FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 november 2015

Wegenwacht krijgt pak met anti-aanbaklaag

Medewerkers van de Wegenwacht van de ANWB krijgen binnenkort een nieuwe en meer eigentijdse outfit. Dat liet de ANWB donderdag weten. De kleding moet ervoor zorgen dat de pechhelpers beter zichtbaar zijn.

Het ontwerp van de huidige outfit dateert van 1992. Toen kleurde het uniform vooral helderblauw, nu voert de opvallende kleur fluorgeel de boventoon. De kleding heeft veel moderne elementen. Zo heeft de broek een anti-aanbaklaag, zoals in een koekenpan, zodat er bijna geen olie of vet aan hecht en is de stof zo sterk dat deze als sleepkabel gebruikt kan worden, aldus de ANWB.

Of de kleding ook geschikt is op winterse dagen, is ook getest: in de sneeuw in Snowworld in Zoetermeer.

Wegenwacht krijgt pak met anti-aanbaklaag
Wegenwacht krijgt pak met anti-aanbaklaag (Foto: ANP)

'Schijndemocratie bij SP? Kul!'

"De leden van de SP zijn recalcitrant en verstandig en laten zich niks voorschrijven. Door niemand niet." Dat zei SP-voorzitter Jan Marijnissen donderdag in het televisieprogramma Pauw.

Hij reageerde op beschuldigingen dat het partijbestuur de eigen favoriet - Ron Meyer - doordrukt voor het voorzitterschap van de partij, nu Marijnissen afscheid neemt. De andere kandidaat - Kamerlid Sharon Gesthuizen - zou geen eerlijke kans maken door de voordracht van het partijbestuur.

Marijnissen noemde aantijgingen dat er bij de SP sprake is van een schijndemocratie 'kul'. Het partijbestuur moest volgens de reglementen een kandidaat voordragen en heeft toen unaniem voor Meyer gekozen. Niet kiezen zou laf zijn geweest, aldus Marijnissen.

Brede ervaring
Meyer heeft volgens het bestuur brede ervaring 'als lokale activist, raadslid en fractievoorzitter in Heerlen, beschikt over leiderschapskwaliteiten en heeft getoond te kunnen inspireren, organiseren en mobiliseren'.

Het SP-congres kiest zaterdag een nieuwe partijvoorzitter.

Marijnissen: Schijndemocratie bij SP? Kul!
Marijnissen: Schijndemocratie bij SP? Kul! (Foto: ANP)

Poetin wil met Frankrijk tegen 'gezamelijke vijand' vechten

De Russische president Vladimir Poetin heeft tegen zijn Franse ambtgenoot François Hollande gezegd dat terreurdaden beide landen dwingen samen te werken tegen een "gezamenlijke vijand". Hij verklaarde dat Moskou klaar is om samen te werken met Parijs.

Hollande had eerder gezegd dat de wereldmachten een grote coalitie moeten vormen in de strijd tegen Islamitische Staat in delen van Syrië en Irak.

"Onze vijand is IS, die gebieden, een leger en hulpmiddelen heeft", zei Hollande aan het begin van zijn gesprek met Poetin. "Ik ben in Moskou om te bekijken hoe we kunnen samenwerken en coördineren, zodat we deze terreurbeweging kunnen raken, maar ook om een oplossing voor vrede te bereiken", aldus Hollande.

Poetin bereid samen te vechten tegen 'vijand'
Poetin wil met Frankrijk tegen 'gezamelijke vijand' vechten (Foto: ANP)

Migranten bestormen hek grens Macedonië

Honderden migranten uit Marokko, Algerije en Pakistan hebben donderdag het hek tussen Griekenland en Macedonië bestormd. Ze haalden een deel van het prikkeldraad weg om hun reis naar Noord-Europa te vervolgen. De bestormers maken deel uit van een groep van zo'n 1500 mensen die zijn gestrand in Idomeni. Alleen mensen die op de vlucht zijn voor conflicten in Syrië, Afghanistan en Irak mogen de oversteek naar Macedonië maken.

Sommige demonstranten gooiden stenen naar de politie, terwijl anderen op hun knieën vielen en schreeuwden: "We willen naar Duitsland."

Een paar migranten dat Macedonië wist te bereiken werd snel door de politie aangehouden. Zo'n 30 tot 40 meter van het hek is nu deels kapot. Politie bewaakt dat deel extra.

Vluchtelingen bestormen hek grens Griekenland
Migranten bestormen hek grens Macedonië (Foto: ANP)

Dreigingsniveau Brussel verlaagd

Het dreigingsniveau in Brussel is donderdag verlaagd. Het OCAD, de instantie die de dreigingsanalyse maakt, heeft met onmiddellijke ingang het niveau verlaagd van vier (het hoogste) naar drie. Dat hebben Belgische media gemeld.

In de stad was sinds vorig weekeinde het hoogste niveau van kracht in de nasleep van de aanslagen in Parijs van 13 november. Er zou sprake zijn van een acute terreurdreiging. Er werd gezocht naar mededader Salah Abdelsam, maar die werd niet gevonden.

De zoektocht naar verdachten zou ondanks de verlaging onderminderd worden voortgezet.

Dreigingsniveau Brussel verlaagd
Dreigingsniveau Brussel verlaagd (Foto: ANP)

Kritiek op optreden Mariah Carey

Mariah Carey mocht donderdag haar hit All I Want for Christmas zingen tijdens de traditionele Macy's Thanksgiving Day-parade in New York. NY Daily News heeft een fragmentje van het optreden op de website gezet en schrijft dat veel mensen de zangeres beschuldigden van playbacken.

De krant heeft heel wat Twitterreacties van mensen verzameld die kritiek hebben op het optreden van Mariah. Veel twitteraars schreven dat het jammer was dat de zangeres niet live zong. Daarbij vonden veel mensen dat Mariah niet echt haar best deed om echt over te komen. Het zou duidelijk te zien zijn geweest dat ze aan het playbacken was.

Volgens NY Daily News zou het geen raar besluit zijn geweest van Carey om niet live te zingen. Vorig jaar bracht ze het nummer namelijk wel live ten gehore tijdens een kerstevent in de Big Apple en toen lukte het haar niet om sommige uithalen te maken. Een filmpje van dit optreden ging toen de hele wereld over.

Kritiek op optreden Mariah Carey
Kritiek op optreden Mariah Carey (Foto: BuzzE)

Oppositie wil extra geld justitie in voorjaar

De oppositie wil het kabinet meer tijd geven om extra geld uit te trekken voor Veiligheid en Justitie. Minister Ard van der Steur moet gaan onderzoeken of er extra middelen nodig zijn en dat in het voorjaar regelen.

SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman zei dat donderdag tijdens het debat over de justitiebegroting.

Ze diende een motie in die is gericht op de politie, die het volgens de SP zwaar heeft. Als de Tweede Kamer haar voorstel niet aanneemt, zal de SP alsnog tegen de hele begroting van de begroting van Veiligheid en Justitie stemmen.

SP-motie
De SP-motie is mede ingediend door D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Dat is geen meerderheid. Volgende week wordt erover gestemd.

CDA en D66 komen later in het debat met soortgelijke moties over het Openbaar Ministerie en de rechtspraak.

Oppositie wil extra geld justitie in voorjaar
Oppositie wil extra geld justitie in voorjaar (Foto: ANP)

Ook technici Audi geschorst

Volkswagendochter Audi heeft twee medewerkers geschorst die mogelijk betrokken zijn bij het emissieschandaal met grotere dieselmotoren in de Verenigde Staten. Dat zei Audi-topman Rupert Stadler in een interview op donderdag.

Volkswagen en Audi maakten vorige week bekend dat circa 85.000 auto's met een 3.0 liter V6 dieselmotor zijn uitgerust met meetapparatuur waarvan de Amerikaanse autoriteiten geen weet hadden. Het betekende een nieuw hoofdstuk in het omvangrijke dieselschandaal waar Volkswagen onder gebukt gaat.

Audi onderzoekt nu of de werknemers, maar ook afdelingen van de automaker de uitstootwaarden van de auto's bewust hebben gemanipuleerd. Volkswagen zei eerder al acht werknemers uit voorzorg te hebben geschorst.

Ook technici Audi geschorst
Ook technici Audi geschorst (Foto: ANP)

Oenema opnieuw getroffen door kanker

Nederlands schaatskampioene Thijsje Oenema heeft deze week een zeer slecht bericht gekregen. De 27-jarige sprintster van Team Continu is opnieuw getroffen door kanker. Via haar ploeg maakte de Friezin het trieste nieuws donderdagavond in een persverklaring bekend.

"Deze week kreeg ik, geheel tegen de verwachting in, het verschrikkelijkste nieuws wat ik ooit zou kunnen krijgen. Nieuws dat ervoor zorgt dat mijn leven nooit meer zal zijn zoals het was. Ik heb te horen gekregen dat de cyste op mijn eierstok geen cyste was maar uitgezaaide melanoom kanker."

Oenema kreeg in het najaar van 2013 te maken met een agressieve vorm van huidkanker. Daarvan herstelde ze volledig. Begin dit jaar veroverde Oenema de Nederlandse titel op de sprintvierkamp.

'Niet te bevatten'

"Dit nieuws is eigenlijk niet te bevatten", liet Oenema donderdag weten. "Alle doelen, alle dromen en alle plannen zijn ineens weggevaagd. Het enige wat nu is, is het traject ondergaan. Dat traject is woensdag begonnen en gaat nu door met scans, uitslagen, mogelijke behandelingen. In dit traject zal ik alle energie en steun nodig hebben om mijn hoofd omhoog proberen te houden."

Haar ploeggenoten en de stafleden van Team Continu leven heel erg mee met Oenema. "Haar doelen, dromen en plannen zijn weggevaagd maar de onvoorwaardelijke band met haar teamleden niet. We zijn geschokt maar geven alles om haar te steunen in het traject waar ze nu in gaat", verklaarde de ploegleiding.

Oenema meldde zich begin deze maand af voor de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. Ze koos voor een operatie aan haar onderbuik. Daarna werd bij haar opnieuw kanker geconstateerd.

Oenema opnieuw getroffen door kanker
Oenema opnieuw getroffen door kanker (Foto: ANP)

[EL] AZ na thuisnederlaag klaar in Europa

AZ kan een vervolg in de Europa League na de winterstop vergeten. De ploeg van coach John van den Brom verloor donderdag in de vijfde groepswedstrijd thuis met 2-1 van Partizan Belgrado en is daardoor kansloos voor een plaats bij de beste twee in groep L.

AZ moest winnen om nog een kans op overwintering te maken. In de jacht op een vroege treffer opende de ploeg goed. Doelman Filip Kljajic werd in de eerste twintig minuten al een aantal keer onder vuur genomen. Grootste kans was na negentien minuten voor Dabney dos Santos, die speelde omdat Mounir El Hamdaoui niet speelgerechtigd is. De aanvaller kreeg de bal door de lucht aangespeeld door Celso Ortiz, maar liet zich daarna te ver naar de zijkant drijven. Zijn schot werd dan ook gekeerd door Kljajic. Na een halfuur had ook Alireza Jahanbakhsh de 1-0 op zijn schoen. De Iraniër schoot de bal na een fraaie aanval van links naar rechts echter ongecontroleerd over.

Pas in het slot van de eerste helft lieten ook de Servische gasten wat van zich horen. AZ mocht zelfs van geluk spreken dat Stefan Babovic net zo slordig omsprong met zijn kans als eerder Jahanbakhsh. De oud-Feyenoorder schoot gehaast voorlangs. Vlak daarna belandde ook een kopbal van spits Aboubakar Oumarou aan de voor AZ goede kant van de paal.

Uitstekende start

Ook na rust startte AZ uitstekend en dat leidde nu wel tot een vroeg doelpunt. Dos Santos leek zich in eerste instantie vast te draaien in het strafschopgebied, maar krulde de bal vervolgens uit een lastige hoek fraai in de kruising: 1-0. De Alkmaarders konden maar een dik kwartier van die voorsprong genieten. Oumarou, die in Belgrado al twee keer trefzeker was tegen AZ, mocht na ruim een uur helemaal vrij inkoppen en bracht zijn ploeg daarmee op gelijke hoogte: 1-1.

Van den Brom bracht in het slotkwartier nog de nodige verse aanvallende krachten, maar ook zij konden geen bres meer slaan in de Servische verdediging. Sterker nog, na een snelle counter bezorgde Andrija Zivkovic de Alkmaarders zelfs nog een nederlaag: 1-2.

AZ na thuisnederlaag klaar in Europa
AZ na thuisnederlaag klaar in Europa (Foto: ANP)

'Poetin is een gevaar voor Rusland'

President Vladimir Poetin is een gevaar voor Rusland. En hoe langer hij aan het roer staat, des te groter de kans dat het land uiteindelijk ineen zal storten. Dat stelt de voormalig topman van oliebedrijf Yukos, Michail Chodorkovski donderdag in een interview met persbureau Reuters.

Volgens Chordorkovski kunnen Rusland en Poetin een olieprijs van 45 dollar per vat nog wel aan. En ook de westerse sancties zijn te behappen. "Maar Rusland is onder Poetin in een situatie beland vergelijkbaar met die van de Sovjet-Unie in de laatste jaren onder Leonid Brezjnev, een periode van stagnatie", zo zei hij.

Yukos Oil kwam in problemen, nadat topman Chodorkovski kritiek had geuit op de Russische president Vladimir Poetin. In 2003 viel de belastingdienst bij het bedrijf binnen en Chodorkovski werd wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf.

