FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 23 augustus 2017

Russische ambassadeur Soedan dood gevonden

De Russische ambassadeur in Soedan, Mirgajas Sjirinski, is woensdag dood aangetroffen in zijn woning in Khartoem. De politie kon niet vertellen waardoor hij is overleden. Wel was bekend dat Sjirinski kampte met een hoge bloeddruk.

De Soedanese minister van Buitenlandse Zaken heeft Rusland gecondoleerd met het verlies en het diplomatieke werk van Sjirinski geprezen.

Russische ambassadeur Soedan dood gevonden
Russische ambassadeur Soedan dood gevonden (Foto: ANP)

Dreigingsniveau blijft hetzelfde na Rotterdam

Het dreigingsniveau wordt (nog) niet aangepast naar aanleiding van de afgelasting van een popconcert in de Rotterdamse Maassilo in verband met een terreurdreiging. Dat liet een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) woensdagavond weten.

Het dreigingsniveau is momenteel vier van de vijf. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn.

Dreigingsniveau blijft hetzelfde na Rotterdam
Dreigingsniveau blijft hetzelfde na Rotterdam (Foto: ANP)

Concert Rotterdam afgelast om terreurdreiging

Een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in Rotterdam is afgelast "in verband met een terreurdreiging". Dat heeft de Maassilo, de evenementenlocatie waar het concert gehouden zou worden, laten weten via Twitter. De politie was niet direct bereikbaar voor meer details. Op foto's waren agenten in kogelwerende vesten te zien die de omgeving afzetten.

Organisator Rotown meldde dat het optreden op last van de politie niet doorgaat. Nadat het bericht over de dreiging binnenkwam, werd het gebouw ontruimd. Dat was nog ruim voor aanvang van de show. De deuren zouden om 19.30 uur opengaan en het concert zou een uur later beginnen. "De meeste mensen zullen nog onderweg zijn geweest", zei een medewerkster van Rotown.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had woensdagavond geen verdere informatie. De dienst verwees naar de Rotterdamse politie.

De Maassilo is een voormalige graansilo die is omgebouwd tot evenementenlocatie. Het gebouw staat in Rotterdam-Zuid aan de Maashaven.

Update 21:27 uur:
De band Allah-Las heeft om 21:00 uur via een achterdeur de Maassilo verlaten en is vertrokken met politiebegeleiding. Om 22:00 uur is er een persconferentie.

Update 22:12 uur:
De terreurdreiging houdt verband met het aantreffen van een busje met Spaans kenteken welke volgeladen was met gasflessen. De bestuurder van deze bus is aangehouden. Het busje werd door de politie rond 21:00 uur gesignaleerd op de Mijnsherenlaan vlakbij de Maassilo. De politie was extra alert omdat er eerder op de avond, rond 17:30 uur, door Spaanse autoriteiten een melding was gegeven over een mogelijke aanslag tijdens het concert van Allah-Las.

Concert Rotterdam afgelast om terreurdreiging
Concert Rotterdam afgelast om terreurdreiging (Foto: ANP)

Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam

De leden van de psychedelische band Allah-Las krijgen regelmatig kritische vragen over hun naam. In Turkije werd ooit een show geannuleerd omdat de organisator zich er niet prettig bij voelde, vertelde de band vorig jaar in een interview met The Guardian.

De band noemde zichzelf Allah-Las omdat ze "iets dat heilig klinkt" zochten. Ze waren daarbij geïnspireerd door The Jesus and Mary Chain, een bekende Schotse rockband met een religieus klinkende naam.

Ze realiseerden zich niet dat het ergernis kan wekken. "We krijgen e-mails van moslims, hier in de VS en uit de rest van de wereld, die zeggen dat ze gekrenkt zijn. Maar dat is absoluut niet onze bedoeling", zei een van de bandleden. "We sturen dan een e-mail terug en leggen uit waarom we de naam hebben gekozen. De meesten begrijpen het dan wel."

De Maassilo in Rotterdam zou voor Allah-Las de derde Nederlandse stop worden in een week tijd. De band trad dinsdagavond op in Groningen tijdens het festival Noorderzon in het Noorderplantsoen en zondagavond in Venlo tijdens het Zomerparkfeest. Donderdagavond worden ze verwacht in Warschau in Polen. Ze sluiten het Europese deel van hun tour vrijdag en zaterdag af in Frankrijk.

Garagesurfrockers

Allah-Las is een Amerikaanse rockband die zich laat inspireren op surfpopliedjes uit de jaren zestig. De psychedelische garagesurfrockers uit Los Angeles stonden in 2015 op Lowlands, in het jaar na de release van hun tweede album Worship The Sun. Het debuutalbum werd uitgebracht in 2012 en draagt de naam van de band. Vorig jaar bracht die het derde album uit: Calico Review.

Het succes van de Californische band is de laatste jaren enorm gegroeid, omdat ze volgens de programmeurs van de Maassilo "veel meer zijn dan een gezellig retro-revivalbandje".

De band werd in 2008 opgericht in Los Angeles. De groep bestaat uit Matthew Correia (drums), Spencer Dunham (basgitaar), Miles Michaud (zang en gitaar) en Pedrum Siadatian (gitaar).

Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam
Allah-Las wil niet beledigen met bandnaam (Foto: BuzzE)

Hockeyers alsnog groepswinnaar na grote zege op Oostenrijk

Dankzij zes overtuigende doelpunten kon een energiek Oranje tegen Oostenrijk iets van de zure nasmaak van de 0-5 nederlaag van maandag wegspoelen. Daarmee kwalificeert Oranje zich als poulewinnaar voor de halve finale vrijdag tegen Engeland, dankzij de verrassende nederlaag eerder op de dag van België tegen Spanje.

Een furieuze eerste vijftig seconden, met een venijnige slag uit de draai van Bjorn Kellerman als afsluiter. Dát was de eerste reactie op het veld van het Nederlands elftal na de 0-5 zeperd tegen België voor eigen publiek.

De spelers zeiden na de nederlaag maandag dat ze kritisch maar ook positief zouden blijven. Het bleek geen grootspraak, want een paar minuten later was ook goaltjesdief Mirco Pruyser attent voor het Oostenrijkse doel. Het lange fenomeen van Amsterdam maakte alweer zijn zestiende goal in zijn laatste achttien interlands.

Voor Kellerman persoonlijk moet de eerste goal in dit EK heerlijk smaken. De spits van Kampong staat immer op de goede plek en grossiert in het creëren van kansen, maar mist soms de rust in de cirkel. Maar dat zo’n onrustig lijf vol adrenaline grote voordelen heeft, bewees hij in de eerste minuut tegen Oostenrijk. Net zoals hij in de finale om de landstitel voor Kampong binnen dertig seconden scoorde. Op die momenten is hij een brok dynamiet, dat op de juiste momenten kan exploderen, zoals het hele team vanaf de start fanatiek was.

De hockeyers hoefden zich tegen het zwakke Oostenrijk – met één punt de nummer laatst van de poule – door de snelle voorsprong ook geen zorgen te maken of de halve finale zou worden gehaald. Want Oostenrijk kon zich door de achterstand niet ingraven, in pas de tweede keer in de historie van het hockey dat beide landen elkaar troffen op een titeltoernooi. Het Alpenland staat normaal bekend om hun skihellingen en niet om hun hockeyprestaties. Als er gehockeyd wordt in Oostenrijk, gebeurt dat vaker in de warme hal dan op het veld.

De beste speler van Oostenrijk Benjamin Stanzl – ook smaakmaker bij Oranje Rood – werd continu goed afgestopt, voordat hij gevaarlijk kon worden. Goede blocks van Jonas de Geus en Sander de Wijn deden het werk. Nederland kreeg dankzij de voorsprong af en toe de ruimte om te swingen. Jorrit Croon en Kellerman deden in het tweede kwart een tiki-taka-combinatie over het halve veld, die bijna uitmondde in dé goal van het toernooi, maar keeper Mateusz Szymczyk redde.

Net op het moment dat het tempo omlaag leek te gaan, was daar Thierry Brinkman, die in de 22ste minuut vanaf de achterlijn om de keeper versnelde en heerlijk zijn eerste goal van het toernooi maakte. Zo bleek de wedstrijd tegen Oostenrijk – zoals verwacht – een confrontatie die zalvend werkte op spitsen die nog niet hadden gescoord én op de Nederlandse hockeyziel, die door de Red Lions in zijn hemd was gezet.

In het derde kwart kreeg Sander Baart een onnodige gele kaart, maar juist tijdens dit ondertal zorgden twee versnellingen van aanvoerder Seve van Ass voor een lach op het gezicht van het Nederlandse publiek. Eerst gaf Van Ass Bob de Voogd een mooie kans, die hard de paal raakte. Daarna combineerde Van Ass met Valentin Verga door het centrum. Van Ass maakte de 4-0. Nog één goal was er nodig om groepswinnaar te worden en niet Duitsland maar Engeland uit andere poule te treffen.

Ondanks inzetten van Pruyser en Verga bleef het bij 4-0. De missie die misschien geen missie was – want je team vertellen dat je vijf keer moet scoren is niet per se iets om vooraf met je elftal te delen – werd voltooid. Wie anders dan Billy Bakker, de aanvoerder van Amsterdam, die in 'zijn' eigen stadion met een explosieve backhand de poulewinst veilig stelde. Mink van der Weerden sloot af met een karakteristieke vuurpijl in de rechter bovenhoek.

Oranje eindigt daarmee op doelsaldo als winnaar van Poule A en treft daarmee vrijdag Engeland, de nummer twee van Poule B. Een op het oog beter vooruitzicht in de halve finale dan poulewinnaar Duitsland, dat misschien niet zo sterk is als België, maar toch altijd levensgevaarlijk lijkt. Oranje mag zich eindelijk gaan opmaken voor het echte werk.

Nederland-Oostenrijk 6-0 (3-0)
'1 Bjorn Kellerman 1-0
'5 Mirco Pruyser 2-0
'23 Thierry Brinkman 3-0
'40 Seve van Ass 4-0
'51 Billy Bakker 5-0
'56 Mink van der Weerden 6-0 (sc)

Volleybalsters winnen ook van België in WK-kwalificatie

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag een grote stap gezet op weg naar deelname aan het wereldkampioenschap van volgend jaar in Japan. In het Topsportcentrum in Rotterdam was het ploeg onder leiding van van bondscoach Jamie Morrison in de tweede wedstrijd te sterk voor België.

Het werd 3-0. Oranje kwam, op een fase in het slot van de derde set na, geen enkel moment in de problemen: 25-18, 25-18 en 25-22. Nederland had dinsdag in de openingswedstrijd Griekenland al met 3-0 verslagen. De komende dagen volgen nog wedstrijden tegen Tsjechië (donderdag), Slovenië (zaterdag) en Bulgarije (zondag).

De groepswinnaar en de nummer twee plaatsen zich voor het WK. Nederland is op het extra kwalificatietoernooi aangewezen, omdat het begin juni tijdens het eerste kwalificatietoernooi niet kon winnen van Azerbaijan. 

Nederland gaat met twee gewonnen duels en zonder setverlies aan de leiding. Bulgarije volgt op plek twee, want zij wonnen twee keer met 3-1. Slovenië en België hebben nu één overwinning binnen. De Tsjechen en de Grieken staan met twee nederlagen op de plekken vijf en zes. 

Brink is gratis op Steam

De in 2011 uitgekomen parkour-shooter Brink is vanaf heden gratis op gamedistributieplatform Steam. Het gaat alleen om het basisspel, eventuele uitbreidingen zijn niet inbegrepen, hoewel die ook bijna voor niets worden verkocht.

Brink is een first-person team-shooter die werd ontwikkeld door studio Splash Damage en een behoorlijke hype creëerde in de aanloop naar release in 2011. Toen de game eenmaal uit was waren de recensies gemixt. Veel mensen bekritiseerden Brink omdat het qua hoeveelheid content nogal beperkt was en het geheel ongepolijst aanvoelde.

