John de Mol stijgt flink in Quote 500

Icoon EconomieJohn de Mol is flink gestegen in de jongste editie van de Quote 500, de jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders, samengesteld door de redactie van Quote. De multimediamagnaat steeg, ondanks zijn dure Talpa-project, met een geschat vermogen van 1,8 miljard euro van een zestiende naar een zesde plek, achter de 'gevestigde orde'. Het zakenblad bracht dit jaar voor de verandering ook een lijst van de 23 rijkste bekende Nederlanders en de 'Duivelse top 7', met daarin verschillende zware jongens uit het Nederlandse criminele circuit.

Deze laatste lijst is inmiddels echter al weer verouderd. John Mieremet prijkt hier namelijk op de vierde plaats, maar de topcrimineel werd eerder deze week geliquideerd in Thailand. Op nummer één van de zwarte lijst staat Stanley Hilles, hij wordt gevolgd door Jacky Stroek en Etiënne Urka.

Reinout Oerlemans legde beslag op de eerste plaats bij de bekende Nederlanders. Op twee staat bondscoach Marco van Basten, op drie Ron Brandsteder en zijn zoon Rick. De vermogens van de top drie worden geschat tussen de 35 en 40 miljoen euro. Op de lijst staan verder onder meer de namen van Johan Cruijff, Youp van 't Hek en Harry Mulisch.

De top vijf van de Quote 500 is ook dit jaar onveranderd. De familie Brenninkmeijer staat met 12,5 miljard euro nog immer op één, zij worden gevolgd door nummer twee Charlene de Carvalho-Heineken (3,5 miljard euro). Op de plaatsen drie tot en met vijf staan de kinderen van reistycoon John Fentener van Vlissingen. Frits (2,5 miljard euro) wordt gevolgd door respectievelijk Paul (2,1 miljard) en John (twee miljard).

Opmerkelijke zaken in de lijst zijn dit jaar dat oud-Aholdtopman Cees van der Hoeven, weliswaar op de allerlaatste plaats, voor het eerst in de lijst voorkomt, hetgeen hij vooral te danken heeft aan zijn advies aan investeerder Marcel Boekhoorn (22ste plaats) om Telfort aan KPN te verkopen. Harold Goddijn en zijn vrouw Corinne Vigreux zijn de grootste stijgers en kwamen uit op plek twaalf. Dit komt door de beursgang van hun bedrijf TomTom, de maker van navigatiesystemen. Verder is zakenman Erik de Vlieger met stip uit de top 500 is verdwenen, zijn vermogen zou jarenlang te hoog geschat zijn.

Al met al zijn de leden van de lijst goed voor 110 miljard euro, 13 miljard euro meer dan vorig jaar. Er zullen 160.000 stuks van deze Quote verschijnen, hetgeen het dubbele is van de normale oplage.