FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 december 2015

Minister clasht met meerderheid Eerste Kamer

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dinsdag een gevoelige nederlaag geleden in de Eerste Kamer (Senaat). De kleinst denkbare meerderheid van 38 tegen 37 senatoren verwierp zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee.

Die tegenstem was vooral bedoeld als kritiek op Kamp omdat hij de voorgenomen splitsing van de energiebedrijven Eneco en Delta niet ongedaan wil maken. Die splitsing was aan de wet voor windmolens gekoppeld.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.

De meerderheid in de Eerste Kamer vroeg Kamp om Eneco en Delta pas te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten.

Minister clasht met meerderheid Eerste Kamer
Minister clasht met meerderheid Eerste Kamer (Foto: ANP)

Vrouw van Michael Lohan vraagt scheiding aan

Kate Major heeft de echtscheiding van Michael Lohan aangevraagd. Dat meldt TMZ. Het stel is al sinds oktober gescheiden van tafel en bed, maar Major wil de scheiding nu dus officieel maken.

In de rechtbankpapieren zegt Kate dat ze sinds begin december in een kliniek verblijft. Michael valt de instelling constant lastig en eist contact met zijn vrouw en updates over de voortgang van haar behandelingen.

Uit de papieren blijkt ook dat Major het gezag over hun twee zoontjes wil. Maar dat kan nog lastig worden. Kate en Michael zijn allebei het gezag over Landon (2) en de elf maanden oude Logan kwijtgeraakt na een slaande ruzie in oktober.

Vrouw van Michael Lohan vraagt scheiding aan
Vrouw van Michael Lohan vraagt scheiding aan (Foto: BuzzE)

Spaanse premier spreekt socialist Sánchez

De Spaanse premier Mariano Rajoy spreekt woensdag rond het middaguur met de leider van de socialistische partij PSOE, Pedro Sánchez, meldde het Spaanse persbureau Europa Press. Zonder een akkoord tussen deze twee politici lijkt een nieuwe regering-Rajoy onmogelijk. Sommige waarnemers houden Rajoy verantwoordelijk voor het economisch herstel dat in Spanje op gang lijkt te komen.

Rajoy is van de conservatieve Volkspartij (PP) die sinds 2011 met een absolute meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer heeft geregeerd. Die meerderheid is de PP in de parlementsverkiezingen van zondag kwijtgeraakt. Ook de oude PSOE verloor veel zetels.

Rajoy's PP heeft nog 123 over van de 350 zetels in de Spaanse Tweede Kamer, het Congres van Afgevaardigden. De PSOE nog negentig. Zonder steun van de socialisten lijkt het voor Rajoy niet mogelijk zelf een nieuwe regering te vormen.

Spaanse premier spreekt socialist Sánchez
Spaanse premier spreekt socialist Sánchez (Foto: ANP)

Akkoord over belastingverlaging 2016

Voor burgers en bedrijven komen er volgend jaar belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen.

Het kabinet van VVD en PvdA zag zich gedwongen steun te zoeken bij de oppositie, omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. CDA en D66 besloten bij de lastenverlichting mee te doen.

De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.

Akkoord over belastingverlaging 2016
Akkoord over belastingverlaging 2016 (Foto: ANP)

Lady Gaga krijgt paard cadeau

Lady Gaga heeft een vervroegd kerstcadeau gekregen van haar platenlabel Interscope Records. Voor de deur van de zangeres stond ineens een wit paard met een roze strik eromheen.

"Vandaag kreeg ik een witte engel aangeleverd voor mijn deur. Het voelde als de goede, oude tijd van de muziekindustrie. Ze is zo'n spirituele meid!", schreef Gaga op Instagram bij een foto van haar paard. Ze bedankte gelijk haar team bij Interscope en beloofde goed voor het dier te gaan zorgen. "Ik zal op haar rijden, voor haar zorgen en voor altijd van haar houden. Ik was zo verrast."

Een paar uur later postte Gaga nog een foto van haar paard in de stal. "Goedenacht mijn lieve meisje", staat in het bijschrift.

Vorig jaar kocht Lady Gaga voor 23 miljoen dollar (21 miljoen euro) een landgoed in het Californische Malibu. Op het stuk land bevinden zich onder meer een paardenstal, verschillende weides en een paardenbak.

Lady Gaga krijgt paard cadeau
Lady Gaga krijgt paard cadeau (Foto: BuzzE)

Winst- en omzetgroei voor Nike

De Amerikaanse sportartikelengigant Nike heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015/2016 zowel de winst als de omzet zien groeien. Dat werd dinsdag nabeurs in de Verenigde Staten bekendgemaakt.

De winst kwam in de verslagperiode 20 procent hoger uit dan een jaar eerder op 785 miljoen dollar. Het concern gaf aan te profiteren van een sterke vraag naar zijn producten, onder meer vanwege het toegenomen consumentenvertrouwen. Topman Mark Parker sprak dan ook van een sterk kwartaal.

Nike zette voor 7,7 miljard dollar aan opbrengsten in de boeken, 4 procent meer dan een jaar eerder. Het Nike-merk was met 7,3 miljard dollar goed voor het leeuwendeel van de omzet. Nevenmerk Converse was goed voor de resterende 398 miljoen dollar. De ontvangen orders voor de komende maanden dikten met 15 procent aan. Als daar wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten, was sprake van een groei met 20 procent.

Winst- en omzetgroei voor Nike
Winst- en omzetgroei voor Nike (Foto: ANP)

Khloé Kardashian blijft Lamar Odom bezoeken

Khloé Kardashian blijft Lamar Odom ook rond de feestdagen bezoeken. De 31-jarige realityster heeft het nog altijd moeilijk met de situatie, vertelt een ingewijde aan People.

Khloé's bekende familie bereidt zich voor op de feestdagen, maar de zus van Kim Kardashian blijft haar ex-man steevast op dezelfde tijdstippen bezoeken. "De situatie rondom Lamar weegt nog altijd zwaar op haar schouders. Ze is niet iemand die daarvan wegloopt", aldus de insider. "Ze zal er voor hem zijn, maar ze moet zich ook weer op zichzelf gaan richten, dat weet ze."

De 36-jarige Odom boekt langzaam maar gestaag vooruitgang sinds hij in oktober in het ziekenhuis werd opgenomen na een overdosis drugs. Een bron binnen het ziekenhuis in Los Angeles waar de oud-basketballer verblijft, laat weten dat Lamar zijn looprek wel nog steeds nodig heeft.

Khloé Kardashian blijft Lamar Odom bezoeken
Khloé Kardashian blijft Lamar Odom bezoeken (Foto: BuzzE)

Rapper Saint West kapt ermee

De Canadese rapper Saint West gooit het bijltje erbij neer. Hij laat aan TMZ weten dat hij officieel met pensioen gaat omdat Kim Kardashian en Kanye West hun zoontje Saint West hebben genoemd.

"Hallo, ik ben Lindon, ook wel bekend als Saint West. Ik wil mijn officiële vertrek uit de hiphopscene aankondigen", begint de Canadees, die in het dagelijks leven Lindon McIntyre heet, zijn videoboodschap. "Gefeliciteerd Kanye en Kim. Bedankt dat jullie zo'n mooie naam hebben uitgekozen. Saint West moge God jou zegenen. Ik zal altijd voor jou juichen. Probeer geen rapper te worden."

Het tweede kindje van Kim en Kanye werd op 5 december geboren. Het stel verwelkomde hun eerste kind, dochter North, op 15 juni 2013.

Rapper Saint West kapt ermee
Rapper Saint West kapt ermee (Foto: BuzzE)

'Stichtse Vecht is in de maling genomen'

Tienduizenden mensen die langs de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam wonen, zijn in de maling genomen door het Rijk. Dat zegt wethouder Pieter de Groene van de gemeente Stichtse Vecht dinsdag in een reactie op het besluit van de rechter dat er in de avond en nacht 130 kilometer per uur mag worden gereden op de vijfbaanssnelweg.

"Het Rijk spiegelde onze inwoners in een prachtige folder voor dat bij de verbreding van de A2 een snelheidsverlaging van 120 naar 100 km per uur nodig was. De milieueffecten waren anders onaanvaardbaar groot vanwege geluid en luchtkwaliteit. Daarmee werd draagvlak gemakkelijk gewonnen", aldus de wethouder die de uitspraak een 'grote teleurstelling' vindt.

'Stichtse Vecht is in de maling genomen'
'Stichtse Vecht is in de maling genomen' (Foto: ANP)

Skiër Hirscher krijgt bijna drone op hoofd

De World Cup alpineskiën in het Italiaanse Madonna di Campiglio kende bijna een vrij dramatisch einde. De Oostenrijker Marcel Hirscher stond na de eerste run op plek twee en mocht in de beslissende run dus als voorlaatste naar beneden. Dat ging bijna fout voor de Oostenrijker: na een paar poortjes viel plotseling een cameradrone uit de lucht, vlak achter de Oostenrijkse slalomgrootheid. 

De 26-jarige Hirscher ging ongestoord door met zijn run en verdrong zijn landgenoot Marco Schwarz van de eerste plek. Het leverde Hirscher niet de zege op, want die ging opnieuw naar Henrik Kristoffersen. De Noor was maar liefst 1,25 seconden sneller dan Hirscher en won zo zijn tweede slalom op rij. 

De pas 20-jarige Schwarz mocht echter met recht de sensatie van de dag genoemd worden. De jonge skiër uit het B-team - in maart nog vicewereldkampioen junioren - haalde voor de derde keer in zijn loopbaan de tweede run en dus de top-30 in de World Cup. Zijn zeventiende plek na de eerste run wist hij echter nog enorm te verbeteren: hij snelde veertien concurrenten voorbij en eindigde op plek drie. De Zwitser Luca Ärni steeg overigens nog wat verder: hij zette zijn 26e plek na de eerste run om in een sensationele vijfde plaats.

Tweede uitzonderlijk warme jaar Europa op rij

2015 was in Europa het tweede uitzonderlijk warme jaar op rij. Gemiddeld over Europa waren niet alleen november en december erg warm, het hele jaar is warm geweest. Dat meldt het KNMI.

De Europese jaargemiddelde temperatuur van 2015 is uitgekomen op 11,10 graden. Daarmee komt 2015 op de tweede plaats, net boven 2007 (11,08 graden) maar onder vorig jaar (11,23 graden), voor Europa het warmste jaar ooit.

Het voorjaar van 2015 was in het zuidwesten en het noordoosten van Europa warmer dan normaal. Spanje registreerde al in mei zijn eerste hittegolf met temperaturen tot 40 graden. Ook voor de Spaanse lente is dat extreem.

Warmterecord
De warmte breidde zich uit over Europa en bereikte ook Nederland. Het KNMI noteerde tussen 30 juni en 5 juli een hittegolf. In Duitsland is met 40,3 graden een nieuw landelijk warmterecord geboekt en ook de meteorologische diensten van Zwitserland en Oostenrijk meldden nieuwe records.

De twee bijzonder warme jaren op rij in Europa (2014 en 2015) passen volgens het KNMI in de trend van de opwarming van het klimaat. De opwarming van het klimaat hangt samen met de sterke toename van broeikasgassen in de atmosfeer.

Tweede uitzonderlijk warme jaar Europa op rij
Tweede uitzonderlijk warme jaar Europa op rij (Foto: ANP)

Serious Request gaat richting de 5 miljoen

De teller voor Serious Request staat dinsdagavond op 4.592.880 euro. 3FM vraagt met de actie aandacht voor kinderen in oorlogs- en conflictgebieden. Drie dj's zijn vrijdag het Glazen Huis in Heerlen in gegaan. Ze hebben zich vrijwillig laten opsluiten voor het goede doel.

De dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering draaien verzoeknummers tegen betaling en in het hele land worden acties gehouden om geld in te zamelen voor de 'stille ramp', waar de radiozender ieder jaar samen met het Rode Kruis aandacht voor vraagt. De opbrengst gaat dit keer naar kinderen en jongeren in conflictgebieden als Syrië, Zuid-Sudan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

Donderdagavond is de slotavond van de actie. Om 21.00 uur verlaten de dj's het Glazen Huis en dan wordt de eindopbrengst bekendgemaakt.

Serious Request gaat richting de 5 miljoen
Serious Request gaat richting de 5 miljoen (Foto: ANP)

Engelse 'roodhaarextremist' veroordeeld

Een man die de roodharige prins Harry op de Britse troon wilde door andere pretendenten uit de weg te ruimen, is dinsdag in Engeland schuldig bevonden aan het beramen van terreurdaden. De 37-jarige Mark Colborne gaat nu voor onbepaalde tijd achter de tralies naar aanleiding van zijn psychische toestand, bepaalde de rechter in Southampton.

Colborne heeft uitgebreide voorbereidingen getroffen om aanslagen te plegen. Hij stelde zich de Noorse extremist en massamoordenaar Anders Breivik als voorbeeld. Breivik vermoordde gemotiveerd door extreemrechtse denkbeelden in de zomer van 2011 77 overwegend jonge mensen in Noorwegen.

De roodharige Colborne vond dat hij uit naam van het Arische volk in actie moest komen. Hij zou de Prins van Wales om het leven brengen. Daarmee zou de 'de tirannie van de zwartharige Kaukasiërs' een flinke slag worden toegebracht en was de weg vrij voor prins Harry om de troon te bestijgen.

De jury in de rechtszaak geloofde niet dat de verwarde Colborne enkel fantaseerde. De voorbereidingen en de in dagboeken opgeschreven plannen, hebben aangetoond dat de 'roodhaarextremist' serieus aanslagen beraamde.

Engelse 'roodhaarextremist' veroordeeld
Engelse 'roodhaarextremist' veroordeeld (Foto: ANP)

Rechterhand atletiekbaas Coe stapt op na kwalijke e-mail

Nick Davies is dinsdag voorlopig opgestapt bij de internationale atletiekfederatie IAAF. De rechterhand van voorzitter Sebastien Coe raakte maandag in opspraak door een uitgelekte e-mail waarin hij voorstelde positieve dopingtests van Russische atleten in de aanloop naar de WK van 2013 in Moskou onder de pet te houden.

"Ik moet met het antidopingbureau om tafel en te weten zien komen welke Russische lijken er nog in de kast liggen wat betreft doping. Ik denk dat de tijd om atleten bekend te maken al verstreken is en dat we nu slim moeten zijn", zou Davies in de e-mail hebben geschreven. De mail is in handen van de BBC.

