FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 mei 2017

Microsoft treft maatregelen om cyberaanval

Microsoft heeft vrijdag maatregelen getroffen om computers te beschermen tegen de ransomware-aanval die eerder op de dag in tientallen landen opdook. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf in een verklaring laten weten aan persbureau Reuters.

"Vandaag hebben onze medewerkers detectie en bescherming toegevoegd tegen nieuwe schadelijke software bekend als Ransom:Win32.WannaCrypt", aldus de woordvoerder in de verklaring. Het bedrijf werkt samen met haar klanten om extra bijstand te verlenen.

Wereldwijd zijn vrijdag computers getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken. Uit meer dan zeventig landen zijn meldingen gekomen dat de ransomware slachtoffers heeft gemaakt.

Lek
Het bijzondere aan deze ransomware is dat er actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows van Microsoft dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

Er is overigens een beveiligingsupdate van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht. Er zijn echter organisaties die de update nog niet hebben geïnstalleerd.

Microsoft treft maatregelen om cyberaanval
Microsoft treft maatregelen om cyberaanval (Foto: BuzzT)

NASA publiceert prachtige foto Krabnevel

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een foto gepubliceerd van de Krabnevel. Dat is niet de eerste keer, maar het gaat om een bijzondere foto. Gegevens van vijf krachtige telescopen zijn samengevoegd, waardoor bijna het hele elektromagnetische spectrum gebruikt kon worden: van lange radiogolven tot extreem korte röntgengolven.

Het combineren van die gegevens levert een prachtig plaatje op. De Krabnevel is zo ongeveer het bekendste restant van een supernova, een ontploffende ster, dat we kennen. De ster ontplofte bijna duizend jaar geleden en dat was destijds 'gewoon' overdag te zien. Beter gezegd: bijna duizend jaar geleden konden we het zien, want de ster bevond zich zo'n 6500 lichtjaar van de aarde en dus vond de daadwerkelijke explosie ongeveer 7500 jaar geleden plaats.

De explosie was bijzonder helder, zoals gewoon is bij een supernova. Ruim drie weken lang was het fenomeen overdag aan de hemel te zien, alvorens het langzaam minder fel werd. In de decennia en eeuwen daarna doofde de nevel langzaam uit en tegenwoordig heb je een goede verrekijker of minstens een kleine amateur-telescoop nodig om de Krabnevel te zien. 

Midden in de Krabnevel bevindt zich een neutronenster en ook die zorgt voor een interessant schouwspel. De ster draait maar liefst dertig keer per seconde rond zijn as en daardoor wordt het nabije gas beïnvloed. Dat is mooi te zien op de nu door NASA gepubliceerde foto: de roze 'wervelwind' in het midden van de nevel is het werk van de kleine neutronenster. 

Zoals gezegd heeft NASA gegevens van vijf telescopen gebruikt en voor de liefhebber zetten we ze even op een rijtje, van lange tot korte golflengten: de Very Large Array (radio, rood), de Spitzer-ruimtetelescoop (infrarood, geel), de welbekende Hubble-ruimtetelescoop (zichtbaar licht, groen), XMM-Newton (ultraviolet, blauw) en Chandra (paars, röntgen).

De foto zelf, in hoge resolutie, is hier te vinden.

De nieuwe foto van de Krabnevel (Foto: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires))
De nieuwe foto van de Krabnevel (Foto: NASA, ESA, NRAO/AUI/NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires))

Chelsea kroont zich tot kampioen van Engeland

Antonio Conte is er in geslaagd om in zijn debuutseizoen kampioen te worden met Chelsea. De ploeg veroverde met een 0-1 overwinning op West Brom de titel.

Voorafgaand aan het duel was het gat met nummer twee Tottenham Hotspur zeven punten. Met nog drie wedstrijden te gaan, betekende een overwinning op West Brom genoeg voor de titel.

Maar de thuisploeg wilde niet zomaar aan een feestje meewerken. West Brom stelde zich defensief op en maakte het voor Chelsea lastig om in de buurt van het doel van Ben Foster te komen. Uitgespeelde mogelijkheden bleven de eerste helft daardoor uit. Verder dan een paar afstandsschoten kwam Chelsea niet.

Hierdoor moest de ploeg van Antonio Conte alle zeilen bijzetten om de wedstrijd in de tweede helft open te breken. Tijdens het tweede bedrijf bleef het spelbeeld echter hetzelfde. Chelsea wilde wel, maar West Brom vocht voor iedere meter en deed er alles aan om een tegentreffer te voorkomen.

Batshuayi de grote held

Zelf kwam de ploeg amper voor het doel van Thibaut Courtois, waardoor het duel leek te eindigen in een 0-0 gelijkspel. Vlak voor tijd zorgde Michy Batshuayi voor een vreugde explosie bij Chelsea. In de 82ste minuut was het de invaller die op aangeven van Azpilicueta de winnende treffer voor zijn rekening nam.

Hierdoor won Chelsea met 1-0 van West Bromwich Albion en mag het zich kampioen van Engeland noemen. Met nog twee wedstrijden te gaan kan Tottenham Hotspur het gat niet meer dichten.

Emmen en Helmond Sport verder in play-offs

FC Emmen en Helmond Sport hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de play-offs in de Jupiler League. Beide clubs hadden afgelopen maandag al hun eerste duel gewonnen en kwamen vanavond niet in de problemen.

Emmen had uit bij RKC Waalwijk met 1-5 gewonnen en hoefde niet meer het spel te maken. RKC wilde met een goed gevoel de zomer in gaan en kwam in Emmen na een half uur op een 0-1 voorsprong dankzij Johan Voskamp. Omdat het daar bij bleef neemt Emmen het komende donderdag in de tweede ronde op tegen de nummer zestien uit de Eredivisie.

Helmond Sport had het eerste duel thuis met 4-2 gewonnen van Almere City FC en uit in Flevoland hadden de Brabanders wederom de overhand. Vlak voor rust brachten Jordy Thomassen en Teije ten Den de 0-2 eindstand op de borden, waardoor in de volgende ronde de nummer zeventien uit de Eredivisie wacht.

In de tweede ronde worden ook de duels tussen SC Cambuur en MVV en tussen FC Volendam en NAC Breda gespeeld. De winnaars van die vier duels spelen om twee plaatsen in de Eredivisie.

Todt wil langer FIA-president blijven

Jean Todt heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van autosportfederatie FIA. De 71-jarige Fransman werd in 2009 opvolger van Max Mosley en wil opgaan voor zijn derde termijn.

Todt boekte in het begin van zijn carrière succes als rallynavigator om in 1982 directeur van Peugeot Talbot Sport te worden. De Fransman kende daar vele hoogtepunten, alvorens in 1993 teambaas bij Ferrari te worden. Uiteindelijk verliet hij het Italiaanse bedrijf in 2009 voor het presidentschap van de FIA.

Todt werd vier jaar later herkozen en hoopt wederom het vertrouwen te hebben om er nog vier jaar aan vast te kunnen plakken. "De komende maanden zullen mijn team en ik een gedetailleerd plan uit de doeken doen voor de komende termijn. Zoals altijd gaan we ervoor zorgen dat we op één lijn zitten wat betreft de prioriteiten. De FIA is momenteel sterker en meer verenigd dan ooit."

Maandag wordt duidelijk of zich tegenkandidaten hebben gemeld.

Verstappen: "Nog steeds het derde team"

Vandaag werden de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje afgewerkt. Alle teams kwamen met updates voor hun bolides, net zoals het Red Bull Racing van Max Verstappen. De Nederlander reed twee keer naar een vijfde plaats, op ruime afstand van de Mercedessen, maar dicht achter de Ferrari's. De verbeteringen aan de RB13 werden in ieder geval goed ontvangen.

Verstappen: "Het was positief. Je hebt meer grip in de langzame en snelle bochten. Ook stuurt de auto wat beter in. We zitten hiermee dichter bij Ferrari, al denk ik nog wel dat we het derde team zijn."

De Nederlander acht een stunt zoals de zege van vorig jaar dan ook vrijwel uitgesloten. "Als de eerste vier auto's crashen wel." De updates zijn in ieder geval goed bevallen. "Ik voel me er beter bij, er zit vooruitgang in, maar we moeten nog hard werken om de auto en de motor sneller te krijgen."

Tiener kookt cavia in magnetron, cavia ongedeerd

In Brazilië is ophef ontstaan op social media nadat de 16-jarige Vitoria Muller een filmpje online had gezet waarop te zien was hoe een cavia in een magnetron was gestopt. Saillant detail: de magnetron stond aan.

Al gauw brak er een stroom van kritiek los over het meisje en de hashtag ‘Straf Vitoria’ was al snel trending. Hierop verwijderde de tiener al haar online accounts. Wonder boven wonder blijkt de cavia ongedeerd te zijn. De vader van Vitoria heeft laten weten dat Vitoria straf heeft gehad en bood zijn excuses aan. “Het gaat goed met de cavia en in naam van de hele familie bied ik mijn excuses aan”.

De autoriteiten namen het beestje in beslag en lieten het naar een dierenkliniek overbrengen. Daar werd de conclusie getrokken dat het inderdaad niets mankeerde. 

Het filmpje is hierrrrrr te vinden. 

UFC-baas: 'McGregor heeft tot zondag de tijd'

UFC-directeur Dana White laat het mogelijk wel of niet doorgaan van het boksgevecht tussen MMA-superster Conor McGregor en boksgrootheid Floyd Mayweather niet langer de UFC in gijzeling houden. Tijdens een interview met CBS Sports liet White weten dat hij het team van McGregor tot zondag de tijd geeft om een beslissing te nemen over de voorwaarden betreffende het boksgevecht tegen Mayweather.

White vertelde over de vele hordes die hij heeft moeten nemen om dit supergevecht tot stand te brengen, maar White liijkt nu genoeg te hebben van de onderhandelingen. De druppel die de emmer waarschijnlijk deed overlopen was het verlies van de potentiële datum van 16 september. Vorige week werd namelijk bekend dat de bokspartij tussen Canelo Alvarez en Genady Golovkin op die datum zal plaatsvinden en concurreren met deze fantastische bokspartij zou de kijkcijfers geen goed doen.

Afgelopen dinsdag vertelde White al dat hij de onderhandelingen om McGregor en Mayweather tevreden te stellen erg lastig vond. 'Ik zeg niet dat we er makkelijk of snel uitkomen. Ik wist al dat het een nachtmerrie zou worden om het voor elkaar te krijgen. Áls we het al voor elkaar krijgen. We zullen zien. Het is duidelijk dat beide vechters tegen elkaar willen uitkomen, maar weet je, wat zijn de voorwaarden? Kunnen we aan de voorwaarden voldoen? Dat is de vraag,' aldus een gefrustreerde White tegen verslaggever Colin Cowherd.


UFC-president Dana White in gesprek met Colin Cowherd (Bron: Youtube)

McGregor en zijn vriendin verwelkomden op 7 mei jongsleden hun eerste kind en mede hierdoor heeft de charismatische Ierse vechter sinds november niet meer gevochten. Tijdens UFC 205 versloeg hij titelhouder Eddie Alvarez en werd zo de eerste UFC-vechter die kampioen was in twee gewichtsklassen tegelijk. Op dit moment is McGregor nog steeds niet in staat om zijn titel in de lichtgewichtsklasse te verdedigen, terwijl tegenstanders met smart op hem wachten. Eerder werd zijn titel in het vedergewicht hem al afgenomen, omdat hij deze niet op tijd verdedigde.

Het gevecht tegen de al gepensioneerde en ongeslagen Mayweather zou een kijkersrecord kunnen breken en zou beide vechters vele tientallen miljoenen dollars op kunnen leveren. Geruchten gaan dat de UFC het grootste gedeelte van het salaris van McGregor wil claimen, aangezien hij nog steeds onder contract bij de UFC staat. De onenigheid tussen de UFC, Mayweather en McGregor over geld zou het grootste struikelblok zijn om dit gevecht plaats te laten vinden.

LB: Frank Masmeijer gaat scheiden

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Frank Masmeijer en zijn vrouw Sandra gaan na een huwelijk van 27 jaar scheiden. Dit heeft Frank vrijdagavond bevestigd aan Shownieuws. Frank en Sandra hebben twee dochters, Michelle en Charlotte.

Frank vertelt dat hij en Sandra niet met ruzie uit elkaar gaan. Het huwelijk verkeert in zwaar weer sinds de voormalig showmaster verdachte is in een grootschalige Belgische drugszaak. Deze week bekende hij voor de rechtbank in Antwerpen voor het eerst dat hij betrokken is geweest bij de invoer van 467 kilo cocaïne.

Masmeijer werd in 2014 opgepakt en mocht in de zomer van 2015 de gevangenis weer verlaten. De gebeurtenissen zijn van grote invloed geweest op zijn huwelijk. "Ik denk dat we allebei ons best hebben gedaan. Maar alles wat er is gebeurd, al die maanden in de gevangenis, de tijd erna met de enkelband. Het heeft een enorme impact gehad. Dat valt niet te ontkennen en dat heeft natuurlijk het een en ander aangericht'', zei Masmeijer eerder.

Frank Masmeijer gaat scheiden
Frank Masmeijer gaat scheiden (Foto: BuzzE)

Brexiteers willen stoppen met songfestival

Een kleine meerderheid van de Britten wil dat het Verenigd Koninkrijk stopt met de jaarlijkse deelname aan het Eurovisiesongfestival. Uit onderzoek onder 1650 Britten blijkt dat 56 procent van hen voorstander is de zangcompetitie de rug toe te keren.

De BBC meldt dat de meeste tegenstanders van het liedjesfestijn te vinden zijn onder de groep Britten die vorig jaar bij het EU-referendum voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stemden. Onder de brexiteers ziet 76 procent geen rol meer weggelegd voor de Britten bij het songfestival. Onder de EU-remainers blijkt het songfestival populairder met 65 procent voorstanders.

Het Verenigd Koninkrijk doet sinds 1957 mee en won het festival vijf keer, voor het laatst in 1997 met Katrina and the Waves met Love, Shine a Light. Daar staat tegenover dat het land sinds 1997 drie keer als laatste is geëindigd, in de finales van 2003, 2008 en 2010. De afgelopen zeven jaar is het Groot-Brittannië evenmin gelukt in de top 10 te eindigen.

Dit jaar stuurde het Verenigd Koninkrijk de 26-jarige zangers Lucie Jones naar Kiev met het lied Never Give Up On You. Lucie Jones nam in 2009 deel aan de Britse editie van X Factor, maar niet veel Britten zullen zien hoe ze het ervan afbrengt. Uit het onderzoek van YouGov blijkt dat slechts een vijfde van de Britten (22 procent) van plan is om zaterdagavond te kijken. Van hen zegt 26 procent vooral te kijken wegens het amusante commentaar van Graham Norton.

Het Verenigd Koninkrijk is samen met Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk jaarlijks verzekerd van een finaleplaats, net als het winnende land van de voorgaande editie, dus Oekraïne dit jaar.

Brexiteers willen stoppen met songfestival
Brexiteers willen stoppen met songfestival (Foto: BuzzE)

Poetin ziet rol bij aanpak crisis Noord-Korea

De Russische president Vladimir Poetin is bereid een "constructieve rol" te spelen bij het oplossen van de nucleaire dreiging van Noord-Korea. Hij zei dat vrijdag in een telefoongesprek met zijn nieuw gekozen Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in, aldus het kantoor van de Zuid-Koreaanse president. Het Kremlin sprak over de noodzaak van een politieke en diplomatieke oplossing in de Noord-Korea-crisis.

"We hopen dat Rusland een constructieve rol speelt om Noord-Korea te laten stoppen met zijn nucleaire provocaties en de weg naar denuclearisatie in te zetten", citeerde het kantoor Moon in het 20 minuten durende gesprek met Poetin. Moon wil ook een manier vinden om snel gesprekken te beginnen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en de betrokken gesprekspartners Verenigde Staten, China, Japan en Rusland. In 2008 stopten de gesprekken nadat Noord-Korea een raket had gelanceerd.

Poetin ziet rol bij aanpak crisis Noord-Korea
Poetin ziet rol bij aanpak crisis Noord-Korea (Foto: ANP)

Mourinho: "Romero keept de finale tegen Ajax"

David De Gea staat tijdens de Europa League-finale met Ajax niet onder de lat. José Mourinho houdt vast aan Sergio Romero.

