FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 25 november 2015

Van Gaal: "We moeten het in Wolfsburg doen"

Trainer Louis van Gaal is teleurgesteld dat Manchester United er woensdagavond niet in is geslaagd zich al te plaatsen voor de volgende ronde van Champions League. "We moeten het nu doen in Wolfsburg en dat wordt een moeilijke wedstrijd. Het was makkelijker geweest als wet het vanavond hadden gedaan", reageerde hij op de persconferentie na afloop van het gelijkspel tegen PSV (0-0).

"We speelden niet zo goed", concludeerde de trainer. "In de eerste helft was het gemiddeld en ondanks mijn veranderingen in de tweede helft verbeterde het niet. Desondanks gaven we na rust maar een kans weg."

Van Gaal erkende dat hij bezorgd is omdat zijn ploeg maar moeizaam scoort. "We hadden ten minste drie keer kunnen scoren. Het waren geen moeilijke kansen", blikte hij terug.

Manchester United won op Old Trafford van Wolfsburg maar de Duitsers haalden tot dusver het maximale resultaat uit hun thuisduels. Van Gaal put vooral hoop uit het gemiddelde van zijn ploeg in uitwedstrijden dat dit seizoen beter is dan het vorige.

Van Gaal: we moeten het in Wolfsburg doen
Van Gaal: we moeten het in Wolfsburg doen (Foto: ANP)

Cocu: "Blij met noodzakelijk punt"

PSV-trainer Phillip Cocu kon woensdagavond tevreden zijn met het gelijkspel in Manchester tegen United. "Het punt is noodzakelijk om uitzicht te houden op de volgende ronde. Een punt in een uitwedstrijd, zeker hier op Old Trafford, smaakt best prima. We moeten nog een wedstrijd spelen en die zul je moeten winnen thuis. Als dat lukt ziet het er mooi uit", reageerde de coach bij SBS6.

Het duel in het Theatre of Dreams ging alle kanten op, constateerde Cocu. "Je weet dat je een paar mogelijkheden krijgt. Die konden wij niet verzilveren maar zij ook niet en dan denk ik dat 0-0 een terechte uitslag is."

Manchester United kon de oplossing niet vinden tegen de PSV-verdediging, aldus de trainer. In de tweede helft kreeg PSV meer ruimte maar kon daar niet van profiteren. "Er had misschien iets meer in gezeten maar je moet reëel zijn. Ik kan wel tevreden zijn met een punt. Complimenten voor het team."

Cocu: blij met noodzakelijk punt
Cocu: blij met noodzakelijk punt (Foto: ANP)

Arias mist slotduel tegen CSKA Moskou

PSV-verdediger Santiago Arias mist door een schorsing de beslissende groepswedstrijd van PSV in de Champions League, op 8 december tegen CSKA Moskou. De Colombiaan liep in de slotfase van de wedstrijd tegen Manchester United een gele kaart op in een grimmig duel met Jesse Lingard.

Het is voor Arias al de tweede schorsing in dit seizoen van de Champions League. In de uitwedstrijd tegen CSKA Moskou kreeg hij twee gele kaarten en dus een rode. De rechtsback mocht daarom niet meedoen in Wolfsburg tegen VfL.

Als PSV thuis wint van CSKA is de club zeker van een plek bij de laatste zestien.

Arias mist slotduel tegen CSKA Moskou
Arias mist slotduel tegen CSKA Moskou (Foto: ANP)

Voor Ajax telt alleen winst bij Celtic

Voor Ajax telt donderdagavond in de uitwedstrijd tegen Celtic alleen winst. De koploper uit de eredivisie moet in de resterende twee groepswedstrijden twee punten goedmaken op Fenerbahçe, dat op bezoek gaat bij de verrassende groepswinnaar Molde uit Noorwegen.

Trainer Frank de Boer mist op Celtic Park zijn geblesseerde topschutter Anwar El Ghazi en middenvelders Riechedly Bazoer, Daley Sinkgraven en Thulani Serero. Trainer Ronny Deila van de kampioen van Schotland moet eveneens improviseren met zijn middelste linie. Aanvoerder Scott Brown en Kris Commons zijn geblesseerd. Nir Bitton en Stefan Johansen zitten een schorsing uit.

Trainer Frank de Boer heeft jeugdspeler Donny van de Beek mee naar Glasgow genomen. Hij sluit niet uit dat het achttienjarige talent de middelste linie met Davy Klaassen en Nemaj Gudelj gaat completeren. Een andere mogelijkheid is om Lasse Schöne of Viktor Fischer achter centrumspits Arek Milik te laten spelen.

Alleen een zege houdt Ajax waarschijnlijk nog een beetje in de race op een plek in de knock-outfase van de Europa League. De statistieken voorspellen echter weinig goeds voor de huidige koploper van de eredivisie. Van de laatste zeventien Europese uitwedstrijden won Ajax er slechts één. In februari dit jaar werd Legia Warschau met 3-0 verslagen in de hoofdstad van Polen. Van de overige duels werden er tien verloren en eindigden er zes onbeslist.

Voor Ajax telt alleen winst bij Celtic
Voor Ajax telt alleen winst bij Celtic (Foto: ANP)

Ribéry hoopt op rentree voor winterstop

Franck Ribéry hoopt nog voor de winterstop zijn rentree te maken bij Bayern München. De 32-jarige Fransman staat al meer dan acht maanden buitenspel door een enkelblessure. De aanvaller is inmiddels zover met de opbouw dat hij van ervan uitgaat zondag voor het eerst weer met de selectie van de Duitse kampioen mee te kunnen trainen.

"Waarom niet? Ik werk sinds twee weken ook op het veld en kan alles doen wat ik wil; met de bal, basissnelheid, sprint. De enkel houdt zich goed, geen reacties", zei Ribéry woensdagavond tijdens een sponsorbijeenkomst. Bayern presenteerde Goodyear als nieuwe weldoener.

Hoeveel de bandenfabrikant betaalt voor het meerjarige contract werd niet bekendgemaakt, maar het gaat ongetwijfeld om miljoenen. "Dit is een heel belangrijk partnerschap voor ons", wilde bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge wel kwijt.

Ribéry hoopt op rentree voor winterstop
Ribéry hoopt op rentree voor winterstop (Foto: ANP)

FC Groningen voetbalt nog voor de eer

FC Groningen voetbalt donderdagavond in de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille vooral om de eer. Na vier groepswedstrijden en slechts één puntje is het elftal van trainer Erwin van de Looi al kansloos voor een plek in de volgende ronde van de Europa League. "Maar deze wedstrijd is een uitdaging voor ons", zegt de oefenmeester van FC Groningen. "We kijken er naar uit om onszelf met Olympique Marseille te meten."

FC Groningen ging voor eigen publiek kansloos onderuit tegen Olympique Marseille (0-3). In vier groepswedstrijden pakte de club alleen een punt tegen Sloven Liberec (1-1). "De meeste wedstrijden waren close", weet Van de Looi. "Het verschil in de wedstrijden was niet heel groot, maar wel dusdanig. We willen groeien en in de competitie gaat dat de goede kant op. Europa is echter iets anders, dat hebben al meer Nederlandse clubs ondervonden."

FC Groningen voetbalt nog voor de eer
FC Groningen voetbalt nog voor de eer (Foto: ANP)

De Jong: "Volwassen gespeeld"

Al met al was PSV-spits Luuk de Jong woensdagavond zeer tevreden met het gelijkspel op Old Trafford tegen Manchester United (0-0). "We geven wel wat kansen weg maar dat gebeurt tegen Manchester. We hebben volwassen gespeeld. Dit is heerlijk", reageerde de aanvoerder bij SBS6.

Met een zege op CSKA Moskou op eigen veld kan PSV zich volgende maand plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. "Even winnen van CSKA is niet makkelijk", blikte De Jong vooruit. "We zullen weer heel volwassen moeten spelen zoals we vrijwel de hele reeks al hebben gedaan. Met het thuispubliek erachter willen we graag voor de winst gaan en de volgende ronde bereikten."

De Jong: volwassen gespeeld
De Jong: volwassen gespeeld (Foto: ANP)

Bouterse benadrukt belang zelfstandigheid

Alleen als landen onafhankelijk en zelfstandig zijn, hebben ze de kans om te groeien en rijker te worden. Dat lukt nooit als er een koloniale overheerser is, dan gaan immers alle opbrengsten naar het moederland. Daarom is het goed dat Suriname veertig jaar geleden op 25 november onafhankelijk is geworden van Nederland.

Dat zei president Desi Bouterse woensdag in Paramaribo tijdens een speciale vergadering van het Surinaamse parlement ter gelegenheid van de viering van de onafhankelijkheid. Volgens Bouterse is soevereiniteit van landen belangrijk voor een eerlijke verdeling van de welvaart in de wereld.

In dat kader maakt de Surinaamse president zich zorgen over de komst van het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) waar Amerika en Europa over onderhandelen. Volgens Bouterse zal dat verdrag leiden tot een westerse suprematie. "Als Suriname moeten we dit goed bestuderen. Het betekent dat onze soevereiniteit onder druk staat", aldus Bouterse, die alle Surinamers opriep betrokken te zijn bij het land, vooral nu er grote economische problemen zijn.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft Suriname gefeliciteerd. Hij noemde de Surinaamse onafhankelijkheid 'een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van beide landen'. Volgens Koenders zijn de landen ondanks hoogte- en dieptepunten onlosmakelijk met elkaar verbonden. ,,Nederland en Suriname hebben vanwege de cultuur, taal en geschiedenis nog altijd sterke banden. Op een of andere manier zijn ongeveer anderhalf miljoen mensen rechtstreeks met elkaar verwant."

Bouterse benadrukt belang zelfstandigheid
Bouterse benadrukt belang zelfstandigheid (Foto: ANP)

Juventus verslaat en volgt Manchester City

Juventus is opnieuw van de partij in de knock-outfase van de Champions League. De verliezend finalist van vorig seizoen won woensdagavond voor eigen publiek met 1-0 van Manchester City, dat zijn plek bij de laatste zestien in het Europese miljoenenbal al had verdiend. Mario Mandzukic hielp de Italiaanse kampioen aan de zege.

Nodig was die achteraf niet. Sevilla had Borussia Mönchengladbach in Duitsland moeten verslaan om nog een kans te hebben. De Spanjaarden kwamen niet in de buurt. De thuisclub, die louter nog om de centen speelde in groep D, won door onder meer twee goals van Lars Stindl met 4-2 en kwam daarmee op koers naar een vervolg in de Europa League.

Manchester City kon vrijuit voetballen in Turijn en deed dat graag. Fernandinho had de score na een kwartier moeten openen maar roste de bal hoog over. Een paar minuten later kreeg Mandzukic, die in de tweede helft geblesseerd zou uitvallen, de fans van de 'Oude Dame' op de banken. De fysiek sterke Kroaat, die in de spits graag een robbertje uitvecht met zijn bewakers, liet doelman Joe Hart van dicht bij kansloos.

Buffon

Diens Italiaanse collega Gianluigi Buffon hield vlak voor rust Sergio Agüero van de 1-1 af. De Argentijn zag zijn kans schoon na een uitermate suffe terugspeelbal op de 37-jarige routinier maar passeerde hem niet.

Ook in de tweede helft kansen over en weer. Bij Juventus blonk de Franse middenvelder Paul Pogba uit. Hij kreeg de Engelsen er niet definitief onder. Hun Chileense coach Manuel Pellegrini hield goede hoop en deed er alles aan de eerste plaats in de poule te behouden. Ook Raheem Sterling bleek als invaller de oplossing niet. Wel was hij dicht bij de gelijkmaker.

Juventus verslaat en volgt Manchester City
Juventus verslaat en volgt Manchester City (Foto: ANP)

PSG heeft geen hulp van Real nodig

Paris Saint-Germain heeft geen hulp van buitenaf nodig gehad om de achtste finales te bereiken van de Champions League. De Franse kampioen haalde woensdagavond op eigen kracht de laatste zestien door in Zweden te winnen van Malmö FF: 0-5.

Adrien Rabiot, na een fraaie voorzet van Gregory van der Wiel, en Angel Di Maria scoorden voor rust. Steraanvaller Zlatan Ibrahimovic, zeer actief tegen de club waar zijn rijke voetbalcarrière ooit begon, maakte het karwei af. Di Maria en Lucas Moura voerden de productie verder op.

Elk ander resultaat had ook volstaan voor PSG. Real Madrid, al geplaatst, versloeg Shaktar Donetsk in Oekraïne met 4-3 door onder meer twee treffers van Cristiano Ronaldo. De teller van de Portugese vedette staat in de Champions League nu op 84, vijf meer dan zijn Argentijnse rivaal Lionel Messi.

Tussenstand

Luka Modric en Daniel Carvajal zorgden in Lviv voor een tussenstand van 0-4. Daarna geloofden de Madrilenen het wel. De Brazilianen Alex Teixeira (2) en Dentinho zorgden nog voor een wending in het duel dat onder leiding stond van Bas Nijhuis, maar het geloof in een stunt was toen al vervlogen.

Real verzekerde zich tevens van de eerste plaats in groep A en verdrong daarmee de afschuwelijke herinnering aan de 'Clasico' tegen Barcelona (0-4) enigszins.

PSG heeft geen hulp van Real nodig
PSG heeft geen hulp van Real nodig (Foto: ANP)

Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen

In Steenbergen komt geen asielzoekerscentrum. Wel zullen in de Brabantse gemeente hooguit honderd extra vluchtelingen met een verblijfsstatus, zogenoemde statushouders, worden gehuisvest. Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, moet voor opvang wel eerst een beroep doen op de gemeente.

Het college had eerder voorgesteld tussen de 200 en 300 vluchtelingen op te vangen op meerdere locaties in de gemeente voor hooguit twee jaar. Maar dat voorstel werd weggestemd.

Eind oktober liep een informatiebijeenkomst met insprekers in een sporthal nog flink uit de hand. Woedende tegenstanders van opvang en herrieschoppers joelden luid en langdurig en maakten het sprekers vrijwel onmogelijk.

Hetze
Woensdag verliep de raadsvergadering zonder incidenten. College, raadsleden en acht burgers die spreektijd hadden aangevraagd werden door de tientallen geïnteresseerden in de zaal niet gestoord. Enkele sprekers distantieerden zich voor de uit de handen gelopen bijeenkomst in oktober. "Het blijkt maar weer eens hoe dun het vliesje is van onze zogenoemde beschaving. Een ordinaire hetze tegen moslims en de islam. Om wat tegengas te geven sta ik hier", zei een spreekster.

Sinds de uit de hand gelopen bijeenkomst in oktober, was de manier waarop in Steenbergen werd omgegaan met de kwestie rond de vluchtelingenopvang dagelijks landelijk in het nieuws. "We hebben een heftig proces doorlopen. Ik ben blij en trots dat de gemeenteraad tot deze vrijwel unanieme keuze is gekomen", zei waarnemend burgemeester Joseph Vos.

Manipulatie
Over de vele reacties, onder meer op Twitter, dat Steenbergen is gezwicht voor manipulatie en bedreiging en dat de hardste schreeuwers gelijk hebben gekregen, zei Vos: "Het is gevoelige materie en ik wil geen waardeoordeel geven. De raadsleden hebben geluisterd naar de inwoners van onze gemeente, ook de meest felle reacties zijn gehoord."

Een eerder ingediend verzoek van zo'n duizend inwoners om een referendum over opvang te houden zal volgens Vos binnen twee maanden door de gemeenteraad worden behandeld. Dan is Vos er niet meer bij. Vanaf maandag heeft Steenbergen de 53-jarige Ruud van den Belt als nieuwe burgemeester.

Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen
Geen azc, wel 100 statushouders in Steenbergen (Foto: ANP)

Benfica en Atlético naar laatste zestien

Benfica en Atlético Madrid hebben zich woensdagavond geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. De Madrilenen kwalificeerden zich door een zege op eigen veld tegen Galatasaray (2-0).

De Turkse club werd voor rust slechts één keer gevaarlijk. Een schot van aanvoerder Wesley Sneijder ging voorlangs. Twee minuten later tekende Antoine Griezmann voor de openingstreffer door een voorzet van Gabi binnen te koppen. Na rust was de dezelfde combinatie succesvol over de grond.

Benfica speelde eerder op de avond gelijk tegen Astana (2-2).

Galatasaray is uitgeschakeld in de Champions League maar kan nog verder in de Europa League door op 8 december minimaal gelijk te spelen als Astana op bezoek komt.

Benfica en Atlético naar laatste zestien
Benfica en Atlético naar laatste zestien (Foto: ANP)

PSV speelt gelijk bij Manchester United (0-0)

Door een gelijkspel woensdagavond bij Manchester United heeft PSV nog volop kans om de knock-outfase van de Champions League te bereiken. De club die dit seizoen in eigen land veel moeite heeft met 'kleine' clubs bleef tegen de Engelse topclub knap overeind (0-0).

Na de indrukwekkende zege in het Philips Stadion tegen Manchester United (2-1) ging de ploeg op Old Trafford op zoek naar een nieuwe stunt. Meer dan 3000 supporters maakten de oversteek om hun team in Engeland te steunen. PSV werd in de openingsfase echter ver op eigen helft gedrukt door de thuisclub. Het team moest de eerste tegenvaller al incasseren binnen een kwartier omdat Luciano Narsingh zich blesseerde en van het veld moest. Gastón Pereiro was zijn logische vervanger.

Bastian Schweinsteiger en Memphis Depay probeerden het voor United van afstand, Anthony Martial was drie keer gevaarlijk en Morgan Schneiderlin was het dichtst bij na een hoekschop van Daley Blind. PSV-doelman Jeroen Zoet haalde zijn poging van de doellijn. Eenmaal bijgekomen van de overweldigende indrukken in het Theatre of Dreams kwam PSV in het spel en kreeg met een schot van Jorrit Hendrix de eerste kans na een half uur. De poging van de middenvelder werd gered door de Spaanse doelman David De Gea.

Venijn

In de tweede helft was het venijn uit de aanvallen van Manchester United en het spektakel verdwenen. Ook PSV werd amper gevaarlijk. In een poging van trainer Louis van Gaal om de wedstrijd alsnog uit het vuur te slepen werd onder andere Memphis Depay vervangen. De voormalig PSV'er werd na een uur gewisseld voor Ashley Young. Jesse Lingard kreeg nog een open kans voor het PSV-doel maar schoot over.

Door het resultaat in Manchester houdt PSV de kansen op plaatsing voor de achtste finales van de Champions League in eigen hand. Op 8 december komt CSKA Moskou op bezoek voor het laatste groepsduel. Ook Manchester United en VfL Wolfsburg hebben nog uitzicht op overwintering op het miljoenenbal. PSV kan de eerste Nederlandse ploeg worden sinds 2007 die de knock-outfase van de Champions League haalt. Destijds was het PSV zelf dat de kwartfinale bereikte.

PSV speelt gelijk bij Manchester United (0-0)
PSV speelt gelijk bij Manchester United (0-0) (Foto: ANP)

"Wie niet springt is voor IS?" N.E.C.-fans zorgen voor verwarring

De terreurdreiging is overal voelbaar en merkbaar in de maatschappij. Vergeten koffers worden verdachte pakketjes, extra beveiliging op belangrijke plaatsen en in de media komt het woord 'terreur' elke vijf minuten langs. Zelfs in de voetbalstadions is niemand veilig, tenminste dat dacht de vierde man tijdens de wedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht, zo laat Omroep Gelderland ons weten.