Davies stuurde de e-mail naar Papa Massata Diack, de zoon van voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack. Vader en zoon Diack werden vorige maand aangeklaagd wegens corruptie. Ze zouden geld hebben aangenomen om positieve dopingtesten te camoufleren. Papa Diack ontkende dinsdag alle aantijgingen van omkoping en corruptie en zei ook dat senior onschuldig is.

Davies laat weten voorlopig terug te treden, in afwachting van het onderzoek van de ethische commissie van de IAAF.

Rechterhand Coe stapt op na kwalijke e-mail
Rechterhand Coe stapt op na kwalijke e-mail (Foto: ANP)

Depressie maakt dik, niet de pillen ertegen

Veranderingen in gewicht bij mensen die aan een depressie lijden en daarvoor antidepressiva slikken, worden niet veroorzaakt door de medicijnen maar door de ziekte zelf. Tot die conclusie komen onderzoekers van het VUmc in Amsterdam.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat het gebruik van antidepressiva dikker maakt, maar volgens de Amsterdamse onderzoekers blijft het onduidelijk in hoeverre de medicatie bijdraagt aan de gewichtstoename.

Om dat helder te krijgen volgden het VUmc en de Amsterdamse GGZ-instelling inGeest twee jaar lang meer dan 2500 deelnemers aan een studie naar depressie en angst. Daaruit kwam naar voren dat mensen met een depressie in vergelijking met gezonde mensen een grotere kans hebben om aan te komen, maar dat antidepressiva daarin geen rol spelen.

Depressie maakt dik, niet de pillen ertegen
Depressie maakt dik, niet de pillen ertegen (Foto: ANP)

Newey verwacht lastig jaar Red Bull Racing

Adrian Newey vreest dat Red Bull Racing volgend jaar een zeer lastig seizoen in de Formule 1 tegemoet gaat. De Oostenrijkse formatie zal ook in 2016 met Renault-motoren rijden, terwijl zusterteam Toro Rosso de overstap maakt naar de sterkere 2015-krachtbron van Ferrari en ook McLaren zal met de Honda sterker voor de dag komen dan dit jaar.

De technisch directeur van Red Bull Technologies vertrouwt weer op een goed chassis, maar vreest dat Renault gedurende de winter de motor niet genoeg zal kunnen verbeteren om de achterstand goed te kunnen maken, zo meldde Newey aan Motorsport. "Ik vrees dat het een extreem lastig seizoen voor ons gaat worden. Als we het seizoen aanvangen met hetzelfde vermogen dat we in 2014 en 2015 tot onze beschikking hadden, wat denk ik wel het geval gaat zijn, dan zullen we nog verder achterop raken."

"Met de Ferrari-krachtbron uit 2015 zal ook ons eigen zusterteam Toro Rosso volgend jaar een aanzienlijke stap vooruit maken vergeleken met de Renault-krachtbron van afgelopen jaar." De Brit verwacht dat ook McLaren een sprong vooruit gaat maken. "Ik denk dat Honda een goede stap vooruit kan maken. Hun verbrandingsmotor is niet slecht. Ze hadden dit jaar vooral problemen met het ERS, de turbo en MGU-H die veel te klein waren gemaakt. Dat zijn echter problemen die makkelijk op te lossen zijn in de winter."

Voor Red Bull zal 2016 een overgangsjaar worden, waarna er voor 2017 en verder een meer structurele oplossing moet worden gevonden op motorenvlak.

Kerst verbannen op Brunei

Het vieren van kerst is natuurlijk hartstikke haram. Reden genoeg voor de schoftig rijke sultan van Brunei om dit kufar-feestje maar even flink aan banden te leggen.

Moslims die in het mini-staatje toch iets aan kerst doen, maken een goede kans om de jaren daarop hun feestdagen niet thuis door te brengen. Op het vieren van dit Germaanse feestje (overgoten met een sterk christelijk sausje) staat namelijk een straf van 5 jaar cel. Niet-moslims mogen het wel vieren, maar dan in besloten kring, zodat mensen die wél in de ware god en zijn profeet geloven er geen last van hebben. Bovendien dienen de kuffars dit van te voren te melden bij de autoriteiten, anders zijn ook zij strafbaar bezig. Zichtbare uitingen van kerst in het openbare leven zijn eveneens haram, op straffe van een paar jaar op water en brood.

De reden van deze twijfelachtige maatregel is dat het kerstfeest invloed kan hebben op de beleving van het islamitische geloof van de bewoners van het landje op Borneo. Dit betreft zo'n 65 procent van de bevolking. De rest is Christelijk, Boeddhistisch of is fan van een natuurgeloof. De minister van Religieuze Zaken weet het allemaal goed uit te leggen: "Deze maatregelen zijn nodig om de excessieve viering van dit feest aan banden te leggen. Dit kan namelijk het geloof van de islamitische bevolking schaden".

Het Sultanaat verbiedt al een tijdje openlijke uitingen van religie die niets met islam te maken hebben. Het schenden van deze wet kan een fikse straf opleveren. Hieronder vallen zaken als het opzetten van kerstbomen, het zingen van debiele kerstliedjes en het versturen van kerstkaarten.

"Sommige mensen zijn wellicht van mening dat we van dit soort frivoliteiten niet zo'n punt moeten maken", verklaart een religieuze leider, die blijkbaar niet helemaal zeker van zijn geloof is. "Maar wij moslims moeten deze zaken ver van ons bed af houden, want dit kan ons geloof beïnvloeden."

De Sultan van Brunei wist al eerder het nieuws te halen. Vorig jaar bijvoorbeeld nog, toen de zowel wereldse als religieuze leider van het land een behoorlijk strikte uitvoering van de sharia invoerde. Inclusief leuke dingen als stokslagen, steniging en amputaties. Roken, alcohol drinken en veel andere dingen die het leven een meerwaarde geven, werden en passant verboden. Een hoop celebs vonden dat niet leuk en riepen op tot een boycot. De Sultan is eigenaar van de Dorchester Collection of Hotels, waaronder het Beverly Hills Hotel en het Bell Air.

Zelf neemt de Sultan de wet van Allah wat minder serieus en profileert zich nogal als een playboy. De geestelijke heeft meerdere harems en een kleine vloot met luxeboten, waarvan eentje de naam 'tieten' draagt. Toen hij nog minister van financiën was, is het hem gelukt om zichzelf miljarden dollars toe te bedelen. Ook het nederige stulpje dat hij zijn woning pleegt te noemen, liegt er niet om: het pand heeft 1788 kamers, een parkeergarage met ruimte voor 110 auto's, een manage met 200 paarden (om polo te spelen), 5 zwembaden en 350 toiletten.

Platini voelt zich beschadigd

Michel Platini snapt niets van alle commotie over de betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 van de FIFA heeft ontvangen. ,,Ik ben zwaar beschadigd en word nu door de media in dezelfde hoek geduwd als Sepp Blatter. De hoek van corruptie", liet hij dinsdag aan Franse journalisten weten. ,,Ik heb werk verricht en daarvoor een factuur gestuurd. Die is betaald en daarover heb ik belasting betaald."

Platini werd maandag voor acht jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. Hij snapt niet waarom de wereldvoetbalbond niet eerder een onderzoek naar de bewuste betaling aan hem is gestart. "Na vier jaar zijn ze ineens wakker geworden bij de Zwitserse rechtbank. In het jaar waarin een nieuwe president van de wereldvoetbalbond gekozen moet worden en bij een verkiezing waarbij ik kandidaat ben. Dat is ongelooflijk."

Platini kan door de schorsing op 26 februari niet aan de verkiezing voor het voorzitterschap van de FIFA deelnemen. Hij kondigde aan in beroep te willen gaan bij het sporttribunaal CAS. Het is onduidelijk of dat wel kan. Waarschijnlijk moet hij eerst voor de beroepscommissie van de FIFA verschijnen.

Platini voelt zich beschadigd
Platini voelt zich beschadigd (Foto: ANP)

'Courteney Cox draagt verlovingsring nog'

Courteney Cox is door Celebuzz gezien met een ring om haar vinger. Het lijkt veel op de verlovingsring die ze kreeg van Johnny McDaid.

Courteney verbrak drie weken geleden haar verloving met Johnny. De 51-jarige Cougar Town-actrice zou het erg moeilijk hebben met de breuk. De ring om haar vinger kan er dan ook op wijzen dat ze moeite heeft de relatie los te laten, maar het kan ook zo maar zo zijn dat zij en McDaid het hebben bijgelegd.

Cox en de gitarist van Snow Patrol, die zich in juni 2014 verloofden na een half jaar daten, hadden al langer problemen. Volgens New York Post was Johnny jaloers op de hechte vriendschappen tussen Courteney en haar mannelijke collega's, terwijl Courteney het niet leuk vond dat Johnny rookt. TMZ meldde dat een verschillende levensstijl de grootste boosdoener was. Courteney gaat graag uit met vrienden, terwijl Johnny liever thuisblijft.

'Courteney Cox draagt verlovingsring nog'
'Courteney Cox draagt verlovingsring nog' (Foto: BuzzE)

R. Kelly loopt geïrriteerd weg uit interview

R. Kelly is boos opgestapt tijdens een video-interview met Huffington Post. De zanger vond het respectloos dat de interviewer doorvroeg over de zaken rond seksueel misbruik waarin hij verwikkeld was.

"Ik ben hier niet gekomen om verhoord te worden of een verklaring af te leggen", zo verdedigde de R&B-zanger zich toen hem gevraagd werd naar de impact van de zedenzaken op zijn leven en zijn muziek. Hij werd namelijk herhaaldelijk beschuldigd van het misbruik van minderjarigen en zingt op zijn nieuwe album veelvuldig over seks. "Dit gaat niet over R. Kelly, niet over muziek en niet over iemand die hard voor zijn muziek werkt. Dit is een verhoor. Dit is respectloos."

Toch vond interviewster Caroline Modarressy-Tehrani wel degelijk dat het onderwerp relevant was en vroeg door. "Dit zegt meer over jouw intelligentie dan de mijne", reageerde Kelly die haar de kans gaf nog één vraag te stellen. Toen die vraag wederom ging over hetzelfde onderwerp, had de zanger er genoeg van en vertrok hij. Tijdens zijn vertrek wilde slechts een positieve boodschap kwijt. "Ik hou van mijn fans en ik hou van jou."

R. Kelly loopt geïrriteerd weg uit interview
R. Kelly loopt geïrriteerd weg uit interview (Foto: BuzzE)

Toppers bij afscheidsconcert Gordon

De Toppers staan volgend jaar op het podium met Gordon. René Froger, Jeroen van der Boom en Gerard Joling zijn muzikale gasten tijdens de twee afscheidsconcerten die Gordon in november 2016 houdt in het Concertgebouw in Amsterdam. Dat maakte Albert Verlinde dinsdagavond bekend in RTL Boulevard.

Dat de Toppers Gordon vergezellen op het podium is opmerkelijk aangezien de zanger maandag in het interviewprogramma 5 jaar later van Jeroen Pauw flink van leer trok tegen zijn oud-collega's. Zo zou René Froger een drankprobleem hebben. ''Ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt, die man heeft zo'n enorm drankprobleem. Alles en iedereen wordt verrot gescholden. Het is angstaanjagend'', aldus Gordon.

Jeroen van der Boom zou ondertussen aan de stoelpoten van Gordon hebben gezaagd. Hij zou Gordon zo hebben gemanipuleerd dat hij uiteindelijk besloot te stoppen met de Toppers.

Froger wilde niet reageren op de aantijgingen van Gordon. De Amsterdammer wenste Gordon alleen fijne kerstdagen en mooi nieuwjaar, aldus Verlinde. Mensen om René heen zeggen dat het totale onzin is dat hij een drankprobleem heeft.

Toppers bij afscheidsconcert Gordon
Toppers bij afscheidsconcert Gordon (Foto: BuzzE)

Johnny Depp meest overbetaalde acteur van 2015

Een film maken met Johnny Depp in de hoofdrol levert de studiobazen in Hollywood niet veel op. Zakenblad Forbes berekende dat de 52-jarige acteur zich de meest overbetaalde acteur van 2015 mag noemen.

Depp krijgt dik betaald voor zijn rollen dankzij zijn indrukwekkende carrière, maar dat blijkt dus geen garantie voor succes. Voor elke dollar die werd geïnvesteerd in een film met Johnny kregen studiobazen slechts gemiddeld 1,20 dollar terug. Mortdecai bracht 47 miljoen dollar op, terwijl er maar liefst 60 miljoen dollar was uitgetrokken om de film te maken. Transcendence speelde quitte en Black Mass bracht bijna 95 miljoen dollar in het laatje, nadat 53 miljoen dollar was gebruikt voor het maken van de film.

Denzel Washington staat op de tweede plek in de lijst. Voor elke dollar die de 60-jarige acteur kreeg betaald, leverde het Hollywoodbazen 6,50 dollar op. Komiek Will Ferrell is terug te vinden op de derde plaats. Hij bracht 6,80 dollar op voor elke dollar die hij kreeg.

Johnny Depp neemt de titel van meest overbetaalde acteur over van Adam Sandler, die de lijst twee jaar lang aanvoerde. De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

1. Johnny Depp: $1,20 per $1
2. Denzel Washington: $6,50 per $1
3. Will Ferrell: $6,80 per $1
4. Liam Neeson: $7,80 per $1
5. Will Smith: $8,60 per $1
6. Christian Bale: $9,20 per $1
7. Channing Tatum: $10,80 per $1
8. Brad Pitt: $12,00 per $1
9. Ben Affleck: $12,30 per $1
10. Tom Cruise: $13,60 per $1

Johnny Depp meest overbetaalde acteur 2015
Johnny Depp meest overbetaalde acteur 2015 (Foto: BuzzE)

Ook vrouwen moeten brommen in Prison Architect

Prison Architect is al een tijdje uit Early Access maar de game krijgt nog steeds de maandelijkse updates die het ook kreeg toen het spel nog in ontwikkeling was. Het paradepaardje van de tweede update sinds de release is dat je aan het begin van het spel er ook voor kan kiezen om een vrouwengevangenis te maken.

En dat betekent meer dan alleen simpelweg de sprites veranderen in het spel. "We wilden niet alleen de graphics veranderen, we wilden meer doen" zeggen ontwikkelaars Morris en Delay. "Er is vaak kritiek dat vrouwen niet genoeg diepte bevatten in games zoals hun mannelijke tegenhangers. Of erger, dat ze slechts een geidealiseerd beeld zijn van hoe mannen denken dat vrouwen in games eruit moeten zien in plaats van echte personages. Het simpelweg veranderen van de sprites zorgt nog niet voor een vrouwengevangenis. We hebben heel veel gesprekken gehad hoe we dit het beste kunnen aanpakken."

