Lees Mein Kampf , verbrand Chicklits

Aan: Danny
van: Stefan
Betreft: Lees Mein Kampf, verbrand Chicklits

Beste Danny,

Ten eerste mijn oprechte excuses voor het verkeerd verzenden van mijn mail aan jou en Linda de Mol. Het ergste is nog wel dat in de mail die voor jou was bedoeld maar die dus bij Linda in haar inboxje terechtkwam ik uitwijdde over mijn prostaatklachten. Kijk, aan jou kan ik zoiets delicaats best toevertrouwen, maar nu Linda over deze pijnlijke gegevens beschikt ben ik bang dat het straks breed wordt uitgemeten in de bladen.
Daarom durf ik ook niet goed toe te geven dat ik inderdaad wel eens wat download, want wat als ik mijn mail per ongeluk verstuur aan Tim Kuik van Brein met wie ik al een tijdje een innige mailvriendschap onderhoud. Want Tim downloadt niet zelf, hij laat het doen tegen betaling, zodat hij niet hoeft te liegen. Hoe dan ook, als ik download zijn het bijvoorbeeld liedjes van K3 of een gemiste aflevering van Gooise Vrouwen.

Jouw Vista reclamepraatje is trouwens niet aan mij besteed. Ik werk nog steeds met Windows 95. Ik bedoel, waarom zou je overstappen op iets dat het nog doet? Je doet het ook niet met je tv, zolang die nog werkt prima. En je stapt toch ook niet over op een andere vrouw omdat ze meer kan, wil en sneller is. Allemaal leuk en aardig, maar het duurt weer een tijd voor je aan elkaar gewend bent en als je dat dan eindelijk bent zijn er alweer leuke nieuwe andere vrouwen. En die willen maar één ding van je: geld! Microsoft zou je kunnen vergelijken met deze moderne vorm van hoererij. Voor deze jongen geen nieuwerwetse geldklopperij want voor je het weet heb je een virus te pakken.

Over pakken gesproken, ik ben as we speak aan het pakken voor mijn achtdaagse autoreis naar het Gardameer en ik heb een beetje een capaciteitsprobleem. De auto zit naast 4 koffers kleding (zowel zomer als winter want ik heb geen idee wat voor weer het daar wordt) nu al vol met bruine bonen, aardappelen, Aldi-bier en drop. En mijn vriendin en ik willen allebei nog boeken mee. Dus het wordt kiezen tussen een tas met chiclits (van mijn vriendin) en de Nederlandsche versie van Mein Kampf die ik laatst op de Deventer boekenmarkt kocht van een Duitser.

Weet jij wat chicklits zijn? Dat zijn boekjes geschreven door vrouwen voor vrouwen en nichten. Ze gaan dan over dikke vrijgezelle wijven (Bridget Jones), over uitgebuite kindermeisjes (Dagboek van een Nanny), meisjes die het willen maken in de modewereld (De Duivel draagt Prada) of meisjes die verliefd worden op de vader van de oppaskinderen (Dagboek van een Kindermeisje). Ik haat chiclits. Ik heb er ooit een gelezen en dat was Dagboek van een Nanny, over een New Yorks kindermeisje dat werkt bij Miss X. En ik stonk er vierkant in want op de achterflap stond dat het echt was gebeurd. Nu ligt de hele AKO vol met boeken over kindermeisjes die dromen van hun grote liefde en veel geld, uiteraard óók allemaal gebeurd. De formule is steevast hetzelfde.

Vrouw + ikvorm + vervelende baan + onbereikbare maar niet helemaal man x droom / desillusie = chicklit.

Echt elke idioot kan een chicklit schrijven. Momenteel ben ik er met een bezig onder de naam Stefanie Ter Etate, waarin mijn hoofdpersoon gaat werken als shirtwasser bij een voetbalclub, wordt vernederd en verkracht door het hele elftal maar er niks van zegt omdat ze zo verliefd is op de coach. Verder draagt ze een groot geheim met zich mee: haar oma was Nazi-hoer.

Nee, dan Mein Kampf, om even in de Nazi-sfeer te blijven. Ik heb dit politiek pamflet nog nooit gelezen, maar ik ga er aan het Gardameer even goed voor zitten. Heb jij het boek gelezen? Ik verwacht er namelijk veel van. Het liefst had ik de originele Duitse versie gelezen, want je weet in vertalingen vallen soms essentiele woordgrapjes enzo weg. Niet dat ik meteen grapjes verwacht in dit boek, maar toch. Ik heb toch niet voor niks Mavo D niveau Duits. Hoe zou het trouwens komen dat iedereen de titel vertaalt naar Mijn Kamp. Ik geef toe, dat Hitler verschillende kampen heeft neergezet in de jaren-40 zaait verwarring. Maar volgens mijn Mavo D is de titel toch echt ‘Mijn Strijd’.

Ik snap trouwens niet dat de Nederlandse regering uitgave van de Nederlandstalige versie al decennia verbiedt. Ten eerste bezitten zij de rechten van de vertaling en zo laten ze veel geld liggen. Al koopt maar 10 procent van de Geert Wilders-stemmers het boek a 15 euro (25 voor de gebonden geïllustreerde versie), dan loopt de Staat binnen. Kun je toch weer leuke dingen doen, zoals vierbaanswegen aanleggen tussen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Hoewel, zou er überhaupt 10 procent van de Geert Wilders stemmers kunnen lezen?

Hoe dan ook. Ik ben tegen het verbieden van Mein Kampf. Waarom zou het aanzetten tot antisemitisme. Ik zag Frits Barend, toch de Jood onder de Nederlandse Joden, roepen waar we toch mee bezig zijn. Maar wie zegt dat mensen na het lezen van ook ineens Nazi worden? Misschien realiseren ze zich juist wel wat voor een kutboek het is en wat voor belachelijke ideeën erin staan. Als ik een boek over Hannibal Lecter lees ben ik ook niet meteen een seriemoordenaar. Juist door het te verbieden ga je het spannend maken. Nu denken mensen: "ik wil weten wát de staat me niet wil laten lezen." Opheffen dat verbod. Mein Kampf is nu ook al gewoon in de bieb te leen en te downloaden via het net. Als er dan toch wat verboden moet worden zijn het wel chicklits. Ik stel voor dat iedereen verplicht Hitlers bestseller leest en dat we massaal Chicklits gaan verbranden op straat. En wie daar niet aan meedoet sturen we naar Leeskamp. Iedereen moet weten wat voor een idioot Hitler was.

Bon Giorno en tot volgende week vanaf het Gardameer

Stefan

PS: wanneer krijg ik de DVD's van het Kleine Huis op de Prairie van je terug?