Parlementair onderzoek over tbs-beleid

Uit het spoeddebat van vandaag over het tbs-stelsel is gebleken dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek wil over het tbs-beleid. Daarnaast wil een ruime meerderheid van CDA, PvdA, VVD, LPF, SP, GroenLinks en SGP dat tbs'ers alleen op verlof mogen met een elektronische enkelband.

Aanleiding van het spoeddebat was de ontsnapping van Wilhelm Schippers, die op 7 juni op Utrecht Centraal ontsnapte en dinsdag weer werd opgepakt. Hij wordt ervan verdacht een bejaarde man te hebben vermoord. Vorig jaar moest Donner zich voor de Kamer verantwoorden voor de ontvoering en verkrachting van een meisje uit Eibergen en het jaar daarvoor na de moord op de 80-jarige Hagenaar Piet van Harpen. Beide delicten waren gepleegd door een tbs'er, die niet terugkeerde van verlof.

Donner herhaalde dat hij zal bekijken of de GPS-band sneller kan worden ingevoerd. Proeven met zo'n band lopen al. De minister waarschuwde wel dat het systeem minder goed werkt op drukke plaatsen als bijvoorbeeld stations.

Onderzoek
Het parlementaire onderzoek moet de verbeteringen aantonen, die Donner eerder doorvoerde in het tbs-beleid. Kamerlid Aleid Wolfsen (PvdA) vindt dat de minister in voorgaande zaken 'te traag en te defensief' heeft gereageerd. De huidige zaak is volgens hem anders, omdat het tbs-syteem is aangepast.

Donner vindt een delict, gepleegd door een ontsnapte tbs'er 'een risico dat nooit helemaal is uit te sluiten'. Veel Kamerleden vonden dat discutabel. Sommige fracties vonden dat hij zich verschool achter de rechter, die toestemming gaf voor het proefverlof. Donner: "Er is geen twijfel over mogelijk dat ik verantwoordelijk ben voor de verlofregelingen voor tbs'ers".

De LPF en Groep Wilders eisten al voor het debat het aftreden van Donner. "Minister Donner duikt en wast zijn handen in onschuld en geeft het systeem de schuld. Dat is laffe politiek", aldus Kamerlid Geert Wilders. Volgens Kamerlid Joost Eerdmans (LPF) hebben politie en justitie te laat gereageerd bij de ontsnappen van Wilhelm Schippers. "De minister is daarvoor verantwoordelijk."