En dat uit zich in een andere gameplay in Prison Architect dan dat je tot nu toe gewend was. Vrouwen hechten meer waarde aan andere behoeftes zoals hygiëne en familie, en als ze een rondje knokken tegen een mannelijke bewaker zal dit wat lastiger voor ze zijn. En net zoals in het echte leven zijn sommige vrouwelijke gevangenen ook moeders die voor hun kinderen mogen zorgen in de gevangenis. De update voegt dan ook een nieuw gebouw toe, de nursery, waar vrouwen hun kinderen kunnen verzorgen en met ze kunnen spelen. Daarnaast is er nu ook de familiecel, die standaard uitgerust is met een wiegje en een eigen douche.

Voor een volledig overzicht met alle nieuwe features kun je het filmpje hieronder bekijken.

Ook vrouwen moeten brommen in Prison Architect

Akkoord over cao sociale werkvoorziening

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben na twee jaar onderhandelen een cao-akkoord gesloten voor werknemers van sociale werkvoorzieningen. Volgens vakbond FNV is afgesproken dat de circa 100.000 werknemers van sociale werkplaatsen hetzelfde percentage loon extra ontvangen als wat gemeenten aan extra geld krijgen.

,,Dus stel dat gemeenten er 1,5 procent bij krijgen, dan gaan de sw-lonen ook 1,5 procent omhoog", legt FNV uit. De eerste structurele loonsverhoging wordt uitbetaald in juli 2016. Voor de werknemers die het minimumloon verdienen werkt het anders. Zij krijgen volgens de bond twee keer per jaar de landelijke verhogingen van het wettelijk minimumloon.

Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering verhoogd. Die is nu nog 3 procent van het jaarloon, maar dat wordt vanaf 2016 verhoogd naar 3,7 procent. In maart krijgen alle werknemers naar rato een eenmalige uitkering van 325 euro.

Om ontslagen te voorkomen wordt de zorgplicht, die uit de wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) werd geschrapt, nu opgenomen in de cao. Als een werkplek vervalt, krijgen gemeenten de plicht om ander werk aan te bieden.

Akkoord over cao sociale werkvoorziening
Akkoord over cao sociale werkvoorziening (Foto: ANP)

Man klaagt Bethesda aan wegens Fallout-verslaving

Dat Fallout 4 een spel is wat een groot gedeelte van je tijd opzuigt weten we inmiddels wel, maar een onbekende man uit Rusland vindt dit genoeg redenen om ontwikkelaar Bethesda aan te klagen. De reden? Bethesda waarschuwt haar community onvoldoende voor de potentiële fysieke en mentale gevaren van het spelen van Fallout 4.

De 28-jarige Rus uit Krasnoyarsk jankt dat dankzij het non-stop spelen van het spel voor drie weken hij zijn baan heeft verloren, zijn vrouw hem heeft verlaten en dat zijn vrienden niks meer met hem te maken willen hebben. "Als ik had geweten dat het spel zo verslavend werkte, was ik er veel voorzichtiger mee omgegaan" zegt de man. "Dan had ik het spel laten liggen tot aan de kerstdagen."

De man en zijn advocaat Konstantin Bobrov eisen nu dat Bethesda 500.000 roebels ophoest, wat ongeveer neerkomt op zo'n kleine 6400 euro. Bethesda heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.

Hamvraag: accepteert de man ook bottlecaps?
Man klaagt Bethesda aan wegens Fallout-verslaving

'Fred Durst mag Oekraïne niet in'

Fred Durst mag de komende vijf jaar Oekraïne niet in. De BBC meldt op basis van de Oekraïense onlinekrant Apostrof dat de frontman van Limp Bizkit het land om veiligheidsredenen niet in mag.

Exacte redenen om Durst te weigeren zijn bij de BBC niet bekend. In oktober liet de artiest nog weten dat hij graag een huis wilde kopen op de Krim, Oekraïens gebied dat in oktober 2014 door Rusland werd geannexeerd. Eerder al zei hij ook eens dat hij graag een Russisch paspoort zou hebben.

'Fred Durst mag Oekraïne niet in'
'Fred Durst mag Oekraïne niet in' (Foto: BuzzE)

Belgische leger afgeslankt verder

Het Belgische leger zal tegen 2030 afgeslankt worden van 32.000 naar 25.000 manschappen. Tegelijk wordt wel voor 9,2 miljard euro in de krijgsmacht geïnvesteerd. Dat staat in het Strategische Plan voor Defensie van minister Steven Vandeput dat dinsdag is goedgekeurd.

Een keuze voor de opvolger van de F-16 staat nog niet in het plan, wel dat er zal worden geïnvesteerd in 34 straaljagers. Volgens de minister zal het Belgische leger actief blijven op land, ter zee en in de lucht, maar zal het met minder manschappen verder moeten. Nu is dat nog 32.000, in 2007 telde de Belgische krijgsmacht nog 42.000 manschappen.

Volgens Vandeput is ook 'afgelijnd' waar het Belgische leger in de toekomst het verschil wil maken. "Er is daarbij een verschuiving naar ondersteunende missies en conflictpreventie", klonk het.

Behalve in vervanging van de F-16's wordt er geld gestoken in de aanschaf van twee fregatten en zes mijnenjagers. Er komen ook zes drones.

Belgische leger afgeslankt verder
Belgische leger afgeslankt verder (Foto: ANP)

Jordanië ontslaat omstreden trainer Put

De Jordaanse voetbalbond heeft bondscoach Paul Put dinsdag met onmiddellijke ingang geschorst. Aanleiding is de rol van de Belgische trainer in een groot omkoopschandaal tien jaar geleden in het Belgische voetbal, toen hij Lierse onder zijn hoede had.

De 59-jarige Put werd vorige week in Brussel in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel in de affaire rond de Chinese gokker Zheyun Ye, die in het seizoen 2004-2005 de trainer en spelers van Lierse tegen betaling aanzette tot het met opzet verliezen van wedstrijden.

Put was pas sinds juni bondscoach van Jordanië. Hij moest het land naar het WK 2018 in Rusland loodsen. De trainer herstelt momenteel in een Belgisch ziekenhuis van twee operaties ten gevolge van darmkanker.

Jordanië ontslaat omstreden trainer Put
Jordanië ontslaat omstreden trainer Put (Foto: ANP)

Lawrence geeft gekus met Hemsworth toe

Jennifer Lawrence en Liam Hemsworth hebben elkaar niet alleen voor een film gekust. De 25-jarige actrice gaf op de bank bij Andy Cohen in het latenightprogramma Watch What Happens: Live toe dat zij en haar tegenspeler in de Hunger Games achter de camera's hebben gezoend.

Talkshowhost Andy vroeg Jennifer of zij Liam ooit offscreen had gekust. "Liam en ik zijn samen opgegroeid. Liam is erg sexy. Wat zou jij hebben gedaan?" Waarop Cohen antwoordt: "Ik zou 'ja' zeggen." Waarop Lawrence volmondig 'yeah' roept.

Al een tijdje gaan er geruchten dat Jennifer en Liam aan het daten zijn. De blondine zou vooral close zijn geworden met de 25-jarige acteur na haar breuk met Coldplay-frontman Chris Martin.

Lawrence geeft gekus met Hemsworth toe
Lawrence geeft gekus met Hemsworth toe (Foto: BuzzE)

Omstreden verkeerscontrole naar Hoge Raad

Het Openbaar Ministerie vecht het verbod op de zogenoemde dynamische verkeerscontrole aan bij de Hoge Raad. Het gaat om verkeerscontrole's die worden gebruikt om mogelijke criminelen te pakken.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde maandag dat deze methode niet door de beugel kan. Het hof behandelde een zaak waarbij tijdens een dynamische verkeerscontrole in de auto van de verdachte bijna een kilo wiet was gevonden. Het kwam tot vervolging, maar het hof vindt de verkeerscontrole misbruik van recht. Daarom geldt de wietvondst niet als bewijs en werd de verdachte vrijgesproken.

Bij een 'dynamische verkeerscontrole' zoekt de politie naar mogelijke criminelen. Ziet de politie een 'verdachte' auto, dan wordt die gevolgd door politie in burger. Vervolgens laten agenten in uniform de wagen stoppen onder het mom van een verkeerscontrole. In werkelijkheid wordt dan informatie over inzittenden en hun eventuele criminele achtergrond nagetrokken.

Ander doel
Het hof vindt dat controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet gebruiken voor een heel ander doel onrechtmatig is. "Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel."

Het hof stelt dat de dynamische verkeerscontrole op structurele schaal wordt ingezet.

Omstreden verkeerscontrole naar Hoge Raad
Omstreden verkeerscontrole naar Hoge Raad (Foto: ANP)

Mathijssen coach hockeysters Jong Oranje

De Nederlandse hockeybond KNHB heeft Rick Mathijssen dinsdag aangesteld als coach van de speelsters van Jong Oranje. Hij volgt Alyson Annan op, die in oktober de opdracht aannam de Nederlandse vrouwenselectie voor te bereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dave Smolenaars gaat hem assisteren.

Mathijssen, die dit seizoen de vrouwen van Amsterdam traint, was in het verleden als assistent al eens betrokken bij het talententeam, onder meer tijdens het WK van 2012 in Mönchengladbach. Het belangrijkste toernooi voor Jong Oranje is eind 2016 de 'Junior Women World Cup' in Santiago de Chili.

Mathijssen coach hockeysters Jong Oranje
Mathijssen coach hockeysters Jong Oranje (Foto: ANP)

KNVB ziet geen invloed Chelsea bij Vitesse

Chelsea heeft geen zeggenschap in het beleid van Vitesse. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek naar de organisatiestructuur van de Arnhemse eredvisievlub, dat dit najaar is uitgevoerd.

De KNVB bracht dinsdag de uitkomsten naar buiten met als belangrijkste conclusie dat de huidige eigendoms- en juridische structuur van Vitesse in lijn is met de bestaande reglementen van de bond. Ook heeft de club de licentiecommissie van de KNVB juist en volledig geïnformeerd.

De KNVB vond bij de aandelenoverdracht van Vitesse in 2010 aan de Georgische zakenman Merab Jordania al geen rare dingen, maar stelde in 2014 toch een onderzoek in naar aanleiding van uitspraken van Jordania in de media. Hij beweerde dat de Chelsea, dat veel spelers verhuurt aan Vitesse, grote invloed had op beleid in Arnhem.

Volgens de regels

De licentiecommissie gaf omwille van de integriteit het onafhankelijke onderzoeksbureau Integis de opdracht een breed en diepgaand onderzoek te verrichten. Vitesse verleende volgens de bond volledige medewerking en gaf inzage in alle geldstromen uit die beruchte periode. Jordania reageerde niet op herhaalde verzoeken tot contact.

De onderzoekers vonden geen aanwijzingen voor de beweringen van de Georgiër dat Chelsea zeggenschap heeft in het beleid van Vitesse. Er bestaat geen schriftelijk vastgelegde samenwerkingsovereenkomst tussen de clubs. De huurovereenkomsten tussen Vitesse en Chelsea zijn keurig volgens de regels.

Jordania heeft in 2013 zijn aandelen overgedaan aan de Russische miljardair Alexander Tsjigirinski. De Georgiër kreeg vorig jaar een stadionverbod van drie jaar na het bedreigen van algemeen directeur Joost de Wit. Die laat dinsdag in een reactie op de clubsite weten dat hij blij is met de uitkomsten van het onderzoek. "Ondanks de correcte bedrijfsvoering werd de club met enige regelmaat geconfronteerd met speculaties over eigendom en zeggenschap. Met de uitkomst van dit onafhankelijk onderzoek blijkt dat deze speculaties ongefundeerd zijn en dat Vitesse volledig voldoet aan de regelgeving."

KNVB ziet geen invloed Chelsea bij Vitesse
KNVB ziet geen invloed Chelsea bij Vitesse (Foto: ANP)

Lestienne en Zoet krijgen geldboete van OM

PSV'ers Jeroen Zoet en Maxime Lestienne krijgen van het Openbaar Ministerie een geldboete voor het incident dat zaterdagavond in het uitgaansleven in Eindhoven plaatsvond. Dat meldt het OM dinsdag.

Zoet krijgt een boete van 595 euro voor vernieling. Lestienne krijgt ook een boete, maar dit bedrag is nog niet bekend.

De voetballers brachten zaterdag op zondagnacht door in een politiecel na betrokkenheid bij een vechtpartij in het uitgaansgebied van Eindhoven. Volgens de politie heeft Lestienne een klap uitgedeeld en heeft Zoet geprobeerd om de arrestatie van zijn ploeggenoot te voorkomen. Ze werden in de loop van zondagmiddag weer vrijgelaten.

Lestienne en Zoet krijgen geldboete van OM
Lestienne en Zoet krijgen geldboete van OM (Foto: ANP)

NS neemt maatregelen tegen drukte in treinen

De NS zet al het beschikbare materieel in om de drukte volgend jaar en begin 2017 aan te pakken. Niet noodzakelijk onderhoud wordt deels uitgesteld. Oude dubbeldekkers worden opgeknapt en in sommige Sprinters komen meer tweede klasseplaatsen. Op een aantal drukke trajecten gaan in de spits bussen rijden. Kantoorpersoneel van de NS reist vanaf volgend jaar buiten de spits. Dat zijn de belangrijkste plannen die de NS dinsdag presenteerde.

Afhankelijk van de periode in het jaar komt de NS volgend jaar 10 tot 45 rijtuigen te kort. Nu de economie aantrekt, neemt de reizigersgroei boven verwachting toe. Ook reizen meer studenten met de trein Bovendien wordt er in 2016 op een groot aantal plekken gewerkt aan het spoor en stations. Daardoor kunnen er minder treinen rijden.

NS neemt maatregelen tegen drukte in treinen
NS neemt maatregelen tegen drukte in treinen (Foto: ANP)

Aston Villa haalt Cissokho terug

Degradatiekandidaat Aston Villa heeft Aly Cissokho teruggehaald naar Engeland. De 28-jarige Franse vleugelverdediger was uitgeleend aan FC Porto. De bedoeling was eigenlijk dat hij tot het eind van het seizoen in Portugal zou voetballen, maar de club uit Birmingham, die in de Premier League stijf onderaan staat, heeft zich bedacht.

