Blu-ray: Life

De lijst van sciencefiction horrors is inmiddels eindeloos, maar het is maar voor enkele van deze reeks weggelegd om een klassieker te worden, zoals Alien (1979), The Thing (1982) en Sunshine (2007). De nieuwste film van regisseur Daniel Espinosa zou zich maar al te graag in dit rijtje willen voegen, maar mist echter de originaliteit die bovenstaande films zo populair maakten. Desondanks is het een vermakelijke thriller die de angst voor buitenaards leven goed in beeld weet te brengen. 

Life 2017 - 1

In Life vertolken Jake Gyllenhaal (Nightcrawler), Rebecca Ferguson (Mission Impossible – Rogue Nation), Ryan Reynolds (Deadpool), Hiroyuki Sanada (Sunshine), Olga Dykhovichnaya en Ariyon Bakare de rollen van zes bemanningsleden van het internationaal ruimtestation ISS. Ze staan op het punt om één van de belangrijkste ontdekkingen uit de geschiedenis van de mensheid te doen. Ze kunnen namelijk als eerste aantonen dat er buitenaards leven is op Mars. Als de bemanningsleden hun onderzoek starten en hun methodes onbedoelde gevolgen krijgen, blijkt deze buitenaardse levensvorm veel intelligenter dan gedacht.

Het is een vlot in elkaar gezette thriller, wat zorgt voor een aantal plus- en minpunten. Als pluspunt is dat de film hierdoor lekker wegkijkt, omdat er niet lang gewacht hoeft te worden totdat de spanning en actie in het ruimteschip toe begint te slaan. Nadelen zijn wel, dat – ondanks een aantal grote namen in de cast die ook prima acteren – de personages erg leeg zijn en dit ervoor zorgt dat de astronautencrew geen sympathie bij de kijker weet op te wekken. Daarbij optellend dat de intelligentie van de bemanning te wensen overlaat, zorgt dit ervoor dat de sciencefiction horror helaas nooit écht spannend wordt.

Life 2017 - 3

Van scenaristen Rhett Reese en Paul Wernick, bekend van Deadpool en Zombieland, mag ook best een goed script verwacht worden, maar wat volgt is een beetje een slap aftreksel van Alien. Op een aantal sterke actiescènes na - die op een inventieve manier gebruik maken van de omstandigheden in het ruimtestation - is Life echter erg voorspelbaar, en ook dit verlaagt weer de spanningsboog. Het einde geeft echter ineens een leuke onverwachte plottwist waardoor de sciencefiction weer boven de gemiddelde horror uitstijgt.

Life heeft door het vlotte tempo, inventieve actiescènes en prima acteerwerk een hoge amusementswaarde. De beeldkwaliteit van de blu-ray schijf is daarnaast prima (MPEG-4 AVC codec met een resolutie van 1080p) en de audiokwaliteit zelfs bovengemiddeld (DTS-HD Master Audio 7.1) waardoor de ervaring thuis niet veel onderdoet voor de bioscoopversie. Ook bevat de schijf nog wat extra’s die interessant zijn voor de liefhebber. Life leent zich dus prima voor een leuk avondje horror, maar kan zich niet meten aan de klassiekers in het genre waar het inspiratie uit haalt.