Toch waren er ook genoeg mensen wel tevreden, en deed Brink het met tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren in het eerste jaar ook op dat vlak best goed. Anno 2017 is de vlam echter zo goed als gedoofd voor deze titel, wat voor uitgever Bethesda reden is om het gratis aan te bieden via Steam. Downloaden kan via deze link.

Sijsling onderuit in kwalificaties US Open

Tennisser Igor Sijsling gaat zich niet voor het eerst sinds Roland Garros vorig jaar plaatsen voor het hoofdschema van een Grand Slam-toernooi. De Nederlander ging woensdag onderuit in de eerste ronde van de kwalificaties in New York.

De 19-jarige Amerikaan Michael Mmoh debuteerde een jaar geleden op een Grand Slam-toernooi en hoopt daar dit jaar vervolg aan te geven. De nummer 144 van de wereld zag Sijsling (ATP-922) in elk geval niet in de weg staan, want na een uur was hij al klaar met de Nederlander: 6-3, 6-2.

Verslaggever heeft kwetsende naam, mag niet meer meedoen

Sportzender ESPN heeft hun verslaggever Robert Lee nog nét niet ontslagen, maar slechts van een commentaarteam verwijderd. Lee zou de college American footballwedstrijd tussen twee universiteitsteams in Charlottesville verslaan, maar ESPN vond dat met het oog op de recente ontwikkelingen in die regio niet verstandig. Zijn naam lijkt te veel op de in opspraak geraakte generaal Robert E. Lee, opperbevelhebber van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. 

ESPN wond er geen doekjes om en bracht zelf een verklaring uit. 'ESPN heeft gezamelijk besloten om Robert een andere wedstrijd toe te kennen, vanwege zijn gelijkende naam.', aldus Derek Volner, voorlichter van ESPN. 'Het is jammer dat een verslaggever van American football nu lijdend voorwerp is geworden van deze discussie, maar op dat moment vonden we deze beslissing gewoon correct.'

Een collega van de Aziaat Lee probeerde de controversiële beslissing uit te leggen. 'Waarschijnlijk wil de zender Robert beschermen voor online grappen die gemaakt kunnen gaan worden en niet zozeer omdat de zender gedwongen politiek correct wil zijn.'

College football is immens populair in de Verenigde Staten en is na pro-American football en honkbal, de derde tv-sport. Lee mag nu de wedstrijd verslaan tussen de universiteitsteams van Youngstown State en Pittsburgh.

Abrupt einde badmintoncarrière Muskens op WK

De carrière van badmintonster Eefje Muskens is woensdag vrij abrupt tot een einde gekomen. Op het wereldkampioenschap in Glasgow stond de Nederlandse samen met Selena Piek in de tweede ronde van het vrouwendubbelspel tegenover Yuki Fukushima en Sayaka Hirota uit Japan, als negende geplaatst.

De eerste game werd al met 12-21 verloren en in game twee ging het niet veel beter. Bij een stand van 4-11 moest het duo opgeven en voor Muskens was dat het einde van haar loopbaan: ze had eerder al laten weten na het WK te stoppen wegens aanhoudende blessures. Muskens en Piek haalden vorig jaar nog de kwartfinales op de Olympische Spelen. Piek zal nu verder gaan met Cheryl Seinen.

In het mannenenkelspel ging Mark Caljouw in de tweede ronde onderuit. De Indiër Ajay Jayaram was in twee games te sterk voor de Nederlander: 13-21, 18-21.

Volgende drie personages Injustice 2 onthuld

NetherRealm Studios heeft de volgende drie personages voor Injustice 2 onthuld. Het betreft Raiden uit Mortal Kombat, Hellboy en Black Manta. De drie personages maken deel uit van het Fighter Pack 2.

Gameplay is er nog niet van de personages, maar dat zou snel moeten veranderen. In de trailer staat dat gameplay van Black Manta wordt getoond op 27 mei, maar daar zullen ze wel 27 augustus mee bedoelen. Foutje, moet kunnen baas.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle krijgt season pass

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Mario + Rabbids: Kingdom Battle een season pass krijgt. Deze season pass kost 19,99 euro en bevat drie stuks aan DLC die de komende maanden beschikbaar moeten komen.

De eerste DLC is beschikbaar bij launch en bevat acht steampunk wapens met unieke statistieken. Deze wapens zijn exclusief beschikbaar voor season pass-eigenaren. De tweede DLC lanceert in de herfst en bevat nieuwe uitdagingen voor singleplayer en de co-op modus. De derde DLC breidt het verhaal uit met nieuwe story content en lanceert ergens in 2018.

Mario + Rabbids: Kingdom Battle lanceert zelf aanstaande dinsdag 29 augustus voor Nintendo Switch.

Mario + Rabbids Kingdom Battle Season Pass

Zeilster Bouwmeester op dreef op WK in Medemblik

Zeilster Marit Bouwmeester is op het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse uitstekend bezig. In de wateren bij Medemblik stoomde de regerend olympisch kampioene woensdag op naar de vijfde plek.

Bouwmeester begon dramatisch aan het WK door op maandag als 29e en 27e te eindigen en zo gelijk een forse achterstand op te lopen. Met een derde en zesde plek op dinsdag ging het beter, woensdag wist ze er zelfs een eerste en tweede plaats aan toe te voegen. Van de dertiende plek stijgt Bouwmeester zo naar plek vijf.

De medailles lijken vooralsnog wel buiten bereik. Met twee reguliere races en vier finaleraces te gaan staat Bouwmeester op 39 punten, terwijl drie dames om het goud strijden: de Japanse Manami Doi staat met 21 punten verrassend op kop, voor de Belgische Evi van Acker (21) en de Duitse Svenja Weger (22).

Namens Nederland staat Maxime Jonker verder op plek twaalf, Mirthe Akkerman - die dinsdag verrassend een race won - op plek 29 en Daphne van der Vaart op plek 36. Hannah van Goor en Caren Niezen volgen op plekken 61 en 83.

Bij de mannen, waar de klasse niet olympisch is, leverde Aleksandr Moliakov namens Nederland twee plekken in, waarmee hij zakte naar plaats twaalf. Shivam Ramdas staat 25e, Mick Hagoort 33e, Piet Hein Kraan 46e, Eric-Jan Westerhof 58e en Marijn Snel 60e. 

Met 26 punten gaat de Pool Marcin Rudawski aan de leiding, één puntje minder dan de Fransman Maxime Mazard. De Spanjaard Alfonso Fernandez staat met 33 punten op plek drie.

Doden en vermisten na schipbreuk Brazilië

Een boot met ongeveer zeventig mensen aan boord heeft schipbreuk geleden op de Xingu-rivier in het noorden van Brazilië. Autoriteiten van de staat Para meldden woensdag dat twintig opvarenden zich hebben weten te redden. De andere passagiers worden vermist. Volgens de krant O Globo zijn inmiddels de lichamen van zeven slachtoffers geborgen.

Het ongeluk gebeurde door nog onbekende oorzaak tussen de steden Porto de Moz en Governador José Porfirio. De Xingu-rivier is daar erg breed. Het schip 'Comandante Ribeiro' was afkomstig uit Santarém. Vitória do Xingu was de eindbestemming.

Doden en vermisten na schipbreuk Brazilië
Doden en vermisten na schipbreuk Brazilië (Foto: ANP)

Vandoorne ook volgend jaar in McLaren

Stoffel Vandoorne zal ook volgend jaar uit gaan komen voor het Formule 1-team McLaren. De 25-jarige Belg is momenteel in dienst van het Britse team bezig aan zijn eerste volledige seizoen in de hoogste autosportklasse en heeft vlak voor zijn thuisrace te horen gekregen dat hij in 2018 weer op de grid zal staan.

Vandoorne debuteerde vorig jaar in de Formule 1 voor McLaren met een tiende plaats in Bahrein. Hij verving toen zijn huidige teamgenoot Fernando Alonso. Dit jaar heeft de GP2-kampioen van 2015 pas een punt gepakt, terwijl Alonso er negen meer heeft.

McLaren-teambaas Eric Boullier: "Toen we Stoffel eind 2016 voor dit jaar vastlegden was er al het plan om hem meerdere jaren te laten racen. Dat is niet veranderd en ik ben blij dat hij volgend jaar weer voor ons zal racen. Zoals alle rookies heeft hij in het eerste half jaar veel moeten leren, maar we hebben veel vertrouwen in hem en hij wordt steeds beter. Zijn teamgenoot is een stevige tegenstander - een understatement, omdat hij zo ongeveer de beste coureur op de grid is - maar Stoffel's robuuste talent en enorme ambities verzekeren ons van gezamenlijke toekomstige successen."

Springruiters beginnen slecht aan Europees kampioenschap

De Nederlandse springruiters zijn slecht begonnen aan het Europees kampioenschap in het Zweedse Göteborg. Alle vier ruiters gingen in de fout, waardoor de titelhouder in de landenwedstrijd twaalfde staat.

Jur Vrieling (op Glasgow van Merelsnest) en Harrie Smolders (Don) gooiden er één balk af en Marc Houtzager (Calimero) en Ruben Romp (Teavanta) lieten twee fouten noteren. Zwitserland gaat na de eerste dag aan de leiding gevolgd door Frankrijk en Zweden. 

"Het is teleurstellend", keek bondscoach Rob Ehrens terug. "Harrie Smolders reed als eerste vanmorgen gewoon een top rondje. Hij kreeg een fout maar dat vond ik verder een magistrale ronde. Ruben Romp deed een nette ronde maar reed vrij langzaam en twee fouten en dan sta je achterin. Marc begon eigenlijk heel sterk, hij kreeg een inschattingsfoutje in de bocht naar de laatste dubbel toe en dat waren twee fouten, die was gelukkig wel wat sneller. Jur deed wat hij moest doen, een vlotte ronde rijden, maar ook hij had wat pech op laatste dubbel. Al met al geen enkele foutloze ronde en dat brengt je ver terug in het klassement. Nu op naar morgen, er zit niets anders op. Er zal morgen goed gereden moeten worden, en hopen op vier nul rondes. ”

Donderdag en vrijdag volgt er nog één manche voor de landenwedstrijd. Zondag volgt de individuele finale met de 25 beste ruiters na da de eerste drie dagen. 

Blizzard toont nieuwe animated shorts

Blizzard heeft tijdens Gamescom twee nieuwe animated shorts onthuld. De eerste animated short werd getoond voor Hearthstone en heet Hearth and Home. De tweede is voor Overwatch en heet Rise en Shine. Beide shorts zijn uiteraard hieronder te bekijken.

Voor Hearthstone is het de eerste animated short ooit en het begin van een reeks video's en comics. De eerste video toont hoe Eva, een jong meisje, per ongeluk een Tavern van Azeroth betreedt waarin ze wordt ontvangen door de Innkeeper zelf. Op Rapunzel-achtige manier begint iedereen te zingen en een schattige Deathwing mag niet ontbreken.

De animated short van Overwatch toont hoe Mei na negen jaar ontwaakt uit haar cryostasis om een compleet andere wereld tegen te komen dan die ze kende. De short duurt net geen 10 minuten, maar is het zeker waard om te bekijken. 

Lutsenko wint vijfde rit, Froome blijft leider

De vijfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Alexey Lutsenko. De 24-jarige Kazach maakte deel uit van een kopgroep van zestien renners. Merhawi Kudus en Marc Soler werden twee en drie. Jetse Bol was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Een grote kopgroep van zestien renners kregen de ruimte van het peloton met daarbij twee Nederlanders: Jetse Bol en Michel Kreder. De twee hadden het gezelschap van Julian Alaphilippe (QuickStep), Rubén Fernandez en Marc Soler (Movistar), Davide Villella (Cannondale), Marco Haller (Katusha), Jérémy Maison (FDJ), Merhawi Kudus (Dimension Data) en Hector Saez, Lluis Mas (Caja Rural), Michael Schwarzmann (Bora-Hansgrohe), Alexis Gougeard (AG2R), Matej Mohoric (UAE Team Emirates), Alexey Lutsenko (Astana) en Valerio Agnoli (Bahrain-Merida).