Cissokho kan meteen aansluiten bij de selectie van Villa, waarvan onder anderen oud-Groninger Leandro Bacuna deel uitmaakt. In januari is hij speelgerechtigd.

Aston Villa haalt Cissokho terug
Aston Villa haalt Cissokho terug (Foto: ANP)

Franse minister achter Platini

Patrick Kanner, de Franse minister van Sport, heeft gezegd dat hij achter Michel Platini staat. Hij vroeg zich openlijk af wat de legitimiteit is van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond. Deze schorste de oud-international maandag voor acht jaar, evenals Sepp Blatter, die hij wilde opvolgen als voorzitter van de FIFA.

Kanner wil weten of er wel sprake is van geweest van een eerlijk verhoor door een commissie die riekt naar 'old school' FIFA. "We weten heel goed dat die commissieleden close waren met de voormalige leiders, met name Sepp Blatter", zei de sportminister op radio Europe 1. "In zijn val sleept die misschien wel de man mee die hij als zijn opvolger vermoedde maar die hij niet altijd even graag op zijn stoel wilde zien."

"Ik betreur dat, omdat in zekere zin de jacht op Platini is geopend. Had hij de mogelijkheid zich te verdedigen onder eerlijke omstandigheden? Ik ben daarvan niet overtuigd", aldus Kanner. De Franse voetbalbond (FFF) liet eerder al weten Platini, die naar het Hof van Arbitrage stapt, te blijven steunen.

Franse minister achter Platini
Franse minister achter Platini (Foto: ANP)

Manager ontkent dat Schumacher kan lopen

De manager van Michael Schumacher heeft berichten tegengesproken dat de voormalig wereldkampioen in de Formule 1 twee jaar na zijn ski-ongeluk weer een beetje kan lopen. Sabine Kehm, die de oud-coureur vertegenwoordigt, noemde de speculaties dinsdag onverantwoord.

"Helaas zijn we door een actuele publicatie gedwongen naar buiten te brengen dat de bewering dat Michael weer kan lopen niet klopt", liet ze in Bild weten. "Gezien de ernst van zijn verwondingen is voor Michael de bescherming van zijn privésfeer buitengewoon belangrijk. Dit soort berichtgeving wekt alleen maar valse hoop bij de vele mensen die oprecht met hem meeleven."

De 46-jarige Schumacher liep op 29 december 2013 door een val tijdens het skiën zwaar hersenletsel op, hoewel hij een helm droeg. Na maandenlang in coma te hebben gelegen, mocht hij in september vorig jaar naar huis om te worden verpleegd en te revalideren.

Manager ontkent dat Schumacher kan lopen
Manager ontkent dat Schumacher kan lopen (Foto: ANP)

97% meldingen vuurwerkoverlast Horst nep

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft bekendgemaakt dat ruim 97 procent van de meldingen die binnen kwamen in Horst nepmeldingen betroffen. Maar liefst 237 van de 244 meldingen bleek door een en dezelfde vuurwerkhatende mallerd te zijn gedaan. Zo beweert het meldpunt. De meldingen werden ingediend via hetzelfde ip-adres.

De dubbele meldingen zijn verwijderd, hoewel een dubbel ip-adres niet per se betekent dat het niet alsnog om meerdere verschillende personen gaat. Daarnaast is het voor veel mensen relatief eenvoudig om elke drie seconden van ip-adres te wisselen, waardoor de overgebleven meldingen alsnog dubieus blijven.

De gemeente Horst aan de Maas telt nu nog zeven mogelijk serieuze meldingen uit Horst, vier uit Swolgen, vier uit Grubbenvorst en twee uit Sevenum. Behalve in Horst kwamen ook op Terschelling en de Afsluitdijk veel nepklachten binnen.

We schreven eerder al dat het meldpunt, dat door GroenLinks is geopend en waarin mensen kunnen aangeven dat ze overlast ondervinden door illegaal gebruik van vuurwerk, verre van een waterdicht systeem is. Er vindt geen verificatie plaats en iedereen kan eenvoudig verzonnen meldingen indienen door simpelweg een postcode en willekeurig mailadres te gebruiken. Door gebruik van TOR en proxies kun je ook het controleren van dubbele ip-adressen eenvoudig omzeilen om zo alsnog valse meldingen te doen.

Gisteren deed GroenLinks een jubelpersbericht de deur uit met de melding dat er 15.000 meldingen binnen waren, maar veel daarvan bleken dus sowieso nep. Hoeveel nepberichten er precies zijn blijft vanwege de anonimiteit van de meldingen onduidelijk. Duidelijk is wel dat het uiteindelijke aantal klachten van het meldpunt met een flinke korrel zout genomen dient te worden. Zo telt gemeente Schin op Geul inmiddels 10 meldingen, ongetwijfeld van FOK!kers die voor de grap de 6305 postcode hebben ingevuld nadat deze hier en hier door ons werd geopperd.

10 valse meldingen in Schin op Geul
10 valse meldingen in Schin op Geul

En ook de 84 meldingen in Oudemolen zijn nogal dubieus
En ook de 84 meldingen in Oudemolen zijn nogal dubieus

Je verzonnen klachten over postcode 6305 (of andere postcodes) kun je zelf indienen bij http://vuurwerkoverlast.nl/

Update 16:54

Arno Bonte, de initiatiefnemer van GroenLinks die erop uit is zo snel mogelijk een vuurwerkverbod af te dwingen, zegt dat er vierduizend valse meldingen zijn binnengekomen, die nu allemaal zouden zijn verwijderd. Ook zou het opnieuw plaatsen van valse meldingen niet meer mogelijk zijn.

Intussen lijkt er aan de manier van melden niets veranderd, en zijn er in Schin op Geul nog steeds 18 meldingen en ook in andere gehuchten en zelfs op de Afsluitdijk staan nog steeds tientallen meldingen. Volgens Bonte heeft zijn site al jaren last van DDoS-aanvallen, maar gezien de site draait met de DDoS-bescherming van Cloudflare kunnen we die bewering in twijfel trekken. Net zoals de teller van het meldpunt.

De Gier trainer Almere City FC

Almere City FC heeft dinsdag Jack de Gier aangesteld als nieuwe trainer. De oud-spits van onder meer SC Cambuur, Willem II, N.E.C. Nijmegen en FC Twente is de opvolger van de begin deze maand ontslagen Maarten Stekelenburg. Hij tekent een contract tot het einde van dit seizoen bij de eerstedivisieclub uit Flevoland.

De 47-jarige De Gier begint in Almere aan zijn eerste klus als hoofdcoach in het betaald voetbal. Hij komt over van N.E.C., waar hij de beloften trainde. In 2013 behaalde hij zijn diploma coach betaald voetbal.

Stekelenburg werd ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Almere City staat momenteel op de achttiende plaats met veertien punten uit achttien wedstrijden.

De Gier trainer Almere City FC
De Gier (rechts) trainer Almere City FC (Foto: ANP)

Geen schending rechten gearresteerde piraten

De arrestatie van negen Somaliërs voor piraterij in de Indische Oceaan in april 2011 door de commandant van een Nederlands fregat was rechtmatig. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geconcludeerd.

Nederlandse mariniers pakten de piraten toen op na een schotenwisseling. Bij deze actie werden ook twee Somalische piraten gedood. Het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Tromp patrouilleerde destijds met de mariniers voor de missie tegen piraterij in de wateren rond Somalië.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de negen in maart 2014 tot 4,5 jaar cel. Volgens een van de verdachten ontbrak echter een wettelijke basis voor de arrestatie.

Internationaal verdragsrecht
De Hoge Raad stelt dat de commandant van de Tromp de verdachten volgens internationaal verdragsrecht wel mocht arresteren. Op de VN-operatie waaraan de Tromp deelnam, zijn die verdragsregels namelijk van toepassing.

De mariniers wilden aanvankelijk een vissersschip controleren. Na het vuurgevecht dat volgde, redden de mariniers ook gegijzelde Iraniërs. Aan boord van het vissersschip bleken zestien Iraanse vissers al vier maanden te worden gegijzeld. Na het gevecht vonden de mariniers verschillende automatische wapens en draagbare raketwerpers op de boot.

Geen schending rechten gearresteerde piraten
Geen schending rechten gearresteerde piraten (Foto: ANP)

Hermans waarnemend burgemeester Zutphen

Loek Hermans gaat volgend jaar aan de slag als waarnemend burgemeester van Zutphen. Hij volgt per 1 februari Arnold Gerritsen op, die na zeventien jaar de functie van burgemeester neerlegt.

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.

Hermans was in de jaren negentig burgemeester in Zwolle. Ook was hij Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Commissaris van de Koningin in Friesland en zat namens de VVD in de Tweede Kamer.

Hermans waarnemend burgemeester Zutphen
Hermans waarnemend burgemeester Zutphen (Foto: ANP)

KNVB heeft geen voetbal meer

De grote witte, stenen voetbal van een paar honderd kilo die voor de deur ligt bij het hoofdkantoor van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is verdwenen. De KNVB vermoedt dat het gaat om een nieuwjaarsstunt en doet geen aangifte.

"We hebben dinsdagochtend een boodschap in de tuin gevonden waarop stond dat we de voetbal in januari weer terugkrijgen, dus daar gaan we dan maar vanuit," aldus een woordvoerder van de KNVB in Zeist.

Het is niet de eerste keer dat er nieuwjaarsstunts worden uitgehaald. Zo verdween al eerder de straaljager die voor de deur van Museum Vliegbasis Deelen stond en werd de actiecaravan van FNV Bondgenoten weggehaald. Deze voorwerpen kwamen in de eerste week van het nieuwe jaar weer boven water.

Meer passagiers voor Eindhoven Airport

Reizigers checkten vaker in op Eindhoven Airport. In het afgelopen ,,recordjaar" realiseerde de luchthaven een groei van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In totaal maakten dit jaar 4,3 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven in Eindhoven, 407.000 meer dan in 2014. Volgend jaar verwacht de luchthaven 4,6 miljoen reizigers te begroeten. De luchthaven profiteerde naar eigen zeggen van het verbeterde aanbod. Afgelopen jaar werd vanaf Eindhoven naar 78 bestemmingen gevlogen. Ook werd er vaker gevlogen en nam de bezettingsgraad per vlucht toe.

Onlangs meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat regionale luchthavens als Eindhoven profiteren van de forse toename aan budgetreizigers, die instappen bij prijsvechters als Transavia, easyJet en Ryanair.

Meer passagiers voor Eindhoven Airport
Meer passagiers voor Eindhoven Airport (Foto: ANP)

Ruwaard-cardiologen weer berispt

Drie cardiologen van het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse mogen als arts blijven werken. Ze krijgen geen beroepsverbod. Ze hebben dinsdag ook in hoger beroep een berisping gekregen van het Centraal Tuchtcollege.

De drie werkten voor de afdeling cardiologie in Spijkenisse. Daar stierven bovengemiddeld veel patiënten, kwam in 2010 naar buiten. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam dat door chaos. Daarom eiste de dienst een beroepsverbod. Daarvoor zouden ze uit het zogeheten BIG-register moeten worden geschrapt.

Het Regionaal Tuchtcollege hield het vorig jaar bij een waarschuwing. De chaos was wel bewezen, maar de gevolgen voor de patiënten niet, zeiden de tuchtrechters. Daarom ging de IGZ in beroep, maar de hoogste tuchtrechter bevestigde de straf dinsdag.

"Ze moesten opereren binnen een ziekenhuis waar de zaken ook niet echt heel goed georganiseerd waren. De klachten waren wel ernstig, maar niet zo dat je direct kon zeggen dat de patiëntenbelangen zijn geschonden", aldus het Centraal Tuchtcollege. Bovendien zijn er "nogal wat persoonlijke consequenties" geweest voor de artsen, omdat hun namen naar buiten zijn gekomen en "op die manier zijn ze ook al voor een deel gestraft". Wel verdienen de cardiologen een berisping "voor de slechte organisatie van de maatschap en de daardoor verleende zorg".

Ruwaard-cardiologen weer berispt
Ruwaard-cardiologen weer berispt (Foto: ANP)

Economie VS groeit iets minder dan gedacht

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal iets minder sterk gegroeid dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe raming die dinsdag door de Amerikaanse overheid werd gepubliceerd.

's Werelds grootste economie groeide volgens de nieuwe schatting vorig kwartaal met 2 procent op jaarbasis. Eerder werd de groei op 2,1 procent geschat. Dat was al een stevige terugval ten opzichte van het tweede kwartaal, waarin de Amerikaanse economie 3,9 procent groter werd.

De groei werd vorig kwartaal vooral gestimuleerd door de uitgaven van consumenten. De iets lagere uitslag in de nieuwe raming werd vooral veroorzaakt door een beperktere opbouw van voorraden door bedrijven. De groei werd verder geremd door de opmars van de dollar, die de export van Amerikaanse bedrijven onder druk zette.

De Amerikaanse economie groeide in de eerste helft van dit jaar met 2,3 procent, na een plus van 2,4 procent in heel 2014.

Economie VS groeit iets minder dan gedacht
Economie VS groeit iets minder dan gedacht (Foto: ANP)

Rechter staat 130 km op snelweg A2 toe

Het verkeer op de snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam mag 's avonds en 's nachts 130 kilometer per uur blijven rijden. De gemeenten Stichtse Vecht en Ronde Venen hebben dinsdag een rechtszaak tegen dat verkeersbesluit verloren.

Volgens de gemeenten is bij de verbreding van de A2 afgesproken dat er niet harder dan 100 kilometer per uur gereden zou worden op de snelweg, die nu zes banen in beide richtingen heeft. Harder rijden levert volgens de gemeenten slechts twee minuten tijdwinst op, terwijl het wel heel veel extra uitstoot veroorzaakt. Omwonenden krijgen ook veel meer herrie te verduren.

Volgens minister Melanie Schultz van Verkeer neemt de uitstoot niet toe, omdat auto's tegenwoordig veel schoner rijden. De zeer brede snelweg is volgens haar veilig genoeg om harder te gaan rijden. De voorzieningenrechter is dat met haar eens.

Rechter staat 130 km op snelweg A2 toe
Rechter staat 130 km op snelweg A2 toe (Foto: ANP)

Hogere straf voor Tarik Z.

Tarik Z. is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden, waarvan 24 voorwaardelijk, voor het 'kapen' van het NOS Achtuurjournaal. Dat is een hogere straf dan de straf die hij eerder van de rechtbank opgelegd kreeg.

De twintigjarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het journaal ging daardoor niet door. De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Het hof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. "Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders", valt te lezen in de uitspraak.

Hogere straf voor 'journaalkaper' Tarik Z.
Hogere straf voor 'journaalkaper' Tarik Z. (Foto: ANP)

Douane vindt wapenarsenaal in Karlsruhe

De douane bij het Duitse Karlsruhe is tijdens een huiszoeking op een wapenarsenaal gestuit. De onderzoekers troffen onder meer diverse wapens aan, waaronder een machinepistool en ook 150 kilo springstoffen.

Volgens Duitse media dinsdag veroorzaakten vooral de springstoffen een gevaarlijke situatie. De douane was de 48-jarige bewoner van het pand op het spoor gekomen door verboden laserapparatuur die hij via internet in het buitenland had besteld.

De man had een wapenvergunning aangevraagd, maar die was nog niet uitgegeven.

Douane vindt wapenarsenaal in Karlsruhe
Douane vindt wapenarsenaal in Karlsruhe (Foto: ANP)

Honderden games afgeprijsd in grootste Xbox-sale ooit

Microsoft heeft naar eigen zeggen de grootste Xbox Games-sale ooit gelanceerd, met honderden afgeprijsde Xbox One- en Xbox 360-games. Het betreft net als voorgaande jaren weekaanbiedingen, maar ook dagelijkse kortingen op specifieke titels, zoals 60% korting op de allernieuwste Need for Speed.

De uitverkoop duurt tot en met 28 december. Enkele noemenswaardige titels van de week zijn Halo 5: Guardians met 20% korting, Rise of the Tomb Raider met 33% korting en Rare Replay voor 25 euro. De dagaanbiedingen voor vandaag zijn Plants vs. Zombies: Garden Warfare voor de halve prijs, Need for Speed met 60% korting (een game die nog maar net een maand uit is) en 80% korting op de klassieker Need for Speed: Hot Pursuit voor Xbox 360.

Ook indie-titels krijgen korting, zoals 2Brothers en Don't Starve: Giant Edition met 33% korting, evenals Minecraft: Story Mode. Daarnaast nog enkele AAA-titels, zoals The Witcher 3: Wild Hunt en Ori and The Blind Forest voor de helft van de prijs. Ook is er 75% korting op talloze LEGO-games.

Kortom, te veel om op te noemen. Houd FOK!Games in de gaten om op de hoogte te blijven.

Ggz moet wachttijden publiceren

Alle instellingen in de geestelijke gezondheidszorg moeten vanaf 1 april hun wachttijden op hun website publiceren. Daarmee kunnen patiënten makkelijker op zoek gaan naar een zorgverlener die eerder tijd heeft, maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag bekend.

De nieuwe regels gelden voor vrijgevestigde psychologen, psychiaters en ggz-instellingen. Als de wachttijd langer is dan toegestaan, kunnen mensen bemiddeling vragen aan hun zorgverzekeraar. Die kan de patiënt vervolgens doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

De tijd tussen het eerste gesprek met de zorgverlener en het daadwerkelijke begin van de behandeling mag maximaal zes weken bedragen. Over de lange wachttijden bij vooral gespecialiseerde ggz-instellingen is de laatste tijd veel te doen. Vorige maand riep de NZa riep patiënten op om melding te maken van te lange wachttijden.

Ggz moet wachttijden publiceren
Ggz moet wachttijden publiceren (Foto: ANP)

Straf voor Duitse politicus om nazitattoo

Een Duitse uiterst rechtse politicus is dinsdag tot zes maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld voor het tonen van een nazitattoo. De 27-jarige verdachte had voor de rechtbank in Oranienburg bij Berlijn toegegeven dat hij in een zwembad de tatoeage had getoond.

Op de tattoo stonden de contouren van een concentratiekamp en de slogan 'Jedem das Seine'. Die spreuk staat ook op een hek van voormalig concentratiekamp Buchenwald.

Het openbaar ministerie had tien maanden gevangenisstraf geëist, de advocaat pleitte voor vrijspraak. De rechtbank oordeelde dat de man zich schuldig had gemaakt aan opruiing.

De lokale politicus was al eens veroordeeld wegens mishandeling. Hij zit voor de Nationaal Democratische Partij (NPD) in het bestuur van de regio Barnim.

Straf voor Duitse politicus om nazi-tattoo
Straf voor Duitse politicus om nazitattoo (Foto: ANP)

Caribische eilanden in trek

Nederlanders vestigen zich graag in de voormalige Antillen. In de afgelopen jaren zijn er meer 'Hollanders' naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba verhuisd dan andersom. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat dinsdag. De dienst heeft niet uitgezocht waarom de Nederlanders verhuizen. Mogelijk gaan ze voor hun werk naar de Caraïben.

Tussen 2010 en 2014 zijn ongeveer 3400 mensen van Nederland naar de 'gemeenten' Bonaire, Sint-Eustatius en Saba verhuisd. Ongeveer de helft (1747) was autochtoon Nederlands. Iets minder dan de helft was van Antilliaanse herkomst. Daar staat tegenover dat ongeveer 2500 mensen van de drie eilanden naar Nederland verhuisden, onder wie bijna duizend autochtone Nederlanders.

De eilanden zijn vooral in trek bij Nederlandse twintigers. "Dat zijn mensen die de wereld willen verkennen, hun eerste banen krijgen", zegt CBS-hoofddemograaf Jan Latten. Maar ook opvallend veel veertigers verkassen naar Caribisch Nederland.

Jongeren
Daarnaast verhuisden ongeveer 7500 autochtone Nederlanders naar Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, terwijl bijna 7000 terugkeerden. Maar bij die landen zijn er vooral veel jongeren die naar Nederland vertrekken. Tussen 2010 en 2014 kwamen 16.000 mensen die op de eilanden zijn geboren, naar Nederland. De meesten kwamen hier om een opleiding te volgen.

De Nederlandse Antillen werden in 2010 opgeheven. Curaçao en Sint-Maarten werden toen autonome landen binnen het Koninkrijk. Aruba was dat al. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden bijzondere gemeenten. Van de drie is Bonaire het grootst. Het eiland is iets groter dan Goeree-Overflakkee en heeft ongeveer 15.000 inwoners. De 3000 Statianen (inwoners van Sint-Eustatius) wonen op een eiland dat iets kleiner is dan de gemeente Leiden. Saba, het kleinste eiland, is iets groter dan Urk en heeft 2000 inwoners.

Caribische eilanden in trek
Caribische eilanden in trek (Foto: ANP)

V&D wint slag tegen verhuurder bij hof

V&D hoeft de eigenaar van zijn filiaal in Hengelo niet de volledige huur te betalen, maar mag de korting toepassen die met andere verhuurders is overeengekomen. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dinsdag bepaald.

V&D bereikte in februari overeenstemming met vrijwel alle verhuurders over een verlaging van de winkelhuur. De afspraak maakte deel uit van een zwaarbevochten reddingsplan voor de noodlijdende keten van warenhuizen, waarin bijvoorbeeld ook het personeel een loonoffer bracht.

Mondia, eigenaar van de winkelruimte in Hengelo, stapte daarop naar de rechter en eiste dat wel de volledige huur zou worden betaald. De rechtbank Overijssel gaf de verhuurder in eerste instantie gelijk, maar dat vonnis heeft het hof vernietigd. Andere verhuurders hadden in het geding de kant van V&D gekozen.

V&D wint slag tegen verhuurder bij hof
V&D wint slag tegen verhuurder bij hof (Foto: ANP)

Recht op advocaat tijdens verhoor vanaf maart

Aangehouden verdachten hebben vanaf 1 maart het recht op een advocaat tijdens een politieverhoor. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

"Dit betekent dat de verdachte voordat het verhoor begint moet worden gewezen op dit recht", licht de Hoge Raad toe. "Als de verdachte niet duidelijk afstand doet van dit recht, moet er bij elk verhoor een advocaat aanwezig zijn."

In april 2014 bepaalde de Hoge Raad al dat het recht op een advocaat wettelijk moest worden geregeld. De vraag of deze vorm van juridische bijstand in Nederland zou worden toegestaan, heeft strafjuristen jarenlang beziggehouden. De nieuwe wet sluit aan bij Europese jurisprudentie en een huidige EU-richtlijn.

Recht op advocaat tijdens verhoor vanaf maart
Recht op advocaat tijdens verhoor vanaf maart (Foto: ANP)

Demo voor Rise of the Tomb Raider op Xbox One

Twijfel je om Rise of the Tomb Raider aan te schaffen op Xbox One? Microsoft heeft een demo van de game beschikbaar gesteld in de Xbox Store, zodat je even kunt testdraaien alvorens je overgaat op aanschaf.

Om de demo te downloaden kun je gewoon de titel opzoeken in de store en de 'probeer het gratis uit'-functie selecteren. Een demo voor Xbox 360 lijkt vooralsnog niet beschikbaar te zijn. De volledige versie is momenteel met 33% afgeprijsd in verband met Microsofts kerst-sale.

Rise of the Tomb Raider kwam op 13 november uit voor Xbox One en Xbox 360. De pc-versie komt in het eerste kwartaal van 2016 uit en de PlayStation 4-versie in het vierde kwartaal van 2016. Rise of the Tomb Raider is een vervolg op de reboot uit 2013 en biedt vele verbeteringen ten opzichte van het al sterke Tomb Raider. Lees hier de FOK!review.

Rise of the Tomb Raider krijgt demo voor Xbox One
Rise of the Tomb Raider krijgt demo voor Xbox One

Tour 2017 start in Düsseldorf

De Ronde van Frankrijk start in 2017 in de Duitse stad Düsseldorf. De organisatie van de Tour maakte dat dinsdag bekend. Het wordt de vierde keer dat het 'Grand Départ' in Duitsland plaatsheeft: na 1965 (Keulen), 1980 (Frankfurt) en 1987 (West-Berlijn). De Nederlander Jelle Nijdam won tijdens die laatste keer, dertig jaar geleden, de proloog en daarmee de gele trui.

De Tour startte dit jaar voor de 21e keer in een ander land dan Frankrijk. Utrecht vormde het decor voor de eerste etappe. Komend jaar begint de grootste wielerronde weer gewoon in eigen land, namelijk Mont-Saint-Michel.

Tourbaas Christian Prudhomme liet zich in oktober bij de presentatie van het etappeschema voor de komende Ronde van Frankrijk al ontvallen dat Düsseldorf de grootste kanshebber was op de Tourstart van 2017. "Het zal de wielersport in Duitsland een nieuwe impuls geven", zei hij toen.

Rechtstreekse uitzendingen

Düsseldorf liet de gemeenteraad stemmen over de plannen om de Tour naar de stad te halen. Een krappe meerderheid gaf in november het groene licht aan burgemeester Thomas Geisel, die meer dan 6 miljoen euro mocht besteden aan het project.

Doping speelde een rol in de discussie, want pas dit jaar omarmde Duitsland weer de Tour met rechtstreekse uitzendingen van televisiezender ARD. De Duitse wielerfans waren sinds 2009 verstoken van livebeelden, nadat de ARD en ZDF hadden besloten vanwege de aanhoudende dopingschandalen in de wielersport het evenement niet meer op de voet te volgen.

Details over het Grand Départ in Düsseldorf worden op 14 januari bekendgemaakt.

Tour 2017 start in Düsseldorf
Tour 2017 start in Düsseldorf (Foto: ANP)

Senaat: splits Eneco en Delta niet

Een meerderheid in Eerste Kamer wil niet dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de energiebedrijven Eneco en Delta dwingt te splitsen. Het besluit om de energiebedrijven te laten opsplitsen werd tien jaar geleden genomen.

Delta en Eneco zijn nog de enige twee Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren en ook beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een groot buitenlands bedrijf.

SP, CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS in de Senaat dringen er dinsdag bij Kamp op aan om Delta en Eneco pas te laten splitsen als ook de energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Kamp wil de energienetwerken in overheidshanden houden zodat die in alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet kunnen worden meegesleurd in commerciële risico's van de leveringsbedrijven.

Senaat: splits Eneco en Delta niet
Senaat: splits Eneco en Delta niet (Foto: ANP)

Dekkingsgraad pensioenfondsen daalt licht

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is de afgelopen maanden iets verslechterd. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

De fondsen profiteerden in de periode van september tot december wel van het herstel op de aandelenbeurzen, waardoor de waarde van hun beleggingen sterker steeg dan de verplichtingen. Gerekend op dagbasis verbeterde de dekking daardoor licht. De dekkingsgraad wordt sinds dit jaar echter bepaald op basis van het gemiddelde over twaalf maanden. Omdat de dekking eind november nog altijd lager was dan een jaar eerder, ging de zogeheten beleidsdekkingsgraad toch omlaag, van 105 naar 104 procent.

Deze verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van pensioenfondsen stond eind vorig jaar nog op 110 procent. Fondsen met een dekkingsgraad van minder dan 105 procent moeten een herstelplan indienen bij DNB, waaruit blijkt hoe ze de dekking weer op het vereiste niveau krijgen.

Dekkingsgraad pensioenfondsen daalt licht
Dekkingsgraad pensioenfondsen daalt licht (Foto: ANP)

WK-bid: KNVB schakelt externe accountant in

Voetbalbond KNVB laat ook nog een externe accountant onderzoek doen naar het in opspraak gekomen HollandBelgiumBid. De bond heeft in het eigen onderzoek naar het bid om het WK van 2018 naar Nederland en België te halen geen overtredingen geconstateerd. "Vanwege de volledigheid en zorgvuldigheid laat de KNVB de genomen stappen toetsen door een extern accountantskantoor", meldde de bond dinsdag.

Aanleiding voor de onderzoeken is het artikel uit de Volkskrant van 12 december, waarin stond dat het biedingsteam in 2009 een bedrag van 10.000 euro zou hebben betaald aan een Afrikaanse stemmenronselaar. Hiermee zouden de regels van de wereldbond FIFA zijn overtreden. De KNVB verwacht dat de onafhankelijke rapportage in het eerste kwartaal van 2016 zal zijn afgerond.

De KNVB meldt dat alle beschikbare documenten boven tafel zijn gehaald en nader bestudeerd door juristen en controllers van de bond. "Op basis van deze feitenreconstructie zijn er vooralsnog geen overtredingen geconstateerd." Om het beeld compleet te krijgen is de KNVB nog in afwachting van informatie van de Belgische bond KBVB. Verder zal de KNVB zich wenden tot de ethische commissie van de FIFA, die het HollandBelgiumBid eerder als "brandschoon" beoordeelde.

