Pools parlement keurt mediawet goed

Het Poolse parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de Poolse regering meer macht geeft over de staatsmedia van het land. De aangepaste wet laat de huidige regering van premier Szydło nieuwe voorzitters van de radio- en TV-stations benoemen. Hiernaast wordt het aantal leden van de Raden van Toezicht verminderd, en het huidige management, benoemd onder de vorige regering, wordt de laan uit gestuurd.

De regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid ageert dat de media onder het huidige management niet voldoende doet om het land één te maken, en dat ze propaganda voor de huidige oppositie uit. De oppositie is echter bang voor een inperking van de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de media. Vice-voorzitter van de EU-Commissie Frans Timmermans heeft in een brief aan de Poolse ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken ook zijn zorgen hieromtrent geuit, maar de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Waszczykowski zei woensdag dat hij zo'n brief nog niet heeft ontvangen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat nieuwe wetten in Polen de aandacht trekken van de EU-Commissie. De wet moet nog door de Poolse Senaat, en langs de Poolse president, maar daar Recht en Rechtvaardigheid een meerderheid heeft in de Senaat, en de president levert, wordt verwacht dat dit geen probleem is.