De oud-doelman van AZ moet tijdens Premier League-wedstrijden plaatsnemen op de bank, maar in de Europa League mag Romero laten zien wat hij kan. Mourinho geeft zijn tweede doelman speelminuten in Europa, ook tijdens de finale.

"Met Romero en De Gea hebben we twee fantastische keepers. Ik vind dat Romero het verdient om ook de finale te spelen. De Gea accepteert die beslissing. We hebben hier totaal geen problemen mee. Romero speelt de finale", vertelde Mourinho tegenover diverse media.

"Ik heb nog nooit twee keepers gezien die zo goed met elkaar bevriend zijn. Er is altijd een beetje rivaliteit, zeker als beide keepers van hetzelfde niveau zijn. Dat is nu het geval. We spreken over de doelman van Argentinië en de doelman van Spanje. Maar ze helpen elkaar altijd en ze steunen elkaar."

'Oplichting mogelijk met papieren codes ING'

Een van de manieren waarop klanten van ING geld kunnen overmaken is een stuk onveiliger dan de bank zelf zegt. Criminelen zouden in een overboeking het bedrag en rekeningnummer kunnen aanpassen, stelde de Consumentenbond vrijdag op basis van eigen onderzoek. ING is het niet eens met de bevindingen.

De kritiek van de belangenorganisatie spitst zich toe op de papieren TAN-codes, waarmee ING-rekeninghouders hun overschrijvingen moeten verifiëren. Anders dan bij de codes via sms, die ING ook gebruikt, zijn de codes op een papieren lijst bij de klant thuis niet gekoppeld aan de specifieke overboeking.

Volgens de Consumentenbond zouden kwaadwillenden, die het lijstje met codes weten te bemachtigen en ook nog eens in staat zijn om de besturing van iemands computer over te nemen, daarvan gebruik kunnen maken.

'Oplichting mogelijk met papieren codes ING'
'Oplichting mogelijk met papieren codes ING' (Foto: BuzzT)

Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel

De kapitein van het begin 2012 op de rotsen gelopen Italiaanse cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, is vrijdag ook door de hoogste rechter veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Dat meldt een functionaris van de rechtbank. Daarmee bevestigde de rechter de vonnissen van lagere rechtbanken.

De 56-jarige Schettino was de kapitein van het vlaggenschip van de cruiseonderneming Costa Crociere dat door een foute manoeuvre ten onder ging voor de kust van het Toscaanse eilandje Isola del Giglio. Daarbij verloren 32 mensen het leven. De kapitein verliet het schip zonder zich verder over de opvarenden te bekommeren.

Schettino was in 2015 al schuldig bevonden aan doodslag maar tekende steeds hoger beroep aan. Voor de definitieve uitspraak van vrijdag was de ex-kapitein nog op vrije voeten.

Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel
Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel (Foto: ANP)

Cyberaanvallen met 'ransomware' wereldwijd

Cyberaanvallen met 'ransomware' troffen vrijdag niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar bedrijven uit meerdere landen over de hele wereld. Zo zijn er meldingen uit de VS, China, Rusland, Spanje, Italië, Vietnam en Taiwan, meldt de BBC.

Veiligheidsonderzoekers lijken een verband te zien tussen de incidenten. Een onderzoeker zei dat hij 36.000 voorbeelden van ransomware ontdekte, onder de naam WannaCry en varianten op die naam. "Dit is enorm", zei hij. Een andere onderzoeker van beveiligingsbedrijf Kaspersky, zei dat ransomware maar liefst in 74 landen was opgedoken en dat het aantal nog steeds groeit.

In het Verenigd Koninkrijk zijn vrijdag meerdere ziekenhuizen getroffen door het virus, waaronder instellingen van de Britse National Health Service (NHS). Een aantal bedrijven in Spanje was ook slachtoffer, zoals telecomreus Telefonica. Het telecombedrijf zei dat klanten en diensten niet werden getroffen.

Cyberaanvallen met 'ransomware' wereldwijd
Cyberaanvallen met 'ransomware' wereldwijd (Foto: ANP)

Boeteregen door fout met draadje in flitspaal

Bijna 1300 mensen hebben ten onrechte een boete van 239 euro gekregen voor door rood rijden. Ze werden in Alkmaar geflitst terwijl het verkeerslicht gewoon op groen of oranje stond. Mensen die wél door rood reden, kwamen daar juist mee weg. Een monteur had de kabels verkeerd aangesloten, bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag na berichtgeving door NH Nieuws.

"Het is een beetje slordig. We zijn nog aan het uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Alle boetes zijn geseponeerd", zei de woordvoerster. De flitspaal heeft in februari in vijf dagen 1279 brave automobilisten geflitst voordat de fout werd ontdekt. Vervolgens ging het ook mis in de administratie, want de boetes werden verstuurd toen al duidelijk was dat de flitspaal van slag was.

Een extern bedrijf onderhoudt de flitspalen, die eigendom zijn van het OM. Inmiddels staat de bewuste paal in Alkmaar weer aan. Hij flitst vooralsnog wel alleen op snelheid, de functie om auto's die door rood rijden te flitsen wordt binnenkort gerepareerd.

Boeteregen door fout met draadje in flitspaal
Boeteregen door fout met draadje in flitspaal (Foto: ANP)

Verdediger scoort schitterende eigen goal

Scoren met een omhaal, dat is altijd mooi. Dat gebeurde onlangs ook in een Zwitserse amateurbekerwedstrijd, zoals op onderstaande beelden te zien is.

Adrien Gulfo van Pully Football scoorde een schitterende goal, maar er was wel één probleem: de bal had er aan de andere kant van het veld in gemoeten. FC Renens kwam zo op 1-3, maar toch konden ze de boel niet afmaken. Pully kwam in het restant van de wedstrijd namelijk terug tot 3-3 en plaatste zich na penalties toch nog voor de finale.

Mooie eigen goal (Bron: YouTube)

Hoofdverdachten in zaak crypto-gsm's nog vast

Twee van de mannen die dinsdag werden opgepakt voor het leveren van speciale smartphones aan criminelen blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft dat vrijdag bepaald. Het gaat om de hoofdverdachten in de zaak, een 51-jarige man uit Huizen en een 66-jarige Amsterdammer. Twee andere verdachten, een 34-jarige Amsterdammer en een 24-jarige man uit Almere, zijn voorlopig op vrije voeten.

Justitie heeft de twee niet voorgeleid, maar ze blijven wel verdachte. Het zijn familieleden van de hoofdverdachten die worden verdacht van witwassen, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Klanten van de verdachten kochten zogeheten crypto-gsm's, smartphones die de communicatie versleutelen waardoor het voor opsporingsdiensten lastiger wordt om mee te kijken of luisteren. Ze zijn vanwege die eigenschap populair onder criminelen. Volgens het OM verkochten de mannen de telefoons voor 1200 euro. Over het algemeen werd de transactie in contanten gesloten op openbare plekken.

Of en waarom het verkopen van veilige telefoons die de privacy van burgers waarborgen strafbaar is is niet helemaal duidelijk.

Tijdens huiszoekingen namen de instanties dinsdag zo'n 2 miljoen euro aan cash, twee dure panden en dertien auto's in beslag.

Hoofdverdachten in zaak crypto-gsm's nog vast
Hoofdverdachten in zaak crypto-gsm's nog vast (Foto: BuzzT)

Domino's zet bezorgrobot in Hamburg in

Sinds 10 mei rolt in het Duitse Hamburg een robot door de straten die namens Domino's pizza's bezorgt. Na een succesvolle eerste test in Amsterdam heeft de pizzaketen de bezorgrobot in Duitsland in het bezorgteam opgenomen, heeft het bedrijf bekendgemaakt.

Klanten van Domino's in het stadsdeel Ottensen kunnen nu een pizza door de robot bezorgd krijgen. De robot van Starship Technologies wordt nog wel op proefbasis ingezet. Gedurende de testfase lopen medewerkers van Starship nog mee. De bedoeling is wel dat de bezorgrobots uiteindelijk wereldwijd in hun eentje op pad gaan.

Dankzij bepaalde sensoren ontwijkt de robot voetgangers en andere hindernissen op zijn pad. De robot telt negen camera's en speciale sensoren, die ervoor zorgen dat het gevaarte zijn snelheid aanpast aan de verkeersstroom.

Eenmaal bij de klant aangekomen, kan die de deksel van de leveringsdoos openen met onder meer een eerder doorgegeven code. De robot kan per keer maximaal vijf pizza's vervoeren.

Bezorgrobot Domino's
Bezorgrobot Domino's

El Ahmadi: "We moeten gewoon onszelf zijn"

De 3-0 nederlaag tegen Excelsior kwam keihard aan voor Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi, maar het vertrouwen is terug voor zondag. "Ik heb twee nachten slecht geslapen, daarna was het klaar. Nu richten we ons op Heracles", vertelde El Ahmadi tegen Voetbal International.

Ter ontspanning ging de selectie een dagje varen. "We doen wel vaker iets met elkaar, maar dit keer was het goed om even de zinnen te verzetten." Feyenoord heeft geen kampioensstress, stelt de middenvelder. "We verloren bij Excelsior omdat we in mijn beleving misschien wel te ontspannen waren. Iedereen kon zien dat we daar anders deden dan we normaal doen."

"Zondag tegen Heracles zal daarvan geen sprake zijn. We moeten gewoon onszelf zijn zoals we dat het hele jaar al zijn in De Kuip. De statistieken in thuiswedstrijden spreken voor zich. Voor aanvang van dit seizoen zou iedereen toch getekend hebben voor deze stand op de ranglijst vlak voor de laatste wedstrijd? Laten we het zondag afmaken."

Het wordt voor El Ahmadi, als het lukt, zijn eerste echte titel. "Ik ben ooit als jeugdspeler een keer kampioen geweest bij UDI Enschede. Daarna nooit meer. Zo'n titel wordt dus speciaal, voor mezelf, maar ook voor de club die er zo lang op heeft moeten wachten."

'Attentie, er zwemmen 15 witte haaien om je heen'

Een aantal mensen had woensdag zin om in het water van Californië lekker te gaan paddleboarden en misschien wat rond te zwemmen. Daar kwam een einde aan nadat de helikopter van de lokale politie van Orange County een mededeling deed waar de paddleboarders waarschijnlijk niet op zaten te wachten.

"Je bent vlak bij ongeveer vijftien witte haaien aan het paddleboarden", liet sheriff Brian Stockbridge via de luidspreker van de helikopter weten. "U wordt geadviseerd om het water direct, maar op een rustige manier te verlaten", kregen de mensen te horen. Op de helikopterbeelden is te zien dat er inderdaad vrij veel haaien rondzwemmen, die zich niet al te ver van het strand bevinden.

Volgens de Orange County Register werden de haaien nabij Dana Point gezien, waar onlangs nog een vrouw aangevallen. Zij liep daar zware verwondingen aan haar benen bij op. De haaien die woensdag gezien werden vertoonden geen agressief gedrag en daarom hielden de autoriteiten het bij een waarschuwing in plaats van sluiting van het strand. 

De mensen in het water hebben vermoedelijk netjes gehoor gegeven aan de oproep, want er is niks vernomen over gewonden of een daadwerkelijke aanval van haaien. 

De beelden van de politie van Orange County (Bron: YouTube)

'Attentie, er zwemmen 15 haaien om je heen' (Bron: YouTube)

Persoon overleden na instorten stadhuis Woerden

Bij sloopwerkzaamheden van het oude stadhuis in Woerden is een betonvloer ingestort. Hierbij is één persoon onder het puin bedolven. Er is geen contact met de man, het is dan ook niet bekend of de man nog in leven is. 

Het gebied rondom het pand aan de Blekerijlaan is afgezet. Het pand is instabiel en zal eerst moeten worden gestut voor er gezocht kan gaan worden naar het slachtoffer. Dit kan nog uren duren. Het team specialistische hulpverlening is ter plaatse, evenals een traumahelikopter. 

Update 18:20 uur:
Burgemeester Victor Molenboer van Woerden heeft op een persconferentie bekend gemaakt dat de persoon die bedolven werd overleden is. "We hebben met elkaar vastgesteld dat het onmogelijk is dat deze persoon nog leeft. Daar zijn geen aanwijzingen voor." Het slachtoffer is een medewerker van een sloopbedrijf dat bezig was met het slopen van het gebouw. De tweede etage stortte in.

Aangezien de derde etage los zit verloopt de berging van het slachtoffer erg lastig. Aangezien deze verdieping zo'n 60 tot 70 ton weegt moet er een speciale kraan die op afstand te besturen is uit Den Haag komen.

Burgemeester Molkenboer heeft er alle vertrouwen in dat de berging in de loop van de avond rond is.

Politie schiet na verkeerde informatie

De politie heeft vrijdagmiddag in Amsterdam-Zuidoost op basis van verkeerde informatie schoten gelost bij de aanhouding van vier verdachten. Aanvankelijk dachten agenten met overvallers te maken te hebben, maar het ging om vluchtende verdachten die mogelijk betrokken waren bij een diefstal bij een winkel.

De informatie was onjuist binnengekomen bij de meldkamer, aldus de politie. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht. "Hierbij was geen geweld gebruikt en zeker geen wapens." Wat de diefstal precies inhield, wil de politie niet kwijt.

De vier verdachten zijn aangehouden. Niemand raakte gewond. Het incident had plaats in omgeving van het Bullewijkpad. Omdat geschoten is door politiemensen volgt zoals gebruikelijk een intern onderzoek.

Politie schiet na verkeerde informatie
Politie schiet na verkeerde informatie (Foto: ANP)

Politie zoekt bomenswaffelaar in Barendrecht

De politie is vrijdagmiddag in Barendrecht een zoektocht begonnen naar een man die bomen knuffelen kennelijk niet ver genoeg vond gaan. Gehuld in slechts een T-shirt was hij volgens mensen die de politie belden bomen aan het 'swaffelen'. Hij deed dat in de omgeving van het Kilpad en de Middelweg.

Swaffelen betekent met het mannelijk geslachtsdeel ergens tegenaan tikken. Beoefenaars doen dat bijvoorbeeld uit opwinding, balorigheid of om te choqueren. Over het motief van de gezochte man is nog niets bekend.

In 2008 werd de term swaffelen verkozen tot woord van het jaar.

Politie zoekt bomenswaffelaar in Barendrecht
Politie zoekt bomenswaffelaar in Barendrecht (Foto: BuzzO)

Ewan sprint naar winst in de Giro

Caleb Ewan heeft de zevende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De sprinter van Orica-Scott was in de massasprint te snel voor Fernando Gaviria en Sam Bennett. Bob Jungels blijft leider in het algemeen klassement.

Snel na de start kregen drie renners de ruimte van het peloton:Giuseppe Fonzi(Wilier Triestina - Selle Italia), Simone Ponzi (CCC Sprandi Polkowice)en Dmitry Kozonchuk (Gazprom-RusVelo). De drie zouden een maximale voorsprong van vier minuten pakken. Bij de drie vluchters viel Ponzi al snel weg na pech. De overige twee vluchters werden op zestien kilometer van de streep teruggehaald.

Op vier kilometer ging Kristijan Koren in de aanval, maar de renner van Cannondale-Drapac zou het maar één kilometer volhouden. In de massasprint ging de Australiër al snel aan en dat bleek de juiste tactiek te zijn. Gaviria en Bennet kwamen nog dichtbij, maar de sprinter van Orica-Scott won met een banddikte verschil voor de Colombiaan en de Ier.

'Etappewinnaar Pöstlberger pist koerscommissaris onder'

De Ierse wielrenner Sam Bennett van BORA-hansgrohe schrijft tijdens de Giro d'Italia dagelijks een interessant artikel voor het Ierse The Independent. Daarin heeft Bennett het over de koers, maar ook allerlei randzaken en andere dingen die in het peloton spelen komen aan bod. Kortom, prima leesvoer.

In de editie van vandaag blikt de sprinter terug op de zesde etappe, die finishte in Terme Luigiani. Een hoofdrol speelt Lukas Pöstlberger, die op verrassende wijze de eerste etappe van de Giro won. De Oostenrijker zat in de kopgroep van vijf renners, waar hij uiteindelijk alleen overbleef met Jasper Stuyven en Silvan Dillier, die de etappe won.

Bennett komt met een opvallend verhaal over Lukie, waar niet alle betrokkenen gelukkig mee zullen zijn. "De koplopers waren vooraan de koers hard aan het werk om hun voorsprong te vergroten, maar Lukie's blaas begon het ook moeilijk te krijgen. Zodra hij in zijn oortje hoorde dat het peloton een pispauze ingelast had besloot hij dan ook om hetzelfde te doen, maar hij stopte niet met fietsen", begint Bennett.

