Dumoulin: "Aanklampen in de bergen, toeslaan in de tijdritten"

heywoodu

Dat Tom Dumoulin geen geboren ronderenner is zal geen geheim zijn. De Nederlander stond lang te boek als pure tijdritspecialist, tot hij in 2015 met het nodige geluk plotseling bijna de Vuelta a España won. Sindsdien zijn de pijlen, met uitzondering van de olympische tijdrit van vorig jaar, toch vooral op het klassement in een grote ronde gericht.

Deze maand is de Giro d'Italia de eerste grote ronde waar Dumoulin zich serieus op een goed eindklassement heeft voorbereid. De renner van Team Sunweb hoopt voor het podium te kunnen gaan en heeft een overwinning zelfs ook niet uit zijn hoofd gezet. De route kent twee tijdritten en dat is precies waar Dumoulin toe hoopt te slaan.

"Een renner als ik zal het niet in de bergen van de derde week gaan winnen, maar ik kan het daar wel verliezen", vertelt Dumoulin. "Ik moet bij de andere klassementsrenners aanklampen en dan toeslaan in de tijdritten", zo doelt hij op de tiende etappe en de slotrit, tijdritten van een kleine veertig en dertig kilometer. 

"In de Vuelta van 2015 reed ik eigenlijk puur toevallig een goed klassement, maar dit is de eerste keer dat ik me er specifiek op heb voorbereid en dat ik een grote ronde in ga met een klassement als doel. Het is het hoogtepunt van het seizoen, dat is althans de bedoeling." Zijn toekomst als ronderenner zal hij overigens niet van de Giro af laten hangen. "Ik zal na één serieuze poging niet gelijk conclusies gaan trekken, maar een finish in de top-10 zou wel het een en ander bevestigen. Maar goed, veranderen in een ronderenner gebeurt niet zomaar."

Komende dinsdag volgt de eerste tijdrit, bijna veertig kilometer op een heuvelachtig parcours. "Na de Tirreno-Adriatico heb ik de tijdrit verkend. Het is heuvelachtig, mooi en iets wat mij heel erg moet liggen. Het is een technisch parcours, wat vlak in het begin en heuvelachtig aan het einde, maar niet te zwaar. Een aantal klassementsrenners kan het hier goed doen, maar er zullen er ook zijn die tijd gaan verliezen."