"We hadden een vierde official met slechte oren", zo vertelt stadionspeaker Gerry van Campen die tijdens de wedstrijd werd aangeklampt door de vierde official. "De vierde man verstond  'Wie niet springt, is voor IS', maar de fans zongen 'Wie niet springt, is voor Vites", aldus Van Campen die verwees naar de aartsrivaal van de Nijmegenaren.

"Nadat de situatie was uitgelegd, kon de vierde official er ook wel om lachen", zo vulde de stadionspeaker aan. De beladen wedstrijd tussen N.E.C. en Vitesse staat aankomende zondag op het programma.

N.E.C.-fans zorgen voor verwarring (Pro Shots / Joep Leenen
N.E.C.-fans zorgen voor verwarring (Pro Shots / Joep Leenen)

Bestuur FC Twente onaangenaam verrast

Het bestuur van FC Twente is "onaangenaam verrast" door documenten die dinsdag zijn opgedoken over de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen. De clubleiding heeft dat woensdag laten weten in een verklaring.

De voormalige voorzitters Joop Munsterman en zijn rechterhand Aldo van der Laan gingen vorig jaar in zee met Doyen. De investeringsmaatschappij betaalde toen 5 miljoen euro in ruil voor een deel van de transferrechten van zeven spelers. Uit de uitgelekte stukken kan worden geconcludeerd dat Doyen wel degelijk invloed heeft op het transferbeleid van Twente, iets wat verboden is en wat de Tukkers altijd hebben ontkend.

In de verklaring zegt het clubbestuur woensdag dat de club qua vertrouwen opnieuw in zwaar weer is gekomen. "FC Twente bevindt zich in de moeilijkste fase van haar vijftigjarig bestaan. Het is duidelijk dat er heel veel nodig is om de toekomst van de club zeker te stellen", aldus het bericht dat is ondertekend door directeur Gerald van den Belt.

Duidelijkheid

De eredivisieclub uit Enschede is druk bezig voetbalbond KNVB zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen en heeft ook het bestuur van Doyen gevraagd om relevante informatie beschikbaar te stellen. De club verwacht eind deze week een beter beeld te hebben over de situatie.

Munsterman en Van der Laan zorgden er met hun ambitieuze plannen voor dat Twente uitgroeide tot een topclub, met de landstitel in 2010 als bekroning. De twee bestuursleden overspeelden echter ook hun hand op financieel gebied. De Tukkers kwamen daardoor in grote problemen. De club kreeg afgelopen seizoen voor straf tot twee keer toe drie punten in mindering en het voortbestaan was zelfs in gevaar. Munsterman stapte in april onder grote druk op, een paar maanden eerder dan de bedoeling was. Zijn trouwe rechterhand Van der Laan schoof door en werd voorzitter van Twente.

Voor Van der Laan was het lek dinsdag reden nu zelf te vertrekken. De licentiecommissie van de KNVB buigt zich over de zaak.

Bestuur FC Twente onaangenaam verrast
Bestuur FC Twente onaangenaam verrast (Foto: ANP)

Curlingploeg uitgeschakeld op EK

De Nederlandse curlingploeg, aangevoerd door 'skip' Jaap van Dorp, is op het EK in Esbjerg uitgeschakeld. Oranje verloor woensdag tweemaal, van Duitsland (4-7) en Zweden (1-7). Tegen de sterke Scandinaviërs werd pas in het zevende end gescoord, onvoldoende om de wedstrijd nog even te rekken.

Nederland versloeg in Denemarken weliswaar Schotland en Finland maar bezet niettemin slechts de negende plaats in gezelschap van Tsjechië. Een plek in de top zeven, die zich rechtstreeks kwalificeert voor het WK, is ook niet meer mogelijk. Donderdag staat nog het duel met Zwitserland op het programma. Deze tegenstander heeft alle belang bij een zege om kans te houden op een medaille.

Curlingploeg uitgeschakeld op EK
Curlingploeg uitgeschakeld op EK (Foto: ANP)

Wilders op rechtbank voor eerlijk proces

Geert Wilders van de PVV heeft woensdagmiddag de rechtbank in Den Haag gevraagd om een eerlijk proces. Hij wordt aangepakt omdat hij vorig jaar in een Haags café zijn aanhangers om "minder, minder, minder" Marokkanen liet roepen. De PVV-voorman heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de zaak tegen hem eerlijk gaat verlopen.

De rechter-commissaris heeft door de advocaat van Wilders gevraagde onderzoeken en getuigenverhoren niet gehonoreerd. "Ik heb recht op een eerlijk proces. Daarom sta ik hier. Niet om u te vragen om een gunst. Maar om u datgene te vragen waar ik recht op heb", aldus de later door Wilders vrijgegeven verklaring.

Wilders wil nog steeds getuigen en deskundigen horen zodat hij zich kan verdedigen, zei hij.

"Ik word voor de rechter gebracht om mijn woorden. Terwijl ik niets verkeerds heb gezegd. Minder Marokkanen, minder Syriërs, minder Mexicanen, minder Russen, ik zie niet in wat daar strafbaar aan is", verklaarde Wilders verder. "Maar als Turkse parlementariërs mij een tumor noemen die bestreden moet worden en mij vergelijken met Hitler, dan is er geen consternatie, geen massale aangiftes met voorgedrukte formulieren, geen minister-president die er schande van spreekt en geen OM dat in actie komt."

Wilders op rechtbank voor eerlijk proces
Wilders op rechtbank voor eerlijk proces (Foto: ANP)

Fans van Ajax willen demonstreren in Utrecht

Supporters van Ajax vinden het onbegrijpelijk dat ze op 13 december niet welkom zijn bij de uitwedstrijd van hun club tegen FC Utrecht. Ze hebben daarom bij de gemeente Utrecht een verzoek neergelegd om op de wedstrijddag te demonstreren tegen die beslissing.

Burgemeester Jan van Zanen van FC Utrecht heeft besloten om geen Ajax-fans toe te laten tijdens de altijd beladen wedstrijd in de Galgenwaard. Hij vreest anders dat hij de veiligheid in het stadion niet kan garanderen. Supporters van Ajax snappen niet dat zij moeten boeten terwijl aanvankelijk de bedoeling was dat fans van FC Utrecht gestraft zouden worden.

Tijdens de vorige editie van FC Utrecht tegen Ajax zongen supporters van de thuisclub namelijk kwetsende liederen. De KNVB oordeelde dat de Bunnikside achter het doel voor straf tijdens de komende editie van het duel leeg moest blijven. FC Utrecht stelde de fans van de bewuste tribune vervolgens wel in staat om kaartjes voor andere vakken te kopen. Volgens burgemeester Van Zanen is het daardoor erg lastig om de veiligheid in de Galgenwaard te garanderen.

Fans van Ajax willen demonstreren in Utrecht
Fans van Ajax willen demonstreren in Utrecht (Foto: ANP)

Herlings nog een jaar in MX2-klasse

Motorcrosser Jeffrey Herlings rijdt ook volgend seizoen nog in de MX2-klasse. De 21-jarige coureur heeft dat woensdag zelf bekendgemaakt op Facebook en Instagram.

Als Herlings overeind blijft, is hij steevast de heerser in de lichte MX2-klasse. In 2012 en 2013 werd hij wereldkampioen. Maar de afgelopen twee seizoenen verloor de Brabander de wereldtitel door blessures. In 2014 brak hij zijn bovenbeen door een val en afgelopen jaar liep hij een ernstige heupblessure op door een crash tijdens een wedstrijd.

Over een overstap van de jonge motorcrosser van KTM naar de zware MXGP-klasse wordt al jaren gespeculeerd.

 

Officially will be racing MX2 in 2016.

Een foto die is geplaatst door Jeffrey Herlings (@jeffrey_herlings84) op25 Nov 2015 om 8:38 PST

Herlings nog een jaar in MX2-klasse
Herlings nog een jaar in MX2-klasse (Foto: ANP)

Shaw bedankt PSV-fans voor steun

Verdediger Luke Shaw van Manchester United heeft woensdag de fans van PSV bedankt voor hun steun tijdens zijn revalidatie na een dubbele beenbreuk die hij in september opliep in Eindhoven. De twintigjarige Shaw raakte geblesseerd door een tackle van PSV-verdediger Héctor Moreno die daarvoor niet werd bestraft.

Voor het uitduel woensdagavond op Old Trafford maakten PSV-supporters een spandoek om de Engelsman beterschap te wensen. "Bedankt aan de PSV-fans voor jullie mooie gebaar", reageerde Shaw woensdag op Instagram en Twitter.

Shaw bedankt PSV-fans voor steun
Shaw bedankt PSV-fans voor steun (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #18 Chinese gerechten

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Er zijn bijna teveel  gerechten om op te noemen in de chinese keuken. Ik heb in elk geval een paar smakelijke filmpjes kunnen vinden. 

   

Wontons, lekker voor in de soep.

   

Loempia's met kip.

   

Charsiew (chinese babi pangang) Hoe maken ze dat nu?

   

Babi pangang


   

Chinese tomatensoep.

Langlaufbaas: "Klimaatprobleem bedreigt sport"

De klimaatverandering speelt de wintersporten parten. Op de korte termijn zijn sneeuwkanonnen en opgeslagen sneeuw nog afdoende, maar op de lange termijn zijn er nieuwe technieken nodig om langlaufwedstrijden door te laten gaan. Daarvoor waarschuwt de directeur van het langlaufcomité bij de Wereldskifederatie, Vegard Ulvang woensdag.

"Het is te hopen dat er kleine stapjes worden gezet op het gebied van CO2-uitstoot, want dat is nodig voor de winters in de toekomst", verwijst de Noor naar de klimaattop in Parijs van volgende week.

"We zien nu al dezelfde problemen als vorig jaar. Minder sneeuw en minder vorst. Op de korte termijn moeten we vertrouwen op sneeuwkanonnen en de opslag van sneeuw. Maar ook daarvoor is vorst nodig en bij gebrek daaraan hebben we vorig seizoen veel races moeten afzeggen. Het staat vast dat we over vijftig jaar nieuwe technieken nodig hebben, zodat we ook bij dooi sneeuw kunnen maken", klaagt Ulvang voor de aanvang van het wereldbekerseizoen.


Beelden als tijdens deze World Cup langlaufen in het Italiaanse Asiago in december 2013 krijgen we steeds vaker te zien: een triest strookje sneeuw tussen veel te groene weilanden en bossen (Bron: YouTube)

'Twente wist van hack bij Doyen'

FC Twente wist dat het computersysteem van investeringsmaatschappij Doyen Sports gehackt is en dat "er binnen afzienbare tijd iets op internet zou verschijnen". Dinsdag stapte voorzitter Aldo van der Laan op, nadat contracten tussen de club en Doyen online verschenen. Daaruit zou blijken dat Doyen invloed heeft op het transferbeleid bij de eredivisionist uit Enschede.

"We wisten dat Doyen gehackt was", zei technisch manager Ted van Leeuwen woensdag tegen regiokrant Tubantia. Een voorlichter van de club wil echter niet kwijt of daarmee ook vaststaat dat de documenten die dinsdag verschenen authentiek zijn. Dat Doyen gehackt is, ontkende hij woensdag niet.

De licentiecommissie van de KNVB doet onderzoek naar het gelekte contract en de inhoud daarvan. Invloed van een bedrijf als Doyen op het transferbeleid is namelijk verboden.

'Twente wist van hack bij Doyen'
'Twente wist van hack bij Doyen' (Foto: ANP)

Koenders: het wordt een sober voorzitterschap

Het EU-voorzitterschap van Nederland de eerste helft van volgend jaar wordt een sobere aangelegenheid. Fietsende hoogwaardigheidsbekleders langs de Amsterdamse grachten zullen er dit keer niet bij zijn, zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in het 'Europagebouw', een mobiel gebouw op het marineterrein in Amsterdam dat speciaal voor het voorzitterschap is neergezet.

"We gaan niet een heel circus opbouwen met allerlei locaties in Nederland. Er is één vergaderruimte, en die is hier in Amsterdam. We gaan het soberder doen dan in 2004. Het is niet goed als we na bezuinigingen het voorzitterschap enorm gaan optuigen met toeters en bellen. Dat neemt niet weg dat we ons als Nederland goed presenteren."

Het Europagebouw, een wit paviljoen met een oppervlakte van zo'n 8000 vierkante meter, biedt plaats aan de ambtelijke bijeenkomsten van alle ministeries. Ook is er ruimte voor honderden journalisten. Vele foto's aan de muren geven een beeld van Nederland en er is 'Dutch design' te zien, zoals glas- en aardewerk.

Scheepvaartmuseum
De bijeenkomsten van de ministers zullen plaatsvinden in het naastgelegen Scheepvaartmuseum. Dat zal ongeveer vijf weken dicht zijn voor de EU-bijeenkomsten. Voor de projectorganisatie van het voorzitterschap zijn de kosten begroot op 46 miljoen euro. Daar komen nog kosten bij van de afzonderlijke ministeries. Het vorige EU-voorzitterschap in 2004, toen regeringsleiders zich een stukje op de fiets verplaatsten, kostte 97 miljoen euro.

Nederland gaat het voorzitterschap 'op z'n Hollands' vormgeven, vertelde de minister. "Realistisch maar optimistisch, fris en eigentijds, efficiënt en doortastend, transparant en zonder fratsen. Het eerste voorbeeld daarvan is dit marineterrein in Amsterdam."

Koenders wilde niet zeggen of er extra beveiliging komt rond het voorzitterschap. "Uiteraard wordt ook deze locatie goed beschermd, dat moet ook." Na 1 juli wordt het Europagebouw weer gedemonteerd. Mogelijk wordt een deel van de inrichting hergebruikt binnen de overheid.

Koenders: het wordt een sober voorzitterschap
Koenders: het wordt een sober voorzitterschap (Foto: ANP)

Far Cry Primal als première op Game Awards

De eerste gameplaybeelden van de al aangekondigde Far Cry Primal van Ubisoft zullen voor het eerst te zien zijn tijdens de Game Awards geeft showhost Geoff Keighley aan.

De presentator van de show heeft al eerder aangegeven dat er tien premierès in de show voor gaan komen. Tijdens de show worden er ook tien awards op het podium uitgereikt. De categorieën en nominaties kun je hier vinden.

The Game Awards zijn in Los Angeles op 3 december om negen uur 's avonds. Mocht je in L.A. zijn dan kun je het Microsoft Theater proberen, maar anders zijn onder andere de livestreams via Twitch en YouTube goedkopere opties.

Russische wraakactie op Turks konvooi, Turkije brengt tanks naar grens

Russische gevechtsvliegtuigen hebben woensdagmiddag een konvooi bij de grens met Turkije gebombardeerd. Hierbij zijn tenminste zeven doden gevallen en zijn tientallen mensen gewond geraakt.

Het konvooi werd bij de Syrische grensplaats Azaz onder vuur genomen. Russische bommenwerpers werden hierbij begeleid door gevechtsvliegtuigen. 

Een video die is genomen aan de Syrische kant van de grens met Turkije laat brandende vrachtwagens zien. Volgens ooggetuigen zijn zo'n twintig voertuigen geraakt.

Turkije heeft als reactie tanks naar de grens met Syrië gestuurd. Meer informatie is nog niet bekend.

Waarschuwingen op audio-opname
Gisteren werd een Russisch gevechtstoestel door Turkije uit de lucht gehaald. Turkije beschuldigde Rusland van het schenden van haar territorium, en heeft na meerdere waarschuwingen het Russische toestel uit de lucht geschoten. Rusland weerspreekt deze aantijging. Al Arabiya News heeft een video bemachtigd die de Turkse waarschuwingen aan het Russische toestel laten horen. 

Rolo winnaar Ster Gouden Loeki Aller Tijden

"Nanananana. Bedenk goed wat je met je laatste ..." Heel veel mensen kunnen deze zin moeiteloos afmaken, en zien ook gelijk de reclame voor zich waarbij een jongetje een olifant plaagt en deze olifant jaren later wraak neemt door hem - inmiddels een volwassen man - met zijn slurf een flinke mep te geven. Deze reclame van het snoep Rolo uit 1996 is woensdag verkozen tot de winnaar van de Ster Gouden Loeki Aller Tijden.

Van de twaalf door een vakjury genomineerde en daarna door een publiekspanel beoordeelde reclames, was dit de leukste en beste. De Ster, die dit jaar vijftig jaar bestaat, komt met deze prijs voor de populairste tv-reclame die het meest in ons geheugen is blijven hangen. Deze reclames zijn volgens de jury "gegrift in ons collectieve geheugen, bepalend voor een tijdperk en pareltjes die de tand des tijds glansrijk doorstaan hebben".

De andere genomineerden waren: Bommetje (Melkunie, 1997); Der Rudi (Heineken, 2002), Goeiemoggel (KPN, 2007); Klok (Centraal Beheer Achmea, 1989); Lekker lang bellen (Telfort, 2012); Met de Fiat Panda lach je iedereen uit (Fiat, 1983); Petje Pitamientje (Calvé, 1985); Pietertje (Calvé, 2010); Stoplicht (Fruit Joy, 1996); Walk-in-fridge (Heineken, 2009) en Zwanen (KLM, 1995).

Rolo winnaar Ster Gouden Loeki Aller Tijden
Rolo winnaar Ster Gouden Loeki Aller Tijden (Foto: ANP)

Star Wars gaat verder in Disney Infinity 3.0

De nieuwste Star Wars komt eraan en Disney Infinity 3.0 speelt daar natuurlijk op in met een nieuwe Play Set deze kerst. Met Star Wars: The Force Awakens kun je nieuwe avonturen beleven in de grote sandbox-wereld van het spel.

Met deze Play Set reizen we naar het sterrenstelsel om samen met de helden uit Star Wars op zoek te gaan naar een nieuwe bondgenoot. Daarnaast zal de speler kennismaken met de nieuwe personages Finn - een soldaat op zoek naar avontuur en gevaar - en Rey, een survivor die vindingrijk en bekwaam is. Poe Dameron is een piloot die zijn deskundige vliegvaardigheden gebruikt om het universum af te reizen. Kylo Ren is een handlanger van The First Order die het universum met slinkse handelingen terroriseert.

Disney Infinity 3.0 is al uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii U, pc, iOS en Android.

PlayStation Plus-titels van december zijn bekend

Sony heeft de PlayStation Plus-titels van december bekendgemaakt. Deze zijn vanaf 1 december gratis te downloaden wanneer je een PS Plus-abonnement hebt.

Geen multiplatform titels deze maand, maar er zitten een aantal mooie titels tussen. De volledige lijst vind je hieronder Met welke titel ga jij aan de slag in december?

  • Gauntlet: Slayer Edition (PS4)
  • King’s Quest – Chapter 1: A Knight to Remember (PS4)
  • Far Cry 3 Blood Dragon (PS3)
  • SSX (PS3)
  • Rocketbirds Hardboilded (PS Vita)
  • Freedom Wars (PS Vita)

Verstappen had nog wel even door willen gaan

Het Formule 1-seizoen had Max Verstappen niet lang genoeg kunnen duren. "Het is jammer dat zondag alweer de laatste race van het seizoen is, het had mooi geweest als we nog een paar weken hadden kunnen racen. Gelukkig heb ik thuis een simulator", aldus de jonge coureur van Toro Rosso woensdag.