Met nog 25 kilometer te gaan koos Haller voor de aanval. De renner kreeg niet veel later het gezelschap van Lutsenko en Mohoric, die niet veel later moest passen op een van hellende stroken in de finale. De twee hadden steeds een voorsprong van een halve minuut op de eerste achtervolgers. Eerst waren dat Alaphilippe, Soler, Gougeard, Kudus, maar later reden Gougeard en Kudus weg bij de andere twee.

Lutsenko en Haller begonnen als eerste twee aan de slotklim naar Alcosebbre. Al direct van de klim moest Haller passen bij de Kazach. In de achtergrond zou Kudus alleen de achtervolging inzetten op Lutsenko, maar de Eritreër bleef altijd op een halve minuut blijven van de renner van Astana. Voor Lutsenko is dit zijn eerste overwinning in een grote ronde.

In het peloton gaf BMC het tempo aan de voet van de slotklim aan. De Amerikaanse ploeg trok het peloton op een lint, waarna Sky het tempo overnam met vooral Gianni Moscon. De Itliaanse renner zorgde ervoor dat er maar tien renners aan bleven hangen. Grootste slachtoffers waren Vicenzo Nibali en Romain Bardet. In de slotkilometer gaf Chris Froome het tempo aan en konden alleen Alberto Contador, Michael Woods,Johan Esteban Chaves. Tejay van Garderen moest in de laatste honderd meters afhaken, maar staat nog wel tweede in het klassement op tien seconden van Froome.

PSV'er Pereiro in Uruguayaanse selectie WK-kwalificatie

Gastón Pereiro is voor het eerst opgeroepen voor de nationale selectie van Uruguay. Het land speelt binnenkort twee WK-kwalificatieduels.

Pereiro lijkt in de selectie de vervanger te zijn van Luis Suarez, die in de Super Cup-wedstrijd tegen Real Madrid geblesseerd raakte. Hij is ongeveer een maand uit de roulatie. Bij PSV was Pereiro dit seizoen al goed voor een doelpunt en een assist.

Behalve de 22-jarige speler van PSV zijn ook Álvaro Lemos (Lens) en Federico Valverde (Deportivo La Coruña) debutanten in de Uruguayaanse ploeg. Pereiro kwam eerder al wel in actie voor de beloftenploeg van zijn land. Hij scoorde daar zeven keer in achttien wedstrijden.

Uruguay speelt volgende week donderdag in Montevideo tegen Argentinië. Vijf dagen later volgt een uitwedstrijd tegen Paraguay. De ploeg van bondscoach Oscar Tabárez staat in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiereeks op de derde plaats. De beste vier teams plaatsen zich rechtstreeks, de nummer vijf speelt een play-off.

Brandweer redt biggen, biggen worden 'bedankworstjes'

Een half jaar geleden stond in het Engelse Wiltshire een stal van een boerderij in de fik, inclusief achttien pasgeboren biggetjes. De lokale brandweer kon de stal niet meer redden, maar de biggetjes werden bevrijd.

Boerin Rachel Rivers heeft de brandweerlieden nu, een half jaar later, uitgenodigd om ze op aparte wijze te bedanken: de lieden kregen worstjes voorgeschotels en, zoals al wel te raden valt, dat waren inderdaad worstjes die ze een half jaar eerder nog in biggetjesvorm uit de brandende stal gehaald hadden.

"Ik had ze destijds beloofd dat ik ze wat worst zou geven en daar waren ze enthousiast over. Ik wilde ze bedanken", aldus boerin Rachel, die zegt dat de brandweer genoten heeft van het lekkere maaltje. De brandweerlieden maakten nog even reclame voor de boerin, want ze raadden gelijk iedereen in de omgeving aan om bij een barbecue daar de worst te halen.

We leven in de moderne wereld en dus moest er uiteraard ook gezeurd worden. Zo waren vegetariërs helemaal van hun apropootje toen men een Facebookpost van de brandweer zag, waarin foto's van de maaltijd stonden. De boerin en de brandweer kregen de nodige kritiek, waarna men maar besloot om de foto's van Facebook te halen.

De boerin kan het allemaal wel relativeren. "Tja, dit doen wij nou eenmaal, we zijn geen dierenopvang. We geven de varkentjes een zo goed mogelijk leven voor de zes maanden dat ze in leven blijven: ze kunnen gewoon buiten rondlopen en krijgen voer wat we hier op de boerderij verbouwen."

'Twee jaar duisternis op aarde na planetoïde-inslag'

Zo'n 66 miljoen jaar geleden sloeg een grote planetoïde op aarde in, ongeveer bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Dat is geen nieuws, en dat het de meest waarschijnlijke oorzaak is van de massasterfte onder dinosaurussen is ook bepaald geen geheim.

Amerikaanse wetenschappers hebben nu echter onderzoek gedaan naar een ander aspect van de inslag en daar kwamen wat interessante bevindingen uit: met behulp van een zeer gedetailleerd computermodel werd gekeken naar de roetdeeltjes die tijdens en na de inslag in de atmosfeer van de aarde belandden.

Een precieze meting van de hoeveelheid roet is natuurlijk niet uit te voeren, maar via gesteentelagen uit die tijd kwam men tot de conclusie dat het om zo'n vijftienduizend miljoen ton roet zou gaan. Dat werd in het computermodel ingevoerd en vervolgens was het een kwestie van kijken wat er zou gebeuren.

De virtuele zon verwarmde het virtuele roet in de simulatie, waardoor het steeds hoger in de atmosfeer kwam. Zo ontstond een roetlaag die het grootste deel van het zonlicht wereldwijd tegenhield. "In het begin zal het ongeveer zo donker zijn geweest als in een nacht waarin de maan schijnt", aldus onderzoeker Owen Toon.

De lucht klaarde uiteraard wel op, maar dat duurde lang. Fotosynthese, waarbij zonlicht wordt gebruikt om CO2 om te zetten in koolhydraten, was bijvoorbeeld zeker anderhalf jaar niet mogelijk. Heel veel effect op de planten had dat overigens niet, zo denken de onderzoekers: die planten waren toch bijna allemaal al dood, vooral door toedoen van enorme branden.

Fytoplankton in de oceaan zou er wel last van hebben gehad en dat had dan weer effect op de voedselketen: het verdwijnen van grote hoeveelheden fytoplankton zorgde er op haar beurt weer voor dat grotere zeedieren verdwenen, en dat zorgde er dan weer voor dat nog grotere zeedieren in de problemen kwamen.

Natuurlijk daalde de temperatuur op aarde ook fors door de roetdeken in de atmosfeer. Boven de oceanen ging het kwik een graad of twintig naar beneden, boven land kwam het verschil zelfs in de buurt van de dertig graden. De aanwezigheid van het roet in de atmosfeer zorgde er tevens voor dat veel ozon werd vernietigd.

Een sneeuwbaleffect zorgde er uiteindelijk voor dat het roet - relatief - snel weer verdween. Grote hoeveelheden water in de atmosfeer zorgden ervoor dat het roet zakte, waardoor de lucht afkoelde. Hierdoor condenseerde waterdamp in ijsdeeltjes en daardoor werden dan nog meer roetdeeltjes 'weggespoeld': afkoeling leidde tot neerslag, neerslag leidde tot nog meer afkoeling en dus weer meer neerslag.

De onderzoekers gaan er van uit dat hun model een goed beeld geeft van de werkelijkheid, maar melden er wel bij dat het geen perfect model is. Zo heeft men de huidige aarde en haar atmosfeer gebruikt, terwijl dat 66 miljoen jaar geleden iets anders in elkaar zat. Ook werd geen rekening gehouden met vulkaanuitbarstingen of zwavel dat na de inslag vanuit de aarde omhoog kwam borrelen.

Het hele onderzoek is hier te lezen.

Sorgdrager gaat eiercrisis onderzoeken

Oud-minister Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden naar de gang van zaken rondom de vondst van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren. Het onderzoek moet ophelderen hoe de fipronilcrisis heeft kunnen ontstaan en hoe schandalen als deze voortaan voorkomen kunnen worden, schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Sorgdrager (D66) is al tien jaar lid van de Raad van State, een van de belangrijkste adviseurs van de regering. De juriste was in de jaren negentig onder meer minister van Justitie en heeft een verleden bij het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek moet voor het eind van het jaar klaar zijn. Aan de precieze opdracht die Sorgdrager krijgt, wordt nog gewerkt. Het kabinet wil die opstellen in overleg met de Kamer. Sorgdrager moet in ieder geval boven water zien te krijgen "wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen was en hoe de interactie tussen hen is verlopen".

Niet serieus
Sinds de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendmaakte dat fipronil in eieren was gevonden is de dienst onder vuur komen te liggen. De NVWA zou een eerdere melding niet serieus genoeg hebben genomen en daardoor met ruim een halfjaar vertraging in hebben gegrepen. Bovendien zou de dienst wisselende of zelfs tegenstrijdige adviezen aan de consument hebben gegeven, waardoor die in verwarring raakte.

Schippers en Van Dam kregen onder andere het verwijt dat ze na het uitbreken van de eiercrisis lang niet van zich lieten horen. Zelf wijzen de bewindslieden erop dat de NVWA onafhankelijk is en die zelfstandigheid juist heel belangrijk is voor de toezichthouder.

De landbouw- en voedselspecialisten van de Tweede Kamerfracties komen donderdag terug van zomervakantie om Schippers en Van Dam te bevragen over de eiercrisis.

Sorgdrager gaat eiercrisis onderzoeken
Sorgdrager gaat eiercrisis onderzoeken (Foto: ANP)

Kluivert: "Geef m'n plek niet zomaar weg"

Justin Kluivert is klaar om de concurrentiestrijd aan te gaan bij Ajax. De buitenspeler richt zich voorlopig op de rechterflank.

"Linksbuiten is mijn lievelingspositie, maar met Amin Younes aan de linkerkant liggen mijn kansen nu vooral op rechts", zegt Kluivert in een interview met Voetbal International. Op zijn positie kunnen ook David Neres, Vaclav Cerny en nieuweling Dennis Johnsen spelen.

Die concurrentiestrijd is volgens Kluivert alleen maar goed. "Toen David Neres naar Ajax kwam, dacht ik even: 'Hé, dat is mijn plek, die ga ik niet gratis weggeven.' En David strijdt natuurlijk óók voor zijn basisplaats. Dat is alleen maar goed."

De 18-jarige Amsterdammer ziet zichzelf als een 'pure Ajax-jongen'. "Een echte Amsterdammer, dol op voetbal, een beetje ondeugend. Daarmee bedoel ik: lef hebben en acties durven maken. Het publiek vermaken. Met het zelfvertrouwen dat je beter bent dan je directe tegenstander. Met lef voetballen vind ik heel belangrijk."

"Ik wil het publiek iets extra's bieden. Dat ze na een actie van mij denken: 'Yes, dit is waarom ik naar het stadion kom.' Waarbij ik na een mislukte actie de moed niet laat zakken. Geen enkele aanvaller gaat bij tien pogingen tien keer zijn mannetje voorbij. Zelfs Cristiano Ronaldo niet. Het gaat sowieso niet lukken als je te bescheiden bent."

Kut ik krijg 1600 euro van jou

Incassobureau's zijn vaak erg opdringerig en vasthoudend, maar een schuldeiser in Tilburg behoort meer tot de categorie "lomp".

Op een rolluik van een huis aan de Brommastraat staat een boodschap gekalkt die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Wie de schuldeiser is, is tot dusver onbekend. Volgens de politie is er nog geen aangifte gedaan.

