Moederdag afgeschaft om 'andere culturen'

Dikke pech voor moeders in Sint-Lambrechts-Woluwe. Van hun kinderen hoeven de Brusselse mama's zondag geen zelfgemaakte cadeautjes te verwachten. De Franstalige school Singelijn heeft Moederdag namelijk afgeschaft uit 'respect voor andere culturen'.

Ouders van leerlingen van de bewuste school in de Brusselse deelgemeente Sint-Lambrechts-Woluwe hebben gisteren tot hun ontzetting een e-mail gekregen van de Singelijn. Hierin wordt meegedeeld dat de leerlingen geen zelfgekleide asbakken of paperclipkettinkjes meer meenemen naar huis.

En niet alleen Moederdag is haram op de school, ook Vaderdag kan niet door de beugel. Beide dagen zijn per direct afgeschaft 'uit respect voor de vele andere culturen die onze school rijk is. Een diversiteit waar we uitermate trots op zijn', citeert Het Laatste Nieuws uit het Frans.

Weg met de zelfgeknutselde cadeaus dus! "Omdat er verschillende culturen in onze school vertegenwoordigd zijn. En die vieren dat niet allemaal", zegt directrice Dominique Paquot. Zij laat weten al langer met dit idee te hebben gespeeld, omdat bovendien veel kinderen gescheiden ouders hebben. "Sommigen hebben twee moeders of twee vaders, anderen hebben dan weer geen papa of mama meer." En dat zou veel stress opleveren voor de kindertjes.

De betrokken ouders zijn woest op het besluit van de school. Zo vindt een moeder dat Moederdag niets heeft te maken met het geloof. "Wat is er mooier dan op Moederdag verwend te worden met een geschenkje dat je kind op school in elkaar heeft geknutseld? Dat is toch van alle culturen?", vindt een vader.

Het schoolhoofd heeft inmiddels toegegeven dat ze de emotionele reacties van de ouders heeft onderschat. Ook was de timing niet echt gepast. Desondanks is het nu echter te laat om nog wat in elkaar te fröbelen.