempels", opperde directeur Sutarman van de nationale recherche. "Dit is misschien uitgelokt door de strijd tussen bevolkingsgroepen in Birma."

Indonesische moslimextremisten zijn woedend over het boeddhistische geweld tegen Birmese moslims en dreigen die woede te koelen op boeddhistische heiligdommen in eigen land. In mei zou met de arrestatie van twee mannen met een rugzak vol explosieven een aanslag op de Birmese ambassade zijn verijdeld. Minister van politieke, juridische en veiligheidszaken Djoko Suyanto riep zijn landgenoten maandag op op hun hoede te zijn voor ieder spoor van terrorisme.

Indonesië wordt overspoeld door islamitische asielzoekers uit Birma sinds de onmin tussen boeddhisten en moslims in dat land in geweld is uitgemond. Honderden Rohingya's, die worden gezien als illegale moslimkolonisten afkomstig uit buurland Bangladesh, zijn al om het leven gekomen en meer dan honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.

De bom die zondagavond ontplofte voor de ingang van de Ekayana Grha-tempel in Jakarta heeft de gevel licht beschadigd. Twee bommen die binnen en bij de achterdeur waren geplaatst gingen niet af. De laatste verspreidde alleen wat rook.

Vodafone schakelt 4G-netwerk in de Randstad in

Nieuwe klanten van Vodafone kunnen sinds maandag gebruikmaken van het snelle 4G-netwerk voor dataverkeer. Het netwerk is beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Bestaande klanten met een 4G-abonnement worden later deze maand aangesloten op het netwerk. Vodafone is na KPN het tweede netwerk dat 4G aanbiedt.

De internetverbinding via 4G kan volgens Vodafone theoretisch vijftig megabyte per seconde halen. Volgens de telefoonaanbieder komt dit in de praktijk neer op een snelheid tussen de tien en vijftien megabyte per seconde. Hiermee is het aanzienlijk sneller dan 3G-internet, waar de maximum snelheid op 7,2 megabyte per seconde ligt.

Vodafone verhoogde maandag ook de snelheid van het 3G-internet. Het bedrijf maakt nu ook gebruik van lage en hoge frequenties, waardoor de zendmasten een grotere dekking krijgen en meer dataverkeer aankunnen in dichtbevolkte gebieden. T-Mobile maakt een dergelijke stap woensdag bekend.

Concurrent T-Mobile maakte woensdag de uitrol van een verbeterd netwerk bekend. Deze aanbieder denkt dit najaar zijn 4G-netwerk in de regio Amsterdam te introduceren en hoopt volgend jaar in heel Nederland dekking te bieden.

KPN biedt al sinds februari 4G-internet aan en heeft nu dekking in Noord- en Zuid-Holland en delen van Utrecht en Flevoland. Het telefoonbedrijf hoopt in maart volgend jaar in heel Nederland dekking te hebben. Tele2 is van plan deze maand te beginnen met het aanleggen van een 4G-netwerk, maar heeft niet bekendgemaakt wanneer deze in gebruik wordt genomen.

Jihadist blijft in voorarrest

De 21-jarige Omar H., die volgens justitie naar Syrië wilde reizen om daar een terroristisch misdrijf te plegen, was nooit van plan ook daadwerkelijk te gaan. Dat zei zijn advocaat P. Lemmers maandag na afloop van een pro-formazitting. De rechtbank in Rotterdam besloot desondanks dat H. in de cel moet blijven tot zijn zaak op 2 oktober inhoudelijk wordt behandeld.

"Hij deed zich op internet stoerder voor dan hij is", benadrukt Lemmers. "Als puntje bij paaltje kwam, verzon hij altijd smoesjes om zijn reis uit te stellen." Ze noemt de Amsterdammer een dromer, die gemakkelijk te beïnvloeden is. "H. is een geïsoleerde, verlegen jongen met weinig vrienden. Internet is zijn uitlaatklep. Hij heeft geen strafblad en maakt zich alleen zorgen om het bloedvergieten in Syrië."

H. stond maandag in de Rotterdamse rechtbank terecht voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in Syrië. De rechtbank besloot dat hij in voorlopige hechtenis blijft omdat er voldoende verdenkingen tegen hem zijn. De kans om te laten zien dat hij zijn proces in vrijheid af kan wachten, heeft hij wat betreft de rechter verspeeld.

In juni werd H. aangehouden in Duitsland. Zijn voorlopige hechtenis was opgeheven op voorwaarde dat hij in Nederland zou blijven.

Scheepswrak opgegraven in Dronten

Archeologen graven vanaf maandag in Dronten een achttiende-eeuws vrachtschip op. Het gaat om een schip met een lading leisteen aan boord, dat in 1959 werd ontdekt. Uit een verkenning in 1985 is bekend dat het schip ongeveer 16,5 meter lang en 4,5 meter breed is en tussen de veertig centimeter en ruim een meter onder de grond ligt.

Tijdens de verkenning werden onder meer al een complete kruik, honderden munten en een zilveren horloge aangetroffen. Het hout aan de bovenkant bleek 28 jaar geleden al van slechte kwaliteit. Door de slechte kwaliteit wordt het wrak waarschijnlijk niet bewaard.

De archeologen hopen met de opgraving meer te weten te komen over onder meer het schip, de inventaris en de lading, meldt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag op Radio 1. In de polder liggen nog zo'n honderd schepen.

Aan de opgraving, die ongeveer een maand zal duren, werken onder meer archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen, medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en archeologiestudenten mee.

Opnieuw conflict bij Zulte Waregem

Zulte Waregem kent een matige voorbereiding op de return tegen PSV in de voorrondes van de Champions League. Opnieuw is er een ruzie ontstaan binnen de club. Middenvelder Olafur Skulason trekt in de Belgische media van leer tegen coach Francky Dury.

"Ik heb al goeie matchen gespeeld en Dury had eerder nog gezegd dat Malanda en ik samen in de basis konden. Ik verdien dit niet. Ik ben niet met respect behandeld. Ik voel me verraden door de coach", laat de speler weten. "Ik ga met CEO Patrick Decuyper praten. Als ik weer een heel seizoen op de bank moet zitten, vertrek ik liever."