Topscorer Rooney stopt als Engels international

Wayne Rooney heeft woensdagmiddag het einde van zijn interlandcarrière aangekondigd. Op zijn officiële website schrijft de routinier van Everton dat bondscoach Gareth Southgate hem had geselecteerd voor de komende twee interlands van Engeland. "Maar na lang erover te hebben nagedacht, heb ik Gareth verteld dat ik heb besloten om voorgoed te stoppen met interlandvoetbal", aldus Rooney.

"Het is een hele moeilijke beslissing geweest, eentje die ik heb besproken met mijn familie, mijn manager bij Everton en zij die dicht bij mij staan. Voor Engeland spelen is altijd speciaal voor me geweest. Elke keer was het een voorrecht om als speler of aanvoerder te worden geselecteerd en ik wil iedereen bedanken die me heeft geholpen. Maar volgens mij is het nu tijd om te stoppen."

Rooney (31) is met 53 doelpunten in 119 wedstrijden topscorer aller tijden van Engeland. Geen enkele veldspeler in de Engelse voetbalgeschiedenis speelde meer interlands dan hij. "Manchester United verlaten was al een lastig besluit, maar ik weet dat ik de juiste beslissing heb gemaakt door thuis te komen bij Everton. Nu wil ik mijn energie volledig inzetten om hier succesvol te zijn."

Rooney debuteerde op 12 februari 2003 in het nationale team, in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Australië. Zijn eerste doelpunt voor The Three Lions maakte hij in september van dat jaar tegen Macedonië. De topscorer maakte vier EK's en drie WK's mee.

Russische worstelaars grijpen voor het eerst naast WK-goud in Grieks-Romeins

De Russische worstelploeg doet het op het wereldkampioenschap in Parijs vooralsnog niet al te best. Het Grieks-Romeins worstelen zit er inmiddels op, in alle acht gewichtsklassen zijn de medailles verdeeld, maar Rusland won precies nul keer goud. Sinds er Russen - of Sovjets - aan het WK meedoen, vanaf het begin van de jaren vijftig, wonnen ze in het Grieks-Romeins worstelen altijd minstens één gouden medaille.

Twee Russen schopten het in Parijs tot de finales, maar die gingen allebei verloren. Armenië en Turkije deden het aanzienlijk beter: Artur Aleksanyan en Metehan Basar wonnen eerder al goud, op dag twee kwam daar voor beide landen een gouden plak bij.

Maksim Manukyan uit Armenië versloeg in de finale van de klasse tot 80kg de Wit-Rus Radzik Kuliyeu. De Turk Riza Kayaalp veroverde bij afwezigheid van de Cubaanse grootheid en olympisch kampioen Mijain Lopez zijn derde wereldtitel bij de superzwaargewichten, boven 130kg. De Est Heiki Nabi moest er in de finale aan geloven.

Kenichiro Fumita uit Japan veroverde het goud in de klasse tot 59kg, de Zuid-Koreaan Ryu Han-su kroonde zich voor de tweede maal tot wereldkampioen bij de mannen tot 66kg. Rusland won overigens wel het teamklassement in de Grieks-Romeinse stijl, voor Iran en Turkije.

Waterpoloërs naar kwartfinales Universiade

De Nederlandse waterpoloërs hebben zich in Taipei geplaatst voor de kwartfinales van de Universiade. De ploeg van bondscoach Robin van Galen rekende in de Taiwanese hoofdstad af met Roemenië.

Door onder meer drie treffers van Jesse Koopman kwam Nederland al snel op voorsprong en halverwege stond al een 7-3 stand op het scorebord. Roemenië probeerde in het verdere verloop van de wedstrijd uit alle macht wat terug te doen, maar ze slaagden er niet in Oranje serieus te bedreigen: 8-6.

Vrijdag speelt Nederland in de kwartfinales tegen Italië, waar in de groepsfase al van gewonnen werd.

FIFA onderzoekt geclaimde bonus van Neymar en vader

Wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt of Neymar en zijn vader recht hebben op een enorme loyaliteitsbonus, die Barcelona dan zou moeten betalen.

Neymar senior beweert dat hij volgens het contract van zijn zoon bij Barcelona een bonus van 26 miljoen euro zou ontvangen als de speler op 31 juli 2017 nog bij de Catalanen zou voetballen. Dat was ook zo, maar Barça weigert de bonus over te maken. De club meent dat er nog enkele aanvullende voorwaarden zijn.

De FIFA laat aan Sky Sports weten dat het de zaak in onderzoek heeft. "Daarom zijn we niet in staat om erop te reageren", aldus een woordvoerder. Bronnen van de Engelse zender zeggen dat Neymar zich 'erg slecht' voelt over de niet betaalde bonus. Begrijpelijk, want in Parijs moet de spits met slechts een kleine drieduizend euro als uursalaris flink op een houtje bijten.

Josep Vives, woordvoerder van Barça, claimde onlangs dat er drie voorwaarden voor de bonus waren. Neymar mocht de maand voor 31 juli niet hebben onderhandeld met andere clubs. Bovendien moest hij aantonen dat hij zijn contract in Camp Nou respecteerde en tot slot hadden de partijen afgesproken dat Barcelona de bonus niet voor 1 september zou betalen.

Deze zaak bij de FIFA staat los van de 8,5 miljoen euro die Barça dan weer van de Braziliaan eist. In oktober vorig jaar kreeg Neymar dat bedrag toen hij zijn verbintenis bij de Catalanen verlengde tot medio 2021. Barça klaagt Neymar aan wegens contractbreuk en de club wil die bonus dus terug.

Taakstraf en behandeling na bedreiging Rutte

Een 47-jarige vrouw uit Leiden moet van de rechter een taakstraf van veertig uur uitvoeren omdat zij minister-president Mark Rutte met de dood bedreigde via Facebook. Ook moet zij zich laten behandelen voor haar persoonlijkheidsproblemen.

De Leidse plaatste een afbeelding van Rutte met een strop om zijn nek op het sociale medium. Ook schreef ze daar dreigende woorden bij.

De rechtbank in Den Haag vindt de doodsbedreiging onacceptabel. In zijn oordeel nam de rechter mee dat Facebook een laagdrempelig medium is met een groot bereik. Dit bericht kan gevoelens van onveiligheid en onrust teweegbrengen."

Ook luchtvaart snoept mee van iPhone-koorts

De verwachte grote vraag naar de nieuwe iPhones heeft nu zelfs gevolgen voor luchtvaartmaatschappijen. De aandelenkoers van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines schoot de afgelopen week 30 procent omhoog. Beleggers verwachten namelijk dat het bedrijf veel componenten zal vervoeren voor de nieuwe iPhones, die overigens nog niet officieel zijn aangekondigd.

Taiwan heeft een bloeiende technologiesector en veel bedrijven zijn toeleverancier van Apple. De iPhones worden door Foxconn, ook een Taiwanees bedrijf, in China in elkaar gezet.

China Airlines is niet het enige bedrijf dat profiteert van de verwachte vraag naar de nieuwste Apple-gadgets. Ook de koersen van concurrent Eva Airways en rederij Evergreen Marine plukken een graantje mee van de oplaaiende iPhone-koorts.

Apple brengt naar verwachting begin september drie nieuwe modellen iPhone uit. Het gaat om opvolgers van de iPhone 7 en 7 Plus en een volledig nieuw ontworpen duurder model.

Ook luchtvaart snoept mee van iPhone-koorts
Ook luchtvaart snoept mee van iPhone-koorts (Foto: ANP)

Raad van State berispt Overijssel om ganzen

De Raad van State tikt de provincie Overijssel op de vingers om het op grote schaal afschieten van ganzen in verschillende natuurgebieden. De hoogste bestuursrechter oordeelt dat het provinciebestuur te weinig onderzoek deed naar de gevolgen van het doden van de dieren. Gedeputeerde Staten moeten binnen zes maanden alsnog een dergelijk onderzoek laten uitvoeren.

Het afschieten van de vogels in de zogenoemde Natura 2000-gebieden De Wieden en Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht is al langer een heet hangijzer. In 2015 zette de Raad van State al een streep door een besluit van de provincie rond het zonder vergunning schieten van grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Ook destijds oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat het provinciebestuur te weinig onderzoek had gedaan naar de mogelijk negatieve effecten om het afschieten zonder vergunning te mogen toestaan.

Raad van State berispt Overijssel om ganzen
Raad van State berispt Overijssel om ganzen (Foto: ANP)

Jim de Groot hoeft niet meer naar voedselbank

Jim de Groot was een tijdje aangewezen op de voedselbank, maar kan inmiddels weer betalen voor zijn boodschappen. De zanger en acteur zat een tijd krap toen hij studeerde voor dramadocent en had daardoor weinig tijd om te werken. Inmiddels heeft hij het weer druk met lesgeven en de afgelopen maanden stond hij in de theaterproductie We are family.

"Ik heb bij de voedselbank leuke mensen ontmoet. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Al voelde het de eerste keer wel gek. Ze zagen me daar binnenkomen op mijn Nikes met een zonnebril van 400 euro. Dat ik dacht: ik moet de volgende keer maar een oude broek aantrekken. Wat een onzin, dacht ik later. Dit ben ik. Nu gaat het klote met mij, de volgende keer met jou", zegt Jim het AD.

In het najaar gaat hij het theater in met liedjes van Lennaert Nijgh, die jarenlang de vaste liedjesschrijver voor zijn vader Boudewijn de Groot was. Jim praat met hem niet over werk, dus ook niet over deze voorstelling. "Ik ga zo direct naar hem toe, maar we hebben het niet over werk. Ik denk niet dat hij per se staat te springen om deze voorstelling. Ik dacht vroeger ook: van sommige dingen blijf je af. Maar dit is een idee van Josee Koning, een ex van Lennaert, en die is hier al lang mee bezig. Voor haar doe ik het."

Jim de Groot hoeft niet meer naar voedselbank
Jim de Groot hoeft niet meer naar voedselbank (Foto: BuzzE)

UNICEF bezorgd over gebruik kinderen als bom

UNICEF is extreem bezorgd over het toenemende gebruik van kinderen als menselijke bom in het noordoosten van Nigeria. Het aantal zelfmoordaanslagen is dit jaar al vier keer hoger dan in heel 2016. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties telde in 2017 al 83 gevallen van kinderen als bom.

Dit soort 'gruweldaden' wordt toegeschreven aan de terreurorganisatie Boko Haram. UNICEF spreekt van een "afschuwelijke toename van het wrede en berekenende gebruik" van kinderen. In de 83 geregistreerde gevallen werd 55 keer een meisje gebruikt. Een keer werd zelfs een meisje als bom gebruikt die een baby op haar rug droeg.

De Nigeriaanse samenleving wantrouwt kinderen die werden ontvoerd en later weer vrijkwamen. Dikwijls worden ze door hun oude omgeving afgewezen, hetgeen hun situatie nog deerniswekkender maakt, aldus de VN-organisatie. In het noordoosten van het Afrikaanse land zijn enorme problemen met ontheemding en ondervoeding. Naar schatting 1,7 miljoen mensen zijn er op de vlucht geslagen.

Grootmachten naar finale WK rugby voor vrouwen

De finale van het wereldkampioenschap rugby voor vrouwen in Ierland gaat tussen de twee voornaamste grootmachten in de sport: Nieuw-Zeeland en Engeland.

Nieuw-Zeeland nam het in de halve eindstrijd op tegen de VS. De Black Ferns jagen in Ierland op hun vijfde wereldtitel in acht WK's en ondanks een sterk begin kon de VS - in 1991 de eerste wereldkampioen - hen niet dwarsbomen. Onder meer drie tries van Portia Woodman brachten Nieuw-Zeeland naar een 45-12 zege en dus een plek in de finale.

In die finale nemen ze het op tegen Engeland, de regerend wereldkampioenen. De Engelsen speelde tegen Frankrijk, dat nu op zeven van de acht WK's de halve finales haalde, maar opvallend genoeg nog nooit de eindstrijd bereikte. Dat gebeurde ook dit keer niet, want met 20-3 was Engeland een maatje te groot.

