Agressie asielzoekers lijkt structureel

De Volkskrant bericht dat zij door middel van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) hebben ontdekt dat agressie bij asielzoekers naar asielmedewerkers al in de aanmeldcentra begint. De agressie uit zich in intimiderend gedrag als schelden, bedreigingen en ook fysiek geweld wordt niet geschuwd. Verder staan de medewerkers ook regelmatig bloot aan emotionele chantage door de asielzoekers zoals dreigen met zelfmoord.

De krant wist ongeveer 300 agressie-incidenten en 358 zelfmoord gerelateerde incidenten te achterhalen die tussen 2012 en 2015 hebben plaatsgevonden. Het werkelijke aantal incidenten zou nog veel hoger liggen omdat incidenten op Schiphol sinds 2013 via een ander systeem worden geregistreerd. Ook wordt van veel incidenten geen aangifte gedaan door IND-medewerkers. De IND moedigt personeel wel aan om aangifte te doen omdat intimidatie binnen asielaanvragen niet acceptabel is.

Vluchtelingenwerk Nederland nuanceert het beeld door te stellen dat vluchtelingen vooral agressief zijn naar zichzelf. Ook stelt de organisatie dat het allemaal wel meevalt omdat het slechts een paar honderd incidenten op 22.000 asielzoekers betreft. In 2014 heeft de IND bijna 22.000 aanvragen afgehandeld tegenover bijna 10.000 in 2013. Syriërs waren met 7.245 de grootste groep gevolgd door Eritreanen met 2.449 aanvragen.

Het COA besloot de registratie van incidenten te verbeteren na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov. De VVD heeft laten weten dit een ontoelaatbare situatie te vinden en dat aangifte doen standaard moet worden. Ook moet zo'n aangifte gevolgen kunnen hebben voor de asielaanvraag. Zodra staatssecretaris Dijkhoff terug is van reces wil de VVD hierover in debat. De SP, bij monde van Sharon van Gesthuizen, wil van Dijkhoff weten of de IND-medewerkers wel voldoende worden gesteund en beschermd tegen deze praktijken.