"Normaal gesproken is dit prima te doen. Je zoekt een rustig plekje uit, gaat achteraan de groep hangen, trekt je broek een stukje naar beneden, leunt wat opzij en laat het lopen. Het probleem voor Lukie was dat er, op het moment dat hij de boel liet lopen, nogal een sterke wind stond. Daardoor sproeide hij de auto van de koerscommissaris, die vlak achter de kopgroep reed, per ongeluk onder", vertelt Bennett.

Dat zou in principe geen probleem hoeven zijn. Natuurlijk, je voorruit ondergepist krijgen is een beetje vies, maar goed, bij een beetje auto zal dat niet zomaar naar binnen komen. Er is echter één probleem, zo legt Bennett uit: "De koerscommissaris staat de hele dag rechtop in de auto, met zijn hoofd door het dakraampje, dus het is te hopen dat hij een regenpak aan had.." 

Mercedessen weer bovenaan, Red Bulls verkleinen gat

De coureurs van Mercedes hebben ook de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje als snelste afgesloten. Op het circuit van Barcelona liet Lewis Hamilton de snelste tijd noteren, iets minder dan een tiende voor zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas.

De verschillen waren wel kleiner dan in de ochtend, toen Mercedes een gat van een seconde sloeg naar de rest. Ferrari, met Kimi Räikkönen voorop, volgde dit keer op zo'n drie tienden van een seconde. Ook de Red Bulls zaten er een stuk beter bij: Max Verstappen gaf minder dan zeven tienden toe en zat dus vrij dicht bij de Ferrari's.

De tijden werden overigens op de zachte banden neergezet, maar op de medium banden zaten de Red Bulls er minder goed bij. Verstappen reed 1:24,3 als snelste rondje en gaf daarmee 1,3 seconden toe op Bottas. De 1:23,1 van Räikkönen op de medium banden zal de Ferrari-fan moed geven met het oog op de tweede stint van de race, die vermoedelijk op de mediums afgewerkt zal worden.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Spanje:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:20.802   39
2 V. Bottas Mercedes 1:20.892 +0:00.090 38
3 K. Räikkönen Ferrari 1:21.112 +0:00.310 34
4 S. Vettel Ferrari 1:21.220 +0:00.418 36
5 M. Verstappen Red Bull 1:21.438 +0:00.636 29
6 D. Ricciardo Red Bull 1:21.585 +0:00.783 35
7 N. Hülkenberg Renault 1:21.687 +0:00.885 40
8 J. Palmer Renault 1:21.992 +0:01.190 43
9 F. Massa Williams 1:22.015 +0:01.213 38
10 C. Sainz Toro Rosso 1:22.265 +0:01.463 34
11 R. Grosjean Haas F1 1:22.371 +0:01.569 36
12 E. Ocon Force India 1:22.520 +0:01.718 37
13 S. Vandoorne McLaren 1:22.693 +0:01.891 36
14 S. Perez Force India 1:22.722 +0:01.920 32
15 K. Magnussen Haas F1 1:23.007 +0:02.205 32
16 M. Ericsson Sauber 1:23.082 +0:02.280 37
17 L. Stroll Williams 1:23.221 +0:02.419 35
18 D. Kvyat Toro Rosso 1:23.236 +0:02.434 27
19 P. Wehrlein Sauber 1:23.599 +0:02.797 31
20 F. Alonso McLaren 1:24.077 +0:03.275 21

Bokser Müllenberg laat titeltoernooien schieten

Amateurbokser Peter Müllenberg zal dit jaar niet op de diverse titeltoernooien te zien zijn. De 29-jarige Tukker heeft een pauze ingelast voor onbepaalde tijd. Dat heeft de Nederlandse boksbond laten weten.

Onder meer door privé-omstandigheden zal Müllenberg de voornaamste titeltoernooien van het jaar aan zich voorbij laten gaan. Zo zal hij niet te bewonderen zijn tijdens het NK (20 en 21 mei in Rotterdam), het EK in Oekraïne (16-24 juni) en het WK in Duitsland (25 augustus tot en met 3 september).

Müllenberg plaatste zich vorig jaar voor het eerst voor de Olympische Spelen. Bij het lichtzwaargewicht (-81kg) won hij van de Iraniër Ehsan Rouzbahani, waarna Teymur Mammadov uit Azerbeidzjan in de achtste finales te sterk was. Op het Feliks Stamm-toernooi in Warschau boekte hij onlangs nog vier overwinningen op rij, waardoor hij het toernooi op zijn naam schreef. 

'Ebola-epidemie uitgeroepen in Congo'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een ebola-epidemie uitgeroepen. In de Democratische Republiek Congo, ook wel bekend als Congo-Kinshasa, zijn drie doden gevallen door de ziekte.

De drie mensen overleden in een afgelegen bebost gebied in de noordelijke provincie Bas-Uele. In elk geval een van hen bleek bezweken te zijn aan ebola, de ziekte die vooral in 2014 toesloeg. In dat jaar vielen met name in de West-Afrikaanse landen Sierra Leone, Guinea en Liberia bij elkaar ruim elfduizend doden door ebola. In het begin van 2016 werd West-Afrika ebolavrij verklaard, waarmee de epidemie officieel ten einde was.

In Congo kwamen in 2014 bijna vijftig mensen te overlijden tijdens een uitbraak die drie maanden duurde. De WHO heeft inmiddels aangegeven de huidige situatie in Congo zeer serieus te nemen. Het Congolese ministerie van gezondheid ontdekte dat ebola de boosdoener was in Bas-Uele en stelde vervolgens gelijk de WHO op de hoogte.

Noord-Korea waarschuwt parlement VS

Een Noord-Koreaanse parlementscommissie heeft een dreigbrief gestuurd naar het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De Noord-Koreanen waarschuwen hun Amerikaanse collega's dat het opleggen van nieuwe sancties er slechts toe zal leiden dat nog meer vaart wordt gezet achter het ontwikkelen van kernwapens.

Een overweldigende meerderheid van de Amerikaanse afgevaardigden stemde eerder deze maand voor strengere strafmaatregelen tegen Noord-Korea, dat tegen de zin van Washington werkt aan atoomwapens en raketten. Dat schoot Pyongyang in het verkeerde keelgat: de Noord-Koreanen verweten het Huis in hun brief "geobsedeerd" te zijn.

De nieuwe sancties, die nog moet worden goedgekeurd door de Senaat, moeten het regime van Kim Jong-un financieel treffen. Dat moet het moeilijker maken een kernwapenprogramma te financieren.

"Naarmate het Huis van Afgevaardigden meer van dit soort roekeloze en vijandige wetten uitvaardigt, zullen de inspanningen van de Democratische Volksrepubliek Korea om nucleaire afschrikkingsmiddelen te bemachtigen alleen maar in snelheid toenemen", dreigt de commissie in de brief, die werd gepubliceerd door staatspersbureau KCNA.

Noord-Korea waarschuwt parlement VS
Noord-Korea waarschuwt parlement VS (Foto: ANP)

Arrestaties na publicatie foto's relschoppers

Na publicatie van foto's van relschoppers in Rotterdam heeft de politie de identiteit vastgesteld van twaalf personen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

"Zij gooiden stenen en vuurwerk naar politiemensen en paarden. De verdachten, in de leeftijd van 13 tot 32 jaar, komen uit heel Nederland maar met name uit de regio Rotterdam. De verdachten zijn inmiddels aangehouden of er is een afspraak gemaakt dat ze zich nog voor het weekeinde komen melden", aldus de politie.

Op de site politie.nl heeft de politie acht nieuwe foto's geplaatst.

Arrestaties na publicatie foto's relschoppers
Arrestaties na publicatie foto's relschoppers (Foto: ANP)

'Mondpiercing slecht voor gebit'

Een mondpiercing geeft extra kans op terugtrekkend tandvlees of afgebroken stukjes tand of kies. Mondhygiëniste Nienke Hennequin-Hoenderdos promoveert op 24 mei aan de Universiteit van Amsterdam op deze bevinding.

Zo'n 5 procent van de jongvolwassenen heeft een mondpiercing, stelde Hennequin-Hoenderdos vast. Vooral de tongpiercing is populair.

Teruggetrokken tandvlees is het vaakst als gevolg geconstateerd. Er kunnen ook barstjes in tanden of kiezen ontstaan door spelen met de piercing en bijten op het sieraad. Dergelijke schade kan ook komen doordat een piercing met praten en eten tegen de tanden tikt.

Vrouwen hebben vier keer vaker een mondpiercing dan mannen.

'Mondpiercing slecht voor gebit'
'Mondpiercing slecht voor gebit' (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC 211: spektakel verzekerd

UFC 211 is misschien wel hét MMA-gala van 2017 waar tot nu toe het meest naar uitgekeken wordt. We zijn dit jaar al verwend met een aantal mooie gala's, maar UFC 211 is wel erg goed in elkaar gezet. Zaterdagnacht zullen we twee titelgevechten zien, gaat Demian Maia proberen om eindelijk dat titelgevecht op te eisen en zullen Frankie Edgar en Yair Rodríguez ongetwijfeld een gooi doen voor het gevecht van het jaar.

Stipe Miočić vs Junior dos Santos
Deze strijd om te titel in het zwaargewicht is een herhaling van hun gevecht uit 2014, toen gigant Dos Santos tijdens UFC on FOX 13 een zwaarbevochten overwinning behaalde op de huidige kampioen in een gevecht wat toen terecht beloond werd met het predicaat Fight of the Night.


Miocic vs Dos Santos promo (Bron: Youtube)

Op papier zijn beide heren gelijk aan elkaar, beiden zijn even lang, zijn even zwaar en beide vechters houden het gevecht ook liever staande en zijn gezegend met razendsnelle vuisten. De Braziliaan is de meer ervaren vechter en technisch wat beter onderlegd dan Miočić, die dan weer kan putten uit een prima arsenaal aan worstelkwalliteiten en een optimaal cardio. Dos Santos zal z'n verdediging dan ook op orde moeten hebben om niet op de grond te belanden. 

Dos Santos heeft in het vorige gevecht laten zien dat hij Miočić qua aantallen stoten kan overtreffen en de kin van Cigano lijkt soms wel van graniet. Miočić heeft echter laten zien dat hij een enorme KO-kracht in zijn vuisten heeft, aangezien zijn laatste vier partijen allemaal gewonnen zijn door de tegenstander bewusteloos op het canvas te slaan. Het is nog maar de vraag of het graniet in de kin van JDS bestand is tegen het staal in de vuisten van de brandweerman uit Ohio.

Kampioen Miočić is de favoriet bij de bookmakers en mocht hij dit gevecht winnen, dan evenaart hij het record van meeste titelverdedigingen bij de zwaargewichten. Dos Santos zal zijn beste kickboksen van stal moeten halen om de kampioen te verslaan en de kampioensgordel weer voor het eerst sinds 2012 om te mogen doen.

Johanna Jędrzejczyk vs Jéssica Andrade
Kampioene JJ is in haar gewichtsklasse al een aantal jaar ongenaakbaar. De spectaculaire vechter slaat de ene na de andere opponent de octagon door en haar snelheid is menig tegenstander teveel. Veel dingen zijn onzeker in het leven, maar een overwinning van de Poolse UFC-koningin is toch wel een veilige gok. Op dit moment is zij nog ongeslagen in haar carrière en in de UFC heeft ze inmiddels zeven partijen genadeloos gewonnen en dat zonder de KO-kracht die we graag zouden zien. Het sloopwerk wat JJ gedurende vijf ronden laat zien, is echter altijd een lust voor het oog.

De Braziliaanse Andrade is de eerste tegenstander van JJ die de bookmakers zenuwachtig zal maken, zeker sinds zij in een lagere gewichtsklasse is gaan vechten en daar de ene na de andere overwinning behaald. Ze is enorm snel en landt per wedstrijd nóg meer stoten dan de kampioene, maar Andrade's achilleshiel is en blijft haar verdediging. Ze laat zich simpelweg te vaak slaan en dat kan tegen een gretige JJ funest zijn. Een tweede voordeel voor Andrade zijn haar worstelkwaliteiten. Als zij sterk genoeg is om de Poolse op de grond te krijgen, dan kan het hele verhaal een heel ander einde krijgen dan verwacht. Een scenario dat niet helemaal ondenkbaar is, gezien JJ niet bekend staat om haar snelle voetenwerk en moeite zal hebben de snelle Adrade te ontwijken.

Demian Maia vs Jorge Masvidal
De 39-jarige Maia is meer klaar dan ooit om een gooi naar de titel te doen in de weltergewichtsklasse tot 170 pond. In deze loeizware gewichtsklasse neemt de als derde geplaatste Maia het op tegen de Amerikaan Masvidal, de nummer vijf van de plaatsinglijst. Maia heeft de beste kansen op een titelgevecht tegen kampioen Tyron Woodley, mits hij van Masvidal kan winnen. Dat zou dan zijn zevende opeenvolgende overwinning zijn, een indrukwekkend aantal in deze gewichtsklasse.


Maia vs Masvidal (Foto's: Getty images)

Maia is een prima worstelaar en hij zal het gevecht maar al te graag naar de grond willen brengen. Masvidal daarentegen zal zijn bokservaring moeten gebruiken om uit het bereik van Maia te komen. Vijftig procent van Maia's overwinningen zijn tot stand gekomen doordat de tegenstander af moest kloppen en in de laatste vier gevechten liet Maia er geen twijfel over bestaan dat zijn verwurgingen levensgevaarllijk zijn, met drie overwinningen via rear-naked choke. Masvidal zal op zijn hoede moeten zijn, of Maia snel KO slaan.

Frankie Edgar vs Yair Rodríguez
Groot talent Rodríguez neemt het op tegen de enorm ervaren Edgar. Edgar vecht al sinds 2007 in de UFC en de voormalig kampioen vecht nog steeds bij de top. Een gevecht voor de interim-titel in het vedergewicht werd vorig jaar verloren van MMA-superster Jose Aldo, maar sinds 2013 rijgt de Amerikaan de ene na de andere overwinning aaneen. Er is eigenlijk heel weinig mis met de vechter Edgar en zowel staand als op de grond is de agressieve The Answer levensgevaarlijk.


Yair 'Pantera' Rodríguez (Bron: Youtube)

De zeer atletische Mexicaan Rodríguez, in 2014 winnaar van reality show The Ultimate Fighter: Latin America, is nog ongeslagen in de UFC. Pantera heeft vooral naam gemaakt door begin dit jaar de terugkeer van MMA-legende B.J. Penn op een spectaculaire manier te dwarsbomen. Met Edgar krijgt hij voor het eerst een tegenstander van kampioensformaat en na dit gevecht zal blijken waar de Mexicaan werkelijk toe in staat is. Het zal ongetwijfeld een spectaculair gevecht worden, waarbij de ervaring van Edgar of het technisch vernuft van Rodríguez de doorslag kan geven.

Overig programma:
Krzysztof Jotko vs. David Branch
Eddie Alvarez vs. Dustin Poirier
Chas Skelly vs. Jason Knight
Marco Polo Reyes vs. James Vick
Jessica Aguilar vs. Cortney Casey
Jared Gordon vs. Michel Quinones
Chase Sherman vs. Rashad Coulter
Gabriel Benítez vs. Enrique Barzola
Joachim Christensen vs. Gadzhimurad Antigulov

UFC 211: Miocic vs Dos Santos 2 wordt gehouden op zaterdag 13 mei in het American Airlines Center te Dallas, Texas. Fox Sports zend het hoofdprograma uit op betaalkanaal zes en de uitzending begint op zondagochtend om 4:00 uur. De voorbeschouwing rond dit gala begint echter al om 1:15 uur met het uitzenden van het titelgevecht tussen Miocic en de Nederlander Alistair Overeem.

Samsung maakt glucosemeter

Samsung heeft een glucosemeter voor diabetespatiënten ontwikkeld. De Tizen Check meet het bloedsuikerniveau met de camera van je smartphone. De glucosemeter werd samen met de Z4, een mobiele telefoon die draait op het besturingssysteem Tizen, gepresenteerd.

De Tizen Check is een verwisselbare strip die in een speciale op de telefoon te zetten achterkant te schuiven is. Door een druppel bloed op de strip met behulp van de flitser te belichten, kan een bijbehorende app de bloedsuiker meten.

