Doden bij dubbele aanslag Pakistan

Bij een dubbele zelfmoordaanslag nabij een drukbezocht islamitisch heiligdom in de Pakistaanse stad Lahore zijn donderdag ten minste 35 doden gevallen. Er zouden meer dan 175 mensen gewond zijn geraakt. Dat heeft de Pakistaanse regering gezegd. Na de dubbele aanslag vond er een derde explosie plaats.

De aanslagen vonden plaats bij Data Durbar, de tombe van een bekende soefiheilige waar jaarlijks honderdduizenden bezoekers op af komen. Op het moment van de aanslagen waren er duizenden bezoekers.

De eerste zelfmoordterrorist blies zichzelf op in een grote ondergrondse ruimte waar bezoekers slapen en zichzelf wassen voordat ze gaan bidden. Minuten later bracht een tweede zelfmoordterrorist zijn explosieven tot ontploffing in een tuin, terwijl mensen probeerden weg te komen na de eerste aanslag. De politie is nog steeds bezig met het bepalen van de oorzaak van een derde explosie.

Vooralsnog zijn de aanslagen niet opgeëist. Islamitische extremisten beschouwen soefi's als ketters. Soefi's zijn in het verleden dan ook vaker het doelwit van aanslagen geweest.

Na de aanslagen verzamelden demonstranten zich bij het heiligdom om te protesteren tegen de gebrekkige beveiliging, waardoor de aanslagen konden plaatsvinden. De politie schoot in de lucht en gooide met stenen om de demonstranten uiteen te drijven.