Skulason hoopte dit seizoen een vaste waarde te zijn. In de overtuiging dat dat zou lukken, tekende hij een nieuw contract tot medio 2016 bij Zulte Waregem. Eerder ontstond er bij de Belgische club een conflict over de aanvoerdersband.

Kerkhove naar tweede ronde in Koksijde

Tennisster Lesley Kerkhove heeft maandag de tweede ronde van het ITF-toernooi in Koksijde bereikt. Op het Belgische gravel hoefde de 21-jarige Zeeuwse maar een set te spelen tegen Kim-Alice Grajdek uit Duitsland. Nadat Kerkhove die met 6-2 had gewonnen, gaf de Duitse op.

In de tweede ronde in de Vlaamse kustplaats treft Kerkhove mogelijk Lisanne van Riet. De Nederlandse plaatste zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi, maar moet in de eerste ronde wel afrekenen met de als eerste geplaatste Oostenrijkse Melanie Klaffner. Ook Richel Hogenkamp en Cindy Burger, net als Van Riet een qualifier, komen in Koksijde in actie.

Mariko Peters terug bij Buitenlandse Zaken

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters is terug bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Peters is bij haar oude werkgever werkzaam als senior beleidsmedewerker, meldt De Telegraaf maandag.

De terugkeer van Peters is volgens de krant opmerkelijk omdat zij de gedragscode van het departement heeft geschonden. Peters raakte in 2011 als Kamerlid in opspraak toen bekend werd dat zij in 2005 als diplomate in Afghanistan had gezorgd dat haar partner subsidie kreeg voor een ontwikkelingsproject in de hoofdstad Kabul.

Peters erkende vervolgens dat ze de schijn van belangenverstrengeling had gewekt. Volgens de gedragscode van haar toenmalige werkgever had ze dit moeten vermijden. Het Kamerlid stapte na de kwestie niet op. Ze vertrok uit de politiek na de val van het eerste kabinet-Rutte.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken laat in de krant weten dat het schenden van de gedragscode geen rol speelde bij Peters' terugkeer, omdat de kwestie speelde nog voordat zij Kamerlid was.

Cruijff: "Niets gemerkt tijdens WK-finale 1974"

Johan Cruijff heeft tijdens de verloren WK-finale in 1974 niets gemerkt van mogelijk dopinggebruik bij tegenstander West-Duitsland. Dat schrijft hij maandag in zijn column in De Telegraaf.

"Eerlijk gezegd weet ik niet meer of er toen al na de wedstrijden gecontroleerd werd. Tijdens de finale tegen West-Duitsland is me in ieder geval niets vreemds opgevallen", aldus Cruijff.

"Ik wist toen niet beter dan dat West-Duitse voetballers altijd groter en flinker dan wij waren. Ze waren lichamelijk meer ontwikkeld, maar daarover werd altijd gezegd dat dit kwam omdat ze meer bier dronken."

De Süddeutsche Zeiting publiceerde zaterdag de bevindingen uit een achthonderd pagina's tellend rapport van de Berlijnse Humboldt-universiteit over stelselmatig dopinggebruik bij West-Duitse sporters vanaf het begin van de jaren zeventig. Het Nederlands elftal verloor in 1974 de WK-finale van de Duitsers.

Haase weer beste Nederlander op ranglijst

Robin Haase is weer de beste Nederlandse tennisser op de wereldranglijst. De Hagenaar reikte afgelopen week in Kitzbühel tot de halve finale en steeg daardoor zeven plaatsen. Hij staat nu 61e. Igor Sijsling, vorige week nog de nummer 59, zakte door een snelle nederlaag in Washington DC zes plaatsen.

Jesse Huta Galung steeg deze week twee plaatsen en bereikte zijn hoogste positie ooit op de wereldranglijst. De in Limburg wonende tennisser is de nummer 108 van de wereld. Hij zit Thiemo de Bakker op de hielen. De Westlander steeg van de 102e naar de 101e positie.

In de top van het klassement veranderde niets. Novak Djokovic staat nog steeds soeverein bovenaan. Andy Murray is de nummer twee voor de Spanjaarden David Ferrer en Rafael Nadal. Roger Federer staat op de vijfde plaats.

Aantal zelfdodingen weer toegenomen

Het aantal zelfdodingen is weer toegenomen. Vorig jaar maakten 1753 mensen een einde aan hun leven, dat zijn er 106 (6 procent) meer dan in 2011. Het aantal stijgt nu al voor het vijfde jaar op rij.

De toename is het grootst onder mensen tussen de 30 en 70 jaar. Maar ook het aantal erg jonge mensen dat zelfmoord pleegde, nam weer toe. 6 mensen jonger dan 15 jaar en 45 jongeren tussen de 15 en 20 jaar stapten vorig jaar uit het leven.

Gemiddeld 10,5 op de 100.000 inwoners in Nederland maakt zelf een einde aan zijn of haar leven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meest voorkomende manier van zelfdoding is ophanging of verwurging, gevolgd door een overdosis medicijnen of alcohol en voor de trein springen. Ongehuwden en mannen maken vaker een eind aan hun leven dan getrouwde mensen en vrouwen.

Turkse rechter wijst vonnis tegen 'coupberamers'

De Turkse rechter oordeelt maandagmiddag of honderden Turkse legerofficieren, politici en journalisten zich schuldig hebben gemaakt aan het beramen van een staatsgreep. De vonnissen besluiten het vijf jaar oude Ergenekon-proces, dat in het teken stond van de machtsstrijd tussen de islamistische premier Recep Tayyip Erdogan en de oude seculiere elite.

Het 'seculiere terreurnetwerk' Ergenekon zon volgens het openbaar ministerie op een reeks spraakmakende aanvallen. De organisatie hoopte Turkije in bestuurlijke chaos te storten en zo de weg vrij te maken voor een staatsgreep door het leger.

De vervolging van de ongeveer 275 kopstukken van de overwegend nationalistische en seculiergezinde elite, die sinds de stichting van Turkije in 1923 de dienst uitmaakte, doet de positie van Erdogans AK-partij geen kwaad. Erdogan en co hebben een eind gemaakt aan de greep van het leger op het landsbestuur.

De verdachten ontkennen schuld. Hun medestanders zien in de strafzaak een poging van de regering-Erdogan haar rivalen de mond te snoeren, tegenspraak de kop in te drukken en de seculiere Turkse traditie te ondermijnen.