De app maakt het ook mogelijk om direct met de arts te videochatten. Wanneer Tizen Check beschikbaar komt en hoeveel de meter gaat kosten, zijn nog niet bekend.

Samsung maakt glucosemeter
Samsung maakt glucosemeter (Foto: BuzzT)

Supportershome FC Twente blijft gesloten

Het supportershome in stadion Grolsch Veste in Enschede blijft gesloten. De rechtbank in Almelo wees vrijdag het verzoek af van Supportersvereniging Vak P het honk open te stellen voor de wedstrijd van zondag.

Na een inval begin april door de politie tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV werd in het supportershome 11 gram coke gevonden. Daarna besloot de burgemeester het supportershome voor de duur van een jaar te sluiten. De supportersvereniging voelt zich gestraft voor het bezit van drugs van enkele mogelijke leden.

Volgens de advocaat staat het voortbestaan van de vereniging met de sluiting op het spel, zei hij deze week tijdens een kort geding. Maar volgens de rechtbank in Almelo heeft de burgemeester het besluit tot sluiting terecht genomen.

Handel
De supportersvereniging is er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat de cocaïne niet voor de handel was, staat in het vonnis. "De supportersvereniging doet er niets aan om te voorkomen dat er mensen het supportershome binnenkomen met drugs. Iedereen mag zonder controle naar binnen. Daarmee loopt de supportersvereniging de kans dat er mensen binnen komen met verkeerde bedoelingen", aldus de rechtbank.

De raadsman van de vereniging meende dat de Enschedese burgemeester tot sluiting overging om leden van motorbende Satudarah de toegang tot het stadion te ontzeggen. De rechter oordeelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de burgemeester het supportershome om andere redenen dan de drugshandel heeft gesloten.

Supportershome FC Twente blijft gesloten
Supportershome FC Twente blijft gesloten (Foto: ANP)

Skomina fluit Europa League-finale Ajax-United

De finale van de Europa League wordt op 24 mei gefloten door de 40-jarige Sloveense scheidsrechter Damir Skomina. Dat heeft de UEFA vrijdag bekendgemaakt. In Stockholm strijden Ajax en Manchester United later deze maand om de titel.

Skomina is al bijna vijftien jaar internationaal arbiter en heeft dus genoeg ervaring. In 2012 floot hij al eens een wedstrijd tussen Ajax en United: in de UEFA Cup werden de Amsterdammers door de Britten uitgeschakeld in de tweede ronde.

Twee jaar eerder leidde Skomina het Champions League-duel tussen Ajax en Real Madrid, wat voor de Amsterdammers wederom geen succes was. In de Champions League floot Skomina dit jaar zes wedstrijden, waaronder in de kwartfinale tussen AS Monaco en Borussia Dortmund. 

De finale van het kampioenenbal wordt op 3 juni gefloten door de Duitser Felix Brych. In 2014 leidde hij de finale van de Europa League tussen Sevilla en Benfica. 

EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie

Het Amerikaanse plan om mogelijk laptops te gaan verbieden in de handbagage op vluchten naar de VS leidt tot enige bezorgdheid in Europa. Meerdere ministers van de EU-lidstaten bellen vrijdag met de Amerikaanse minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid om de kwestie te bespreken, liet de Europese Commissie weten.

De Amerikanen vrezen dat terroristen de burgerluchtvaart op de korrel willen nemen of explosieven smokkelen in de apparaten. De EU-commissarissen van Transport en Binnenlandse Zaken vroegen deze week in een brief aan hun Amerikaanse collega' s al om meer informatie.

Hoewel er nog geen besluit ligt, wil Brussel "intensiever contact" met Washington om op de hoogte te blijven en informatie te delen met de lidstaten, zei een commissiewoordvoerder. Luchtvaartexperts bevestigden volgens haar donderdag op een bijeenkomst in Brussel dat nauwe samenwerking wenselijk is, zowel onderling als met de VS.

In maart kondigde de Trump-regering al een verbod af op elektronische apparatuur in de handbagage vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden.

EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie
EU-ministers bellen met VS over laptopkwestie (Foto: ANP)

Take That hoopt op reünie met Robbie Williams

Take That viert in 2020 zijn dertigjarig bestaan. De boyband hoopt dit groots te vieren. Bijvoorbeeld met een tournee met alle vijf de leden.

"We plannen iets voor het jubileum. We kijken ver vooruit. We willen iets groots. Misschien een nieuw nummer of misschien een grootste hits met een bijbehorende tournee", onthulde Gary Barlow in een interview met The Sun.

Om dat voor elkaar te krijgen zullen Gary, Mark Owen en Howard Donald wel hard hun best moeten doen. Robbie Williams maakt al sinds 1995 geen deel meer uit van Take That en Jason Orange verliet de groep in 2014.

Howard heeft dan ook niet het volste vertrouwen in een reünie. "Met zijn vijven zou fantastisch zijn. Of dat ooit gaat gebeuren, is een ander verhaal. Mijn gevoel zegt mij dat het niet gaat gebeuren. Ik zou het wel graag willen. Dat is het leuke, we kunnen allemaal hopen dat het gaat gebeuren, maar ik leg druk op wie dan ook om iets te doen."

Take That hoopt op reünie met Robbie Williams
Take That hoopt op reünie met Robbie Williams (Foto: BuzzE)

Tilburger verdacht van miljoenenfraude

Een 31-jarige man uit Tilburg heeft zich mogelijk jarenlang schuldig gemaakt aan belastingfraude, identiteitsfraude, witwassen en computerhacken. Hij haalde geld binnen met onder meer het sturen van spammails en de verkoop van codes waarmee mensen games spelen. Sinds 2009 leverde dit hem mogelijk ruim drie miljoen euro op.

De fiscale opsporingsdienst FIOD kwam hem op het spoor, doordat hij via een financieel dienstverlener allerlei constructies kocht om deze praktijken te kunnen verhullen. Tegen deze 42-jarige dienstverlener uit Arnhem loopt al een rechtszaak.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de Tilburger geld dat hij met zijn criminele activiteiten 'verdiende', buiten het zicht van de autoriteiten wilde houden. Hij deed dat via bv's, holdings en trusts in onder meer belastingparadijzen.

De Tilburger is maandag aangehouden en zit vast. De FIOD heeft onder meer beslag gelegd op zijn woning en auto. Ook zijn vriendin is aangehouden omdat zij mogelijk betrokken was bij witwassen, meldt het OM vrijdag.

Tilburger verdacht van miljoenenfraude
Tilburger verdacht van miljoenenfraude (Foto: ANP)

Win één van de 20 Led-prijzen van Banggood!

 bgled (Foto: rene90)

Vandaag start Banggood met een nieuwe weggeefactie, exclusief voor Fok!ers. Tot en met 21 mei maak je kans op één van de 20 Led-prijzen van Arilux, Banggood's huismerk Led-verlichting. De prijzen bestaan uit onder andere app-regelbare lampen, buitenverlichting op zonne-energie, wake up-lights en meer! Bovendien krijg je tijdens de actieperiode korting op bijna alle te winnen lampen.

Meedoen is simpel: via het actietopic<-(linkje naar topic) in de CHI-sectie kun je het huidige assortiment bekijken. Gebruik vervolgens je creativiteit en laat weten welk product jij hier als ideale aanvulling op ziet. Wordt jouw idee n.a.v. deze give-away opgenomen in het assortiment? Dan ontvang je daar natuurlijk een gratis exemplaar van! 


Winnaars van de give-away worden op maandag 22 mei bekendgemaakt in het actietopic.

Laatste film met Robin Williams in première

De in november 2014 overleden acteur Robin Williams is vanaf vrijdag te horen in de film Absolutely Anything. Williams spreekt de stem in van de hond Dennis van hoofdpersonage Neil Clarke, gespeeld door de Engelsman Simon Pegg. Het is de laatste film waar Williams postuum in voorkomt.

Absolutely Anything vertelt het verhaal van Neil Clarke die door buitenaardse wezens van bovenaardse krachten wordt voorzien. De film liep jarenlange vertraging op door het succes van een soortgelijke film, Bruce Almighty. Regisseur Terry Jones, bekend als lid van Monty Python, twijfelde of Williams nog wel mee wilde werken en mailde hem regelmatig om zijn interesse te peilen. "Jazeker, ik doe nog steeds mee", reageerde Williams telkens tegen Jones.

De inspiratie voor de hond Dennis kwam voor Williams van een tienerjongen. "Hij is als een 13-jarige jongen. Dus alles wat ik doe, moet ik gewoon denken als een 13-jarige", zei Williams destijds tegen Jones. Een paar maanden na de opnamen pleegde Williams zelfmoord. "Het was een schok. En dan te bedenken dat we nog met zijn stem moesten werken in de montage. Dat was heel raar".

In 2014 was de komiek en acteur voor het laatst echt te zien in Night at the Museum: Secret of the Tomb met comedian Ben Stiller in de hoofdrol. Williams speelde de rol van de Amerikaanse president Teddy Roosevelt.

De film komt nu pas in de bioscoop, maar veel mensen hebben de film al gezien omdat deze al sinds 2015 beschikbaar is op blu-ray en dvd. Waarom de film nu pas in de bioscoop verschijnt is onduidelijk.

Laatste film met Robin Williams in première
Laatste film met Robin Williams in première (Foto: BuzzE)

Alonso houdt F1-training voor gezien en gaat 'tennissen'

We weten inmiddels allemaal hoe het zit: het is een raceweekeinde in de Formule 1 en dus gaat er hier en daar een McLaren en/of een Honda-motor kapot. Daar hoeven we doorgaans niet lang op te wachten en dat was ook vrijdag weer het geval op het circuit van Barcelona.

Al vroeg in de eerste vrije training stond Fernando Alonso weer eens met een kapotte auto langs de baan. "Motor...motorproblemen", klonk het over de boordradio tot niemand's verbazing. Honda liet later weten dat het om een olielek ging, iets wat iedereen al wel had kunnen raden: het spul gutste er aan de achterkant van de McLaren uit. 

"Het probleem wordt onderzocht", aldus een verklaring van Honda. "In verband met de tijdsdruk hebben we ervoor gekozen om de power unit te vervangen", waarmee de Spanjaard een gridstraf boven het hoofd hangt. "Tijdens de tweede vrije training zal hij de baan weer op kunnen", verzekerde Honda ons.

Alonso vond het ondertussen allemaal wel mooi geweest en ging linea recta terug naar zijn hotel. Terwijl zijn collega's rondjes aan het rijden waren en druk bezig waren met het testen van de afstellingen, stond Alonso bij zijn hotel een balletje te slaan op de padelbaan. "Even het lichaam actief houden", grapte hij op Instagram.

Voor wie het overigens niet kent: padel is een tennisachtige sport die op professioneel niveau vooral in Spanje beoefend wordt en waarin vooral Argentijnse mannen - en een paar Spanjaarden plus een Braziliaan - en Spaanse vrouwen de wereldranglijsten domineren. 

 

Keeping the body active 😇

Een bericht gedeeld door Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) op12 Mei 2017 om 2:26 PDT

'Rachel Hazes is geen heks'

Martijn Fischer heeft het vrijdagochtend opgenomen voor Rachel Hazes in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10. Volgens de 49-jarige acteur is de weduwe van André Hazes 'heel lief'.

"Veel mensen doen alsof ze een enorme heks is, maar dat is gewoon echt niet waar", aldus Martijn, die eerder de rol van André vertolkte in een film en een musical over het leven van de volkszanger.

Fischer vervolgt: "Laatst kwam er al iets over haar naar buiten wat niet waar bleek te zijn: Dat was echt dom gelul ja. Heel gemeen. Ik snap gewoon niet dat als je als bekend persoon niet ook een keer slecht in je vel mag zitten. Laat mensen toch eens met rust!". Daarmee refereert de acteur aan het verhaal van De Telegraaf. De krant beweerde dat Rachel zelfmoord had geprobeerd te plegen. De Telegraaf moest dit later rectificeren en Rachel een schadevergoeding betalen.

Martijn brengt de hits van Hazes vanaf oktober ten gehore tijdens een toer langs Nederlandse clubs. En dit kan alleen met toestemming van Rachel. "Rachel moet het je echt gunnen! Anders mag het gewoon niet." Maar de zanger werkt ook aan eigen materiaal. "Ik ben daar op dit moment op alle vlakken mee bezig, ik beloof het bij deze."

Martijn Fischer: Rachel Hazes is geen heks
Martijn Fischer: Rachel Hazes is geen heks (Foto: BuzzE)

Blogje probeert te profiteren van censuur GeenStijl

In de mail een persbericht van een blogje, iets met gladiolen, dat beweert dat ze op GeenStijl adverteerden met een banner die adverteerders van die site opriep vooral over te stappen naar hun eigen blogje.

GeenStijl was - als het verhaal klopt - logischerwijze not amused en blokkeerde de banner die direct de aanval opende op hun verdienmodel. De plaatser van de advertentie probeert uit hun eigen publiciteitsstunt nu een slaatje te slaan middels een 'boehoehoe'-persbericht.

Weten welke linkse policor clickbaitsite die helemaal vóór censuur lijkt te zijn de advertentie plaatste? Ben je fan van Tofu Dibi, haat je witte Nederlanders en ben je helemaal into weg-met-ons? Ben je het eens met zinnen als 'Accepteer gewoon: het is niet oké om het n-woord te gebruiken als je niet zwart bent'?  Dan ben je bij De Gladiool aan het juiste adres!

Weg-Met-Ons!
Weg-Met-Ons!

Paradox blaast Battletech nieuw leven in

Battletech is terug, en hoe. Paradox Interactive heeft op PDX aangekondigd dat het de handen ineenslaat met Harebrained Schemes (de ontwikkelaar van Shadowrun Returns en zijn opvolgers) om een nieuwe game gebaseerd op een incarnatie van het gelijknamige bordspel naar de pc te brengen.

"We konden deze kans niet missen om met Harebrained Schemes samen te werken gezien we zo'n grote fan zijn van de Shadowrun series" zegt Johan Sjöberg, Chief Product Officer van Paradox Interactive"Het feit dat we onze spelers die fan zijn van strategie kunnen laten kennismaken met de strategische roots van het Battletech-universum maakt dit alleen maar beter."

Battletech begon als bordspel van de FASA corporation in 1984, die ook de originele Shadowrun publiceerde. Ook zijn de MechWarrior-games gebaseerd op het bordspel, waarvan deel vier als laatste in 2001 uitkwam. We hebben nog geen releasedatum voor Battletech zelf, maar Paradox heeft gezegd dat we de game ergens in 2017 kunnen verwachten.

Paradox blaast Battletech nieuw leven in

Zombies slopen met PSVR in Arizona Sunshine

Arizona Sunshine, de VR-zombieshooter die vorig jaar al verscheen voor Oculus Rift en HTC Vive, komt ook naar PlayStation VR. Dat maakte de Nederlandse gamestudio Vertigo Games gisteren bekend.

In Arizona Sunshine knok je je een weg door een zombie-apocalyps met een scala aan verschillende vuurwapens. De game beschikt over een campaign-modus en een horde-modus, waarbij laatstgenoemde de speler bombardeert met steeds moeilijker wordende waves van zombies. Beide gamemodi zijn zowel alleen als in multiplayer te spelen.

Besturing kan plaatsvinden met zowel een gewone DualShock-controller, de Move-controllers of de nieuwe VR Aim Controller. Een exacte releasedatum of prijs zijn nog niet bekendgemaakt.

Surviving Mars aangekondigd

PDXcon, de conferentie voor de nieuwste games van publisher Paradox Interactive, is in volle gang en dat betekent dat er heel veel nieuwe games aangekondigd gaan worden. De Zweden hebben gisteren Surviving Mars aangekondigd, een nieuwe city-builder waarbij het je doel is om een kolonie op te zetten op de rode planeet.

Surviving Mars wordt ontwikkeld door Haemimont Games, die voornamelijk bekend is van dictatorsim Tropico. "In Surviving Mars zullen spelers proberen een kolonie op te zetten op Mars, vanaf het moment dat de eerste rovers rondrijden en de eerste middelen binnenkomen om een kolonie op te zetten voor de eerste dappere pioniers van de aarde." schrijft Paradox in de officiële persrelease. "Elke kolonist zal van levensbelang zijn voor de missie op een levensgevaarlijke planeet waar de omgeving gevaarlijk is en grondstoffen schaars."