De Grand Prix van Abu Dhabi is de seizoensafsluiter. Lewis Hamilton is de wereldkampioen, zoveel staat al vast. Voor Verstappen valt er nog wel wat te winnen in het emiraat. Hij staat twaalfde op de ranglijst met 49 punten, gelijk met Romain Grosjean en drie punten achter Nico Hülkenberg. Oftewel: de Nederlander kan nog strijden voor de tiende plaats in de eindafrekening.

"Het is een behoorlijk steile leercurve voor mij geweest. Ik ben heel erg tevreden over mijn eerste jaar, we hebben prima resultaten neergezet. En ik heb ook gewoon veel lol gehad op het circuit. Hopelijk lukt dat ook deze week in Abu Dhabi", vervolgt de Nederlander, die denkt dat er wel wat te halen valt in het kleine staatje. "Ook al heeft het circuit lange rechte stukken, er zijn ook veel bochten. Dus dat is goed. Het wordt interessant om te starten bij daglicht en te finishen als het nacht is - een race in de ondergaande zon. Het is perfect voor een 'laatste dag op school'."

Bovendien kan hij samen met stalgenoot Carlos Sainz in de strijd om de constructeurstitel Lotus nog voorbij (zevende om zesde). "Als we het seizoen zouden afsluiten als zesde, zou dat geweldig zijn. We gaan ervoor."

Verstappen had nog wel even door willen gaan
Verstappen had nog wel even door willen gaan (Foto: ANP)

Cooper, Clooney en Depp in grootste flops

Een grote ster in een film levert niet per definitie een kaskraker op. Bradley Cooper, George Clooney en Johnny Depp speelden het afgelopen jaar in films die flopten. Het Amerikaanse zakenblad Forbes zette de minst winstgevende films op een rij.

Onder de vijftien films die het minst hebben opgebracht zijn Aloha met Cooper, Mortdecai met Depp en Clooneys Tomorrowland. Die films brachten allemaal veel minder op dan hun geschatte productiebudget.

Rock the Kasbah met Bill Murray in de hoofdrol spant volgens Forbes de kroon. De film kostte volgens het zakenblad 15 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) om te maken, terwijl hij in de bioscopen niet meer dan 2,9 miljoen dollar (ruim 2,7 miljoen euro) opbracht.

Ook films met Sean Penn, Chris Hemsworth en Vince Vaughn in de hoofdrollen werden geen kaskrakers en staan in het lijstje met de vijftien grootste flops.

Cooper, Clooney en Depp in grootste flops
Cooper, Clooney en Depp in grootste flops (Foto: BuzzE)

Banken zeggen 'nee' tegen nog meer regels

Banken willen dat de politiek stopt met het opleggen van nog meer regels en eisen aan de sector. Als politici doorslaan met het stapelen van regelgeving moeten de banken straks extra kosten in rekening brengen bij het verstrekken van een hypotheek of lening, vrezen ze.

"Begrijp ons niet verkeerd. De regelgeving en extra kapitaalseisen die de laatste jaren zijn ingevoerd, zijn goed", zei SNS-topman Maurice Oostendorp woensdag. Hij vreest alleen dat nieuwe aanvullende eisen die nog in de maak zijn, voor extra kosten kunnen zorgen bij het aanbieden van financiële producten met een laag risicoprofiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om hypotheken of mkb-leningen.

Bankenkoepel NVB organiseerde woensdag een persbijeenkomst om er nogmaals op te wijzen dat er sinds het uitbreken van de crisis in 2008 veel is veranderd in de sector. Zo zijn de buffers flink verhoogd en bestaat er nu een bankierseed. Banken zijn in het doorvoeren van verbeteringen veel verder dan veel mensen denken, was de boodschap.

Vertrouwen
NVB-voorzitter Chris Buijink erkende dat er nog stappen gezet moeten worden. Maar het verder herstellen van het vertrouwen is in de ogen van de branche niet een kwestie van meer regels.

ING-topman Ralph Hamers, die ook aanwezig was, benadrukte dat regels en toezicht bedoeld zijn om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, niet om het lastiger te maken voor de banken om hun taken uit te voeren. Hamers merkte daarbij op dat er tegenwoordig ook veel 'schaduwinstellingen' actief zijn. Dit zijn bijvoorbeeld crowdfundingsinitiatieven of hedgefondsen. Ze concurreren in zekere opzichten met banken, maar zijn nog aan minder regels gebonden.

Banken zeggen 'nee' tegen nog meer regels
Banken zeggen 'nee' tegen nog meer regels (Foto: ANP)

'Piloten SU-24 kregen geen waarschuwing'

De piloten van de Russische SU-24 die door Turkse F16's uit de lucht is geschoten, hebben geen zichtbare of radiowaarschuwingen gekregen van Turkse zijde voordat hun toestel werd neergehaald. Dat zei de overlevende piloot woensdag tegen Russische media.

De piloten kenden volgens de Russische vlieger het gebied als hun broekzak. Het is volgens hem dan ook uitgesloten dat ze in Turks luchtruim verzeild raakten, tekende persbureau TASS op uit zijn mond.

Turkije claimt het toestel tien keer te hebben gewaarschuwd toen het op koers lag om Turks luchtruim binnen te komen. Het toestel vloog samen met een tweede vliegtuig meer dan een mijl en gedurende zeventien seconden boven Turks grondgebied, schreef Ankara aan de VN-Veiligheidsraad.

Amerikaanse functionarissen denken dat de Soechoj SU-24 in het Syrische luchtruim is getroffen door een raket, nadat het korte tijd boven Turkije had gevlogen.

'Piloten SU-24 kregen geen waarschuwing'
'Piloten SU-24 kregen geen waarschuwing' (Foto: ANP)

Sterk kwartaal voor auto- en motorbranche

De auto- en motorbranche heeft een sterk kwartaal achter de rug, vooral dankzij de stijgende verkoop van nieuwe personenauto's. De importeurs van die voertuigen zagen hun omzet op jaarbasis met bijna 23 procent stijgen. Een omzetgroei van zo'n omvang in een derde kwartaal deed zich voor het laatst voor in 2010.

Ook andere spelers boerden beter, waardoor de omzet van de gehele auto- en motorbranche met circa 12 procent steeg ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau CBS.

De omzetgroei bij auto-importeurs in de periode juli tot met augustus komt vooral voor rekening van zakelijke rijders. Fiscaal is het aantrekkelijk om nog voor 1 januari 2016 een nieuwe leaseauto te kopen en te laten registreren.

17 Procent
In het derde kwartaal werden er in totaal 99.754 nieuwe personenauto's verkocht, ruim 17 procent meer dan een jaar geleden.Ook in oktober hield de groei aan, met 11 procent meer verkochte personenauto's.

Door het sterke kwartaal en de positieve omzetverwachting voor de rest van het jaar is de stemming in de auto- en motorbranche aanzienlijk verbeterd. De indicator voor het ondernemersvertrouwen staat op het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2008.

Sterk kwartaal voor auto- en motorbranche
Sterk kwartaal voor auto- en motorbranche (Foto: ANP)

Rutte en ministers naar klimaattop Parijs

Premier Mark Rutte houdt maandag een toespraak tijdens de opening van de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) komen ook naar deze 21e klimaattop, die tot 11 december duurt. Zo is Dijksma er maandag en ook weer de laatste dagen, aldus een woordvoerster woensdag.

Nederland streeft naar een breed en juridisch bindend klimaatakkoord met een snelle vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd zal de wereld zich moeten aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Op de lange termijn zou de wereldwijde opwarming beperkt moeten worden tot onder de 2 graden Celsius.

Het is de bedoeling dat de nieuwe afspraken in 2020 het huidige klimaatverdrag, het zogenoemde Kyoto-protocol uit 1997, vervangen.

Rutte en ministers naar klimaattop Parijs
Rutte en ministers naar klimaattop Parijs (Foto: ANP)

GeenPeil start Gemeente Wacht

Omdat de democratiehaters in Den Haag het GeenPeilreferendum proberen te saboteren, heeft GeenPeil 'Het Leger des Peils' gevraagd mee te doen met 'de Grote GeenPeil Gemeente Wacht'. Zo kan GeenPeil erachter komen welke gemeentes niet voldoende stemhokjes gaan plaatsen voor het referendum dat op 6 april 2016 plaats gaat vinden.

De bedoeling van de Gemeente Wacht is dat mensen gemeentes gaan mailen, bellen of Twitteren met de vraag hoe zij met het referendum om zullen gaan, en of ze net zoveel stemlokalen zullen inrichten als bij andere landelijke verkiezingen. Ook zou GeenPeil graag links naar gemeentelijke begrotingen ontvangen, zodat ze kunnen zien welke gemeentes zogenaamd geen geld hebben voor voldoende stemhokjes, maar vervolgens wel duizenden euro's aan nutteloze dingen uitgeven.

Als GeenPeil een landelijk overzicht heeft, gaan ze kijken welke oplossingen ze kunnen inzetten. Voorbeelden van oplossingen zijn vervoer van stemgerechtigden naar een stembureau, of lokale vrijwilligers zodat er meer stemhokjes open kunnen.

Het door GeenPeil, een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie, afgedwongen referendum gaat over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. De vraag die op het referendumbiljet zal komen te staan is: ''Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?'' De Grote Gemeente Wacht kun je hier bekijken.

GeenPeil
GeenPeil start Gemeente Wacht (Foto: ANP)

Total War: Warhammer singleplayermap in vogelvlucht

Er is een nieuwe Total War: Warhammer-trailer uitgekomen waarin we voor het eerst de campaign map in vogelvlucht zien. Deze in-engine cinematic neemt je voor de eerste keer mee in vogelvlucht over die campaign map om je een gevoel te geven van het aanbod aan steden en terrein die je zult kunnen veroveren.

We vliegen snel over de Badlands in het zuiden tot de Chaos Wastes in het noorden. Total War: Warhammer is een combinatie van real-time tactische gevechten en turn-based strategie met enorme legers die op een gigantische campaignmap gecombineerd worden. Een volledige Campaign Gameplay Walkthrough voor het spel wordt volgende week vrijgegeven.

Total War: Warhammer komt 28 april 2016 uit op pc.

[eSports]Wereldkampioen LoL verliest sterspeler

Sk Telecom T1 (SKT), huidig wereldkampioen League of Legends, moet het volgend seizoen doen zonder Marin, Easyhoon en Tom. Vooral het vertrek van toplaner Marin zal een groot gemis zijn voor SKT, hij werd een maand geleden nog gekozen tot de beste speler tijdens het wereldkampioenschap dat Sk Telecom T1 won van Koo Tigers.

Marin vertrekt bij SKT, omdat hij een pauze wil inlassen. Hij wil een tijd relaxen en kijken wat hij daarna gaat doen. Hij is na Impact de tweede toplaner die bij SKT vertrekt nadat een wereldkampioenschap werd gewonnen. Easyhoon en Tom, beide wisselspelers, vertrekken omdat ze ergens anders meer speeltijd willen krijgen. Easyhoon was er tijdens het wereldkampioenschap van afgelopen maand bij en speelde ook enkele games. Tom daarentegen bleef achter in Korea. Waar beide heengaan is niet bekend.

Er gaan geruchten rond dat de opvolgers van Marin en Tom al bekend zijn; Huni en Reignover zouden al gevraagd zijn. Beide spelers verlieten een paar dagen geleden het Europese Fnatic. Beide maakten niet bekend waar ze heen zouden gaan, wel gaan ze samen ergens heen. Huni zou als toplaner gaan starten bij Sk Telecom, terwijl Reignover samen met Bengi de jungle-positie zal delen.

Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie

Architecten die vinden dat het Binnenhof niet dicht hoeft tijdens de renovatie en projectleiders die het parlement op het hart drukken de boel toch vooral wel te sluiten. Ze lieten zich woensdag horen tijdens een hoorzitting, die Kamerleden moet helpen hun keuze te bepalen over wat er moet gebeuren met het politieke hart van Nederland.

Het Binnenhof moet volgens het kabinet in één keer en in 5,5 jaar worden opgeknapt. Het gaat dan helemaal dicht. De gebruikers moeten in die periode elders bivakkeren.

Over één ding waren sprekers uit beide kampen van deskundigen het woensdag eens: er had nog meer oog voor duurzaamheid in de renovatieplannen kunnen zijn. Pi de Bruijn, verantwoordelijk voor de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1992, mist het aspect. Henk Bol van bouwbedrijf Bam vindt het 'beperkt geformuleerd'. Toch is er volgens de huidige plannenmakers wel in duurzame maatregelen voorzien, maar staat in de plannen niet alles wat allemaal ook kan en nog zal kunnen.

Combinatie
Hans van Heeswijk, onder meer bekend van het verbouwen van het Mauritshuis, zei dat de renovatie niet één grote klus is, maar een combinatie van 'kleine maatwerkprojecten'. Het is daarom het handigst een projectteam met de beste specialisten op die gebieden te formeren en op het Binnenhof los te laten.

De klus kan in fasen worden gedaan en daarbij kan telkens een ander stukje onder handen worden genomen. Andere delen kunnen dan in gebruik blijven. Dat is veel beter, vindt ook architect André van Stigt, die overigens zelf nog een plan gaat uitdenken. Als het Binnenhof wordt verlaten, is het volgens hem echt niet eerder klaar. De urgentie om op te schieten verdwijnt, verhuizen geeft ook kosten en overlast en is een 'slecht signaal'. Het hoeft volgens hem ook allemaal niet zo lang te duren.

André van der Zande, ten tijde van de verbouwing daar secretaris-generaal ministerie van Landbouw, is door ervaring wijs geworden en is een van de voorstanders van sluiting. Inzichten veranderen immers telkens en dat maakt het proces er niet sneller op: "Zo krijg je drie bevallingen voor één baby."

Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie
Binnenhof open of dicht, dat is de kwestie (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 47

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 47 (16 november tot en met 22 november).

Een week van nieuwe releases in Japan. PlayStation games verkopen sterk, maar Nintendo 3DS weet de koppositie te behouden als het op hardware aankomt. Een grote verrassing is het lage aantal voor Animal Crossing: amiibo Festival. Waar Happy Home Designer en New Leaf erg populair zijn, weet de Wii U partygame nog geen 20% van de totale beschikbare aantallen te verkopen. 

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Star Wars: Battlefront PS4 123.908 x 123.908
2 Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book PS4 30.759 x 30.759
3 Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book PSV 25.805 x 25.805
4 Omega Labyrinth PSV 25.113 x 25.113
5 Animal Crossing: amiibo Festival Wii U  20.303 x 20.303
6 Call of Duty: Black Ops III PS4  19.355 -56% 206.801
7 Sword Art Online: Game Director's Edition PS4  18.342 x 18.342
8 Splatoon Wii U  17.681 -16% 802.117
9 Sumikko Gurashi: Omise Hajimerundesu 3DS  16.464 x 16.464
10 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS  14.700 -6% 1.744.440
11 Super Mario Maker Wii U  13.184 +6% 391.793
12 Girl Friend Beta: Kimi to Sugosu Natsuyasumi PSV  12.959 x 12.959
13 Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book PS3  11.542 x 11.542
14 Disney Magic World 2 3DS 11.530 -41% 104.959
15 Grand Kingdom PSV  10.720 x 10.720
16 Pokemon Rumble World 3DS  10.120 x 10.120
17 Assassin's Creed: Syndicate PS4  7.247 -77% 39.325
18 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.182 +4% 404.329
19 Project X Zone 2: Brave New World 3DS  7.050 -83% 47.995
20 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS  5.909 -23% 100.045

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 35.724 28.593 1.581.656 19.420.101
PS4 29.052 27.311 1.064.334 2.035.001
Wii U 14.684 17.921 550.718 2.694.298
PSV 12.841 12.501 803.732 4.327.659
PS3 1.624 1.751 202.126 10.371.117
Xbox One 889 524 17.368 60.635

Uniek album Wu-Tang Clan levert miljoenen op

Upon A Time In Shaolin, het album van rapgroep Wu-Tang Clan waar maar één exemplaar van bestaat heeft miljoenen opgeleverd. Dat meldt Forbes.

Een privéverzamelaar heeft een bedrag 'in de miljoenen' betaald aan veilinghuis Paddle8, dat de verkoop van het album verzorgde. De verkoop werd in mei al gesloten, maar het duurde nog maanden voordat het contract rond was. De rapgroep wil namelijk vastleggen dat alleen de koper kan luisteren naar de muziek; gedurende 88 jaar mag de muziek niet uitlekken.

Rapper RZA gaf eerder aan dat hij met de groep een stukje muziekgeschiedenis wilt schrijven door slechts één exclusief exemplaar te verkopen van het speciale album, dat grotendeels in Marokko is opgenomen. Dat lijkt gelukt: tot nu toe was het hoogste bedrag dat ooit voor een album werd neergelegd 300.000 dollar. Zanger Jack White betaalde dat voor een zeldzame plaat van Elvis Presley.

"We pionieren in een nieuw soort van intellectueel eigendom", meldt Alexander Gilkes van Paddle8. "We creëren juridische bescherming voor een uniek werk dat niet gereproduceerd kan worden." RZA zegt hiermee het debat rond intellectueel eigendom verder te willen stimuleren. "Vanaf begin af aan hoopten we dat dit concept het debat zou inspireren en het een nieuwe blik op creativiteit werpt. Beide doelen zijn bereikt." De rapgroep belooft dat een significant deel van de opbrengst wordt overgemaakt aan goede doelen.

Uniek album Wu-Tang Clan levert miljoenen op
Uniek album Wu-Tang Clan levert miljoenen op (Foto: BuzzE)

NZa neemt fysiotherapeuten onder de loep

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de administraties van fysiotherapiepraktijken doorlichten, in navolging van klachten van verzekerden over declaraties. Volgens de NZa worden toeslagen onterecht gedeclareerd en worden duurdere behandelingen in rekening gebracht dan daadwerkelijk geleverd, maakte de toezichthouder woensdag bekend.

Ook komt het voor dat een consult 'geknipt' wordt zodat er dubbel gerekend kan worden, 'vaak op verschillende dagen om te verhullen dat het gaat om dezelfde behandeling', aldus de NZa.

Daarnaast laten fysiotherapeuten bepaalde behandelingen ten onrechte onder de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld door bij volwassenen een behandeling bij een chronische aandoening in rekening te brengen terwijl hier geen sprake van is. Het declareren van groepstherapieën als individuele therapie is eveneens een veelgehoorde klacht.

De NZa wil nog geen namen en locaties bekendmaken. De zorgautoriteit maakt de uitkomst van het onderzoek begin volgend jaar bekend.

NZa neemt fysiotherapeuten onder de loep
NZa neemt fysiotherapeuten onder de loep (Foto: ANP)

Boete en proeftijd voor John Stamos

John Stamos is veroordeeld tot een proeftijd van drie jaar en boete van 390 dollar voor het rijden onder invloed. Dat heeft een rechter dinsdag bepaald.

