Internetadressen bijna op

Het internet zoals wij dat kennen, loopt binnen achttien maanden tegen zijn eigen grenzen aan. De oorzaak? Een gebrek aan nog beschikbare IP-adressen, de unieke cijfercode die aan computers en andere apparaten toegang verschaft tot het internet.

"Het internet dat we nu kennen zal niet langer kunnen groeien", zegt Daniel Karrenberg, hoofdonderzoeker bij het RIPE NCC, dat de IP-adressen in Europa uitgeeft. "Dat betekent niet dat we niet meer kunnen internetten, maar wel dat de toegang voor nieuwe apparaten beperkt kan worden." Volgens sommigen kan dit kritieke punt al in september 2011 bereikt worden.

Voordat de paniek toeslaat: er is een oplossing. Op het moment is het internet gebouwd rondom het IPv4 (Internet Protocol Addressing Scheme), dat zo'n vier miljard adressen kan herbergen. Maar die vier miljard zijn nu dus bijna allemaal in gebruik. Er is echter een vervangend systeem, IPv6, dat nog triljoenen adressen beschikbaar heeft.

Probleem is echter dat bedrijven langzaam zijn met in het in gebruik nemen van het nieuwe systeem. "Hoewel het probleem aardig bekend is, kijken veel bedrijven de kat uit de boom. Ik ben bang dat te veel bedrijven te lang wachten," aldus Karrenberg. "Pas een kwart van de Europese bedrijven gebruikt IPv6."

Hoewel YouTube en Google al wel zijn overgestapt, zijn experts bang dat het lange wachten van bedrijven tot problemen gaat leiden. Karrenberg: "Ik ben voorzichtig pessimistisch. Er is nog relatief veel tijd om over te stappen. Mensen weten dat er een probleem is, maar het omzetten van die kennis in daden, daar ligt het probleem."