Surviving Mars komt uit in 2018 en zal uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Uiteraard komt de aankondiging met een trailer, die je hier onderaan kan bekijken.

Surviving Mars aangekondigd

Kourtney Kardashian naakt voor fotoshoot

Kourtney Kardashian heeft niets te verbergen. De 38-jarige realityster gaat uit de kleren tijdens een professionele fotoshoot, zo blijkt uit een trailer voor de aflevering aanstaande zondag van Keeping Up With The Kardashians. Haar halfzus Kylie Jenner en zussen Kim en Khloé Kardashian waren uit nieuwsgierigheid aanwezig bij de fotoshoot.

"Ben je echt naakt onder deze kleding?", vraagt Kylie aan Kourtney, die bevestigend antwoord. "Dus je gaat echt naakt?", vraagt Kylie verbaasd. Kourtney trekt vervolgens haar kleding uit en laat zich in een buitenzwembad naakt fotograferen terwijl haar zussen haar aanmoedigen.

Met name haar zus Khloé is trots op Kourtney en zegt tegen haar: "Je hebt een geweldig lichaam, zit naakt in het zwembad. Je zussen moeten zich zorgen maken!"

Wat het nieuwe vriendje van Kourtney, het 24-jarige model Younes Bendjima, vindt van de naakte fotoshoot is niet bekend. Volgens een bron hebben de twee het voorlopig "erg leuk" samen.

Kourtney Kardashian naakt voor fotoshoot
Kourtney Kardashian naakt voor fotoshoot (Foto: BuzzE)

Darter Van Barneveld scoort wereldhit

Raymond van Barneveld mag dan een van de beste darters ooit zijn, de vijfvoudig wereldkampioen heeft het nu écht helemaal gemaakt. Samen met ene 'Donnie' heeft de Hagenaar vrijdag een potentiële wereldhit uitgebracht.

"We gaan 180 linkerbaan, triple zo hard als toegestaan", klinkt het uit de hemelse keel van Barney"Zuig daar maar een puntje aan", gaat hij verder. De Grammy-waardige videoclip lijkt vooral bij Van Barneveld thuis opgenomen te zijn. 

Dat fans enthousiast zijn is duidelijk. "Na miljoenen jaren aan evolutie is het moment daar: het culturele en muzikale hoogtepunt van de mensheid. Het gaat niet beter worden dan dit, ik kan tevreden sterven", lezen we bijvoorbeeld in de comments. Geheel terecht, wat ons betreft.

Zien we Donnie en Barney volgend jaar op het Eurovisie Songfestival?

180 linkerbaan, triple zo hard als toegestaan! (Bron: YouTube)

Explosieven tussen geparkeerde auto's Rome

In het centrum van Rome is vrijdag een auto beschadigd door een explosie. Niemand raakte gewond. Tijdens een zoekactie vond de politie twee geïmproviseerde bommen tussen geparkeerde auto's, meldde de Italiaanse publieke omroep RAI.

De ontploffing deed zich voor bij een postkantoor in de buurt van het Circus Maximus. Over de achtergrond konden de autoriteiten nog weinig zeggen. Een actie van anarchisten wordt niet uitgesloten, aldus het persbureau ANSA.

Explosieven tussen geparkeerde auto's Rome
Explosieven tussen geparkeerde auto's Rome (Foto: ANP)

Mercedessen domineren eerste training Spanje

De Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Spanje veruit de snelste tijden gereden. Hamilton zal met een tijd van 1.21,521 al ruim onder zijn poletijd van vorig jaar en Bottas zat hier vlak achter.

Best of the rest was de Ferrari van Kimi Räikkönen op bijna een seconde, op de voet gevolgd door teamgenoot Sebastian Vettel en Max Verstappen met de Red Bull. Fernando Alonso zette met zijn McLaren helemaal geen tijd neer. Door een olielekkage strandde zijn auto al na twee bochten. De Spanjaard reisde nog tijdens de training terug naar het hotel, omdat Honda besloot dat de motor gewisseld moest worden en de bolide achter de vangrails stond.

Ook Vettel kende geen probleemloze training. De Duitser kwam na ruim een half uur stil te staan net voorbij de pitsstraat met problemen aan de achterzijde van de Ferrari. De bolide kon teruggeduwd worden naar de pitbox, zodat hij later in de sessie nog wat ronden kon maken. Tegen het einde parkeerde Kevin Magnussen zijn Haas nog langs de baan met iets dat leek op een vastgelopen versnellingsbak.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:21.521   28
2 V. Bottas Mercedes 1:21.550 +0:00.029 30
3 K. Räikkönen Ferrari 1:22.456 +0:00.935 24
4 S. Vettel Ferrari 1:22.600 +0:01.079 23
5 M. Verstappen Red Bull 1:22.706 +0:01.185 22
6 D. Ricciardo Red Bull 1:23.084 +0:01.563 17
7 K. Magnussen Haas F1 1:23.670 +0:02.149 22
8 R. Grosjean Haas F1 1:23.758 +0:02.237 23
9 N. Hülkenberg Renault 1:23.993 +0:02.472 24
10 C. Sainz Toro Rosso 1:24.004 +0:02.483 21
11 S. Perez Force India 1:24.188 +0:02.667 23
12 E. Ocon Force India 1:24.324 +0:02.803 22
13 S. Vandoorne McLaren 1:24.400 +0:02.879 24
14 F. Massa Williams 1:24.618 +0:03.097 34
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:24.642 +0:03.121 18
16 M. Ericsson Sauber 1:24.966 +0:03.445 23
17 P. Wehrlein Sauber 1:25.182 +0:03.661 24
18 L. Stroll Williams 1:25.919 +0:04.398 34
19 S. Sirotkin Renault 1:26.293 +0:04.772 10
20 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 1

LB: Michael van der Plas begint muziekcarrière

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Michael van der Plas slaat een nieuwe weg in na zijn breuk met Samantha, oftewel Barbie. De realityster is nu ook zanger. De Hagenaar komt met zijn eigen single.

"Het is een heel vrolijk zomernummertje. Het is eigenlijk een bestaand nummer, alleen hebben wij hem een beetje aangepast, eraan gesleuteld. We hebben er een rap doorheen gegooid", vertelt Michael aan Shownieuws. "Het is wel een nieuw begin. Je slaat een nieuwe weg in. Je bent in principe natuurlijk single. Dus ja, je maakt een single en je bent single."

Michael heeft nog steeds zijn feestcafé in Spanje, maar hij is tegenwoordig weer meer in Nederland te vinden. "Kinderen opzoeken natuurlijk. Die mis ik heel erg." Ook zijn relatie met ex Samantha is een stuk verbeterd.

"We hebben goed contact. Het is wel minder geweest in het verleden. We hebben met modder lopen gooien naar elkaar op Facebook. Ik bedoel we zijn volwassen mensen. Ik ben daar gewoon gister thuis geweest en ik heb een hapje meegegeten bij Samant. Het was een hele leuke avond."

Michael van der Plas begint muziekcarrière
Michael van der Plas begint muziekcarrière (Foto: BuzzE)

Noord-Korea wil uitlevering spionnenchef Seoul

Noord-Korea heeft vrijdag de uitlevering geëist van het hoofd van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Lee Byung-ho is volgens aanklagers een van de drijvende krachten achter een moordcomplot tegen leider Kim Jong-un, berichtte staatspersbureau KCNA.

Pyongyang beschuldigde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS vorige week al van een complot om Kim te vermoorden met een biochemisch wapen. Het regime kondigde donderdag aan met een uitleveringsverzoek te komen, maar het was toen nog onduidelijk welke verdachten het land op het oog had.

De Noord-Koreaanse autoriteiten riepen vrijdag op tot aanhouding en uitlevering van NIS-baas Lee, twee andere Zuid-Koreaanse functionarissen en een Chinese man. De NIS stelde eerder al dat de beschuldigingen uit de lucht zijn gegrepen. De dienst meldde vrijdag dat Lee niet wil reageren op het verzoek om zijn uitlevering.

Noord-Korea wil uitlevering spionnenchef Seoul
Noord-Korea wil uitlevering spionnenchef Seoul (Foto: ANP)

Kaarten voor de Stones rap uitverkocht

Bij ticketwebsite Ticketmaster ontstond vrijdagochtend een run op kaarten voor de twee Nederlandse concerten van de Rolling Stones tijdens hun No Filter-tour. De oude rockers treden zaterdag 30 september op in de Amsterdam ArenA en op zondag 15 oktober in de GelreDome in Arnhem.

De kaarten waren in een mum van tijd uitverkocht. Afgelopen woensdag was al een deel van de tickets in de voorverkoop gegaan voor houders van een bepaalde creditcard. Ook die kaarten waren in no time weg.

De Europese tournee van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood begint op 9 september in Hamburg en eindigt op 22 oktober in Parijs.

Kaarten voor de Stones rap uitverkocht
Kaarten voor de Stones rap uitverkocht (Foto: BuzzE)

Feministe en SJW Laci Green 'red pilled'

Laci Green, een van de bekendere Social Justice Warriors / feministen op internet heeft een break genomen en besloten in die tijd eens te praten met mensen als Andy Warski en andere anti-SJW's. En guess what?

Ze is bijgedraaid. Ze staat open voor vrije meningsuiting met als grens oproepen tot geweld, wil mensen niet censureren, wil de discussie aan gaan en heeft een algemeen normalere houding aangenomen met een meer open-minded benadering. 

Hier haar verhaal waar ze nog steeds feminist en SJW is, maar op een wat vriendelijke en meer realistische wijze. En de rest van de SJW's? Die zijn fucking pissed off.

Jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan

Een twaalfjarig kankerpatiëntje uit Noord-Holland dat geen verdere behandeling tegen zijn ziekte wil ondergaan, hoeft niet tegen zijn wil een chemokuur te volgen. Dat bepaalde de kortgedingrechter in Alkmaar vrijdag in een zaak die de vader van de jongen had aangespannen tegen de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers. Die heeft toezicht op het kind.

Het jongetje werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor en had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil hij echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven en is ook de overtuiging van een psychiater. Die verklaarde het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam. Toen de gezinsvoogd niet tegen die beslissing in het geweer kwam, stapte de vader eind vorige maand naar de rechter.

Jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan
Jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan (Foto: ANP)

Wandelende blaadjes in DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort heeft vijftien wandelende bladeren verwelkomd. De groene blaadjes zijn op het eerste gezicht bijna niet te onderscheiden van het andere groen in het verblijf. "Je moet eerst goed kijken, maar als je er eentje hebt ontdekt, dan zie je er opeens steeds meer aan de takken bungelen", vertelt dierverzorger Dik Eenink.

Veel insecten maken ter bescherming gebruik van camouflage, wandelende bladeren hebben dit gegeven bijna tot perfectie gebracht. De vorm, kleur en zelfs bladnerfjes… aan alles is gedacht. De wandelende bladeren lijken niet alleen op blaadjes, zij leven er ook van. "De bladeren maken het ons niet lastig wat betreft hun menu, zij eten voornamelijk braamblad", zegt Dik. "Met het schoonmaken van het verblijf is het wel even extra goed opletten en de temperatuur en luchtvochtigheid moeten uiteraard goed zijn."

De nieuwkomers zorgen vrijwel meteen voor een verrassing. "Wij hebben de eerste eitjes in het verblijf van de bladeren gevonden", zegt de dierverzorger. "Blijkbaar is één van de vrouwtjes bevrucht, vanaf dat moment werpt zij een paar maanden lang enkele eieren per dag. Wanneer de dame is uitgelegd, gaat zij dood." De eerste eitjes zijn een feit en de verzorgers hopen over ongeveer vier maanden de eerste jonge wandelende blaadjes te verwelkomen in DierenPark Amersfoort.

Wandelend blad (Foto: Dierenpark Amersfoort)
Wandelend blad (Foto: Dierenpark Amersfoort)

Politie zoekt gestolen Potter-prequel

De Britse politie heeft fans van Harry Potter opgeroepen een handgeschreven gestolen manuscript over de vader van de bebrilde tovenaarsleerling vooral niet te kopen. De Potter-prequel werd vorige maand gestolen uit een woning in Birmingham.

Het titelloze verhaal van achthonderd woorden gaat naar verluidt over Harry's vader James en peetoom Sirius Black die ontkomen aan de politie. Het speelt zich drie jaar voor de geboorte van Harry af. Auteur J.K. Rowling schreef het verhaal speciaal voor een liefdadigheidsveiling.

Tijdens een woninginbraak vorige maand werd het manuscript samen met wat sieraden gestolen. De politie maakt het nieuws nu bekend in de hoop dat de oproep 'bekend wordt bij Harry Potter-fans over de hele wereld'. "De enige mensen die dit unieke stuk willen kopen, zijn echte Harry Potter-fans", zei politiewoordvoerder Paul Jauncey tegen de BBC. "We roepen iedereen op die iets heeft gezien of aan wie dit stuk te koop is aangeboden, om contact op te nemen met de politie."

Politie zoekt gestolen Potter-prequel
Politie zoekt gestolen Potter-prequel (Foto: BuzzE)

Dumoulin: "Aanklampen in de bergen, toeslaan in de tijdritten"

Dat Tom Dumoulin geen geboren ronderenner is zal geen geheim zijn. De Nederlander stond lang te boek als pure tijdritspecialist, tot hij in 2015 met het nodige geluk plotseling bijna de Vuelta a España won. Sindsdien zijn de pijlen, met uitzondering van de olympische tijdrit van vorig jaar, toch vooral op het klassement in een grote ronde gericht.

Deze maand is de Giro d'Italia de eerste grote ronde waar Dumoulin zich serieus op een goed eindklassement heeft voorbereid. De renner van Team Sunweb hoopt voor het podium te kunnen gaan en heeft een overwinning zelfs ook niet uit zijn hoofd gezet. De route kent twee tijdritten en dat is precies waar Dumoulin toe hoopt te slaan.

"Een renner als ik zal het niet in de bergen van de derde week gaan winnen, maar ik kan het daar wel verliezen", vertelt Dumoulin. "Ik moet bij de andere klassementsrenners aanklampen en dan toeslaan in de tijdritten", zo doelt hij op de tiende etappe en de slotrit, tijdritten van een kleine veertig en dertig kilometer. 

"In de Vuelta van 2015 reed ik eigenlijk puur toevallig een goed klassement, maar dit is de eerste keer dat ik me er specifiek op heb voorbereid en dat ik een grote ronde in ga met een klassement als doel. Het is het hoogtepunt van het seizoen, dat is althans de bedoeling." Zijn toekomst als ronderenner zal hij overigens niet van de Giro af laten hangen. "Ik zal na één serieuze poging niet gelijk conclusies gaan trekken, maar een finish in de top-10 zou wel het een en ander bevestigen. Maar goed, veranderen in een ronderenner gebeurt niet zomaar."

Komende dinsdag volgt de eerste tijdrit, bijna veertig kilometer op een heuvelachtig parcours. "Na de Tirreno-Adriatico heb ik de tijdrit verkend. Het is heuvelachtig, mooi en iets wat mij heel erg moet liggen. Het is een technisch parcours, wat vlak in het begin en heuvelachtig aan het einde, maar niet te zwaar. Een aantal klassementsrenners kan het hier goed doen, maar er zullen er ook zijn die tijd gaan verliezen." 

Noem Mayim Bialik niet 'girl' jij sexistisch varken!

"You go girl!"

Prima als een vrouw het zegt, maar als je als man het gore lef hebt naar een volwassen vrouw te verwijzen met 'girl' dan ben je een smerig, sexistisch, vrouwenhatend varken natuurlijk.

Ja mensen, een nieuw voorbeeld van permagekwetstheid. In plaats van 'she's my girlfriend' dan ook maar zeggen 'she's my womanfriend'?
En 'The Gilmore Girls', 'The Golden Girls', 'New Girl', 'Lost Girl', 'The Girl With the Dragon Tattoo'... Allemaal denigrerend tegenover vrouwen. Aldus Bialik die in haar rol als Amy Farrah Fowler in the Big Bang Theory in vrijwel elke aflevering met 'girl' wordt aangesproken maar daarover kennelijk geen negatieve gevoelens koestert.

Voor een stevig stukje headdesken check je de video hieronder.

Bosz: "Nu écht historie schrijven"

Peter Bosz vond dat Ajax het zichzelf 'ongelofelijk moeilijk maakte' in Lyon, waar de Amsterdammers zich ondanks een 3-1 nederlaag plaatsten voor de finale van de Europa League. Ook blikte hij al vooruit op zondag. 

