'Groot-Brittannië op weg naar politiestaat'

Tiesemans had ons via de nieuws-submit te melden:

In Groot-Brittannië hebben vooraanstaande rechters, advocaten en politici felle kritiek geuit op de regering aangaande de veranderingen die men in de wetgeving doorvoert om terreur te bestrijden. Ze vrezen dat hun land geleidelijk aan een politiestaat wordt.

De critici vinden dat de regering burgerlijke vrijheden ondermijnt die eeuwen lang als vanzelfsprekend werden beschouwd: ''Onvervreemdbare rechten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen tenzij premier Blair ophoudt met zijn aanvallen op de rechterlijke macht en de vrijheden die zijn vastgelegd in de wet op de mensenrechten.''

Lord Acker, een voormalig lid van het hoogste Britse rechtscollege, ziet in ''de ondermijning van de rechtspraak'' zelfs ''angstaanjagende parallellen'' met die van nazi-Duitsland. Hij waarschuwt tegen inmenging van politici in de manier waarop de rechtspraak werkt: ''Ik geloof dat het erg belangrijk is dat er geen strijd is tussen de uitvoerende en de rechtsprekende macht. De rechtsprekende macht is door het parlement gecreëerd om te verzekeren dat de uitvoerende macht volgens de wet werkt. Als wij dat van de rechtsprekende macht afnemen, zijn we aan het naäpen wat er in nazi-Duitsland is gebeurd.'' Ook de regel om terreurverdachten drie maanden vast te houden zonder dat er een aanklacht hoeft te worden geformuleerd, gaat hem veel te ver.