'Etappewinnaar Pöstlberger pist koerscommissaris onder'

De Ierse wielrenner Sam Bennett van BORA-hansgrohe schrijft tijdens de Giro d'Italia dagelijks een interessant artikel voor het Ierse The Independent. Daarin heeft Bennett het over de koers, maar ook allerlei randzaken en andere dingen die in het peloton spelen komen aan bod. Kortom, prima leesvoer.

In de editie van vandaag blikt de sprinter terug op de zesde etappe, die finishte in Terme Luigiani. Een hoofdrol speelt Lukas Pöstlberger, die op verrassende wijze de eerste etappe van de Giro won. De Oostenrijker zat in de kopgroep van vijf renners, waar hij uiteindelijk alleen overbleef met Jasper Stuyven en Silvan Dillier, die de etappe won.

Bennett komt met een opvallend verhaal over Lukie, waar niet alle betrokkenen gelukkig mee zullen zijn. "De koplopers waren vooraan de koers hard aan het werk om hun voorsprong te vergroten, maar Lukie's blaas begon het ook moeilijk te krijgen. Zodra hij in zijn oortje hoorde dat het peloton een pispauze ingelast had besloot hij dan ook om hetzelfde te doen, maar hij stopte niet met fietsen", begint Bennett.

"Normaal gesproken is dit prima te doen. Je zoekt een rustig plekje uit, gaat achteraan de groep hangen, trekt je broek een stukje naar beneden, leunt wat opzij en laat het lopen. Het probleem voor Lukie was dat er, op het moment dat hij de boel liet lopen, nogal een sterke wind stond. Daardoor sproeide hij de auto van de koerscommissaris, die vlak achter de kopgroep reed, per ongeluk onder", vertelt Bennett.

Dat zou in principe geen probleem hoeven zijn. Natuurlijk, je voorruit ondergepist krijgen is een beetje vies, maar goed, bij een beetje auto zal dat niet zomaar naar binnen komen. Er is echter één probleem, zo legt Bennett uit: "De koerscommissaris staat de hele dag rechtop in de auto, met zijn hoofd door het dakraampje, dus het is te hopen dat hij een regenpak aan had.."