Syrische raketten doden burgers

Het Syrische leger vuurt in zijn strijd met de rebellen ballistische raketten af op bewoond gebied. Dat heeft volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) al honderden Syrische burgers het leven gekost.

HRW heeft negen raketaanvallen onderzocht die zijn uitgevoerd tussen februari en juli, rapporteerde de mensenrechtenorganisatie maandag. Bij die aanvallen kwamen 215 mensen om. Van de slachtoffers was de helft kind. De zeven getroffen plaatsen die HRW-medewerkers hebben bezocht lagen volgens hen niet in de buurt van militaire doelen.

HRW riep de Syrische president Bashar Assad maandag op een eind te maken aan de lukrake aanvallen. Het regeringsleger ontkent categorisch dat het burgers op de korrel neemt. De strijdkrachten zeggen 'terroristen' te bevechten die zich tussen burgers verschuilen.

Ook El Hamdaoui onhaalbaar voor Twente

FC Twente hoeft voor dit seizoen ook niet meer te rekenen op Mounir El Hamdaoui. De spits van Fiorentina is te duur voor de club uit Enschede. De Tukkers willen zich dolgraag offensief versterken, maar leggen de lat deze zomer vooralsnog te hoog. Nicklas Bendtner en Simon Maniekok bleken ook al te hoog gegrepen voor de club, die dit seizoen hoopt aan te haken in de titelstrijd.

Volgens het Algemeen Dagblad is het onwaarschijnlijk dat één van de drie nog naar Enschede vertrekt. Daarmee wordt de kans groter dat Joshua John dit seizoen de kans krijgt als spits. Hij stond dit weekeinde tegen RKC Waalwijk al in de basisopstelling.

Paniekaanval bavianen voorbij

De mantelbavianen in Dierenpark Emmen vertonen weer normaal gedrag. Dat bevestigt een woordvoerder van de Drentse dierentuin maandag. De dieren waren sinds vorige week in paniek en kropen bij elkaar. Dit weekend is de situatie verbeterd. Wel blijft onduidelijk wat er de oorzaak van was dat ze roerloos in de boom bleven zitten.

"De jonge baviaantjes begonnen vrijdag al wat meer rond te trekken en voedsel te zoeken", aldus de zegsman. "In het weekend volgden de volwassenen en zondag was de boom waarin ze heel de week zaten, leeg." De dieren aten weinig, maar volgens de woordvoerder is dat geen probleem voor de gezondheid van de bavianen.

De mantelbavianen aten en sliepen sinds vorige week maandag nauwelijks, kropen bij elkaar in een boom en waren moeilijk in het binnenverblijf te krijgen. In 1994, 1997 en 2007 vertoonden de Emmense bavianen soortgelijk gedrag. Het is voor de verzorgers altijd onduidelijk gebleven waarom de dieren in paniek schieten.

Bertens stijgt een plekje op ranglijst

Tennisster Kiki Bertens is deze week een plaats gestegen op de wereldranglijst. De Wateringse ging, ondanks een nederlaag in de eerste ronde in Washington DC, van de 68e naar de 67e positie. Ook voor Richel Hogenkamp (228 naar 224), Angelique van der Meet (237 naar 228) en Arantxa Rus (244 naar 240) was er een kleine winst. Lesley Kerkhove steeg van de 296e naar de 271e positie.

Serena Williams blijft de ranglijst aanvoeren. Victoria Azarenka, die in Carlsbad de finale verloor, is deze week haar naaste belager. De Wit-Russin sprong over Maria Sharapova heen naar de tweede plaats. Agnieszka Radwanska is vierde, Na Li staat op de vijfde plaats.

Everton meldt zich voor Alderweireld

Ajax raakt verdediger Toby Alderweireld mogelijk alsnog kwijt. Everton heeft interesse in de diensten van de Belgisch international. Dat bevestigt Alderweirelds zaakwaarnemer Søren Lerby maandag aan de Belgische krant Het Belang van Limburg. De ploeg uit Liverpool zou de waarde van de back op 6,9 miljoen euro inschatten.

Afgelopen vrijdagavond bekeek hoofdscout Kevin Reeves van Everton Alderweireld in het Eredivisieduel tegen Roda JC. "Het klopt dat Everton zich gemeld heeft voor Alderweireld", zegt Lerby daarover. Volgens de Deen zijn er echter meerdere clubs met concrete interesse. "Toby moet nu kijken bij welke ploeg hij de mooiste uitdaging vindt."

Foto's laatste fotosessie Marilyn Monroe geveild

Tien foto's uit de laatste fotosessie van Marilyn Monroe gaan onder de hamer. Modefotograaf Bert Stern schoot de foto's in juni 1962 in opdracht van Vogue in een hotel in Los Angeles, zes weken voor Monroes dood. Op een paar kiekjes is Monroe naakt te zien op bed in diffuus licht. Het was voor het eerst sinds 1949 dat Monroe uit de kleren ging voor foto's.

Stern, die in juni op 83-jarige leeftijd overleed, nam in 1962 ruim 2500 foto's van Monroe tijdens een driedaagse shoot. "Ze was mooi en puur", zei Stern over de foto's. "Het was alsof ze net was begonnen." De kiekjes die onder de hamer gaan, stammen van de eerste dag en zijn gemaakt voordat het team van Vogue arriveerde. Dat zorgde voor ongedwongen, spontane foto's.

Het veilinghuis in Philadelphia verwacht dat de fotoset op 10 september tussen de tien- en vijftienduizend dollar opbrengt. De huidige eigenaar van de kiekjes wil anoniem blijven. Een deel van de opbrengst gaat naar borstkankeronderzoek en de strijd tegen huiselijk geweld.

Deel A15 gestremd na botsing vrachtwagens

De A15 van Nijmegen naar Rotterdam is bij het Zuid-Hollandse Vuren gestremd na een ongeval met twee vrachtwagens. De trucks botsten rond 09.40 uur op elkaar. Twee slachtoffers zaten klem. Een van hen is inmiddels bevrijd en op weg naar een ziekenhuis. Dat meldt de politie.

Volgens de Verkeersinformatiedienst zouden twee traumahelikopters aanwezig zijn om hulp te verlenen. Een van de vrachtwagens zou zijn gekanteld en op de snelweg liggen.