Het wordt zaterdag de vierde keer dat Nieuw-Zeeland en Engeland elkaar in de finale ontmoeten. In 2002, 2006 en 2010 waren de Black Ferns drie keer op rij de sterksten.

NBA: Kyrie Irving naar Boston Celtics

Een aardverschuiving in de Eastern Conference van de NBA. De Cleveland Cavaliers sturen Kyrie Irving naar de Boston Celtics. In ruil krijgen de Cavaliers Isaiah Thomas, Jae Crowder en Ante Zizic van de Celtics.

Kyrie Irving had eerder deze maand aangegeven weg te willen bij de Cleveland Cavaliers. De viervoudig all-star wil de sterspeler van een ploeg zijn en in de schaduw van LeBron James voelde Irving zich tekort gedaan. Critici wijzen erop dat het juist door James komt dat Irving een superster is geworden. Voor de terugkeer van James bij de Cavaliers in 2014 was Irving een talentvolle speler bij een kansloze ploeg. De laatste drie jaar haalden de Cavaliers de NBA finale en groeide Irving uit tot één van de beste spelers ter wereld.

Boston voorkomt met de ruil dat ze een lastige beslissing moeten nemen over Isaiah Thomas. Thomas groeide de afgelopen twee jaar uit tot de absolute publiekslieveling in Boston. Thomas is 1 meter 75, met afstand de kleinste speler in de NBA. Hij speelt echter zonder angst en heeft zich ontwikkeld tot een dodelijke schutter. De afgelopen twee jaar was Thomas een all-star en één van de topscorers in de NBA.

Eind komend seizoen loopt het contract van Thomas echter af. De guard verdient nu zes miljoen per jaar, een schijntje voor een speler van zijn kaliber. Na komende zomer komt hij zeker in aanmerking voor een maximum contract dat ruim vijf keer zo hoog zal liggen. Dat zou een bijzonder zware aanslag zijn op het budget van de Celtics, zeker voor een speler die een matige verdediger is en, bij ingang van het nieuwe contract, al 29 jaar oud.

Boston heeft met Irving de speler in huis die het team de komende jaren kan dragen. Irving is allround een betere speler dan Thomas. Bovendien is Irving drie jaar jonger. Boston wordt al een tijdje getipt als de ploeg die de nieuwe grootmacht in het oosten kan worden. Met Irving en een hele rits andere jonge spelers lijkt dit nu ook werkelijkheid te worden.

Voor Cleveland is dit vrijwel zeker het begin van het einde. LeBron James speelt komend seizoen het laatste seizoen van zijn driejarige contract. James leeft in onmin met Cavaliers-eigenaar Dan Gilbert. Dit komt deels door personele keuzes die Gilbert heeft gemaakt, maar ook doordat de twee op politiek vlak lichtjaren uit elkaar staan.

De verwachting is dat James na komend seizoen zal vertrekken naar warmer oorden. De Los Angeles Lakers worden vaak genoemd als kandidaat. Zolang James echter nog bij de Cavaliers speelt is er hoop in Cleveland. James heeft nu de beschikking over een support cast van Thomas, Crowder en Kevin Love. Hij heeft veel minder sterke teams naar de NBA-finale geloodst.

Het nieuwe NBA-seizoen begint op 17 oktober.

Kerkhove begint kwalificatie US Open met zege

Tennisster Lesley Kerkhove is de kwalificaties voor de US Open prima begonnen. De 25-jarige Nederlandse hoopt zich in New York voor het eerst voor het hoofdtoernooi van een Grand Slam te plaatsen en begon alvast met een overwinning.

De mondiale nummer 170 begon met een duel tegen de Slowaakse Chantal Skamlova (WTA-225). Die won de eerste set overtuigend, maar Kerkhove kwam alsmaar beter in haar spel en nam het heft meer en meer in handen. Na ruim anderhalf uur was de partij voorbij: 2-6, 6-4, 6-1.

In de tweede ronde speelt Kerkhove tegen de Italiaanse Martina Trevisan.

Ajax wijst 50 miljoen voor Dolberg af

Het lijkt erop dat de clubs deze zomer niet meer bij Ajax aan hoeven te kloppen om de beste spelers weg te kapen. Volgens de Telegraaf heeft AS Monaco meer dan 50 miljoen euro over voor spits Kasper Dolberg, maar hebben de Amsterdammers dit bod direct naar de prullenbak verwezen.

AS Monaco is druk bezig met zoeken naar een mogelijke vervanger voor supertalent Kylian Mbappé die op het punt staat de overstap te maken naar Paris Saint-Germain. Hierbij zijn ze uitgekomen bij Dolberg en de Monegasken willen ver gaan om hun doel te bereiken.

Met het bod van ruim 50 miljoen op Dolberg zou direct het transferrecord van de Eredivisie zijn gebroken. Dat staat sinds vorige week op naam van Davinson Sanchez die voor ruim 40 miljoen van Ajax naar Tottenham Hotspur verkaste. Ajax heeft echter het bod op Dolberg afgewezen, maar het is de vraag of de Amsterdammers een eventueel hoger bod op hun eerste spits kunnen weigeren.

Ondertussen zit er voor trainer Marcel Keijzer wel een versterking aan te komen, want Siem de Jong lijkt terug te keren op het oude nest. De middenvelder/spits mag bij Newcastle United vertrekken en zou Ajax verkiezen boven het Reading van Jaap Stam. Vorig jaar speelde De Jong op huurbasis voor PSV.

Ajax wijst megabod op Dolberg af (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Ajax wijst megabod op Dolberg af (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

Timmermans waarschuwt voor nationalisme

Extremisme, nationalisme, xenofobie en haat zijn nog altijd niet verdwenen van het Europese toneel. In de Europese Unie is echter geen plaats voor onderdrukking, intolerantie en extremisme, stelt de Europese Commissie woensdag, op de Europese dag ter herdenking van de slachtoffers van totalitaire en autoritaire regimes.

"We staan pal achter de democratie, de rechtsstaat en de fundamentele rechten, zowel in Europa als wereldwijd" schrijven de EU-commissarissen Frans Timmermans (Rechtsstaat) en Vera Jourova (Justitie) in een verklaring.

Op 23 augustus 1939 ondertekenden nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie het Molotov-Ribbentroppact, dat het begin markeerde van een van de donkerste periodes van de recente geschiedenis van ons continent, brengt het duo in herinnering. "Totalitaire regimes perkten vrijheden in en maakten miljoenen burgers slachtoffer van hun ideologie. We moeten de herinnering aan de verschrikkingen uit het verleden levend houden. Dat geeft ons kennis en kracht om degenen die deze ideologieën nieuw leven willen inblazen te verwerpen."

Timmermans waarschuwt voor nationalisme
Timmermans waarschuwt voor nationalisme (Foto: ANP)

Geheimzinnige brief voor fans U2

Er staat iets te gebeuren rond de Ierse band U2. Fanclubleden melden dat ze een geheimzinnige brief hebben gekregen. In de brief staat een citaat van Songs of Innocence and of Experience van William Blake. U2 liet zich voor het album Songs of Innocence inspireren door teksten van de Engelse schrijver (1757-1827).

Er wordt op social media druk gespeculeerd over de brief, maar wat U2 precies van plan is blijft onduidelijk. Sommigen denken dat er nieuw materiaal op komst is. Andere fans denken dat er mogelijk een heruitgave van Songs of Innocence op de rol staat.

Onlangs wist Irish Times te melden dat de volgende plaat van U2 Song of Experience gaat heten en uitgebracht gaat worden op Wereld Aids Dag. Begin september zou de eerste single van het album worden uitgebracht. Mogelijk is de brief daar een voorbode van.

Geheimzinnige brief voor fans U2
Geheimzinnige brief voor fans U2 (Foto: BuzzE)

DMX vrijwillig naar afkickkliniek

DMX laat zich vrijwillig opnemen in een afkickkliniek, dat meldt Daily News op basis van documenten van de rechtbank in New York. De 46-jarige rapper is op borgtocht vrij en liep tegen de lamp tijdens een drugstest. Er werden cocaïne en marihuana aangetroffen in zijn bloed.

De rechter in New York gaf DMX, die in het echt Earl Simmons heet, vervolgens huisarrest. De rapper was op borgtocht vrij in afwachting van zijn rechtszaak over belastingontduiking. Eerder werd hij ook gepakt vanwege drugsgebruik maar mocht vrijdag toch een concert geven in Atlanta, onder de voorwaarde dat hij 24 uur per dag in de gaten werd gehouden door een zogenoemde nuchterheidscoach.

Dat optreden ging niet door en de rapper meldde zich bij de afkickkliniek om zijn drugsverslaving te lijf te gaan. "Dit doet hij volledig vrijwillig", zei zijn advocaat dinsdag. Het is onduidelijk hoe lang DMX in de kliniek zal verblijven.

Rapper DMX gaat vrijwillig afkicken
DMX vrijwillig naar afkickkliniek (Foto: BuzzE)

Duizenden betogers rellen tegen Trump

Duizenden mensen hebben in Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, geprotesteerd tegen president Donald Trump. De politie moest de menigte uiteendrijven met pepperspray toen demonstranten agenten begonnen te bekogelen met stenen en flessen. De autoriteiten waren voorbereid op de ongeregeldheden en hielden uit voorzorg de oproerpolitie paraat.

De president was naar Phoenix gekomen ondanks een waarschuwing van de burgemeester. De Democraat Greg Stanton had Trump geadviseerd zijn bezoek uit te stellen, maar de president legde dat advies naast zich neer. Veel mensen zijn fel gekant tegen de plannen van Trump om langs de grens met Mexico een muur te bouwen om illegale immigratie tegen te gaan.

Duizenden betogers op de been tegen Trump
Duizenden betogers op de been tegen Trump (Foto: ANP)

Romp zonder hoofd van Zweedse journaliste

De Deense politie heeft een lichaam dat is gevonden in het water geïdentificeerd als dat van de verdwenen Zweedse journaliste Kim Wall. DNA-tests op de torso wijzen uit dat de maandag gevonden resten van de Zweedse zijn, aldus de politie woensdagochtend. Het lichaam werd gevonden zonder armen, benen en hoofd op een oever van het eiland Amager in de Sont.

Wall werd voor het laatst op 10 augustus gezien toen ze aan boord stapte van de onderzeeër van de Deense ingenieur Peter Madsen, over wie ze een verhaal wilde schrijven. Hij vertelde dat ze door een ongeluk om het leven is gekomen in de duikboot en dat hij haar een zeemansgraf heeft gegeven. Eerder zei Madsen nog de Zweedse te hebben afgezet op een eilandje in de haven van Kopenhagen.

Later die nacht zonk zijn boot door een probleem met een ballasttank. Hij kon zich ternauwernood redden. De politie denkt dat de kapitein het vaartuig met opzet naar de zeebodem heeft gestuurd.

Hij zit vast op beschuldiging van dood door ernstige nalatigheid, maar de aanklacht zal vermoedelijk worden aangescherpt. Dinsdag werd duidelijk dat de armen, benen en het hoofd van de torso waren gesneden. Duikers zoeken de wateren ten zuidwesten van Amager af, maar tot dusver zijn geen andere stoffelijke resten gevonden.

Verdwenen Zweedse journaliste Wall gevonden
Verdwenen Zweedse journaliste Wall gevonden (Foto: ANP)

Hongkong zwaar getroffen door tyfoon

De Chinese regio Hongkong is woensdag vol getroffen door tyfoon Hato. Het natuurgeweld zorgt voor omgewaaide bomen, ondergelopen straten en heeft de meeste bedrijven stilgelegd. Honderden vluchten van en naar het vliegveld zijn geschrapt. Wolkenkrabbers in de financiële wijk staan er donker en verlaten bij.

De wind rond het centrum van Hato bereikt snelheden tot 155 kilometer per uur. Het water in de haven van Victoria kan op sommige plaatsen tot vijf meter hoger worden opgestuwd. Lagergelegen stadsdelen zijn ondergelopen. Meldingen over slachtoffers zijn er nog niet.