'Poetin is een gevaar voor Rusland'
'Poetin is een gevaar voor Rusland' (Foto: ANP)

Twee aanhoudingen na aanslag op Malinees hotel

Twee mensen zijn donderdag in Bamako, de hoofdstad van Mali, aangehouden omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op een hotel bijna een week geleden. De twee verdachten werden door een speciale commando-eenheid opgepakt in de wijk Missabougou aan de oostrand van de stad.

Bij de aanslag op en de gijzeling in hotel Radisson Blu werden op 20 november 170 mensen gegijzeld. Daarvan werden zeker twintig mensen gedood en raakten 14 mensen gewond voordat de politie het hotel bestorme en een eind maakte aan de belegering van het hotel.

Aanhoudingen in Mali na aanslag op hotel
Aanhoudingen in Mali na aanslag op hotel (Foto: ANP)

Eaton atleet van het jaar, Schippers grijpt naast titel

Tienkamper Ashton Eaton is door wereldatletiekbond IAAF uitgeroepen tot Atleet van het Jaar 2015. Op het WK atletiek in Beijing rende, sprong en gooide de 27-jarige Amerikaan een ongekend totaal van 9045 punten bij elkaar. Dat was goed voor een nieuw wereldrecord op de tienkamp en dus lijkt de keuze voor Eaton, de meest complete atleet op aarde, geheel terecht.

Eaton kreeg voornamelijk concurrentie van zijn landgenoot Christian Taylor. In zijn strijd met de Cubaan Pedro Pablo Pichardo doorbrak de hinkstapspringer in 2015 regelmatig de grens van 18 meter. In Beijing kwam de genadeklap: de in Nederland woonachtige Taylor sprong naar 18,21 meter, slechts acht centimeter van het wereldrecord en de verste sprong in jaren. Usain Bolt was de derde genomineerde, maar ondanks wereldtitels op de 100, 200 en 4x100 meter werd hij niet als de favoriet gezien. Buiten het WK maakte hij weinig indruk en ook de tijden die hem wereldtitels opleverden waren niet van zijn gebruikelijke niveau. 

Bij de vrouwen ging de titel Atlete van het Jaar naar Genzebe Dibaba. Waar Dafne Schippers op het WK een van de snelste tijden ooit liep op de 200 meter, pakte Dibaba zelfs twee wereldrecords. Eerst was ze in het indoorseizoen al de snelste ooit op de 5000 meter, waarna ze tijdens de Diamond League in Monaco het stokoude, Chinese en volgens velen 'naar doping ruikende' wereldrecord op de 1500 meter aan gort liep. Naast Dibaba en Schippers was ook Anita Wlodarzcyk genomineerd. De Poolse kogelslingeraarster domineerde het hele jaar - inclusief het WK - en werd met haar wereldrecord van 81,08 meter de eerste vrouw die de 80-metergrens doorbrak.

Pokémon Picross komt volgende week

Op 12 november werd tijdens een Nintendo Direct Pokémon Picross aangekondigd, een free-to-play puzzelgame die in het rijtje valt van Pokémon Rumble en Pokémon Shuffle. Een releasedate bleef echter uit, tot vandaag.

Nintendo heeft bevestigd dat de game volgende week donderdag, drie december, beschikbaar komt in de eShop voor Nintendo 3DS. De game is gratis, dus als je houdt van picross (terecht) of Pokémon (ook terecht), geeft de game dan een kans. De trailer voor Pokémon Picross kun je hieronder bekijken.

Twee doden bij aanrijding door trein

Op dit moment is er geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden Centraal, door een aanrijding met een voertuig tussen Hillegom en Leiden. De NS geeft aan dat de vertraging minimaal 60 minuten bedraagt. 

Reizigers tussen Leiden Centraal en Haarlem wordt geadviseerd om over Amsterdam Sloterdijk en Schiphol te reizen. De storing is naar verwachting rond 19:00 uur verholpen. 

Update 15.48 uur
Bij het ongeval in Voorhout zijn twee doden te betreuren aldus Omroep West. Het ongeval gebeurde bij de spoorwegovergang aan de Herenstraat in Voorhout. Er is flinke chaos ontstaan en omstanders melden dat het onmogelijk is om Voorhout in of uit te komen. 

Update 18:38 uur
Volgens een ooggetuige zou de wagen met motorpech op de spoorwegovergang tot stilstand zijn gekomen. Op het moment dat de trein aankwam, zou de bestuurder nog geprobeerd hebben om gas te geven. De auto werd cirva honderd meter meegesleept door de sneltrein. De politie kon het verhaal nog niet bevestigen.

De NS heeft stopbussen ingezet tussen Hillegom en Leiden Centraal.  

Update 19:10 uur
De NS meldt dat de problemen op het spoortraject voorbij zijn. Er moet nog wel rekening gehouden worden met een langere reistijd.  

Geen treinverkeer mogelijk tussen haarlem en leiden (Foto: screenshot NS)
Geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden (Foto: screenshot NS)

Cam-verleider minderjarige meisjes weer vast

Een 34-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het verleiden van tientallen minderjarige meisjes voor de webcam moet de cel weer in. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten.

De politie hield de man vorige maand aan. De man was tegen de wens van het OM uit voorarrest op vrije voeten gekomen. Een hogere rechter heeft donderdag beslist dat hij weer vast komt te zitten.

De man zou de meisjes hebben verleid om via de webcam seksuele poses aan te nemen en aan zichzelf te zitten. Hij zou zich onder meer hebben voorgedaan als zanger van de popband B-Brave. In die hoedanigheid hield hij de meisjes voor dat hij ze met een limousine zou komen ophalen of dat ze backstage zouden mogen bij de Tinadag. Zijn slachtoffers zijn tussen de 12 en 16 jaar.

Volgens het OM bedreigde en intimideerde hij de meisjes als ze niet wilden meewerken. Hij zei dat hij dan de opgenomen beelden op het internet zou plaatsen.

Cam-verleider minderjarige meisjes weer vast
Cam-verleider minderjarige meisjes weer vast (Foto: ANP)

Game Zero, de voorloper van Minecraft?

Minecraft, een origineel spel. Of toch niet? Martin Hollis, bekend van de game Goldeneye, wist in 2002 een soortgelijk spel uit te brengen, maar helaas is dit hele feestje niet doorgegaan. De game was te zwaar voor GameCube en Nintendo 64.

Stel je voor, je hebt een lange tijd gewerkt aan Goldeneye, de eerste fps voor N64 en je brengt het ook nog eens met succes op de markt. Wat doe je dan? ‘Doorstoten in de game-industrie’, dacht Rare. Het bedrijf ging aan de slag met nog een shooter voor N64. Perfect Dark zou het volgende pareltje worden, maar niet in de ogen van Martin Hollis. De gamede  veloper wilde wat anders en nam ontslag. Hij ging er even tussenuit, waarna hij zijn eigen bedrijf opstartte. Ze wilden een game uitbrengen genaamd Game Zero, maar dit is er nooit van gekomen. Het spel was te goed voor de hardware van begin 21e eeuw en zo kon het niet op de markt gebracht worden. Vijftien jaar zijn we verder en Hollis geeft eindelijk duidelijkheid over Game Zero.

Als speler van dit spel zou je terechtkomen in een wereld vol met fantasierijke wezens. Je bent een vrouw die de wereld kan gaan verkennen en met een laserpistool vecht tegen vijanden. Zo kon de speler ook zelf gebouwen creëren. Oftewel, de voorloper van het wereldberoemde Minecraft? 'Voorloper is denk ik niet het juiste woord', legt Martin Hollis uit. 'Mojang heeft Game Zero nooit gezien en zo hebben ze het dus ook niet na kunnen maken. Mojang heeft gewoon haar voorlopers gecreëerd.'

Met dank aan Martin Hollis en Unseen64 zijn hier een aantal screenshots:

Russen accepteren atletiekschorsing na dopingschandaal

De Russische atletiekbond ARAF heeft een voorlopige schorsing geaccepteerd. De wereldatletiekfederatie IAAF legde die straf op vanwege een groot dopingschandaal binnen de Russische atletiek. De Russen wilden niet eerst gehoord worden door de atletiekbond, aldus de IAAF donderdag.

Een onderzoek van antidopingautoriteit WADA bracht systematisch dopinggebruik in Rusland aan het licht. Dat kwam de Russen op een schorsing van het IAAF te staan. Die moeten nu eerst bewijzen dat ze hun zaakjes op orde hebben. "De ARAF begrijpt dat de federatie de bond alleen weer accepteert als ze de aanbevelingen opvolgt van het inspectieteam van het IAAF."

Russen accepteren atletiekschorsing
Russen accepteren atletiekschorsing (Foto: ANP)

Luiten slaat voortvarend af in Leopard Creek

Golfer Joost Luiten heeft een voortvarende start gemaakt in het Alfred Dunhill Championship, het openingstoernooi in het nieuwe seizoen van de Europese Tour. De Nederlander leverde op de golfbaan van Leopard Creek in Zuid-Afrika een scorekaart in met 68 slagen, vier onder par. Hij nestelde zich met die score bij de beste tien in het voorlopige klassement.

Luiten sloot zondag in Dubai een matig seizoen af met de 31e plaats in het finaletoernooi. De Rotterdammer klaagde over rugpijn, maar was vastbesloten af te reizen naar Zuid-Afrika. Hij voelde dat de vorm eraan kwam en bewees dat donderdag in de eerste ronde met zes birdies. De twee bogeys, waarvan een op de laatste hole, waren smetjes.

Luiten slaat voortvarend af in Leopard Creek
Luiten slaat voortvarend af in Leopard Creek (Foto: ANP)

Suter stapt uit Moto2

De Zwitserse motorenconstructeur Suter Racing is in 2016 niet meer te zien in het wereldkampioenschap in de Moto2-klasse. "Doorgaan was alleen zinvol geweest als we mee hadden kunnen doen om de titel. Kansloos", lichtte eigenaar Eskil Suter donderdag het besluit te stoppen toe.

Het team veroverde in de periode 2010-2012 driemaal de wereldtitel. In dat laatste jaar werd de Spanjaard Marc Márquez, nu een ster in de koningsklasse MotoGP, ook individueel wereldkampioen. Daarna kwam de terugval. Afgelopen seizoen pakte Suter slechts twintig WK-punten.

Suter verdwijnt niet helemaal van de circuits. Het bedrijf blijft machines bouwen voor Mahindra in de Moto3. Ook wordt overwogen technische medewerking te verlenen aan een MotoGP-team van naam of in het World Superbike.

Suter stapt uit Moto2
Suter stapt uit Moto2 (Foto: ANP)

Groei passagiers luchtvaart iets minder sterk

De groei van het wereldwijde passagiersvervoer in de luchtvaart zal op de lange termijn iets minder sterk zijn dan eerder gedacht, vooral door de zwakkere economische groei van China. Dat meldde de luchtvaartassociatie IATA donderdag.

De IATA denkt nu dat het aantal passagiers in 2034 zal uitkomen op 7 miljard, met een jaarlijkse toename van gemiddeld 3,8 procent. Eerder werd voor 2034 op een totaal aantal passagiers gerekend van 7,4 miljard, met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,1 procent. Dit jaar kiezen naar verwachting 3,5 miljard passagiers het luchtruim.

Volgens de IATA is China ondanks de zwakkere economie de sterkst groeiende markt tot en met 2034, met een toename van het aantal passagiers met 758 miljoen. De Verenigde Staten komen op de tweede plaats met 523 miljoen extra reizigers, gevolgd door India (275 miljoen), Indonesië (132 miljoen) en Brazilië (104 miljoen).

China
De sterkste procentuele groei van het aantal nieuwe passagiers komt grotendeels voor rekening van Afrika, aldus de IATA. Zeven van de tien sterkst groeiende markten zijn in dat continent, met landen als Malawi, Rwanda, Sierra Leone, Oeganda en Tanzania. Ook in Servië en Vietnam zal de luchtvaartmarkt sterk groeien de komende jaren, denkt de organisatie.

China neemt naar verwachting in 2029 de VS over als grootste markt gemeten naar reizigers. In 2034 komt het aantal passagiers in China volgens de IATA uit op 1,19 miljard, tegen 1,16 miljard in de VS. De totale Aziatische markt telt in dat jaar volgens de ramingen van de IATA 2,9 miljard luchtreizigers.

De groei van het aantal passagiers in Europa in de periode tot en met 2034 komt volgens de IATA uit op 591 miljoen. De totale Europese luchtvaartmarkt zal in 2034 naar verwachting 1,4 miljard reizigers kennen.

Groei passagiers luchtvaart iets minder sterk
Groei passagiers luchtvaart iets minder sterk (Foto: ANP)

Jongen (16) verdacht van 16 aanrandingen

Een zestienjarige jongen uit het Brabantse Deurne wordt verdacht van een reeks aanrandingen in zijn woonplaats. Volgens de politie is hij vermoedelijk verantwoordelijk voor zestien gevallen. De tiener zit vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

In oktober en november kwamen bij de politie verschillende meldingen binnen van veelal minderjarige meisjes die al fietsend zouden zijn lastiggevallen. Ze zeiden onzedelijk te zijn betast door een jongen. Het politieonderzoek leidde naar de verdachte die dinsdag is aangehouden.