478.000 keer letsel bij bedrijfsongevallen

Zo'n 478.000 mensen liepen vorig jaar lichamelijke of geestelijke schade op door een ongeval op het werk. In de horeca en in de bouw gebeuren de meeste ongelukken. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het gaat in zeventig procent van de gevallen om wonden, botbreuken, verstuikingen of verbrandingen. Bij twintig procent ging het uitsluitend om geestelijke schade door bijvoorbeeld bedreigingen of agressief gedrag. In de overige gevallen was sprake van zowel lichamelijk als geestelijk letsel.

Elf procent van de bedrijfsongelukken doet zich voor in de horeca. De bouw heeft negen procent van de ongevallen op zijn naam staan. In de horeca leidde een bedrijfsongeluk in de meeste gevallen niet tot ziekteverzuim, in de bouwsector wel.

Gemiddeld verzuimde bijna de helft van alle werknemers die betrokken waren bij een arbeidsongeval minstens een dag. Bij een derde duurde het ziekteverzuim vier dagen of langer.

Tientallen doden door overstromingen Pakistan

Overstromingen als gevolg van zware regenval hebben in Pakistan aan zeker 53 mensen het leven gekost. De slachtoffers vielen in verschillende delen van het land, vooral toen huizen onder het watergeweld bezweken.

De zuidelijke stad Karachi kampt met grote wateroverlast, omdat het afvoersysteem niet deugdelijk werkt. De Pakistaanse autoriteiten hebben dit maandag gemeld.

Hetzelfde noodweer heeft in Oost-Afghanistan minstens 58 levens geëist. Rond de dertig mensen zijn nog spoorloos, lieten de autoriteiten in Nangarhar, Kabul, Khost en Nuristan weten.

Dijsselbloem naar Hoge Raad in zaak SNS

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat in cassatie tegen de uitspraak van de Ondernemingskamer over de vergoeding voor aandeelhouders van SNS. De rechters wachten daarom met het aanstellen van experts die de hoogte van de schadevergoeding moeten bepalen. Dat blijkt uit een recent verstuurde brief van de Ondernemingskamer.

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam besliste vorige maand dat aandeelhouders een vergoeding moeten krijgen voor de aandelen die ze kwijtraakten bij de nationalisatie van SNS Reaal. Minister Dijsselbloem vindt een vergoeding onterecht, omdat de beleggers bij een faillissement hun geld ook kwijt zouden zijn.

Volgens de Ondernemingskamer wist de minister zijn standpunt onvoldoende toe te lichten. Voor het toekennen van een schadevergoeding wil de Ondernemingskamer eerst 'deskundige voorlichting' krijgen. Door het cassatieberoep van de staat wordt die procedure voor onbepaalde tijd stilgelegd, staat in de brief.

Rocksmith 2014 is een nog betere gitaarleraar

Rocksmith 2014 zal een uitgebreider lessysteem hebben dan zijn voorganger en deze keer zal de game oplossingen bieden voor je fouten. De game zal ook meer video's bevatten om je technieken aan te leren.

Senior community developer Michael Madavi vertelt over de uitgebreide Lesson-modus op de Ubisoft-blog: "In Rocksmith 2014, Lessons will be much, much more dynamic and responsive: now we’re not just telling you that you made a mistake; we’ll tell you what the mistake is and how you should adjust to correct it. Trying to learn how to bend but not moving your note high enough? Rocksmith 2014 will let you know. Sliding one fret back from where you need to hit? Rocksmith will tell you specifically that’s what went wrong. Beyond that, if Rocksmith senses that you’re having trouble with a particular technique, it will pull you out of the interactive portion of the lesson and give you further instructions – this time with additional camera angles and tips. Lessons are just one part of Rocksmith that has been seriously improved and re-worked in Rocksmith 2014."

Madavia legt uit dat Rocksmith 2014 “a fully responsive personal teacher” is geworden en dat de game drie keer zoveel lesvideo's bevat dan de eerste Rocksmith. Verder zullen veel meer technieken worden behandeld, van de basis zoals het stemmen van je gitaar, tot meer geavanceerde technieken als 'tappen'. De komende weken worden er meer details over deze nieuwe Rocksmith-editie bekendgemaakt.

Rocksmith 2014 is aangekondigd op E3 2013 en is op 24 oktober in de winkels te vinden voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Rocksmith 2014 logo

Tetris Monsters maakt zijn debuut

Er is een eerste trailer van Tetris Monsters uitgekomen. Tetris Monsters is een nieuwe free-to-play game van EA en zal op iOS te spelen zijn. 

Deze nieuwe variant van de oude puzzelgame zal gevechten tussen monsters combineren met de klassieke blokjespuzzels. Afgezien van artwork op de officiële Japanse website is er verder nog niets over de game bekendgemaakt.

De game moet dit jaar nog te koop zijn voor Japanse iOS-gamers, de Westerse releasedatum is nog niet bekend.

InfinitEye wil Oculus doen vergeten

Oculus Rift is misschien dan hip, andere ontwikkelaars denken het beter te kunnen. Zo is er de InfinitEye, een Virtual Reality-bril met een brdere kijk dan de Oculus Rift.

De bril gebruikt twee schermen en biedt een blikveld van 210 graden aan. En dat met een resolutie van 1280x800 per oog, effectief dus 2560x800 in zijn geheel. Gelukkig hoef je je nek niet hard te trainen, de InfinitEye weegt 380 gram.

Het lijkt erop dat VR de nieuwe heilige graal is in gaming. Zou jij het willen gebruiken?

Stosur verslaat Azarenka in Carlsbad

Samantha Stosur heeft zondag het WTA-toernooi van Carlsbad gewonnen. Op het hardcourt in Zuid-Californië was de als vijfde geplaatste Australische met 6-2, 6-3 te sterk voor de favoriete Victoria Azarenka (1). Het was de vierde toernooizege voor Stosur, en pas de eerste sinds ze twee jaar geleden de US Open won.

Azarenka werd tijdens het duel gehinderd door een blessure aan haar onderrug. De Wit-Russin trok zich om die reden terug van het toernooi in Toronto dat deze week op het programma staat.

