Gij zult geen cannabis roken!

Nu coffeeshops in Terneuzen en Bergen op Zoom door de overlast van Belgische en Franse drugstoeristen worden gesloten, kan de landelijke politiek niet achterblijven hierop te reageren. Alleen SP, Groenlinks en D’66 zijn nog voorstander van legalisatie van softdrugs. De VVD is dat niet meer,de VVD stond destijds ook al het hardste te schreeuwen om paddo’s te verbieden. Iets verbieden rijmt toch niet echt met het liberale gedachtegoed. Is de individuele vrijheid en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheid niet vele malen belangrijker?

Dat er problemen zijn rond het drugsbeleid is evident. Het groene goedje is de afgelopen jaren ietwat sterker geworden dan de Hollandsche groente die de elite van nu in de jaren ’70 met elkaar op knuffelden. Ook is het door de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden een stukje chemischer geworden. Zou het niet beter zijn om de teelt van wiet te reguleren, zodat naast het waarborgen van kwalitiet dan het politieapparaat gebruikt kan worden voor nuttige zaken in plaats van het spioneren van zolderkamertjes in Vogelaarwijken. Helaas zal het legaliseren van wietteelt enkel in Europees verband mogelijk zijn.

Een ander probleem is de overlast die coffeeshops in sommige gebieden veroorzaakt. Dan heb ik het niet over de bezoekers, deze zijn meestal wel rustig en maken zich, zeker na een bezoek, niet zo heel druk. Het is wel een vreemde zaak dat in een woonwijk meer dan drie coffeeshops staan, terwijl men voor het kopen van een brood een langere reis moet ondernemen. Dat het in Nederland mogelijk is om cannabis te kopen is prima, maar je hoeft het ook niet te overdrijven. Het spreiden van coffeeshops zou landelijk moeten worden aangepakt, niet lokaal zoals nu het geval is.

Als we Nederland vergelijken met andere Europese landen, dan kan je tot de conclusie komen dat het beleid hier werkt. In Frankrijk en Duitsland zijn er meer cannabisgebruikers dan in Nederland per hoofd van de bevolking. In Frankrijk zijn er veel meer probleemgebruikers dan in Nederland. Dat sommige mensen niet met genotsmiddelen om kunnen gaan, is niet te voorkomen door iets te verbieden. Dan heb ik het nog niet eens over het overgrote deel dat er verstandig mee omgaat en als ontspanning af en toe een groene vriend opsteekt. Het zal niet zo hard lopen, maar het feit dat er een kamermeerderheid neigt naar het drastisch inperken van het gedoogbeleid zorgt ervoor dat het voortbestaan van coffeeshops in het geding komt.

Tegenstanders van het gedoogbeleid moeten zich realiseren dat de problemen niet worden opgelost door het niet meer gedogen van de verkoop van softdrugs. De overheid zal er enkel minder zicht op hebben wie er gebruiken en wat er gebruikt wordt. Dat er op den duur geen coffeeshops meer zijn, zal er niet voor zorgen dat een kleiner deel verslaafd wordt aan cannabis, dat zal er niet voor zorgen dat de wiettelende buurman zijn zolder weer ombouwt tot opslagplaats van meubelen, oud speelgoed en boeken. De individuele vrijheid om cannabis te roken moet zo blijven. Dat de overheid een taak voor zich weggelegd ziet om de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheid van het individu onder de aandacht te brengen en het gebruik van softdrugs onder jongeren zoveel mogelijk te ontmoedigen is een goede zaak. Blijf echter wel de vrijheid waarborgen waarin het individu zelf een keuze kan maken. Stop de betutteling!