Jongen (16) verdacht van 16 aanrandingen
Jongen (16) verdacht van 16 aanrandingen (Foto: ANP)

FOK!focus: filmclichés en andere verschijnselen (2)

Tijd voor paniek, dames en heren. De cinema kan weleens gaan verdwijnen. Waar er vroeger nog denigrerend naar de kwaliteit van series werd gekeken, blijkt de kwaliteit van series tegenwoordig cinema voorbij te streven. Dit zou tragisch zijn. Daarom wil ik de cinema over de gehele wereld helpen door een lijst op te stellen met verschijnselen die ik niet meer wil zien in cinema. Op die manier kan de kwaliteit verbeterd worden. In dit tweede deel vijftig punten die ik niet meer wil zien. Binnenkort meer. Geen dank. Let’s go!

Deel 1 is overigens hier te lezen!

Goffin en Edmund openen strijd om Davis Cup

De Belgische troef David Goffin en de Brit Kyle Edmund spelen vrijdag de eerste partij in de Davis Cupfinale. Dat blijkt donderdag uit het speelschema. Op vrijdag moeten ook de Britse kopman Andy Murray en de Belg Ruben Bemelmans aantreden voor een duel.

Op zaterdag tennissen Kimmer Coppejans en Steve Darcis in het dubbelspel tegen de broertjes Andy en Jamie Murray. Op zondag staan, als de wedstrijd dan nog niet beslist is, nog twee enkelspelpartijen op het programma: Goffin tegen Andy Murray en Bemelmans tegen Edmund. In de opstellingen voor zaterdag en zondag mogen de coaches nog wijzigingen aanbrengen.

De loting voor het speelschema van de finale van het tennisevenement vond niet zoals gepland plaats in de binnenstad van Gent, maar in speellocatie Flanders Expo. Dat heeft alles te maken met de terreurdreiging in België.

Goffin en Edmund openen strijd om Daviscup
Goffin en Edmund openen strijd om Daviscup (Foto: ANP)

Boete zwartrijden naar 50 euro op 1 april

Het is geen vroege 1-april grap. De boete voor zwartrijden stijgt gelukkig op 1 april van 35 euro naar 50 euro. De verhoging moet zwartrijden onaantrekkelijker maken. Maar de stijging is beperkt gehouden om meer agressie bij betrapte zwartrijders te vermijden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) en de vervoerders kwamen de hogere boete donderdag overeen. Aanvankelijk lag er een plan op tafel om het bedrag op te schroeven tot 70 euro. Van de daders van agressie in het openbaar vervoer is 60 procent zwartrijder.

Naast de verhoging komt er vanaf 1 april een regeling voor reizigers met bijvoorbeeld een ov-jaarabonnement, die vergeten in- of uit te checken. Deze groep krijgt geen boete meer als per ongeluk niet is ingecheckt. Het gaat om reizigers met een ov-jaarabonnement/ov-vrij, NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij gedurende de weekenddagen, studentenreisproduct en netabonnement.

Boete zwartrijden naar 50 euro op 1 april
Boete zwartrijden naar 50 euro op 1 april (Foto: ANP)

Vluchtelingen krijgen vuurwerkvoorlichting

Vluchtelingen in azc's en andere opvanglocaties krijgen een goede voorlichting over vuurwerk voordat het vuurwerkseizoen losbarst. Dat heeft woordvoerder Jan Willem Anholts van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag gezegd.

''Er wordt duidelijk verteld wat ze kunnen verwachten, net als bijvoorbeeld met de maandelijkse test van het luchtalarm. We doen ons best de Nederlandse gebruiken uit te leggen'', aldus Anholts.

Voor vluchtelingen die om wat voor reden dan ook niet tegen het vuurwerkgeknal kunnen, wordt een oplossing bedacht.

Vluchtelingen krijgen vuurwerkvoorlichting
Vluchtelingen krijgen vuurwerkvoorlichting (Foto: ANP)

Oekraïne hoopt op solidariteit Nederlanders

President Petro Porosjenko van Oekraïne doet een beroep op de solidariteit van Nederland bij het komende referendum over nauwere samenwerking met zijn land. Hij hoopt dat de Nederlanders zich net zo solidair zullen tonen als de Oekraïeners na het drama met vlucht MH17.

Porosjenko zei dit donderdagmiddag in Den Haag na zijn bezoek aan premier Mark Rutte in het Catshuis. Hij benadrukte dat de beoogde overeenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie niets te maken heeft met een lidmaatschap van de EU.

"Het gaat om democratie, om vrijheid en anticorruptie. Daar kan toch niemand tegen zijn?", zo stelde hij. De president weigerde een stemadvies te geven. Maar hij zei het idee te "haten" dat iemand de democratie of een referendum zou gebruiken tegen Oekraïne. Volgens hem is de zogenoemde associatie-overeenkomst "extreem belangrijk" voor de 45 miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek. "Het is het laatste afscheid van de Sovjetunie."

Porosjekno zei verder dat het referendum op 6 april het associatieverdrag niet zal stoppen. Hij wees erop dat een vrijhandelsakkoord deel uitmaakt van de afspraken. Hij noemde dat een "unieke kans" voor bedrijven in Nedelrand, de EU en Oekraïne op actief te zijn op elkaars "enorme" markten. Dat is ook goed voor het Nederlandse volk, aldus de president.

Porosjenko bezoekt Nederland voor de eerste keer sinds zijn aantreden vorig jaar.

Oekraïne hoopt op solidariteit Nederlanders
Oekraïne hoopt op solidariteit Nederlanders (Foto: ANP)

Oud-scheids Dick Jol gearresteerd na mishandeling

Voormalig topscheidsrechter Dick Jol is gearresteerd op verdenking van mishandeling van een 20-jarige vrouw. Dat meldt Omroep West. Jol zou de vrouw woensdag op straat met een staaf in haar buik hebben geslagen.

Een anonieme getuige vertelt dat Jol bezig was om zijn auto in te ruimen toen een jong stel op hun scooter met hoge snelheid over de stoep reed. Jol schrok van de scooter en sprak het duo aan. Vervolgens zou hij de vrouw, die achterop de scooter zat, met een ijzeren staaf in haar buik hebben gestoken.

Dick Jol was 'agressief en opgefokt', vertelt een bouwvakker die aan de overkant van de weg aan het werk was. De oud-voetbalscheidsrechter was ‘niet voor rede vatbaar’. Jol zwaaide met 'een metaalachtige staaf' van ongeveer 1,5 meter lang. 'Ik dacht: die vent is gek.' Meerdere bouwvakkers en andere omstanders snelden de vrouw te hulp en hielden Jol bij haar weg. 'Op haar buik was een rode vlek te zien', zegt een bouwvakker.

De 59-jarige Jol is woensdagmiddag in zijn woning gearresteerd, al wil de politie de identiteit van de arrestant niet bevestigen. Het is onduidelijk of Jol nu nog steeds vastzit. De 20-jarige vrouw is door ambulancebroeders behandeld; het is niet bekend hoe het nu met haar gaat.

Dick Jol
Oud-scheidsrechter Dick Jol is gearresteerd wegens het mishandelen van een vrouw.

Wielerkampioene Ferrand-Prevot in lappenmand

De Franse wielrenster Pauline Ferrand-Prevot komt dit winterseizoen zeer waarschijnlijk niet meer in actie in het veldrijden. De regerend wereldkampioene heeft haar knieschijf gebroken door een val tijdens de training.

"Adieu crossseizoen", liet de wereldtopper van Rabobank-Liv weten op Twitter. Ferrand-Prevot veroverde in september nog de wereldtitel in het mountainbiken en fietste afgelopen seizoen ook in de regenboogtrui rond als wereldkampioene op de weg in 2014.

Haar Nederlandse ploeg meldde dat de knieblessure Ferrand-Prevot zes weken aan de kant houdt en dat het niet aannemelijk is dat ze dit veldritseizoen nog in actie komt.

Kampioene Ferrand-Prevot in lappenmand
Kampioene Ferrand-Prevot in lappenmand (Foto: ANP)

Bouwmeester grijpt net naast wereldtitel

Zeilster Marit Bouwmeester heeft donderdag net naast de titel op het WK Laser Radial gegrepen. Ze eindigde in de slotrace op het water in Oman als vierde en kwam daardoor in punten gelijk met de Deense Anne-Marie Rindom. Die had echter meer races gewonnen, waardoor zij het goud pakte en Bouwmeester genoegen moest nemen met het zilver. De Belgische Evi van Acker pakte het brons.

"Dit is de meest pijnlijke manier om een WK-titel te verliezen, gelijk in puntenaantal. Dan wordt ik liever tiende", baalde Bouwmeester na haar race. "Als je verliest van iemand die beter is, is het ook nog tot daaraan toe. Maar ik heb het aan mezelf te wijten. Ik heb gedurende het toernooi kansen gecreëerd, maar ze niet niet gepakt."

Bouwmeester verdedigde haar titel in de olympische zeilklasse, maar moest vanaf de eerste dag in de achtervolging. Ze ging als zesde de finaleraces in. Daarin zeilde ze echter sterk, waardoor ze voor de laatste races op donderdag derde stond in het klassement.

Vanwege de matige omstandigheden bij Al Mussanah werd er slechts één race gevaren op donderdag. "De wind was moeilijk en er waren veel valse starts. Toch voer ik heel sterk, ging zo snel mogelijk en lag goed, maar daarna ging ik conservatiever varen."

Bouwmeester eindigde daardoor op de vierde plek, achter de Chinezen Xu Liji en Zhang Dongshuang en de Finse Monika Mikkola. De concurrentie in het klassement hield ze ver achter zich, maar hun resultaten golden als schrapresultaat. Daardoor kwam Rindom op een gelijk puntenaantal met de Nederlandse. Bouwmeester had gedurende het toernooi slechts één race gewonnen en de Deense twee.

Bouwmeester was al zeker van deelname op de Olympische Spelen. "Maar dit is geen extra motivatie. Ik wil altijd de beste zijn, ik werk er kneiterhard voor. Het WK is gewoon heel belangrijk, het belangrijkste toernooi van dit jaar."

Maxime Jonker eindigde na een 28e plaats op donderdag als negende in het eindklassement. Daphne van der Vaart sloot het WK af als 27e.

Bouwmeester grijpt naast WK-titel
Bouwmeester grijpt naast WK-titel (Foto: ANP)

Armand's afscheid eindigt met grootste hit

Met zijn grootste hit Ben ik te min eindigde donderdag in poppodium de Effenaar in Eindhoven de afscheidsbijeenkomst voor de overleden protestzanger Armand. De volle zaal zong luidkeels mee toen The Kik en Lucky Fonz III het nummer inzetten. Daarna volgde een lang applaus.

Op de kist van de roodharige zanger, groot liefhebber van softdrugs, stond een wietplant en lagen bloemen. In de concertzaal, waar meer dan duizend mensen waren, rookten enkele aanwezigen een jointje.

Armand, die eigenlijk Herman van Loenhout heette, stierf vorige week donderdag op 69-jarige leeftijd. Na afloop van de bijeenkomst in de Effenaar, onder het motto 'Armands laatste show', is hij in besloten kring gecremeerd.

Armand's afscheid eindigt met grootste hit
Armand's afscheid eindigt met grootste hit (Foto: BuzzE)


Celtics duwen Sixers dieper in moeras met 16e nederlaag op rij

De Philadelphia 76ers zakken steeds dieper in het moeras. De geplaagde basketbalploeg uit de Amerikaanse NBA leed woensdag (plaatselijke tijd) al zijn zestiende nederlaag op rij. De Boston Celtics waren met 84-80 te sterk.

De Sixers wonnen dit seizoen nog geen enkele wedstrijd en stevenen af op het record van New Jersey Nets, dat in 2009 het seizoen startte met achttien verliesbeurten op rij.

Philadelphia gaf in de slotfase de welkome eerste zege uit handen. De ploeg liet de Celtics een achterstand van vijf punten goedmaken en kon een nieuwe nederlaag niet meer voorkomen. Isaiah Thomas was topscorer bij de ploeg uit Boston met dertig punten.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Washington Wizards 101-87
Orlando Magic - New York Knicks 100-91
Detroit Pistons - Miami Heat 104-81
Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 103-99
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 93-102
Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 118-129
Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 99-95
Oklahoma City Thunder - Brooklyn Nets 110-99
San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 88-83
Phoenix Suns - New Orleans Pelicans 114-120
Los Angeles Clippers - Utah Jazz 91-102 

Celtics duwen Sixers dieper in moeras
Celtics duwen Sixers dieper in moeras (Foto: ANP)

Geen bezoekende fans in Frans voetbal

Alle wedstrijden in het Franse betaald voetbal zijn tot zeker midden december niet toegangelijk voor supporters van de bezoekende clubs. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat donderdag bevolen. De maatregel hangt samen met de terreuraanslagen in Parijs en de noodtoestand die voor heel Frankrijk geldt. De politie moet beschikbaar zijn om het land te bewaken, zeker nu ook de klimaattop volgende week begint in Parijs.

De Franse liga meldde dat komend weekeinde bij geen enkele wedstrijd in de Ligue 1 en Ligue 2 fans van de bezoekers welkom zijn. Hetzelfde geldt voor de drie speelronden daarna, de wedstrijden in de Franse beker en de duels in de Europese competities.

Franse voetbal weert bezoekende fans
Franse voetbal weert bezoekende fans (Foto: ANP)

Discounter Action nu ook in Oostenrijk

Budgetketen Action heeft donderdag zijn eerste winkel geopend in Oostenrijk. Het filiaal bevindt zich in Kittsee, 100 kilometer ten oosten van Wenen. De Nederlandse discounter maakte verder bekend dat in Frankrijk een principe-akkoord is gesloten met modeverkoper La Halle voor de overname van 'tussen de tien en vijftien' winkellocaties.