Bosz oogde na afloop van de halve finale in Lyon kalm als altijd. "Maar hierbinnen klopt het hart wel snel hoor", aldus de trainer tegenover RTL7. "We maakten het onszelf ongelofelijk moeilijk. We speelden goed in de eerste helft, schoten er een binnen en dan twee minuten voor rust gaat er een penalty in en maken zij de tweede", zo gaf hij een samenvatting van wat er inderdaad gebeurde.

De trainer zei zijn ploeg in de rust dat er niet paniekerig gedaan moest worden. "We hadden veertig minuten lang laten zien wat we konden. Maar het wordt dan toch een andere wedstrijd, omdat zij het geloof weer terug hebben, dat is logisch", aldus Bosz.

En dat werd het. Lange tijd bleef het 2-1, maar nadat Ajax meerde keren had nagelaten de bevrijdende 2-2 te maken, kwam Lyon op 3-1. Tot overmaat van ramp moesten de Amsterdammers met tien man de bloedstollende slotfase zien door te komen, maar dat lukte. "Ik ben blij met United, een geweldig affiche", aldus Bosz die met zijn ploeg in Stockholm Manchester United treft. "Nu moeten we kijken of we écht historie kunnen schrijven. Een finale spelen is mooi, maar je speelt 'm om te winnen."

Eerst kunnen Ajax en Bosz mogelijk nog een andere prijs verroveren, de landstitel. Daarbij is het wel afhankelijk van wat Feyenoord thuis doet tegen Heracles Almelo. "Daar kunnen we nu ook over gaan nadenken, voor deze wedstrijd wilde ik namelijk niet dat het daarover ging. Wij richten ons nu op Willem II, die moeten we sowieso winnen en dan zien we wel wat er gebeurt. Je slaat je voor je kop als Feyenoord niet wint en wijzelf dat ook niet doen. Dan heb je een heel seizoen eigenlijk voor niks gevoetbald. Laten we daar nog maar niet aan denken", besloot Bosz.

Nog steeds te weinig kennis over reanimatie

Nederlanders weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Bijna driekwart heeft te weinig kennis over reanimatie. Dat was twee jaar geleden ook al zo. Volgens het Rode Kruis is het van groot belang dat hier verandering in komt en dat mensen een reanimatiecursus gaan volgen.

De kennis van over het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED), is wel iets toegenomen. In totaal 80 procent weet wat een AED is. Dat was twee jaar geleden 76 procent. Weinig mensen (een kwart) weten echter hoe het apparaat werkt.

"De lage kennis over reanimatie is ernstig. Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen", aldus Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en de AED wordt gebruikt, dan stijgt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. We roepen dan ook iedereen op een reanimatiecursus te doen."

Nog steeds te weinig kennis over reanimatie
Nog steeds te weinig kennis over reanimatie (Foto: ANP)

Moederdag afgeschaft om 'andere culturen'

Dikke pech voor moeders in Sint-Lambrechts-Woluwe. Van hun kinderen hoeven de Brusselse mama's zondag geen zelfgemaakte cadeautjes te verwachten. De Franstalige school Singelijn heeft Moederdag namelijk afgeschaft uit 'respect voor andere culturen'.

Ouders van leerlingen van de bewuste school in de Brusselse deelgemeente Sint-Lambrechts-Woluwe hebben gisteren tot hun ontzetting een e-mail gekregen van de Singelijn. Hierin wordt meegedeeld dat de leerlingen geen zelfgekleide asbakken of paperclipkettinkjes meer meenemen naar huis.

En niet alleen Moederdag is haram op de school, ook Vaderdag kan niet door de beugel. Beide dagen zijn per direct afgeschaft 'uit respect voor de vele andere culturen die onze school rijk is. Een diversiteit waar we uitermate trots op zijn', citeert Het Laatste Nieuws uit het Frans.

Weg met de zelfgeknutselde cadeaus dus! "Omdat er verschillende culturen in onze school vertegenwoordigd zijn. En die vieren dat niet allemaal", zegt directrice Dominique Paquot. Zij laat weten al langer met dit idee te hebben gespeeld, omdat bovendien veel kinderen gescheiden ouders hebben. "Sommigen hebben twee moeders of twee vaders, anderen hebben dan weer geen papa of mama meer." En dat zou veel stress opleveren voor de kindertjes.

De betrokken ouders zijn woest op het besluit van de school. Zo vindt een moeder dat Moederdag niets heeft te maken met het geloof. "Wat is er mooier dan op Moederdag verwend te worden met een geschenkje dat je kind op school in elkaar heeft geknutseld? Dat is toch van alle culturen?", vindt een vader.

Het schoolhoofd heeft inmiddels toegegeven dat ze de emotionele reacties van de ouders heeft onderschat. Ook was de timing niet echt gepast. Desondanks is het nu echter te laat om nog wat in elkaar te fröbelen.

Ferry Doedens lanceert nieuwe single

Ferry Doedens heeft vrijdag iedereen verrast door een nieuwe single uit te brengen. Het nummer heet Nu of nooit.

Ferry lanceerde Nu of nooit in het radioprogramma van Mattie Valk op Qmusic. "Nu of Nooit is hip, vrolijk en echt van nu. Een liedje dat supergoed bij me past en ik kan niet wachten om het land in te gaan om iedereen deze nieuwe single te laten horen", aldus de 26-jarige GTST-acteur.

De laatste keer dat Doedens muziek uitbracht was in 2013. Zijn single Hoger en verder kwam toen niet verder dan plaats 88 in de Single Top 100. Ferry hoopt dit keer op een hogere notering. "Mijn laatste single is ruim 3 jaar geleden uitgebracht en we hebben lang moeten zoeken voor een geschikte track."

Twee jaar voor Hoger en verder stond hij ook al twee keer in de Top 100 met een nummer. Bij mij en Jij. Dit laatste nummer schopte het nog tot een negentiende plek.

Ferry Doedens lanceert nieuwe single
Ferry Doedens lanceert nieuwe single (Foto: BuzzE)

Oud-medewerkers beurs Istanbul opgepakt

De Turkse politie heeft vrijdag 53 voormalige werknemers van de beurs in Istanbul opgepakt. Ze worden volgens de krant Habertürk verdacht van banden met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Agenten deden vroeg in de ochtend invallen op zeventig adressen. Ze zochten verdachten die uit hun functie waren gezet na de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De Turkse autoriteiten denken dat het netwerk van Gülen achter die couppoging zit. De geestelijke ontkent dat.

De Turkse politie heeft ongeveer 49.000 mensen opgepakt vanwege de couppoging. Ook zijn zo'n 145.000 personen ontslagen of geschorst. Het gaat onder meer om ambtenaren en academici.

Oud-medewerkers beurs Istanbul opgepakt
Oud-medewerkers beurs Istanbul opgepakt (Foto: ANP)

Beurzen Azië in het rood

De aandelenbeurzen in Azië lieten vrijdag voornamelijk rode cijfers zien, in navolging van de kleine koersverliezen op Wall Street. De Nikkei in Tokio verloor 0,4 procent tot 19.883,90 punten.

De beurshandel in Tokio kreeg wat tegenwind van een sterkere Japanse yen. Daardoor stonden met name exporteurs onder druk. Zo verloren autofabrikanten als Mazda, Toyota en Honda tot 1,6 procent. Elektronicaproducent Sony ging 0,7 procent omlaag.

In Seoul zakte de Kospi 0,5 procent en in Sydney leverde de All Ordinaries 0,7 procent in. De beurs in Hongkong vormde een uitzondering op het negatieve sentiment op de aandelenmarkten in het Verre Oosten. De Hang Seng noteerde tussentijds een plusje van 0,1 procent.

Beurzen Azië in het rood
Beurzen Azië in het rood (Foto: ANP)

Zaak over diefstal Uber naar justitie VS

Een rechter in San Francisco heeft een zaak tegen taxidienst Uber over diefstal van bedrijfsgegevens doorverwezen naar federale onderzoeksdiensten. De zaak werd aangespannen door Waymo, een zusteronderneming van Google-moederconcern Alphabet, die werkt aan zelfrijdende auto's.

Volgens de aanklacht van Waymo heeft een oud-medewerker, Anthony Levandowski, vertrouwelijke informatie over de techniek van de zelfrijdende auto gestolen. Hij zou zes weken voor zijn vertrek zo'n 14.000 documenten hebben gedownload. Vervolgens begon Levandowski zijn eigen start-up Otto om verder te werken aan een zelfrijdende auto. Uber kocht dat bedrijf vorig jaar voor 680 miljoen dollar.

De rechtbank verwierp een verzoek van Uber voor private bemiddeling in de zaak. Uber wordt door Waymo ook beticht van het schenden van patenten en oneerlijke concurrentie.

Zaak over diefstal Uber naar justitie VS
Zaak over diefstal Uber naar justitie VS (Foto: BuzzT)

Maduro wil geweldplegers protesten bestraffen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro wil de veiligheidstroepen vervolgen voor het geweld dat ze tegen demonstranten gebruikt hebben tijdens de protesten tegen zijn regering. "Er zijn klachten gekomen over de veronderstelde mishandeling door overheidsdienaren. Ik heb zowel de vervolging bevolen van iedere overheidsfunctionaris die zijn macht misbruikt als ook van diegenen die tot de staking hebben opgeroepen", zei Maduro donderdag. De president noemde de protesten ook fascistische hinderlagen.

"Deze fascistische hinderlagen duren nu al vijf weken. Er vallen slachtoffers. Woensdag stierf nog een arbeider die door een scherpschutter in Mérida werd neergeschoten", zei Maduro over een slachtoffer in de stad in de Venezolaanse Andes. "Deze scherpschutters zijn op plekken neergezet om mensen te doden."

Maduro beschuldigde de Tafel van Democratische Eenheid (MUD), het verbond van oppositiepartijen, ervan dat ze een oorlog tegen het volk zijn begonnen. Bij de protesten in de afgelopen weken zijn al 39 doden gevallen.

Maduro wil geweldplegers protesten bestraffen
Maduro wil geweldplegers protesten bestraffen (Foto: ANP)

Just Cause 3 Gold Edition

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Just Cause 3 uitkwam. Genoeg mensen die goed te spreken waren over de game, maar ook had het spel veel last van performance-problemen, met name op consoles. Daar lijkt met deze herziene versie wel het een en ander aan verbeterd te zijn, hoewel sommige hardnekkige problemen nog wel de kop op steken. Desondanks zal het totaalpakket Just Cause 3 Gold nog genoeg mensen aan kunnen spreken die aanschaf tot dusver hadden uitgesteld.

De Ligt: "Ik moet nog veel leren, maar we staan in de finale"

Ajacieden Matthijs de Ligt, Nick Viergever en Edwin van der Sar waren na afloop van het duel met Lyon uitzinnig van vreugde.

De stemmen van beide mandekkers waren schor van het gejuich van vreugde. Bijna was het nog misgegaan tegen Les Gones, maar uiteindelijk wist men in een extreem spannende slotfase de Europa League-finale alsnog te bereiken.

"Ik denk dat het heel veel met me doet, het maakt veel bij ons los", vertelt De Ligt tegenover RTL 7. "Je ziet tijdens de wedstrijd dat het extra lastig wordt. En dan blijft het lastig tot het laatste fluitsignaal, maar dan lukt het alsnog."

De talentvolle verdediger had het gevoel dat het niet zover had hoeven te komen. "We scoorden te weinig, we hadden er meer moeten maken. Dan scoren ze weer, en dan gaat het bijna mis. Het is iets wat ik moet leren (tackle op Lacazette red.), maar gelukkig heeft het geen invloed gehad op de finaleplek."

De Ligt veroorzaakte een strafschop door Alexandre Lacazette onderuit te halen. "Mijn intuïtie zei dat ik vol voor de bal moest gaan. Ik had hem voor me moeten houden, aan dit soort dingen kun je zien dat hij een gelouterde spits is en dat ik gewoon nog veel te leren heb", analyseerde hij realistisch. 

Nick Viergever moet de finale in Stockholm missen, maar dat deed slechts een beetje af aan zijn enthousiasme. "Het is een mooie pot straks, tegen Manchester United. In de laatste tien minuten persten we er alles uit. De eerste gele kaart was dom, de tweede moest ik wel pakken. Ik speelde de bal niet."

"We staan in Stockholm, maar persoonlijk is het heel erg balen. Ik kan er niet meer van maken. We staan wél in de finale. Als we de beker winnen, ben ik even blij hoor", aldus Viergever.

Voor Edwin van der Sar wordt het een uniek onderonsje tegen Manchester United, waar hij ook als doelman onder contract stond. "We staan gewoon fucking in de finale man!", reageerde de algemeen directeur van Ajax tegenover de televisiezender.

Verstappen hoopvol over verbeteringen Red Bull

Tijdens het perspraatje voorafgaand aan het raceweekend in Spanje liet Max Verstappen weten hoopvol te zijn over de verbeteringen aan zijn Red Bull. Na een moeizaam begin van het seizoen moeten tal van updates aan de wagen het team dichter bij Ferrari en Mercedes brengen, maar hij waakt voor te hoge verwachtingen.

"Ten eerste brengt iedereen veel updates mee. Hopelijk brengen onze updates ons meer naar voren. Ik denk dat we ons altijd op ieder gebied kunnen verbeteren. Dat is wat we proberen te doen met de auto. Je ziet enkele veranderingen op de auto en hopelijk kunnen we het gat hier al een beetje dichten en daarna nog meer progressie boeken. We moeten overal en op elk gebied sneller zijn." Aldus de voorzichtige Verstappen op de persconferentie, zo lezen we op Verstappen.nl.

De jonge Formule 1-coureur blikte ook nog even terug op de voorgaande grand prix. "Ik was wel verrast dat er slechts één inhaalactie was in Sochi", zo vertelde Verstappen. De Nederlander had ook een verklaring voor de weinige inhaalacties. "Je kunt elkaar lastiger volgen met de nieuwe auto’s. En dan hadden we ook nog banden die lang mee gingen en maar één pitstop. Ik denk dat we zelfs zonder pitstops hadden gekund. Het maakt inhalen allemaal wat lastiger. In Bahrein hadden we wat meer moeilijkheden met de banden. Je zag vijf auto’s achter elkaar rijden en elkaar wat meer uitdagen. Ik denk dat we iets zachtere banden moeten hebben om iets spannendere races te krijgen. Aan de andere kant zijn ook de auto’s breder en veroorzaken ze meer vuile lucht. Als je achter iemand rijdt, verlies je veel downforce. Vooral in combinatie met de hogere bochtensnelheden zorgt dit ervoor dat het lastiger wordt om in te halen."

Verstappen hoopvol over verbeteringen Red Bull (Pro Shots / Action Images)
Verstappen hoopvol over verbeteringen Red Bull (Pro Shots / Action Images)

Schiphol aansprakelijk gesteld voor vertraging

De organisaties Claimingo en ReisRecht gaan Schiphol en vliegtuigmaatschappijen volgende week formeel aansprakelijk stellen voor de vertragingen die reizigers in de meivakantie opliepen door de veel te lange rijen op de luchthaven. Honderden gedupeerden hebben zich bij Claimingo en ReisRecht gemeld.

"Wij gaan voor dubbele aansprakelijkheid", zegt jurist Alexander Colenbrander van Claimingo vrijdag in De Telegraaf. "Wachttijd komt grotendeels voor rekening van securitychecks van de luchthaven. Maar de luchtvaartmaatschappij, waar je moet inchecken of je koffer afgeven, en de staat, die over de paspoortcontrole gaat, kunnen mede schuld hebben aan de onredelijke vertraging, omdat bijvoorbeeld in pieken te weinig balies en hokjes open zijn."

Vliegpassagiers gaan die schade volgens Colenbrander in principe claimen bij alle betrokken partijen. "Ze moeten het dan onderling maar uitzoeken. Anders schakelen we de rechter in voor een oordeel."

Schiphol heeft vorige week na een overleg met demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) maatregelen voor de zomer aangekondigd die een herhaling van de chaos in de meivakantie moeten voorkomen.

Schiphol aansprakelijk gesteld voor vertraging
Schiphol aansprakelijk gesteld voor vertraging (Foto: ANP)

CIA waarschuwt over wapens Venezuela

CIA-topman Mike Pompeo heeft alarm geslagen over de grote hoeveelheden wapens die in Venezuela in omloop zijn. In een Senaatscommissie in de VS waarschuwde Pompeo donderdag dat de wapens in verkeerde handen zouden kunnen vallen.

