Kerst verbannen op Brunei

Het vieren van kerst is natuurlijk hartstikke haram. Reden genoeg voor de schoftig rijke sultan van Brunei om dit kufar-feestje maar even flink aan banden te leggen.

Moslims die in het mini-staatje toch iets aan kerst doen, maken een goede kans om de jaren daarop hun feestdagen niet thuis door te brengen. Op het vieren van dit Germaanse feestje (overgoten met een sterk christelijk sausje) staat namelijk een straf van 5 jaar cel. Niet-moslims mogen het wel vieren, maar dan in besloten kring, zodat mensen die wél in de ware god en zijn profeet geloven er geen last van hebben. Bovendien dienen de kuffars dit van te voren te melden bij de autoriteiten, anders zijn ook zij strafbaar bezig. Zichtbare uitingen van kerst in het openbare leven zijn eveneens haram, op straffe van een paar jaar op water en brood.

De reden van deze twijfelachtige maatregel is dat het kerstfeest invloed kan hebben op de beleving van het islamitische geloof van de bewoners van het landje op Borneo. Dit betreft zo'n 65 procent van de bevolking. De rest is Christelijk, Boeddhistisch of is fan van een natuurgeloof. De minister van Religieuze Zaken weet het allemaal goed uit te leggen: "Deze maatregelen zijn nodig om de excessieve viering van dit feest aan banden te leggen. Dit kan namelijk het geloof van de islamitische bevolking schaden".

Het Sultanaat verbiedt al een tijdje openlijke uitingen van religie die niets met islam te maken hebben. Het schenden van deze wet kan een fikse straf opleveren. Hieronder vallen zaken als het opzetten van kerstbomen, het zingen van debiele kerstliedjes en het versturen van kerstkaarten.

"Sommige mensen zijn wellicht van mening dat we van dit soort frivoliteiten niet zo'n punt moeten maken", verklaart een religieuze leider, die blijkbaar niet helemaal zeker van zijn geloof is. "Maar wij moslims moeten deze zaken ver van ons bed af houden, want dit kan ons geloof beïnvloeden."

De Sultan van Brunei wist al eerder het nieuws te halen. Vorig jaar bijvoorbeeld nog, toen de zowel wereldse als religieuze leider van het land een behoorlijk strikte uitvoering van de sharia invoerde. Inclusief leuke dingen als stokslagen, steniging en amputaties. Roken, alcohol drinken en veel andere dingen die het leven een meerwaarde geven, werden en passant verboden. Een hoop celebs vonden dat niet leuk en riepen op tot een boycot. De Sultan is eigenaar van de Dorchester Collection of Hotels, waaronder het Beverly Hills Hotel en het Bell Air.

Zelf neemt de Sultan de wet van Allah wat minder serieus en profileert zich nogal als een playboy. De geestelijke heeft meerdere harems en een kleine vloot met luxeboten, waarvan eentje de naam 'tieten' draagt. Toen hij nog minister van financiën was, is het hem gelukt om zichzelf miljarden dollars toe te bedelen. Ook het nederige stulpje dat hij zijn woning pleegt te noemen, liegt er niet om: het pand heeft 1788 kamers, een parkeergarage met ruimte voor 110 auto's, een manage met 200 paarden (om polo te spelen), 5 zwembaden en 350 toiletten.