Hongkong vol getroffen door tyfoon
Hongkong vol getroffen door tyfoon (Foto: ANP)

Eerste zomerse dag in vijf weken zomer

Voor het eerst in vijf weken noteert Nederland woensdag weer eens een officiële zomerse dag. De vorige van deze zomer was op 19 juli. Weeronline voorziet dat het in De Bilt woensdag zeker 26 graden wordt, genoeg voor het predicaat zomerse dag.

In de duinen van Zuid-Holland, het binnenland van Zeeland, Noord-Brabant en in Limburg kan het nog warmer worden; tot maximaal 29 graden. De noordelijke provincies moeten genoegen nemen met 23 tot 25 graden.

De maand augustus telt normaal zeven dagen waarop het 25 graden of meer wordt in De Bilt. Volgens Weeronline gaat de huidige zomer dat niet halen. Mogelijk blijft het deze maand maar bij één zomerse augustusdag. In dat geval gaat de zomer van 2017 de boeken in als de zomer met de minste zomerse dagen sinds 1993.

Eerste zomerse dag in vijf weken zomer
Eerste zomerse dag in vijf weken zomer (Foto: ANP)

'AH is grootste Liegebeest'

Albert Heijn is in een verkiezing uitgeschreven door de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier uitgeroepen tot het "grootste Liegebeest" van 2017. De supermarkt kreeg voor zijn verhaal over serranoham 7500 van de in totaal 19.000 uitgebrachte stemmen.

Albert Heijn heeft volgens de stemmers in het eigen magazine Allerhande ten onrechte gesuggereerd dat varkens waarvan serranoham wordt gemaakt, in de wei lopen. "In werkelijkheid zitten de dieren hun leven lang binnen in een krap hok in hun eigen poep", weet Wakker Dier.

Genomineerd voor de 'onderscheiding' waren verder opnieuw AH, maar dan voor kweekzalm die een tv-reclame 'very happy fish' werd genoemd, en verder zuivelbedrijf Almhof, dat volgens Wakker Dier ook ten onrechte beelden toont van dieren in de wei.

De overige twee genomineerden pasten volgens Wakker Dier naar aanleiding van deze twijfelachtige eer hun producten aan: Rio Mare dat zijn tonijn levend zou invriezen maar toch van 'welzijn' sprak, en Friesche Vlag dat koffiemelk 'Halfvol Plantaardig' noemde terwijl het product toch grotendeels uit melk bestaat.

'AH is grootste Liegebeest'
'AH is grootste Liegebeest' (Foto: ANP)

Over de Randstad vliegen met Uber-helikopter

Wie de Randstad eens van boven wil bekijken, kan komend weekend bij Uber terecht. Het bedrijf biedt zaterdag 26 en zondag 27 augustus in samenwerking met Heli2City de UberCHOPPER aan. De UberCHOPPER is niet alleen te boeken voor een rondvlucht, maar ook om net als in 2016 als taxi te gebruiken naar het festival Mysteryland.

Om de helikoptervlucht te boeken, moet je komend weekend de Uber-app openen in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam. Tussen 11.00 uur en 16.30 is de UberCHOPPER te bestellen voor een rondvlucht of als taxi naar Mysteryland.

De goedkoopste vlucht - een tour boven Amsterdam of Den Haag - is met 100 euro niet spotgoedkoop, maar aanzienlijk gunstiger geprijsd dan een reguliere helikoptervlucht.

Over de Randstad vliegen met Uber-helikopter
Over de Randstad vliegen met Uber-helikopter (Foto: BuzzT)

Napoli speelt Nice uit Champions League, Celtic en Sevilla ook door

Napoli heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. In de laatste fase van de voorronde wonnen de Italianen in Frankrijk met 0-2 van OGC Nice, waar Wesley Sneijder in de basis stond.

José Callejón bracht Napoli vroeg in de tweede helft op voorsprong, waarna Lorenzo Insigne het kort voor rust afmaakte. Na de openingstreffer was het overigens al min of meer gedaan, want Napoli had ook al een 2-0 thuiszege op zak.

Ook Sevilla plaatste zich voor de groepsfase, maar dat ging minder makkelijk. Na de 1-2 zege in Turkije tegen Basaksehir bracht Eljero Elia de Turken in Spanje na een ruim kwartier op voorsprong. Sergio Escudero en Wissam Ben Yedder brachten Sevilla langszij, maar in de 83e minuut kwam de spanning terug door een goal van Edin Visca: 2-2.

Basaksehir zag in de slotfase de mogelijk beslissende goal nog afgekeurd worden wegens buitenspel en daarmee was het gedaan. Sevilla redde zich en gaat door naar de groepsfase van de Champions League.

Celtic boekte thuis al een 5-0 overwinning op FC Astana en kon het in Kazakhstan in principe dus gewoon afmaken. De thuisploeg liet zich echter niet nog eens naar de slachtbank leiden en na 70 minuten en onder meer twee treffers van Patrick Twumasi stond Astana zowaar op een 4-1 voorsprong. Daar bleef het wel bij, Jules Ntham en Leigh Griffiths zorgden ervoor dat de thuisploeg de droom van een megastunt toch maar kon laten varen: 4-3.

Het Sloveense Maribor won thuis van Hapoel Beër Sheva uit Israël, wat na de 1-2 zege in Israël voldoende was voor plaatsing voor de groepsfase. Olympiakos won thuis al met 2-1 van het Kroatische Rijeka, waarna de uitwedstrijd een 0-1 zege en dus plaatsing opleverde voor de Grieken.

FOK! Wat een weer: heet

Begin augustus heet, lang en wit het winterkleed.

10 jaar geleden
Op 23 augustus 2007 hadden we een half tot zwaar bewolkte dag. De temperatuur was lekker (22 graden), regen viel er bijna niet en de wind was zwak. Jammer was wel dat de zon maar een paar uur scheen

Terugblik
Gisteren was het prima weer. De zon scheen uitbundig en de thermometer gaf zomerse waarden aan. De afgelopen avond en nacht zijn er wel wat wolken ontstaan.

Vooruitblik
Vandaag begint de dag zonnig, maar in de loop van de dag drijft er vanuit het westen bewolking het land binnen waaruit lokaal wat lichte regen of een bui kan vallen. Het wordt wel warm. Ben je op de Waddeneilanden dan blijft het kwik steken op 23 graden, maar bevind je je in het zuiden dan kan hij wel eens oplopen tot 28 graden.

De komende dagen wordt geen regen verwacht en liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:36
Zon onder: 20:48
Zonkracht: 5/3

Uitzicht over Birmingham (Foto: bazbo)
Uitzicht over Birmingham (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vuelta: Etappe 5 - Finishen op een Spaanse muur

De vierde rit was best saai. Onderweg gebeurde er niet veel, hoewel Wilco Kelderman daar anders over denkt. Hij ging voor de zoveelste keer onderuit, misschien dat ze bij Sunweb toch een keer zijwieltjes moeten overwegen. In de finale waren er nog meer valpartijen, onder andere van een god van Aqua Blue. Geweldige ploeg is dat, de vier laatste renners in koers waren allemaal van dit team dat om onbegrijpelijke redenen een wildcard heeft gekregen.

Op iets meer dan drie kilometer van het eind was er nog een valpartij, met twee grote namen. Pozzovivo en Dani Moreno gingen onderuit, wat voor het algemeen klassement wel jammer is. Vooral Pozzovivo had nog wel een rol kunnen spelen, maar lijkt nu al klaar te zijn. Het was een lastige finale, dus die valpartijen waren niet zo verrassend. Veel rotondes, veel bochten en vooral in de laatste kilometer was het continu draaien en keren.

Het was daardoor lastig om de sprint te controleren, hoewel Quick Step dat aardig voor elkaar kreeg. Desalniettemin wist Lobato aardig te profiteren van de chaotische finale. Hij manoeuvreerde zichzelf keurig naar voren en kwam in voorste positie bij de laatste rechte lijn aan. Hij ging ook meteen aan, maar Trentin zat dankzij zijn ploeg ook heel goed van voren en hij kwam er nog makkelijk overheen. De tweede overwinning voor Quick Step, de boefjes van Lefevere zijn goed bezig. Hoewel het ook wel aan het veld ligt, Trentin die een massasprint wint is niet heel normaal. Deed hij in de Ronde van Burgos al, maar daar is het normaal. In de Vuelta zou het een ander verhaal moeten zijn, maar dat is het dus niet.

Na deze redelijk saaie vlakke rit krijgen we nu weer een interessante rit. We gaan de Valenciaanse heuvels in, met een aankomst op een typisch Spaans muurtje, in de buurt van een van de vele toeristische badplaatsen aan de Costa del Azahar.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Plaats van vertrek is voor de zevende keer in de historie van de Vuelta Benicàssim, een kustplaats met 19.000 inwoners in de provincie Castellón, regio Valencia. In het Nederlands en in het Spaans noemen we de stad trouwens Benicasim, maar dit geheel terzijde. Benicàssim is de naam in het Valenciaanse dialect, wat overigens verdacht veel lijkt op het Catalaans. De stad is vooral een populaire vakantiebestemming onder de Spanjaarden zelf, het is niet enorm internationaal georiënteerd. Van oudsher kwamen vooral de rijke Valencianen hier vakantie vieren, in die tijd, eind 19e eeuw, werden er ook nogal wat luxe villa's gebouwd aan de boulevard. Tegenwoordig komen er toeristen uit heel Spanje naar dit stukje van hun land, waar je struikelt over de sinaasappel- en amandelbomen.

De stranden schijnen er ook vrij fraai te zijn, het zeewater behoorlijk schoon en bovendien zijn er nog wat natuurparken in de omgeving. Ondanks al dit fraais is Benicàssim onder buitenlanders niet bijzonder bekend. Desondanks kan je hier wel eens wat buitenlanders treffen, zoals de veldrijders van Beobank-Corendon. Als je op het juiste moment in Benicasim bent loop je daarom misschien wel het allergrootste talent ooit tegen het lijf, Mathieu van der Poel.

De Vuelta was dus al een aantal keer eerder in deze stad, de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld. Tijdens de Vuelta van 2015 en 2016 kwamen we steeds door de stad, hoewel het toen geen aankomst- of vertrekplaats was. In 1990 was er dan wel weer een vertrek in de stad, een groots vertrek zelf. De Ronde van Spanje van dat jaar begon in Benicasim, met een tijdrit van 11 kilometer die gewonnen werd door Peio Ruiz Cabestany. De volgende dag zouden er twee ritten zijn, een korte rit in lijn richting Castellón en later op de dag een ploegentijdrit met vertrek vanuit Benicasim.

In die jaren was de stad nog wel populair, want twee jaar later zou er ook nog een aankomst zijn in de plaats aan de Costa del Azahar, de kust van de sinaasappelbloesem. Edwig Van Hooydonck sprintte naar de overwinning. Sindsdien was er geen vertrek of aankomst meer in Benicasim, hoewel de koers dus nog wel talloze keren passeerde in deze stad, waar jaarlijks een groot festival schijnt te zijn. FIB, Festival Internacional de Benicàssim. Dat werd dit jaar gehouden van 13 tot en met 16 juli, met grote namen als Red Hot Chili Peppers, The Weeknd en Kasabian als headliners.

Het strand in Benicasim (Foto: Panoramio)
Het strand in Benicasim (Foto: Panoramio)

De route
Het begin van de rit zal veel renners bekend voorkomen. De afgelopen twee jaar was er steeds een rit met begin of eind in Castellón en steeds reden we van Castellón naar Benicàssim om vanuit deze plaats aan een klim te beginnen. Nu gaan we het andersom doen. Vanuit Benicàssim langs de kust richting Castellón, om daarna die klim van de andere kant te beklimmen. De eerste zes kilometer van de rit wordt er langs de kust gefietst, over brede en vlakke wegen. Daarna slaat men rechtsaf richting Castellón in El Grao del Castellón. De wegen blijven breed en vooral heel erg vlak, ook in de stad.

