Jaaroverzicht 2009: Sport algemeen

Het sportjaar 2009 is ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden. Vandaag is het de beurt aan de overige sporten die geen eigen overzicht krijgen.

Het eerste grote sportevenement van het jaar was traditioneel het WK Darts. Raymond van Barneveld haalde de finale bij de PDC, maar verloor deze van Phil Taylor. Bij de BDO werd de Lakeside gewonnen door Ted Hankey. Op 2 februari was de ontknoping van de American Football-competitie. De Pittsburgh Steelers wonnen de Super Bowl door in de finale de Arizona Cardinals te verslaan. De Nederlandse honkballers zorgden op de World Baseball Classic voor een stunt door tot tweemaal toe te winnen van de Dominicaanse Republiek. Nederland werd uiteindelijk uitgeschakeld door de Verenigde Staten. De Los Angeles Lakers werden kampioen in de NBA. In de play-offfinale werden de Orlando Magic met 4-1 verslagen

De grote sporttoernooien waren zoals altijd in de zomer. Op het WK cricket Twenty20 zorgden de Nederlandse amateurs voor een stunt door te winnen van grootmacht Engeland. De Volvo Ocean Race, een zeilrace om de wereld, werd gewonnen door de Zweedse boot Ericsson 4. De Nederlandse boot Delta Lloyd zou op een zevende plaats eindigen. Een van de succesvolste Nederlandse sporters valt van zijn voetstuk. Yuri van Gelder werd betrapt op cocaïne en geschorst. Hij mist daardoor ook de volgende Olympische Spelen. Het hele jaar regende het wereldrecords in het zwemmen. Dit kwam vooral door de nieuwste pakken die pas aan het eind van het jaar verboden werden. Vooral op het WK ging het hard. De Nederlandse damesestafetteploeg won de 4x100 meter in een wereldrecord. Individueel won Marleen Veldhuis brons op de 50 meter vrij. Michael Phelps was met vijfmaal goud de succesvolste zwemmer.

Op het WK atletiek was Usain Bolt de grote ster. Hij won de 100 meter en 200 meter, beide in een wereldrecord. opvallendste zege was voor Caster Semenya. Zij won de 800 meter voor vrouwen met overmacht, maar er gingen al snel geruchten of ze niet een man is. Ze mag echter haar gouden medaille houden. Het weekend van 28 en 29 augustus was voor de Nederlandse sport het meest succesvolste van het jaar. Zo won de Nederlandse dressuurploeg goud op het EK, grijpt Marhinde Verkerk in Rotterdam de wereldtitel judo in de klasse tot 78 kg, en won Henk Grol ondanks een gescheurde enkelband zilver in de klasse tot 100 kg. Ook werden de hockeysters Europees kampioen en werden Lobke Berkhout en Lisa Westerhof wereldkampioen zeilen in de 470-klasse.

De Nederlandse volleybaldames bereikten knap de finale van het EK, maar verloren die helaas met 3-0 van Italië. De mannen kwamen niet verder dan een zevende plaats. Tijdens het IOC-congres in Kopenhagen werden de Olympische Spelen van 2014 toegewezen aan Rio de Janeiro. De Braziliaanse stad kreeg de voorkeur boven Madrid, Tokyo en Chicago. Op het WK turnen kwam het grootste Nederlandse succes op naam van Epke Zonderland, hij won zilver op het onderdeel rekstok. Een paar weken later won hij op dat onderdeel tevens de Wereldbeker.

In Amerika wonnen de honkballers van de New York Yankees voor het eerst sinds 2000 de World Series. Sem Schilt werd voor de vierde keer wereldkampioen in de K1. Hij versloeg in de finale Badr Hari. Het laatste grote sportevenement van het jaar was het EK kortebaan zwemmen. Nederland was hier zeer succesvol. De estafettedames wonnen de 4x50 meter vrije slag en de 4x50 meter wisselslag. Inge Dekker en Hinkelien Schreuder wonnen beide vijf keer goud. Op het NOC*NSF Sportgala werden uiteindelijk Epke Zonderland en Marianne Vos gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het Jaar. De damesestafettezwemploeg werd gekozen tot Sportploeg van het Jaar.