Sinds begin april zijn in Venezuela bij protesten tegen de linkse regering van president Nicolás Maduro ongeveer veertig mensen om het leven gekomen. Boze Venezolanen protesteren sinds de hoogste rechtbank van het land eind vorige maart het parlement op een zijspoor zette. Die stap werd al snel teruggedraaid, maar de volkswoede werd daar niet mee getemperd.

De Venezolaanse economie staat inmiddels op het punt van instorten. Maduro heeft onlangs gezegd dat zijn tegenstanders met hulp van de VS een coup beramen en dat onder hen 'terroristen' zijn en 'moordenaars'.

CIA waarschuwt over wapens Venezuela
CIA waarschuwt over wapens Venezuela (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: summer is calling!

IJsheiligen hebben harde koppen.

Goedemorgen!

Nog even geduld, de ijsheiligen zijn bijna voorbij en daarna kan de zomer beginnen. Vandaag is het tamelijk bewolkt en kan er verspreid over het land flink wat regen vallen. Tussen de regen en wolken door is er ook nog ruimte voor de zon. Het wordt vandaag maximaal 16 graden op de Wadden, waar het zuidoosten kans maakt om de 21 graden aan te tikken. Er staat een zwak tot matig windje in zuidwestelijke richting. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:50
Zon onder: 21:21
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1619 Johan van Oldenbarnevelt wordt ter dood veroordeeld wegens hoogverraad.
1931  Het bevroren lichaam van Alfred Wegener wordt op Groenland teruggevonden.
1932 Tien weken na zijn kidnapping wordt het zoontje van Charles Lindbergh dood teruggevonden.
1935 Robert Smith en Bill Wilson stichten Alcoholics Anonymous.
1940 De Nederlandse mijnenlichter Bulgia gaat verloren bij een aanval door een Duits vliegtuig. Hierbij komen dertien opvarenden om het leven.
1965 Het onbemande Sovjet ruimtevaartuig Loenik 5 stort neer op de maan.

Iteejer maakte deze foto bij Meerkerk in de buurt.  (Foto: Iteejer)
Iteejer maakte deze foto bij Meerkerk in de buurt. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Giro: Etappe 7 - Massasprint met bijna zekere valpartij

De eerste rit op het Italiaanse vasteland is gewonnen door een Zwitser, Silvan Dillier. Hij reed samen met een aantal andere renners al vroeg in de etappe weg en omdat men in het peloton pas laat begon met achtervolgen bleef hij samen met zijn metgezellen nog vooruit ook. Al vroeg in deze ronde de tweede keer dat een rit naar de vluchters gaat.

De mannen die voor het klassement gaan houden zich nog rustig en willen hun ploegen nog niet meteen oproken, bovendien zijn er weinig renners aanwezig die erg sterk zijn op zulke korte heuveltjes. Cannondale heeft er een paar, zoals Michael Woods ook liet zien, maar de ploeg is niet sterk genoeg om een kopgroep met een aantal hardrijders terug te halen, bleek vandaag.

Uiteindelijk bleven drie sterke jongens bij elkaar tot het einde. Van die drie leek Stuyven toch wel de snelste, maar omdat het nog vrij steil omhoog liep was Dillier, die toch meer kracht in zijn gespierde bovenbenen heeft, in het voordeel. Hij ging relatief vroeg aan en hield knap stand. Een teleurstelling voor Stuyven en de Belgische commentator van Eurosport, zeker ook na al het goede werk dat Mads Pedersen voor hem had verzet.

Daarachter gebeurde er tussen de klassementsrenners niet veel, de grote namen verloren geen tijd. Zoals er nu wordt gereden in het peloton lijken de vluchters in iedere rit zonder een vlakke aankomst behoorlijk veel kans te maken. Derhalve maken ze tijdens de zevende etappe geen kans, we krijgen immers te maken met een nieuwe kans voor de sprinters. Een behoorlijk vlakke rit, die ons van Calabrië naar Apulië gaat brengen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
De start is in Castrovillari, een stad met 22.000 inwoners in de provincie Cosenza. De stad ligt aan de rand van het nationaal park van Pollino, wat best een aardig stukje natuur is. Castrovillari zelf is opgericht in de tijd van de Romeinen. In de jaren daarna zijn ze hier vooral bezig geweest met het bouwen van statige gebouwen. Er staan liefst zes palazzo's in Castrovillari, allemaal op een steenworp afstand van elkaar.

Je struikelt hier ook over de religieuze gebouwen, in en om Castrovillari kom je een stuk of zeven kerken, kapelletjes en andere heiligdommen tegen. Het hoogtepunt van de stad is uiteindelijk toch wel het kasteel, dat vele eeuwen geleden door wat mannetjes uit Aragón is gebouwd. In deze stad, gebouwd op een heuvel en omgeven door nog veel meer heuvels, is de Giro al een aantal keer geweest. In 1975 bijvoorbeeld, toen de allerbeste renner die ooit heeft geleefd besloot om dit nietige stadje op de kaart te zetten door zijn naam eraan te verbinden.

Jullie weten dan natuurlijk meteen dat ik het over Roger De Vlaeminck heb, die in die bewuste Giro maar zeven ritten won. Die andere ritten won hij niet, omdat hij de tegenstand ook nog wat gunde. Want zo is Roger dan ook wel weer. In 1997 was de Giro hier weer en de overwinning ging toen naar Dimitri Konyshev, die dus blijkbaar goede herinneringen bewaard aan Calabrië, aangezien hij dus ook al ooit in Terme Luigiane won, de aankomstplaats van de vorige rit.

Een kasteel in Castrovillari (Foto: WikiCommons)
Een kasteel in Castrovillari (Foto: WikiCommons)

De route
Voor de verandering starten we eens een keer niet aan de kust, maar in het binnenland. Toch blijft dit voorlopig wel de Giro van de kustgebieden, aangezien we nu weer richting de zee gaan fietsen. We zitten in Castrovillari midden in de heuvels en gaan er ongeveer 30 kilometer over doen om de kust te bereiken. Het gaat in dit eerste deel van de etappe steeds bergaf, hoewel het nooit heel gevaarlijk wordt. In de eerste kilometers van de rit rijden de renners door de vallei van Civita, waar de natuur prima is.

De weg is hier wel wat bochtig, met enkele haarspeldbochten, maar al vrij snel worden de wegen wat rechter en rijdt men zonder problemen richting Villapiana Scalo, aan het water. De renners mogen nu 35 kilometer langs de kust rijden, waarbij ze af en toe wat dorpjes passeren. In een aantal van die dorpjes kom je dan nog wel eens een kasteeltje of een torentje tegen, maar verder valt er niet veel te beleven. Het is volledig vlak en dat gaat het ook nog een tijd blijven.

In Rocca Imperiale Marina, na 65 kilometer, verlaten de renners de kustlijn weer even en gaan ze wat meer door het binnenland fietsen. Tot die tijd is het voorlopige hoogtepunt toch nog wel het kasteeltje in Borgata Marina, waar de renners ook nog eens direct langs gaan fietsen.

Mooi kasteel in Borgata Marina (Foto: Panoramio)
Mooi kasteel in Borgata Marina (Foto: Panoramio)

Na Rocca Imperiale blijft het nog 60 kilometer vlak. De renners rijden over een weg die praktisch kaarsrecht is verder. Ze passeren wat dorpjes van weinig betekenis, zoals Policoro. We zitten op een weg die ons rechtstreeks naar Taranto leidt, een stad die in 2014 nog de eer had startplaats te zijn van een rit. De weg richting Taranto verandert alleen na een tijdje van een provinciale weg in een snelweg. Daarom slaan we na een tijd linksaf, op weg naar Massafra.

We duiken nu echt het binnenland in en krijgen dan na 138 kilometer de eerste tussensprint van de dag in Massafra. Na de tussensprint krijgen we voor het eerst deze rit te maken met een klim. Buiten Massafra loopt de weg alvast vier kilometer vals plat omhoog. Daarna is het even twee kilometer vlak, voor het weer vijf kilometer omhoog gaat aan iets meer dan 3% gemiddeld. De coureurs komen dan boven op een klim van de vierde categorie, Bosco Delle Pianelle. De klim is vernoemd naar het gelijknamige natuurreservaat, dat links en rechts van de top ligt.

Na dit klimmetje is het een aantal kilometer min of meer vlak. Dertien kilometer na de klim volgt de tweede tussensprint van de dag, in Martina Franca. Dat is nog best een mooi stadje met een historisch centrum en een aantal fraaie kerkjes, in Apulië. Calabrië hebben we ondertussen al een tijdje achter ons gelaten. Na de tussensprint in Martina Franca is het nog iets minder dan 60 kilometer tot de streep.

In Martina Franca is genoeg moois te zien (Foto: WikiCommons/Tango7174)
In Martina Franca is genoeg moois te zien (Foto: WikiCommons/Tango7174)

Buiten Martina Franca gaat het een aantal kilometer over brede en rechte wegen in licht dalende lijn verder richting Ceglie Messapica. Dat licht dalende verdwijnt na een tijd en dan is het praktisch vlak, met af en toe ook nog een stukje vals plat omhoog. In Ceglie Messapica, wat ook nog best een aardig plaatsje is, slaan de renners naar 184 kilometer linksaf. Ze rijden nu min of meer weer in de richting van Martina Franca, waar ze net vandaan komen. Deze omleiding lijkt in het parcours te liggen om toch nog wat hoogtemeters aan de rit toe te voegen.

Het is na Ceglie Messapica nog acht kilometer vlak, maar daarna moet er twee kilometer geklommen worden richting Cisternino. Het gaat in twee schuifjes omhoog, eerst anderhalve kilometer aan 5%, daarna een vlakke kilometer en vervolgens gaat het nog twee kilometer vals plat omhoog. Na 201 kilometer komen de renners dan boven in Cisternino, op 23 kilometer van de streep. Na Cisternino is het vijf kilometer vlak, maar de renners fietsen dan wel over een minder brede weg.

Ondertussen passeren ze nog wat dorpjes met typisch Apulische huisjes, maar verder is dit een vrij ruraal en rustig gebied. Na die vijf vlakke kilometers begint de weg weer heel voorzichtig een beetje omhoog te lopen, tot Locorotondo, waar de renners na 211 kilometer passeren. Dit stadje, op 13 kilometer van de streep, ziet er best prima uit.

Het mooie Locorotondo (Foto: WikiCommons/Livioandronico2013)
Het mooie Locorotondo (Foto: WikiCommons/Livioandronico2013)

Na Locorotondo gaat het een aantal kilometer bijna volledig rechtdoor, tot Alberobello wordt bereikt. Op tien kilometer van de streep loopt het nog twee kilometer vals plat omhoog en verder blijft het een beetje op en af gaan. De weg is wel weer een stuk breder geworden na Locorontodo, dat scheelt een slok op een borrel. Op vijf kilometer van de streep is er een lange, lopende bocht naar links, die al snel wordt opgevolgd door een eveneens lange en lopende bocht, alleen nu naar rechts. Na die bocht rijden we Alberobello binnen en zal al snel blijken dat de parcoursbouwers zichzelf weer eens overtroffen hebben.

Er komt een hectische finale aan en die begint op iets minder dan vijf kilometer van de streep. In Alberobello slaan de renners linksaf, rijden 100 meter rechtdoor om dan rechtsaf te slaan, waarna ze bij een rotonde komen waar ze ook rechtdoor hadden kunnen gaan. Rechtdoor rijden bij deze rotonde zou ze direct naar de finish brengen, maar dat wordt ze niet gegund. Er volgt nog een heel rondje door de binnenstad van Alberobello.

Bij de bewuste rotonde slaan de renners nu linksaf en de weg begint daar meteen omhoog te lopen. Het gaat 700 meter lang omhoog aan ongeveer 5% gemiddeld. Op 3,5 kilometer van de streep wordt het weer een paar hectometer vlak, maar richting het bord van de drie kilometer loopt het weer verder vals plat omhoog. Ondertussen passeren de renners nog een rotonde, maar dat is nog het minst lastige aan deze finale.

Op 2,5 kilometer van de finish is er bij een rotonde een lastige, haakse bocht naar rechts. Na deze bocht gaat het een halve kilometer lang behoorlijk naar beneden, dwars door de straten van het witte stadje Alberobello. Op twee kilometer van de streep volgt er een kleine wegversmalling en begint de weg ook weer een paar meter vals plat omhoog te lopen. Een redelijk simpele bocht naar rechts volgt, waarna het een paar meter rechtdoor gaat voor mijn persoonlijke favoriet van deze finale volgt: een heuse chicane op minder dan twee kilometer van de streep. Een bochtje naar rechts, direct gevolgd door een flinke naar links.

De renners komen nu weer in een wat smaller straatje terecht en nemen vrij snel daarna een bocht naar rechts, waar ze ook de boog van de laatste kilometer tegenkomen. Het gaat nu even rechtdoor, in dalende lijn, tot op 700 meter van de streep. Hier is weer eens een wegversmalling en een flinke bocht naar rechts. Kort daarna komen de renners weer bij de rotonde uit van een kilometer of vijf geleden en daar nemen ze nu een scherpe bocht naar rechts.

De weg begint nu in deze laatste meters ook weer een heel klein beetje op te lopen. In de slotmeters krijgen de renners dan nog twee flauwe bochten, voor het pas in de laatste 100 meter volledig rechtdoor gaat. Kicken finale, dit wordt lachen. Als hier niet wordt gevallen weet ik het ook niet meer.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
De finish ligt in het pittoreske stadscentrum van Alberobello, net voordat het asfalt overgaat in pavé. Alberobello is een stadje met 10.000 inwoners, dat is opgericht in de 16e eeuw. De renners hebben een groot deel van de rit door Apulië gefietst en zijn ondertussen al heel veel gekke huisjes tegengekomen langs de kant van de weg.

In Alberobello staan nog veel meer van die huisjes, midden in het centrum. Het blijken zogeheten trulli te zijn, witte huisjes met een kegelvormig dak. Er staan meer dan duizend van dit soort huisjes in Alberobello, dat daarmee de absolute hoofdstad is als het aankomt op deze manier van bouwen.

Er kleeft ook nog wel een geinig verhaal aan: in vroegere tijden, toen men hier ook al behoorlijk arm was, werden er vanuit het Koninkrijk Napels, waar Apulië toen bijhoorde, enorme belastingen opgelegd. Daarop werd een plan bedacht. Het werd de bewoners van Alberobello en omliggende dorpen verplicht om hun woningen zonder cement te bouwen, daardoor konden alle huizen ook weer razendsnel afgebroken worden. Dat kwam dan weer goed uit als men op de hoogte was van het feit dat er een belastinginner langs zou komen.

De arme boeren die hier woonden konden dus alleen losse stenen gebruiken, zonder cement. Daardoor kwamen ze al vrij snel op het idee om huizen te maken in een ronde vorm, met een zelfdragend, koepelvormig dak. De cirkels van stenen in het dak duwen tegen elkaar aan, waardoor het zichzelf omhoog houdt. Veel van deze trulli zijn ook versierd met symbolische, religieuze en andersoortige symbolen, naar verluidt om het kwaad buiten de deur te houden.

Alle trulli van Alberobello zijn in 1996 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO en sindsdien is de stad toch vooral een toeristische trekpleister geworden. Ondanks het bijzondere uiterlijk en het bijzondere verhaal van de stad is de Giro hier nog nooit geweest. We hebben dus tijdens deze 100e Giro weer een nieuwe debutant. Eentje die er zeker mag zijn.

Trulli in Alberobello (Foto: WikiCommons/Marcok)
Trulli in Alberobello (Foto: WikiCommons/Marcok)

TV & het weer
Deze lange rit zal om 12:00 beginnen, nadat de renners al tien minuten door Castrovillari hebben gefietst. De aankomst in de stad van de trulli wordt verwacht tussen 16:58 en 17:28. Beelden zijn vanaf 13:15 te zien bij de allerbeste zender ooit als er nooit een andere zender had bestaan, Eurosport. We kunnen dan weer urenlang genieten van de bevalling van Jeroen Vanbelleghem, die wederom een muis gaat baren.

Daarnaast mogen we ons verheugen op het commentaar van Michael Boogerd, die als hij niet lekker zit zo en zo weer een aantal namen verkeerd uit gaat spreken. Verder is het natuurlijk hopen dat de reclame van Tel Aviv en Jerusalem vaak de revue passeert, zodat het handje toch nog voorzichtig een aantal keer richting het broekje kan, aangezien deze rit op de finale na waarschijnlijk niet heel spannend zal worden.