Nederland en België hadden destijds ongeveer 10 miljoen euro beschikbaar om het WK-bid uit te dragen. De voetbaliconen Johan Cruijff en Ruud Gullit maakten deel uit van de promotiecampagne. Het bid kreeg echter in 2010 te weinig steun bij de verkiezing. De eindronde van 2018 werd in 2010 toegewezen aan Rusland.

WK-bid: KNVB schakelt externe accountant in
WK-bid: KNVB schakelt externe accountant in (Foto: ANP)

Buurman & Buurmanfilm met kerst al in de bios

De bioscoopfilm van Buurman & Buurman komt officieel pas in de voorjaarsvakantie uit. Maar een groot aantal bioscopen organiseert in de kerstvakantie al voorvertoningen.

Dat hebben Lemming Film Distributie en Gusto Entertainment dinsdag bekendgemaakt. De bioscoopfilm bestaat uit zeven, nog niet eerder vertoonde afleveringen. Kees Prins en Simon van Leeuwen hebben de stemmen van de buurmannen ingesproken.

De bioscoopfilm wordt uitgebracht ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van Buurman & Buurman. Aan de lopende band bedenken de vrienden nieuwe klus-ideeën om hun levens nog leuker en handiger te maken. Het resultaat liegt er niet om: met hun eigenzinnige geklus is niets in huis veilig en de ravage blijkt enorm.

De poppenanimatieserie Buurman & Buurman is in 1976 in Tsjechië ontstaan als Pat & Mat en van de serie zijn meer dan 80 afleveringen gemaakt. De VPRO zendt sinds 1986 de Nederlandse versie uit.

Buurman & Buurmanfilm met kerst al in de bios
Buurman & Buurmanfilm met kerst al in de bios (Foto: BuzzE)

IAAF verzachtte dopingprobleem Rusland

De internationale atletiekfederatie IAAF is in verlegenheid gebracht door een pikante e-mail van een hoge official, die in juli 2013 voorstelde de namen van Russische dopingzondaars pas na de WK in Moskou in de openbaarheid te brengen. Ook suggereerde hij een speciaal dossier aan te leggen voor Russische atleten dat moest aantonen dat de vele dopinggevallen in het land het gevolg waren van intensieve dopingcontroles.

De e-mail moest het dopingprobleem in Rusland minder ernstig doen lijken en is afkomstig van Nick Davies, plaatsvervangend algemeen secretaris van de IAAF. De BBC citeerde dinsdag uit het schrijven, dat was gericht aan marketingadviseur Papa Massata Diack, de zoon van de voormalige Senegalese IAAF-voorzitter Lamine Diack. Hij verstuurde de mail op 19 juli, drie weken voor aanvang van de WK atletiek in Moskou.

De IAAF schorste vorige maand de Russische atletiekbond wegens jarenlang systematisch en door de staat gesteund dopegebruik. Maar de bond ligt zelf ook onder vuur. Zowel vader als zoon Diack is aangeklaagd in Frankrijk voor corruptie en omkoping. Oud-voorzitter Diack heeft volgens de krant Le Monde bekend dat hij 1,5 miljoen euro heeft aangenomen van de Russische atletiekbond.

Davies benadrukte in de e-mail dat betrapte Russische atleten beter niet mee konden doen aan de WK in eigen land, maar dat hun namen pas na de titelstrijd moesten worden vrijgegeven. In de vier maanden na de WK legde de IAAF dopingstraffen op aan zestien Russische atleten. Op de WK zelf behaalde Rusland de meeste medailles.

De e-mail:

IAAF verzachtte dopingprobleem Rusland
IAAF verzachtte dopingprobleem Rusland (Foto: ANP)

Raket SpaceX landt weer op aarde

Een stuwraket van SpaceX is na een missie in de ruimte succesvol geland op aarde. Het was de eerste vlucht van het ruimtevaartbedrijf sinds in juni een onbemande raket met spullen voor het internationale ruimtestation (ISS) ontplofte.

De missie van maandag (lokale tijd) lijkt vlekkeloos te zijn verlopen. De Falcon 9 bracht elf satellieten in een baan om de aarde. De daarvoor gebruikte stuwraket landde kort daarop weer in Cape Canaveral. Raketten intact laten terugkeren is een belangrijk speerpunt voor SpaceX, dat zo de kosten van ruimtevaart wil drukken.

Een raket weer laten landen heeft de nodige voeten in de aarde. Een woordvoerder van SpaceX vergeleek het tegenover CNN met "een potlood tijdens een storm over het Empire State Building schieten en vervolgens laten landen op een schoenendoos."

Raket SpaceX landt weer op aarde
Raket SpaceX landt weer op aarde (Foto: ANP)

Arsenaltrainer Wenger waakt voor overmoed

Trainer Arsène Wenger van Arsenal waakt voor grote woorden na de belangrijke zege van zijn ploeg op titelkandidaat Manchester City. Door de winst van 2-1 op maandagavond is Arsenal de verrassende koploper Leicester City tot twee punten genaderd in de Engelse Premier League. "Het is te vroeg om te zeggen dat we kampioen worden, maar het geloof groeit wel", zei de Fransman na de wedstrijd. "Winnen van Manchester City zegt veel, want dat is een ploeg met kwaliteit die uiteindelijk ook om de titel gaat meedoen."

Wenger loofde vooral zijn Duitse spelmaker Mesut Özil, dit seizoen al goed voor vijftien assists. "Hij speelt volwassen, toont verantwoordelijkheid en laat een grote wil om te winnen zien. Mesut is ook fysiek sterker geworden. Hij kon afgelopen week nauwelijks trainen door een luchtweginfectie en lag voornamelijk in bed, dan mag je toch zeggen dat hij in de wedstrijd een sterk fysiek herstel heeft laten zien."

Wenger waakt voor overmoed
Wenger waakt voor overmoed (Foto: ANP)

Eerste Kamer stemt over belastingverlaging

De Eerste Kamer stemt dinsdagavond over een belastingverlaging van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven. Een ja voor het regeringsplan is vrijwel zeker, hoewel het kabinet van VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. De oppositiepartijen CDA en D66 kondigden echter aan de lastenverlichting te steunen.

De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.

Het belangrijkste is dat de lastenverlaging erdoorheen komt, benadrukte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) herhaaldelijk. Volgens hem helpen de lagere lasten het economisch herstel. Ook moet het plan leiden tot 35.000 nieuwe banen.

De stemming staat gepland voor omstreeks 23.00 uur.

Eerste Kamer stemt over belastingverlaging
Eerste Kamer stemt over belastingverlaging (Foto: ANP)

Ed Sheeran koopt flat voor ouders in Londen

Ed Sheeran heeft een appartement in Londen gekocht voor zijn ouders. En daar heeft de zanger het niet bij gelaten. Volgens The Sun deed de artiest zijn vader en moeder ook nog een auto cadeau.

Het nieuwe appartement van zijn ouders, John en Imogen, ligt tegenover zijn eigen appartement in de stad. Dat kocht Ed eerder dit jaar voor een bedrag van 9 miljoen pond (ruim 12 miljoen euro). De Britse krant schrijft dat Sheeran eerder al een huis kocht vlakbij zijn ouders in Framlingham, Suffolk. "Dus als ik ooit kinderen heb en als ze een beetje vervelend worden, dan zijn opa en oma altijd in de buurt", zei Ed tegen de krant.

Sheeran kondigde onlangs aan tijd in te ruimen voor een pauze. Hij stopt even met optreden en hij liet vorige week ook weten dat zijn volgers op social media ook even niet op hem hoeven te rekenen. "De afgelopen vijf jaren waren geweldig, maar ik merk dat ik de wereld nu bekijk via een beeldscherm. Dus ik grijp deze kans om even niks te doen en de wereld over te reizen", aldus Ed.

Ed Sheeran koopt flat voor ouders in Londen
Ed Sheeran koopt flat voor ouders in Londen (Foto: BuzzE)

Vrouwen stelen juwelen basketballer NY Knicks

De Amerikaanse basketballer Derrick Williams kreeg een nare verrassing nadat hij dit weekend twee vrouwen uit een nachtclub mee naar huis had genomen. Het duo ging er volgens Amerikaanse media vandoor met 617.000 dollar (circa 565.000 euro) aan juwelen.

De 24-jarige speler van de New York Knicks had de dames ontmoet in een club in New York. De vrouwen en de huisgenoot van Williams vertrokken later naar het appartement van de basketballer, zeiden bronnen tegen CBS. De volgende ochtend waren zijn gasten spoorloos, net als een tas van Louis Vuitton met tonnen aan juwelen.

Vrouwen stelen juwelen basketballer NY Knicks
Vrouwen stelen juwelen basketballer NY Knicks (Foto: ANP)

Mali roept de noodtoestand uit

De regering van Mali roept voor tien dagen de noodtoestand uit. De autoriteiten reageren daarmee volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten op dreigementen van jihadistische groeperingen. Het is nog onduidelijk om welke groepen het gaat.

Het is al jaren onrustig in het Afrikaanse land. Zo moest Frankrijk in 2013 ingrijpen om een einde te maken aan de opmars van groepen jihadisten. Daarmee was het geweld in het land niet ten einde. Vorig maand kwamen zeker 20 mensen om het leven door een aanval op een hotel in hoofdstad Bamako.

In de nasleep van die aanval werd de noodtoestand uitgeroepen, maar die is inmiddels verlopen. De regering liet maandag weten de maatregel te gaan herhalen. "De noodtoestand moet de relevante autoriteiten de middelen geven om ondernemingen die de veiligheid van mensen bedreigen, te identificeren en tegen te gaan", aldus een verklaring.

Er zijn ook Nederlandse militairen actief in Mali.

Mali roept de noodtoestand uit
Mali roept de noodtoestand uit (Foto: ANP)

Nicolas Cage levert gesmokkeld fossiel in

Vorige week riepen de Amerikaanse autoriteiten op om een in 2007 geveilde schedel van een dinosaurus in te leveren omdat die gesmokkeld bleek te zijn. Nu blijkt dat Nicolas Cage de eigenaar van het verboden verzamelobject was.

De Mongoolse overheid was op zoek naar de zeldzame schedel. Onlangs bleek dat een galerie in Los Angeles het stuk in 2007 had geveild. Het was acteur Nicolas Cage die het object voor 276.000 dollar (252.000 euro) mee naar huis nam, zo werd destijds uitgebreid in het nieuws verslagen. Cage overbood een andere fervente veilingganger, Leonardi DiCaprio.

Niet lang na de veiling waren er al verdenkingen van smokkel rond de schedel. Er worden Cage en de galerie niets ten laste gelegd, de smokkelaar bekende in 2012 al schuld en hielp als deel van zijn straf al zeventien van zijn andere gesmokkelde dinosaurusfossielen te achterhalen.

Nicolas Cage levert gesmokkeld fossiel in
Nicolas Cage levert gesmokkeld fossiel in (Foto: BuzzE)

Macintosh vraagt uitstel van betaling

Macintosh Retail, moederbedrijf van de winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield, heeft bij de rechtbank uitstel van betaling aangevraagd. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend. De aanvraag geldt niet voor de winkels, die blijven voorlopig gewoon open.

Macintosh meldde maandag dat het bezig was kopers te zoeken voor zijn winkelketens. Het waarschuwde toen al dat die gezien de hoge schuld en slechte marktomstandigheden waarschijnlijk bitter weinig zouden opleveren. Geen van de gegadigden heeft echter een bod op tafel gelegd dat een oplossing biedt voor de huidige situatie.

Uitstel van betaling voor de moedermaatschappij, vaak een eerste stap richting faillissement, is daarmee volgens Macintosh "de enig overgebleven optie". Als de rechtbank die heeft verleend en een bewindvoerder heeft aangesteld, zal bekeken worden voor welke onderdelen van de groep een verkoop mogelijk is.

Losse onderdelen
Volgens een woordvoerder valt niet uit te sluiten dat partijen waarmee eerder is gesproken, zich alsnog bij de bewindvoerder melden. Belangstelling voor losse onderdelen was er wel, maar niet om het hele bedrijf te redden, zei hij. Macintosh telt ruim vijfhonderd winkels in Nederland, België en Luxemburg. Er werken in totaal 5500 mensen.

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt. Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords. De schuldenlast bleef evenwel te hoog.

Schoenenzaken
Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

"De huidige situatie is zeer teleurstellend voor alle betrokken partijen", zei topman Kurt Staelens. "Vooral voor onze werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders, die ons bedrijf loyaal hebben gesteund in deze moeilijke tijden."

Macintosh vraagt uitstel van betaling
Macintosh vraagt uitstel van betaling (Foto: ANP)

'Reünie Spice Girls op losse schroeven'

Het is nog helemaal niet zeker dat de Spice Girls volgend jaar weer bij elkaar komen voor een reünie. Volgens The Sun staat de samenkomst op losse schroeven omdat zangeres Melanie Chisholm alleen bij elkaar wil komen als haar collega Victoria Beckham haar medewerking ook toezegt.

Victoria zou hebben aangegeven dat ze het te druk heeft met haar eigen modelabel om te gaan optreden met haar collega's. "De reünie vraagt goed management, goede tourpromotors en goede sponsoren om een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren. Melanie denkt dat ze als groep compleet moeten zijn om dit te bereiken", aldus een bron.

Er gaan al even geruchten dat de band volgend jaar weer op tournee gaat. De zangeressen hebben namelijk een bijzonder jubileum te vieren: het is in 2016 precies twintig jaar geleden dat de Spice Girls hun eerste hit scoorden met het nummer Wannabe.

'Reünie Spice Girls op losse schroeven'
'Reünie Spice Girls op losse schroeven' (Foto: BuzzE)

Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen

Nederlanders versturen steeds minder post. Het aantal verzonden geadresseerde poststukken is in vijf jaar tijd met bijna een derde teruggelopen. Vorig jaar werden er ten opzichte van 2013 circa 8 procent minder brieven, bladen en andere uitgaven op de bus gedaan, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De consument en het bedrijfsleven stappen steeds vaker over naar bijvoorbeeld elektronische alternatieven. Postvervoerbedrijven proberen de omzet die zij hierdoor mislopen op te vangen door hun prijzen te verhogen.

De omzet in de markt kwam vorig jaar 'slechts' 2 procent lager uit dan in 2013. De prijzen lagen gemiddeld 6 procent hoger.

