'49 euro per persoon aan knallers en pijlen'

Vuurwerkliefhebbers geven deze jaarwisseling naar verwachting zo'n 49 euro per persoon uit aan knallers en sierpijlen. Dat is iets meer dan vorig jaar. Wel zijn er minder vuurwerkkopers dan twaalf maanden terug, blijkt uit een online enquêteonderzoek van ING.

De bank peilde het koopgedrag van tienduizenden mensen. Vanaf dinsdag mag er weer vuurwerk verkocht en gekocht worden. Maar het mag pas donderdagavond worden afgestoken. Knallen mag acht uur lang, van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur.

Onderzoeksbureau Q&A constateerde eerder deze maand ook al dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn om vuurwerk aan te schaffen. Dit lijkt alleen amper gevolgen te hebben voor de vuurwerkbranche. Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) denkt dat er in totaal ongeveer evenveel vuurwerk als vorig jaar zal worden aangeschaft. Vorig jaar ging er voor 65 miljoen euro de lucht in. Uit de voorverkoop blijkt dat knalvuurwerk dit jaar wat minder populair is en siervuurwerk juist wat meer wordt gekocht.

'49 euro per persoon aan knallers en pijlen'
'49 euro per persoon aan knallers en pijlen' (Foto: ANP)