In Castrovillari zal het ondertussen verschrikkelijk warm worden, 32 graden in de middag. Tegen de tijd dat de renners aan de start staan zal het al richting de 30 graden gaan. In Alberobello is het dan weer een paar graden minder warm, waarschijnlijk zo rond de 24 graden in de middag. Wel staat er een stevig briesje in Alberobello. Tijdens de tocht richting deze stad zal die wind waarschijnlijk lange tijd in de rug staan. Richting de stad zelf zou het dan wat meer van de zijkant kunnen komen, hoewel ik geen rekening houd met waaiers.

Siamese trulli in Alberobello (Foto: WikiCommons/Marcok)
Siamese trulli in Alberobello (Foto: WikiCommons/Marcok)

Favorieten & voorspelling
Na een lastig te voorspellen rit is er nu gelukkig een rit die makkelijker te voorspellen is. Dit zou normaliter een sprintje moeten worden. Het is voorlopig de laatste kans voor de sprinters, ze zullen hierna moeten wachten tot rit 12. Omdat het in de finale ook nog een aantal keer op en af gaat is dit vooral voor Gaviria een ideale kans om nog een rit te winnen. Quick-Step zal, na een relatieve rustdag, nu vast wel weer willen rijden voor de sprint.

Er zijn ook nog een aantal sprinters zonder overwinning die vast nog wel een poging willen wagen, dus een sprintje. Wel een sprint die nogal chaotisch en ongecontroleerd zou kunnen worden, dus een aantal verrassende namen vooraan sluit ik niet uit. Vooral ook omdat er vast nog ergens gevallen gaat worden, dat kan haast niet anders met dit parcours.

1. Gaviria. Van de sprinters kan hij ook nog eens het best klimmen, dus de paar heuveltjes in deze finale zullen hem waarschijnlijk niet veel schrik aanjagen. Is ook de snelste van het stel, dus hij is het aan zijn stand verplicht om te winnen. Klinkt gek voor iemand die pas zijn eerste grote ronde rijdt, maar zijn prestaties tot nu toe rechtvaardigen het wel.

2. Ewan. Maakt tot nu toe iedere sprint wel iets mee. De enige keer dat het wel goed ging was er nog iemand vooruit. Het is de vraag of het pech is of een gebrek aan kwaliteit. Ik opteer duidelijk voor het tweede, hoewel hij af en toe toch best goed voor de dag kan komen. Na drie mislukte sprints wordt het daar nu wel weer tijd voor.

3. Greipel. Lijkt eigenlijk nog helemaal niet in topvorm te zijn. Is misschien ook wel logisch, want na de Giro gaat hij uiteraard ook nog de Tour rijden en daar wil hij wel in topvorm zijn. Zal nu dus wel weer op waarde worden geklopt, zeker aangezien de finale niet zo makkelijk is.

4. Sbaragli. De laatste sprints leren ons dat je altijd een paar mannetjes van Dimension Data moet noemen als het om het sprinten gaat. Gezamenlijk worden ze vaak 6e en 7e. Nu kan hij zowaar nog hoger eindigen, omdat een paar gasten door de lastigheid van de finale en de lengte van de rit er niet direct bij zullen zijn. Zo'n Mareczko hoef je bijvoorbeeld niet te noteren, die begint om z'n moeder te roepen als een rit langer dan 200 kilometer is.

5. Battaglin. Als Kruijswijk in de laatste kilometers goed van voren zit mag hij vaak nog z'n kans gaan in de sprint. Dit is wel een sprintje voor Battaglin. Nog wat klimmetjes onderweg, een finishstrook die lichtjes omhoog loopt. Als hij zichzelf een beetje goed weet te positioneren zit een plek bij de eerste vijf er wel in.

Overigens heb ik liever termieten in mijn huis dan Eurosport op de buis.

Shell komt met snelladers elektrische auto's

Shell wil nog dit najaar minstens tien van zijn tankstations in Nederland hebben uitgerust met snelladers voor elektrische auto's. Het olie- en gasconcern voorziet daarmee naar eigen zeggen in een groeiende behoefte, aangezien het aantal elektrische rijders snel toeneemt.

Er rijden momenteel ruim 15.000 elektrische auto's rond in ons land en daar komen er maandelijks een paar honderd bij. Dat is een groep automobilisten waar Shell in de toekomst niet meer omheen kan, al denkt het bedrijf dat ook traditionele brandstoffen nog decennialang een belangrijke rol zullen blijven spelen.

De eerste tien tankstations die van laadpalen worden voorzien, liggen in de Randstad. "Daar is de grootste dichtheid aan elektrische auto's", aldus een woordvoerder van Shell. De vergunningsaanvragen lopen inmiddels. Nog voor het jaar voorbij is wil het bedrijf het aantal elektrische oplaadpunten hebben opgevoerd naar vijftien à twintig, zowel langs snelwegen als op andere plekken.

Nederland is het eerste land waar Shell werk maakt van dergelijke voorzieningen voor elektrische auto's. Ook in Groot-Brittannië is het bedrijf bezig de mogelijkheden in kaart te brengen. Concrete plannen in andere landen zijn er nog niet, aldus de zegsman. Shell heeft in totaal zeshonderd tankstations in Nederland, waarvan er honderd speciaal bedoeld zijn voor vrachtwagens.

Behalve de vergunningen moet Shell ook regelen dat de capaciteit van de elektriciteitsvoorziening op de betreffende tankstations afdoende is. Hoeveel geld het bedrijf steekt in de laadpalen en wat daar verder bij komt kijken, is niet bekendgemaakt en hoe snel het zijn investering terug denkt te verdienen evenmin.

Een belangrijke Nederlandse concurrent van Shell op dit vlak is Fastned, dat al langer bouwt aan een landelijk dekkend netwerk van snellaadpunten. Dat bedrijf heeft er inmiddels een stuk of zestig in bedrijf en kondigde onlangs ook stappen aan richting de Duitse en Britse markt.

Shell komt met snelladers elektrische auto's
Shell komt met snelladers elektrische auto's (Foto: ANP)

Brazilië heft noodtoestand om zikavirus op

Brazilië heeft na achttien maanden de nationale noodtoestand vanwege de epidemie met het zikavirus en de sterke toename van hersenafwijkingen bij pasgeboren baby's opgeheven. Dat liet het Braziliaanse ministerie van Gezondheid donderdag weten.

Het ministerie zei dat er van januari tot midden april van dit jaar nog slechts 7911 nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. In dezelfde periode vorig jaar waren er meer dan 170.000 gevallen. Er is sprake van een afname van meer dan 95 procent. Ook het aantal gevallen van hersenafwijking bij zuigelingen na een zika-infectie bij de moeder is tot een minimum gedaald.

In totaal zijn rond de één miljoen mensen tussen 2015 en 2016 besmet. Het virus wordt overgebracht door muggen. Na de uitbraak van het virus had de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in februari 2016 de noodtoestand afgekondigd. Die werd in november al ingetrokken.

Brazilië heft noodtoestand om zikavirus op
Brazilië heft noodtoestand om zikavirus op (Foto: ANP)

Rechter beslist over chemokuur jongen

De kortgedingrechter in Alkmaar beslist vrijdag over de vraag of een twaalfjarig kankerpatiëntje tegen zijn wil verder moet worden behandeld voor zijn ziekte.

De vader van het kind vindt van wel en heeft zijn eis neergelegd bij de rechter. Hij spande twee weken geleden een kortgeding aan tegen de stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, die toezicht heeft op het kind. De behandeling vond achter gesloten deuren plaats.

Het jongetje werd eerder bestraald vanwege een hersentumor en had in maart aan een chemokuur moeten beginnen. Dat wil hij niet en dat is door een psychiater bevestigd. Die heeft hem na onderzoek wilsbekwaam verklaard.

De vader is er helemaal niet zeker van dat zijn kind niet verder wil leven. Hij is gescheiden van de moeder, die weinig heil zag in een medisch traject en een voorkeur had voor alternatieve behandeling. De jongen werd mede om die reden onder toezicht geplaatst.

Uit de dagvaarding blijkt dat medici hebben verklaard dat zijn kansen op genezing zonder verdere behandeling fiftyfifty zijn. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent.

Rechter beslist over chemokuur jongen
Rechter beslist over chemokuur jongen (Foto: ANP)

Klaassen na bereiken Europa League-finale: "Dit is toch mooi?!"

Ajax-captain Davy Klaassen zocht naar woorden na het behalen van de Europa League-finale ten koste van Olympique Lyon. 

Nog buiten adem kwam Klaassen donderdagavond voor de camera van RTL. Ajax had met 3-1 verloren van Olympique Lyon en met tien man een zenuwslopende slotfase overleefd. "Ik weet het allemaal niet joh", aldus Klaassen. "Dit is gewoon een finale met Ajax. Ik weet niet. Dit is toch mooi?!"

Klaassen zag hoe zijn ploeg de eerste veertig minuten grip had op Lyon, maar dat in een paar minuten volledig kwijtraakte. Na rust bleef het lang 2-1, maar omdat Ajax geen 2-2 maakte, het 3-1 werd én Nick Viergever met twee keer geel moest inrukken, werd het nog bloedstollend spannend. "We hadden het echt onder controle", vervolgt Klaassen. "We hadden 2-0 moeten maken, maar dan krijg je vlak voor rust twee goals tegen. Daarna is het gewoon overleven en dan wordt het op het eind nog heel spannend."

Klaassen wilde het niet per se billenknijpen noemen na die 3-1 en rode kaart. "Maar het was wel lastig. Zij gaan natuurlijk aandringen en wij moesten er alles aan doen om die goal tegen te houden. Dan moet je standhouden. Er waren nog een paar hachelijke momenten, maar ik ben hier heel trots op."

Meteen na de wedstrijd liep Klaassen naar zijn vriendin bij de tribune, om haar een kus te geven. "Ja, tuurlijk man. Mijn ouders en zusje zitten hier ook, maar ik heb ze nog niet gezien. Het is mooi!"

Ghostbusters-dinosaurus ontdekt: 'vernietiger van scheenbenen'

Paleontologen hebben in de Verenigde Staten een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De botten werden uiteraard al enige tijd geleden opgegraven, in 2014 om precies te zijn, maar nu heeft het dier ook een naam: Zuul crurivastator

Voor liefhebbers van Ghostbusters uit 1984 gaat misschien een belletje rinkelen en inderdaad, het dier is vernoemd naar het interdimensionale monster Zuul. Het gaat om een soort uit de familie van de zogenaamde ankylosaurussen, plantenetende dinosaurussen die zwaar bepantserd waren en een soort knots aan het uiteinde van de start hadden. 

De botten werden gevonden in een mijn in Montana, waar al vaker dinoskeletten werden gevonden. Een goed skelet van een ankylosaurus is zeldzaam en het in 2014 gevonden exemplaar is een van de meest complete ooit: men vond onder meer een volledige schedel, een staartknots en zelfs zacht weefsel, iets wat bijzonder zeldzaam is.

Het dier had een korte, afgeronde snuit, een bepantserd gezicht en hoorns achter de ogen, net als Zuul, die in 1984 bezit nam van Sigourney Weaver's lichaam - in de film, uiteraard. De wetenschappers vonden ook een drie meter lange staart, inclusief scherpe stekels en de grote knots aan het einde. 

De knots werd ongetwijfeld gebruikt in onderlinge duels, zoals vele diersoorten hun wapens onderling gebruiken, maar diende vermoedelijk ook een defensief doel. Zo kon Zuul crurivastator de poten van roofdieren flinke schade toebrengen en daar komt het tweede deel van zijn naam dan ook vandaan. Zuul crurivastator staat namelijk voor 'Zuul, vernietiger van scheenbenen'. 

"Hoe goed dit fossiel bewaard is gebleven is werkelijk waar heel bijzonder. Niet alleen is het skelet bijna helemaal intact, ook grote delen van het botachtige pantser in de huid bevinden zich nog in de natuurlijke positie", vertelt David Evans, curator in het Royal Ontario Museum in Canada en de leider van het project rond het skelet. 

Zuul crurivastator was vermoedelijk een meter of zes lang en zou een kilo of 2500 gewogen hebben, waarmee het dier wat formaat betreft enigszins overeenkomt met een witte neushoorn. En hoe men uiteindelijk besloot om de nieuwe soort de naam 'Zuul' mee te geven? "Ik zei als een soort grapje dat de schedel me deed denken aan Zuul uit Ghostbusters en die naam bleef eigenlijk gewoon hangen", aldus Victoria Arbour, expert op het gebied van gepantserde dinosaurussen en de voornaamste auteur van het onderzoek.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden. 

'There is no Dana, only Zuul' (Bron: YouTube)

United naar EL-finale tegen Ajax na krankzinnig slot

Manchester United is op 24 mei 2017 de tegenstander van Ajax in de Europa League-finale. De Engelsen ontsnapten tegen Celta de Vigo in een bizarre slotfase (1-1).

United wist na de 1-0 zege in Vigo dat het met anderhalf been in de finale van de Europa League stond en al na een kwartier in de return op Old Trafford leken dat twee benen. Marouane Fellaini stond op de goede plek bij een mooie pass van Marcus Rashford, maker van de goal van vorige week, en kopte raak in de korte hoek bij Sergio Álvarez.

Voor Celta de Vigo veranderde er eigenlijk niet zoveel, want het moest er nog steeds twee maken om na negentig minuten zeker te zijn van een finaleplek. De voorsprong was terecht, want ook Rashford had na een tien minuten al een goede kans gehad na knappe voorbereiding van Paul Pogba, maar toen kon de Spaanse verdediging nog opruimen. Na een klein halfuur kreeg ook Celta een kans: Pablo Hernández besloot het van buiten de zestien te proberen en dwong Sergio Romero tot een uiterste krachtinspanning.

Enkele minuten voor rust miste Celta opnieuw een grote kans op 1-1. De pass van Pione Sisto was uitstekend, maar John Guidetti miste de bal en de duikende Daniel Wass kopte ruim naast. Kort na rust gaf Celta nog een keer het signaal aan United af dat deze halve finale nog niet was gespeeld. Guidetti kon net niet bij de bal komen bij opnieuw een gevaarlijke voorzet van Sisto. Even later voorkwam Álvarez aan de overkant dat Henrikh Mkhitaryan de voorsprong verdubbelde en aan alle Spaanse illussies een einde maakte.

In de zeventigste minuut kreeg Rashford een goede kans om de wedstrijd te beslissen. Hij zette twee verdedigers weg en wilde af gaan ronden, maar Álvarez stopte zijn inzet met twee benen. Zo bleef het spannend, zeker omdat Guidetti een kwartier voor tijd naast kopte. Ook de sterk ingevallen Jozabed Sánchez had al een kans gemist. Vijf minuten voor het einde einde kopte Facuno Roncaglia hard raak. De spanning was volledig terug: 1-1.

Terwijl United in bloedstolle slotminuten moest proberen die 1-1 vast te houden, raakten beide ploegen een speler kwijt. Eric Bailly en Roncaglia, maker van die 1-1 dus, hadden ruzie en leken elkaar te slaan. Arbiter Ovidiu Hategan toonde zich resoluut: allebei eraf. United zag daarna in de zes minuten extra tijd nog een doelpunt afgekeurd worden en Guidetti miste in de dying seconds een honder procent-kans. Daardoor wordt United de tegenstander van Ajax in de Europa League-finale op 24 mei in Stockholm en moet Celta de wonden likken.

'Fan' jat bidon van fiets Girorenner tijdens beklimming Etna

Je hebt wielerfans en je hebt mensen die gewoon een tikkeltje te ver gaan. In die laatste categorie vinden we iemand die zich dinsdag op de Etna had gepositioneerd. Groot nieuws is het uiteraard niet, maar we vonden het toch een opvallend momentje.

Het Giropeloton beklom de vulkaan dinsdag in de vierde etappe, die op de Etna eindigde. Niet elke fan was er echter om zijn favorieten aan te moedigen, zo blijkt uit onderstaande foto, die donderdag op social media verscheen. 

We zien de Tsjech Michal Schlegel van de Poolse procontinentale ploeg CCC. We zien ook een iets te enthousiaste 'fan', die geen zin heeft om te wachten tot een renner een lege bidon zijn kant op gooit. Hij stapt dan ook maar gewoon de weg op en jat de bidon rechtstreeks van Schlegel's fiets. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.