Action richt zich de laatste tijd sterk op Europese expansie. Eerder deze maand opende in Ivry-sur-Seine de honderdste Franse winkel zijn deuren. Tot nu toe zijn er dit jaar al 113 filialen bijgekomen.

Het winkelbedrijf telt nu 624 zaken, waarvan 338 in Nederland, 114 in België, 103 in Frankrijk, 67 in Duitsland, één in Luxemburg en één in Oostenrijk. De retailer verwacht voor het einde van het jaar nog een aantal nieuwe winkels te openen.

Sinds 1993
In het eerste kwartaal volgend jaar neemt Action in Moissy Cramayel nabij Parijs tevens zijn eerste Franse distributiecentrum in gebruik. Daarmee wil de onderneming de groei in Frankrijk ondersteunen.

Action bestaat sinds 1993. De eerste zaak werd geopend in Enkhuizen. Het bedrijf is sinds september 2011 in handen van de Britse investeerder 3i. Bij Action werken ruim 28.000 mensen. De jaaromzet bedroeg vorig jaar ongeveer 1,5 miljard euro.

Discounter Action nu ook in Oostenrijk
Discounter Action nu ook in Oostenrijk (Foto: ANP)

Recordaantal hiv-infecties in Europa

Het aantal hiv-infecties in Europa en Centraal-Azië was sinds het begin van het bijhouden van die cijfers in 1980 nog nooit zo hoog als in 2014. Meer dan 142.000 mensen in die regio raakten vorig jaar besmet, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO donderdag. In 2013 werden nog 136.235 nieuwe gevallen geteld. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids wel vooruitgang.

Vooral in de landen in Oost-Europa is een enorme stijging te zien. Alleen al Rusland meldde 85.252 nieuwe infecties. In Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Slovakije zijn de aantallen sinds 2005 verdubbeld. Het virus wordt daar vooral overgedragen door heteroseksuele contacten of verontreinigde drugsnaalden.

Recordaantal hiv-infecties in Europa
Recordaantal hiv-infecties in Europa (Foto: ANP)

'Rijzende ster' Eljanov in Tata Steel Chess

De Oekraïense grootmeester Pavel Eljanov speelt in Tata Steel Chess. Hij is de dertiende deelnemer aan de hoofdgroep van het internationale schaaktoernooi, dat in januari wordt afgewerkt in Wijk aan Zee, Utrecht en Amsterdam. De 32-jarige Eljanov is dankzij zijn goede prestaties in de tweede helft van dit jaar opgerukt naar de dertiende plaats op de wereldranglijst.

"Eljanov is een aanwinst voor ons toernooi", aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "Hij is dit jaar een snel rijzende ster aan het schaakfirmament. Op het wereldbekertoernooi in Bakoe was hij ongenaakbaar."

Al eerder meldde Tata Steel Chess de komst van de Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen. Hij verdedigt zijn titel in het toptoernooi. De Nederlander Anish Giri, vorig jaar tweede, is een van zijn uitdagers, evenals de Italiaans-Amerikaanse grootmeester Fabiano Caruana en het Chinese 'wonderkind' Wei Yi.

'Rijzende ster' Eljanov in Tata Steel Chess
'Rijzende ster' Eljanov in Tata Steel Chess (Foto: ANP)

Dure FIFA-horloges naar straatvoetbal

Straatvoetballers in Brazilië kunnen rekenen op een mooi financieel presentje. De ethische commissie van de FIFA heeft tientallen peperdure horloges teruggeëist van voetbalbobo's. Ze worden verkocht en de opbrengst gaat naar de organisatie Streetfootballworld, meldde de commissie donderdag.

De FIFA-officials kregen de kostbare klokjes van dik 20.000 euro per stuk voor het begin van het WK voetbal in Brazilië van de Braziliaanse bond. De ethische commissie greep in; de bobo's mogen volgens de gedragscode van de wereldvoetbalbond geen luxueuze geschenken aannemen.

In totaal zouden er 65 klokjes worden weggegeven, maar sommige officials kregen geen horloges. Uiteindelijk wist de ethische commissie 48 horloges terug te vorderen bij de voetbalbazen. De internationale non-profit organisatie Streetfootballworld gaat de uurwerken verkopen en steekt het geld in verschillende Braziliaanse initiatieven.

Dure FIFA-horloges naar straatvoetbal
Dure FIFA-horloges naar straatvoetbal (Foto: ANP)

Goedkopere motor Formule 1 van de baan

Het plan om vanaf 2017 een tweede type motor aan te bieden in de Formule 1 die veel goedkoper is dan de huidige hybride turbo's, is van de baan. De partijen die het voor het zeggen hebben in de koningsklasse van de autosport hebben het voorstel van de internationale federatie FIA afgewezen.

De huidige motorleveranciers en de teams hebben wel een alternatief plan ontwikkeld, dat op 15 januari zal worden gepresenteerd. De hoofdlijnen uit dat plan zijn dat de huidige fabrikanten garanderen dat alle teams de beschikking krijgen over een krachtbron en dat daarbij de kosten drastisch zullen worden verminderd.

Volgens de FIA waren er vier serieuze kandidaten voor het bouwen van het goedkope alternatief, maar zoals de zaken er nu voor staan blijven Mercedes, Ferrari, Renault en Honda de enige vier leveranciers.

Goedkopere motor Formule 1 van de baan
Goedkopere motor Formule 1 van de baan (Foto: ANP)

Jochem Myjer neemt even rust

Jochem Myjer doet het de komende tijd wat rustiger aan. "Ik ga nu even rust nemen", schrijft de cabaretier op Facebook. "Op mijn manier dan."

Myjer wil zijn hoofd weer leegmaken. "En zo ruimte creëren voor m'n nieuwe show Ik reken het goed." De cabaretier heeft na donderdag 'met stip de mooiste tour die ik ooit gehad heb' achter de rug. "Na 350 shows, 645 kopjes thee met honing, 534 liter zweet en honderdduizenden lieve bezoekers, neem ik vandaag na bijna veertig keer spelen in het Koninklijk Theater Carré afscheid van mijn show Even geduld aub."

Hoewel Myjer schrijft het rustiger aan te gaan doen, heeft hij al volop plannen. "Gewoon even papa zijn, lekker koken, vissen, collega's bewonderen, familie en vrienden bezoeken en lekker dik worden. Hahaha!"

De Gorgels
De cabaretier klimt niet alleen voor een nieuwe show in de pen. 'Op veler verzoek' komt er een vervolg op zijn kinderboek De Gorgels.

Myjer bedankt alle bezoekers van zijn show Even geduld aub. "Ik voel mij meer dan vereerd. Maar ja, je bent zo goed als je laatste show. Volgend jaar gewoon weer helemaal opnieuw beginnen in piepkleine zaaltjes van tachtig man. Terug naar de basis. Met een piano en een papiertje met grapjes. Paniek paniek!!!! Stiekem weer ontzettend veel zin in!"

Jochem Myjer neemt even rust
Jochem Myjer neemt even rust (Foto: BuzzE)

Poederbrieven bij moskee in Brussel

De Grote Moskee van Brussel heeft een aantal poederbrieven gekregen. Elf personen, die mogelijk in contact zijn gekomen met het witte poeder zijn door de brandweer onderzocht en ontsmet. Ook twee agenten die als eerste ter plaatse kwamen zijn ontsmet.

De poeder is niet radioactief, stelde de brandweer, maar of het explosief is, is nog niet bekend. Daarom is ook de Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO ter plaatse geroepen.

De moskee ligt in het Jubelpark, op een steenworp van de instellingen van de Europese Unie. In Brussel geldt het hoogste dreigingsniveau.

Poederbrieven bij moskee in Brussel
Poederbrieven bij moskee in Brussel (Foto: ANP)

Franse burgemeesters willen geen kerststal

Burgemeesters in Frankrijk voelen er niets meer voor dat in hun gemeentehuizen een kerststal wordt ingericht, zoals de traditie is. De vereniging van burgemeesters stelt dat de kerststal niet langer in de 'mairies' thuishoort, in het kader van de scheiding van kerk en staat. De aanbeveling is een reactie op de aanslagen in Parijs van twee weken geleden.

Het advies riep donderdag meteen een storm van protest op, meldt de zender France Info. De rechts-nationalistische partij Front National vindt dat de kerststal onderdeel is van volkstradities. 'Deze aanbeveling is een provocatie. We moeten voorkomen dat volksgebruiken met een religieuze achtergrond verdwijnen', zei Marion Maréchal-Le Pen, nicht van partijleidster Marine Le Pen, tegen de zender France Info.

Franse burgemeesters willen geen kerststal
François Baroin, senator, burgemeester van Troyes en voorzitter van de Franse vereniging van burgemeesters. (Foto: ANP)

'Twente kocht investeerder Doyen af'

FC Twente heeft het contract van investeerder Doyen mogelijk voor 3.344.519 euro afgekocht, zo blijkt uit een nieuw document dat door de website Football Leaks gepubliceerd is. De club wil daar niets over zeggen, de woordvoerder van Doyen kwam de afkoop niet bekend voor.

Het bedrag zou in drie termijnen voldaan moeten worden, waarvan de eerste op 31 december 2015 eindigt. FC Twente zou de belastingen voor haar rekening gaan nemen. Op het conceptcontract staat geen datum en is niet ondertekend. Oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan worden in het schrijven genoemd als vertegenwoordigers van de Tukkers.

7,8 miljoen subsidie voor TivoliVredenburg

Het Utrechtse stadsbestuur wil muziekcentrum TivoliVredenburg volgend jaar ruim 7,8 miljoen subsidie geven. Dat blijkt uit een voorstel dat burgemeester en wethouders donderdag naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Het bedrag is minder dan de 9,6 miljoen euro die het noodlijdende muziekpaleis had gevraagd.

De Rekenkamer waarschuwde begin deze maand dat het gloednieuwe muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop en dat exploitatie onmogelijk is als er niks verandert. Utrecht zou daarbij grote risico's lopen.

Een inmiddels ingestelde commissie moet in mei 2016 met een advies komen over hoe het muziekcentrum wel rendabel kan draaien. TivoliVredenburg verwacht meer inkomsten uit horeca en zaalverhuur en van sponsors. De VVD stelt voor om het hele complex aan een particuliere partij te verkopen.

Het muziekpaleis heeft voor volgend jaar al 870 producties geboekt die 715.000 bezoekers zouden moeten trekken. TivoliVredenburg is wel populair, maar het aantal betalende bezoekers is veel te klein voor het enorme gebouw met de zeer hoge vaste lasten.

7,8 miljoen subsidie voor TivoliVredenburg
7,8 miljoen subsidie voor TivoliVredenburg (Foto: ANP)

FIFA boos over vrijlating grootste matchfixer

Wereldvoetbalbond FIFA is bijzonder teleurgesteld dat Singapore de grootste matchfixer ter wereld heeft vrijgelaten. Het hooggerechtshof van de Aziatische stadstaat stelde Dan Tan Seet Eng woensdag in vrijheid, omdat hij geen gevaar vormt voor de openbare veiligheid en orde in Singapore. "We zijn in hoge mate ontstemd over dit besluit, gezien de ernst van zijn daden. De FIFA beschouwt het manipuleren van wedstrijduitslagen als een grote bedreiging voor het voetbal. Het tast de geloofwaardigheid en integriteit van het spel aan", aldus de bond in een verklaring.

Dan Tan zat sinds oktober 2013 vast in Singapore op aandringen van Interpol. De internationale opsporingsdienst noemde hem het "brein van 's werelds grootste en meest beruchte matchfixingsyndicaat."

Het proces tegen de 51-jarige zakenman is nog niet begonnen en om die reden kon Singapore de hoofdverdachte niet langer vasthouden. "Hoe verwerpelijk we zijn daden ook vinden, ze hebben vooral plaatsgevonden buiten onze grenzen", aldus het hooggerechtshof.

FIFA boos over vrijlating grootste matchfixer
FIFA boos over vrijlating grootste matchfixer (Foto: ANP)

Doyen ontkent invloed op transfers FC Twente

Investeringsmaatschappij Doyen Sports ontkent dat het bedrijf invloed had of heeft op het transferbeleid van FC Twente. "Ik zou zeggen dat die bewering onjuist is", zei een woordvoerder van het internationale bedrijf donderdag.

Hackers kraakten het systeem van het bedrijf en stalen de documenten, die vervolgens dinsdag werden gepubliceerd op internet. De gelekte contracten tussen FC Twente en Doyen impliceren dat de investeringsmaatschappij invloed had op de transfers bij de eredivisionist. Maar het bedrijf hield zich volgens de woordvoerder gewoon aan de regels die gelden in het voetbal.

"Een deel van de gelekte documenten is gemanipuleerd", verklaart de woordvoerder. De hackers zetten volgens hem het bedrijf onder druk om geld te betalen, anders zouden ze meer informatie publiceren.

Football Leaks

"Doyen Sports en haar partners zijn het slachtoffer van een hele reeks aanvallen op de privacy door 'Football Leaks' (de website waar de stukken opdoken)", schreef het bedrijf in een verklaring. De website Football Leaks ontkende dat woensdag op de eigen website. "Die beschuldiging is lachwekkend", schrijft de website.

De publicatie van de stukken zorgde voor een crisis bij FC Twente. Voorzitter Aldo van der Laan stapte op, kort nadat de licentiecommissie van de KNVB had aangekondigd de zaak te onderzoeken. Het bestuur van de club zei woensdag "onaangenaam verrast" te zijn.