Buiten de stad hebben de renners al bijna 15 kilometer afgewerkt en daarna begint direct de eerste klim van de dag. Benicàssim is onder meer populair vanwege de natuurparken in de omgeving en het park van Desierto de las Palmas is er daar een van. Het park is wat hoger gelegen, dus om er met volle teugen van te kunnen genieten moet je een aardig stukje met de fiets of auto omhoog. Dat hebben de renners de afgelopen twee jaar vanuit Benicasim gedaan, vandaag doen ze het voor de verandering een keer vanuit Castellón. De klim is van deze kant 7,8 kilometer lang en 4,8% gemiddeld, net wat makkelijker dan de andere zijde. Die is ongeveer even lang, maar 5,5% gemiddeld.

Het klimmetje is behoorlijk onregelmatig, met toch nog wel enkele stroken boven de 10%, maar over een hele kilometer wordt het gemiddeld nooit meer dan 7%. Ook een aantal wat makkelijkere stroken, met zelfs wat vlakke stukken tussendoor. In de buurt van de top van de Alto del Desierto de las Palmas, na 24 kilometer, zien de coureurs het welbekende vervallen kloostertje weer liggen. In Spanje zijn ze normaal nog wel van de variatie, maar dit bouwwerkje passeert toch iets te vaak de revue. Na de klim, wat overigens een bergje van de tweede categorie is, gaat het ongeveer 7,5 kilometer naar beneden richting de startplaats, aan 5,5% gemiddeld.

De renners kennen de weg, hoewel ze hier nog niet eerder naar beneden gereden zijn. De afdaling is niet enorm lastig, maar er zijn wel een aantal technische bochten. Kort achter elkaar een stuk of zes serieuze bochten, met tussendoor ook nog wat flauwe bochtjes. Even opletten, maar geen wereldschokkende praktijken. Na deze technische zone gaat het zo goed als rechtdoor richting Benicàssim, waar het peloton na 33 rijdt over straten die ze eerder tijdens de rit al gezien hebben.

Het vervallen klooster op de Alto del Desierto de las Palmas (Foto: Panoramio)
Het vervallen klooster op de Alto del Desierto de las Palmas (Foto: Panoramio)

Vanuit Benicàssim wordt er nu richting het noorden gefietst, over een brede weg langs de kust. Er is hier alleen niet een weg direct langs de kust, maar iets verder landinwaarts. Hierdoor moet er weer even wat geklommen worden, twee kilometer aan 5%. Na dit klimmetje is het vlak richting Oropesa del Mar en vanuit dit dorpje gaat het zes kilometer volledig rechtdoor over een vlakke weg. In de buurt van Torre del Sal slaat het peloton linksaf en niet lang daarna begint de volgende klim van de dag, de Alto de Cabanes.

Dit klimmetje van de derde categorie is 7,3 kilometer lang en 4,4% gemiddeld, daardoor behoorlijk vergelijkbaar met de vorige klim. Dat was dan wel een klim van de tweede categorie en dit dan weer van de derde, erg consequent zijn onze Spaanse vrienden niet. Het is een redelijk eenvoudige klim wel, met een steilste strook aan 9% en een steilste kilometer aan ongeveer 6%. Tussendoor ook nog wat kilometers aan 2%, wat het gemiddelde natuurlijk aardig naar beneden haalt. Richting de top nog een kilometertje aan 5%, terwijl de renners over een redelijk breed en goed weggetje rijden, door een redelijk saaie omgeving.

Na 55 kilometer komen de renners boven en daarna volgt er een korte afdaling van drie kilometer richting het dorpje Cabanes. Een simpele afdaling, alleen aan het eind zijn er nog twee ietwat lastige bochten, voor men door het dorp fietst.

Een mooi vergezicht op de route vandaag (Foto: Panoramio)
Een mooi vergezicht op de route vandaag (Foto: Panoramio)

Buiten Cabanes is het een aantal kilometer vlak, terwijl men over brede en rechte wegen richting Vall d'Alba fietst. Na de doorkomst in dit stadje is er een korte klim van anderhalve kilometer aan 6%. Vervolgens komt men te rijden door de vallei van de Mijares, over brede en bijzonder rechte wegen. Het loopt een kilometer of tien vals plat omhoog, richting Els Rosildos. In dit dorpje slaan de coureurs rechtsaf en daarna begint de volgende klim van de dag, de Coll de la Bandereta, een klim van 4,6 kilometer lang aan 7,6% gemiddeld. Dit klimmetje van de tweede categorie is ook weer behoorlijk onregelmatig. Volgens mijn uiterst betrouwbare vriendjes van Altimetrias is het overigens maar 6,7% gemiddeld, maar dit terzijde.

In de eerste twee kilometer van de klim gaat het aan meer dan 8% gemiddeld omhoog, met uitschieters richting 13%. Daarna is het een halve kilometer zo goed als vlak, waarna het weer steiler wordt. Halve kilometer aan 7%, halve kilometer aan 8%, voor het richting de top wat afzwakt richting 6%. Mooi klimmetje trouwens, de renners rijden door een bijzonder fraaie omgeving met tal van fraaie bergjes en ook wat aardige rotspartijen langs de kant van de weg.

Na 87 kilometer komen de renners boven, we zitten nu op de helft van de rit en er volgt een behoorlijk lange afdaling richting Benlloch. Het gaat 13 kilometer naar beneden, over een redelijk brede en bochtige weg. Na drie kilometer in dalende lijn, zonder veel spannende bochten, rijdt het peloton door Sierra Engarceran, een mooi dorpje gelegen op een heuvel.

Sierra Engarceran, mooi gelegen op een heuvel (Foto: Panoramio)
Sierra Engarceran, mooi gelegen op een heuvel (Foto: Panoramio)

In Sierra Engarceran wordt het even vlak, maar buiten het dorp gaat het weer verder naar beneden. De afdaling wordt nooit heel ingewikkeld. Het gaat niet bijzonder steil naar beneden en er zijn ook maar weinig lastige bochten. De weg is ook nog eens breder geworden na Sierra Engarceran en het is best overzichtelijk, waardoor iedereen veilig Benlloch zou moeten kunnen bereiken, na 101 kilometer. Na Benlloch is het vier kilometer zo goed als vlak, voor er weer een klimmetje van anderhalve kilometer is richting Vilanova d'Alcolea. Het gaat aan een procentje of vijf omhoog tot de renners dit dorp bereiken.

Na Vilanova d'Alcolea gaat het twee kilometer naar beneden, zonder veel lastige momenten. Eenmaal beneden zijn de renners bijna in Torre Endoménech en hier begint de volgende klim van de dag. Na 112 kilometer is het tijd voor de Alto de la Serratella, een klim van 15 kilometer lang aan 3,7%. Deze klim van de tweede categorie is best eenvoudig, zoals je aan het gemiddelde ook al kan afleiden. De steilste strook van de klim is aan 10%, de lastigste kilometer is ook maar 7%. Tussendoor vooral veel kilometers aan 4%, met richting de top ook nog een korte afdaling.

Over een brede weg rijden de coureurs richting Serratella, wat na 123 kilometer bereikt wordt. Richting dit dorpje komen de renners ook die korte afdaling tegen. Hier is alleen nog niet de top van de klim, na Serratella gaat het nog twee kilometer ligt omhoog, waarna we de top bereiken na 125 kilometer, op 50 kilometer van de streep. Best een mooie klim wel, vooral door de vrij behoorlijke omgeving.

Ook de klim naar Serratella levert fraaie plaatjes op (Foto: Panoramio)
Ook de klim naar Serratella levert fraaie plaatjes op (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Alto de la Serratella is lang, maar niet lastig. In totaal gaat het bijna 20 kilometer naar beneden, maar in die kilometers komen we maar 600 meter lager uit. In de eerste acht kilometer van de afdaling gaat het nog wel enigszins fors naar beneden, richting Albocàsser. Tussendoor een aantal strookjes waar het aan 10% naar beneden gaat, maar een brede weg en weinig lastige bochten, waardoor het alsnog vrij eenvoudig is. Het grootste obstakel lijkt me het wegdek, dat is hier wel behoorlijk slecht. In de buurt van Albocàsser wordt dat beter, want daar slaat het peloton rechtsaf, waarna men op een bredere en betere weg terechtkomt.

Hier loopt het ook eventjes licht omhoog, maar al snel gaat het in dalende lijn verder. Dit deel van de afdaling is wat bochtiger, maar de wegen zijn goed en breed. Bovendien is het enorm overzichtelijk, het is maar een saaie bedoening eigenlijk. In de buurt van Cuevas de Vinromá zijn de renners na 145 kilometer helemaal beneden, hoewel het al een aantal kilometer zo goed als vlak was. Hier slaan de renners linksaf en daarna komen ze op een heuvelachtige weg terecht, die ze naar de tussensprint van de dag gaat brengen. Voor ze die tussensprint bereiken moeten ze nog wel twee korte klimmetjes overleven.

Het gaat eerst 2,5 kilometer omhoog aan 4%, waarna er een simpele afdaling van drie kilometer volgt. Na deze afdaling gaat het drie kilometer omhoog aan ongeveer 5%, waarna er weer een afdaling volgt. Deze afdaling is totaal niet uitdagend, maar brengt het peloton wel naar Alcala de Xivert. Hier is na 160 kilometer de tussensprint. Alcala de Xivert is een fraai stadje, met een zeer mooie kerk en ook nog een interessant kasteeltje dat hoog boven de stad uittorent. Freddy Maertens won er in 1977 nog eens een rit, in die fameuze Vuelta waarin hij liefst 13 ritten wist te winnen.

Ruïnes bij Alcala de Xivert (Foto: Panoramio)
Ruïnes bij Alcala de Xivert (Foto: Panoramio)

Na Alcala de Xivert is het een aantal kilometer vlak, terwijl het peloton over een rechte en brede weg richting Alcossebre fietst. Tot Alcossebre gebeurt er niet veel. Het parcours is hier niet echt geaccidenteerd en er zijn maar weinig bochten of andere obstakels. Op vijf kilometer van de streep rijden we Alcossebre binnen en hier zijn wel wat meer bochten en rotondes. We slaan het centrum van de stad over en rijden via een buitenwijk richting de slotklim. Deze slotklim begint op 3,4 kilometer van het eind.

Er gaat geklommen worden naar Ermita Santa Lucia en daar zijn we nog nooit geweest. Daardoor zijn de Spanjaarden een beetje in de war. Volgens mijn Spaanse vrienden van Unipublic is de klim slechts 4,2% gemiddeld, wat het toch een behoorlijke flopklim zou maken. In de praktijk blijkt de klim bijna dubbel zo moeilijk te zijn, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. Het is weer een typische Spaanse muur, met talloze steile stroken. Een bijzonder onregelmatige klim, die begint met een paar makkelijke stroken, waarna het aan het eind van de eerste kilometer bergop aan 16% omhoog gaat. Daarna is het een aantal hectometer zo goed als vlak, voor het langzaamaan weer steiler begint te worden.

Van een procentje of acht gaat het in een aantal bochten al snel weer dik boven de 10%, op een gegeven moment zelfs richting 20%. In de slotkilometer rijden de renners door een gehuchtje, waar de straat ineens heel slecht wordt. Het wegdek valt hier van de hopeloze ellende totaal uit elkaar, terwijl het na een kort vlak stukje weer smerig omhoog begint te lopen. In de laatste halve kilometer blijft het smerig steil, met uitschieters richting 15%. Gelukkig wordt de weg dan wel weer beter. Pas in de laatste meters vlakt het af, waarna men na een kleine 176 kilometer klaar is met koersen en we het eerste echte muurtje van de Vuelta hebben gehad. Zo kennen we deze koers weer.

