Drie IsraŽliŽrs gedood in nederzetting

BasOne

Een Palestijnse schutter heeft bij een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever drie Israëliërs doodgeschoten en een vierde zwaar verwond voordat hij zelf werd doodgeschoten.

De 37-jarige man stond met andere Palestijnen in de rij om in Har Adar naar zijn werk te gaan, toen hij de aandacht van bewakers trok. Hij haalde een pistool tevoorschijn en begon van dichtbij te schieten, zei de politie. Twee beveiligers en een paramilitaire politieman werden gedood, een vierde Israëliër raakte zwaargewond.

De uit het nabijgelegen dorp Beit Suriq afkomstige schutter had een werkvergunning. Zo'n vergunning wordt pas afgegeven na goedkeuring door Israëlische bezettingsmacht. Volgens inwoners van de nederzetting werkte de man als schoonmaker. Een van hen zei dat hij huwelijksproblemen had en speculeerde dat hij de aanslag wellicht had beraamd in het besef dat hij die niet zou overleven.

Premier Benjamin Netanyahu zei dat Israël als straf de woning van de man zal vernielen en eventuele werkvergunningen van familieleden zal intrekken. De radicale Palestijnse organisatie Hamas claimde dat de aanslag een "natuurlijk antwoord"was op Israëlische bezettingsmaatregelen rond de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

Drie Israëliërs gedood in nederzetting
Drie Israëliërs gedood in nederzetting (Foto: ANP)