Doyen ontkent invloed op transfers
Doyen ontkent invloed op transfers (Foto: ANP)

Erdogan: reactie Russen ongepast

De reactie van Rusland na het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig nabij de Syrische grens door Turkije, is 'emotioneel' en 'ongepast'. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan reageerde donderdag onder meer op de beschuldiging van Rusland dat Turkije olie en gas zou kopen van Islamitische Staat. Ook ging hij in op de extra controles van Rusland op voedsel uit Turkije. 'Is een dergelijke aanpak passend voor politici?', vroeg Erdogan zich in Ankara af. 'Eerst zouden politici om de tafel moeten gaan zitten om te praten over de fouten die zijn gemaakt. En dan kijken hoe we het aan beide kanten beter kunnen doen. In plaats daarvan worden nu deze uitspraken gedaan. Dat is niet goed.'

Erdogan vindt de beschuldiging van Rusland over de koop van olie en gas niet netjes. 'Schaam je', zei hij daarover. 'Het is duidelijk waar Turkije zijn olie en gas koopt. Degenen die beweren dat we dat bij IS doen, moeten met bewijzen komen.'

Erdogan: reactie Russen ongepast
Erdogan: reactie Russen ongepast (Foto: ANP)

Adele komt naar Nederland

Adele komt in juni naar Nederland. De Britse zangeres, die momenteel record na record breekt met haar nieuwe album 25, treedt op woensdag 1 en vrijdag 3 juni op in de Ziggo Dome. Dat maakte concertorganisator Mojo donderdag bekend.

Adele kondigde donderdag een grootse Europese tournee aan, haar eerste tour in vier jaar. De tournee bestaat uit een Brits/Iers deel en een Europees deel. Adele trapt het eerste deel af in Belfast en doet vervolgens Dublin, Manchester, Londen, Glasgow en Birmingham aan. De Europese tour brengt Adele naar Stockholm, Oslo, Kopenhagen, Herning, Berlijn, Hamburg, Keulen, Zurich, Lissabon, Barcelona, Verona, Parijs, Antwerpen en Amsterdam.

De voorverkoop voor de concerten in de hoofdstad gaat vrijdag 4 december om 10.00 uur van start.

Adele komt naar Nederland
Adele komt naar Nederland (Foto: BuzzE)

Verdachte vrouw zuurmoorden voorlopig vrij

De vrouw die in 2013 veroordeeld is voor betrokkenheid bij de zogenoemde zuurmoorden in Limburg is voorlopig op vrije voeten. Ze mag in vrijheid de inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep afwachten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag laten weten, na berichtgeving van De Telegraaf.

De 58-jarige vrouw uit Sittard was veroordeeld tot vijftien jaar cel. Ook enkele familieleden kregen lange celstraffen, terwijl andere gezinsleden weer zijn vrijgesproken. In de Limburgse zaak zijn twee Irakezen vermoord (in 2009 en in 2011) en hun lichamen opgelost in zoutzuur. Volgens justitie was zo ongeveer het hele gezin, samen met een huisvriend, bij de moorden betrokken. Die huisvriend is inmiddels overleden.

Het hof besloot donderdag dat de vrouw, de moeder uit het gezin, op vrije voeten komt tot dat het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

Verdachte vrouw zuurmoorden voorlopig vrij
Verdachte vrouw zuurmoorden voorlopig vrij (Foto: ANP)

Monument MH17 komt bij Schiphol

Het nationale monument voor de slachtoffers van rampvlucht MH17 komt bij Schiphol. Nabestaanden van de slachtoffers hebben daar hun voorkeur voor uitgesproken. Dat heeft de Stichting Vliegramp MH17 donderdag bekendgemaakt.

Nabestaanden van de slachtoffers hebben gestemd over de plek en hebben in meerderheid gekozen voor Vijfhuizen bij de luchthaven Schiphol. Door of namens de nabestaanden zal daar dan voor ieder van de 298 slachtoffers een boom worden geplant. De groei van de bomen houdt de gedachtenis van de slachtoffers symbolisch levend. Ze vormen een groen herdenkingslint.

Ook moet er een monument komen. In het voormalige hoofdgebouw van de Floriade kunnen de MH17-herdenkingen worden gehouden.

De Stichting Vliegramp MH17 zal gesprekken voeren over vergunningen en de financiering om tot een definitieve invulling te komen.

Monument MH17 komt bij Schiphol
Monument MH17 komt bij Schiphol (Foto: ANP)

NPO Radio 6 komt met extra Zwarte Lijst

NPO Radio 6 komt in december met een extra editie van De Zwarte Lijst. De lijst met de beste 'music of black origin' is van 11 tot en met 18 december te horen op de radiozender, maakte NPO Radio 6 donderdag bekend.

Na het draaien van de nummer 1 volgt in Hotel Arena in Amsterdam een 'dampende afterparty'. Daar draaien de Radio 6-dj's Vincent Gerhardt, Jaap Brienen, Corné Klijn en Eric van Holland de lekkerste platen uit de lijst.

Radio 6 gaat zoals het er nu naar uitziet in 2016 verder als NPO Soul & Jazz. De dagprogramma's verdwijnen, maar elke avond komt er een live-programma.

Radio 6 organiseerde De Zwarte Lijst in 2010 voor het eerst als reactie op de Top 2000 waarin muziek van zwarte oorsprong volgens de zender een ondergeschikte plaats heeft. De lijst werd elk jaar in het voorjaar uitgezonden. Dit jaar stond Marvin Gaye op nummer 1 met What's Going On. Stemmen op de extra Zwarte Lijst kan tot en met 10 december.

NPO Radio 6 komt met extra Zwarte Lijst
NPO Radio 6 komt met extra Zwarte Lijst (Foto: BuzzE)

Omzet bouwsector opnieuw gestegen

De bouwsector kijkt terug op een goed derde kwartaal, met een omzetgroei van bijna 7 procent en een laagterecord aan faillissementen. Bouwondernemers zijn aanzienlijker positiever geworden over wat 2016 zal brengen, meldde het statistiekbureau CBS donderdag.

De sector beleefde het vierde kwartaal op rij waarin de omzet hoger was dan een jaar geleden. En voor het eerst sinds 2008 was de omzetstijging bij grote bedrijven hoger dan bij de kleinere spelers.

Bouwbedrijven met meer dan honderd werknemers zagen hun omzet met ruim 8 procent toenemen. Dat is de sterkste groei sinds het derde kwartaal van 2008. Bij de overige ondernemingen steeg de omzet met 5 tot 6 procent.

Het aantal faillissementen in de bouw kwam in het derde kwartaal uit op 154, het laagst gemeten aantal sinds 2009 bij de start van de reeks. Het recordaantal van 500 faillissementen werd in het eerste kwartaal van 2013 bereikt. Sindsdien neemt het aantal bankroeten in de bouw vrijwel onafgebroken af.

Omzet bouwsector opnieuw gestegen
Omzet bouwsector opnieuw gestegen (Foto: ANP)

Peter Pan Speedrock op afscheidstournee

Peter Pan Speedrock vindt het mooi geweest. De powerrockband uit Eindhoven kondigt donderdag aan volgend jaar op afscheidstournee te gaan. "Alle dromen zijn uitgekomen, alle ambities waargemaakt. Het Peter Pan Speedrock-verhaal is verteld, het boek mag dicht", luidt een verklaring van het trio.

Zanger-gitarist Peter van Elderen, bassist Bart Geevers en drummer Bart Nederhand vinden het na twintig jaar tijd om 'nieuwe (muzikale) horizons te gaan verkennen'. Het rocktrio is momenteel onderweg naar Japan waar morgen hun tournee begint. Volgend jaar zetten de drie een punt achter Peter Pan Speedrock. "Peter, Bart en Bartmann laten hun waanzinnig mooie achtbaanrit ergens in de loop van 2016 na een allerlaatste looping met een big bang tot stilstand komen."

Peter Pan Speedrock ontstond in 1996 in Eindhoven en had de intentie een stevige rockband à la Motörhead te worden. De band trad overal in Nederland op en deed festivals als Pinkpop, Lowlands en Dynamo Open Air aan. De rockband organiseerde bovendien zijn eigen festivals, Klok Rock Orange en Speedfest. Ook buiten de landsgrenzen viel Peter Pan Speedrock in de smaak, het trio trad op in Europa, Noord-Amerika en Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië.

Peter Pan Speedrock op afscheidstournee
Peter Pan Speedrock op afscheidstournee (Foto: BuzzE)

Lil Wayne aangeklaagd om verdwenen onderbroek

De dame die prijkt op de T-shirts van Lil Wayne is niet blij met de rapper. Niet alleen beweert ze dat ze nooit voor Lil Wayne's kledingmerk Trukfit poseerde, ook zegt ze dat er met haar foto is geknoeid. Dat schrijft TMZ op basis van rechtbankdocumenten.

Shanise Taylor staat in enkel een hemdje op de shirts van Lil Wayne's kledingmerk. Ze geeft toe dat ze in 2011 poseerde voor de foto's, maar zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven de kiekjes te gebruiken voor kledingstukken. Bovendien zou het onderbroekje dat ze onder het topje droeg weg zijn gepoetst voor de t-shirts van Lil Wayne.

Shanise stelt dat ze is vernederd door de rapper en zijn team. Ze eist dat de t-shirts met haar afbeelding uit de markt worden gehaald en eist een onbekend bedrag aan schadevergoeding.

Lil Wayne aangeklaagd om verdwenen onderbroek
Lil Wayne aangeklaagd om verdwenen onderbroek (Foto: BuzzE)

Helft doel windenergie op land behaald

De windmolens die nu in Nederland op het land staan, hebben een vermogen van bij elkaar 3000 megawatt. Dat is de helft van het nationale doel om in 2020 een 'windvermogen' van zeker 6000 megawatt van het land te halen, goed om jaarlijks circa 4 miljoen huishoudens van stroom te kunnen voorzien.

Volgens de brancheorganisatie Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) stond eind 2013 bijna 2500 megawatt aan windenergie op het land opgesteld. Dat betekent dat het groeitempo de komende jaren flink omhoog moet om de doelstelling voor 2020 te halen. "Het wordt krap, maar het kan wel", aldus een woordvoerder van NWEA.

Helft doel windenergie op land behaald
Helft doel windenergie op land behaald (Foto: ANP)

Schijtlollige 'fan' jaagt supportersclub op kosten

De supportersclub van voetbalclub Go Ahead Eagles heeft naar eigen zeggen een 'serieus probleem'. Een of andere grapjas saboteert de toiletten in het supportershome in stadion de Adelaarshorst. Dit doet hij door zijn grote boodschap in een bekertje te doen, dat hij vervolgens in het toilet gooit en doortrekt.

Volgens dagblad De Stentor heeft de 'bekerpoeper' al voor duizenden euro's schade aangericht. De vereniging vraagt de betreffende 'fan' dan ook om 'achter zijn oren te krabben (wel met gewassen handen)'.

"Deze mannelijke supporter heeft een groot probleem. Deze man vindt het leuk om zijn grote boodschap in een grote beker te deponeren, daarna trekt hij de beker door waarmee hij de supportersvereniging weer in de shit laat zakken," schrijft de supportersvereniging in een statement op haar website.  "Deze man kost de supportersvereniging op jaarbasis tussen de 12.000 en 18.000 euro met zijn probleem."

Wegens privacyredenen is camerabewaking in de toiletten geen optie. Wie de mysterieuze bekerpoeper is, is dan ook nog een groot raadsel.

Mediafonds verlaagt premie 'jonge' bedrijven

PNO Media, het pensioenfonds voor de media en creatieve sector, gaat met ingang van volgend jaar de premie verlagen voor bedrijven met jonge werknemers. Bedrijven met oudere werknemers gaan meer betalen.

Het fonds is daarmee het eerste grotere pensioenfonds dat afstapt van het 'solidariteitsbeginsel' dat alle werkgevers dezelfde premie betalen. Dit principe pakt voor jongeren duurder uit ten opzichte van ouderen. Dat komt omdat jongeren hun geld langer kunnen laten renderen.

Volgens een woordvoerder van het pensioenfonds verandert er voor het gros van de 450 aangesloten werkgevers weinig tot niets. Voor bedrijven die meer gaan betalen, geldt een gefaseerde invoering over een periode van drie jaar. De verhoging is bovendien aan een maximum gebonden.

PNO Media hoopt met deze maatregel meer bedrijven binnen te halen uit de creatieve sector. In die sector werken 280.000 mensen. Het pensioenfonds heeft nu 15.000 deelnemers en een belegd vermogen van 4,9 miljard euro. Aansluiting bij het mediafonds is in tegenstelling tot de meeste andere sectorpensioenfondsen niet verplicht.

Mediafonds verlaagt premie 'jonge' bedrijven
Mediafonds verlaagt premie 'jonge' bedrijven (Foto: ANP)

Weer zaak tegen Porsche voor dood Paul Walker

De nabestaanden van Paul Walker en Roger Rodas blijven volhouden dat Porsche verantwoordelijk is voor de dood van de twee. Nu spant ook de vader van Paul een zaak aan tegen de automaker, meldt People.

De Carrera GT waarin de acteur en zijn vriend verongelukten zou volgens de nieuwe zaak niet veilig genoeg zijn geweest. Zo zou de wagen niet stabiel genoeg zijn en hadden betere brandstofleidingen kunnen voorkomen dat de auto snel in brand zou vliegen.

