97% meldingen vuurwerkoverlast Horst nep

Het meldpunt vuurwerkoverlast heeft bekendgemaakt dat ruim 97 procent van de meldingen die binnen kwamen in Horst nepmeldingen betroffen. Maar liefst 237 van de 244 meldingen bleek door een en dezelfde vuurwerkhatende mallerd te zijn gedaan. Zo beweert het meldpunt. De meldingen werden ingediend via hetzelfde ip-adres.

De dubbele meldingen zijn verwijderd, hoewel een dubbel ip-adres niet per se betekent dat het niet alsnog om meerdere verschillende personen gaat. Daarnaast is het voor veel mensen relatief eenvoudig om elke drie seconden van ip-adres te wisselen, waardoor de overgebleven meldingen alsnog dubieus blijven.

De gemeente Horst aan de Maas telt nu nog zeven mogelijk serieuze meldingen uit Horst, vier uit Swolgen, vier uit Grubbenvorst en twee uit Sevenum. Behalve in Horst kwamen ook op Terschelling en de Afsluitdijk veel nepklachten binnen.

We schreven eerder al dat het meldpunt, dat door GroenLinks is geopend en waarin mensen kunnen aangeven dat ze overlast ondervinden door illegaal gebruik van vuurwerk, verre van een waterdicht systeem is. Er vindt geen verificatie plaats en iedereen kan eenvoudig verzonnen meldingen indienen door simpelweg een postcode en willekeurig mailadres te gebruiken. Door gebruik van TOR en proxies kun je ook het controleren van dubbele ip-adressen eenvoudig omzeilen om zo alsnog valse meldingen te doen.

Gisteren deed GroenLinks een jubelpersbericht de deur uit met de melding dat er 15.000 meldingen binnen waren, maar veel daarvan bleken dus sowieso nep. Hoeveel nepberichten er precies zijn blijft vanwege de anonimiteit van de meldingen onduidelijk. Duidelijk is wel dat het uiteindelijke aantal klachten van het meldpunt met een flinke korrel zout genomen dient te worden. Zo telt gemeente Schin op Geul inmiddels 10 meldingen, ongetwijfeld van FOK!kers die voor de grap de 6305 postcode hebben ingevuld nadat deze hier en hier door ons werd geopperd.

10 valse meldingen in Schin op Geul
10 valse meldingen in Schin op Geul

En ook de 84 meldingen in Oudemolen zijn nogal dubieus
En ook de 84 meldingen in Oudemolen zijn nogal dubieus

Je verzonnen klachten over postcode 6305 (of andere postcodes) kun je zelf indienen bij http://vuurwerkoverlast.nl/

Update 16:54

Arno Bonte, de initiatiefnemer van GroenLinks die erop uit is zo snel mogelijk een vuurwerkverbod af te dwingen, zegt dat er vierduizend valse meldingen zijn binnengekomen, die nu allemaal zouden zijn verwijderd. Ook zou het opnieuw plaatsen van valse meldingen niet meer mogelijk zijn.

Intussen lijkt er aan de manier van melden niets veranderd, en zijn er in Schin op Geul nog steeds 18 meldingen en ook in andere gehuchten en zelfs op de Afsluitdijk staan nog steeds tientallen meldingen. Volgens Bonte heeft zijn site al jaren last van DDoS-aanvallen, maar gezien de site draait met de DDoS-bescherming van Cloudflare kunnen we die bewering in twijfel trekken. Net zoals de teller van het meldpunt.