Zakelijke afzenders
Van de stukken die nog wel hun weg naar de Nederlandse brievenbussen vinden, is de overgrote meerderheid afkomstig van zakelijke afzenders. Consumenten verstuurden vorig jaar 250 miljoen brieven, terwijl de totale postmarkt circa 3,5 miljard poststukken bedroeg.

PostNL is vrijwel de enige partij die actief is in de bezorging van consumentenpost. Het beursgenoteerde bedrijf is ook actief op de zakelijke markt. Maar daar ziet PostNL zijn marktaandeel volgens de ACM de laatste jaren wat teruglopen.

Op de zakelijke markt zijn er naast PostNL meer partijen actief. Zo bezorgt Sandd twee dagen per week. Daarnaast zijn er ruim honderd andere postbedrijfjes die regionaal of lokaal tot vijf dagen per week post bezorgen. In totaal telde Nederland vorig jaar 116 postvervoerders. Dat waren er 4 procent meer dan vijf jaar eerder.

Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen
Hoeveelheid verstuurde post blijft teruglopen (Foto: ANP)

Eerste lichaam gevonden na ramp Zuid-China

Reddingswerkers hebben dinsdag voor het eerst een lichaam gevonden in het puin bij de Zuid-Chinese stad Shenzen. Daar werden zondag tientallen gebouwen verwoest door een aardverschuiving. Zeker 81 mensen worden volgens staatsmedia nog vermist.

De zoektocht naar overlevenden is volgens het Chinese ministerie van Defensie 'een race tegen de klok'. Met drones en graafmachines wordt gezocht in de enorme laag modder en bouwafval, die volgens de autoriteiten een gebied beslaat van 380.000 vierkante meter. Inmiddels zou een aantal mensen zijn gered uit getroffen gebouwen.

De aardverschuiving veroorzaakte een enorme ravage in een industrieel complex. Op beelden is te zien hoe gebouwen bezweken onder de modderstroom. De modder zou afkomstig zijn geweest van een overvolle stortplaats, die volgens de autoriteiten in februari al gesloten had moeten worden.

Chinese autoriteiten hebben invallen gedaan in twee kantoren van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stortplaats. Het gaat om het bedrijf Shenzhen Yixianglong Investment Development.

Eerste lichaam gevonden na ramp Zuid-China
Eerste lichaam gevonden na ramp Zuid-China (Foto: ANP)

Nederlanders positief, maar geven niet meer uit

Consumenten zijn flink positiever over hun financiële situatie dan een jaar geleden, maar dat betekent niet dat we met kerst meer geld laten rollen. Gemiddeld geven we per huishouden ongeveer 135 euro uit aan cadeaus, diners, kerstboom en andere kerstaankopen. En dat is net zoveel als vorig jaar. Ook het totaalbedrag dat wordt uitgegeven in de hele feestmaand is ongeveer gelijk, zeggen de meeste mensen.

Dat constateert ING op basis van eigen onderzoek, de zogeheten ING Financieel fit Barometer. Die geeft weer hoe Nederlandse huishoudens denken over hun eigen portemonnee.

De onderzoekers van de bank constateren ook dat kerstcadeaus vaak niet op prijs worden gesteld. "Met een op de zeven gekregen cadeaus zijn ontvangers eigenlijk niet blij. Zo ontvangen Nederlanders dit jaar voor tientallen miljoenen euro's aan ongewenste kerstcadeaus".

Doorgeefcadeau's

Volgens ING gooit een op de vijf wel eens een gekregen cadeau ongebruikt weg. Het doorgeven van cadeaus komt vaker voor. Dit doet de meerderheid (58 procent) van de ontvangers wel eens. De populairste 'doorgeefcadeaus' zijn flessen drank, verzorgingsproducten en woonaccessoires. Maar ook tegoedbonnen, snoep en boeken zijn relatief populair om door te gegeven. Ruim twee van de drie Nederlanders vindt het geen probleem om een 'tweedehands' cadeau te ontvangen.

De financiële barometerstand van ING is opnieuw gestegen en is in het laatste kwartaal van 2015 uitgekomen op 96 punten. Deze stijging komt onder meer doordat de Nederlandse economie aantrekt en het aantal banen groeit met zo'n 1 procent per jaar, stelt de bank. Volgend jaar komen er naar verwachting zo'n 100.000 banen bij. Daarbij stijgen de lonen harder dan de prijzen, waardoor de koopkracht toeneemt. Dat is vooral voor werkenden het geval.

ING voorziet dat de koopkracht volgend jaar met 2 procent toeneemt. "Consumenten kunnen niet alleen meer uitgeven, ook de wil om meer uit te geven neemt toe. Het consumentenvertrouwen is inmiddels weer terug op pre-crisis niveau", stelt de bank. De economen voorzien dat de consumentenuitgaven in 2016 gemiddeld twee keer zo snel zullen groeien als dit jaar.

'We zijn positief maar geld rolt niet extra'
'We zijn positief maar geld rolt niet extra' (Foto: ANP)

Drukste dag ooit bij bol.com

Webwinkel bol.com heeft zijn drukste dag ooit achter de rug. Er gingen maandag ruim 350.000 artikelen over de digitale toonbank, goed voor een omzet die 70 procent hoger lag dan op de drukste dag voorafgaand aan Kerstmis vorig jaar.

De verkopen lagen maandag bovendien een vijfde hoger dan op de maandag voor Sinterklaas eerder dit jaar. Dat was tot dusver de drukste dag uit de geschiedenis van Bol.com "Het lijkt erop dat Nederland meer dan ooit de kerstaankopen online doet", zei directeur Daniel Ropers dinsdag.

"Al jaren zien we dat Kerstmis steeds populairder wordt, maar nooit eerder was er sprake van zo'n grote omzetstijging ten opzichte van Sinterklaas. Dat heeft zelfs ons verrast", aldus Ropers. Op het drukste moment werden elf artikelen per seconde besteld bij de webwinkeldochter van Ahold.

Ook nog een kerstkadootje nodig? Als je via deze link bestelt steun je FOK! ook nog eens.

Kerst zorgt voor topdrukte bij Bol.com
Kerst zorgt voor topdrukte bij Bol.com (Foto: ANP)

Gwen Stefani kust tijdens Kerstwens

Gwen Stefani wenst al haar Twittervolgers een fijne kerst en dat doet de zangeres met een bijzonder filmpje. Namelijk een video waarin te zien is dat haar nieuwe liefde Blake haar kusjes op haar wang geeft.

"Merry Christmas", schrijft de No Doubt-zangeres bij de video waarin ze lachend naar de camera kijkt. Veel Amerikaanse media schrijven over de kerstwens. De twee lieten hun liefde voor elkaar namelijk nog niet eerder zo duidelijk zien.

Stefani en countryzanger Shelton lieten zich in november voor het eerst als koppel zien. De twee sterren hebben elkaars ouders intussen al ontmoet en ook de kinderen van Gwen zouden Blake al regelmatig hebben gezien. "Blake is dol op kinderen en hij vindt het heel leuk om tijd door te brengen met de kinderen van Gwen. Ze zijn gek op hem", vertelde een bron eerder aan People.

Gwen maakte eerder dit jaar bekend te gaan scheiden van haar ex Gavin Rossdale en ook Blake Shelton verbrak zijn huwelijk. Hij was getrouwd met zangeres Miranda Lambert.

Kussende Gwen en Blake delen kerstwens
Kussende Gwen en Blake delen kerstwens (Foto: BuzzE)

Files flink toegenomen

De omvang van files in ons land, de zogenoemde filedruk, is dit jaar flink toegenomen; met ongeveer 25 procent. Daarmee is een eind gekomen aan een daling van die filedruk van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdag naar buiten heeft gebracht.

De laatste jaren nam de filedruk (lengte maal duur) juist flink af. Volgens de VID was dat te danken aan meer bredere snelwegen. Ook zat de economie in het slop. Het effect van die bredere wegen is inmiddels (deels) uitgewerkt en de economie draait weer beter waardoor er weer meer verkeer is, stelt de VID.

VID: Filedruk dit jaar flink gestegen
VID: Filedruk dit jaar flink gestegen (Foto: ANP)

Arrestant ontvreemdt handboeien

Als je je geboeid op het politiebureau bevindt, is dat wellicht een goed signaal dat je moet stoppen met ongein uithalen. Deze les ging echter volledig voorbij aan een 18-jarige student uit Leuven. Deze wist op het politiebureau de handboeien, waarmee hij zelf geboeid was, te ontvreemden.

De student was in de afgelopen nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op verdenking van diefstal van een kerstboom. Toen de diender zijn verklaring in de computer invoerde, wist de jongen zich van zijn handboeien te bevrijden en deze te verbergen. Hij werd heengezonden door de politie, zonder dat deze zich er rekenschap van gaf dat hij de handboeien bij zich had.

De diefstal werd pas later ontdekt; de dader werd evenwel direct opgespoord, aangezien camera's zijn daad haarscherp hadden vastgelegd. Voor de jongen in kwestie kan er wellicht nog een naar staartje volgen: hij zal zich nu voor de rechter moeten verantwoorden. Wellicht zal de politie zich nog achter de oren krabben hoe het kan dat een arrestant handboeien weet te ontvreemden. De student zelf houdt er in ieder geval een sterk verhaal voor op feestjes aan over; de handboeien zijn terug bij de rechtmatige eigenaar.

Arrestant ontvreemdt handboeien

Vandaag uitspraak Tarik Z. in hoger beroep

Het gerechtshof in Leeuwarden velt dinsdag in hoger beroep het vonnis over 'jounaalkaper' Tarik Z. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de verdachte vier jaar celstraf krijgen, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Z. gijzelde volgens justitie een bewaker van het NOS-gebouw om een speech te kunnen houden op televisie. Hij deed dit onder dreiging van wat achteraf een nepwapen bleek te zijn.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf.

Het OM wil niet dat er rekening wordt gehouden met het feit dat de daad van Z. herkenbaar op televisie werd herhaald. "Hij heeft zijn persoonlijke levenssfeer willens en wetens prijsgegeven. Hij vroeg niet om toestemming, maar eiste zelfs zendtijd op. Hij zocht de camera om bij miljoenen huishoudens binnen te komen."

Advocaat Ton Visser vindt dat een gijzeling niet te bewijzen is.

Vonnis 'journaalkaper'' in hoger beroep
Vonnis 'journaalkaper'' in hoger beroep (Foto: ANP)

'Frank Sinatra: My Way een verschrikking'

Frank Sinatra had op een gegeven moment schoon genoeg van enkele van zijn bekende hits. Dat schrijft New York Post.

Een voorzitter van de bekende Friars Club in New York was getuige van een nukkige Sinatra voordat die in 1983 tijdens een bal het podium betrad. "Speel dat nummer nooit meer!", zei hij nadat de huisband hem introduceerde met zijn hit New York, New York. "Ik had al genoeg van My Way, wat een verschrikking was en ik wil niet dat deze ook in die categorie belandt", zou hij gesnauwd hebben.

Eerder meed hij My Way al tijdens zijn optredens, net als Strangers In The Night. In het boek Sinatra: The Life werd Frank al eens geciteerd over zijn hekel aan het laatstgenoemde nummer. "Het is een stuk vuil" en "het is het allerslechtste verdomde nummer dat ik ooit heb gehoord", zei hij over de hit.

De beroemde New Yorkse club viert in januari uitgebreid de honderdste verjaardag van Sinatra. Tijdens een gala krijgt de crooner een ode van onder anderen Dionne Warwick, Wayne Newton, en Norm Crosby.

'Frank Sinatra haatte zijn grote hits'
'Frank Sinatra haatte zijn grote hits' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: lekker windje

Dat was een beste woei gisterenavond. Ik moest nog even met de auto weg, maar bij het uitstappen moest ik het portier toch best goed vasthouden, anders was hij uit z'n voegen gewaaid! 

In de ochtend kan er wat regen vallen hier en daar; het meeste trekt in de loop van de dag weg via het noordoosten van het land. In de middag is het over het algemeen bewolkt met af en toe een bui, in het zuiden is er kans op een schraal zonnetje. De wind, die afgelopen nacht was gaan liggen, is nog steeds aanwezig en wakkert gedurende de dag opnieuw aan om in de avond opnieuw voor overlast te zorgen in het noordwestelijk kustgebied. De temperaturen liggen uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar: het is ongeveer 14 graden in het noorden tot plaatselijk 16 in het zuiden! 

Op de foto hieronder staat het originele motel uit de sixties-film Easy Rider. Qltel en Rewimo kwamen er langs tijdens hun rondreis door de VS. 

H?t motel uit de film Easy Rider uit de jaren 60 (Foto: Rewimo & qltel)
Het motel uit de sixties-film Easy Rider (Foto: Rewimo & qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1770 vond het  IJzerkoekenoproer plaats in Coevorden. 

* In 2007 opent Disney World de attractie The Twilight Zone Tower of Terror. 

* In 1938 werd in Zuid-Afrika een Coelacant gevangen


Easy Rider - Born to be free

Adele wil geen merk zijn

Personal branding. Zangeres Adele wil er niets mee te maken hebben en ze wil al helemaal niet dat haar gezin ermee te maken krijgt. Dat vertelt ze aan Time.

'Ik hou niet van dat woord', zegt Adele als het gaat over termen als personal branding en merk, die in de muziekindustrie volop gebruikt worden voor de marketing van artiesten. 'Dan voel ik me alsof ik wasverzachter of een zak chips ben. Dat ben ik niet.'

Haar naam en faam mag al helemaal niet overslaan naar haar gezin: 'Als je aan mijn gezin komt ben ik een leeuwin. Vooral omdat mijn vriend niet beroemd is. Het is oneerlijk als iemand ongelimiteerde toegang wil tot mijn gezin. Zij horen niet bij het pakket.'

Adele hoopt dan ook dat haar zoon nooit zal pronken met zijn beroemde moeder. 'Als mijn kind besluit toch bekend te willen zijn omdat hij mijn kind is zal ik geïrriteerd zijn, maar ik zal hem niet tegenhouden. Maar het is mijn droom, niet die van hun.' 

Intussen doet ze dan ook haar best om haar gezinsleven af te sluiten van haar carrière. 'Ik ben me er erg bewust van dat ik een kind heb. Ik wil niet dat hij een van die verwende eikels wordt die verpest raken. Dat hij bij zijn chauffeur zeurt om schone kleren.' Haar tijd met haar gezin moet zo normaal mogelijk zijn: 'Het is zo normaal als ik het kan krijgen. Ik denk dat mensen er verbaasd over zullen zijn. Als ik niet in een fotoshoot zit breng ik tijd door met mijn vriend en baby.'