Afgelopen juni werd de acteur in zijn auto aan de kant gezet door de politie. De agent oordeelde dat Stamos medische hulp nodig had; eenmaal in het ziekenhuis bleek dat hij onder invloed was van drugs. Later werd duidelijk dat hij GHB gebruikte als slaap- en dieetmiddel. Vlak na het incident zocht de Full House-ster hulp bij een kliniek.

Stamos was volgens Amerikaanse media zelf niet aanwezig bij de zitting dinsdag. Behalve de proeftijd en boete moet hij ook verplicht een aantal rijlessen nemen. Naar verwachting kan de acteur onverstoord verder werken aan zijn televisieserie Grandfathered en aan de opnames van de aanstaande reünie van Full House, dat als Fuller House terugkeert.

Boete en proeftijd voor John Stamos
Boete en proeftijd voor John Stamos (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop

De Nationale ombudsman begint een onderzoek naar aanleiding van klachten over het verdwijnen van de papieren brief van de Belastingdienst. Veel mensen hebben zorgen over de plannen om alle communicatie met de fiscus te digitaliseren.

Het onderzoek spitst zich vooral toe op de vraag of de Belastingdienst heeft voldaan aan wat mensen redelijkerwijs mogen verwachten bij het invoeren van verplicht elektronisch berichtenverkeer. Dat heeft de organisatie Nationale ombudsman woensdag laten weten.

De ombudsman heeft sinds half november ruim vierhonderd klachten gekregen over het verdwijnen van de blauwe envelop. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën kwam overigens eerder deze week bevreesde mensen tegemoet. Mensen die geen computer of internet hebben, digibeet zijn of niemand kennen die kan helpen, kunnen toch een papieren brief van de Belastingdienst krijgen.

Complexe stroom
De Belastingdienst zegt dat zij het onderzoek van de ombudsman met vertrouwen tegemoetziet. De dienst hoopt dat het onderzoek bijdraagt aan 'een nog betere' dienstverlening. Met de ombudsman is goed overleg over signalen uit de samenleving. De Belastingdienst zegt voortdurend aanpassingen te doen.

De Belastingdienst beschouwt de digitalisering als een belangrijke eerste stap in de verbetering van de dienstverlening naar belastingplichtigen en personen die recht hebben op toeslagen. Het moet de 'complexe stroom' aan blauwe brieven, die de belastingbetaler jaarlijks ontvangt, vervangen.

De dienst benadrukt dat voor deze modernisering vijf tot zeven jaar is uitgetrokken. Er is een breed netwerk van maatschappelijke organisaties bij betrokken, die mensen kunnen helpen.

Onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop
Onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop (Foto: ANP)

Nieuwe Nederlandse bank van start

Nederland heeft er een nieuwe bank bij: Bunq. Deze IT-start-up heeft een betaalapp online gezet waarmee gebruikers eenvoudig kunnen bankieren. Het is de eerste nieuwe onafhankelijke bank met een bankvergunning sinds DSB tien jaar terug.

Oprichter Ali Niknam hield eerst een proef onder duizend mensen. Die is geslaagd en nu kan iedereen klant worden. De ondernemer liet woensdagmorgen weten dat hij er bijna elke minuut nieuwe klanten bijkrijgt.

Niknam heeft de ambitie om van Bunq 'het WhatsApp van elkaar betalen' te maken. Die populaire chatdienst begon ook als kleine speler en wordt inmiddels door bijna elke smartphonebezitter gebruikt.

Particulieren
Bunq focust zich nu nog op bankzaken voor particulieren. Klanten kunnen er bijvoorbeeld ook een betaalpas aanvragen. Niknam heeft ook plannen om zakelijke diensten te starten.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) juicht de nieuwe concurrentie toe. Dat houdt alle banken scherp, laat een woordvoerder van de brancheorganisatie in een reactie weten.

De concurrentie tussen banken in Nederland, of eigenlijk het gebrek daaraan, is al langere tijd een heikel punt. Van belangenorganisaties komen herhaaldelijk klachten dat banken door dit gemis hogere tarieven kunnen rekenen of dat klanten op een andere manier nadelen ondervinden.

Nieuwe Nederlandse bank van start
Nieuwe Nederlandse bank van start (Foto: ANP)

Twaalf Bandidos, onder wie Ramakers, vrij

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag het voorarrest geschorst van twaalf verdachten uit de zogenoemde Bandidoszaak. Onder hen was ook Harrie Ramakers, voorzitter van de Limburgse afdeling van de Bandidos.

De reden voor de schorsing is dat de inhoudelijke behandeling nog een tijd op zich laat wachten: dat gebeurt naar verwachting niet voor komende zomer. De verdachten moeten zich wel aan strenge voorwaarden houden. Zo moeten ze binnen de grenzen blijven van de gemeente waar ze wonen, behalve als ze naar hun advocaat gaan. Ze mogen geen strafbare feiten plegen. Ook mogen ze geen contact opnemen met mensen die op een lijst staan die opgesteld is door het Openbaar Ministerie. Op die lijst staan 65 namen van onder meer medeverdachten en slachtoffers.

Een verdachte blijft wel vast zitten. Zijn voorarrest was eerder al eens geschorst, maar hij had de voorwaarden geschonden.

De Bandidos zijn volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie. De verdachten zouden betrokken zijn bij drugshandel, bedreigingen, afpersingen en openlijk geweld. Ze worden ook verdacht van witwassen en verboden wapenbezit.

Twaalf Bandidos, onder wie Ramakers, vrij
Twaalf Bandidos, onder wie Ramakers, vrij (Foto: ANP)

EP eist belastingregels voor multinationals

Multinationals moeten worden verplicht om voor elk land waar ze actief zijn hun winst en belastingafdracht te melden. Het land waar ze geld verdienen moet ook het land zijn waar ze belasting afdragen.

Die oproep deed het Europese Parlement woensdag in Straatsburg. Belastingafspraken met bedrijven, zogenoemde rulings, zouden inzichtelijk moeten zijn, zodat de Europese Commissie kan beoordelen of sprake is van illegale staatssteun.

De huidige 'belastingwedloop' tussen de Europese lidstaten is de parlementariërs een doorn in het oog. Terwijl grote bedrijven nauwelijks belasting afdragen, betalen burgers en kleine ondernemers het volle pond, vinden zij. Nederland werd in dit verband onlangs op de vingers getikt vanwege het bevoordelen van koffieketen Starbucks.

Moreel corrupt
"Nederland heeft een Europese aanpak van belastingontwijking tegengehouden en dat moet stoppen", aldus EU-parlementariër Paul Tang (PvdA). "Langzamerhand begint het besef te groeien dat het huidige systeem moreel corrupt is. Daarom moeten lidstaten de spelregels aanpassen."

De EU en de Nederlandse regering moeten veel verdergaande maatregelen nemen tegen belastingontwijking, vindt EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). "Het ondoorzichtige Nederlandse rulingssysteem moet op de schop. Deze rulings geven multinationals een onterecht voordeel en beroven andere landen van belastinginkomsten."

Het parlement sprak over de kwestie naar aanleiding van de Luxleaks-zaak, die draait om belastingontwijking via Luxemburg. De EU-landen spraken overigens vorige maand af hun belastingdeals met grote ondernemingen met elkaar te gaan uitwisselen.

EP eist belastingregels voor multinationals
EP eist belastingregels voor multinationals (Foto: ANP)

Claudia de Breij krijgt Louis Davidsring

Claudia de Breij krijgt woensdagavond een bijzondere prijs uitgereikt: de Louis Davidsring. De cabaretière krijgt de prijs uit handen van de vorige winnaar Herman van Veen. Op haar website laat De Breij weten dat ze heel erg blij is met deze eer.

"Ik heb er haast geen woorden voor, dit is enorm voor mij. De grootste eer die ik me kan bedenken", aldus Claudia. "Ik hou van Herman van Veen, ik hou van Wim Kan en ik hou enorm van de historie van ons vak. Deel mogen uitmaken van dit rijtje betekent meer dan ik nu kan zeggen. Ik ben ongelofelijk blij."

De Louis Davidsring is een bijzondere prijs. De winnaar bepaalt namelijk zelf wanneer en wie de ring na hem of haar in ontvangst mag nemen. Herman van Veen kreeg de prijs in 1976 van Wim Kan. Van Veen draagt de ring woensdagavond over aan De Breij na afloop van zijn optreden in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Claudia de Breij krijgt Louis Davidsring
Claudia de Breij krijgt Louis Davidsring (Foto: BuzzE)

Volkswagen betaalt fiscus voor sjoemeldiesels

Volkswagen gaat de Nederlandse Belastingdienst compenseren als aan eigenaren van sjoemeldiesels onterecht fiscale voordelen zijn gegeven. Dat blijkt uit een brief van de Volkswagen Groep aan het ministerie van Financiën.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de brief woensdag doorgestuurd naar de Tweede Kamer. In de brief staat dat de Volkswagen Groep (ook verantwoordelijk voor Audi, Seat en Skoda) eventuele extra heffingen volledig voor zijn rekening zal nemen. Wat Wiebes betreft staat voorop dat als de fiscus geld is misgelopen en er mogelijkheden zijn dat te verhalen, "dit thuishoort bij de veroorzaker van de schade en niet bij de consument".

Volkswagen betaalt fiscus voor sjoemeldiesels
Volkswagen betaalt fiscus voor sjoemeldiesels (Foto: ANP)

FOK!filmtip: Tango & Cash (1989)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Des Fleurs Pour Algernon
Des Fleurs Pour Algernon

Vanavond is het weer genieten geblazen voor de liefhebbers van leuke films. Zo is er om 18.30 uur op TV5 een indrukwekkend drama te zien, die volgens de IMDB nog niet uitgebracht is! We hebben het dan over de film Des Fleurs Pour Algernon (2015) van regisseur Yves Angelo, waarin we het verhaal kunnen zien van een simpele man genaamd Charlie Gordon (Grégory Gadebois) die vanwege zijn lage IQ meedoet aan wetenschappelijke experimenten om zijn intellect te stimuleren. Na een succesvolle operatie blijkt Charlie een hoger IQ te bezitten, maar raakt zijn leven ook enorm verstoord. Liefhebbers van de betere horrorseries kennen Grégory Gadebois van zijn rol van Toni in de eveneens zeer imponerende reeks Les Revenants.

Voor de FOK!filmtip van vandaag moest er om 20.30 uur gekozen worden uit een viertal rolprenten. Zo kan er op dat tijdstip gezapt worden naar de zender RTL7, waar de Bond-film Golden Eye (1995) weer eens te zien is, de zender RTL8 die de misdaadfilm Road To Perdition (2002) vertoond, of NET5 waar het sterke komische drama About A Boy (2002) te zien is. Na enig overleg werd echter besloten dat dekatophetspek, die gisteren maar liefst 49 kaarsjes uit mocht blazen, de keuze mocht maken uit het ruime filmaanbod van vandaag.

Tango & Cash cover

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag dan ook naar de explosieve actiefilm Tango & Cash (1989), die vanavond om 20.30 uur te aanschouwen is op SBS9. In de film van (onder meer) Andrei Konchalovsky zien we Sylvester Stallone en Kurt Russell als respectievelijk Ray Tango en Gabriel Cash, een tweetal bikkelharde rechercheurs die afzonderlijk van elkaar de strijd zijn aangegaan met criminelen in Los Angeles. Als de twee agenten voor een moord worden opgepakt en vervolgens in de gevangenis belanden zijn de mannen, die elkaar eigenlijk niet uit kunnen staan, op elkaar aangewezen om te overleven en hun naam te zuiveren.

Tango & Cash 1

Tango & Cash was destijds de allerlaatste grote Hollywoodfilm die in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in de bioscopen zou verschijnen. De rolprent, die oorspronkelijk The Set Up zou gaan heten, werd niet zonder slag of stoot gemaakt. Zo kende de productie maar liefst vier regisseurs. Zo werd cineast Andrei Konchalovsky ontslagen omdat men na drie maanden al door hun budget heen was. Het stokje werd overgenomen door uitvoerend producent Peter MacDonald, die eerder ook al als invallend regisseur het regiewerk had gedaan voor de film Rambo 3. Nadat vervolgens Stallone zelf nog op de regiestoel had gezeten mocht Albert Magnoli de film voltooien. Omdat laatstgenoemde niet tevreden was over het materiaal moesten er enkele fragmenten opnieuw opgenomen wordem, wat wederom voor vertraging zorgde van het filmproject. De film Tango & Cash zou uiteindelijk slechts een week voor haar verschijningsdatum afgeleverd worden.

Ray Tango (Stallone) en Gabriel Cash (Russell)
Ray Tango (Stallone) en Gabriel Cash (Russell)

Mocht u trouwens morgen niet vroeg op hoeven te staan of een vrije dag hebben, dan kan er om 23.10 uur op RTL7 genoten worden van de spetterende science fictionfilm World Invasion: Battle Los Angeles (2011). Veel kijkplezier iedereen!

Nieuw: Feyenoord-sticker voor Ajax-brandblussers

Het was vele Feyenoord-fans al jaren een doorn in het oog, Ajax-brandblussers die opzichtig met hun naam overal in Rotterdam hangen. Telkens moesten de arme Feyenoorders geconfronteerd worden met de naam van de succesvolle rivaal uit Amsterdam. Maar gelukkig voor de Rotterdammers is er nu een oplossing: de Feyenoord-sticker.

Gian Knaape en Robert van Kempen bedachten een sticker die precies over de letters 'Ajax' heen vallen. De heren hebben uiteraard oog voor detail, 'Feyenoord' is in hetzelfde lettertype afgedrukt als de naam van de brandblusserfabrikant. De zwarte stickers voor op de zwarte etiketten van de blusbenodigdheden zijn inmiddels helemaal uitverkocht. Knaape laat aan AD Sportwereld weten dat nieuwe stickers reeds in bestelling zijn, hij hoopt ze eind deze week weer te kunnen leveren. Vanaf dat moment kunnen er ook rode stickers besteld worden voor op de rode brandblussers.

De stickers zijn overigens niet goedkoop, ze kosten namelijk drie euro per stuk. "Dat komt doordat ze een afwijkend formaat hebben. Moet wel, anders passen ze niet over die merknaam", zo legt Knaape uit. Een heel kantoorpand voorzien van Feyenoord-stickers zal dus nogal in de papieren lopen. De stickers zijn te bestellen via de site van de heren die heel toepasselijk 'Firenoord' heet


 

We zijn die ajaxbrandblussers in onze stad helemaal zat. Rotterdam moet weer een #Feyenoordarea worden!Rotterdammerts...

Posted by Firenoord on maandag 16 november 2015
 

Bestellingen gereed aan het maken voor een aantal van onze eerste enthousiaste #Firenoorders die de 020brandblussers op...

Posted by Firenoord on maandag 23 november 2015

'Minder inkomensverschillen door crisis'

De inkomensverschillen in Nederland zijn tijdens de kredietcrisis kleiner geworden. Dat stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Volgens het statistiekbureau verdienden de 20 procent van de huishoudens met de hoogste inkomens na 2008 2,5 keer zo veel als de groep van 20 procent met de laagste inkomens. Daarvoor waren de inkomens van de meest verdienende huishoudens nog 2,8 keer zo hoog als die van de minst verdienende.

De inkomensdaling was niet gelijk verspreid over de huishoudens, zo merkt het CBS op. Het inkomen van mensen in loondienst of met een uitkering is doorgaans erg vast. Zij gingen er dus niet zoveel op achteruit, tenzij ze bijvoorbeeld hun baan kwijtraakten. Het inkomen van zelfstandigen daarentegen beweegt sterker mee met de economische ontwikkelingen.

Zelfstandigen
De krimp van de economie in de betreffende periode ging gepaard met een afname in het inkomen van zelfstandigen. Omdat de groep met de 20 procent hoogste inkomens relatief veel zelfstandigen telt, werden de inkomens van deze groep in deze periode harder geraakt. Hierdoor werd het inkomensverschil met de onderste inkomensgroep kleiner.

Inkomensverschillen worden ook kleiner doordat de overheid belastingen en sociale premies int, uitkeringen verstrekt en bijvoorbeeld een deel van de zorgkosten betaalt. Zonder tussenkomst van de overheid verdienden de huishoudens met de hoogste inkomens in 2012 gemiddeld 86.000 euro per jaar, 12 keer zo veel als de huishoudens met de laagste inkomens.

Maar, door herverdeling via belastingen en sociale regelingen vallen de hoogste inkomens lager uit en krijgen huishoudens met de laagste inkomens juist extra te besteden. De hoogste inkomens zijn dan nog maar 2,5 zo hoog als de laagste. Overigens kunnen mensen met een laag inkomen best een hoog vermogen hebben, bijvoorbeeld ouderen die hun hypotheek hebben afbetaald.

'Minder inkomensverschillen door crisis'
'Minder inkomensverschillen door crisis' (Foto: ANP)

Hugo Borst scoort met boek over moeder

Hugo Borst staat met stip op één in de Boeken Top 10 met Ma, een boek over zijn 86-jarige moeder die aan dementie lijdt. Het boek is gebaseerd op de wekelijkse colums die van Borst schreef voor AD Magazine, waarin de auteur herinneringen ophaalt aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. Ook beschrijft hij hoe de verhuizing naar het verpleeghuis verloopt.

Claudia de Breij staat voor de vierde week op de tweede plek van de Top 10. De cabaretière is voor Neem een geit met haar levensvragen te rade gegaan bij wijze mannen en vrouwen.

Joris Luyendijk is terug in de toplijst. De journalist won een week geleden de NS Publieksprijs 2015 met Dit kan niet waar zijn. Het boek over de financiële wereld, al 40 weken in De Bestseller 60, staat nu op de derde plek.

Er zijn nog drie nieuwe binnenkomers. De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl staat op de vierde plaats, de zesde plek is voor Fantasia X van Geronimo Stilton en Amos Oz komt met Judas binnen op 9.

Boeken Top 10 week 48 (notering, tussen haakjes notering vorige week, auteur, titel. Bron: CPNB. Zie www.debestseller60.nl)

1 (-) Hugo Borst - Ma
2 (2) Claudia de Breij - Neem een geit
3 (-) Joris Luyendijk - Dit kan niet waar zijn
4 (-) Annejet van der Zijl - De Amerikaanse prinses
5 (1) Kim van Kooten - Lieveling
6 (-) Geronimo Stilton - Fantasia X
7 (9) Annegreet van Bergen - Gouden jaren
8 (6) Jochem Myjer - De Gorgels
9 (-) Amos Oz - Judas
10 (4) Isa Hoes (samenstelling) - Gedichten die vrouwen aan het huilen maken

Hugo Borst scoort met boek over moeder
Hugo Borst scoort met boek over moeder (Foto: ANP)

Turkse ambassade Moskou bekogeld

Demonstranten hebben in Moskou de Turkse ambassade bekogeld met stenen, eieren en verfbommen. Honderden mensen hadden zich voor het gebouw verzameld om hun ongenoegen te uiten over het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig in het Turks-Syrische grensgebied door Turkse F16's.

Volgens persbureau Interfax sneuvelden zeker vijftien ramen. De menigte, circa negenhonderd mensen sterk, scandeerde leuzen en had spandoeken met daarop 'Erdogan moordenaar'. Volgens Interfax is er niemand opgepakt.