De zaak lijkt erg op de zaken die Pauls dochter en Rogers weduwe eerder aanspanden. Porsche deed alle beschuldigingen meerdere malen af als onzin en wees op het politierapport, dat erop wijst dat de bestuurder verantwoordelijk was voor het dodelijke ongeluk. Zo zou bestuurder Rodas tussen de 130 en 145 kilometer per uur hebben gereden binnen de bebouwde kom. "De Carrera GT in kwestie was misbruikt en aangepast", meldde het automerk vorige week naar aanleiding van de zaak van Meadow Walker. De twee hadden beter kunnen weten, benadrukte het bedrijf in een statement: "De auto werd verkeerd gebruikt en niet juist onderhouden."

Weer zaak tegen Porsche voor dood Paul Walker
Weer zaak tegen Porsche voor dood Paul Walker (Foto: BuzzE)

'Hoofddoek is geen mensenrecht'

Het heeft vijftien jaar geduurd maar dan heb je ook wat. Of niet natuurlijk als je Christiane Ebrahimian heet. De Franse moslima, die destijds op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis van Nanterre werkte, verloor in 2000 haar baan omdat ze weigerde om haar hoofddoek af te doen op haar werk. Na een rechtszaak van vijftien jaar heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist dat dit besluit niet in strijd was met de mensenrechten.

In Frankrijk is het wettelijk verboden voor ambtenaren om tijdens werktijd religieuze symbolen te tonen. Een verbod dat ook geldt voor schoolkinderen en zelfs voor ouders die meegaan bij schooluitjes. Ook bij eerdere rechtszaken in onder meer Zwitserland en Turkije oordeelde het EHRM, na afweging van belangen zoals godsdienstvrijheid, het belang van de openbare orde of het belang van een strikte scheiding tussen kerk en staat, dat overheden de vrijheid moeten hebben om te mogen kiezen voor een hoofddoekverbod.

 

Winkelketen Primera start telefoonreparatie

Winkelketen Primera gaat samen met telerepair group en PostNL een nieuwe dienst aanbieden: telefoonreparatie. Dat liet Primera donderdag weten.

De winkels van Primera zullen daarbij dienen als inname- en uitgavepunt. In december wordt begonnen met een korte testfase, waarna de dienst in januari zal worden ingevoerd bij alle 478 winkels. PostNL gaat de distributiestroom van en naar het reparatiecentrum verzorgen.

Telerepair group verricht al bijna tien jaar reparaties voor fabrikanten als Apple, Samsung, Sony, LG, Kazam en Huawei.

Winkelketen Primera start telefoonreparatie
Winkelketen Primera start telefoonreparatie (Foto: ANP)

Natalie Imbruglia nog niet uitgekeken op Torn

Natalie Imbruglia speelt haar grote hit Torn al achttien jaar, maar is het nummer nog steeds niet beu. "Ik hou ervan om het te spelen", vertelt Natalie in Metro.

De Australische zangeres treedt dit weekeinde met een groot orkest op tijdens Night of the Proms. "Het is alleen maar extra leuk met een live orkest", zegt ze over het zingen van Torn. "Dat geeft mij ook zelf weer een heel ander gevoel bij dat liedje. En dat is fijn, want ik speel het al heel wat jaartjes, haha. Maar ik ben het nog lang niet zat! En dat is maar goed ook."

Veel artiesten maken nieuwe versies van hun grote hits om het spelen daarvan leuk te houden. Imbruglia niet. "Zij komen vaak omdat ze dat liedje willen horen. Als ik er dan een heel andere versie van speel, dan is dat jammer. Ze willen horen wat ze kennen."

Natalie Imbruglia nog niet uitgekeken op Torn
Natalie Imbruglia nog niet uitgekeken op Torn (Foto: BuzzE)

Dolly Parton trots op 'vieze en arme' afkomst

Dolly Parton schaamt zich niet voor haar arme achtergrond. Aan Entertainment Tonight vertelt de countryster dat ze haar huidige leven niet kan indenken zonder haar arme jeugd.

Het jeugdverhaal van de 69-jarige zangeres is te zien in haar tv-film Dolly Parton's Coat of Many Colors, waarin een inkijkje wordt gegeven in het jonge leven van Dolly die opgroeit tussen de Smoky Mountains in Tennessee. "Ik denk dat mijn jeugd me heeft gemaakt tot wie ik nu ben. Ik zou mijn jeugd in de Great Smoky Mountains voor geen goud willen ruilen", vertelt ze. Ondanks dat haar ouders geen cent te makken hadden, koestert ze warme herinneringen aan die tijd. "Ik heb me nooit geschaamd voor mijn familie, hoe arm of vies we ook waren. Ik heb altijd van mijn afkomst en ouders gehouden."

Op haar achttiende vertrok Dolly naar countryhoofdstad Nashville, waar ze uiteindelijk hits zou scoren als 9 To 5 en Islands In The Stream. Veel van haar inspiratie kwam van het thuisfront. "Het is mijn spirituele basis: familie, familieliefde, het simpele leven, onderdeel zijn van de natuur", zo somt ze op. Toch wil ze haar film, die ze produceerde, geen biografische film noemen. "Het is meer een film rond familie en geloof", zo staat in de omschrijving van de film te lezen. "De film is gebaseerd op de incidenten in haar leven en dat van haar gezin in de tijd dat ze negen jaar oud was."

Dolly Parton trots op 'vieze en arme' afkomst
Dolly Parton trots op 'vieze en arme' afkomst (Foto: BuzzE)

Minister: begroting justitie niet nóg hoger

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil zijn begroting voor 2016 niet nog verder verhogen. Het kabinet besloot vorige week jaarlijks 250 miljoen euro extra toe te voegen aan het budget voor de politie en justitiesector, maar de oppositie vindt dat niet genoeg.

Van der Steur zei donderdag in het debat over zijn begroting dat hij denkt dat het wel voldoende is. Als er toch nog knelpunten zijn, zal hij zich "strijdvaardig" opstellen om dat op te lossen in het voorjaar. "Ik zal alles doen, maar ik kan het niet alleen", aldus Van der Steur. Hij doelde op hulp van andere ministers.

SP, PVV, D66 en CDA denken dat het geld vooral gaat naar het dichten van de gaten die zijn geslagen door jarenlange bezuinigingen. Maar volgens Van der Steur gaat het geld wel degelijk naar zaken die de hele Kamer belangrijk vindt.

Kleine aanvaring
De oppositie vreest ook dat veel geld nog zal opgaan aan de nieuwe cao voor de politie, die nog steeds niet afgesloten is. Ook dit zal in het voorjaar blijken, zei de minister.

De steun van de oppositie is nodig, omdat de VVD-PvdA-coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Als de begroting daar wordt verworpen, geldt de oude begroting en kunnen dus ook de nieuwe maatregelen niet worden genomen, waarschuwde de minister.

Het debat begon nogal kriegelig. Zo kwam het tot een kleine aanvaring tussen Van der Steur en Lilian Helder van de PVV. "De PVV heeft al gezegd hoe dan ook tegen te stemmen. Het debat met mevrouw Helder heeft niet zoveel zin", aldus Van der Steur.

Minister: begroting justitie niet nóg hoger
Minister: begroting justitie niet nóg hoger (Foto: ANP)

'Armand's laatste show' in Eindhoven

Onder het mom 'Armand's laatste show' nemen familie, vrienden en fans donderdag afscheid van de vorige week overleden protestzanger. In poppodium de Effenaar in Eindhoven brengen mensen vanaf 10.30 uur een laatste groet aan hem. Rond het middaguur volgt een bijeenkomst met sprekers en livemuziek van onder meer The Kik.

Armand, wiens echte naam Herman van Loenhout was, stierf vorige week donderdag op 69-jarige leeftijd. De zanger, geboren en getogen in Eindhoven, werd vooral bekend van zijn hit 'Ben ik te min'. Met zijn maatschappijkritische teksten streed hij tegen kruisraketten, het drugsbeleid, het grootkapitaal, maar bovenal de burgerlijkheid.

De roodharige zanger stond bekend als groot liefhebber van softdrugs. Een van zijn uitspraken was: "Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet".

'Armand's laatste show' in Eindhoven
'Armand's laatste show' in Eindhoven (Foto: ANP)

Miss Montreal speelt in HMH

Miss Montreal geeft op vrijdag 22 april 2016 een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat heeft zangeres Sanne Hans aangekondigd bij RTL Late Night.

"Op die dag gaat mijn grootste angst in vervulling", aldus Sanne. "Toen ik hier een tijd geleden was zei ik dat ik nooit in zo'n zaal ging spelen", vervolgt de zangeres die sinds dit seizoen ook als coach is te zien in The Voice of Holland. Waarom ze dit nu dan wel doet? "Bij Bierpop speelde ik voor nog meer mensen", zegt ze over haar eigen festival.

In de week van Miss Montreal haar show in de HMH, de grootste in de carrière van Sanne tot nu toe, komt ook haar nieuwe album uit. "We gaan dingen laten horen die mensen kennen, maar ook dingen die ze niet kennen", over haar concert in de HMH.

De kaartverkoop voor het concert op 22 april is al begonnen.

Miss Montreal speelt in HMH
Miss Montreal speelt in HMH (Foto: BuzzE)

2015 rampjaar voor Khloé Kardashian

Khloé Kardashian heeft het gehad met 2015. De realityster noemde het afgelopen jaar het ergste van haar leven. "Zonder twijfel", twitterde Khloé.

Khloé kreeg de laatste weken veel voor haar kiezen. Lamar Odom, met wie ze officieel nog steeds getrouwd is, werd eind oktober bewusteloos gevonden in een bordeel bij Las Vegas. Hoewel ze niet meer samen zijn, staat Khloé hem bij. "Elke dag is moeilijk en emotioneel erg zwaar", twitterde ze over de basketballer. "Maar elke dag is er weer een waar ik dankbaar voor ben."

De realityster ligt de laatste maanden ook zelf in de lappenmand. Khloé liep aan Lamars zijde een infectie op. Langzaamaan gaat het beter, benadrukte ze wederom. "Elke dag weer een beetje beter."

2015 rampjaar voor Khloé Kardashian
2015 rampjaar voor Khloé Kardashian (Foto: BuzzE)

Daniel nieuwsgierig naar nieuwe Harry Potter

Daniel Radcliffe is heel nieuwsgierig naar de acteur die Harry Potter gaat spelen. Radcliffe, die de tovenaarsleerling in acht films speelde, kan dan ook niet wachten tot het verhaal over Harry verdergaat op het toneel.

"Het is raar", geeft Daniel toe in een interview met NME. "Maar ik ben blij dat het doorgaat zonder mij. Ik ben niet de enige die Harry Potter mag spelen." Wie de rol van Daniel overneemt, is nog niet bekend. Het toneelstuk moet volgend jaar juli in première gaan in Londen.

"Nu ik weet dat Harry erin zit, wil ik heel graag gaan kijken", zegt Daniel. "Het zal bizar zijn om tussen allemaal grote Harry Potter-fans te zitten, maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het verder gaat."

Het toneelstuk, Harry Potter and the Cursed Child, gaat verder waar het zevende boek over de tovenaarsleerling stopte. Schrijfster J.K. Rowling heeft al verklapt dat Harry's drie kinderen een stuk ouder zijn. Zijn jongste zoon Albus heeft het moeilijk met zijn beroemde vader.

Daniel nieuwsgierig naar nieuwe Harry Potter
Daniel nieuwsgierig naar nieuwe Harry Potter (Foto: BuzzE)

Doden door bosbranden Zuid-Australië

Bosbranden hebben in het zuiden van Australië zeker twee levens geëist. Drie mensen worden vermist en dertien raakten er gewond. Ook zijn volgens de Australische autoriteiten duizenden dieren omgekomen en zestien huizen verwoest.

Verspreid over een gebied van ruim 200 vierkante kilometer ontstonden woensdag veertien branden, die snel uitbreidden. De doden vielen bij twee verschillende branden. Van de gewonden zijn vijf er volgens de premier van de deelstaat Zuid-Australië erg slecht aan toe.

Vorige week kwamen in het westen van Australië vier mensen om door bosbranden.

Doden door bosbranden Zuid-Australië
Doden door bosbranden Zuid-Australië (Foto: ANP)

Oppositieleider Venezuela doodgeschoten

Een lokale leider van een oppositiepartij in Venezuela is woensdag doodgeschoten. De partijleider van de Democratische Actie (AD) bevestigde de dood van Luis Manuel Díaz. Die leidde de partij in de stad Altagracia de Orituco, in het noorden van Venezuela.

AD-secretaris-generaal Henry Ramos wijst met de beschuldigende vinger naar Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), de regeringspartij van president Nicolás Maduro. "Bewapende bendes" van de PSUV zijn verantwoordelijk voor de dodelijke schoten, twitterde Ramos.

Díaz werd aan het begin van de avond doodgeschoten toen hij op een podium een toespraak gaf. De schoten werden afgevuurd vanuit een voorbijrijdende auto.

Venezuela gaat op 6 december naar de stembussen voor parlementsverkiezingen. De Democratische Actie maakt deelt uit van een coalitie die er in de peilingen goed voor staat. Mogelijk haalt de oppositie voor het eerst in zestien jaar een meerderheid in de nationale vergadering ten koste van de PSUV.

Oppositieleider Venezuela doodgeschoten
Oppositieleider Venezuela doodgeschoten (Foto: ANP)

Boete en terugroepactie VW in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft Volkswagen een boete opgelegd en dwong de grootste Europese autofabrikant daarnaast tot het terughalen van 125.000 auto's. De verkoop van de betreffende Volkswagens en Audi's is opgeschort. Het ministerie van Milieu maakte donderdag bekend het onderzoek naar sjoemelsoftware bij andere modellen van het concern voort te zetten.