Magdalena Rybarikova won de titel in Washington DC. De Slowaakse (7) klopte Andrea Petkovic uit Duisland in de eindstrijd met 6-4, 7-6 (2). Rybarikova verdedigde daarmee succesvol haar titel in de Amerikaanse hoofdstad. Juan Martin del Potro had eerder zondag de mannentitel in Washington DC gewonnen.

Battlefield 4 op ultra-settings op pc

Er is een gameplayvideo opgedoken van Battlefield 4 waarin we de ultra-settings kunnen zien die de pc-gamers met een stevige pc mogen gebruiken. Het spel maakt gebruik van de Frostbite 3-engine om de special effects te tonen op het scherm.

Frostbite is multiplatform, dus de andere versies zullen er relatief hetzelfde uitzien, al gaan PlayStation 3 en Xbox 360 niet zoveel objecten en effecten tegelijkertijd op het scherm toveren. Hoe de pc-versie zich vergelijkt met de PlayStation 4 en Xbox One wordt interessanter.

Battlefield 4 komt eind oktober uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De next-gen consoles volgen later.

FOK!filmtip van de dag: Picnic (1955)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Picnic 2

We beginnen deze week de FOK!filmtip van de dag met een fijne filmklassieker op de BBC. Op BBC2 is namelijk om 13.00 uur het romantische drama Picnic te zien. Normaliter hebben we niet zoveel met het romantische genre, maar voor een film met niemand minder dan Kim Novak en William Holden in de hoofdrol maken we uiteraard graag een uitzondering. In de film van regisseur Joshua Logan draait het om de zwervende charmeur Hal Carter (William Holden) die in een klein plaatsje aankomt om zijn oude vriend Alan Benson (Cliff Robertson), zoon van de rijkste man in het dorp, te bezoeken. Hij wil deze eigenlijk om een baantje vragen, maar versiert vervolgens Benson's vriendin Marjorie 'Madge' Owens (Kim Novak). Iedereen probeert haar te overtuigen dat Hal een foute kerel is, maar het blijkt niet zo makkelijk om haar dat in te laten zien.

Picnic 2

Het had weinig gescheeld of William Holden had niet meegedaan aan Picnic. Holden was op dat moment 37 jaar en vond zichzelf te oud voor de rol in de film. Ook moest Holden in deze film een dans uitvoeren en daar zag de acteur, die in zijn dagelijks bestaan leefde als een alcoholist, nogal tegen op. Bij de opname van de dansscene was de acteur dan ook behoorlijk aangeschoten. William Holden dacht nog aan de bewuste scene te kunnen ontkomen door 8000 dollar extra te vragen. Tot zijn grote verrassing kreeg hij het extra geld en zat zo aan zijn afspraak vast. Het zouden de enige vier minuten uit zijn filmloopbaan zijn dat we de legendarische acteur kunnen zien swingen.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Vrouw pijpt ex-man

Afgelopen vrijdag stond een vrouw in de rechtbank van Adelaide wegens geslachtsgemeenschap zonder toestemming. De Australische wordt ervan beschuldigd haar ex-man een pijpbeurt te hebben gegeven.

Het slachtoffer kreeg twee jaar geleden de schrik van zijn leven toen hij ruw uit zijn slaap werd gewekt. Boven zijn edele dingen hing zijn 49-jarige ex-vrouw, die druk bezig was zijn spermaspeer tussen haar lippen te laten glijden.

De beste man was niet gediend van deze poging tot napalen, en besloot naar de politie te stappen. Vrijdag diende dan eindelijk de rechtszaak.

Volgens de advocaat van de vrouw heeft het slachtoffer geen poot om op te staan. Het is namelijk zijn woord tegen het hare. De rechter heeft de zaak geschorst tot 6 september.

Penélope Cruz en Javier Bardem noemen dochter Luna

Het dochtertje van Penélope Cruz en Javier Bardem luistert naar de naam Luna Encinas Cruz. Dat schrijft het Spaanse magazine Vanitatis, dat ook weet dat Bardem zijn dochter dinsdag heeft aangegeven in Madrid.

Luna, wat Spaans is voor maan, kwam op 22 juli ter wereld. Het meisje, het tweede kind voor Cruz en Bardem, zag het levenslicht op dezelfde dag als het Britse prinsje George. De 39-jarige Cruz beviel in januari 2011 in Los Angeles van haar eerste kind, zoon Leonardo.

Cruz en de 44-jarige Bardem laten nauwelijks iets los over hun privéleven. De geboorte van Luna hebben ze nog steeds niet officieel bevestigd. Het acteurskoppel, dat elkaar leerde kennen tijdens de opnamen van Vicky Cristina Barcelona, trouwde in 2010.

Politie New York schiet tiener dood

Politieagenten hebben in de New Yorkse wijk de Bronx een 14-jarige jongen doodgeschoten. De tiener sloeg zondagochtend vroeg hun bevel zijn pistool te laten vallen in de wind en zwaaide met het wapen in hun richting. Daarop loste één van de agenten een schot dat Shaaliver Douse in zijn kaak trof en hem fataal werd.

De twee onervaren agenten surveilleerden te voet door het stadsdeel toen ze rond 03.00 uur hoorden vuren. Ze gingen eropaf en zagen Douse schieten op een vluchtende man.

De politiemannen maakten zich bekend en bevalen de jongen zijn wapen te laten vallen. Maar die loste daarop volgens de politie nog een salvo. Of dat voor de agenten bedoeld was of voor de vluchtende man wordt nog onderzocht.

Op beelden van een bewakingscamera is volgens de politie te zien hoe Douse even voor het voorval het vuur opent op een stel mannen voor een kroeg. Hij zet vervolgens de achtervolging in op een man die ervandoor gaat.

'Steeds meer begrafenissen op kosten van staat'

Het aantal mensen dat een gemeentebegrafenis krijgt stijgt dit jaar fors. Dat meldt het AD maandag. In de meeste grote steden was in de eerste zeven maanden van dit jaar een flinke toename zichtbaar ten opzichte van een jaar eerder. Volgens ouderenbond ANBO komt dit doordat steeds meer ouderen in geldnood zitten.

Als iemand geen nabestaanden heeft of alleen familieleden die de uitvaart niet willen of kunnen regelen, moeten gemeenten dit verplicht doen.