Turkse ambassade Moskou bekogeld
Turkse ambassade Moskou bekogeld (Foto: ANP)

Kabinet neemt uitslag referendum heel serieus

Het kabinet neemt de uitslag van het raadgevende referendum over het associatieverdrag van de EU en Oekraïne 'heel serieus', aldus minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag. Een meerderheid in de Kamer vindt dat de uitslag moet worden overgenomen.

Hij wil niet zeggen of het kabinet de uitslag overneemt zoals onder meer PvdA, CDA, PVV en SP willen. 'Je kunt nooit van tevoren automatisch zeggen dat je het wel doet, want dan moet elk adviserend referendum worden opgevolgd. En als je vooraf al zegt dat je de uitslag niet overneemt, dan neem je de bevolking niet serieus.'

Tegenstanders vrezen dat het verdrag een eerste stap is naar een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Het kabinet steunt het verdrag en gaat die mening ook duidelijk maken, zei Koenders. Het referendum is op 6 april volgend jaar. Voor een geldige uitslag moet de opkomst minimaal 30 procent zijn.

Kabinet neemt uitslag referendum heel serieus
Kabinet neemt uitslag referendum heel serieus (Foto: ANP)

Bonden: tweedaagse staking bij DAF

FNV en CNV roepen een tweedaagse staking uit bij DAF in Eindhoven. De bedoeling is dat werknemers bij de truckfabrikant het werk donderdag en vrijdag neerleggen.

De staking bij DAF is onderdeel van de stakingen en acties die al maanden aan de gang zijn in de grootmetaal, met als inzet een betere cao.

Werkgeversorganisatie FME haalde eerder deze maand zijn door de bonden gewraakte eindbod van tafel. Maar deze zet heeft vooralsnog niet geleid tot nieuwe onderhandelingen.

Acties
DAF kreeg al meerdere keren te maken met stakingsacties. Eind september staakten honderden werknemers van de truckbouwer drie dagen lang. Niet alle werknemers deden mee, waardoor een deel van de productie kon doorgaan.

Volgens de plannen zal vanaf donderdag ook bij een aantal bedrijven in Zuid-Friesland twee dagen worden gestaakt. Vrijdag zijn er ook acties bij bedrijven in Noord-Holland. De vakbonden verwachten dat bij elkaar meer dan duizend werknemers aan de stakingen meedoen.

Bonden: tweedaagse staking bij DAF
Bonden: tweedaagse staking bij DAF (Foto: ANP)

Hockeyster Bos vier duels geschorst na smerige overtreding

De tuchtcommissie van hockeybond KNHB heeft Willemijn Bos voor vier wedstrijden geschorst. De speelster van Laren krijgt die straf omdat ze onlangs haar tegenstandster Fréderique Malefason van Pinoké van achteren met haar stick op het onderbeen sloeg. Die ongebruikelijke en gemene actie zorgde voor de nodige ophef. International Bos legde zichzelf al meteen een schorsing op. Ze zal nu ook nog de eerste drie competitieduels na de winterstop moeten missen.

Omdat Bos donderdag met Oranje afreist naar Argentinië voor de Hockey World League, besloot de KNHB versneld uitspraak te doen. De motivering volgt later deze week.

Hockeyster Bos vier duels geschorst
Hockeyster Bos vier duels geschorst (Foto: ANP)

Volkswagen schorst acht medewerkers

Volkswagen heeft tot nu toe acht medewerkers geschorst die mogelijk betrokken zijn bij het gesjoemel met uitstootwaarden van wagens van het concern. Het geplaagde bedrijf maakte woensdag tijdens een persbijeenkomst bekend dat de schorsing van de technici moet worden gezien als een voorzorgsmaatregel.

Volgens Volkswagen zal de terugroepactie in de Europese Unie om sjoemelsoftware te vervangen nog heel 2016 duren. Tijdens de reparatie biedt Volkswagen auto-eigenaren kosteloos vervangend vervoer aan. Ook doet het concern in Europa afstand van een verjaringstermijn van garantieclaims.

Volkswagen heeft goedkeuring van de Duitse toezichthouder om gemanipuleerde dieselmotoren aan te pakken. Door de software van 1.6-literdieselmotoren te updaten kunnen de geldende emissienormen worden bereikt. Op korte termijn verwacht het concern ook de oplossing voor dieselmotoren met een inhoud van 1.2 liter te presenteren.

Volkswagen schorst acht medewerkers
Volkswagen schorst acht medewerkers (Foto: ANP)

Amsterdam op zoek naar 55 miljoen euro

Amsterdam is op zoek naar een bedrag van 55 miljoen euro. De gemeente is dit geld nog niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad is bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

De hoofdstad houdt hierdoor rekening met een tekort van 8,7 miljoen euro op de stadsbegroting dit jaar. Het stadsbestuur verwacht overigens het geld volgend jaar weer 'terug te vinden'.

Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan is 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. Voor een bedrag van 55 miljoen euro moeten de boekhouders nog achterhalen in welke potjes dat zit.

Amsterdam brengt de gemeentelijke financiën op orde na een kritisch rapport van adviesbureau PwC en enkele foutieve betalingen. Daartoe is ook in januari een grote reorganisatie doorgevoerd en kent de gemeente Amsterdam voor het eerst één begroting, in plaats van zestien verschillende.

Amsterdam op zoek naar 55 miljoen euro
Amsterdam op zoek naar 55 miljoen euro (Foto: ANP)

De Haan: "Te kritisch? Nee, waarom?"

Foppe de Haan uitte afgelopen weekend na de nederlaag bij AZ felle kritiek op de spelers van sc Heerenveen. De interim-coach heeft daar geen spijt van.

De 3-1 nederlaag in Alkmaar was de eerste van de Friezen sinds de tijdelijke terugkeer van De Haan. Tegen Voetbal International vertelt hij dat hij zichzelf niet te kritisch vond. "Nee, waarom? Ik weet dat het echt beter kan dan dat we tegen AZ hebben laten zien."

Na het duel met AZ stelde De Haan onder meer dat zijn spelers bij een achterstand 'te snel een loser' zijn. "Ik weet niet of de spelers van me zijn geschrokken, maar soms hebben ze dit nodig. Het begint allemaal met zelfbewustzijn, elkaar aansturen, corrigeren en met elkaar communiceren."

"Als we de bus in stappen, moeten we wel uitstralen dat we er echt alles aan doen om de punten te halen. Als het dan niet lukt, omdat de tegenstander een keer beter is, is er niets aan de hand. Maar dan moet je wél alles gegeven hebben."

Sc Heerenveen bezet na dertien speelronden de twaalfde plaats in de Eredivisie. Het Friese team verzamelde tot nu toe veertien punten.

De Haan: "Te kritisch? Nee, waarom?" (Pro Shots / Peter Lous)
De Haan: "Te kritisch? Nee, waarom?" (Pro Shots / Peter Lous)

Varkenskoppen bij azc Enschede

Bij het Esmarkerveld in Enschede, waar een asielzoekerscentrum is gepland, hebben onbekenden in de nacht van dinsdag op woensdag varkenskoppen achtergelaten. De politie heeft geen idee wie erachter zitten. Op foto's in lokale media en op internet is te zien dat het gaat om twaalf gehalveerde koppen.

Op het terrein waar de varkensresten zijn gedeponeerd komt een azc voor zeshonderd asielzoekers. De halve koppen zijn op hekken geplaatst of op de grond gelegd. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen bedreigingen geuit, noch bij de politie, noch op sociale media.

De politie gaat uitzoeken wie de daders zijn en waar de koppen vandaan komen. "Het gaat hier om een milieudelict", zei de woordvoerder.

"De vondst van de koppen was voor ons een verrassing. Het is niet onze manier van actievoeren", zegt Roy Bruinsma van AZC Alert Enschede woensdag. De actiegroep verzet zich tegen de komst van het azc. "We hebben geen begrip voor deze actie maar wel begrip voor boosheid en frustratie van de omwonenden. Maar een ding is zeker, wij zitten hier niet achter. We zijn een serieuze organisatie", aldus Bruinsma.

Omwonenden van het Esmarkerveld hebben eerder tijdens informatieavonden hun ongenoegen kenbaar gemaakt over het azc. Ze zijn bang voor hun veiligheid. In september hakte de gemeenteraad van Enschede de knoop door over de opvang van maximaal zeshonderd asielzoekers voor een periode van tien jaar.

In opdracht van de gemeente Enschede zijn de koppen verwijderd.

Varkenskoppen bij toekomstig azc Enschede
Varkenskoppen bij toekomstig azc Enschede (Foto: ANP)

Nieuwe patch voor Arkham Knight

Veel spelers zal de pc-versie van Batman: Arkham Knight niet meer hebben, gezien alle problemen die deze versie heeft, maar mocht je de pc-versie wel hebben is er (goed?) nieuws: er is een nieuwe patch vrijgegeven die weer een aantal problemen moet oplossen.

De volledige patch notes kun je hieronder lezen. De game is ook beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

  • Fixed a hitch during some game saves
  • Fixed a Windows 10 issue causing the game to be unresponsive on launch when the keyboard language was set to Japanese, Japanese Microsoft IME, Korean, Chinese (Traditional) or Chinese (Simplified)
  • Fixed minor delay when aiming a gadget when playing with a keyboard and mouse
  • Fixed a bug causing full screen movies to play at half the monitor’s refresh rate on some systems
  • Fixed players sometimes not being able to counter the Mini-Gun Brute after being spotted when playing as Nightwing or Batman
  • Fixed a performance drop that occurred when encountering Man-Bat for the first time
  • Fixed some Multi-Monitor specific bugs
  • Some improvements to mouse and keyboard bindings
  • Improved VRAM management to reduce framerate hitches
  • Stability improvements for rare crash issues
  • Fixed an issue causing certain types of lights & shadows to render incorrectly
  • Fixed an issue causing the game process to occasionally remain running in the background for a period of time
  • Fixed the Knightfall Protocol not being able to activate under certain conditions
  • Fixed a progression blocker that could occur in Stagg Airships when leaving the predator room after only knocking out one of the guards
  • Fixed damage states for Batman’s V8.03 skin in Story Mode after selecting an alternate skin for AR Challenges
  • Fixed missing rain effects on several Batman skins (fix for 1970s and Arkham Origins skins coming soon)
  • Added support for new DLC releasing on November 24th
  • Play as other characters in AR predator challenges

Fans brengen Halo naar pc

Microsoft brengt (vooralsnog) Halo niet meer uit op pc. Een groep fans heeft het op zich genomen om Halo-fans toch eenzelfde ervaring te geven op pc. Het resultaat? Installation 01.

Installation 01 is een eerbetoon aan de Halo-serie op artistiek vlak en op een gebied van plezier. Een groep van ongeveer twintig man werkt aan het project, wat volgens hun compleet legaal is aangezien ze zich houden aan de Fair Use Policy en Game Content Usage Rules van Microsoft.

Het project is nog ver weg, een release is gepland over ongeveer acht tot tien maanden, en er wordt nog gezocht naar extra hulpkrachten. Een eerste teaser is in ieder geval hieronder te bekijken.


Anderlecht speelt zondag zonder publiek

Anderlecht werkt het competitieduel met OH Leuven zondag af zonder publiek. Dat heeft Eric Thomas, de burgemeester van Anderlecht, woensdag besloten vanwege de terreurdreiging in de Brusselse regio.

Dinsdag hadden de bestuurders van de in de Pro League verzamelde clubs uit de hoogste Belgische voetbalklasse besloten om alle duels van speeldag zeventien gewoon te laten doorgaan. Maar ook toen al stond er een vraagteken achter de wedstrijd tussen Anderlecht en Leuven vanwege het hoogste dreigingsniveau dat in de hoofdstad geldt. Omdat de veiligheid daardoor niet gegarandeerd kan worden, besloot Thomas geen supporters toe te laten in het Constant Vanden Stock Stadion. Het duel werd vervroegd van 18.00 uur naar 14.30 uur.

Een klasse lager werd de topper tussen Eupen en Antwerp van vrijdag geschrapt. Het was een risicowedstrijd en extra politie is momenteel niet voorhanden.

Anderlecht zonder publiek
Anderlecht zonder publiek (Foto: ANP)

Zoet baalt van PSV: "Keer op keer stoten we zo onze neus"

PSV verspeelt de laatste weken regelmatig punten in de Eredivisie, en dat zint doelman Jeroen Zoet allerminst. "Het gaat om het nemen van je verantwoordelijkheid."

PSV werd vorig jaar met een grote overmacht ten opzichte van nummer twee Ajax kampioen. De Eindhovenaren verspeelden weinig punten, iets dat niet gezegd kan worden van de huidige jaargang. "Vorig seizoen waren er wel een paar wedstrijden die we rustig konden uitspelen. Nou, zo ver zijn we nu blijkbaar dus niet", toont Zoet zich ontvreden. "We zullen elk duel 120 procent moeten geven. Dat weten we allemaal, we zeggen het ook. Maar tussen zeggen en het ook echt doen, zit een verschil. Keer op keer stoten we zo onze neus."

"Het gaat om het nemen van je verantwoordelijkheid. Bij een corner moet je zorgen dat jouw man niet kan koppen", aldus de Oranje-international tegenover Voetbal International. Opvallend is dat vooral de kleine clubs PSV pijn kunnen doen. In de competitie werd al tegen Exelsior, Willem II en ADO Den Haag punt verlies geleden, terwijl overtuigend werd afgerekend met topploegen Ajax en Feyenoord.

"Zelfs na onze 0-1 was Willem II niet gevaarlijk, alleen door corners, vrije trappen en verre ingooien. Wij moeten die tweede goal maken, dan is er niets aan de hand. Maar we maken het onszelf weer erg moeilijk. Dit lag echt niet aan de tegenstander", baalt Zoet van het puntenverlies tegen laagvlieger Willem II. PSV staat momenteel derde in de Eredvisie, met een achterstand van vier punten op koploper Ajax.

Zoet baalt van PSV (Pro Shots / Kay Int Veen)
Zoet baalt van PSV (Pro Shots / Kay Int Veen)

Dinamo Kiev krijgt flinke straf vanwege racistische 'fans'

Dinamo Kiev moet twee Europese thuisduels zonder publiek spelen vanwege racisme. Ook heeft de club een boete van 100.000 euro gekregen van de Europese voetbalbond UEFA, zo maakte die woensdag bekend.

Een stel idioten die zichzelf fans van de Oekraïense club noemen belaagden in oktober zwarte fans op de tribune in Kiev tijdens het Champions League-duel met Chelsea (0-0). Het geweld werd gefilmd. Ook fans van Chelsea werden aangevallen. Verder waren er trappen geblokkeerd in het stadion.

Eerder dit jaar werd Dinamo ook al op de vingers getikt door de Europese bond vanwege racisme. In maart werd de club verplicht twee tribunes te sluiten tijdens een Europees duel en werd een boete van 15.000 euro uitgedeeld. Eerder die maand deelde de UEFA een boete van 70.000 euro uit en verplichtte de bond een sluiting van een deel van het stadion doordat ordinaire criminelen, die zichzelf fans noemen, op de tribune tijdens de wedstrijd tegen het Franse Guingamp aan het vechten waren.

Dinamo Kiev krijgt flinke straf van UEFA
Dinamo Kiev krijgt flinke straf van UEFA (Foto: ANP)

Seve van Ass wil doorpakken met Oranje

Een doorbraak wil hij het niet noemen. "Nee, dat vind ik persoonlijk een te groot woord", blikt hockeyer Seve van Ass terug op het glorieuze EK-goud dat Oranje eind augustus in Engeland veroverde. Volgens de 23-jarige middenvelder van Rotterdam is het nu wel de hoogste tijd om door te pakken met de Nederlandse ploeg, die vanaf vrijdag in Raipur in India de titel in de World League verdedigt. "Het succes in Londen mag ons niet verblinden. We moeten niet gaan denken dat we er al zijn. We dienen hongerig te blijven. Elk toernooi moeten we onszelf weer bewijzen."

De Nederlandse hockeyers wachten al sinds 2000 op een olympische titel en/of WK-goud. Ook onder bondscoach Paul van Ass, die zijn zoon vernoemde naar zijn golfidool Seve Ballesteros, bleef een mondiale hoofdprijs tussen 2010 en 2014 uit. Na het pijnlijke zilver vorig jaar juni bij het WK in Den Haag, met een afstraffing door Australië in de finale (1-6), werd de succesrijke trainer Max Caldas van de vrouwenploeg naar het mannenteam overgeheveld, met maar één opdracht: Oranje weer aan hoofdprijzen helpen. De Europese titel, met vijf overwinningen op rij en een unieke zege in de finale op aartsrivaal Duitsland (6-1), zou wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe succesperiode voor de Nederlandse mannenploeg.

"In die EK-finale viel alles op zijn plaats", concludeert Van Ass, al goed voor 85 interlands. "Onder mijn vader hebben we ook mooi hockey gespeeld, maar hebben we geen grote toernooien kunnen winnen, even afgezien van de World League. Bij elke wissel van een coach verandert er wel wat. Meer dan ooit spelen we nu voor de overwinning. Dat wilde de groep na het WK in Den Haag ook heel graag. We passen hier en daar ons systeem aan als dat nodig is om te winnen. Zo zijn we ook het EK in Londen doorgekomen en speelden we uitgerekend in de finale onze beste wedstrijd van het toernooi."

Volgens Van Ass is er door het vertrek van zijn vader, een vurig aanhanger van de Hollandse School (snel, aanvallend en attractief hockey), voor hemzelf niet zoveel veranderd bij Oranje. "We hebben altijd heel natuurlijk met elkaar samengewerkt. Ik heb in de groep ook nooit scheve gezichten gezien. De jongens hoefden zich niet in te houden als ik erbij was en zelf gedroeg ik me ook niet anders. Onder mijn vader speelde ik nog wel als aanvaller bij het WK. Volgens hem was ik in die rol vrijer in mijn hoofd. Nu ben ik terug bij Oranje op het middenveld en daar voel ik mij ook weer heel prettig bij."

Seve van Ass wil doorpakken met Oranje
Seve van Ass wil doorpakken met Oranje (Foto: ANP)

Meer problemen voor FC Twente

FC Twente weet niet alleen de ogen van de licentiecommissie van de KNVB op zich gericht naar aanleiding van mogelijke misleiding. De club uit Enschede moet zich mogelijk ook voor de rechter verantwoorden voor het ontslag van hoofdscout Evert Bleuming en internationale scout Jan van Staa. Beiden werden in april ontslagen. Advocaat André Brantjes bevestigde woensdag het bericht uit De Telegraaf dat beiden een rechtszaak hebben aangespannen tegen hun voormalig werkgever.

"FC Twente heeft een ontslagvergunning gekregen op basis van economische gronden. Daar heb ik bezwaar tegen gemaakt", liet Brantjes weten. Hij zal ervoor pleiten dat beiden weer in dienst komen of anders een schadevergoeding krijgen.

Dinsdagavond bleek dat FC Twente de rol van investeringsmaatschappij Doyen mogelijk niet juist heeft doorgegeven aan de KNVB. Voorzitter Aldo van der Laan stapte op. Brantjes; "Ik volg dit op de voet. FC Twente heeft blijkbaar onjuiste informatie verstrekt over de economische omstandigheden."

