Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces

Terreurverdachte Salah Abdeslam wil aanwezig zijn bij de rechtszaak over de schietpartij in Brussel waarbij vorig jaar maart drie politiemensen gewond raakten. De 28-jarige Fransman zit nu in een cel in Frankrijk voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs van november 2015.

De Brusselse rechtbank bepaalde vorige maand dat Abdeslam ook in België terecht moet staan. Hem wordt poging tot moord in een terroristische context en verboden wapenbezit ten laste gelegd, evenals medeverdachte Soufien A. Het proces in België begint in december. Abdeslam moet nog wel een nieuwe advocaat kiezen.

De twee waren een week voor de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 betrokken bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst. Een Belgisch-Frans politieteam werd toen vanuit een pand beschoten met een kalasjnikov. De Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd werd vervolgens doodgeschoten door een politiescherpschutter, maar Abdeslam en A. ontkwamen. Het duo werd drie dagen later opgepakt in de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het Belgische gerecht heeft de schietpartij in januari al gereconstrueerd.

Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces
Abdeslam wil aanwezig zijn bij Belgisch proces (Foto: ANP)