In Den Haag ging het in de eerste zeven maanden van het jaar om 137 gemeentebegrafenissen, terwijl dat er gedurende het hele vorige jaar in totaal 175 waren. Als die trend zich doorzet gaat het om een stijging van 34,2 procent.

In Utrecht ging het in deze periode om 29 gevallen waar het vorig jaar nog 36 waren. In Rotterdam werden tot eind juli zeventig uitvaarten door de gemeente betaald, een jaar eerder waren dat er 117. De gemiddelde kosten zouden op 2600 euro per uitvaart liggen.

Alleen in Amsterdam is de trend nu niet zichtbaar. Met 231 gemeentebegrafenissen gaat het om een aantal ongeveer gelijk ligt aan het niveau van vorig jaar.

Del Potro verslaat Isner in finale Washington

Juan Martin del Potro heeft voor de derde keer in zijn loopbaan het ATP-toernooi van Washington op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Argentijn was zondag in de finale met 3-6, 6-1 en 6-2 te sterk voor thuisspeler John Isner (8). De 24-jarige Del Potro was eerder in 2008 en 2009 de beste in de Amerikaanse hoofdstad.

De nummer zeven van de wereld had de drie eerdere ontmoetingen met de dertien plaatsen lager gerangschikte Isner al in zijn voordeel beslist. Die partijen werden allemaal gespeeld op hardcourt in de Verenigde Staten. Voor Del Potro is het de tweede toernooizege van het jaar. In april was hij de beste in Rotterdam. De Argentijn heeft nu vijftien titels op de ATP-tour.

'Verdachte Boston las extreemrechtse lectuur'

Tamerlan Tsarnajev, de overleden verdachte van de aanslag op de marathon van Boston, las niet alleen extremistische artikelen uit islamitische hoek. Hij had ook extreemrechtse literatuur in huis over de superioriteit van blanken en complotten door de overheid. Dat meldt het BBC-programma Panorama maandag op basis van eigen onderzoek naar de radicalisering van de Tsjetsjeense broers Tsarnajev.

De lectuur die de 26-jarige Tamerlan las, varieerde volgens de BBC van uitleg over de beweegredenen van massamoordenaars tot stukken waarin gesteld wordt dat 'Hitler een punt had'. Daarnaast bezat hij artikelen over Amerikaanse aanvallen met drones op burgers en over het lot van de gevangenen op Guantanamo Bay.

Volgens kennissen van de broers domineerde Tamerlan zijn jongere broer Dzjochar (19). Die rookte volgens een vriend voornamelijk heel veel wiet. Bidden deed hij naar verluidt nauwelijks. De oudere Tamerlan zou zich pas echt in de islam zijn gaan verdiepen, toen zijn bokscarrière vastliep. Hij zou zijn broer toen aan de hand hebben genomen.

Panorama wordt maandagavond uitgezonden.

'Uitzonderlijk veel zwemdoden in natuurwater'

Dit jaar zijn uitzonderlijk veel mensen omgekomen tijdens het zwemmen in natuurwater. Alleen dit weekend al verdronken vijf mensen, allen Polen. Dit zwemseizoen staat de teller op vijftien zwemdoden. Dat is bijna het aantal dat gewoonlijk in een heel jaar valt, meldt de Nederlandse Reddingsbrigade maandag tegenover de NOS.

De Reddingsbrigade denkt dat veel buitenlanders zonder zwemcultuur, zoals Polen, in Nederland het water in gaan. Vrijdag overleed een man bij Hoofddorp, een dag eerder verdronk een Pool in een meer bij Overveen. Zondag overleed een 23-jarige Pool bij Callantsoog. Ook verdronken in Horst dit weekeinde twee Poolse seizoensarbeiders.

Sonic rent te snel de digitale snelweg op

Iemand is de Tena Lady vergeten, want wederom is er een video uitgelekt, ditmaal van Sonic Lost World. In de video zien we de blauwe egel rennen, springen, rollen en vliegen.

Sonic Lost World heeft 2D- en 3D-elementen in zich. Sonic heeft een aantal hoop nieuwe moves gekregen, zoals over obstakels springen, op muren freerunnen en skydiven, de Color Powers van Sonic zijn verbeterd en kan hij door de lucht vliegen. De wereld lijkt meer op die van Mario Galaxy, Sonic zal vaak op de kop moeten rennen. De 3DS-versie is geen port van de Wii U-versie, maar heeft eigen levels en Sonic heeft verschillende krachten op de systemen. 

Sonic Lost World komt 18 oktober naar ons toe sprinten, alleen op Nintendo Wii U en Nintendo 3DS. 

Internationale trailer voor Like Father, Like Son

Er is een internationale trailer verschenen voor de film Soshite Chichi ni Naru (Like Father, Like Son) van Hirokazu Koreeda. Eerder dit jaar kreeg de rolprent zijn première op het filmfestival van Cannes en nu mag de rest kennismaken met het indrukwekkende verhaal over het jonge stelletje Ryota (Masaharu Fukuyama) en Midori (Machiko Ono), dat op zekere dag te horen krijgen dat de 6-jarige Keita niet hun biologische zoon is. Het ziekenhuis heeft hun per ongeluk de verkeerde baby meegegeven. Dit dwingt Ryota om een levensveranderende beslissing te nemen.

Soshite Chichi ni Naru draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.


Trailer voor Like Father, Like Son

Lightning-gameplay lekt naar het internet

Het gaat lekker met de E3-demo's en shakycams: Lightning Returns: Final Fantasy XIII is onlangs door een vriendelijk persoon gefilmd op een internationaal evenement, inclusief gejuich.

Lightning moet in dit laatste deel in de saga, al weet je het maar nooit, de wereld redden. Dat doet ze met nieuwe actiegerichtere gameplay, nieuwe kostuums en een boezemvergroting.

Lightning Returns: Final Fantasy XII komt in 2014 uit op PlayStation 3 en Xbox 360.

The Evil Within lekt beelden uit

Er zijn gameplaybeelden uitgelekt van The Evil Within. Het korte stukje is een gedeelte van de E3-demo die waarschijnlijk ook op QuakeCon wordt gegeven. Iemand was zo vriendelijk om een stukje te filmen.