Meer problemen voor FC Twente
Meer problemen voor FC Twente (Foto: ANP)

Limburgse zakenman neemt Roda JC over

Voetbalclub Roda JC komt in handen van de Limburgse zakenman Frits Schrouff. Die neemt de aandelen van de club over, staat in een intentieverklaring. De eredivisionist uit Kerkrade kan daardoor schulden afbetalen en "in alle rust werken aan een gezonde toekomst", schrijft Roda op de website.

Aan de precieze vormgeving van de deal wordt nog gewerkt. De aandelen moeten bijvoorbeeld worden ondergebracht bij een "nog nader vorm te geven entiteit". Voor het einde van het jaar moet alles geregeld zijn. "Dit is van onschatbare waarde voor onze club. Dankzij deze financiële injectie kunnen we straks een kerngezonde club worden met mooie toekomstperspectieven. Het is daarnaast ook zeer belangrijk voor de rust binnen en rondom Roda JC", aldus directeur Wim Collard.

Roda stond er de laatste jaren financieel niet best voor. Na de degradatie naar de Jupiler League in 2014 stak de club, die toch al schulden had, toch geld in een selectie die direct weer promotie moest afdwingen. Zelfs na de promotie naar de eredivisie durfde de club niet te jubelen, wat het geld betreft dan. Vorige maand nog bleek dat de club niet genoeg geld had om de huur van het Parkstad Limburg Stadion te betalen. Bovendien moest Roda kort na de start van het seizoen op zoek naar een nieuwe shirtsponsor, omdat geldschieter Solland Solar failliet ging.

Schrouff komt dan ook als geroepen in Kerkrade. Hij was al betrokken bij de voetbalclub, die dertiende staat in de eredivisie. De in 1940 geboren Limburger investeerde flink in de regionale jeugdopleiding van de club uit Kerkrade. Dat hij nu de hele club in handen krijgt, noemt Schrouff een "weloverwogen keuze". "Ik vind het belangrijk voor de identiteit, de verbinding en de voetbalknowhow in de regio dat Roda JC financieel een stabiele club vormt en weer een structurele plek inneemt in de eredivisie."

Limburgse zakenman neemt Roda JC over
Limburgse zakenman neemt Roda JC over (Foto: ANP)

Franse komiek de cel in voor aanzetten tot haat

De Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala is woensdag veroordeeld tot twee maanden cel en het betalen van een boete van 9000 euro.

De rechtbank in Luik strafte hem omdat hij tijdens een optreden in maart 2012 discriminerende en antisemitische uitlatingen deed in Herstal (provincie Luik) en voor het aanzetten tot haat. Het Openbaar Ministerie had een halfjaar cel geëist.

Tijdens dat optreden noemde Dieudonné Hitler een "lief kind" en een "vrolijke opschepper". Hij trok ook het bestaan van de gaskamers in twijfel en noemde de Talmoed een "onzinnig boek".

De komiek moet het vonnis ook laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir. Hij was vorige maand niet aanwezig bij de rechtszaak en nu ook niet bij de uitspraak.

Dieudonné staat bekend als een antisemiet en is in Frankrijk al vaker veroordeeld voor antisemitisme en het geven van haattoespraken.

Twee maanden cel voor Franse komiek
Twee maanden cel voor Franse komiek (Foto: ANP)

Nederlandse techniek voor verminderen CO2

Een door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) ontwikkelde nieuwe techniek maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot in de staalindustrie tegen lage kosten met miljarden tonnen te verminderen. Dat liet ECN woensdag weten.

De staalindustrie is samen met energiecentrales verantwoordelijk voor een relatief groot deel van de CO2-uitstoot. De techniek van ECN maakt het mogelijk om CO2 af te vangen tegen 50 procent minder energieverbruik en 40 procent lagere kosten. Als dit wereldwijd wordt toegepast kunnen gigatonnen aan CO2-uitstoot worden bespaard, denkt ECN. Dat is bijna net zoveel als wat alle kolencentrales uitstoten. De Europese Unie wil dat de emissie van de staalindustrie in Europa in 2050 met 90 procent is verminderd.

De nieuwe techniek zal worden gedemonstreerd bij een staalfabriek in Zweden. In 2017 moet de installatie gaan draaien en voor het eerst CO2 gaan afvangen. ECN werkt bij dit project samen met negen internationale partners, waaronder staalconcern Tata Steel.

Nederlandse techniek voor verminderen CO2
Nederlandse techniek voor verminderen CO2 (Foto: ANP)

Kaley Cuoco vervangt huwelijkstatoeage

Kaley Cuoco heeft de tatoeage van haar trouwdatum laten veranderen in een tatoeage van een grote mot. Dat laat ze via Instagram zien.

"Opmerking voor mezelf: markeer je lichaam niet met trouwdata", schrijft de actrice bij een foto waarop ze te zien is bij een tatoeëerder. Ook het resultaat stelt ze tentoon. Op haar rug onder haar nek was eerst de datum van haar trouwdag met Ryan Sweeting te zien in Romeinse cijfers; een sierlijke mot maakt die herinnering nu onzichtbaar.

Op 31 december 2013 trouwde de Big Bang Theory-actrice met Ryan Sweeting, maar dat huwelijk liep afgelopen september stuk. De nieuwe tatoeage van de mot heeft dan ook maar één achterliggende gedachte: "De diepe, betekenisvolle, grootse betekenis achter dit mooie inktwerk is... dat het de vorige bedekt."

Kaley Cuoco vervangt huwelijkstatoeage
Kaley Cuoco vervangt huwelijkstatoeage (Foto: BuzzE)

Met drone naar haaien speuren

Australië test drones die voor de kust naar haaien kunnen speuren. 'Ziet' de drone een haai, dan stuurt hij een foto met gps-coördinaten naar de kustwacht. Die zorgt dat zwemmers het water uitgaan.

De eerste haaiendrone is woensdag de lucht ingestuurd, meldde het ministerie van Landbouw van de staat New South Wales.

Jaarlijks worden tientallen zwemmers in Australië aangevallen door haaien, geregeld met dodelijke afloop. Dit jaar zijn tot nu toe al 31 mensen aangevallen.

Met drone naar haaien speuren
Met drone naar haaien speuren (Foto: ANP)

Man meldt zich bij politie met lijk in auto

Bij de politie in Maarssen heeft zich dinsdag een man gemeld met een dode man in zijn auto. Mogelijk is de dode een 53-jarige man uit Maarssen die sinds ruim een week wordt vermist.

De politie heeft de melder, een 61-jarige man uit Utrecht aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing en dood van het slachtoffer.

De identiteit van de dode is nog niet officieel vastgesteld, maar de politie gaat ervan uit dat het om de vermiste uit Maarssen gaat.

De politie doet woensdag onderzoek in een woning aan de Valparaisodreef in Utrecht. Een woordvoerder van de politie wilde niet zeggen of het de woning is van de verdachte.

Man meldt zich bij politie met lijk in auto
Man meldt zich bij politie met lijk in auto (Foto: ANP)

Noord-Zuidlijn heeft stroom

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat pas rijden vanaf het najaar van 2017, maar heeft nu al stroom. Na tien jaar van werkzaamheden schakelde netbeheerder Liander woensdag de stroomvoorziening in voor de nieuwe metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas verbindt.

Niet alleen de metro's, maar ook de metrostations en bijbehorende roltrappen, verlichting, winkels, kaartjesautomaten en toegangspoorten zijn nu voorzien van stroom. Liander heeft een net van ruim 11,5 kilometer tussen de metrostations aangelegd, bestaande uit acht spanningsruimtes met ieder een zware elektriciteitsaansluiting. Het is volgens de netbeheerder zeldzaam dat in het centrum van Amsterdam gebruik wordt gemaakt van zulke grote aansluitingen.

Nu de stroomvoorziening klaar is, kan de metro vanaf begin volgend jaar over het hele net proefrijden.

Noord-Zuidlijn heeft stroom
Noord-Zuidlijn heeft stroom (Foto: ANP)

Utrecht blundert met taaleis bijstandsgerechtigden

De gemeente Utrecht heeft zich dinsdagavond de hoon van veel twitteraars op de hals gehaald. In een persbericht over het taalniveau waaraan bijstandsgerechtigden moeten voldoen, stond de zinsnede 'Hierin wordt het taalniveau bepaalt'.  Dat meldt De Utrechtse Internet Courant (DUIC).

De gemeente zette uiteen dat bijstandsgerechtigden moeten voldoen aan het taalniveau van iemand die naar de middelbare school gaat. Deze taaleis wordt op 1 januari 2016 van kracht, als onderdeel van de Participatiewet. Alle mensen die recht hebben op een bijstandsuitkering moeten Nederlands kunnen spreken, lezen en schrijven op 1F-niveau, het niveau van 8 jaar basisonderwijs in Nederland.

Veel Twitter-gebruikers staken de draak met de taalfout van de gemeente. Utrecht vatte de fout sportief op:

'2015 wordt warmste jaar ooit'

Het jaar 2015 wordt waarschijnlijk het warmste jaar dat ooit is gemeten. Dat komt vooral doordat er nog nooit zoveel broeikasgassen in de atmosfeer hebben gezeten als nu. Ook is dit jaar sprake van een sterke El Niño. Dat staat in een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN, dat woensdag is gepubliceerd.

El Niño is een terugkerend weerverschijnsel. Het zorgt voor opwarming van het zeewater in de Grote Oceaan, waardoor stromingen en windrichtingen veranderen en er over de hele wereld extreem weer kan ontstaan. In sommige jaren, zoals dit jaar, is het effect veel sterker dan in andere jaren.

De jaren 2011-2015 zijn samen de warmste periode van vijf jaar ooit gemeten, met veel extreme weersomstandigheden die voortkomen uit klimaatverandering. Daaronder zijn hittegolven in India en Pakistan en zware regenval met daaropvolgende overstromingen in delen van Zuid-Amerika, Noord-Afrika en China.

De gemiddelde temperatuur ligt nu 1 graad hoger dan in de pre-industriële samenleving. Dat is een mijlpaal, maar geen positieve, aldus de WMO. ,,Het is nu aan ons om de uitstoot van broeikasgassen te beteugelen. We hebben de kennis en de instrumenten", zegt topman Michel Jarraud van de WMO.

Maandag begint in Parijs de klimaatconferentie van de VN.

'2015 wordt warmste jaar ooit'
'2015 wordt warmste jaar ooit' (Foto: ANP)

Guardians of the Galaxy-regisseur bekritiseert plotspoiler-scoops

James Gunn, regisseur van Guardians of the Galaxy en de in 2017 te verschijnen vervolgfilm, heeft op social media uitgehaald naar de 'scoop'-cultuur rondom het onthullen van plotspoilers. Hij deed dit in een reactie op een mogelijke onthulling over Guardians 2.

De onthulling betrof de vooralsnog mysterieuze afkomst van Peter Quill, Chris Pratts personage uit Guardians of the Galaxy. In de vorig jaar verschenen film werd verteld hoe hij een aardse moeder en een buitenaardse vader heeft, wat hem uniek geschikt maakte om een anderszins dodelijke handeling uit te voeren in de finale van de film. Wie zijn vader is, is onderdeel van de plot van de tweede Guardians-film, en het onderwerp van veel speculatie.

Gisteren maakte Umberto Gonzalez, eigenaar van de website Heroic Hollywood en berucht scoop-jager, in een speciale video bekend dat hij van wel zeker vier onafhankelijke bronnen heeft gehoord wie de vader van Peter Quill is. Het zou Captain Mar-Vell zijn, een voorloper van Captain Marvel, en onderdeel van het Kree-ras dat in de eerste Guardians-film en de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D. een grote rol speelt.

James Gunn reageerde op Gonzalez' bekendmaking door op Facebook te posten dat het gerucht "compleet onwaar" is en "niet eens in de buurt van de waarheid" komt. Volgens Gunn zijn de bronnen die Gonzalez gebruikte grote onzin. Hij vervolgde door journalisten in het algemeen te bekritiseren voor het najagen van dit soort plotdetails en het te brengen als een scoop.

"Ik snap de wens om 'scoops' rondom het gebruiken van personages casten van acteurs te willen posten, maar sinds wanneer is een plotspoiler een scoop? Is dat echt wat fans willen weten? Details van de plot voordat de film uitkomt? Ik ben dit werk gaan doen omdat ik van films hou, en ik denk dat dat ook geldt voor de meeste filmjournalisten. Het verpesten van plotdetails draagt niet bij aan de beleving van het zien van de film, dus bravo voor zij die niet met dat soort dingen mee doen."

Gunn voegde verder toe dat hij vanaf nu niet meer in gaat op dergelijke geruchten, want "uiteindelijk zal iemand met een spoiler komen waar een kern van waarheid in zit". Volgens de regisseur hebben de makers van Guardians 2 als doel een film op te leveren die niet draait om plot twists om vermakelijk te zijn en zullen toekomstige plotspoiler-geruchten waarschijnlijk "full of shit" zijn.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 verschijnt in mei 2017 in de bioscopen.

Guardians of the Galaxy: Peter Quill/Star-Lord

Rusland blijft niet weg van grens met Turkije

Rusland zal bombardementen blijven uitvoeren op terroristen in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. Volgens een woordvoerder van het Kremlin verandert het neerschieten dinsdag van een SU-24 door Turkije daar niets aan.

"We zouden willen dat de terroristen en militanten verder wegblijven van de Turkse grens, maar ze blijken in Syrië helaas vlakbij de Turkse grens te zitten", aldus de woordvoerder. De Russische operaties gaan zonder twijfel door, aldus de woordvoerder.

Ondertussen uitte de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag kritiek op de Russische campagne. Niemand kan aanvallen op Turkmenen in Syrië uitvoeren onder het mom van de strijd tegen Islamitische Staat, zei hij. De communicatielijnen met Rusland blijven wat hem betreft wel gewoon open.

Rusland blijft niet weg van grens met Turkije
Rusland blijft niet weg van grens met Turkije (Foto: ANP)

België zoekt naar tien gewapende jihadisten

In België wordt gezocht naar circa tien terroristen die met zware wapens, waaronder kalasjnikovs, en bomvesten, aanslagen willen plegen zoals in Parijs. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gezegd in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC. Volgens Reynders zijn metro's en scholen geen doelwit, maar vooral winkels en winkelcentra.

Het interview met Reynders moet nog worden uitgezonden, maar er zijn al delen uit het gesprek naar buiten komen. De minister zou verder zeggen dat de veiligheidsdiensten tekort zijn geschoten bij de aanslagen in Parijs. De diensten van verschillende landen moeten beter met elkaar communiceren, vindt Reynders.

Hij gaf het interview om het aangetaste imago van België weer wat op te vijzelen. In buitenlandse media, vooral die in Frankrijk, leeft een beeld van 'terreurland België met jihadhoofdstad Molenbeek', zo schrijft de Vlaamse krant De Standaard.

België zoekt naar tien gewapende jihadisten
België zoekt naar tien gewapende jihadisten (Foto: ANP)

Coe: "Ik had geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek"

Sebastian Coe ontkent dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld bij de toewijzing van de WK atletiek van 2021 aan de Amerikaanse plaats Eugene. E-mails in het bezit van de BBC zouden erop duiden dat de kersverse voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF gelobbyd heeft voor de Amerikaanse stad. Het organisatiecomité van de wereldtitelstrijd, Track Town USA, heeft banden met Nike. Coe is al jaren als adviseur aan dat sportmerk verbonden.

Eugene kreeg in april verrassend de organisatie van de wereldtitelstrijd toegewezen zonder dat er sprake was geweest van een procedure. Met name vanuit Göteborg werd daarop verontwaardigd gereageerd. De Zweedse stad wilde zich kandidaat stellen maar dat bleek na een nog onder Coe's voorganger Lamine Diack gehouden congres niet meer nodig. De Senegalees steunde de toewijzing aan de Amerikaanse stad, maar wordt inmiddels beschuldigd van corruptie en witwassen. Zo zou hij een rol hebben gespeeld bij het onder de mat verdwijnen van positieve dopingtests van Russische atleten.

Coe spreekt op de website van de IAAF de beschuldigingen tegen. "Ik heb niet gelobbyd voor Eugene. Wel heb ik ze, nadat ze de strijd om de WK van 2019 verloren (aan Doha), aangeraden een nieuwe poging te doen omdat ze een goed bid hadden."

Volgens Diack waren "politieke en financiële overwegingen" doorslaggevend om Eugene in 2021 alsnog de WK-organisatie te geven. Het congres ging daar vrijwel unaniem in mee. "Het idee dat we niet eens de kans kregen ons bid toe te lichten, dat we niet eens beoordeeld zijn, maakt me nog steeds woedend", zei Björn Eriksson namens de organisatie in Göteborg. "Dit stinkt en moet worden onderzocht."

Coe: geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek
Coe: geen dubieuze rol toewijzing WK atletiek (Foto: ANP)

Herstel zeiler Postma bij WK Finn

Finnzeiler Pieter-Jan Postma heet zich woensdag in Nieuw-Zeeland hersteld van zijn povere start bij het WK. Het ontbreken van wind maakte slechts één race mogelijk; daarin eindigde Postma als vijfde. Dankzij die klassering klom hij van de 31e naar de 18e plaats.

De Brit Giles Scott, die na de eerste dag de leiding nog moest delen, won de derde race. Hij heeft nu negen punten. De Nieuw-Zeelander Andrew Murdoch, maandag nog winnaar van de openingsrace, staat tweede met 25 punten. Postma, op jacht naar een startbewijs voor Rio 2016, heeft na drie races 61 punten. Bij het WK liggen vier olympische tickets klaar op de geschoonde lijst. Dertien landen zijn al zeker van deelname aan de Spelen.

Herstel zeiler Postma bij WK Finn
Herstel zeiler Postma bij WK Finn (Foto: ANP)

'Nog een jaar met forse huurverhoging dreigt'

De Woonbond is bang dat huurders in 2016 voor het vierde jaar op rij te maken krijgen met enorme huurverhogingen, wanneer het kabinet niet snel het Sociaal Huurakkoord invoert. De belangenorganisatie van huurders stuurde daarover woensdag een brief naar de Tweede Kamer.

Huurders van sociale huurwoningen zagen het bedrag dat zij maandelijks aan huur moeten afdragen afgelopen drie jaar al fors omhooggaan. Gemiddeld stegen de huren in deze tijd zo'n 13 procent. De Woonbond en corporatiekoepel Aedes spraken daarom in juni af dat de huren tot en met 2018 met niet meer dan de inflatie plus 1 procent opgeschroefd zullen worden.

"Dat Huurakkoord werd door minister Stef Blok van Wonen dankbaar in ontvangst genomen, maar daarna bleef het stil rondom het huurbeleid", klaagt de Woonbond. Omdat de maximale huurverhogingen wettelijk worden vastgesteld, hebben Aedes en Woonbond de zegen nodig van de bewindsman.

'Nog een jaar met forse huurverhoging dreigt'
'Nog een jaar met forse huurverhoging dreigt' (Foto: ANP)

Helden werken samen in Flash/Arrow crossover trailer

Gisteren berichtten we nog over de eerste echte trailer voor DC's Legends of Tomorrow, dat vanaf januari te zien is op het Amerikaanse The CW. Diezelfde zender zendt volgende week de crossover tussen The Flash en Arrow uit, waarin het verhaal van Legends wordt ingeleid. Ook hiervoor is nu een trailer beschikbaar.