Volkswagen, dat een boete kreeg van omgerekend 11,5 miljoen euro, moet auto's van vijftien modellen terughalen waaronder de VW-types Tiguan en Beetle en A4's van Audi. "We hebben vooralsnog geen bewijs gevonden dat de software in andere modellen is verwerkt, maar we blijven de zaak onderzoeken", aldus het ministerie.

Dat onderzoek zal ook worden gedaan bij vijftien andere fabrikanten, waaronder Hyundai en diens dochter Kia, BMW en Mercedes-Benz.

Boete en terugroepactie VW in Zuid-Korea
Boete en terugroepactie VW in Zuid-Korea (Foto: ANP)

UWV: meer 50-plussers aan de slag

Tot en met oktober van dit jaar hebben meer 50-plussers werk gevonden dan een jaar eerder. Volgens uitkeringsinstantie UWV zijn ruim 57.000 50-plussers vanuit de WW aan de slag gegaan, een stijging van bijna 6 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Barometer 50-plus. Volgens het UWV blijft het aantal lopende WW-uitkeringen aan 50-plussers stabiel op ruim 200.000, bijna de helft van het totaal aantal verstrekte werkloosheidsuitkeringen.

In de barometer wordt specifiek op de zorg gewezen. In die sector is een derde van de werknemers 50-plus. Na het verlies van veel banen in de afgelopen jaren stijgt het aantal vacatures weer en worden ook meer banen verwacht in die sector. Het UWV denkt dat in de periode 2017-2020 er jaarlijks 6000 arbeidsplaatsen in de zorg bij zullen komen.

In de zorg is op dit moment vooral vraag naar middelbare en hoger geschoolde medewerkers, zoals verzorgend personeel, verpleegkundigen, doktersassistenten en therapeuten, aldus het UWV.

UWV: meer 50-plussers aan de slag
UWV: meer 50-plussers aan de slag (Foto: ANP)

Will Smith ziet politieke carrière wel zitten

Will Smith maakt zich zorgen over de politieke situatie in zijn land en overweegt daarom een politieke carrière. Dat vertelt hij aan The Hollywood Reporter.

"Als ik naar het politieke landschap kijk, denk ik dat mijn toekomst daar wel eens zou kunnen liggen. Ze hebben me misschien wel nodig daar", vertelt de 47-jarige acteur die zich steeds vaker ongemakkelijker voelt bij de Amerikaanse politiek. "Dit is het eerste jaar dat ik zodanig geagiteerd ben dat ik niet kan slapen. Dus ik heb het gevoel dat ik in de nabije toekomst mijn stem op een andere manier moet gaan inzetten."

De acteur is zich ervan bewust dat het vak van politicus niet gemakkelijk is, maar die uitdaging spreekt hem juist aan. "Ik ben een klimmer. Als ik een berg zie, wil ik die beklimmen. Ik ben geen kampeerder, ik vind het niks om te lang op één plek te blijven zitten." Bovendien zou de politiek wat meer substantie aan zijn CV geven: "Ik wil mezelf nuttig maken. Ik denk mijn oma dat altijd hoopte, dat ik mezelf nuttig maak voor andere mensen in dit leven."

Will Smith ziet politieke carrière wel zitten
Will Smith ziet politieke carrière wel zitten (Foto: BuzzE)

Extra Russische controles op Turks voedsel

Rusland heeft de controle verscherpt op voedsel en landbouwproducten die worden geïmporteerd uit Turkije. Het ministerie van landbouw heeft de inspectiedienst Rosselchoznadzor daartoe opdracht gegeven, maakte het departement zelf donderdag bekend.

Onderzoek heeft volgens het ministerie uitgewezen dat 15 procent van de landbouwinvoer uit Turkije niet voldoet aan de Russische regels. Klanten en bedrijven hebben volgens minister van landbouw Alexander Tkatsjev geklaagd over "herhaaldelijke schendingen van Russische standaarden door Turkse producenten". Rusland importeert vooral groente, fruit en vleesproducten uit Turkije.

Volgens persbureau Bloomberg zijn de controles simpelweg een handelssanctie wegens het neerschieten van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkije eerder deze week. De Russische president Vladimir Poetin noemde het incident "een mes in de rug door medeplichtigen van terrorisme". Ankara zegt dat het toestel is neergeschoten nadat het herhaaldelijk was gewaarschuwd dat het in Turks luchtruim was.

De aankondiging van de extra voedselcontroles - een middel dat Rusland ook tegen de Europese Unie heeft ingezet - komt op de dag dat de Franse president François Hollande een bezoek brengt aan Moskou om te praten over een alliantie in de strijd tegen Islamitische Staat.

Extra Russische controles op Turks voedsel
Extra Russische controles op Turks voedsel (Foto: ANP)

Miljarden naar strijd tegen opwarmen aarde

Een groep van 39 Franse bedrijven steekt tussen 2016 en 2020 minimaal 45 miljard euro in de ontwikkeling van duurzame energie en brandstoffen met een lagere uitstoot van koolstofdioxide. De groep, die goed is voor een omzet van 12.000 miljard euro, zal ook projecten om klimaatverandering tegen te gaan financieren.

Tot de bedrijven behoren onder meer olieconcern Total, energiebedrijf EDF, telecomconcern Orange en de bank Société Générale. De groep zal tenminste 80 miljard euro beschikbaar maken voor leningen aan projecten.

Miljarden naar strijd tegen opwarmen aarde
Miljarden naar strijd tegen opwarmen aarde (Foto: ANP)

Camera op voorkant trein voor incidenten

Treinen van de NS krijgen camera's op de voorkant die incidenten op het spoor kunnen registeren. Hierdoor kunnen de treinen sneller weer rijden als er iets is gebeurd.

Bij een ongeluk zijn er volgens de wet twee bronnen nodig om vast te stellen wat er is gebeurd. "De verklaring van de machinist alleen is niet voldoende. Nu moet er nog een onderzoek gedaan worden, maar straks kan de politie de camerabeelden snel terugkijken. Dit geldt dan ook als een bewijs. Een incident kan dan sneller afgehandeld worden en de treinen kunnen weer gaan rijden", aldus een woordvoerder van de NS.

De camera's komen standaard in nieuwe treinen die vanaf volgend jaar gaan rijden. De oudere treinen krijgen waar mogelijk ook camera's.

Camera op voorkant trein voor incidenten
Camera op voorkant trein voor incidenten (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Abu Dhabi

header

Nog 305 kilometer en 355 meter en dan zit het Formule 1-seizoen 2015 erop. De wereldkampioenen zijn inmiddels bekend, maar er is nog genoeg te verdienen tijdens de laatste race op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi. Wie wordt bijvoorbeeld de beste Fin. Valtteri Bottas heeft op dit moment één punt voorsprong op Kimi Räikkönen. Ook om plaats 10 in het kampioenschap wordt nog volop gestreden. Nico Hülkenberg heeft maar drie punten voorsprong op zijn achtervolgers Romain Grosjean en Max Verstappen. Bij de constructeurs staat het allemaal al redelijk vast. Alleen Lotus en Scuderia Toro Rosso zijn nog in gevecht voor de zesde plaats in de stand. Lotus heeft op dit moment negen punten voorsprong op het team van Max Verstappen en Carlos Sainz jr. 

Traditioneel begint de race bij daglicht en eindigt het onder kunstlicht. Het circuit is een mix van snelle bochten, een technisch gedeelte en lange rechte stukken. Wie pakt de laatste overwinning van 2015, hoe gaat de eindstand eruit zien? Kan Max Verstappen de tiende plaats pakken? We zullen het allemaal weten rond de klok van 16.00 uur als de finishvlag gezwaaid is op het Yas Marina-circuit in Abu Dhabi. 


kopje

circuit

FIA Grand Prix van Abu Dhabi Informatie

 kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore Sebastian Vettel
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka Lewis Hamilton
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi Lewis Hamilton
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin Lewis Hamilton
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City Nico Rosberg
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo Nico Rosberg
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

 kopje

 Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 363
2 Nico Rosberg Mercedes 297
3 Sebastian Vettel Ferrari 266
4 Valtteri Bottas Williams 136
5 Kimi Räikkönen Ferrari 135
6 Felipe Massa Williams 117
7 Daniil Kvyat Red Bull 94
8 Daniel Ricciardo Red Bull 84
9 Sergio Perez Force India 68
10 Nico Hülkenberg Force India 52
11  Romain Grosjean Lotus 49
12 Max Verstappen Toro Rosso 49
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 26
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0

Constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 660
2 Ferrari 401
3 Williams 253
4 Red Bull 178
5 Force India 120
6 Lotus 76
7 Toro Rosso 67
8 Sauber 36
9 McLaren 27
10 Manor 0


kopje

Tijd Training/race
Vrijdag 27 November  
10:00 - 11:30 Vrije Training 1
14:00 - 15:30 Vrije Training 2
Zaterdag 28 November  
11:00 - 12:00 Vrije Training 3
14:00 - 15:00 Kwalificatie
Zondag 29 November  
14:00 Race


Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 27 November      
10:00 - 11:30 Vrije Training 1   Ziggo Sport Totaal - BBC2
14:00 - 15:30 Vrije Training 2   Ziggo Sport Totaal - BBC2
Zaterdag 28 November      
11:00 - 12:00 Vrije Training 3   Ziggo Sport Totaal - BBC2
14:00 - 15:00 Kwalificatie   Ziggo Sport Totaal - BBC1 - RTL+
Zondag 27 November      
14:00 Race   Ziggo Sport Totaal - BBC1 RTL+


kopje

weer

Actueel Weer

Kabinet mag bed-bad-brood weigeren

Het Rijk mag aan de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen de voorwaarde stellen dat zij meewerken aan hun vertrek. Als de betrokkene dat weigert, mag onderdak worden geweigerd. Alleen in specifieke omstandigheden van de vreemdeling, moet daar eerst onderzoek naar worden gedaan.

Dat heeft de Raad van State donderdag besloten.

Het kabinet had eerder dit jaar afgesproken om de opvang van illegalen in vijf grote steden en Ter Apel te regelen. Dat zou in vrijheidsbeperkende locaties zijn en voor een "beperkt aantal weken". In die tijd worden de vreemdelingen voorbereid op hun terugkeer.

Bijzondere omstandigheden
In deze zaak ging het om een Iraanse man. Hij wilde wel opvang, maar hij was het er niet mee eens dat hij mee zou moeten werken aan zijn terugkeer. De rechtbank Den Haag oordeelde dat het Rijk illegalen sowieso opvang moest bieden, zoals dat voortvloeit uit Europese verdragen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) kwam daartegen in verweer. De Raad van State geeft hem nu gelijk, maar stelt wel dat hij rekening had moeten houden met bijzondere omstandigheden. In dit geval ging het om de psychische gesteldheid van de man, die daardoor de gevolgen van zijn handelen niet kon overzien.

Dijkhoff moet in deze zaak een nieuw besluit nemen.

Kabinet mag eisen stellen aan opvang illegaal
Kabinet mag eisen stellen aan opvang illegaal (Foto: ANP)

Verzekeraar beloont kwaliteit ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgt meer geld van zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie verbetert. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo'n overeenkomst sluit met een ziekenhuis. CZ en het ziekenhuis zeggen dat op deze manier de kwaliteit omhoog gaat. "Kwaliteit moet leidend zijn."

Als het hartcentrum beter presteert, dan komt er geld bij, gaat het minder goed dan betaalt het ziekenhuis geld terug. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar sterfte, wondinfectie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Beide partijen hebben een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren. Om wat voor bedragen het gaat, is niet bekend.

CZ-bestuurder Wim van der Meeren ziet in de zogeheten value based healthcare de toekomst. "Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoeveelheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt."

Drie jaar
De overeenkomst tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis geldt voor drie jaar. Het ziekenhuis wil de komende jaren met alle zorgverzekeraars dergelijke contracten afsluiten.

Dianda Veldman, directeur van Patiëntenfederatie NPCF, juicht de overeenkomst toe. "Het is goed dat er op kwaliteit wordt gestuurd, hoewel dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn", zegt de bestuurder. Zij is er niet bang voor dat de kwaliteit van de zorg juist achteruitgaat als het ziekenhuis slechter presteert en er dus minder geld binnenkomt. "Ze zullen voorkomen dat dit gebeurt".

Verzekeraar beloont kwaliteit ziekenhuis
Verzekeraar beloont kwaliteit ziekenhuis (Foto: ANP)

'Verstappen de openbaring van het jaar'

De Formule 1 stond vorig jaar op zijn kop toen de renstal van Toro Rosso de pas zestienjarige Max Verstappen vastlegde voor een racestoeltje. Kenners en volgers meenden dat de Limburger te jong en onervaren was voor de hogeschool van de autosport. Een jaar later, vlak voor de slotrace in Abu Dhabi, is de kritiek verstomd en veelal omgeslagen in bewondering. "Max Verstappen is de openbaring van dit seizoen", zegt Allan McNish, de Schotse autocoureur die voor de BBC een analyse maakte van het debuut van de jonge Nederlander.

Verstappen is als rookie uiteraard opgevallen met zijn resultaten. Hij behaalde twee keer de vierde plaats als hoogste klassering en reed in totaal tien keer in de punten. Met 49 punten bezet hij de twaalfde plaats in de WK-stand. Meer nog wekte Verstappen ontzag met zijn rijstijl. McNish: "Verstappen heeft dit jaar een aantal uitmuntende inhaalacties laten zien. Scherpe manoeuvres, waarbij er weinig ruimte was, maar die elke keer goed afliepen. Hij heeft een bijzonder goed oog voor de ruimte."