De nieuwe horrorgame van Shinji Mikami, grondlegger van de Resident Evil-reeks, heeft wel legaal enkele screenshots, die dit weekend uitgegeven zijn door Bethesda zelf.

Je bent detective Sebastian Castellanos en wordt opgeroepen naar Beacon Mental Hospital, een psychiatrisch ziekenhuis, te gaan. Eenmaal binnen, vinden hij en zijn collega's gruwelijk vermoorde patiënten. En dan begint de horror pas echt, en dat gaat verder dan de gebeurtenissen in de inrichting.

The Evil Within komt in 2014 uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

The Evil Within

Europese versie The Last of Us gecensureerd

Ontwikkelaar Naughty Dog bevestigt dat de PAL-versie van het spel The Last of Us elementen mist die wel in de Amerikaanse versie zitten. Na weken van vragen door argwanende spelers is het hoge woord eruit en is het antwoord gepost op de fora van Naughty Dog en PlayStation.

"De bloed- en geweldratings zijn afhankelijk van de lokale regelgeving in verschillende landen, dus het spel moet enigszins worden gewijzigd om deze keuzes tegemoet te komen", gaf de woordvoerder aan. "Als je de Noord- of Zuid-Amerikaanse versie importeert is deze niet gecensureerd, maar de Europese versie wel."

Door de censuur missen de Europese, Australische en andere PAL-regionen enkele elementen in multiplayer. Je kunt mensen niet onthoofden en er is veel minder bloed. Naughty Dog zegt dat ze niets aan de regels van de verschillende regionen kunnen doen en gaat ook niet werken aan een menu-optie om gamers keuze te geven de censuur zelf aan of uit te zetten.

Spelers vragen zich af waarom de censuur voor de gehele PAL-regio geldt, want bijvoorbeeld Engeland en Nederland zijn veel liberaler dan landen als Duitsland en Australië. Gamers hadden graag gezien dat de ontwikkelaar het eerder had gemeld, zodat ze in ieder geval de kans hadden gehad de game te importeren.

De censuur geldt alleen voor multiplayer, de singleplayer van The Last of Us is overal hetzelfde.

The Last of UsLinks de versie in Europa, rechts de mogelijkheden in Amerika

FOK! wat een weer... Laatste hete dag

Vandaag is het voorlopig de laatste dag dat de temperaturen nog tot tegen de 30 graden kunnen oplopen. Vanaf morgen zakt het kwik elke dag een paar graden om tegen het einde van de week rond de 21 graden uit te komen.

Gisteren was het schitterend weer in ons land. Er was veel zon en het bleef droog. De maxima lagen tussen de 22 en 27 graden en meer hoeft dat voor veel mensen niet te zijn.

Vandaag dus nog even een warme dag. Zeker in het zuidoosten is een tropische 30 graden mogelijk. Ook elders in het land is het met een graad of 28 behoorlijk warm. Opnieuw overheerst de zon, maar aan het einde van de dag neemt de kans op een stevige onweersbui toe. Er staat een meest matige wind uit een zuidelijke richting.

Na morgen is het licht wisselvallig en zeker op woensdag kan het enige tijd flink regenen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Spaarne
Oerbeer maakte op de warmste dag van dit jaar, afgelopen vrijdag, een boottochtje en zag dat zelfs de koeien verkoeling zochten in het water.

 

 

 

 

 

 

Einde van Assassin's Creed al geschreven

Ubisoft weet hoe het overkoepelende verhaal gaat eindigen als de tijd voor de franchise is gekomen, al zijn er nog geen concrete plannen om de franchise de nek om te draaien.

In een interview met Ashraf Ismail, de game director van Assassin’s Creed 4: Black Flag, gaf Ismail aan dat er al een ruwe schets is van het einde van het verhaal.

"Het team van het merk dat bovenop de serie zit is gevuld met schrijvers en ontwerpers die zich bezighouden met het overkoepelende verhaal van de serie. Er is dus een overkoepelend verhaal en elke iteratie heeft zijn plek erin", zei hij. "We hebben een idee waar het einde is en wat het einde is."

Ismail bevestigde het statement van Yves Guillemot, baas van Ubisoft, dat Assassin’s Creed een jaarlijkse titel is, dankzij meerdere ontwikkelteams, en gaf aan dat het overkoepelende plan ruimte heeft voor veranderingen als dat nodig is. "Afhankelijk van de situatie, afhankelijk van wat de fans willen, we hebben ons ruimte gegeven om meer in het verhaal te stoppen. Maar er is een einde", herhaalde hij.

Omdat Ubisoft altijd meerdere Assassin's Creed-titels in ontwikkeling heeft, nu bijvoorbeeld drie titels, kunnen ontwikkelteams een kijkje in de keuken van andere titels nemen, zodat ze naar elkaar kunnen hinten. "We zijn nu in staat om hints vroeger en vroeger in onze games te stoppen. Dus bijvoorbeeld in Assassin's Creed 4 hebben we Edward, die was gehint in Assassin's Creed 3. Maar er zijn nog veel meer dingen in ons spel, dat zinspeelt op andere mogelijkheden", zegt Ismail.

Ondertussen wachten wij op Assassin's Creed IV: Black Flag, dat uitkomt op pc, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Later, bij of vlak na de release van de next-gens, komt het spel ook uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Assassin's Creed IVHint naar een vrouwelijke hoofdrolspeelster voor V?

Nederland neemt afscheid van Rita Reys

Fans en bekenden nemen maandag afscheid van Rita Reys. In de Sint-Johannes de Doperkerk in Breukelen wordt om 12.00 uur een openbare dienst gehouden. De jazzzangeres overleed vorige week zondag op 88-jarige leeftijd.

Tijdens de dienst komen bekenden van de zangeres aan het woord. Ook is onder meer de begeleidingsband van Reys aanwezig. Na de ceremonie wordt Reys in besloten kring gecremeerd.

Reys' dochter Leila Jacobs liet eerder weten dat de uitvaart geen 'zielige' aangelegenheid wordt. "Huilen is prima, maar ze moeten niet allemaal in het zwart en grijs", citeerde Leila haar moeder in het AD. "Ze wil geen slappe koffie en slappe cake, ze wil gewoon dat iedereen het naar z'n zin heeft en met een goed gevoel naar huis gaat", aldus Jacobs.