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Voor het eerst finisht er een rit in Alcossebre, en dan nog niet eens in de plaats zelf. We zijn in de heuvels buiten het dorp, in de buurt van Ermita Santa Lucia. Ook dat kerkje, eigenlijk meer een soort van kluis, zien we eigenlijk niet, want de streep ligt op een halve kilometer van dit kluizenaarshokje. De finish ligt op de top van het heuveltje, want richting Ermita Santa Lucia zou het alleen nog maar naar beneden gaan. Had weinig praktisch nut gehad om daar de finish te leggen, hoewel de locatie nu vrij willekeurig aanvoelt. Er is hier wel weer een aardig uitzicht over Alcossebre en de Middellandse Zee, dat dan weer wel.

Heel bijzonder is Ermita Santa Lucia overigens niet. Van binnen ziet het er nog wel goed uit, maar van buiten is het redelijk doorsnee. Het hoort dus bij Alcossebre, een kustplaats met ongeveer 2200 inwoners. Er zijn vijf stranden in de omgeving van Alcossebre, met tien kilometer aan kustlijn, waardoor het een populaire toeristische bestemming is. Niet zo populair als andere plaatsen aan de Costa del Azahar, het schijnt hier allemaal nog in ontwikkeling te zijn. Bij die ontwikkeling moet de Vuelta dus ook gaan helpen, waar een beetje wielrennen al niet goed voor is.

De natuur schijnt hier nog redelijk ongerept te zijn, omdat er nog relatief weinig gebouwd is in de omgeving. Het dorp heeft ook nog een klein haventje, met rond de haven wat schattige witte huisjes. Volgens TUI zullen de landschappen van Alcossebre je verrassen door de vele contrasten. Hier wisselen uitgestrekte vlaktes en hoge bergtoppen elkaar af met de stranden en de rotsen van de kustlijn. De prachtige stranden van Alcossebre liggen bovendien goed beschut en zijn daarom de ideale plek voor een rustige strandvakantie. Aan en op het water is het goed vertoeven: zeilen, surfen, duiken, bootje varen. Dankzij het aangename klimaat heeft Alcossebre een weelderige, dikwijls exotische plantengroei. Ik neem aan dat iedereen nu meteen een vakantie boekt, bij TUI.

Het kerkje bij Ermita Santa Lucia (Foto: Panoramio)
Het kerkje bij Ermita Santa Lucia (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Het gaat prima weer worden in Alcossebre, graadje of 27 in de middag, zonder dat er een druppeltje regen gaat vallen. Ook niet al te veel wind, hoewel dat tijdens deze rit sowieso niet echt een interessante factor is. In de buurt van de startplaats is het nog een stukje warmer, daar gaat het richting de 30 graden. Ook daar geen kans op regen en weinig dus, dus een typisch Spaanse dag. Ook een typisch Spaanse rit, dus dat past dan wel weer goed bij elkaar.

Deze typische rit begint om 13:17 en wordt vanaf 15:00 uitgezonden door onze Belgische vrienden van Sporza. Ook Eurosport schijnt er tegen die tijd pas bij te zijn, dus missen we de eerste 70 kilometer van de rit. Houden we nog 100 kilometer over, ook prima. De finish wordt verwacht tussen 17:28 en 17:54.

Voorspelling & favorieten
Geen echte bergrit, maar toch een lastige rit. Een rit die mij uitermate geschikt lijkt voor een groepje vluchters. Vorig jaar gingen tijdens de Vuelta veel ritten naar de vluchters, maar als we de tendens van de Tour volgen zouden er juist weer minder kansen voor de rittenkapers zijn. Tijdens de rit naar Andorra volgden we de tendens van de Tour. Had prima een rit voor de vluchters kunnen zijn, maar de klassementsrenners maakten er een mooi showtje van.

Dat kunnen ze nu ook gaan doen, want met name het laatste klimmetje is uitermate geschikt voor een topshow. We krijgen alleen nog een aantal van dat soort ritten, die nog zwaarder zijn. Daardoor verwacht ik er nu niet veel van. Heel veel jongens staan ook al op een respectabele achterstand, waardoor er waarschijnlijk gewoon een grote groep wegrijdt die een grote voorsprong krijgt.

Uiteindelijk zal het weer van Sky afhangen. Als Sky zin heeft om te controleren wordt het een strijd tussen de grote jongens en dan krijgen we natuurlijk weer dezelfde namen vooraan. Froome, Chaves, Aru, Nibali, Bardet en ga zo maar door, de gevestigde orde. Daarom is het interessanter om voor wat willekeurige vluchters te gaan.

1. Mas. Enric, om precies te zijn. Want Quick Step is goed bezig, met twee ritzeges en De la Cruz op de tweede plaats in het klassement. Desondanks hoop ik dat Mas voor zijn eigen kans mag gaan. Is op z'n best als de wegen steil omhoog lopen, dus zo'n klimmetje richting Ermita Santa Lucia vindt hij fantastisch. Viel me wel vies tegen in de rit naar Andorra, maar het is ook pas zijn eerste grote ronde, dus hij zal een aantal dagen nodig hebben gehad om zich in vorm te rijden. In een groepje met wat mindere goden kan hij dan meteen een overwinning pakken.

2. Carapaz. Nog een debutant in een grote ronde. Voorlopig de enige Ecuadoriaan op het hoogste niveau, hoewel hij volgend jaar gezelschap zal krijgen van Narvaez, die prof wordt bij Quick Step. Carapaz is een goede klimmer, die naar Andorra niet zo goed klom. Aangezien op Dani Moreno na niemand er iets van bakt bij Movistar gaan we deze jongens waarschijnlijk aantreffen in iedere aanval. Dan kunnen jongens als Fernandez, Soler en Carapaz misschien toch nog boven komen drijven, hoewel die eerste twee echt pijnlijk slecht bezig zijn.

3. Aguirre. Ik ga vrolijk door met mijn lijstje van de hoop. Een heel klein Colombiaantje van Manzana Postobon, ook bezig aan zijn eerste grote ronde. Op voorhand leek Aldemar Reyes de sterkste klimmer daar, maar momenteel lijkt Aguirre dan weer de beste Colombiaan bij de ploeg. Niet de beste renner, want dat is Jetse Bol. Zegt genoeg over het niveau van Manzana Postobon, maar dat geheel terzijde. Ik hoop alsnog alle Colombiaantjes van de ploeg uitgebreid in de aanval te zien, het liefst in de bergen.

4. KUDUS. Mag uiteraard niet ontbreken op een lijstje van de hoop, hoewel ik hem ook weer geen dark horse durf te noemen. In Burgos reed hij nog best aardig rond, maar daar was een paar dagen terug in Andorra niet veel van te merken. Hopelijk alleen een slechte dag. In ieder geval een duidelijk signaal dat hij vanaf nu in de aanval moet gaan.

5. Monfort. Rasaanvaller Maxime mag niet ontbreken. Na al zijn anonieme 16e plaatsen gaat hij nu drie weken vol in beeld rijden. Het wordt schokkend, onbeschrijfelijk, episch. Hij gaat overigens niet winnen, want daar is hij helemaal niet goed genoeg voor. Zit altijd wel iemand bij die beter is, want op aanklampen na kan hij niet veel.

Uitslaande brand in woning IJzendijke

In een woning aan de Nieuwstraat in het Zeeuwse IJzendijke heeft dinsdag tegen middernacht een uitslaande brand gewoed. De brandweer rukte uit met vier blusvoertuigen en had de brand snel onder controle. Een bewoner had rook ingeademd, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

De brandweer kon niet voorkomen dat de achterkant van het huis in vlammen opging.

Uitslaande brand in woning IJzendijke
Uitslaande brand in woning IJzendijke (Foto: ANP)

Kim Jong-un wil betere raketten

Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, heeft de fabrieken opdracht gegeven betere raketkoppen en motoren te bouwen. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia bekendgemaakt.

Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson juist Noord-Korea prees, omdat het geen provocaties meer had gedaan.

Bij zijn bezoek aan een ontwikkelingsfaciliteit van de Noord-Koreaanse Defensie heeft Kim Jong-un zich laten voorlichten over de productie van raketkoppen en raketmotoren.

Volgens het staatspersbureau van Noord-Korea KCNA heeft Kim Jong-un bevolen dat de raketkoppen en motoren met carbon of carboncomposiet te produceren.

Kim Jong-un onthield zich van provocerende uitspraken. President Trump sprak tijdens zijn speech in Phoenix nog positief over Noord-Korea. ,,Ik respecteer het feit dat hij begonnen is ons te respecteren. Misschien dat daar iets positiefs uitkomt."

Kim Jong-un wil betere raketten
Kim Jong-un wil betere raketten (Foto: ANP)

VS voorziet mogelijk dialoog met Noord-Korea

De Verenigde Staten zijn iets positiever over een mogelijke diplomatieke oplossing voor het conflict met Noord-Korea. Dat blijkt uit de woorden van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

,,We hebben geen raketlanceringen of andere provocaties gezien van Noord-Kore sinds een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over nieuwe sancties unaniem werd aangenomen."

Tillerson hoopt dat het begin is van een signaal waarop de VS hebben gewacht. ,,We moeten nog meer zien van hen, maar ik wil benadrukken dat we dit zien."

Volgens Tillerson zou dat de weg kunnen effenen voor ,,een soort van dialoog."

VS voorziet mogelijk dialoog met Noord-Korea
VS voorziet mogelijk dialoog met Noord-Korea (Foto: ANP)

LB: Bokser Mayweather boos op Bieber om ontvolgen

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

De vriendschap tussen Floyd Mayweather en Justin Bieber lijkt definitief voorbij. Volgens TMZ is de bokser woest op de zanger, omdat deze hem niet meer volgt op Instagram. Mayweather noemt Bieber zelfs een verrader.

Volgens bronnen rond zowel de 23-jarige zanger als de 40-jarige bokser is de breuk te wijten aan de pastoor waar Justin Bieber nu door wordt gecoacht. De Sorry-zanger heeft voor zijn mentale gezondheid hulp gezocht bij de Hillsong Church. Bieber probeert nu alle slechte invloeden uit zijn leven te bannen.

Bokser Floyd Mayweather staat bekend om zijn losbandige leven en bezoekt naar eigen zeggen soms meerdere malen per dag stripclubs. De vriendschap tussen de bokser en Bieber liep eerder een deuk op toen de Canadese zanger zich uitsprak voor Conor McGregor, met wie Mayweather zaterdag in de ring stapt.

Nadat Mayweather hoorde dat Bieber de bokser maandag besloot te ontvolgen op Instagram zou hij razend zijn geworden. Volgens ingewijden noemde hij Bieber "gestoord" en "een verrader".

Bokser Mayweather boos op Bieber om ontvolgen
Bokser Mayweather boos op Bieber om ontvolgen (Foto: BuzzE)

Executie afgelast dankzij nieuw DNA-bewijs

De gouverneur van Missouri Eric Greitens heeft op het laatste moment een executie tegengehouden nadat de advocaten van de veroordeelde verdachte nieuw bewijs hadden aangedragen. De 48-jarige Marcellus Williams zou dinsdag ter dood worden gebracht wegens de moord op een vrouw tijdens een inbraak in haar huis in augustus 1998. Dankzij verbeterde DNA-technologie is gebleken dat hij de dader niet is.

Greitens besloot de terechtstelling af te gelasten, vier uur voordat Williams een dodelijke injectie zou krijgen. Hij zal een onderzoekscommissie formeren die zich zal buigen over het gratieverzoek van Williams. De rechter veroordeelde hem in 2001 ter dood omdat hij het slachtoffer 43 keer had gestoken met een mes. Nu is vastgesteld dat het moordwapen van een onbekende man is en dat haren die op het lijk zijn gevonden ook niet van Williams waren.

Het uitstel van executie was het hoogtepunt van het verzet tegen de doodstraf. Meer dan 200.000 mensen hadden een petitie ondertekend waarin Greitens werd gevraagd te interveniëren. In Saint Louis was dinsdag nog een protestactie gepland.

Executie afgelast dankzij nieuw DNA-bewijs
Executie afgelast dankzij nieuw DNA-bewijs (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.