Adele wil geen merk zijn
Adele wil geen merk zijn (Foto: BuzzE)

Gordon: 'Froger heeft drankprobleem'

Volgens Gordon heeft René Froger een enorm drankprobleem. De zanger deed die uitlating in het interviewprogramma 5 jaar later van Jeroen Pauw, dat maandag was te zien, zo schrijft het AD. Gordon zei ook dat hij helemaal niemand meer vertrouwt. 'Dat vind ik heel erg.'

Volgens Gordon is het drankprobleem van Froger de reden dat hij zeven jaar geleden is gestopt bij de Toppers. 'Ik heb de meest afschuwelijke dingen meegemaakt, die man heeft zo'n enorm drankprobleem. Alles en iedereen wordt verrot gescholden. Het is angstaanjagend', aldus Gordon.

Kort voor hun deelname aan het Songfestival in 2009 kwam het tot een uitbarsting. Froger gooide Gordon uit zijn huis in het Spaanse Marbella. 'Ik wilde toen al stoppen, maar het werd met de mantel der liefde bedekt.' Gordon zegt dat de huidige Toppers-leden Gerard Joling en Jeroen van der Boom ook last hebben van Froger. 'Tot op de dag van vandaag. Maar die spelen mooi weer.'

Gordon vertelde ook tegen Jeroen Pauw dat het moeilijk is om als bekende Nederlander een relatie in stand te houden, omdat mensen in de omgeving van zijn partners veranderen. 'Vaak is het de druk van buitenaf, de media, de bekendheid', gaf Gordon op als gemeenschappelijke reden voor het stuklopen van zijn kortstondige relaties. 'Ja, ik kan in de media ook zelf mijn mond houden over mijn privéleven. Ik heb lange tijd mijn mond gehouden over Chiel, die ik al vijf jaar kende voordat we samen in het openbaar verschenen. Maar je houdt het toch niet tegen. Voor mensen schijnt het heel belangrijk te zijn om in de media te vertellen dat Gordon gelukkig met iemand is.'

Villa
Zijn villa in Blaricum noemt Gordon een gouden kooi. 'Ik raak hier sociaal geïsoleerd. Ik zie er dan tegenop om naar buiten te gaan waar een continue stroom van mensen met me op de foto wil. Daarom blijf ik soms dagenlang thuis, dan zit ik filmpjes te kijken of achter de computer', aldus de zanger die recent aankondigde dat hij stopt met zingen.

Gordon meldde verder nog dat er vijf jaar geleden een vrouw zwanger was van hem. Uiteindelijk hebben ze in gezamenlijk overleg besloten om het kindje niet te laten komen.

Gordon vertrouwt helemaal niemand meer
Gordon vertrouwt helemaal niemand meer (Foto: BuzzE)

FOK!sport op bezoek bij Braziliaanse biatletes

Een tijd terug kregen lezers van FOK!sport de kans om vragen te stellen aan twee Braziliaanse biatletes, waar op zowel de site als het forum van FOK! flink wat reacties binnen zijn gekomen. Door een naar eigen zeggen ernstig druk schema is het de dames nog niet gelukt om voor antwoorden te zorgen. Eindredacteur heywoodu besloot dan maar naar Oostenrijk af te reizen om een kijkje te nemen bij de biatletes en om te zien of ze het nou écht zo druk hadden.

Biatletes Bruna Moura (21) en Gabi Neres (19) deden na respectievelijk één en drie deelnames aan het WK jeugd/junioren dit seizoen voor het eerst mee aan het reguliere internationale circuit. De Braziliaanse wintersporters kwamen uit in de IBU Cup, het niveau onder de World Cup, waar ze het voor het eerst opnamen tegen internationale senioren. Het gaat goed met het Braziliaanse biatlon, want in het Oostenrijkse Obertilliach bestond het team net als een week eerder uit zes atleten, een record. Moura en Neres vormen samen met de 19-jarige Caio Moreira de jonge generatie. Mirlene Picin (35), Leandro Lutz (32) en Fabrizio Bourguignon (39) vormen de oude garde.

In het pittoreske Obertilliach stond de derde IBU Cup van het seizoen op het programma en voor de Brazilianen zeer waarschijnlijk de laatste van de huidige winter: alleen bij een vooralsnog bijna onmogelijk resultaat zouden ze na de jaarwisseling ook mee mogen doen. Het eerste wat opvalt bij een team als Brazilië is dat er natuurlijk andere doelen gesteld worden dan bij de Noren, Duitsers of Russen. Het gaat er nog helemaal niet om dat er gewonnen wordt, maar men kijkt naar doelen als 'minder dan 30% achter het podium eindigen' of - binnen het team een flinke strijd - als eerste Braziliaanse biatleet ooit alle doelen raken in een wedstrijd met twintig schoten.

De ski's worden getest en al na vijf minuten is duidelijk dat de oude ski's het beste zijn (Foto: heywoodu)
De ski's worden getest en al na vijf minuten is duidelijk dat de oude ski's het beste zijn (Foto: heywoodu)

Vrijdag was het tijd voor de eerste competitie, de individuele wedstrijd over 15 kilometer - de langste voor het damesbiatlon. Voor zowel Moura als Neres was het hun internationale debuut op deze afstand, want bij de junioren en de jeugd ligt het aantal kilometers lager. Ruim drie uur voor de start begonnen de laatste voorbereidingen, door op de slaapkamer keer op keer de schietpositie te oefenen: wapen op de rug, wapen van de rug, positie innemen en richten op een op de muur geplakt papiertje met vijf doelen. "Het lukt me dit seizoen niet echt om de goede staande schietpositie te vinden, dus probeer ik het nu op deze manier", verklaart Neres. "Als ik straks tijdens de wedstrijd voor het staand schieten aan ga leggen denk ik hieraan en dan lukt het me wel."

Voor de start worden de wapens gecontroleerd: men test de druk van de trekker en er gaat een stickertje met het startnummer op (Foto: heywoodu)
Voor de start worden de wapens gecontroleerd: men test de druk van de trekker en er gaat een stickertje met het startnummer op (Foto: heywoodu)

Eenmaal aangekomen bij het biatloncentrum, anderhalve kilometer buiten Obertilliach, gingen de wedstrijdvoorbereidingen verder. De dames hadden een nieuw paar wedstrijdski's en dus moest er even getest worden welke op deze sneeuw het beste waren - het werden toch de oude ski's - waarna ze weer bij de Zweedse waxcabine ingeleverd werden om gewaxt te worden. De Brazilianen maken dit seizoen deel uit van het Zweedse team en delen naast de wax- en omkleedcabine ook de coach: de Noor Tobias Torgersen. Hij stond inmiddels klaar voor de laatste voorbereiding: de zeroing, het inschieten van de wapens op een vel papier. 

Moura warmt zich enkele minuten voor de start van haar eerste 15 kilometer nog maar een keer op (Foto: heywoodu)
Moura warmt zich enkele minuten voor de start van haar eerste 15 kilometer nog maar een keer op (Foto: heywoodu)

Na het inschieten ging het voor Moura weer in volle sprint naar de waxcabine om de ski's op te halen, want ze zou als vierde van start gaan. Eenmaal vertrokken ging het helaas niet helemaal lekker, want al na de eerste van vier schietbeurten - twee missers - verliet ze de schietbaan met een van pijn vertrokken gezicht. "Mijn keel brandde en ik kon nauwelijks normaal ademen", liet ze na afloop weten. Het werd alleen maar erger - "in de tweede ronde was ik er klaar mee en wilde ik opgeven" - maar door slechts één fout in de tweede en nul fouten in de derde schietbeurten besloot ze toch door te gaan.

Het leverde een 87e positie op in het veld van 91 dames - 35% achter het podium - hoewel ze de halverwege gestopte Servische Sara Lucic ook zeker achter zich had gehouden. Voor Neres hielp het oefenen in de slaapkamer redelijk, want in de twee staande schietbeurten ging er telkens één schot naast. In liggende positie miste ze er echter twee keer twee, goed voor plek 88 aan de finish. 

Neres begint aan haar debuut op de 15 kilometer, de langste afstand bij de dames (Foto: heywoodu)
Neres begint aan haar debuut op de 15 kilometer, de langste afstand bij de dames (Foto: heywoodu)

De eerste 15 kilometer zit erop voor de dames, bij wie de vermoeidheid flink toeslaat (Foto: heywoodu)
De eerste 15 kilometer zit erop voor de dames, bij wie de vermoeidheid flink toeslaat (Foto: heywoodu)

Ondanks de grote vermoeidheid ging de blik gelijk verder naar zaterdag, want dan zou de sprint over 7,5 kilometer op het programma staan. Wederom was Moura de eerste Braziliaanse die van start ging, dit keer had ze startnummer zes. Veel beter voelde ze zich niet en ook vijf minuten voor de start sprak er nog weinig hoop uit haar woorden: "Het voelt alsof mijn lichaam nog slaapt, terwijl ik hier al een kwartier aan het rondrennen ben om warm te worden." Toch ging het niet verkeerd, want bij de eerste van twee schietbeurten bleef Moura foutloos. 

Bij het staand schieten kwam vooralsnog het hoogtepunt uit haar nog jonge carrière: ook nu gingen alle vijf schijven om, iets wat in de biatlongeschiedenis pas twee keer eerder was bereikt door iemand uit Brazilië. In pas haar negende internationale race voegde Moura zich in het bijzondere rijtje met Mirlene Picin en olympiër - en haar voorbeeld - Jaqueline Mourão en dat was te merken ook: met een grijns van oor tot oor verliet ze de schietbaan en dook ze de laatste ronde in. Gecombineerd met haar beste resultaat op de ski's ooit leverde het de 88e plek op in het veld van precies honderd deelneemsters.

Moura probeert zich 'wakker te lopen' voor wat uiteindelijk tot nu toe de race van haar leven blijkt te zijn (Foto: heywoodu)
Moura probeert zich 'wakker te lopen' voor wat uiteindelijk tot nu toe de race van haar leven blijkt te zijn (Foto: heywoodu)

Dat het nog bijna helemaal mis ging kreeg uw redacteur gelijk na de wedstrijd te horen..."ik stond bij baan 20, richtte en 'iets' voelde niet goed. Nadat ik nog eens goed keek zag ik dat ik op de schijven van baan 21 gericht had en dus was ik nog net op tijd om op de goede schijven te richten", aldus Moura, die bij het horen van haar resultaat reageerde alsof er zojuist olympisch goud gewonnen was: het biatlon kent een vrij ingewikkeld puntensysteem en het door haar behaalde puntenaantal deed plotseling het besef komen dat het bereiken van de Winterspelen van 2018 wel eens een realistisch doel zou kunnen zijn.

Neres is klaar voor de laatste wedstrijd voor de tijdelijke terugkeer naar Brazilië (Foto: heywoodu)
Neres is klaar voor de laatste wedstrijd voor de tijdelijke terugkeer naar Brazilië (Foto: heywoodu)

Helaas ging het voor haar hartsvriendin Neres ook in de sprint minder goed: twee missers in beide schietbeurten brachten een 98e plek op het scorebord, twee plaatsen achter landgenote Picin. Na de finish werd pas duidelijk wat een chaos het na afloop van een dergelijke wedstrijd is: een uur lang renden overal biatleten heen en weer om de cabines leeg te trekken en de ski's, stokken, wapens en al het andere spul in te pakken voor de reis naar huis. 

Voor de Brazilianen zit de IBU Cup er voor dit seizoen op - het benodigde resultaat om door te mogen werd zoals verwacht niet gehaald - maar Neres en Caio Moreira zijn nog niet klaar met biatlon voor deze winter. De 19-jarige Moreira kende vooral een sterke sprint en noteerde slechts één misser, het gedeeld beste schietresultaat ooit voor een Braziliaanse man. Zowel hij als Neres reizen eind januari af naar Roemenië voor het WK junioren, waar ze waarschijnlijk weer live op Eurosport te zien zullen zijn. Moura is daar nu één jaar te oud voor, maar in plaats van deelname aan het WK junioren gaat zij na nog één trainingskamp in Zweden in januari de zomer in met de wetenschap dat er een hele grote stap richting de Spelen van 2018 is gezet. 

En het interview met vragen van FOK!kers? Daar bleek het leven van een reizende biatleet inderdaad nog even te druk voor te zijn, maar ook daar zal wel degelijk tijd voor gevonden gaan worden.

Na afloop heerst overal een gecontroleerde chaos, zo ook hier bij Gabi Neres en Caio Moreira: welke ski's moeten in welke tas, met welke labels en in dezelfde auto met welke skistokken? (Foto: heywoodu)
Na afloop heerst overal een gecontroleerde chaos, zo ook hier bij Gabi Neres en Caio Moreira: welke ski's moeten in welke tas, met welke labels en in dezelfde auto met welke skistokken? (Foto: heywoodu)

Sporting verliest zaak-Rojo van Doyen

De investeringsmaatschappij Doyen Sports krijgt twaalf miljoen euro plus rente van Sporting Lissabon voor de transfer van Marcos Rojo in de transferzomer van 2014.

Rojo maakte voorafgaand aan het seizoen 2014/15 de overstap van Sporting naar Manchester United. De Portugezen ontvingen twintig miljoen euro voor hem en weigerden een aanzienlijk deel van de transfersom af te staan aan Doyen Sports. Sporting vond dat de investeringsmaatschappij onrechtmatig had gehandeld door op een vertrek van Rojo aan te sturen.

Volgens Sporting heeft Doyen zonder toestemming met meerdere clubs onderhandeld over een transfer van Rojo. Uiteindelijk werd het Manchester United, dat diep in de buidel tastte voor Rojo. Door het aanzienlijke doorverkooppercentage dat de partijen vooraf hadden afgesproken, had Doyen nog recht op twaalf miljoen euro. Sporttribunaal CAS ging in dat verhaal mee.

Sporting besloot de banden met de investeringsmaatschappij kort na de transfer af te breken. Daardoor moest ook de situatie rondom Zakaria Labyad worden doorgelicht. De oud-speler van Vitesse en PSV behoort eveneens tot de stal van Doyen.

In een statement laat Sporting weten dat het niet bij de pakken neer zit. De Portugese grootmacht overweegt alle mogelijke opties om de strijd alsnog te winnen. Voor zover bekend is, gaat Sporting in beroep tegen het besluit van het CAS.

Sporting verliest zaak-Rojo van Doyen (Pro Shots / Action Images)
Sporting verliest zaak-Rojo van Doyen (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.