De zangeres stierf vorige week in de nacht van zaterdag op zondag. Twee dagen daarvoor werd ze getroffen door een zware hersenbloeding. Enkele weken voor haar dood stond ze nog op het podium van North Sea Jazz Club. De zangeres zou 1 september een optreden geven in de Amsterdamse Paradiso.

Delfts studentenraceteam opnieuw kampioen

Delftse studenten hebben opnieuw succes geoogst met een zelf gebouwde elektrische bolide. Hun team DUT Racing wist afgelopen weekend voor de vijfde keer de ontwerp- en racewedstrijd Formula Student in Duitsland te winnen. Die wedstrijd geldt als officieus WK, omdat alle toonaangevende teams ter wereld eraan meedoen.

Alle teams ontwerpen en bouwen een eigen racewagen, die vervolgens wordt getest tijdens verschillende proeven. Aan de competitie in Hockenheim deden 40 teams mee.

De makers omschrijven hun auto als een 'rijdende computermuis': vanuit het midden van de auto beschijnt een laserstraal het wegdek. Zo kunnen ze heel precies de bewegingen van de wagen meten. In combinatie met elektrische vierwielaandrijving en een goede boordcomputer kunnen de studenten er naar eigen zeggen voor zorgen dat de auto precies reageert zoals de coureur dat wil.

Delfts studentenraceteam opnieuw kampioen
Delfts studentenraceteam opnieuw kampioen (Foto: ANP)

Trailer voor Fright Night 2: New Blood

Er is een eerste trailer verschenen voor de horrorfilm Fright Night 2: New Blood. Het verhaal van de nieuwe film doet meer denken aan een herbewerking van het oorspronkelijke verhaal, dan aan een opvolger van de remake van Craig Gillespie uit 2011.

Will Payne is Charlie een Amerikaanse student die samen met zijn vriend Evil Ed (Chris Waller) en zijn ex-vriendin Amy (Sacha Parkinson) in Roemenië is om een studie te volgen. Charlie ontdekt al snel dat de aantrekkelijke professor Gerri (Jaime Murray) een vampier is maar niemand wil hem geloven. Samen met Peter Vincent, een beroemde vampierenjager die in Roemenië is voor opnames van zijn tv-show Fright Night, gaat Charlie de strijd met de bloedzuigers aan. Zal het Charlie lukken om Gerri te verslaan voordat ze Amy te pakken krijgt?


Fright Night 2: New Blood verschijnt op 1 oktober in Amerika op dvd en Blu-Ray. Wanneer de film in Nederland zal worden uitgebracht is momenteel nog niet bekend.

2 Guns debuteert op nummer 1 in Amerika

De film 2 Guns was het afgelopen weekend de best bezochte film in de Verenigde Staten. De actiecomedy met Denzel Washington en Mark Wahlberg was dit weekend voor het eerst te zien en opende met een opbrengst van 27,4 miljoen dollar oftewel 20,6 miljoen euro. Dat meldt Box Office Mojo.

The Wolverine werd van de eerste plaats verdrongen en staat nu op de tweede plaats. De superheldenfilm van Marvel wist in zijn tweede week nog 21,7 miljoen dollar binnen te harken. De nieuwe smurfenfilm The Smurfs 2 debuteerde met een verdienstelijke derde plaats in de VS met 18,2 miljoen dollar.

2 Guns
2 Guns op nummer 1 binnengekomen in Amerika

Dagpauwoog meest getelde vlinder

De dagpauwoog is dit jaar de meest getelde vlinder in Nederlandse tuinen. Dat blijkt zondagavond uit de voorlopige resultaten van de jaarlijkse tuinvlindertelling van de Vlinderstichting. De soort werd dit weekeinde ruim 32 duizend keer waargenomen.

In de top drie van meest getelde vlinders staat de gamma-uil (ruim 24 duizend keer) op de tweede plek en het klein koolwitje (ruim 13 duizend keer) op plek drie. De kleine vos, vorig jaar de meest getelde vlinder, staat op plek vijf met een kleine tienduizend waarnemingen.

Per tuin werden gemiddeld 26 vlinders geteld. Vorig jaar waren dat er dertien. De deelnemers namen in totaal 36 vlindersoorten waar.

Rond 21.30 uur hadden ruim 5500 mensen doorgegeven welke vlinders ze dit weekeinde in hun tuin hadden gezien. In totaal namen ze ruim 147 duizend vlinders waar.


De dagpauwoog (foto: wikipedia commons)

Tientallen doden door strijd kartels Mexico

Vuurgevechten tussen aanhangers van twee concurrerende drugskartels in Mexico hebben de afgelopen dagen tientallen levens geëist. Dat meldden Mexicaanse media op basis van bronnen binnen het leger. De krant La Jornada meldde zondag dat er 46 doden zijn gevallen.

De steden Fresnillo, Jerez en Valparaiso werden opgeschrikt door hevige gevechten tussen de Zetas en hun voormalige broodheren van het Golfkartel. Het geweld is volgens deskundigen verder toegenomen sinds de arrestatie van Zetas-baas MiguelÁngel Treviño Morales in juli. Door het wegvallen van deze drugsbaron is de machtsbalans verstoord.

Tientallen doden door strijd kartels Mexico
Tientallen doden door strijd kartels Mexico (Foto: ANP)

Dode door woningbrand Groningen

Een man uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen door brand in zijn woning. De brandweer heeft het zoontje van de man weten te redden. Het kind is uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

De politie gaat de toedracht van de brand onderzoeken. Het vuur brak rond half een 's nachts uit in de woning aan de Palmslag. De keuken is volledig verwoest, liet de brandweer weten.

Hulpverleners hebben de man gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse.

Dode door woningbrand Groningen
Dode door woningbrand Groningen (Foto: ANP)

Knappe landing van heteluchtballon

Vanavond reed Roodkapske (de FOK!-user, niet het sprookjesfiguurke) door zijn wijk en zag hoe een heteluchtballon wel erg laag over de bebouwing vloog. Er leek sprake te zijn van een noodgeval.

Gelukkig wist de ballonvaarder zijn ballon veilig aan de grond te krijgen. De landing vond plaats op een klein grasveldje tussen enkele woningen in een woonwijk in Nijmegen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.


Ballon landt in woonwijk (foto: Roodkapske)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.