De trailer toont dat de crossover, die bestaat uit de aflevering Legends of Today van The Flash en Legends of Yesterday van Arrow, inleidend werkt voor Vandal Savage, de DC-schurk die centraal staat in Legends of Tomorrow. Daarnaast wordt de oorsprong onderzocht van Kendra Saunders en Carter Hall, oftewel Hawkgirl en Hawkman, die een geschiedenis hebben die verder gaat dan hun eigen, huidige, levens.

De crossover wordt in twee avonden uitgezonden: The Flash zoals gebruikelijk op dinsdag en Arrow zoals gebruikelijk op woensdag. Voor beide series geldt dat er de week erop nog een aflevering te zien is, waarna de winterpauze ingaat.

Fantastic Four-vervolg voorlopig uitgesteld

In het kader van schokkend en teleurstellend nieuws werd deze week bekend dat 20th Century Fox waarschijnlijk heeft besloten voorlopig geen vervolgfilm te produceren voor Fantastic Four. Dit blijkt uit het stilzwijgend verwijderen van de film van de releasekalender van zomer 2017.

Volgens Box Office Mojo heeft Fox drie nieuwe films (waaronder een nieuwe Murder on the Orient Express) gepland voor 2016 en 2017, en de datum voor Fantastic Four 2 op 'dat zien we nog wel een keertje' gezet. Het nieuws bevestigt verwachtingen die ontstonden na de teleurstellende kwaliteit én ontvangst van Fantastic Four, dat afgelopen zomer een poging was deze Marvel-franchise nieuw leven in te blazen.

Fox behoudt voorlopig wel de rechten op de personages, wat betekent dat ze nog een tijdje de gelegenheid hebben om goed na te denken over wat ze met de franchise willen doen. Het niet specifiek plannen van Fantastic Four 2 betekent immers niet dat de studio er helemaal niets meer mee wil doen, en dus lijkt een verhuizing van de personages naar het Marvel Cinematic Universe voorlopig nog niet in beeld. Wanneer de rechten zouden verlopen is momenteel niet publiekelijk bekend.

De studio heeft nog een aantal Marvel-rechten die vooralsnog in eigen handen blijven. Zo brengt Fox volgend jaar drie Marvel-verfilmingen uit, beginnend met Deadpool in februari, gevolgd door X-Men: Apocalypse in mei en Gambit in oktober.

Fantastic Four

Warriors pakken record beste seizoensstart ooit in NBA

De basketballers van de Golden State Warriors zijn een record rijker. Dankzij de overwinning (111-77) dinsdag op de Los Angeles Lakers zijn ze nu het team met de beste seizoenstart ooit in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Daarvoor waren zestien zeges nodig. Het oude record was in handen van de Washington Capitols (1948-49) en de Houston Rockets (1993-94) die het seizoen destijds begonnen met vijftien overwinningen.

Spannend werd het nooit tegen de Lakers, die met Kobe Bryant in de basis na het eerst kwart al tegen een achterstand van negentien punten aankeken. De Lakers wonnen dit seizoen pas twee wedstrijden tegen twaalf nederlagen. Stephen Curry, het afgelopen seizoen gekozen tot meest waardevolle speler van de NBA, was de topschutter bij de thuisploeg met 24 punten. Daarvoor had hij slechts dertig minuten nodig. Met de zege feitelijk al op zak bleef Curry het hele vierde kwart op de bank.

De Indiana Pacers waren met name van buiten de driepuntlijn ijzersterk. Mede dankzij liefst negentien driepunters bleef het team de Washington Wizards met 123-106 de baas. Paul George kwam tot veertig punten. Zeven van zijn acht pogingen van buiten de driepuntlijn waren raak. Bij CJ Miles lukten acht van zijn negen pogingen. De Pacers zijn aan een opmars bezig met negen zeges in hun laatste elf duels.

Overige uitslagen
Atlanta Hawks - Boston Celtics 121-97
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 110-96
Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 94-111
Portland Trail Blazers - Chicago Bulls 88-93 

Warriors hebben NBA-record te pakken
Warriors hebben NBA-record te pakken (Foto: ANP)

Chelsea is Terry even kwijt

Chelsea moet het een tijdje stellen zonder John Terry. De verdediger en aanvoerder van de Engelse club liep dinsdag een enkelblessure op tijdens het gewonnen duel met Maccabi Tel Aviv in de Champions League (0-4). Terry moest zich twintig minuten voor tijd laten vervangen. Hij mist naar verwachting zondag in ieder geval de derby in de Premier League tegen stadgenoot Tottenham Hotspur.

Middenvelder Ramires ontbrak dinsdag in de selectie van de Blues omdat hij een dag eerder tijdens de training in Haifa geblesseerd raakte. Volgens Mourinho kwam dat door de slechte grasmat in de Israëlische stad. Desondanks won Chelsea met 4-0, door treffers van Gary Cahill, Willian (vrije trap), Oscar en Kurt Zouma.

Chelsea is Terry even kwijt
Chelsea is Terry even kwijt (Foto: ANP)

'Turkse burgers gewond door Russisch toestel'

Delen van de Russische straaljager die dinsdag door Turkse F16's werd neergehaald, zijn op Turks grondgebied terechtgekomen en hebben twee Turkse burgers verwond. Dat heeft de Turkse president Tayyip Recep Erdogan woensdag gezegd.

Volgens Erdogan vloog de SU-24 in Turks luchtruim toen die werd geraakt. Het toestel kwam neer in Syrië. De president benadrukt dat zijn land niet de intentie heeft het incident te laten escaleren. We verdedigen alleen onze eigen veiligheid en "rechten van onze broeders"in Syrië, aldus Erdogan.

'Turkse burgers gewond door Russisch toestel'
'Turkse burgers gewond door Russisch toestel' (Foto: ANP)

Herman van der Zandt uitgezwaaid als nieuwslezer

Nieuwslezer Herman van der Zandt las dinsdagavond voor het laatst het NOS Journaal. Van der Zandt, ook wel bekend als Herman de Schermman, verruilt het NOS Journaal voor Studio Sport.

Uiteraard bleef het afscheid van Van der Zandt niet onopgemerkt. Terwijl Herman de kijkers bedankt, wordt er ineens muziek ingestart. Het blijkt te gaan om het clublied van NAC Breda. 

Van der Zandt, die begon als nieuwslezer op de radio, presenteerde het NOS Journaal sinds 2006. Verder werd hij bekend door het presenteren van uitslagen tijdens verkiezingsavonden, wat hem zijn bekende geuzennaam opleverde. Van der Zandt is bekend om zijn droge humor. Legendarisch is ook het Journaal van 16.00 uur op 23 maart 2014. Door technische mankementen loopt de uitzending volledig in de soep. Van der Zandt: 'We zijn later vandaag met Journaals die het wél doen bij u terug.'

In 2015 werd Van der Zandt tijdelijk presentator van de quis Met het Mes op Tafel, waaraan hij in 1998 als student ooit meedeed. Hij verving Joost Prinsen die om gezondheidsredenen verstek moest laten gaan. In september werd duidelijk dat Van der Zandt de presentatie definitief overneemt. Bij het NOS Journaal wordt hij opgevolgd door Winfried Baijens.

Stadsbus rijdt in op file; zes gewonden

Een ernstig ongeval op de A59 bij Vlijmen woensdagochtend. Een stadsbus is daar waarschijnlijk ingereden op een file. Er zijn zeker zes gewonden. Ook raakten drie auto's beschadigd, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 08.30 uur in de richting van Den Bosch. Onder meer een traumahelikopter, ambulances en de brandweer zijn opgeroepen. De weg richting Den Bosch is afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de A27, A58 en A65.

De politie meldt op Twitter dat meerdere gewonden ter plaatse zijn behandeld. Eén vrouw, die bekneld zat in de bus, is met zwaar beenletsel naar het ziekenhuis gebracht. De inzittenden van de aangereden auto's kwamen met de schrik vrij.

Er wordt alternatief vervoer geregeld voor de gestrande busreizigers. Daarna worden de bus en auto's weggesleept en volgt er verder onderzoek naar de exacte toedracht.

Toddyhancer-mod maakt SW:Battlefront fotorealistisch

Mods om de grafische kwaliteit van games een boost te geven bestaan al sinds jaar en dag, vaak toegepast op games die qua graphics niet bepaald uitblinken. Nu is er een mod in de maak voor Star Wars Battlefront, die er van zichzelf eigenlijk al mee dan prima uitziet.

De Toddyhancer-mod voor Star Wars Battlefront is nog in ontwikkeling en het is niet bekend of deze überhaupt beschikbaar gesteld gaat worden aan het publiek, maar na het tonen van enkele screenshots is de interesse voor de mod nogal gegroeid. Niet zo vreemd aangezien de screencaps eruitzien alsof ze uit een film komen en niet uit een game.

Programmeur Martin Bergman, die verantwoordelijk is voor de mod, werkte eerder al mee aan de Toddyhancer-mod voor Grand Theft Auto V (filmpje onderaan). Bekijk hieronder de screenshots. Star Wars Battlefront kwam op 18 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Martin Bergman werkte in het verleden voor Activision, maar niet als grafisch designer. Meer screenshots van Battlefront met de Toddyhancer-mod kun je vinden op imgur. Bergman werkt zoals gezegd eerder al mee aan de Toddyhancer-mod voor GTA V. Zoals je kunt zien lijdt de framerate er wel onder, maar het ziet er toch verdomde indrukwekkend uit.

Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen

Rusland overweegt om een aantal gezamenlijke projecten met Turkije te schrappen. Dat is het gevolg van het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig, heeft de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag gezegd. Hij waarschuwt Turkije dat het land marktaandeel in Rusland zal verliezen.

Volgens de Russen werd de straaljager zonder waarschuwing uit de lucht geschoten. De Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, zegt dat het 'totaal niet klopt wat Turkije zegt, dat het tien waarschuwingen heeft afgegeven. Het vliegtuig werd zonder waarschuwing neergehaald', aldus de ambassadeur voor de Franse radio.

Orlov vindt dat Turkije een dubieuze rol speelt in de strijd tegen Islamitische Staat en meent dat het land duidelijk moet gaan maken waar het staat.

Volgens hem is een van de twee piloten die zich met de schietstoel uit het neergeschoten toestel wisten te redden, opgepikt door het Syrische leger en nu onderweg naar de Russische basis in Syrië. De andere piloot was gewond toen hij aan zijn parachute naar beneden kwam en is 'op de grond op gruwelijke wijze door jihadisten vermoord', zei Orlov.

Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen
Medvedev: Turkije zal marktaandeel verliezen (Foto: ANP)

Kaandorp en Teeven te gast in '24 uur met'

Cabaretière Brigitte Kaandorp, rapper Fresku, politicus Fred Teeven en schrijver Alex Boogers zijn te gast in het nieuwe seizoen van het VPRO-programma 24 Uur met. Ook wordt een uitzending gewijd aan het vocale hart van De Jeugd van Tegenwoordig: Willie Wartaal, Faberyayo en Vjeze Fur, zo maakte de VPRO dinsdag bekend.

De gastheer is dit seizoen wederom Theo Maassen. De nieuwe reeks is vanaf 10 januari acht weken lang wekelijks te zien bij de VPRO op NPO3. Het is de tiende reeks van de serie sinds de VPRO in 2008 begon met het uitzenden van het programma.

In de negen eerdere reeksen zijn er in totaal 51 logeerpartijen geweest van 52 gasten. Voor het eerst zijn er dit seizoen, met de komst van De Jeugd van Tegenwoordig, drie gasten tegelijk in de studio.

Kaandorp en Teeven te gast in '24 uur met'
Kaandorp en Teeven te gast in '24 uur met' (Foto: BuzzE)

Thief gratis op te pikken voor Xbox One voor gold-leden

Microsofts Games with Gold voor de maand december brengt weer een gratis AAA-titel naar het Xbox One-platform. Komende maand is het Thief, de reboot van de cult-klassieker uit 1998.

Naast Thief wordt ook de actie-RPG The Incredible Adventures of Van Helsing weggegeven voor gold-leden. Xbox 360-bezitters worden in december extra verwend; zij krijgen drie in plaats van twee gratis games, te weten Sacred 3Operation Flashpoint: Dragon Rising en Castlestorm. 

Criminele vluchteling sneller land uit

Een asielzoeker of een erkende vluchteling die zich schuldig maakt aan strafbare feiten, kan straks eerder zijn verblijfsstatus kwijtraken of helemaal geen asielvergunning krijgen. De normen die hiervoor nu al gelden, worden aangescherpt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Hij heeft op verzoek van VVD en CDA gekeken naar mogelijkheden hiertoe.

Vluchtelingen moeten wat hem betreft het land uit als zij een 'ernstig misdrijf' hebben gepleegd waarvoor een celstraf van zes maanden kan worden opgelegd. Voor een 'bijzonder ernstig' misdrijf ligt de grens bij tien maanden in plaats van één jaar.

Ook kunnen straks meerdere veroordelingen bij elkaar opgeteld worden.

Criminele vluchteling sneller land uit
Criminele vluchteling sneller land uit (Foto: ANP)

République laat zich zien op PS4

République was al aangekondigd voor PlayStation 4, maar nu zien we dan ook de gameplay in een lief dagboek van de uitgever.

Het project is ooit begonnen als mobiel spel, maar het is wat uit de hand gelopen. Je speelt de jonge vrouw Hope, die gevangen wordt gehouden in Metamorphosis, een totalitaire staat dat geregeerd wordt door de Overseer. Door te hacken en vooral een low-profile proberen te houden moet je proberen te ontsnappen. Op eerdere platformen werd het spel in afleveringen uitgebracht. Op PlayStation 4 hoeven we niet te wachten op een aflevering, deze versie is meteen het complete seizoen tot en met de laatste aflevering.

République komt ergens begin 2016 uit op PlayStation 4.

PlayStation 4 wereldwijd 30 miljoen keer verkocht

Sony heeft bekendgemaakt dat ze nu meer dan 30 miljoen PlayStation 4-consoles heeft verkocht wereldwijd. PlayStation 4 voor het eerst gelanceerd op 15 november 2013 in Noord-Amerika. Het is nu beschikbaar in 124 landen.

"We zijn oprecht dankbaar dat gamers over de hele wereld zijn blijven kiezen voor PlayStation 4 als de beste plek om te spelen sinds de lancering twee jaar geleden", zegt Andrew House, president en Global CEO van Sony Computer Entertainment Inc. "We willen boeiende spellen en entertainment diensten naar gebruikers wereldwijd brengen. Dankzij de steun van onze partners blijft PlayStation 4 het belangrijkste platform voor game- en interactieve entertainment innovatie."

Het is de snelste groei van een PlayStation-console tot nu toe, en dan komt de dure feestmaand dit jaar nog.

PS4

Veel en grote gevechten in Xenoblade Chronicles X

Nintendo heeft een gameplaytrailer uitgebracht van Xenoblade Chronicles X waarin we vooral gevechten zien met grote wezens. Zelf kun je in een mech stappen, dus helemaal oneerlijk is het niet.

De gevechten zijn dynamisch, dus op je beurt wachten is er niet bij in deze JRPG. Wel heb je veel te maken met taktische posities, om zo de zwakke plek te raken van een tegenstander, om of bonussen te krijgen met specifieke aanvallen die extra schade doen als je vanuit de juiste positie aanvalt. Cooldowns zorgen ervoor dat je niet als een bezetene kunt blijven vechten met deze aanvallen.

Xenoblade Chronicles X komt 4 december uit voor Wii U.

Eerste trailer voor Captain America: Civil War

Het wordt held versus held in het volgende avontuur van Steve 'Captain America' Rogers. Chris Evans was gisteravond te gast bij talkshowhost Jimmy Kimmel en hij nam iets interessants mee: de eerste trailer voor de film waar veel Marvel-fans halsreikend naar uitkijken.

De film is de derde die draait om de titulaire Captain, maar ook een beetje het eerste Avengers-avontuur dat niet om de hele groep draait. Losjes gebaseerd op de Civil War-verhaallijn uit de comics, waarin Steve Rogers en Tony Stark tegenover elkaar komen te staan in een conflict dat draait om het gedrag van helden in de maatschappij, volgt deze film op de gebeurtenissen in Avengers: Age of Ultron, waarin een hele stad werd verwoest, en het derde seizoen van de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D., waarin de overheid een positie inneemt tegen mensen met krachten.

Er valt een hoop te zien in de trailer. Ten eerste lijkt deze te benadrukken dat Civil War toch wel degelijk een Captain America-film is, en niet Avengers 2.5, zoals we het wel eens spottend willen noemen. Daarnaast geeft het de eerste blik op Black Panther, is enigszins te zien wie aan wiens kant staat in dit conflict en lijken beelden te hinten naar het verlies van één van de Avengers.

Captain America: Civil War, met Chris Evans, Robert Downey, Jr, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Jeremy Renner, Don Cheadle en anderen, is vanaf 28 april in de bioscopen te zien.

Dead or Alive Xtreme 3 te sexy voor het Westen

Er was hoop dat Dead or Alive Xtreme 3 naar het Westen zou komen, maar nu heeft een community manager van Koei Tecmo gemeld dat het niet gaat gebeuren, omdat de uitgever geen zin heeft in alle discussies die het spel zou losmaken in onze regio.

De goed bedeelde dames in het spel lopen er vrij sexy bij op het strand en blijkbaar zijn er mensen die het niet kunnen hebben en heel hard op het internet zouden gaan roepen hoe slecht het allemaal wel niet is en dat vrouwen als sekssymbolen worden gebruikt in videogames. Tja, het is wat als je jaloers bent op een stel flinke polygonen die vrouwen moeten voorstellen. De Aziaten hebben er in ieder geval minder moeite mee. Koei Tecmo heeft geen zin in de discussie en heeft aangegeven niet terug te komen op de beslissing. Vreemd genoeg zijn de meeste DLC-kostuums in bijvoorbeeld hun vechtspel Dead or Alive 5 letterlijk kort van stof en levert dat blijkbaar weinig discussie op.

Mocht je Japans niet zo goed zijn: je kunt ook de Engelstalige Aziatische versie van Dead or Alive Xtreme 3 importeren, deze is niet gecensureerd. Het spel komt in Azië in februari uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Suriname 40 jaar onafhankelijk

Suriname is woensdag veertig jaar onafhankelijk van Nederland. Dat heuglijke feit wordt door de circa 575.000 inwoners slechts sober gevierd, de economische crisis laat grote uitgaven voor festiviteiten niet toe, zo heeft president Desi Bouterse in de aanloop naar 25 november beslist.

De hoofdstad Paramaribo is derhalve niet het toneel van staatshoofden die hun felicitaties komen brengen. Zelfs Nederland stuurt geen minister of andere hoogwaardigheidsbekleder naar zijn voormalige kolonie. De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman is donderdag aanwezig bij een speciale vergadering van het parlement en een parade van het Surinaamse leger.

Op het moment van zijn onafhankelijkheid bezat Suriname al ruim twintig jaar een semi-autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Onder de onafhankelijkheidsverklaring verschenen in 1975 de handtekening van koningin Juliana, premier Den Uyl en namens de nieuwe republiek die van de eerste president Johan Ferrier.