Wat de Schot ook constateerde: "Verstappen heeft zijn bolide altijd onder controle. Ik heb zelden een coureur gezien die zoveel gevoel heeft voor het remmen en het inschatten van de snelheid. Hij rijdt op de limiet, maar vliegt nooit de bocht uit." En dan te bedenken dat Verstappen bepaald niet de snelste auto tot zijn beschikking had. De Toro Rosso kwam vooral tekort op rechte stukken. Toch wist de jonge Nederlander elf keer bij de beste tien te eindigen in de kwalificatie.

McNish roemt ook de mentale kracht van Verstappen. Beste voorbeeld daarvan was het negeren van de teamorder in de Grand Prix van Singapore. Verstappen weigerde zijn teamgenoot Carlos Sainz te laten passeren. "Dit zijn karaktertrekjes die het verschil maken tussen een gewone coureur en een bijzondere."

De analist, zelf oud-coureur in de Formule 1 en drievoudig winnaarvan de 24 uur van Le Mans, ziet maar één foutje; de crash in de Grand Prix van Monaco, waarbij Verstappen bij een mislukte inhaalactie de Fransman Romain Grosjean uit de wedstrijd reed. "Een inschattingsfout. Het was ook niet slim van hem om de schuld bij Grosjean te leggen, maar waarschijnlijk was hij zelf te zeer geschrokken van zijn eigen falen."

Ook viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel beoordeelt Verstappen als de verrassing van het seizoen. "Hij rijdt aanvallend, soms een beetje te, maar al met al heeft hij een geweldig seizoen gereden. Max is er een om in de gaten te houden, hij heeft de oudere generatie ongerust gemaakt", aldus de coureur van Ferrari.

'Verstappen de openbaring van het jaar'
'Verstappen de openbaring van het jaar' (Foto: ANP)

Bowlen met de maan in Hyrule Warriors Legends

We hebben al veel gezien van de nieuwe personages in Hyrule Warriors Legends, en nu worden de vaardigheden van Skull Kid in deze hack & slash-game getoond door middel van een gameplaytrailer. 

Hij maakt vooral gebruik van zijn twee feeën die de vele tegenstanders doldraaien, maar de meest epische aanval van Skull Kid moet toch wel de maan zijn, die hij als bowlingbal gebruikt om tegenstanders omver te werpen. Wat er ook gebeurt: Skull Kid blijft lachen.

Hyrule Warriors Legends komt 25 maart uit op Nintendo 3DS.

Veel variatie in XCOM 2-omgevingen

XCOM 2 krijgt veel meer dan alleen stad of vlakke landschappen, zoals we zien in de vrijgegeven screenshots van de turnbased strategie-game.

In de onderstaande screenshots zien we veel meer omgevingen voorbij komen, van bosrijke gebieden tot kleine dorpjes en zelfs sneeuw om de wintermaanden door te komen. In de game moet je allerlei missies oplossen door na te denken wat je elk teamlid laat doen. Natuurlijk is er weer genoeg te onderzoeken aan wapens, gadgets en andere verbeteringen aan je soldaten. Dat moet ook wel, want de aliens hebben dit keer extra verrassingen aan units en vaardigheden.

XCOM 2 komt 5 februari uit op pc.

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

XCOM 2

Dying Light-DLC zo groot dat prijs wordt verhoogd

Poolse ontwikkelstudio Techland heeft aangekondigd dat de prijs van Dying Light-uitbreiding The Following verhoogd gaat worden. The Following zou dermate groot zijn dat het door kan gaan als standalone game. 

De prijs van The Following in het Verenigd Koninkrijk wordt verhoogd van 9,99 pond (14 euro) naar 15,99 pond (22 euro). De season pass van Dying Light gaat ook duurder worden; die had een prijs van 15,99 pond (22 euro) en dat wordt nu 23,99 pond (34 euro).

De prijswijziging is pas per 8 december van kracht. Je hebt dus nog een kleine twee week om de season pass op te pikken voor de oude prijs. Als je de season pass al bezit (en dus al betaald hebt) is de uitbreiding sowieso gratis.

Een definitieve release voor The Following is nog niet bekend, hoewel Techland heeft gezegd dat de ontwikkeling in een afrondende fase zit. Hopelijk binnenkort dus te verwachten. Dying Light kwam op 27 januari dit jaar uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Fokke & Sukke-bedenker wordt Rijdende Rechter

John Reid wordt de nieuwe Rijdende Rechter. Volgens De Telegraaf worden deze week proefafleveringen met de bedenker van Fokke & Sukke gemaakt.

"Ik ben me nu inderdaad aan het focussen op de proefaflevering en op mijn werk als kantonrechter", reageert Reid. KRO-NCRV laat de krant weten voornemens te zijn Reid aan te stellen als nieuwe Rijdende Rechter, maar dat hij nog beoordeeld moet worden door een kijkpanel.

De 47-jarige Reid is naast een van de bedenkers van Fokke & Sukke seniorrechter bij de rechtbank in Alkmaar. Als rechtenstudent bedacht hij de eend en kanarie met dispuutgenoten Bastiaan Geleijnse en tekenaar Jean-Marc van Tol.

KRO-NCRV moest op zoek naar een nieuwe Rijdende Rechter na de overstap van Frank Visser naar SBS. Visser, die na twintig jaar vertrekt bij de NCRV, gaat op de commerciële zender geschillen tussen gewone mensen beslechten. "Maar het wordt geen kopie", zei Visser in augustus. "We gaan meer aandacht besteden aan het voortraject."

Fokke & Sukke-bedenker wordt Rijdende Rechter
Fokke & Sukke-bedenker wordt Rijdende Rechter (Foto: BuzzE)

Groot en log mbo moet klein college worden

Grote mbo's moeten opgesplitst worden in kleinere delen, zogenoemde mbo-colleges. De scholen met meer dan 5000 studenten, dat zijn er tientallen, moeten vanaf komend jaar kleinschaliger worden. Maar wel onder de vlag van de grote instelling. Dat wil minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

In een brief aan de Tweede Kamer doet Bussemaker donderdag haar plannen uit de doeken. De minister wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven. 'Je studeert bijvoorbeeld niet aan het ROC van Amsterdam, maar aan het zorgcollege. Of je hebt je diploma gehaald aan het techniekcollege', zegt een woordvoerder van het ministerie.

Grote mbo's, soms zelfs met meer dan 20.000 studenten, kunnen onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. Een mbo'er moet zich volgens Bussemaker geen nummer voelen in een grote logge organisatie waar hij of zij anoniem door de gangen loopt. De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo's.

Groot en log mbo moet klein college worden
Groot en log mbo moet klein college worden (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Na regen komt zonneschijn

Na de regen van de afgelopen dagen is het vandaag overwegend droog, met af en toe lokaal een klein buitje. Afgelopen nacht daalde de temperatuur tot rond het vriespunt, vandaag ligt het tussen de 7 en 10 graden celcius. De wind is ook wat gaan liggen, zwak tot matig uit het westen tot noordwesten. In de avond draait deze naar het zuidwesten. 

Bij deze foto van Duco moet ik aan the Sound of Music denken. Steile groene heuvels ... Toch is de foto toch echt genomen in Zuid-Afrika tijdens zijn vakantie afgelopen zomer. Ik krijg er in ieder geval een heerlijk zomers gevoel van! 

Vakantie in Zuid-Afrika (Foto: Duco)
Vakantie in Zuid-Afrika (Foto: Duco)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1977 houdt het duo Snip en Snap het na veertig jaar optreden voor gezien

* In 2008 werden er tien terroristische aanslagen tegelijkertijd gepleegd in Bombay

* In 1442 richt Reinier van Arkel een Zinlozenhuis op in Den Bosch. Het is één van de oudste psychiatrische instellingen van Nederland. 


Snip en Snap - een boutje, moertje transistortje

Rutte: geen twijfel aan Turkse lezing neerschieten Russisch toestel

De Nederlandse inlichtingendiensten bevestigen de lezing van Turkije dat het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag is neergehaald in het Turkse luchtruim en vervolgens is neergestort in Syrië. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Ook andere NAVO-landen hebben de lezing van Turkije over het incident bevestigd. Volgens Rutte is er geen reden om te twijfelen. "Het is wel onze NAVO-bondgenoot", zei hij tegen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die vraagtekens stelde bij de Turkse versie. "Als iedereen zegt dat het klopt, de secretaris-generaal van de NAVO zegt dat het klopt en onze Nederlandse diensten zeggen dat, misschien klopt het dan gewoon? Laten we dat nou even aannemen", zei Rutte.

Hij voelt dan ook niet voor een commissie die het incident zou moeten onderzoeken. Volgens Rutte bevestigt de NAVO ook dat het Russische vliegtuig door de Turken tien keer was gewaarschuwd dat het het Turkse luchtruim schond, zoals Turkije stelt.

Verwarring
Ondanks de schijnbare eensgezindheid binnen de NAVO meldden bronnen rond de Amerikaanse regering woensdag aan persbureau Reuters dat de VS had vastgesteld dat het Russische toestel wel degelijk boven Syrië was neergehaald. Het zou zich echter wel kort in het Turkse luchtruim hebben bevonden.

De verwarring heeft mogelijk te maken met het feit dat de Turkse landtong Hatay, die zich vanuit het zuiden van Turkije uitstrekt tot niet ver ten noorden van de Russische basis in het Syrische Latakia, door Syrië wordt geclaimd. Omdat het om betwist grensgebied gaat is het goed denkbaar dat de NAVO en Turkije enerzijds en Rusland en Syrië anderzijds, andere definities van de exacte grens hanteren.

Rutte: niet twijfelen aan Turkse lezing
Rutte: geen twijfel aan Turkse lezing neerschieten Russisch toestel (Foto: ANP)

Eagles of Death Metal: terug naar Bataclan

De band Eagles of Death Metal wil terug naar concertzaal Bataclan in Parijs, de plaats waar tijdens hun concert een bloedbad werd aangericht. "Ik wil de eerste band zijn die in Le Bataclan speelt als het weer opengaat", zegt zanger en gitarist Jesse Hughes in een interview met Vice. Afgelopen week plaatste Vice al een klein deel van het interview, woensdagavond werd het complete gesprek met de band online gezet.

De zwaar aangeslagen bandleden vertellen wat ze hebben meegemaakt. In de Bataclan schoten terroristen tijdens de aanslagen Parijs tientallen mensen dood. "De schoten hielden zo'n tien minuten tot een kwartier aan. Soms hield het even op en voelde ik opluchting, maar daarna begon het weer. Daarna was er ineens een explosie. We wisten niet wat dat was", vertelt bassist Matt McJunkins. Crewlid Nick Alexander kwam om.

De band heeft de tour waar ze mee bezig waren afgebroken, maar wil die wel afmaken. "Niet alleen voor onszelf, onze fans en voor Nick, maar omdat dit ons leven is", zegt medeoprichter Josh Homme.

Griekse atlete dreigt medailles kwijt te raken na positieve hertest

De Griekse atlete Hrysopiyi Devetzi zit in de problemen. De voormalig hinkstapspringster blijkt in 2007 een positief plasje ingeleverd te hebben. Wereldatletiekbond IAAF meldde woensdag aan de Griekse atletiekbond dat men bij hertesten van ingevroren stalen sporen van verboden middelen vond bij Devetzi.

De 39-jarige Devetzi is inmiddels al een tijd gestopt met atletiek: ze trok zich in 2009 terug nadat ze voor twee jaar geschorst werd vanwege het weigeren van een dopingtest tijdens een trainingskamp in Oekraïne. In 2004 won Devetzi haar eerste medailles: brons op het WK indoor en zilver op de Olympische Spelen van Athene. Die medailles komen door de positieve dopingtest niet in gevaar.

Ook haar zilver op het EK van 2006 zal niet afgenomen worden, maar daarna wordt het lastig. In 2007 won Devetzi brons op het WK in Osaka en dat is het toernooi waarvan haar ingevroren stalen verboden middelen bevatten. Het brons zou daardoor naar de Russische Anna Pyatykh kunnen gaan, die in Osaka vierde werd. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 pakte Devetzi brons en ook die medaille zou haar afgenomen kunnen worden. In dat geval krijgt Kazachstan er namens Olga Rypakova een nieuwe medaille bij.

Tot slot won de Griekse zilver op het WK indoor van 2008, waar ze pas in de allerlaatste ronde van de eerste plek werd gestoten. Marija Sestak zou haar brons omgezet kunnen zien worden in zilver, terwijl wederom Rypakova - regerend olympisch kampioene - mogelijk een bronzen medaille toe kan voegen aan haar palmares.

De Griekse atletiekbond is de disciplinaire procedure tegen Devetzi begonnen. Wanneer eventuele medailles afgenomen worden is dan ook nog niet bekend, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft er een handje van om dat soms jaren te laten duren.

De langst levende olympisch kampioen ooit

Zijn tijd van sportieve glorie is al even voorbij, maar Sándor Tarics zorgt ervoor dat we vandaag - 26 november 2015 - weer een stukje olympische geschiedenis bij kunnen schrijven. De tegenwoordig eigenlijk Alex Tarics geheten Hongaarse Amerikaan is vandaag namelijk 102 jaar en 64 dagen oud. Daarmee legt hij dan eindelijk beslag op de titel 'langst levende olympisch kampioen aller tijden'. Die eretitel was al jaren in handen van James Stillmann Babe Rockefeller - inderdaad lid van de beroemde en schatrijke Amerikaanse familie - die in 2004 overleed op de leeftijd van 102 jaar en 63 dagen. Onder meer met hulp van sports-reference.com kijken we terug op het lange leven van Tarics en zijn olympische prestaties.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.