Suriname 40 jaar onafhankelijk
Suriname 40 jaar onafhankelijk (Foto: ANP)

CD: Teramaze - Her Halo

Teramaze, het klinkt als een dance act, maar niets is minder waar. We hebben het hier over een Australische progressieve metal band. En dat is nog niet alles. Het is een ‘witte’ band, oftewel de heren brengen de blijde boodschap van de Verlosser. Tja, in de ene cultuur mag je de profeet niet afbeelden maar wel uitbeelden en in de andere mag je gewoon met lekkere herrie het Evangelie prediken. Laten we dat laastste maar onder de loep nemen, en een recensie wagen aan het album Her Halo

Brussel kan weer met de metro en naar school

Het hoogste dreigingsniveau is nog steeds van kracht in Brussel, maar toch gaan woensdag scholen er weer open. Ook de metro gaat weer rijden in de Belgische hoofdstad. Wel houden honderden agenten schoolgebouwen in de gaten en wordt de metro door de politie bewaakt. Ook zal het metronetwerk voorlopig nog maar ten dele uitgebaat worden.

De opening van scholen en de metro moet ervoor zorgen dat het openbare leven in Brussel verder op gang komt. Dinsdag openden al steeds meer winkels, musea en attracties de deuren. Wel werd het straatbeeld in het centrum en bij belangrijke locaties nog gedomineerd door militairen en agenten en dat zal ook de komende dagen nog zo zijn.

Sinds zaterdag geldt het hoogste dreigingsniveau in Brussel, wat betekent dat de dreiging van een aanslag "ernstig en zeer nabij is". De Belgische autoriteiten jagen met man en macht op Salah Abdeslam, een vermoedelijke dader van de aanslagen in Parijs, en zijn eventuele handlangers.

Brussel kan weer met de metro en naar school
Brussel kan weer met de metro en naar school (Foto: ANP)

Steenbergen praat weer over vluchtelingen

De gemeenteraad van Steenbergen komt woensdagavond bijeen om een beslissing te nemen over de opvang van vluchtelingen. Eind vorige maand verliep een vergadering over hun komst tumultueus. De informatiebijeenkomst in een sporthal werd toen overschreeuwd door woedende tegenstanders.

De gemeenten wil nu een rustige bijeenkomst. "Roepen, schreeuwen of uitingen zoals spandoeken zijn uitdrukkelijk niet toegestaan. Aanwezigen die de vergadering verstoren, worden uit de zaal verwijderd", aldus het gemeentebestuur.

Tijdens de raadsvergadering mogen alleen de raadsleden en burgers die spreektijd hebben aangevraagd, hun zegje doen. Er zijn acht insprekers. Voor hen is zestig minuten spreektijd beschikbaar. Op de publieke tribune is plaats voor 120 mensen. Belangstellenden moesten zich per e-mail melden bij de gemeente. Ongeveer zeventig belangstellenden hebben laten weten langs te komen.

Steenbergen praat weer over vluchtelingen
Steenbergen praat weer over vluchtelingen (Foto: ANP)

Rutte bespreekt top EU-Turkije in Kamer

Opnieuw staan vluchtelingen centraal in een debat tussen Kamer en premier Mark Rutte. Woensdag gaat het over de top tussen de EU en Turkije. In Brussel praten de Europese en Turkse leiders zondag over het indammen van de vluchtelingenstroom naar Europa.

Op de bijeenkomst moet er een akkoord worden bereikt over het Europees-Turkse Actieplan Migratie. Dat gaat over het verbeteren van de opvang van vluchtelingen in Turkije. Daarnaast moet de samenwerking worden verbeterd om de stroom vluchtelingen vanuit Turkije naar de EU te beperken.

De EU wil een noodfonds van 3 miljard euro opzetten voor hulp aan vluchtelingen in Turkije. Nederland zou hier circa 117 miljoen aan moeten bijdragen. Verder zet Ankara in op visumvrij reizen naar de EU en wil het de toetredingsonderhandelingen tot de EU nieuw leven inblazen.

Rutte zei eerder dat de toelatingseisen voor Turken niet aangepast zullen worden. Veel partijen in de Kamer willen geen koppeling tussen het toelatingsproces en de vluchtelingencrisis. Wel is Rutte bereid te praten over visumliberalisatie en extra geld voor Turkije.

Rutte bespreekt top EU-Turkije in Kamer
Rutte bespreekt top EU-Turkije in Kamer (Foto: ANP)

Protest Chicago na video schietende agent

Het is weer raak in Amerika. Honderden mensen zijn dinsdagavond in de Amerikaanse stad Chicago de straat opgegaan nadat de politie een video verspreidde waarop te zien is hoe een blanke politieman in oktober 2014 een zwarte jongen neerknalt. De video kwam een paar uur nadat de agent voor het eerst voor de rechter verscheen. Hij wordt beschuldigd van moord en mag voorlopig niet op borgtocht vrijkomen.

De gepubliceerde video is gemaakt met een camera in een politieauto. Volgens de aanklagers werd de 17-jarige Laquan McDonald zestien keer geraakt door kogels uit het wapen van agent Jason van Dyke. Die stelt dat zijn daad terecht is, omdat hij zich bedreigd voelde. De jongen zou een mes bij zich hebben gehad en drugs hebben gebruikt.

Kort nadat de beelden op een politiewebsite werden geplaatst, raakte de site vanwege de grote interesse overbelast.

Chicago had zich voorbereid op protesten, die vreedzaam lijken te verlopen. Betogers scanderen leuzen als "zestien kogels, zestien kogels!". De gemeente Chicago sprak vooraf met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in de stad. Burgemeester Emmanuel riep inwoners op kalm te blijven.

Chicago heeft de familie van Laquan omgerekend 4,6 miljoen euro schadevergoeding betaald.

Bekijk beelden hieronder. Op 5:32 schieten agenten de jongen neer. Let op, de beelden kunnen als schokken worden ervaren.

Protest Chicago na video schietende agent
Protest Chicago na video schietende agent (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: af en toe droog

Goedemorgen trouwe fans! Vandaag wordt het iets beter dan gisteren, er lijken meer droge perioden te zijn, hoewel er hier en daar nog wel wat wolken moeten huilen. Ook laat de zon zijn neus heel af en toe even zien. Ook de temperatuur is iets beter te hachelen: het wordt zo'n 6 tot 9 graden vandaag. De wind is landinwaarts matig tot krachtig aan de kust.

Ik kreeg meerdere foto's (en fotoseries) aangeboden gisteren, waarmee ik de komende tijd wel vooruit kan. Omdat ik in een goede bui ben, vandaag niet een maar twee foto's!

De eerste foto is gemaakt door Duco op vakantie door Zuid-Afrika. Daar vind je dus zomaar struisvogels langs de weg!

Struisvogels in het wild in Zuid-Afrika (Foto: Duco)
Struisvogels in het wild in Zuid-Afrika (Foto: Duco)

De tweede foto kreeg ik van qltel doorgestuurd. Hij maakte met Rewimo een wandeling langs de rivier de Niers (Duitsland). Het was prachtig weer voor een wandeling!

wandeling langs rivier de Niers (Duitsland)  (Foto: qltel)
Wandeling langs rivier de Niers (Duitsland) (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2005 vond er een sneeuwstorm plaats. De gemeente Haaksbergen zat toen maar liefst drie dagen zonder stroom, op de Nederlandse wegen stond op het hoogtepunt maar liefst 802 kilometer file, en duizenden gestrande reizigers brachten de nacht op opvangadressen door.

* In 1952 gaat het toneelstuk The Mouse Trap van Agatha Christie in premiere in Londen. Het stuk wordt nog steeds opgevoerd en is daarmee de langstlopende voorstelling ter wereld.

* In 1915 openbaart Albert Einstein zijn algemene relativiteitstheorie.

VS: 'Turkije haalde Russische jager boven Syrië neer'

Het dinsdag door de Turkse luchtmacht neergeschoten Russische gevechtsvliegtuig vloog boven Syrië op het moment dat het werd neergehaald. Dat zou blijken uit onderzoek door de VS. Het toestel zou zich wel korte tijd boven Turks grondgebied hebben bevonden. Dat hebben bronnen in Washington aan persbureau Reuters gemeld.

Het onderzoek zou daarmee de Russische weergave van de stand van zaken weerspreken. Volgens Moskou is het Turkse luchtruim in het geheel niet geschonden. 

Presidenten Barack Obama en Recep Tayyip Erdogan van de Verenigde Staten en Turkije hebben in een telefoongesprek benadrukt dat spanningen tussen Rusland en Turkije snel verminderd moeten worden. De Russische president Vladimir Poetin had het over "een steek in de rug in de strijd tegen terreur".

Obama heeft Erdogan volgens het Witte Huis laten weten dat de VS en de NAVO Turkije steunen in het recht om de grenzen te verdedigen. De NAVO zei eerder dat het solidair is met Turkije, maar dat het land zijn kalmte moet bewaren.

Turkmenen
Volgens Rusland vloog de Soechoj Su-24 steeds boven Syrië, waar de Russen bombardementen uitvoeren. Turkije zegt dat er wel tien waarschuwingen zijn gegeven voor het toestel werd neergehaald. Zeker een piloot is volgens de Russen omgekomen. Het lot van de andere piloot is onduidelijk. Beide piloten zouden door Turkmeense rebellen aan hun parachutes zijn beschoten.

Deze rebellen strijden tegen de Syrische president Bashar al-Assad, een aartsvijand van het Turkse bewind, maar ze houden er een complex netwerk van medestanders op na. Zo wordt er samengewerkt met het door het westen gesteunde Vrije Syrische Leger en de Koerdische YPG, waarmee Turkmenen onlangs nog met Amerikaanse steun gijzelaars uit handen van terreurorganisatie IS hebben bevrijd. Maar er zijn ook banden met het radicale Al-Nusra Front, wat volgens sommige analisten niet bijster veel van datzelfde IS verschilt.

Obama belt met Erdogan over neerhalen toestel
VS: 'Turkije haalde Russische jager boven Syrië neer' (Foto: ANP)

Gijzeling Roubaix beëindigd, gijzelnemer dood

Bij het beëindigen van een gijzeling in het Noord-Franse Roubaix door de politie dinsdagavond is een gijzelnemer gedood. Een ander werd opgepakt. Een aantal verdachten wist te ontkomen, liet aanklager Frederic Fevre weten. De gijzeling had niets te maken met terrorisme. Waarschijnlijk ging het om een mislukte overval op een bankdirecteur.

De daders gijzelden een vrouw en twee kinderen, een meisje en een baby van bijna een jaar. Ze zijn in veiligheid gebracht.

Er was een vuurgevecht tussen de politie en de gijzelnemers. Toen agenten het huis bestormden werd het lichaam van een van de daders gevonden.

Gijzeling Roubaix beëindigd, gijzelnemer dood
Gijzeling Roubaix beëindigd, gijzelnemer dood (Foto: ANP)

Woningen voor 14.000 vluchtelingen

Het kabinet werkt samen met gemeenten aan plannen om woonruimte te creëren voor 14.000 vluchtelingen. Het gaat om 3.500 (prefab-) woningen of omgebouwde kantoorruimtes waar per voorziening vier asielzoekers met een verblijfsstatus terecht kunnen. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover in Nieuwsuur.

De woningen zijn nodig omdat de noodopvang en de asielzoekerscentra overvol zijn. Zo'n 16.000 vluchtelingen hebben een asielzoekersstatus en recht op een huis. Omdat die er nog te weinig zijn, houden de vluchtelingen plaatsten bezet in de opvang of de azc's.

De woningen zijn onderdeel van een akkoord dat het kabinet wil sluiten met provincies en gemeenten. Het streven is om het akkoord volgende week te presenteren.

Woningen voor 14.000 vluchtelingen
Woningen voor 14.000 vluchtelingen (Foto: ANP)

Kamer: uitslag Oekraïnereferendum overnemen

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de uitslag van het referendum over het verdrag met Oekraïne volgend jaar april moet worden overgenomen. Als het referendum geldig is en er een nee uitrolt, dan moet dat gerespecteerd worden, vinden onder meer het CDA, de PVV, de SP en nu ook de PvdA.

PvdA-Kamerlid Marit Maij bevestigt berichtgeving hierover bij GeenStijl. De PvdA is voorstander van het associatieverdrag dat de Europese Unie al heeft gesloten met Oekraïne en zal de kiezer oproepen voor het verdrag te stemmen, dat nog niet door Nederland is geratificeerd.

Als de uitslag van het referendum geldig is, onder meer bij een opkomst van minimaal 30 procent, dan zal de PvdA dat respecteren, zegt Maij. Of dat ook betekent dat het kabinet het verdrag niet ratificeert, kan ze niet zeggen. 'Het kabinet moet een eigen afweging maken.'

Het referendum is raadgevend, het kabinet kan de uitslag dus naast zich neer leggen. Het referendum is op 6 april.

Kamer: uitslag Oekraïnereferendum overnemen
Kamer: uitslag Oekraïnereferendum overnemen (Foto: ANP)

AA Gent overwintert in Europa

AA Gent is na een zege dinsdagavond bij Olympique Lyon zeker van overwintering in Europa. De Belgen zijn door de winst in Frankrijk (1-2) gestegen naar de tweede plaats in groep H en hebben nog volop kans om de achtste finales van de Champions League te halen. De Belgen hebben zeven punten, een punt meer dan Valencia dat ook nog graag in het kampioenenbal actief wil blijven.

In het laatste pouleduel ontvangen ze Zenit Sint-Petersburg, dat zich al lang en breed heeft gekwalificeerd voor de volgende ronde. De Russen versloegen vandaag in eigen huis Valencia met 2-0, waardoor ze op de maximale score van vijftien punten uit vijf duels staan. Voor Lyon zit het Europese avontuur erop. De Fransen wisten slechts één punt te halen uit vijf groepsduels en eindigen op de vierde plaats in de poule.

AA Gent kwam in Frankrijk nog op achterstand door een doelpunt van Jordan Ferri. De Serviër Danijel Milicevic zorgde voor de gelijkmaker uit een vrije trap. Diep in blessuretijd zorgde invaller Kalifa Coulibaly voor de Belgische overwinning.

AA Gent overwintert in Europa
AA Gent overwintert in Europa (Foto: ANP)

Chelsea profiteert van nederlaag FC Porto

Chelsea heeft zich dinsdag in de Champions League naast FC Porto aan kop van groep G genesteld. De ploeg van manager José Mourinho boekte voor het eerst in lange tijd weer eens een ruime overwinning, bij Maccabi Tel Aviv: 0-4. Gary Cahill, Willian, Oscar en Kurt Zouma maakten de doelpunten in Haifa. Dankzij de verrassende nederlaag van Porto in het eigen Estádio do Dragão tegen Dinamo Kiev (0-2) heeft Chelsea na vijf wedstrijden volop uitzicht op een plek in de achtste finales.

De Blues hebben net als de Portugese club van Bruno Martins Indi tien punten. In de laatste speelronde, op 9 december, staan beide ploegen tegenover elkaar op Stamford Bridge. Dinamo Kiev doet met acht punten ook mee om een plek bij de bovenste twee. De club uit Oekraïne sluit de groepsfase af met een thuiswedstrijd tegen het uitgeschakelde en nog altijd puntloze Maccabi Tel Aviv.

Chelsea profiteert van nederlaag FC Porto
Chelsea profiteert van nederlaag FC Porto (Foto: ANP)

Galavoorstelling Barcelona bij rentree Messi

Met Lionel Messi terug in de basis heeft FC Barcelona weer een galavoorstelling op de mat gelegd. De Spaanse topclub speelde dinsdag in de Champions League met AS Roma: 6-1. Drie dagen na de indrukwekkende zege in de 'Clásico' op Real Madrid (0-4) draaide Barcelona opnieuw op volle toeren. De titelverdediger in de Champions League was door het gelijkspel eerder op de avond tussen BATE Borisov en Bayer Leverkusen (1-1) al zeker van een plek in de achtste finales.

Messi stond voor het eerst sinds 26 september weer in de basis, met de aanvoerdersband om zijn arm. De Argentijnse superster had zaterdag in Madrid als invaller al wat speelminuten gemaakt. De nummer tien van Barça miste tegen AS Roma in de openingsfase een grote kans, maar was kort daarna wel trefzeker. Na een flitsende combinatie met Neymar en Luis Suárez, die even daarvoor de score had geopend, lepelde Messi de bal over keeper Wojciech Szczesny. Het bleek de opmaat voor een heerlijke voetbalavond in Camp Nou.

Kort voor rust tekende Suárez voor de 3-0, door een afgeslagen voorzet van Neymar met de buitenkant van zijn rechtervoet in de hoek te volleren. Verdediger Gerard Piqué mocht op aangeven van Messi de vierde treffer maken, de Argentijn stond zelf na een uur aan het einde van weer een prachtige aanval met Neymar en Suárez in voorbereidende rollen.

Het Catalaanse slotakkoord was voor invaller Adriano. Hij schoot de bal hoog in het doel nadat keeper Szczesny een strafschop van Neymar, die amper een aanloop nam, had gekeerd. Aan de ander kant miste Edin Dzeko ook een strafschop. De Bosnische spits zag zijn inzet vanaf elf meter worden gekeerd door doelman Marc-André ter Stegen. Vlak voor tijd maakte Dzeko met een kopbal alsnog de Romeinse eretreffer.

AS Roma zal in de laatste speelronde met zowel BATE Borisov als Bayer Leverkusen uit moeten gaan maken wie overwintert in de Champions League, wie naar de Europa League gaat en welke club Europees uitgeschakeld is.

Galavoorstelling Barcelona bij rentree Messi
Galavoorstelling Barcelona bij rentree Messi (Foto: ANP)

Bayern München naar laatste zestien, Arsenal hoopt nog

Bayern München heeft zich dinsdagavond met een overtuigende zege op Olympiakos geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. De Duitse kampioen won met 4-0 van de Grieken.

De thuisploeg maakte snel een eind aan de illusies van Olympiakos. De Spaanse keeper Roberto werd direct afgestraft door Douglas Costa, nadat hij een schot niet onder controle had gekregen. Robert Lewandowski was van afstand trefzeker en Arjen Robben gaf Thomas Müller de assist voor de derde treffer in de twintigste minuut. De Nederlandse vleugelaanvaller viel na ruim een half uur spelen uit met een lichte spierblessure. Zijn club gaat niet uit van een groot probleem.

Bayern München speelde een groot deel van de tweede helft met tien man, omdat Holger Badstuber een directe rode kaart kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken tegenstander. Het was voor de Duitsers geen belemmering om door te gaan met scoren. Kingsley Coman zorgde voor de eindstand.

Arsenal

Arsenal mag in dezelfde groep blijven hopen op een plek bij de laatste zestien. Met een hoofdrol voor Alexis Sánchez versloeg de club uit Londen in Emirates Stadium Dinamo Zagreb. Mesut Özil opende de score. De Duitser kon ongehinderd een uitstekende voorzet van Sánchez binnen koppen. De Chileen kon vier minuten later zelf scoren na knullig balverlies in het eigen doelgebied van de Argentijn Leonardo Sigali. Na rust scoorde Sánchez wederom na een prachtige steekpass van Joel Campbell.

Arsenal en Olympiakos gaan in een onderling duel op 9 december in Griekenland beslissen wie er doorgaat.

Bayern München naar laatste zestien
Bayern München naar laatste zestien (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.